Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Diskusijos apie Vilniaus miesto užstatymo tankinimą ir aukštingumą

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Saliamonas
    replied
    Sutinku, kad lyginant tankumus reikia imti urbanizuotas, miesto teritorijas, o ne bendrą statistiką, kuri gali labai suklaidinti, nes skirtingi miestai skirtingai apsibrėžia savo teritorijas. Paskaičiavau gyventojų tankį tūkst/ kv. km pagal naujausią gyventojų statistiką ir miesto seniūniujų plotą pagal https://maps.vilnius.lt/seniunijos

    Gaunasi toks tankumas pagal rajonus:

    - Justiniškių seniūnija 8 943‬ žm./km²
    - Žirmūnų seniūnija - 7875 žm./km²
    - Karoliniškių seniūnija 6 868 žm./km²
    - Fabijoniškių seniūnija - 6 484 žm./km²
    - Šeškinės seniūnija 6 476 žm./km²
    - Naujamiesčio seniūnija 6 120 žm./km²
    - Viršuliškių seniūnija 5 650 žm./km²
    - Šnipiškių seniūnija 5 384 žm./km²
    - Žvėryno seniūnija 5128 žm./km²
    - Pašilaičių seniūnija - 4 937 žm./km²
    - Senamiestis 4 861 žm./km²


    Reikia turėti omeny, kad šie skaičiai greičiausiai atspindi tik oficialius priregistruotus gyventojus ir neįskaičiuoja migrantų darbininkų, studentų ir t.t. Net ir be jų gyventojų tankis prilygsta normaliam Europos miestui, o jei lygintume su ta pačia Kopenhaga pagal proporcijas (Kopenhaga dvigubai didesnė gyventojų skaičiumi), tai VIlniaus urbanizuotos teritorijos yra netgi labai tankios. Neskaičiavau Antakalnio seniūnijos, Naujininkų, Rasų, Verkių ir t.t. - nes šių seniūnijų ribos apima milžiniškus plotų, kurių niekaip negalima laikyti miestu de facto - draustiniai, nacionaliniai parkai, industrinės-geležinkelių zonos, miškai ir t.t. Jei imtume grynai "miestietišką" Antakalnio dalį, be Dvarčionių, Rokantiškių ir pan. manau tankumą gautume panašų į Naujamiestį.
    Aukščiau pateikti skaičiai yra tie, į kuriuos reikia žiūrėti kalbant apie Vilniaus tankį ir jie rodo, kad Vilniaus miestas nėra toks jau išskydęs. "Išskydimo" argumentas atsiranda kai koks nors dėdė savivaldybėje nori pateisinti dar vieną daugiabutį spraudžiamą jau ir taip labai tankiai apgyvendintoje teritorijoje, pvz. Žirmūnuose su 7875 žm./km².

    Komentuoti:


  • googleLT
    replied
    Parašė ArtisLT Rodyti pranešimą

    The city’s green areas represent about 25% of the city’s overall area and on [/FONT]average, each Copenhagener has 42.4 m² of green area at his or her disposal."

    Vilniuje kiek pamenu apie 30% sudaro žalias plotas.
    Radau tik antikvarinę 1990 metų Vilniaus statistiką, bet tuomet vienam žmogui tekdavo virš 245 m^2 želdynų.

    https://www.google.com/url?sa=t&sour...=1585911179232

    O naujesnė informacija teigia "Miškai užima net 35,6 % visos Vilniaus savivaldybės teritorijos, užstatyta teritorija – 34,8 %, keliai – 4,8 %, vandenys – 1,5 %, žemės ūkio naudmenos – 20,7 %, kita žemė – 2,6 %." Tai išties neurbanizuotos žemės Vilniuje yra virš 50%.

    http://regionai.stat.gov.lt/lt/vilni...vivaldybe.html

    Juk matosi, net iš nuotraukų, kad mūsų mieste yra daugiau urbanizacijos nemačiusių žemių, laukų.

    Ką noriu pasakyti, jog mes prisidengdami statistikomis skatiname vystytojus elgtis kaip jiems patogiau, pelningiau ir perteklinai tankiname savo miestą užstatydami gana vertingas ir miestiečių naudojamas žaliąsias ar istorines erdves pačiame centre, kuris ir taip gana kompaktiškas. Kai tuo metu turime milžiniškus plotus dirbamų laukų skiriančių centrą nuo nutolusių ir užmirštų miesto dalių, kurių realiai net nenorime matyti, nebandome įtraukti.
    Paskutinis taisė googleLT; 2020.04.03, 15:12.

    Komentuoti:


  • ArtisLT
    replied
    Parašė googleLT Rodyti pranešimą

    Kalba ne apie tai, jog Kopenhaga nėra tanki... to net nebandau įrodyti. Lyginu realiai Vilniaus urbanizuotas teritorijas su Kopenhagos. Jie į visas savo urban tankumo statistikas niekada neima jokių didesnių miškų ar pievų, tam net suformuoti tie "pirštai". Kai mes tuo metu turime savo griežtai apibrėžtą 400km^2 miesto teritoriją į kurią nori nenori įeina visi miškai ir pievos. Jie, pavyzdžiui į urban dalį įtraukė tik tankiai apstatytą krantinę iki rimto Helsingor miesto, bet neapemė šalia esančių laukų, o tuo metu mes savo miesto, net ne urban statistikoje turime Grigiškes ir miškus, laukus aplink.
    Kartoju. Aš tau tiką parodžiau visas teritorijas su visomis įtrauktomis žaliomis zonomis. Viskas visur įsiskaičiuoja, t.y. visos tos žalios teritorijos (Pvz Amager park daug didesnis nei mūsų Vingio parkas). Kopenhagoje net skaičiuojama kiek vienam žmogui tenka žalio ploto mieste.
    Jei domina gali čia daugiau pasiskaityti - https://ec.europa.eu/environment/eur...Copenhagen.pdf

    "The city’s green areas represent about 25% of the city’s overall area and on average, each Copenhagener has 42.4 m² of green area at his or her disposal."

    Vilniuje kiek pamenu apie 30% sudaro žalias plotas.
    Paskutinis taisė ArtisLT; 2020.04.03, 12:40.

    Komentuoti:


  • googleLT
    replied
    Parašė ArtisLT Rodyti pranešimą
    Išmok skaityti kas kur yra. Su balta teritorija plotas yra Metro 1,767.52 km2.

    Dar kartą kartoju, apie ką ką, bet apie Kopenhaga tu man neskiesk.
    Kalba ne apie tai, jog Kopenhaga nėra tanki... to net nebandau įrodyti. Lyginu realiai Vilniaus urbanizuotas teritorijas su Kopenhagos. Jie į visas savo urban tankumo statistikas niekada neima jokių didesnių miškų ar pievų, tam net suformuoti tie "pirštai". Kai mes tuo metu turime savo griežtai apibrėžtą 400km^2 miesto teritoriją į kurią nori nenori įeina visi miškai ir pievos. Jie, pavyzdžiui į urban dalį įtraukė tik tankiai apstatytą krantinę iki rimto Helsingor miesto, bet neapemė šalia esančių laukų, o tuo metu mes savo miesto, net ne urban, statistikoje turime Grigiškes ir miškus, laukus aplink.

    Bet yra ir daugiau miestų, kaip koks Oslas, su kuriais palyginus Vilnius nėra toks jau labai išskydęs.
    Paskutinis taisė googleLT; 2020.04.03, 12:34.

    Komentuoti:


  • ArtisLT
    replied
    Išmok skaityti kas kur yra. Su balta teritorija plotas yra Metro 1,767.52 km2.

    Dar kartą kartoju, apie ką ką, bet apie Kopenhaga tu man neskiesk.

    Komentuoti:


  • googleLT
    replied
    Parašė ArtisLT Rodyti pranešimą
    Čia City 180km2 teritorija su 800k gyventojų. Trūksta žalių plotų?
    Click image for larger version Name:	Map-of-the-10-districts-in-the-Municipality-of-Copenhagen-the-white-area-in-the-middle.png Views:	1 Size:	286,5 kB ID:	1793724
    Čia Urban 292km2 su 1,300k gyventojų ir su visais miškais.

    Click image for larger version Name:	Four-geographical-areas-in-Greater-Copenhagen-area-Source-Danish-Ministry-of-the.png.jpg Views:	1 Size:	132,6 kB ID:	1793725
    Šioje urban statistikoje jie tikrai neskaičiuoja tos baltos dalies (greater area), kuri pas mus būtų oficiali miesto taritorija, visi miškai, laukai ir t.t. mes irgi galėtume tokius urbanizacijos pirštelius pasilikti iki Naujosios Vilnios.
    Paskutinis taisė googleLT; 2020.04.03, 12:19.

    Komentuoti:


  • ArtisLT
    replied
    Čia City 180km2 teritorija su 800k gyventojų. Trūksta žalių plotų?
    Click image for larger version  Name:	Map-of-the-10-districts-in-the-Municipality-of-Copenhagen-the-white-area-in-the-middle.png Views:	1 Size:	286,5 kB ID:	1793724
    Čia Urban 292km2 su 1,300k gyventojų ir su visais miškais.

    Click image for larger version  Name:	Four-geographical-areas-in-Greater-Copenhagen-area-Source-Danish-Ministry-of-the.png.jpg Views:	1 Size:	132,6 kB ID:	1793725
    Paskutinis taisė ArtisLT; 2020.04.03, 12:09.

    Komentuoti:


  • googleLT
    replied
    Parašė ArtisLT Rodyti pranešimą

    Kopenhagos tankiai irgi skaičiuojami su visais parkais. Žaliųjų plotų Kopenhagoje netrūksta.
    Tai ir pas mus galima laisvai įskaičiuoti Kalnų ar Vingio parką, kaip ir jie turi savų. Tačiau į mūsų miestą patenkantiems milžiniškiems miškams ar laukams jie atitikmenų neturi.

    Komentuoti:


  • googleLT
    replied
    Parašė ArtisLT Rodyti pranešimą
    Tik nenusišnekėk man gerai apie Kopenhaga.Centrinė miesto dalis (kas skaitoma tikroji Kopenhaga, yra vienas tankiausiai apgyvendintų miestų)
    Kopenhaga https://en.wikipedia.org/wiki/Copenhagen
    Area
    • City 179.8 km2
    • Urban 292.5 km2
    • Metro 1,767.52 km2
    Population (1 January 2020)
    • City 794,128
    • Density 4,400/km2
    • Urban 1,320,629
    • Urban density 4,500/km2
    • Metro 2,059,453
    • Metro density 1,200/km2

    Vilnius https://en.wikipedia.org/wiki/Vilnius
    Area
    • City 401 km2
    • Metro 9,731 km2
    Population (2020)
    • City 580,020
    • Rank (52nd in EU)
    • Density 1,392/km2
    • Urban 697,691
    • Metro 810,290
    • Metro density 83/km2
    Na darant tokius palyginimus reikia žiūrėti ne tik į visaip interpretuojamas statistikas, bet ir į realią situaciją. Pavyzdžiui pasižiūrėti kaip atrodo ir kur yra miesto ribos, kas į tą miesto teritoriją patenka. Statistikoje imama visas oficialus plotas, tačiau apie kokias Grigiškes dažnai net kalbėti daliai nesinori, jas mato ne kaip miesto dalį, bet kaip tolimą miestelį su kaimais aplink. Pas mus yra pilna miškų ir laukų, miesto teritoriją be didelio vargo galima apkarpyti virš 50% ir blogiausiu atveju prarasi vos keliolika tūkstančius gyventojų. Mūsų miesto teritorijoje tankumas labai netolygiai pasiskirstęs, centras, ypač sovietiniai rajonai, nors iš pirmo žvilgsnio ir gana erdvūs, gyventojų tankumu nedaug nusileidžia užsienio miestams, tačiau mūsų miesto ribos užsibaigia ne ties sublokuotais ar privačiais namais, bet su gyvulių ūkiais, miškais ir dirbamais laukais.
    Paskutinis taisė googleLT; 2020.04.03, 12:06.

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Parašė ArtisLT Rodyti pranešimą

    Kopenhagos tankiai irgi skaičiuojami su visais parkais. Žaliųjų plotų Kopenhagoje netrūksta.
    Taip, keli parkai įsiskaičiuoja. Kaip ir į Vilniaus centrinės dalies plotą įsiskaičiuotų Vingio ar Kalnų parkai. Bet tikrai neįsiskaičiuoja miškai kaip link Grigiškių ar Balsių

    Komentuoti:


  • ArtisLT
    replied
    Parašė mantasm Rodyti pranešimą

    Šnekėjo ne apie Vilniaus popierinį tankį su visais miškais, o apie Fabijoniškes ir pan. Kažkada pamenu buvo įmesti atskirų Vilniaus rajonų tankiai. Sovietiniai miegamieji rajonai net labai solidžiai atrodė.
    Kopenhagos tankiai irgi skaičiuojami su visais parkais. Žaliųjų plotų Kopenhagoje netrūksta.

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Parašė ArtisLT Rodyti pranešimą
    Tik nenusišnekėk man gerai apie Kopenhaga.Centrinė miesto dalis (kas skaitoma tikroji Kopenhaga, yra vienas tankiausiai apgyvendintų miestų)
    Šnekėjo ne apie Vilniaus popierinį tankį su visais miškais, o apie Fabijoniškes ir pan. Kažkada pamenu buvo įmesti atskirų Vilniaus rajonų tankiai. Sovietiniai miegamieji rajonai net labai solidžiai atrodė.

    Komentuoti:


  • Hub
    replied
    Parašė googleLT Rodyti pranešimą
    Visos statybos vietoj miesto žalumos... Kertami medžiai, į visus jau pilnai susiformavusių ir savo atviromis erdvėmis patrauklių miegamųjų rajonų tarpus, vietoj niekam netrukdančių pievų kaišiojami nauji daugiabučiai. Tarsi tos vietos dar nebūtu pakankamai tankios, nors gyventojų tankumas neretai jau dabar lyginasi su žymiai didesnių miestų centrinių rajonų tankumu. Jau kažkada lyginau Kopenhagos centrinės miesto dalies tankumą ir mūsų Fabijoniškių tankumą. Gyventojų koncentracija panaši, o pas mus dar net geriau, dėl konkretaus aukšto, bet ir laisvo užstatymo kiek daug erdvės išlieka, žaliųjų erdvių sukuriama.
    ech tie "medžiai" - vargšai, visą to kvartaliuko florą ir fauną baigią išdrąskyt, o dar kai Tauro Ragą nugriaus iš viso žmonės nebeturės kur susirinkt ir gamta "pasidžiaugt" prie tauraus gėrimo iš bambalio (vaizdas šiandienai: https://www.google.com/maps/@54.6847...7i13312!8i6656 , medžiai tam trikampėlyje dešniau lieka)

    Komentuoti:


  • ArtisLT
    replied
    Tik nenusišnekėk man gerai apie Kopenhaga.Centrinė miesto dalis (kas skaitoma tikroji Kopenhaga, yra vienas tankiausiai apgyvendintų miestų)
    Kopenhaga https://en.wikipedia.org/wiki/Copenhagen
    Area
    • City 179.8 km2
    • Urban 292.5 km2
    • Metro 1,767.52 km2
    Population (1 January 2020)
    • City 794,128
    • Density 4,400/km2
    • Urban 1,320,629
    • Urban density 4,500/km2
    • Metro 2,059,453
    • Metro density 1,200/km2

    Vilnius https://en.wikipedia.org/wiki/Vilnius
    Area
    • City 401 km2
    • Metro 9,731 km2
    Population (2020)
    • City 580,020
    • Rank (52nd in EU)
    • Density 1,392/km2
    • Urban 697,691
    • Metro 810,290
    • Metro density 83/km2

    Komentuoti:


  • googleLT
    replied
    Visos statybos vietoj miesto žalumos... Kertami medžiai, į visus jau pilnai susiformavusių ir savo atviromis erdvėmis patrauklių miegamųjų rajonų tarpus, vietoj niekam netrukdančių pievų kaišiojami nauji daugiabučiai. Tarsi tos vietos dar nebūtu pakankamai tankios, nors gyventojų tankumas neretai jau dabar lyginasi su žymiai didesnių miestų centrinių rajonų tankumu. Jau kažkada lyginau Kopenhagos centrinės miesto dalies tankumą ir mūsų Fabijoniškių tankumą. Gyventojų koncentracija panaši, o pas mus dar net geriau, dėl konkretaus aukšto, bet ir laisvo užstatymo kiek daug erdvės išlieka, žaliųjų erdvių sukuriama.

    Komentuoti:


  • Creatium
    replied
    Jeigu aktualu, tai planuojamas Lvovo g. 21A bus 73 metrų aukščio.

    Komentuoti:


  • Palsis
    replied
    Parašė kasparas.v Rodyti pranešimą
    Aciu, link 2 radau, o tas pirmas tikrai tikslus ir naujas, nebuvau aptikes sito. ACIU

    Komentuoti:


  • Snikelis
    replied
    Sky office jau statybos prasidėjo? Nes statomu pažymėjote.

    Komentuoti:


  • kasparas.v
    replied
    Prasome: is wikipedios. Ir link #2.
    Paskutinis taisė kasparas.v; 2020.03.21, 19:59.

    Komentuoti:


  • Palsis
    replied
    Siek tiek aptvarkiau sarasa (neskaitant bokstu, kaminu). Nerandu viesbucio Lietuva, Grigiskiu boksto aukscio ir ar nepristate ten aukstu pastatu kur uz panoramos tas visas rajonas prie buvusios pienines?

    1. Verslo centras „Europa“ Konstitucijos pr. 7A 148,3 m (129m) (149) (128,3)
    2. Arfa (Tower) Konstitucijos pr. 15 99 m
    3. Helios city centras Savanorių pr. 1 96 m
    4. Konstitucijos pr.9 95 m
    5. Vilniaus verslo uostas-1 (bures) Lvovo 25 Vilnius 86 m
    6. Crowne plaza M. K. Čiurlionio g. 84 85,3 m
    7. k18b (STATOMAS) Konstitucijos pr. 18B 84 m
    8. Grand Office Vilnius Viršuliškių skg. 34 81 m
    9. Vilniaus vartai-1 Gynėjų g. 14 77 m
    10. Vilniaus savivaldybė Konstitucijos pr. 3 76,8 m (77)
    11. Verslo centras „Victoria“ Jasinskio g. 76,3 m (76)
    12. Viršuliškių porelės-1 Viršuliškių skg 74 m
    13. Sky office Spaudos g. 7 (STATOMAS) 69,55m
    14. Quadrum Konstitucijos pr. 21 64 m
    15. Žirgo g. 2 apartame Gynėjų g. 14c 62 m
    16. Swedbank pastatas Konstitucijos pr. 20A 60 m
    17. Vilniaus verslo uostas-2 bures Lvovo g. 60 m
    18. Daugiabutis Žirmūnų g. 67A 57 m
    19. Hanner verslo centras Geležinio Vilko g. 18A 56 m
    20. Green hall Upės g. 21 56m
    21. Quadrum Business City (Konstitucijos pr. 21) ? ?
    Paskutinis taisė Palsis; 2020.03.21, 19:46.

    Komentuoti:

Working...
X