Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vilniaus Lukiškių aikštės rekonstrukcija

Collapse
X

• Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

• mantasm
    replied
    Parašė Lettered Rodyti pranešimą

Ivaškevičius nenori paminklo pagal savo asmeninius norus, o kaip tik yra už atvirą menininkų konkursą, priešingai nei kai kurie sovietinio tipo politikai, kurie nori, kad menas būtų kuriamas pagal jų dudelę, panašiai kaip SSRS leninai buvo statomi pagal partijos užsakymus.
    Asmeninį norą turi - sako koks paminklas neturėtų būti. Jau iškart apriboja menininkus ką gali kurti ir ko ne.

Kaip bevartysi, ir čia valstybinis užsakymas su aiškia tema

Komentuoti:

• Lettered
    replied
    Parašė mantasm Rodyti pranešimą
    Matosi Ivaškevičius ne ką mažesnis garbėtroška su neišlavintu skoniu, bet dideliu įsitikinimu, kad jo įsivaizdavimas bus teisingas per amžių amžius. Nes mitinio anūko laikais mados tikrai negali būti pasikeitusios ir netyčia negali būti arkliai vėl suprantama kaip modernumo viršūnė ir grožio etalonas. Nes nu prieš 100 metų Vytis būtų buvęs gerai, bet per ateinančius 100 metų tikrai jokių pokyčių nebus ir kas dabar blogai - tas tikrai nepasidarys gerai ir atvirkščiai.
    Ivaškevičius nenori paminklo pagal savo asmeninius norus, o kaip tik yra už atvirą menininkų konkursą, priešingai nei kai kurie sovietinio tipo politikai, kurie nori, kad menas būtų kuriamas pagal jų dudelę, panašiai kaip SSRS leninai buvo statomi pagal partijos užsakymus.

Komentuoti:

• Pseudo
    replied
    Parašė Saliamonas Rodyti pranešimą

Esu LR pilietis. Dar kartą kartojuosi, tik nežinau, ar negalite ar nenorite suprasti. Lukiškių a., tai ne meno inkubatorius ir ne ŠMC salė, tai yra valstybinės reikšmės vieta, praktiškai nuo pat nepriklausomybės atkūrimo ji buvo paskirta ne meniniams eksperimentams, o tautos istorinės atminties įprasminimui. Kaip yra įprasminamos nepriklausomybės kovos ir tautos istorinė atmintis, turi nuspręsti pati tauta per savo atstovus (arba tiesiogiai), o ne kažkokios niekieno neatstovaujančios 3 bobelės iš Šiuolaikinio meno centro. Kad Lukiškių a. yra ne meno galerija ir inkubatorius, o politinę-istorinę reikšmę turinti erdvė nusprendžiau ne aš asmeniškai, tai yra įtvirtinta įstatymais.Kadangi Lukiškių a. turi politinę ir istorinę funkciją, tai politikai, įskaitant Kirkilą ir Karbauskį, turi pilną teisę spręsti, kas ten turi stovėti, nes jie yra teisėtai išrinkti tautos atstovai, o Lukiškių a., kaip minėjau, turi reprezentacinę reikšmę šiai tautai. Tai nėra vietinė reikšmės bariukas ar skverelis Šeškinėje, kad savivaldybė ten galėtų daryti, ką nori.
    Šita situacija išvis neturi nieko bendro su tautiniu atminimu, o su Karbauskio ir co tolitaristiniu fetišizmu, prisidengiama tautos didvyrių pagerbimu Lukiškių aikštėje, bet juokinigausia, kad ten pezama ir piktinamasi papiltu smėliu ir atgivinta aikše kur ir darbo dieną pagaliau būna pilna žmonių, jau esantis paminklas sukileliams aikštėje yra bomžų ir girtuokių viešasis tualetas jau dešimtmečius, bet čia jau viskas ok, atminimui netrukdo. Puiku, kad kičo mylėtojas Kauno krabas pasistatė šitą Vytį, nes jei turime prie katedros girtą Gediminą, tai turėtume ir putplastinį Vytį. Tiesiai šviesiai pasakysiu - Lukiškių aikštei išvis nereikia jokių monumentų, Vytį išvis reikia statyti Seimo fontano vietoje, o lukiškės turi būti rekreacinė vieta, jei sovietai ten turėjo leniną, tai nereiškia, kad reikia ir mums ten monumentus statyti.

Komentuoti:

• Saliamonas
    replied
    Nu va, čia tas atvejis, kai riba tarp svajonių-fantazijos ir tikrovės tavo mieste tampa niekinamai maža. Tikiuosi meras pats imsis iniciatyvos ir kurią naktį, visiems ramiai miegant pastatys "Lietuvaitę" į jai priklausančią vietą Lukiškių a. (aikštės architektai kaip tik paliko ratą statuloms, ta vieta "Lietuvaite" būtų kaip tik). Manau galutinai įrodytume, kad esame atviras ir demokratiškas miestas, o "Lietuvaitė" būtų simbolinė nuoroda į laisvę, dėl kurios ir kovojo partizanai.
    Kad Vytis yra ne tik atgyvena, kaip mums liudija M. Ivaškevičius, bet ir rasistinis ir amoralus jau irgi žinome iš Arkašos Vinokuro:

Dar daugiau: šis įstatymas yra rasistinis. Prezidentas, tik ką kalbėjęs apie Lietuvos politikų pasiektą dugną, pats jį pramušė taip stumdamas Lietuvos demokratiją tiesiai į amoralumo bedugnę.

https://www.delfi.lt/news/ringas/pol....d?id=84765409
    Paskutinis taisė Saliamonas; 2020.07.17, 10:11.

Komentuoti:

• Arunasx
    replied
    OK, turiu pripažinti, kad jūsų argumentai nugalėjo, aš taip pat pradedu galvoti, kad vietoje visokių patriarchalinių, militaristinių ir rasistinių vyčių norėčiau ko nors labiau šiuolaikinio. Siūlau M. Gaubo "Lietuvaitę" įrengti Lukiškių a. - manau, puikiai išreikštų idėją, jog laisvę iškovojome tam, kad galėtume džiaugtis, be to, įsivaizduokime kiek turistų sulauktume:
    https://www.lrt.lt/naujienos/kultura...r-jai-ir-vieta
    Turėjau mintį „Lietuvaitę“ pastatyti Rotušės aikštėje, dėl to ketinau kreiptis į sostinės merą. Bet pamačiau, kokios reakcijos atsirado po paplūdimio atidarymo, ir ranka nebekilo jo trukdyti.

Komentuoti:

• mantasm
    replied
    Matosi Ivaškevičius ne ką mažesnis garbėtroška su neišlavintu skoniu, bet dideliu įsitikinimu, kad jo įsivaizdavimas bus teisingas per amžių amžius. Nes mitinio anūko laikais mados tikrai negali būti pasikeitusios ir netyčia negali būti arkliai vėl suprantama kaip modernumo viršūnė ir grožio etalonas. Nes nu prieš 100 metų Vytis būtų buvęs gerai, bet per ateinančius 100 metų tikrai jokių pokyčių nebus ir kas dabar blogai - tas tikrai nepasidarys gerai ir atvirkščiai.

Komentuoti:

• Lettered
    replied
    Marius Ivaškevičius. Toks Vytis ir yra Leninas

Suprantu, kad politikams norisi palikti po savęs ženklą, kažką materialaus, kad senatvėje, atsivedę anūkus, galėtų jiems pasakyti: „va, ką Aš pastačiau. Tai Aš pradėjau šią Vyčių epochą“. Bet kas, jeigu tas anūkas, priešingai negu jie, jau turės išlavintą skonį ir supratimą, kas yra modernu, o kas – atgyvena, kas – vietoje, o kas – ne. Tas noras, beje, labai žmogiškas, visi mes esame garbėtroškos ir svajojame ką nors po savęs palikti. Tik reikėtų prie jo dar pridurti ambiciją. Norėti po savęs palikti kažką, dėl ko aiktelėtų visas pasaulis, įskaitant ir tą patį anūką. Demokratija yra toks mechanizmas, kuriame ilgai diskutuojama, kartais net metų metus, kol vienų argumentai priverčia atsitraukti kitus ir tada priimamas sprendimas. Paminklas Lukiškių aikštėje nėra kažkokios ypatingos skubos dalykas, be kurio valstybė nustotų funkcionuoti. Jei visuomenei neįtiko vieno konkurso laimėtojas, galima skelbti naują, bet negalima post factum įstatymu keisti konkurso sąlygų, kad pralaimėjęs būtų pripažintas laimėtoju.

Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/ringas/lit....d?id=84777199

Komentuoti:

• Eikantas X
    replied

Komentuoti:

• MedinisStrazdas
    replied
    Parašė index Rodyti pranešimą

Facebooko jaunimas jau parodė, kad gali suorganizuoti gerus mitingus (ir didelius, su koncertais, o ne su 10 nerišliai kalbančių sąmokslo teoretikų). Tapinas jau yra tam grupę sukūręs, jei prireiktų.
    Tai dabar Tapinas yra "Facebooko jaunimas"?

Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

Aš nesuprantu, kodėl gali vykti visokio akcijos - pvz pomidorams Maximoje, bet nevyksta akcija - pasimatuokim temperatūrą?
    Temperatūrą dabar matuoja nemokamai oro uostose.

Komentuoti:

• Eidvis
    replied

Aš nesuprantu, kodėl gali vykti visokio akcijos - pvz pomidorams Maximoje, bet nevyksta akcija - pasimatuokim temperatūrą?

Komentuoti:

• Saliamonas
    replied
    OK, turiu pripažinti, kad jūsų argumentai nugalėjo, aš taip pat pradedu galvoti, kad vietoje visokių patriarchalinių, militaristinių ir rasistinių vyčių norėčiau ko nors labiau šiuolaikinio. Siūlau M. Gaubo "Lietuvaitę" įrengti Lukiškių a. - manau, puikiai išreikštų idėją, jog laisvę iškovojome tam, kad galėtume džiaugtis, be to, įsivaizduokime kiek turistų sulauktume:

Click image for larger version  Name:	lukiskiu a. lietuvaite.jpg Views:	1 Size:	279,2 kB ID:	1814567

Komentuoti:

• MikasRidikas
    replied
    Parašė Efka_01 Rodyti pranešimą
    Aš siūlau pastatyt Lukiškių aikštėj Landsbergio skulptūrą. Po jo mirties, žinoma.
    Aš mielai sutikčiau, jei jo skulptūrą pastatytų kad ir dabar. Manau, kad kasdien eičiau į ją, išsirinkčiau geriausią stebėjimui suoliuką ir stebėčiau, kaip dalį praeivių ištinka epilepsijos priepuoliai, dalis raitosi konvulsijose, kiti priėję bando kuo riebiau apspjauti, apmyžti skulptūrą, tada būna suimami policijos ir t.t. Geriausias spot'as Vilniuje būtų, neabejotinai.

Komentuoti:

• Efka_01
    replied
    Aš siūlau pastatyt Lukiškių aikštėj Landsbergio skulptūrą. Po jo mirties, žinoma.

Komentuoti:

• Eidvis
    replied
    Aš pačioje pradžioje buvau už Vytį aikštėje. Dabar man truputi gėda dėl to. Ne dėl to, kad Vytis kažkuo nusidėjo, o dėl to, kad Karbauskiai su talibais sugebėjo jį sudirbti iki davatkų koplystulpio lygio.

Komentuoti:

• rmss
    replied
    Reziumuojant, aš nusprendžiau, kad turi būti arklys, o kas tu toks, kad gali galvoti kitaip?

Komentuoti:

• Globalus
    replied

Beabejo, kad vaikams savo srities profai, šiuo atveju menininikai, yra autoritetas, o ne visokie Karbauskiai ar Kirkilai aiškinantys apie moralę ir meną, žiauru, jei būtų atvirkščiai.
    Nuliai ir yra nuliai. Karabasas ir Gediminas Krizės Nebus Kirkilas

Komentuoti:

• Saliamonas
    replied
    Parašė rmss Rodyti pranešimą

1. Juokinga kai vata rašo apie supuvusius vakarus, bet vos tik randa kokį pavyzdį tinkantį savo retorikai, tai vakarai patampa nebesupuvę.

2. Kuris iš šių pavyzdžių yra paminklas herbui?

3. Kodėl mes turim remtis blogais pavyzdžiais ir daryti pas save blogai?
    Dėl kliedesių apie vatas nekomentuosiu, nes čia ne delfi komentarai.
    Dėl herbo: Skaityk dar kartą: kario monumentas Lukiškių a. bus ne paminklas herbui, o paminklas reliai gyvenusiems ir už Lietuvą kovojusiems žmonėms. Jų kovos įprasminamos per monumentą, t.y. Vytis/karys bus instrumentas, ženklas-simbolis, nuoroda į tuos Lietuvos didvyrius ir jų auką. Vien iš mano išvardytų pavyzdžių kažkas panašaus yra Gaelic Chieftain, (airių kario) skulptūra Airijoje (antra nuo galo nuotrauka) - t.y. paminklas vaizduoja ne konkretų asmenį, o tiesiog karį, kuris yra simbolis, nuorodą į visus Airijos karius ar bent karius, žuvusius/kovojusius tam tikrame laikotarpyje.

Dėl blogų pavyzdžių: Kas tu toks, kad spręstum, jog kažkokia meno rūšis, kuria tautos įprasmina savo istorinę atmintį, gyvavusi Vakaruose tūkstančius metų nuo Antikos laikų, yra "blogas pavyzdys"? 76 proc. šitos šalies žmonių tai yra priimtinas būdas įprasminti savo didvyrius, taip nusprendė ir tautos atstovai Seime ir tautos išrinktas Prezidentas.

Komentuoti:

• Saliamonas
    replied

Kas jūs toks, kad vertintume konkursą, jo dalyvius ir vertintojus? Toks pats neišmanėlis kaip ir Karbauskis su Kirkilu? Komisija vienbalsiai buvo už kalvos projektą, visuomenė balsavo vienodai tiek už vytį, tiek kalvą, tai logiška, kad lemiamas sprendimas buvo ekspertų.
    Esu LR pilietis. Dar kartą kartojuosi, tik nežinau, ar negalite ar nenorite suprasti. Lukiškių a., tai ne meno inkubatorius ir ne ŠMC salė, tai yra valstybinės reikšmės vieta, praktiškai nuo pat nepriklausomybės atkūrimo ji buvo paskirta ne meniniams eksperimentams, o tautos istorinės atminties įprasminimui. Kaip yra įprasminamos nepriklausomybės kovos ir tautos istorinė atmintis, turi nuspręsti pati tauta per savo atstovus (arba tiesiogiai), o ne kažkokios niekieno neatstovaujančios 3 bobelės iš Šiuolaikinio meno centro. Kad Lukiškių a. yra ne meno galerija ir inkubatorius, o politinę-istorinę reikšmę turinti erdvė nusprendžiau ne aš asmeniškai, tai yra įtvirtinta įstatymais.Kadangi Lukiškių a. turi politinę ir istorinę funkciją, tai politikai, įskaitant Kirkilą ir Karbauskį, turi pilną teisę spręsti, kas ten turi stovėti, nes jie yra teisėtai išrinkti tautos atstovai, o Lukiškių a., kaip minėjau, turi reprezentacinę reikšmę šiai tautai. Tai nėra vietinė reikšmės bariukas ar skverelis Šeškinėje, kad savivaldybė ten galėtų daryti, ką nori.

Komentuoti:

• manometras
    replied
    Durnių diktatūros aikštė. Buvo Muravjovo kartuvių, buvo Lenino milicijos, bus Karbauskinių moralės policijos.

Komentuoti:

• rmss
    replied
    Nėra nieko blogesnio nei menininkai, lendantys į politiką, ypač kai užsiima demagogija ir kitų klaidinimu. Raitelių statulų, pastatytų jau XX a. pab-XXI-ame amžiuje, pilna ir Europoje, nėra tai joks Turkmėnistanas,nėra joks postsovietiškumas ir atsilikimas, kaip bando demonstruoti demagogas Ivašekvičius.

Imperatoriaus Augusto statula Ispanijoje, Meridoje, pastatyta 2007:

Statula Alfonso VIII, irgi Ispanijoje, Cluenca, pastatyta 2010 m:

Statula Generolui Laidoner, Estija, 2004 m.:

Raito policininko statula Palerme, 1996 m:

Juan Manuel de Rosas, pastatyta 1999 m. Palermas:

Gaelic Chieftain, (airių kario) statula, Airija 1999 m.:

Owain Glyndŵr staula Welsas, pastatyta 2007:

Čia tik keli pavyzdžiai. Bet išvada ta, kad tokio tipo atminimui skirtos statulos nėra joks atsilikimas, visoje Europoje tautos stato juos savo didvyriams atminti ir pagerbti. Ir Lukiškių a. ji bus pastatyta, nes, kaip rodo reprezentatyvi apklausa to nori 76 proc. gyventojų, taip nutarė 1999 m. Seimas ir galiausiia taip aukščiausia žmonių atstovybė pritariant Prezidentui įtvirtino įstatymu 2020 m.
    1. Juokinga kai vata rašo apie supuvusius vakarus, bet vos tik randa kokį pavyzdį tinkantį savo retorikai, tai vakarai patampa nebesupuvę.

2. Kuris iš šių pavyzdžių yra paminklas herbui?

3. Kodėl mes turim remtis blogais pavyzdžiais ir daryti pas save blogai?

Komentuoti:

Working...
X