Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

LT-PL. Lietuvių - lenkų santykiai. Lenkiški užrašai ir pavardės Vilniaus krašte.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Gal ta dalis apie uždraustas slavų ir germanų kalbas kas reiškia, kad renginyje negalės dalyvauti žmonės iš slavų ar germanų šalių?
    Post in English - fight censorship!

    Comment


      Dalyvavo lietuviai ir latviai, tai kaip sakė per žinias, kad turi stengtis tarpusavyje bendrauti lietuviškai ir latviškai, o ne pasitelkiant rusų ar anglų kalbą, kaip dažniausiai būna bendraujant su braliukais. O ta antraštė greičiausiai bus ištraukta iš konteksto, žurnalistinis triukas.
      GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

      Comment


        Parašė Eimantas Rodyti pranešimą
        Dalyvavo lietuviai ir latviai, tai kaip sakė per žinias, kad turi stengtis tarpusavyje bendrauti lietuviškai ir latviškai, o ne pasitelkiant rusų ar anglų kalbą, kaip dažniausiai būna bendraujant su braliukais. O ta antraštė greičiausiai bus ištraukta iš konteksto, žurnalistinis triukas.
        Tai ir gerai, kad stengiasi bendrauti savo kalbomis, bet kam reikia diskriminuoti kitus ir neleisti jiems dalyvauti renginyje? Kas jei ten būtų atvykęs koks čekas ar olandas besidomintis baltų kultūra, bet nekalbantis nei lietuviškai nei latviškai? Man tokie dalykai skamba taip pat jei renginyje būtų uždrausta tamsi odos spalva.
        Post in English - fight censorship!

        Comment


          Niekas ten čeko ar netgi ruso bei lenko iš Rusijos ar Lenkijos, besidominčių baltų kultūra, nemuštų... Užtat tuteišai turėjo būti priversti kalbėti lietuviškai bent tame renginyje.
          Paskutinis taisė Al1; 2011.07.31, 07:37.

          Comment


            Parašė index Rodyti pranešimą
            Tai ir gerai, kad stengiasi bendrauti savo kalbomis, bet kam reikia diskriminuoti kitus ir neleisti jiems dalyvauti renginyje?
            nu dalyvauk tu kur nori, bet jei tavo dalyvavimo sąlyga yra pvz. bilietas, tai tik nerėk kad tave "diskriminuoja dėl bilieto neturėjimo"; lygiai taip pat juokingai skambėtų, jei ateistas apkaltintų bažnyčią dėl "diskriminacijos", nes ši matai neįsileidžia netikinčiųjų padainuoti prie žvakių dainų apie natūraliąją atranką t.t....

            prisiminsiu aš įdomų nutikimą apie vieną šiurpią labai šiurpią vietą, kurioje "diskriminuojamos" viso pasaulio tautybės išskyrus lietuvius - LRT tos vietos pavadinimas. Tik pamanykit, "lietuviai-šovinistai" sukūrė tokią baisią baisią įstaigą, kurioje atsisakoma (O SIAUBE IR KOŠMARE !!!) kalbėti bet kuria kita kalba išskyrus lietuviškai. Lygiai prieš ketverius metus buvo panaikintos "Vakaro žinios" rusų kalba. Ne vienas aršus "tarybinis humanistas" tuomet rėkė apie diskriminaciją, bet praėjo keli metai ir kažinko jau neberėkia. Ypač tąsyk drąskėsi Madam Nacionalinė Vertybė, pavarde Teišerskytė Dalia Pranovna. Ji nerimaudama dėl žmogiškų vetybių pareiškė, kad "reikia vožtelėti per sprandą LRT direktoriui Petrauskiui ir LRT tarybos pirmininkui", idant tie būtinai sugražintų rusiškas žinias į kanalą, kuris vienintelis visoje planetoje prisistato "Lietuvos Nacionaliniu" t.y. atstovaujančiu lietuvių tautą (natio - nacionalinis).

            Štai kur pasirodo atsirado problema: aplink Lietuvą egzistuoja šimtamilijoninės valstybės, kuriose jūs, brangūs tautiečiai, neišdrįstumėte lietuviškai net pasisveikinti dėl jums visiems "akivaizdžių" priežasčių (patys šitam forume nesyk prisipažinote, kad užsienyje užsieniečio lietuviškai net per sapnus neužkalbintumėte); o štai pačių 2-milijoninėje valstybėje pirmieji veržiatės drausti kitiems lietuviams (išties šiek tiek tikresniems už jūs "lietuvius") teisę rengti renginį be pvz. Didžiosios lenkų tautos ar galingosios anglų kalbos dalyvavimo. Super logika. Paskubėkit tiems slaviškai atsisakantiems kalbėti lietuviams "vožtelėti per sprandą" vardan meilės žmonijai.
            blaivumas išlaisvina

            Comment


              Parašė Zosys Rodyti pranešimą
              prisiminsiu aš įdomų nutikimą apie vieną šiurpią labai šiurpią vietą, kurioje "diskriminuojamos" viso pasaulio tautybės išskyrus lietuvius - LRT tos vietos pavadinimas. Tik pamanykit, "lietuviai-šovinistai" sukūrė tokią baisią baisią įstaigą, kurioje atsisakoma (O SIAUBE IR KOŠMARE !!!) kalbėti bet kuria kita kalba išskyrus lietuviškai.
              Ar aš klystu, ar būtent LRT vienintelė iš visų televizijų turėjo kažkurią dieną einančias laideles apie tautinių mažumų reikalus jų kalbomis (Kiek pamenu, rusams, lankams, baltarusiams, ukrainiečiams ir žydams). O, kad daugiau visur kalba lietuviška tai yra normalu, bet juk nesakoma, kad kitos kalbos ten uždraustos. Tas pats galėjo būti ir tame renginyje. Niekas neliepia žmonėms kalbėti ta kalba, kuria jie nenori, bet nereikia svaidytis tokiais žodžiais, save iškart pavaizduojant kaip radikalus nacionalistus (įdomu kaip jie tokį draudimą būtų įgyvendinę). Tas ir buvo blogiausia, kad jie patys renginį pavaizdavo kaip ne "už lietuvius", bet "prieš kitataučius".

              p.s. Ta proga reikia parašą pasikeisti.

              p.s.s. Užsienyje stengiuosi kalbėti vietos arba jei negaliu tai ta kalba, kurią žmogus greičiausiai supras. To paties tikiuosi ir iš kitataučių čia.
              Paskutinis taisė index; 2011.07.30, 23:52.
              Post in English - fight censorship!

              Comment


                Parašė index Rodyti pranešimą
                nereikia svaidytis tokiais žodžiais, save iškart pavaizduojant kaip
                Man daug svarbiau, kas jie išties yra, o ne tai, kaip pagal jų pasivaizdavimą kai kurie šventuoliai (beje, patys pagarsėję įvairiausiom fobijom) bando juos suklasifikuoti. Man asmeniškai tai vis dar atviras klausimas, kuriam atsakyti tikrai nepakaks vien pasivaizdavimo. Yra kontekstas, kuriame tie jaunuoliai veikia, yra realios priežastys, kurios juos (ir ne tik juos) provokuoja, ir kurių taip akiplėšiškai nepastebi mūsų "tolerantiškasis" kubilistų bomondas.

                Parašė index Rodyti pranešimą
                radikalus nacionalistus (įdomu kaip jie tokį draudimą būtų įgyvendinę)
                tarkim žodžių prasmę pats suvoki tik tiesmukai. Tai ko gi tau nepasipiktinus dėl Kubiliaus raginimų laužyti eismo taisykles: "- Suk į dešinę"

                Parašė index Rodyti pranešimą
                jie patys renginį pavaizdavo kaip ne "už lietuvius", bet "prieš kitataučius".
                1) tai ne tiesa, 2) kiekviena tapatybė remiasi be kita ko narių atsiribojimu nuo visų likusių. Kodėl pvz. katalikai nevadinami radikalais ir "skaldytojais" ? Juk jie per kiekvienas mišias, Kubiliaus žodžiais tariant, "skaldo visuomenę" kurstydami mintį, jog visi, kuriems kunigėlis nepabaladojo į klausyklos kraštą, yra nusikaltę ir degs pragare. Tai daug atviresnis "radikalizmas", bet tie patys "pakantieji" kubilistai ant savų loti neskuba ?

                Parašė index Rodyti pranešimą
                p.s.s. Užsienyje stengiuosi kalbėti vietos arba jei negaliu tai ta kalba, kurią žmogus greičiausiai supras. To paties tikiuosi ir iš kitataučių čia.
                kadangi pats puikiausiai žinai, ko galima tikėtis šiuo požiūriu iš kaimyninių kitataučių Vilniuje bei Vilniaus rajone, tai manau tau belieka palinkėti vieną gražią dieną prieiti su tokiu požiūriu prie loginio finišo ir išvis atsikratyti ne pačios "optimaliausios" lietuvių kalbos. Populiacijai (nemaišyti su tauta), kuri gyva vien naudos ir patogumo kategorijomis, ne tik nacionalinė kalba, bet apskritai nacijos idėja tik kliudo "džiaugtis gyvenimu". Neveltui čekai - nacija, o pvz. ukrainiečiai - deja ne. Kiekvienam savo džiaugsmas; mūsiškiams primitvyams jo neapkartina netgi ta aplinkybė, kad čion atvykę užsieniečiai suspėja sistemiškai dar šiek tiek aplenkinti, dar šiek tiek aprusinti nieko iš jų nesitikinčius, mažai tenutuokiančius čiabuvius... Kazysus, Petrasus ir Antanasus...
                blaivumas išlaisvina

                Comment


                  Parašė index Rodyti pranešimą
                  T Kas jei ten būtų atvykęs koks čekas ar olandas besidomintis baltų kultūra, bet nekalbantis nei lietuviškai nei latviškai?
                  Čekams Prahoje yra baltistikos katedra, na o olandams netoli iki Münsterio šiaurės vakarų Vokietijoje. Jei jau tie hipotetiniai svečiai tokie baltų entuziastai ir taip domisi, kad net susiruošė atvažiuoti į stovyklėlę, iš esmės skirtą lietuvių ir latvių jaunimui, tai gal užteks entuziazmo ir pastudijuoti ten ir atvykti į stovyklą kitais metais. Arba pagalvoti, ar ne verčiau važiuoti į gyvosios archeologijos dienas Kernavėje ar pan. kur bus lengviau susišnekėti O šiaip tai patikėsiu LTJS patikinimu, kad kokiam nors hipotetiniui baltarusiui ši taisyklė netaikoma, ir jis nebūtų įžeistas, su juo nekalbant.

                  Teko neseniai skaityti internete vieno norvego komentarą, kad jie su danais netgi dažnokai šnekasi angliškai, nors šiaip vieni kitus supranta kur kas geriau nei latviai ir lietuviai. Tokiu mąsteliu įsiėdusi anglų kalba skandinavams į galvą. Turint omeny tokias tendencijas Europoje, vertėtų tik pagirti rūpestį dėl broliškos kalbos mokinimosi, o ne pasiduoti žiniasklaidos intencijoms kuo daugiau burbulo išpūsti iš lenkų problemos.
                  Paskutinis taisė Eikantas X; 2011.07.31, 08:14.

                  Comment


                    2011-08-01, 22:26
                    Sprendimą gatvę pavadinti lenkų rašytojo vardu skųs teismui
                    "Personalijų pavardės gali būti suteikiamos kada jos turi nuopelnus šaliai, šalies kultūrai ir kitoms reikmėms. Šiuo atveju gatvė pavadinta jo vardu tik dėl to, kad jis rašė gražiai eiles", - cituojamas J.Jurkevičius.

                    "Kreipėsi vietiniai gyventojai su prašymu ten jeigu neklystu buvo lyg tai 108 parašai. Julijanas Tuwimas yra poetas. Čia man atrodo yra Europos lygio turtas", - tokio sprendimo priėmimą argumentavo Vilniaus rajono mero pavaduotojas Gabriel Jan Mincevič.

                    Tačiau kalbinti vietiniai gyventojai neslepia, kad naujas gatvės pavadinimas jiems nepatinka ir teigia negirdėję, kad kaimynai tokio norėtų.
                    http://klaipeda.diena.lt/naujienos/l...teismui-367651

                    Kiek dar tos destrukcinės jėgos atvirai ir netrukdomai tyčiosis iš mūsų?
                    GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                    Comment


                      http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=48465211
                      Lenkijos užsienio reikalų ministerija (URM) bei jos vadovas Radoslawas Sikorskis vėl kliūstelėjo žibalo į konflikto su Lietuva ugnį. Neseniai Lenkijoje išleista brošiūra, kurioje teigiama, kad Antrojo pasaulinio karo metais lietuviai okupavo Vilnių ir kartu su naciais vykdė lenkų žudynes etniniu pagrindu.
                      Propaganda verta kagėbistų ar net Gebelso plunksnos ir jau darosi nebejuokingas tas Sikorskio "žaidimas".
                      Aš neliūdnas - aš blaivus

                      Comment


                        Parašė geriantis Rodyti pranešimą
                        http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=48465211

                        Propaganda verta kagėbistų ar net Gebelso plunksnos ir jau darosi nebejuokingas tas Sikorskio "žaidimas".
                        Lenkų priekaištai dėl Vilniaus iš dalies teisingi, nes tuo metu lenkų buvo dauguma mieste, lietuvių tik keli procentai, bet apie visokias žudunes ir ,,antilenkišas'' koalicijas galėtų patylėti, ypač prisiminus pačių darbelius tarpukariu.
                        Beto, ir patiems lenkams dabar priklaso nemažai miestų, kurie istoriškai patiems niekada nepriklasė ir ten lenkai net negyveno.
                        Flickr

                        Comment


                          Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                          Lenkų priekaištai dėl Vilniaus iš dalies teisingi, nes tuo metu lenkų buvo dauguma mieste, lietuvių tik keli procentai, bet apie visokias žudunes ir ,,antilenkišas'' koalicijas galėtų patylėti, ypač prisiminus pačių darbelius tarpukariu.
                          Beto, ir patiems lenkams dabar priklaso nemažai miestų, kurie istoriškai patiems niekada nepriklasė ir ten lenkai net negyveno.
                          Sikorskis svaidosi žaibais, bet pamiršta, kad ir tarpukaryje galiojo pacta sunt servanda, kuris tarptautinėje teisėje (apskritai, tarptautinėje politikoje/praktikoje) yra neginčijamas dalykas. Visa bėda, kad Želigovskio ėjimas buvo iš šio taško žiūrint neteisėtas. bet yra argumentų, kurių abi šalys laikosi įsikibusios, yra argumentų, kuriuos sąmoningai abi šalys pamiršta.
                          na, tiek AK, tiek lietuviai galabijo vieni kitus, čia jau reikia istorikų komentaro, bet duodu galvą nukirsti, kad šįkart Lenkijos URM stipriai sutirštino spalvas.


                          „Kiekviena tarptautinė sutartis yra susitariančių šalių derybų ir kompromisų rezultatas. Lietuva ir Lenkija turi skirtingą požiūrį į 1920 metų įvykius, kai Lenkija užgrobė Vilniaus kraštą. Būtent dėl šių skirtumų šie įvykiai liko principingai neįvertinti, nors objektyviai žiūrint Lenkija neturėjo suverenių teisių į Vilnių (pagal klasikinę tarptautinę teisę teisinį titulą į šią teritoriją Rusija perleido Lietuvai, o ne Lenkijai), be to, užgrobė Vilnių pažeisdama savo tarptautinį įsipareigojimą nesiimti jokių veiksmų, kurie galėtų būti žalingi sutarties (šiuo atveju – Suvalkų paliaubų susitarimo) objektui. Iš teisės pažeidimo teisė nekyla, todėl Vilnius Lenkijai teisėtai niekada nepriklausė. Kadangi vienodai įvykių įvertinti nepavyko, 1994 metų Lietuvos ir Lenkijos sutartyje dėl draugiškų santykių ir gero kaimyninio bendradarbiavimo liko tik apgailestauti dėl konfliktų tarp šalių po Pirmojo pasaulinio karo”, – „Aušrai” komentavo Vilniaus universiteto docentas, tarptautinės teisės specialistas Dainius Žalimas.
                          http://archyvas.bernardinai.lt/index...articles/96841

                          Comment


                            Parašė D.P Rodyti pranešimą
                            Sikorskis svaidosi žaibais, bet pamiršta, kad ir tarpukaryje galiojo pacta sunt servanda, kuris tarptautinėje teisėje (apskritai, tarptautinėje politikoje/praktikoje) yra neginčijamas dalykas. Visa bėda, kad Želigovskio ėjimas buvo iš šio taško žiūrint neteisėtas. bet yra argumentų, kurių abi šalys laikosi įsikibusios, yra argumentų, kuriuos sąmoningai abi šalys pamiršta.
                            na, tiek AK, tiek lietuviai galabijo vieni kitus, čia jau reikia istorikų komentaro, bet duodu galvą nukirsti, kad šįkart Lenkijos URM stipriai sutirštino spalvas.




                            http://archyvas.bernardinai.lt/index...articles/96841
                            Na Lietuva irgi nesilaikė pacta sunt servanda užimdama Klaipėdą, bet tai tikrai šiuo metu nėra kažkoks pagrindas pyktis ir tokie nekonstruktyvūs lenkų oficialios valdžios atstojų pareiškimai daro tik gėdą šaliai ir pateisina mūsų pačių nacionalizmus visus...
                            Flickr

                            Comment


                              Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                              Lenkų priekaištai dėl Vilniaus iš dalies teisingi, nes tuo metu lenkų buvo dauguma mieste, lietuvių tik keli procentai
                              o kaip vilnietiškos lietuvių mažumos aplinkybė susijusi su teise aneksuoti Lietuvos sostinę kitos valstybės naudai? Jei šie du dalykai susiję, tada pardon net tik lenkų agresija gaunasi "iš dalies teisinga"

                              * tada išeina, kad "iš dalies teisingas" buvo Metternicho vadovaujamas Čekijos tautinės revoliucijos kruvinas užgniaužimas 1848 m. - juk iki 1855 m. vokiečiai Prahoje buvo absoliuti dauguma;

                              * tada gaunasi, kad XIX a. antros pusės prievartinė Helsinkio rusifikacija (panaši į prievartinę tarpukario polonizaciją Vilniuje) buvo "iš dalies teisinga" - juk suomiai savo sostinėje buvo mažuma iki 1890-1900 m.

                              * tada gaunasi, kad Jazovo tankai ir OMON'ininka 1991 m. sausį Rygoje buvo "iš dalies teisingi" - juk latviai savo pačių sostinėje buvo visiška mažuma

                              * galų gale gaunasi, kad madam Jean-Marie Le Pen būtų dar labiau "iš dalies teisi", jei būtų pareikalavusi ne tik Valonijos ankesacijos Prancūzijos naudai, bet ir taip pat ir Briuselio (juk Briuselyje nuo 3-ojo XIX a. dešimtmečio prancūzai nustelbė flamandus ir liko dauguma ligi šiol)

                              Na tada ir rašykim, kad Želigovskis buvo teisus tiek pat, kiek ir kiti panašūs bendraminčiai: Muravjovas, Aleksandras III Romanovičus, Gorbačiovas ir madam le Pen etc.
                              blaivumas išlaisvina

                              Comment


                                ^ Nereikia pamiršti tokių pavyzdžių kaip Vroclavas, kuriame prieš prisijungiant jį Lenkijai tebuvo 1 procentas lenkų.
                                „O kūjis su pjautuvu - juk tai paprastos liaudies, darbininkų ir valstiečių simboliai. Dabar ženkliukus, pirktus Pilies gatvėje, ir kuriuos visą laiką iki uždraudimo nešiodavausi prisisegęs prie kuprinės, turėjau pasidėti į stalčių.“ - Tomizmas

                                Comment


                                  Parašė D.P Rodyti pranešimą
                                  bet yra argumentų, kurių abi šalys laikosi įsikibusios, yra argumentų, kuriuos sąmoningai abi šalys pamiršta.
                                  na, tiek AK, tiek lietuviai galabijo vieni kitus...]
                                  Prašom detaliau apie lietuvių vykdytą lenkų galabijimą tarpukaryje ir Antrojo pasaulinio metais bei po jo.

                                  Comment


                                    Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                    Prašom detaliau apie lietuvių vykdytą lenkų galabijimą tarpukaryje ir Antrojo pasaulinio metais bei po jo.
                                    Turiu omeny vietinės rinktinės ir armijos krajovos susidūrimus, o ne civilių žudymą. kariniai susidūrimai - irgi galabijimas viens kito (nebnt traktuosime ta kitaip, bet vengiu oficialių sampratų)
                                    pvz, Varėnos raj. Kaniavos kaimas.

                                    AK pasidarbavo Dubingiuose. Lietuvių būta ir Panerių žudynėse.Taigi, tai irgi galabijimas. Ir mastai nemaži...

                                    Esmė ne tame : brošiūroje splavos sutirštintos. Sikorskis, kaip užsienio politikos veidas galutinai krito daugumos lietuvių akyse. Apskrtai, kietakaktiškasis Sikorskis ir pačių lenkų yra aktyviai kritikuojamas dėl nelanakstaus požiūrio ir pan.
                                    Kaip jau minėjau, būtų įdomu sulaukti istorikų komentarų. Kiek žinau iš tarkim senelių pasakojimų, tai prieš akovcus Vilniuje buvo nusiteikę ir didelė žydų bendruomenė, juos vadino "razbainikais", vadinasi, nepalankumą pelnė ne tik iš lietuvių pusės. Ignalinoje ir rusų sentikiai nevengdavo gintis prieš AK išsidirbinėjimus. na, čia truputis socialinių nuotaikų...)

                                    Comment


                                      Tai juk AK pradėdavo ir provokuodavo. Taip kad lietuviai tik gynėsi. Nors realiai tokių atvejų būta mažai, AK skerdė lietuvius masiškai ir po vieną.

                                      Comment


                                        /\
                                        Deja, Glitiškės buvo anksčiau nei Dubingiai
                                        Parašė Zorro Rodyti pranešimą
                                        Paminklas nužudytiems 1944 metų birželio 20 dieną Glitiškių (Vilniaus r.) gyventojams.
                                        Glitiškės:
                                        Per nacių okupaciją Glitiškių dvarą administravęs vokiečių okupacinės valdžios paskirtas V. Komaras maistu ir pašaru aprūpindavo Armijos Krajovos partizanus. 1944 m. birželio 20 d. šie surengė pasalą lietuvių savisaugininkams, kurių kuopa buvo dislokuota Paberžėje, 5 km nuo kaimo, 2 iš jų nukovė, 2 sužeistus nužudė.
                                        Į Glitiškes atvykęs savisaugos kuopos vadas Polekauskas įsakė sušaudyti Glitiškių dvaro darbininkų šeimą, nurodžiusią Armijos Krajovos partizanams, kur slepiasi sužeistieji; jo įsakymu nužudyta ir daugiau Glitiškių dvaro gyventojų, buvo sulaikytas ir sušaudytas dvaro administratorius W. Komaras. Po kelių dienų per ekshumaciją rasti 39 žmonių palaikai. (...) Po įvykių Glitiškėse Armijos Krajovos 5 brigada 1944 m. birželio 23 d. surengė vadinamąją keršto akciją Dubingiuose ir jų apylinkėse.

                                        http://lt.wikipedia.org/wiki/Gliti%C5%A1k%C4%97s
                                        Dubingiai:
                                        II pasaulinio karo metu, 1944 m. kovo 8 d. Armija Krajova dalinys, vadovaujamas Zigmunto Šendzeliažo-Lupaškos (Zygmunt Szendzielarz-Łupaszko), Dubingiuose nukovė 6 lietuvių policininkus, 10 sužeidė, o birželio 23 d. apylinkėse žudė lietuvių šeimas, nužudyti 27 žmonės. Tai buvo kerštas už anksčiau Glitiškėse lietuvių policijos įvykdytas lenkų žudynes.

                                        http://lt.wikipedia.org/wiki/Dubingiai
                                        Tas druskos barstymas ant senų žaizdų nieko gero neduos.
                                        Abiejų pusių veteranai jau senokai paskelbė apie susitaikymą

                                        "Klaipėda" Paskelbta 2005-06-13, 09:00
                                        Susitaikę karo veteranai pagerbė žuvusius
                                        Prieš šešis dešimtmečius vieni prieš kitus kovoję ir pernai susitaikę Lietuvos vietinės rinktinės ir Lenkijos Armijos Krajovos veteranai kartu pagerbė kovos veiksmuose žuvusius civilius gyventojus.
                                        Lietuvių ir lenkų karo veteranai nekaltai žuvusius civilius, Glitiškių kaime - lenkų kilmės piliečius, Dubingių miestelyje - lietuvius, šeštadienį pagerbė padėdami gėlių, uždegę žvakutes bei sukalbėję maldas lietuvių ir lenkų kalbomis.
                                        „Atleidžiame ir prašome atleidimo“, - tokiais žodžiais prie nekaltai žuvusiųjų kapų mirusių ir gyvųjų atsiprašė Lietuvos vietinės rinktinės karių veteranų sąjungos pirmininkas Antanas Paulavičius bei Armijos Krajovos veteranų klubo pirmininkas Vaclavas Pacyno.
                                        Pasak jų, tiek Glitiškių kaimo, tiek Dubingių miestelio gyventojai, žuvę 1944-ųjų birželio 20-23 dienomis kilusio lietuvių ir lenkų konflikto metu, tapo aklo pykčio, kurį sukelia karas, aukomis.
                                        Premjero Algirdo Brazausko patarėjas Vilius Kavaliauskas, dalyvavęs šeštadienio renginiuose Glitiškėse bei Dubingiuose, bendrą lietuvių ir lenkų žuvusiųjų pagerbimą pavadinio istoriniu bei siūlė, užmiršus „tragiškus bendrus istorijos puslapius“, žvelgti į ateitį. „Dabar, kai esame Europos Sąjungos ir NATO nariais, lietuviai ir lenkai, tragiškus bendrus istorijos puslapius turime palikti istorikams ir drauge žvelgti į ateitį“, - kalbėjo V.Kavaliauskas.
                                        Renginiuose dalyvavę vietiniai gyventojai, tarp jų - ir žuvusiųjų artimieji - taipogi tvirtino pritariantys lietuvių ir lenkų karių veteranų susitaikymui, anot jų, tai jau seniai reikėjo padaryti.
                                        Pernai rudenį Lietuvos vietinės rinktinės kariai veteranai ir Lenkijos Armijos Krajovos veteranai pasirašė Susitaikymo deklaraciją, kurioje pareiškė, kad „praėjo 60 metų po to, kai mes buvome priešai ir šiandien konstatuojame, jog istorija išsprendė klausimus, dėl kurių mes kovojome vieni prieš kitus“.


                                        http://klaipeda.diena.lt/dienrastis/...uvusius-142720

                                        Comment


                                          Ir ką? AK Lietuvos teritorijoje veikė prieš lietuvius ir buvo organizacija, vykdžiusi karinius nusikaltimus. Todėl bet kokia kova prieš ją iš lietuvių pusės yra pateisinama ir visi lietuvių nužudyti AK banditai bei pakalikai verti mirties. Iš tiesų prieš bet kokį Lenkijos dabartinį užsipuolimą ant Lietuvos turėtų būti jiems tiesiai šviesiai pasakoma - jūs vykdėte lietuvių genocidą. Galima būtų ir kompensacijų pareikalauti. Ir apie tai reikia garsiai kalbėti Europoje.
                                          Paskutinis taisė Al1; 2011.08.12, 12:47.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X