Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

LT-PL. Lietuvių - lenkų santykiai. Lenkiški užrašai ir pavardės Vilniaus krašte.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Gal kas nors žino, ar Lietuvoje yra aukštoji mokykla, kur kursas būtų dėstomas lenkų kalba? Anksčiau lygtais buvo Pedagoginis technikumas N.Vilnioje.

    Comment


      Parašė Sula Rodyti pranešimą
      Gal kas nors žino, ar Lietuvoje yra aukštoji mokykla, kur kursas būtų dėstomas lenkų kalba? Anksčiau lygtais buvo Pedagoginis technikumas N.Vilnioje.
      yra.
      Lažinuos- 2017 metais Lietuvos gyventojų skaičius didės.

      Comment


        Man atrodo Balstogės universitetas savo filialą Vilniuje turi.
        Parašė Sula Rodyti pranešimą
        Gal kas nors žino, ar Lietuvoje yra aukštoji mokykla, kur kursas būtų dėstomas lenkų kalba? Anksčiau lygtais buvo Pedagoginis technikumas N.Vilnioje.

        Comment


          http://www.vu.lt/kviecia/rinkis-stud...juoti/item/398
          LENKŲ FILOLOGIJA
          Ši programa atvira ir tiems, kurie mokėsi lenkų kalbos kaip gimtosios ar užsienio kalbos, ir tiems, kurie su ja dar nėra susipažinę.

          Vilniaus technologijų, verslo ir žemės ūkio mokykla
          Adresas Parko g. 2, Baltosios Vokės k., Pagirių sen., Vilniaus r. sav.
          Mokymo kalbos lenkų, lietuvių
          Paskutinis taisė Zorro; 2014.01.22, 14:52.

          Comment


            Šiek tiek išsiskiriantis iš bendro srauto komentaras


            15min.lt 2014.01.22 18:24
            Ginta Gaivenytė
            Nacionalistas – nei lenkas, nei lietuvis, tik sužeistas žvėris

            Kai girdžiu komentuojant, kad šlėktos vėl nori Vilniaus, noriu atsiprašyti lenkų. Jei kas piktinasi – ko jiems reikia, jie ir taip parazitai svetimoj žemėj, noriu atsiprašyti lenkų. Kai kažkas įrodinėja, kad lenkiškos lentelės tikrai pakenks Lietuvos teritoriniam vientisumui, noriu atsiprašyti lenkų. O kai girdžiu šnekant, kad lietuviai – kraštutiniai nacionalistai, noriu atsiprašyti lietuvių.
            (...)

            Kas čia per mistika, kad lietuvis nacionalistas ir lenkas nacionalistas kaip du vandens lašai panašūs į vienas kitą.
            Vienas šūkauja „Wilno nasze“, kitas atliepia apie Lietuvą iki Juodosios jūros. Taip rėkaudami jie taip savo neapykanta įelektrina erdvę, kad kiekvienam aišku – dar truputį, ir jau kaip atominė bomba sprogs. Net savo vaikų ir vaikaičių gyvybes tokie paaukotų ant ideologijos aukuro.
            (...)

            http://www.15min.lt/naujiena/ziniosg...ris-500-400404

            Comment


              Zigmas Zinkevičius - Lenkiškai kalbantys lietuviai

              Juos vadiname įvairiai: tiesiog lenkais, Lietuvos lenkais, etniniais lenkais, Vilnijos autochtonais ir dar kitaip. Iš tikrųjų tai yra lenkiškai kalbantys lietuviai. Tokiais jie tapo čia pat, Lietuvoje. Jie nėra atsikėlę iš Lenkijos, nors anksčiau jų ideologai būtent taip ir aiškindavo. Kūrė teorijas apie masinę lenkų kolonizaciją Lietuvoje (iš tikrųjų tokios niekuomet nebuvo), apie kilmę iš belaisvių, kurių narsieji senovės lietuviai iš Lenkijos daug parsivarydavo. Tie belaisviai esą ir sulenkino vietinius gyventojus, bet taip niekur nėra buvę, užsilaikę svetimame krašte patys belaisviai nutausta.
              Įsitikinus tokių aiškinimų absurdiškumu, pagaliau buvo liautasi šią lietuvių tautos dalį kildinti iš Lenkijos. Imta tvirtinti, kad tie „lenkai“ iš seno gyvena Lietuvoje. Kaip jie čia atsirado, apie tai vengiama kalbėti. Lietuviška jų kilmė nutylima. Tokia kilmė manoma, kad yra žeminanti. Juk iki tautinio atgimimo lietuviškai yra kalbėję tik valstiečiai baudžiauninkai. Apie tai, kad senovėje lietuviškai kalbėjo ne tik baudžiauninkai, bet ir diduomenė, vengiama net užsiminti. Lygiai taip pat nutylima, jog ir „poniškoji“ lenkų kalba Lenkijoje buvo vartojama ne tik diduomenės, bet ir valstiečių baudžiauninkų. Taigi, abiejų kalbų – lietuvių ir lenkų – statusas savo valstybėse praeityje iš tikrųjų yra buvęs vienodas.
              Iš to, kas pasakyta, matyti, kad pravartu detaliau aptarti lenkiškai kalbančių lietuvių sąvoką ir turinį, taip pat visa tai, kas su jais susiję.

              http://www.voruta.lt/lenkiskai-kalbantys-lietuviai/

              Comment


                L.Rasimas. Autochtonai

                Ne tik Europos Sąjungos Parlamente, bet ir visur kur tik gali, Lenkų rinkimų akcijos atstovai skelbiasi esantys Lietuvos teritorijos autochtonai: neva jie yra pirminiai krašto gyventojai, o ne istorijos bėgyje susikūrusi lenkiška tautinė bendruomenė, todėl jie yra lenkų tautinė mažuma ir turi turėti Lietuvoje išskirtines teises. Ar tikrai taip yra? Ar tikrai Lietuvos teritorijoje atskirai nuo lenkų tautos gyveno jos dalis, o gal tie, kurie istorijos bėgyje prarado savo kalbą ir šiandien kalba lenkiškai, puoselėja lenkų kultūrą vis tik yra lietuvių tautos dalis, lietuvių baltų , o ne lenkų autochtonai?

                Jau buvo rašyta, kad teisine prasme tautines mažumas nuo tautinių bendruomenių skiria tai, kad tautinė mažuma neginčijamai gyvena savo etninėse žemėse, turi autochtoninę teritoriją, o tautinės bendruomenės atsiranda kaip kolonistai, prievarta ar sava valia pasirinkę kitos tautos kalbą, papročius ar tautybę. Pirmųjų teisės išplaukia iš visuotinai pripažintų tautų teisių, antrųjų – iš visuotinai pripažintų žmogaus teisių. Nuo seniausių laikų autochtonines teritorijas turi kurdai, kašubai, katalonai, baskai, flamandai, velsiečiai, galisai, sorbai ir kt. Tą patvirtina tų teritorijų archeologiniai radiniai, architektūra, papročiai, vietovardžiai, upėvardžiai, kai kada antropologija, dažnai ir sava kalba, bet ne būtinai. Žodžiu – duomenų visuma, kad tam tikroje teritorijoje gyveno savita žmonių populiacija ir jie yra tos teritorijos pirminiai gyventojai – autochtonai.

                http://alkas.lt/2014/01/23/l-rasimas-autochtonai/

                Comment


                  Parašė Zorro Rodyti pranešimą
                  Gyventojai pagal tautybę
                  Tautybė Iš viso
                  Iš viso 3 043 429
                  Lietuviai 2 561 314
                  Lenkai 200 317
                  Rusai 176 913
                  Baltarusiai 36 227
                  Ukrainiečiai 16 423
                  Žydai 3 050
                  Totoriai 2 793
                  Vokiečiai 2 418
                  Romai 2 115
                  Latviai 2 025
                  Armėnai 1 233
                  ...
                  Buriatai 11
                  Kroatai 11
                  Meksikiečiai 11
                  Afganai 10
                  Airiai 10
                  Serbai 10
                  Kitos 307
                  Nenurodė 32 978
                  Kurių čia metų info. Lt jau nebėra 3 mln. įskaitant ir užsieniečius.

                  Comment


                    Lietuvos teritorijos autochonai yra pro-finų gentys. Tai nustatyta ne tik archeologiškai. Apie kažkokius autochonus ledynmečio metu (prieš 25000-12000 metų) kalbėti neįmanoma.

                    Comment


                      Parašė Shots Rodyti pranešimą
                      Kurių čia metų info. Lt jau nebėra 3 mln. įskaitant ir užsieniečius.
                      Klausimas buvo apie surašymus

                      Comment


                        Lietuvos valdžiai reiktų Lenkų rinkimų akcijos atstovams pasakyti šviesiai tiesiai ir greičiau pašalinti iš savo koalicijos: Neapsimetinėkime, 1938-uosius metus primenantieji šiandieninės Lenkijos ultimatumai Lietuvai dėl Tautinių mažumų įstatymo yra vis dar ta pati kova dėl Vilniaus, kaip ir dėl Lvovo. Manau, kad šiandienė Lietuva turi atmesti Lenkijos ultimatumą. Juk pavojinga ir kvaila priiminėti įstatymą dėl Tautinių mažumų, kada tokių Lietuvoje nėra, o yra tik tautinės bendruomenės, kai kurios susijungusios į tautines bendrijas. Papildžius asmens dokumentų išdavimo įstatymus taip, kad antrajame lape ar papildomoje skiltyje galima pavardes ir vardus užrašyti taip, kaip pageidauja pareiškėjas, o toks užrašas yra užrašo lietuviškais rašmenimis atitikmuo, išsprendžiami visi nesutarimai dėl lietuviško raidyno papildymo. Priėmę įstatyminę normą, kad vietovardžiai ir hidronimai, skelbiami valstybės patvirtintų standartų lentelėse, Lietuvoje negali būti verčiami į kitą kalbą, išspręsime ir nelaimingų lentelių ant privačių namų klausimą – rašyk (bet neišversk) nors ir dvidešimčia kalbų. http://alkas.lt/2014/01/23/l-rasimas-autochtonai/

                        Comment


                          Čia lyg ir kažkoks naujas pareiškimas. Jie taip intensyviai visur skundžiasi, kad aš jau nebeatskiriu čia naujas priekaištas ar koks senesnis .

                          Seimo Lenkų rinkimų akcijos atstovų kreipimasis į ESBO ir ES vadovus: Lietuvoje pažeidžiamos tautinių mažumų teisės

                          Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcijai priklausantys Seimo nariai išplatino kreipimąsi į ESBO Komisarą tautinių mažumų klausimais Knutą Vollebaeką, Europos Parlamento pirmininką Martiną Shulzą ir Europos Komisijos pirmininką José Manuelį Barroso su prašymu nedelsiant imtis visų priemonių tautinių mažumų teisėms Lietuvoje apginti. Parlamentarų grupės teigimu, tautinių mažumų teisės mūsų šalyje pažeidžiamos.

                          „Reaguodami į pastaruoju metu susiklosčiusią situaciją dėl tautinių mažumų padėties Lietuvoje kreipiamės į Jus, kadangi manome, kad yra nepriimtina, kai vieningoje Europoje yra pažeidžiamos pagrindinės žmogaus teisės, tautinių mažumų teisės. Smerktina ir nepriimtina, kad valstybėje, kuri yra NATO ir ES narė, žmonės yra persekiojami ir baudžiami už gimtosios kalbos vartojimą viešajame gyvenime“, – tokiu tekstu į aukščiausius ESBO ir ES vadovus kreipiasi LLRA atstovaujami parlamentarai.

                          Šio kreipimosi priežastis paprasta – Vilniaus apygardos teismo Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslavui Daškevič skirta 43,3 tūkst. Lt bauda už tai, kad nevykdytas įpareigojimas per mėnesį nukabinti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles.

                          „Atrodo, kad ši teismo nutartis yra grynai politinė, o tai meta šešėlį ant mūsų šalies teismų, nes civilizuotame pasaulyje sunku įsivaizduoti tokią situaciją, kad aukštesnės instancijos teismas padidino baudą apie 100 kartų. Tenka tik apgailestauti, kad baudos yra skiriamos už tai, kad tautinės mažumos savo gimtąją kalbą vartoja rajone, kurio 80 proc. gyventojų sudaro autochtoninė lenkų tautinė mažuma. Ir visa tai vyksta Europos Sąjungos valstybėje narėje. Matome, kad yra vykdomos represijos ir pažeidžiamos pagrindinės žmogaus teisės, teisė vartoti gimtąją kalbą. Ši provokacinė teismo nutartis jau sukėlė didelį nepasitenkinimą ir protestus, kurie, atrodo, tik stiprės“, – savo pasipiktinimą lieja grupė parlamentarų.

                          Kreipimesi taip pat išvardintos ataskaitos, kurios esą įrodo tautinių mažumų pažeidimus Lietuvoje. „Atkreipdami Jūsų dėmesį į akivaizdų tautinių mažumų diskriminavimą ir žmogaus teisių pažeidimus Lietuvoje, prašome nedelsiant imtis visų priemonių tautinių mažumų teisėms apginti mūsų daugiatautėje ir daugiakultūrėje valstybėje“, – tokiu prašymu baigiamas kreipimasis, kuri pasirašo 8 Seimo LLRA frakcijos nariai.
                          http://www.15min.lt/naujiena/aktualu...6-400666?cf=df

                          Comment


                            Matome, kad yra vykdomos represijos ir pažeidžiamos pagrindinės žmogaus teisės, teisė vartoti gimtąją kalbą.
                            Lenkų viršūnėlės jau bene 500 metų ar net daugiau visai neraudonuoja atvirai meluodamos. Į akis žiūrėdami gali sakyti viena, o už nugaros šnekėti visai ką kita.

                            Comment


                              Parašė Karlas Rodyti pranešimą
                              Lenkų viršūnėlės jau bene 500 metų ar net daugiau visai neraudonuoja atvirai meluodamos. Į akis žiūrėdami gali sakyti viena, o už nugaros šnekėti visai ką kita.
                              Ačiū už naujieną. Dabar visi žinos, kas kaltas dėl mūsų šalies nelaimių per 580 metų (o ne 500) po Vytauto mirties.
                              O jei rimtai, tai prašom kalbėti argumentais. Bendro pobūdžio emocijas prašom pasilaikyti kokiam nors alkui ar vorutai.

                              Comment




                                Butu idomu padaryti apklausa, kiek Lietuvos gyventoju tam pritartu?
                                Paskutinis taisė Romas; 2014.02.05, 08:09. Priežastis: Sujungti 2 pranešimai

                                Comment


                                  Parašė liutass
                                  Butu idomu padaryti apklausa, kiek Lietuvos gyventoju tam pritartu?
                                  Kodėl tik lenkiškai, tai darom tada ir rusų, ale sakys tada juos kad diskriminuoja.

                                  Comment


                                    Parašė laimutis Rodyti pranešimą
                                    Kodėl tik lenkiškai, tai darom tada ir rusų, ale sakys tada juos kad diskriminuoja.
                                    teisingai, trim kalbom reiketu

                                    Comment


                                      Parašė liutass
                                      Butu idomu padaryti apklausa, kiek Lietuvos gyventoju tam pritartu?
                                      Pritartų kam?

                                      Comment


                                        Mokslo ir kultūros atstovai reikalauja mesti iš koalicijos LLRA

                                        http://klaipeda.diena.lt/naujienos/l...5#.Uu9nctL4ITc
                                        GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                        Comment


                                          Neišmes, nes koalicija žlugs. O ir konservatoriai matyt jau nelabai norės. Jiems gi patiems paskui su lenkais reikės koalicijon po kitų rinkimų...

                                          Comment

                                          Working...
                                          X