Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

LT-PL. Lietuvių - lenkų santykiai. Lenkiški užrašai ir pavardės Vilniaus krašte.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Al1 Rodyti pranešimą
    Ir ką? AK Lietuvos teritorijoje veikė prieš lietuvius ir buvo organizacija, vykdžiusi karinius nusikaltimus. Todėl bet kokia kova prieš ją iš lietuvių pusės yra pateisinama ir visi lietuvių nužudyti AK banditai bei pakalikai verti mirties. Iš tiesų prieš bet kokį Lenkijos dabartinį užsipuolimą ant Lietuvos turėtų būti jiems tiesiai šviesiai pasakoma - jūs vykdėte lietuvių genocidą. Galima būtų ir kompensacijų pareikalauti. Ir apie tai reikia garsiai kalbėti Europoje.
    kokie AK banditai??? Glitiškėse buvo nužudyta 15 moterų ir 6 vaikai (nuo 3 iki 10 metų). Gal, prieš rašydamas eilinę nesąmonę, nepatingėkit perskaityt kokią knygą...

    Comment


      O AK kiek vaikų ir moterų nužudė? Gal priminti, kas pirmi pradėjo? Lietuviai? Kas Lietuvos teritorijoje, tegul ir okupuotoje vokiečių, o vėliau sovietų, kovojo už didžiąją Lenkiją?

      Comment


        /\ Gal baikim krapštytis po karo metus, yra apie ką diskutuoti ir šiais laikais.
        Paskutinis taisė Romas; 2011.08.13, 21:47.

        Comment


          Lendant į tokias smulkmenas kaip gatvių lentelės, kas kur ką nušovė, kas kur ką papjovė, lenkiškas pavardes, lenkiškos kalbos vartojimą, lenkiškas mokyklas, žmogus pradeda nebematyti plataus paveikslo. O juk viskas paprasta: dėl visko kaltas lenkiškas imperializmas. Juk Lietuvos teismai aiškiai pasakė: armija krajova vykdė genocidą (pasakė tai Generalinė prokuratūra), lenkiškos lentelės neteisėtos, lenkiškos pavardės neteisėtos, o Vilnius yra Lietuvos sostinė, tačiau ir toliau armija krajova aiškina, kokie jie didvyriai, lenkiškos lentelės kabo, lenkiškos pavardės ginamos pasauliniuose teismuose, o Vilnius pasirodo okupuotas lietuvių.

          Juk nėra tokio dalyko, kaip lietuviškas imperializmas. Ne lietuviai okupavo Varšuvą, ne slavai gyveno tūkstančius metų Vilniaus regione, o baltai. Tai kaip tie slavai čia atsirado? Ir kokia proga jiems tokios didelės nuolaidos? Ar lenkai Kovo 11 d. parodė savo lojalumą Lietuvai? Kai nebalsavo už nepriklausomybę. Matant tuos lenkiškus mitingus, tuos pastovius jų politikų išsišokimus, istorijos falsifikavimą, jau nesistebiu, nes tai yra lenkiškas imperializmas. Toks kaip ir rusiškasis – abu yra pavojingi kaimyninėms tautoms. Ne Lietuva juk kalta, kad Lenkiją kamuoja didelės valstybės kompleksas ir jai reik būti lyderiu, nors jai dar toli iki lyderio. Jai reik apstumdyti mažesnius, kad įrodyti savo tariamą galią. Tikrieji lyderiai tokių dalykų nesupranta.

          Vilniaus rajone dauguma gyventojų yra lengvai įtakojama žmonių masė, kuriuos sugundyti lenkiškuoju imperializmu yra labai lengva, tai darant per religiją, per lenkų tautos „iškėlimą“, per istorijos falsifikavimą. „Skriaudžiama mažuma“ susivienija prieš bendrą priešą – Lietuvą. Puiki dirva visokiems negatyviems reiškiniams Lietuvoje, kurie naudingi Lenkijai. Juk ne visiems reik to lenkiško švietimo, lenkiškų pavardžių ar lenkiškų gatvių pavadinimų, tačiau ne visiškai protingiems žmonėms yra praplaunamos galvos. Lenkija seniausiai turėjo atsiprašyti Lietuvos už istorines skriaudas, tačiau kaip ir jos brolis Rusija – abi valstybės nežino žodžio „atsiprašyti“, šį žodį vartoja itin retai. Užuot atsiprašius, jie kelia naujus reikalavimus, falsifikuoja istoriją, kenkia ir erzina. Rusija ir Lenkija – slaviškojo imperializmo pavyzdžiai, kurie atsakingi už neapskaičiuojamą žalą padarytą kaimyninėms tautoms.
          Paskutinis taisė Europidas; 2011.08.15, 13:11. Priežastis: Klaidos

          Comment


            Parašė Europidas Rodyti pranešimą
            ...Lietuvos teismai aiškiai pasakė: armija krajova vykdė genocidą...
            Ar tau pačiam nejuokinga nuo tokių išvadų, tu tikrai manai kad jos yra objektyvios?
            Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Vokietijos keliai pro automobilio langą
            Naujas video: Niedersachsen, NL - Bremen, 126 km, 29 May 2012

            Comment


              Parašė Europidas
              ...Lietuvos teismai aiškiai pasakė: armija krajova vykdė genocidą...
              Deja, joks teismas to nepripažino, nėra ir politiškai pripažinta. Ir tai labai kenkia užkemšant burnas lenkų šovinistams. Galima drąsiai sakyti, kad Lietuvos valdžia spjovė ant AK aukų.
              Paskutinis taisė Al1; 2011.08.13, 21:20.

              Comment


                Parašė Europidas Rodyti pranešimą
                Juk nėra tokio dalyko, kaip lietuviškas imperializmas. Ne lietuviai okupavo Varšuvą, ne slavai gyveno tūkstančius metų Vilniaus regione, o baltai. Tai kaip tie slavai čia atsirado? Ir kokia proga jiems tokios didelės nuolaidos? Ar lenkai Kovo 11 d. parodė savo lojalumą Lietuvai? Kai nebalsavo už nepriklausomybę. Matant tuos lenkiškus mitingus, tuos pastovius jų politikų išsišokimus, istorijos falsifikavimą, jau nesistebiu, nes tai yra lenkiškas imperializmas. Toks kaip ir rusiškasis – abu yra pavojingi kaimyninėms tautoms. Ne Lietuva juk kalta, kad Lenkiją kamuoja didelės valstybės kompleksas ir jai reik būti lyderiu, nors jai dar toli iki lyderio.
                Lietuvos ir Lenkijos istorinis palikimas ir dabartinė kaiminystė kažkiek primena UK ir Airijos atvejį. Tai irgi ilgus metus buvo Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Airijos karalystė (panašiai kaip Abiejų Tautų Respublika, arba Lietuvos-Lenkijos respublika/žečpospolita). Galiausiai Airija 1921m. gavo itin plačią autonomiją, o 1936m. tapo visiškai nepriklausoma. Tačiau Šiaurinė Airija (Alsteris) iki šiandien tebėra UK dalis. Panašiai kaip Vilniaus kraštas tarpukaryje liko/buvo inkorporuotas Lenkijos sudėtine dalimi. Šiandien pačioje UK jau pasigirsta balsų, kad verta atsikratyti Alsterio kaip problemiškiausio ir labiausiai ekonomiškai atsilikusio regiono, ir šaliai iš UK tapti GB. Lenkija, atrodo, eina priešingu keliu. Oficialiai bijoma deklaruoti, bet politiniai ir kultūriniai veiksmai rodo netiesioginį tikslą bent jau dominuoti Vilnijoje.
                I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                Comment


                  Pataisymas

                  Parašė Mørtã Rodyti pranešimą
                  Ar tau pačiam nejuokinga nuo tokių išvadų, tu tikrai manai kad jos yra objektyvios?


                  Pasitaisau:

                  "1993 m. Lietuvos Respublikos Vyriausybė sudarė istorikų komisiją Armijos krajovos veiklai Lietuvoje įvertinti. Komisija paskelbė, kad „Lenkijos emigracinė vyriausybė ir jai pavaldi Armija krajova nepripažino Vilniaus grįžimo Lietuvai, ruošėsi ir vėl atplėšti nuo Lietuvos, t. y. kėsinosi į Lietuvos teritorijos vientisumą [...].Armijos krajovos partizanai rytų Lietuvoje taip pat padarė nusikaltimų žmoniškumui, įvairiais motyvais yra terorizavę ir žudę niekuo nekaltus civilius gyventojus, daugiausia lietuvius“. Lietuvos Respublikos Generalinė prokuratūra 1999 m. nNustatė, kad „Armijos krajovos partizanų daliniai, nepripažindami Vilniaus krašto grąžinimo Lietuvai 1939 metais, vykdė Lietuvos gyventojų genocidą, t. y. terorizavo, plėšė, žudė eilinius lietuvių, žydų, rusų tautybės Lietuvos gyventojus, tikėdamiesi, kad po Antrojo pasaulinio karo šie veiksmai padės Lenkijai reokupuoti Vilniaus kraštą“.


                  Ir dar įdomi info:
                  "[...] pogrindinio Vilniaus lenkų „universiteto“ dėstytojas J. Volkonovskis, rašęs, kad 1939 m. lietuviai „okupavo“ savo ilgaamžę istorinę sostinę Vilnių ir jo apylinkes, kuriose 3 000 metų gyveno baltai ir kurios 1 000 metų priklausė Lietuvos valstybei.."

                  Imperializmas žlugdo psichiką, kursto nesantaiką ir stabdo progresą. Nesistebiu, kodėl dar ir šiandien Lenkija ir Rusija tokios atsilikusios, nes ne valdžia kalta, kad žmonės ten tokie, kurie palaiko tokias valdžias. Jie patys rėkauja tai, ką nori politikai, imperialistai.

                  Šaltinis:
                  1. http://www.voruta.lt/kodel-negalima-...rmija-krajova/

                  Comment


                    Parašė Europidas Rodyti pranešimą
                    "1993 m. Lietuvos Respublikos Vyriausybė sudarė istorikų komisiją Armijos krajovos veiklai Lietuvoje įvertinti. Komisija paskelbė...
                    Už nusikaltimus žmoniškumui teisia Tarptautinis Baudžiamasis Teismas.

                    ... ir Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) - pagrindinė Jungtinių Tautų organizacijos teismo institucija.
                    Paskutinis taisė Mørtã; 2011.08.15, 13:55.
                    Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Vokietijos keliai pro automobilio langą
                    Naujas video: Niedersachsen, NL - Bremen, 126 km, 29 May 2012

                    Comment


                      Parašė Mørtã Rodyti pranešimą
                      Už nusikaltimus žmoniškumui teisia Tarptautinis Baudžiamasis Teismas.

                      ... ir Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) - pagrindinė Jungtinių Tautų organizacijos teismo institucija.
                      Nebūtinai. Juk ir Medininkų žudikus teisia už nusikaltimą žmoniškumui Lietuvos teismas.
                      Tačiau tai, kad AK veiksmai nebuvo deramai pripažinti politiškai kaip genocidas ir nusikaltimas žmoniškumui ar to nepadarė teismas (o ne prokuratūra), tai yra didelė Lietuvos klaida.

                      Comment


                        Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                        Nebūtinai. Juk ir Medininkų žudikus teisia už nusikaltimą žmoniškumui Lietuvos teismas...
                        Gal but, nesu juriste, nežinau ar užtenka to, bet kažkaip manau kad tarptautinius nusikaltimus turi teisti tarptautinis teismas (nesvarbu koks konkrečiai). GAl todel tokie ir rezultatai musu teismu, kad niekam jie neįdomus, nei Lenkijai, nei Rusijai, nei Baltarusijai, nei Latvijai.
                        Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Vokietijos keliai pro automobilio langą
                        Naujas video: Niedersachsen, NL - Bremen, 126 km, 29 May 2012

                        Comment


                          Apie pavardžių rašymą lenkiškomis raidėmis
                          kad. Prof. habil. dr. Zigmas Zinkevičius, Vilnius
                          (2011 07 22)

                          Straipnis čia:
                          http://www.dainavosgidas.lt/index.ph...2&new_id=96723

                          Comment


                            Paskutinis taisė Romas; 2011.08.17, 05:08.

                            Comment


                              Tai viskas teisingai, etninės lietuvių žemės, savo žemėse savo kalba ir turėtų būti užrašyta.
                              GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                              Comment


                                Etninės žemės labai subjektyvus dalykas. Todėl nemanau, kad tai gali būti argumentu. Kiekviena valstybė nurodydama savo etnines žemes žymi maksimaliausia teritoriją. Jei panaudot skirtingų šalių tokius žemėlapius, tai paribiai visada kertasi. Todėl šiuose vietose ir kyla įvairiausi konflikatai - ginčai. Nepamirškim kad tarpukariu į Vilnių žiūrėjo net baltarusiai.

                                Kas liečia dvigubus užrašus, šia tema jau manau visi pavargom kalbėt, yra žiūrima į dabartinę gyventojų sudėti. Tik įdomu kiek užsitęs naujo įstatymo priėmimas, kuri dabar ruošia kultūros ministerija. Pagal ji, kaip pamenu, dvigubi užrašai butų įmanomi ten, kur 1/3 gyv. - konkreti tautinė mažuma. Visiškai palaikau šią poziciją.

                                O dabar dėl lentelių skandalo pažiūrėkime į praktinę pusę. Kai kuriuose miesteliuose lentelės pirktos vieningai, tai yra tuo pasirūpindavo seniūnija, skirtos lėšos, pakabinti pavadinimai, sutikslinti namų numeriai. Jei imt pvz. Baltąją Vokę, ten, anot gyventojų, iki tol, kol nebuvo lentelių buvo painiava, o dabar sutikslinti visi namų numeriai - yra bent tvarka. Tačiau atvažiavus į kai kuriuos miestelius ar kaimus ne Vilniaus krašte aptinkame sovietines surūdijusias lenteles net ir su rusiškais užrašais, kitur ant namų net numeriai nepakabinti, ką jau kalbėt apie gatvių pavadinimus.

                                Na bet teismo sprendimą reikia vykdyti...
                                ---- NAUJOJI VILNIA facebook'e ----

                                Comment


                                  Etninės žemės objektyvus dalykas, ypač jei kalbame apie Vilnių ir teritoriją aplink jį iki 50 km, o ne kokį nors Naugarduką ar Bialystoką.
                                  O dvikalbių ar trikalbių užrašų kabinimas yra antikonstitucinis. Kas per išdavikai valdžioje, kurie jau kelintą kartą stengiasi priimti antikonstitucinius įstatymus kalbos srityje?

                                  Comment


                                    Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                    Etninės žemės objektyvus dalykas, ypač jei kalbame apie Vilnių ir teritoriją aplink jį iki 50 km, o ne kokį nors Naugarduką ar Bialystoką.
                                    O dvikalbių ar trikalbių užrašų kabinimas yra antikonstitucinis. Kas per išdavikai valdžioje, kurie jau kelintą kartą stengiasi priimti antikonstitucinius įstatymus kalbos srityje?
                                    Neobjektyvus, galima kapstytis iki pat baltų. Bet ar to reikią? Jei dabar visiškai kitoks tautinės sudėties žemėlapis ir jis pastoviai keičiasi. Todėl etnines žemes šioje problemoje net neverta nagrinėti. Nereikalingos aistros ir kalbos.

                                    Kodėl antikonstitucinis? Pagal tavo logika visi užrašai nelietuvių kalba yra antikonstituciniai?
                                    ---- NAUJOJI VILNIA facebook'e ----

                                    Comment


                                      BNS 2011.08.15
                                      Lenkų teisininkas apskundė Lietuvą Briuseliui dėl galimo Lietuvos lenkų diskriminavimo

                                      Lenkijos Gdansko universiteto teisės ir administracijos fakulteto asistentas Tomašas Snarskis (Tomasz Snarski ) kreipėsi į Europos Parlamento peticijų komitetą Briuselyje su prašymu išaiškinti, ar draudimas Lietuvos lenkams rašyti savo pavardes gimtąja kalba nepažeidžia žmogaus teisių, skelbia savaitraštis „Polityka“.
                                      T.Snarskis savo peticiją įteikė šių metų kovo mėnesį, o šiuo metu gavo iš komisijos pirmininkės Erminios Mazzoni (Erminijos Maconi) patvirtinimą, jog skundas bus nagrinėjamas.

                                      http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=48575425

                                      Argumentai iš Z.Zinkevičiaus straipsnio
                                      "Dainavos gidas" 2011 07 22
                                      Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                      Apie pavardžių rašymą lenkiškomis raidėmis
                                      Prof. habil. dr. Zigmas Zinkevičius
                                      Užsieniečių ir Lietuvos piliečių pavardės skirtingai traktuotinos. Užsieniečių, vartojančių lotynų abėcėlės pagrindu sudarytą rašybą, pavardes priimta rašyti originalo kalba. (...)
                                      Lietuvos kitakalbių piliečių pavardes priimta rašyti lietuviškomis raidėmis pagal tarimą. (...)
                                      Lenkakalbių gyventojų pavardžių rašymas pagal tarimą neprieštarauja Lietuvos ir Lenkijos draugiškų santykių ir gero kaimyninio bendradarbiavimo sutarčiai, kurioje yra numatyta teisė rašyti pavardes pagal tautinės mažumos kalbos skambesį. (...)
                                      Atkreiptinas dėmesys į tai, kad reikalaujama lenkiškomis raidėmis rašyti pavardes tų žmonių, kurie buvo gen. Želigovskio okupuoti. (...)
                                      Reikia neišleisti iš akių tų sunkumų, kurie neišvengiamai iškiltų nustatant, kurią pavardę reikia rašyti lenkiškai, kurią – lietuviškai. (...)
                                      Dar reikia atsižvelgti į lietuvių kalbos specifiką, reikalaujančią rišliame tekste vartoti pavardes su galūnėmis. (...)
                                      Lenkų reikalavimas keliamas neetišku būdu, nevengiant net šantažo. (...)
                                      Straipnis čia:
                                      http://www.dainavosgidas.lt/index.ph...2&new_id=96723

                                      Comment


                                        EŽTT sprendimo gegužės mėn. neskaitė mulkis studentas?

                                        Comment


                                          Parašė Maxas Rodyti pranešimą
                                          Neobjektyvus, galima kapstytis iki pat baltų. Bet ar to reikią? Jei dabar visiškai kitoks tautinės sudėties žemėlapis ir jis pastoviai keičiasi. Todėl etnines žemes šioje problemoje net neverta nagrinėti. Nereikalingos aistros ir kalbos.

                                          Kodėl antikonstitucinis? Pagal tavo logika visi užrašai nelietuvių kalba yra antikonstituciniai?
                                          o kodel tada reikia rasyti butent lenkiskai,o ne ju gimtaja kalba-baltarusiskai?

                                          Comment

                                          Working...
                                          X