Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

LT-PL. Lietuvių - lenkų santykiai. Lenkiški užrašai ir pavardės Vilniaus krašte.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Per lietuviu rinkeju apsileidima ir Tamosevskio gudruma ir vyksta sitoks lietuviu tautos terorizavimas. Sulenkeje lietuviai laiko save lankais, nori kalbet lenkiskai ir gyventi sulenkintuose kaimuose. Cia toks absurdas tik tarp lietuviu ir besmegeniu skerslenkiu gali ivykt :]
    As irgi sutinku, reikia ilgesnio termino, manau ir skerslenkiai zino, kad jie ne lenkai ir niekur nedings be tos lietuviu kalbos, apie tuos skerslenkius, kurie nemoka lietuviskai tai net nesneku, tokiu zmoniu atsikratimo iseitis tera tik viena, laukti kol jie ismirs, norint tai paspartinti reikia blogint jiems salygas
    O del to termino, tai cia irgi grynas absurdas, pradziai lenkai reke kad istatyma visiskai reikia panaikint, kad jis visiskai diskriminuojantis ir t.t. Pradejo i Europa ir JAV siuntinet laiskus, kaip kokie nevykeliai, kurie pralaimejus varzybas iesko pasiteisinimu ir sako, kad turejo laimet, nors viskas buvo teiseta. Istatymas yra analogiskas lenku istatymams, tik tiek, kad terminas per trumpas, bet is esmes istatymas geras, del ko lenkai melavo pries visa pasauli.
    Akivaizdu, tai tik politinis sou, lenkams matyt patinka, kai valdzia rodo savo nacionalizma, kadangi pries Rusija jau prisibijo sokinet, tai bent Lietuva pastumdys, rinkejai kaip mat atkus.


    O del pavardziu, as kaip tik sulenkintas skerslenkiu pavardes ne tik sulietuvinciau, o nukirpciau ir priesagas, suzinos gal tada, kad ju proteviai, tevynes isdavikai

    Comment


      Parašė Maxas Rodyti pranešimą
      Koks skirtumas? Tos lenteles jau yra. Kaip yra Lietuva, taip ir bus Lietuva.
      As izvelgiu tik pozityvias permainas, nurims aistros. Zinoma jos visikai nurims, kai duos daugiau laiko ir svietimo naujos programos igyvendinimui. 2013 m. - tikrai diskriminacine vienodo egzamino data. Neimonoma per 2 metus LT kalba moket tokio lygio, kurio reikalauja pvz. dabartinsi lietuviu (gimtosios) kalbos egzaminas. Reikia minimum 4 metu, geriausiai 6.
      Lentelės yra, bet jos neteisėtai užkabintos, ką konstatavo ir teismai. O tai, kad teismų sprendimai nevykdomi, kaltos ir atitinkamos valstybės struktūros. Jos turėtų suorganizuoti tų lentelių nukabinimą ir pateikti ieškinį už atliktų teismų sprendimų įgyvendinimo išlaidas atitinkamoms savivaldybėms.Sakai, bus Lietuva? Gal ir bus, bet autonomiją išsikovoti jie gali, jei lietuviai ir valstybės valdžia toliau leisis terorizuojama bei nesiims priemonių prieš lenkų nacionalistus.

      Dėl lietuvių k. egzaminų sutinku. Reikia ilgesnio pereinamojo laikotarpio.

      Parašė Sula Rodyti pranešimą
      Tik jokių anšliusų nebus. Tiesiog problema bus užkonservuota keliolikai metų ar net dešimtmečių. Vilnijos lenkai nėra Žečpospolitos išorinės politikos objektas, o vidinės politikos instrumentas. Lygiai taip pat rusakalbiais Lietuvos piliečiais "rūpinasi" Rusijos Federacija.
      De facto Vilniaus ir Šalčininkų rajonai yra autonominiai, tiek kiek jiems lesta savivaldos įstatymų robose ir net labiau. Gal dar ką nors praplės, bet po keliasdešimt metų kalbinė situacija ten neišvengiamai keisis. Ji dabar JAU pasikeitusi. Iš rusiškai-tuteitiškos dvikalbystės prieita prie lenkiškai-lietuviškos. Po to, keisis ir savimonė.
      JAV vos 3% žydų kalba hebrajų ar idiš namie ir jie neidentifikuoja savęs izraelitais ("Izraelio kortos turėtojais").
      Problema jau buvo užkonservuota maždaug 15 m. Kaip matome, nors kai kas pasikeitė, radikalizmas tik išaugo. Kodėl? Todėl kad visi mato, jog Lietuva eižėja ir nyksta, valstybė silpsta ir ekonominės, demografinės bei socialinės perspektyvos liūdnos. Būtent, esant silpnai valstybei ir ima rastis įtampa tarp joje gyvenačių tautų. Ypač, jei mažumos turi tvirtesnį užnugarį - nacionalinę valstybę. Žydai irgi tylėtų bei nereikalautų kompensacijų, jei nebūtų Izraelio...
      Lenkų tarpe nėra tokio "komplikuoto" savęs identifikavimo. Viskas paprasta: kalbi lenkiškai ir esi katalikas, vadinasi esi lenkas.


      Parašė D.P Rodyti pranešimą
      nematau problemų dėl dvikalbių užrašų. Konvencijos numato tokias teises. Kam skirtos lentelės su gatvių pavadinimais? Orientaciniams tikslams. Jei prieš akis matau Turgaus gatvę ir šalia jos ul.Rinkowa (?), tai man problemų susiorientuoti nebūtų...
      LR Konstitucija yra viršesnė už konvencijas. Orientaciniais tikslais kam? Tuteišams? Jie moka ir lietuviškai. Visi, nuo mažo iki pagyvenusio, išskyrus senius. Bet pastarieji triukšmo nekelia.

      Comment


        Parašė D.P Rodyti pranešimą
        ten situacija kaip esu pastebėjęs yra tokia, kad jaunimas save laiko lietuviais (pilietine prasme), o tautine -Lietuvos lenkais/rusais/gudais (pabrėžiu - Lietuvos), bet yra senių ortodoksų, kurie vis dar tiki sąmokslo teorijom ir skaldo bendruomenes. Tokią nuomonę susidariau pats bei iš ten gyvenančiu pažįstamų pasakojimų. Galbūt ir klystu.
        tačiau įstatymas ir numatytas terminas kelia pagrįstų abejonių.
        Būtent kad ne seniai kelia bangas. Jiems vis tiek, kiek ten liko gyventi. Daugiausia kelia bangas vidutinio amžiaus lenkai.

        Comment


          mūsų "strateginis partneris" vėl "išdykauja"

          R.Sikorskis su lenkais kalbėjo apie ekonominį Lietuvos spaudimą
          http://www.lrytas.lt/videonews/?id=13095347491308640980

          o šiaip jau čia esama ir mūsų chroniškos kaltės. Kiek metų mes visi piktinamės ir piktinamės, ir piktinamės ... žodžiais tik žodžiais. Visas mūsų teisumas išrūksta kiaurai per kaminą. Kitąsyk atrodo, kad daugiau būtų naudos, jei mes visi susirinkę į vieną kambarį prikvėpuotume-prišildytume-pribezdėtume ir po to paliktume jį garuoti. Būtų akivaizdesnis rezultatas.

          Lietuviai chroniškai nesugeba asocijuotis, burtis, derinti veiksmų. Šią visiškai nenormalią situaciją (ir valstybės saugumo, ir visuomenės interesu požiūriu) sutelktai mėgina ginti vos viena vienintelė organizacija - "Vilnija", kuri šiaip jau (no offence) tik senių-pensininkų draugija, apsieinanti net be elementariausios internetinės svetainės (tiesiog kaip iš Gaidajaus komedijos "Stariki razboijniki"). Daugiau nėra nei vienos organizacijos, kuri užsiimtų bent monitoringu Rytų Lietuvoje, kuri bent jau stebėtų situaciją ar fiksuotų nusikalstamą veiklą tame regione. Vietoj to kuriami visokie "Gruzijos" ir "Ukrainos" institutai, kur sėdi stori dėdės ir svaičioja apie Kaukazo idealus.
          Paskutinis taisė Zosys; 2011.07.02, 15:09.
          blaivumas išlaisvina

          Comment


            /\ Kodėl nededama pilna nuoroda, o tik "videonews" (beje, kas ten leido naudoti w?)
            Dabar ten rodomas reportažas apie mūsų krepšininkų pralaimėjimus.

            Comment


              Parašė Romas Rodyti pranešimą
              /\ (beje, kas ten leido naudoti w?)
              ak, iš kur tie nėriniuoti skrupulai? Nuo kada tokie kaip jūs paisote leidimų?

              beje šį Sikorskio veiksmą aštriai bet taupiai apibūdino radikalas R. Ozolas. Galima įvairiai vertinti jo pasisakymus, bet neįsivaizduoju, kokiu būdu būtų galima būtų atremti tokį jo kaltinimą:

              „Radeko Sikorskio vizitas, nekontaktuojant nė su vienu iš oficialių Lietuvos pareigūnų ir atvykstant į kitą šalį tik su lenkų tautine bendruomene slaptai aptarti reikalų, yra provokacinis veiksmas. Jis reiškia viena: R. Sikorskis atvyko į savo teritoriją".
              Paskutinis taisė Zosys; 2011.07.02, 15:32.
              blaivumas išlaisvina

              Comment


                http://kauno.diena.lt/vaizdai/albuma...en-svente-8553 nuotraukų rinkinys iš Jašiūnų (ar Jaszuny)

                http://lt.wikipedia.org/wiki/Jašiūnai
                Jašiūnai – miestelis Šalčininkų rajono savivaldybės teritorijoje, prie kelio E85 Vilnius–Lyda, 18 km į pietus nuo Vilniaus.
                straipsnis: http://www.diena.lt/naujienos/miesta...-svente-361910
                http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                Comment


                  Šaunuoliai lenkai Be to žiūriu dar ir lietuvių yra, kuriems noras šeimininkus ir ponus vaidinti proto neužtemdė (pastraipa iš straipsnio):

                  Lietuviai neprieštarauja
                  Kelis tūkstančius gyventojų turinčiuose Jašiūnuose nacionalizmu iš tiesų nė iš tolo nekvepia. Štai pas poną Stanislovą pro duris įžengia negausaus lietuvių būrio atstovas. Gražvydu prisistatęs vyriškis visai rimtai patikino, kad jokios problemos dėl dvikalbių užrašų nemato.
                  "O koks skirtumas? Nereikia čia per tas lenteles nesantaikos sėti. Patikėkite, niekam jos netrukdo. Ir dabar ant kai kurių namų kabo ir akių nebado", – tvirtino pirkėjas.

                  Comment


                    Parašė haveimooed Rodyti pranešimą
                    ...žiūriu dar ir lietuvių yra, kuriems noras šeimininkus ir ponus vaidinti proto neužtemdė
                    Tiksliai apipavidalintas lenkų požiūris. Mat lietuviai Lietuvoje nebe šeimininkai, taip reiktų suprast, panie?
                    Skrydis- lyg amžinybės blyksnis

                    Comment


                      Parašė dr. Rodyti pranešimą
                      Tiksliai apipavidalintas lenkų požiūris. Mat lietuviai Lietuvoje nebe šeimininkai, taip reiktų suprast, panie?
                      Nereikėtų visų lenkų tapatinti su Tomaševskiu. Yra ir normalių(neturiu pažįstamų, bet naudojuosi intuicija).

                      Comment


                        Parašė Čikupakas Rodyti pranešimą
                        Nereikėtų visų lenkų tapatinti su Tomaševskiu. Yra ir normalių(neturiu pažįstamų, bet naudojuosi intuicija).
                        Tarp tų lenkų (bent jau mieste) anti-tomaševskių yra daugiau galbūt nei lietuvių Vilniuje (kas rajone darosi remiuosi tik kalbomis ). Būtent - tapatinti negalima. Tomašesvkis sugriovė gerus santykius. Iki tol arba tos problemos ir konfliktai buvo neryškūs ir nekėlė audrų, arba vietomis jų išvis nebuvo, o dabar apie santykius rašo ir The Economist ir kiti.

                        Comment


                          Tomaševskis Tomaševskiu, bet kad atitinkamos Lietuvos valstybės institucijos nepsirūpino jo neutralizavimu, rodo, kad valdžiai nusispjauti, arba ji dirba ne Lietuvos naudai...
                          Paskutinis taisė Al1; 2011.07.06, 23:43.

                          Comment


                            Teismas nurodė per mėnesį Vilniaus rajone pakeisti gatvių pavadinimų lenteles

                            http://alkas.lt/2011/07/11/26862/

                            Comment


                              Kas tampo už virvelių lenkų maištininkus? Ką Tomaševskio užnugaryje veikia Kubiliaus patarėjas? Sklypai ir pinigai už lojalumą.
                              http://www.tv3.lt/vasarapagalruta

                              Kaip tik šiuo metu rodo apie šio krašto lietuvių sunkumus.

                              Comment


                                Parašė rat
                                Vilniaus r. savivaldybė ir Lenkų sąjunga minės Armijos Krajovos bandymą paimti Vilnių

                                Sakiau ir sakysiu, kad anos tautelės tikslas yra Lietuvos išskaidymas ir dalies jos prisijungimas prie Lenkijos.

                                Siūlau važiuoti į Lenkiją ir pažymėti pvz. Vermachto įsiveržimo dieną.
                                Labai teisinga pastaba. Varom Rugsėjo pirmą Varšuvon švęsti, koks bus lenkų požiūris, turbūt bus maloniai nustebę. V.Tomaševskis, kogero, neturi jokio sauvokimo kur ir ką jis daro. Tokie dalykai ir kiršina dviejų tautų santykius, ne lietuviai kaip lenkai dažnai priekaištauja, o patys Vilniaus lenkai.
                                Lažinuos- 2017 metais Lietuvos gyventojų skaičius didės.

                                Comment


                                  Parašė Aleksas666 Rodyti pranešimą
                                  Labai teisinga pastaba. Varom Rugsėjo pirmą Varšuvon švęsti, koks bus lenkų požiūris, turbūt bus maloniai nustebę. V.Tomaševskis, kogero, neturi jokio sauvokimo kur ir ką jis daro. Tokie dalykai ir kiršina dviejų tautų santykius, ne lietuviai kaip lenkai dažnai priekaištauja, o patys Vilniaus lenkai.
                                  Iniciatyvai pritariu.

                                  Lenkai tokiu elgesiu lietuviams rodo nepagarbą. Bent man tai tikrai klausimų nekyla kas tikri nacionalistai. Nei pavardžių jiems lenkiškai rašyti nei gatvių Lietuvoje. Taškas.
                                  *******
                                  Miestai.net Fb

                                  Comment


                                    Buvau apsales... Net tomasvskininkai paminkla surente tiem nusikalteliam! Tai netik siu dienu valstybes izeidimas, taciau tiesus spjuvis ant kapu musu seneliam/tevam kurie kovojo pries lenkus.
                                    Nieko neturiu pries normalius Lietuvos lenkus, o tokiu tikrai daug, taciau tokiu nusikalteliu kaip Tomasevskis ir jo parankiniu partija netik uzdraust reikia, taciau ir baust uz tautos kirsinima, neapykantos kurstyma ir viesa tyciojimasi is Lietuviu.
                                    Tai gal mes dar ir katynes zudynes tokiam stiliui pagerbiam? Pastatom kur irgi vilniaus rajone paminkleli su rusu kareiviu su durklu durianti lenku karininka? Kaip jie poto drista mus kaltinti blogais santykiais jei is musu tyciojasi?
                                    Kalba visokiais lozungais "nebeziurekim i praeiti, kurkim ateiti", bet patys neleidzia jos pamirst. Zino, kokios yra jautriausios Lietuviu temos ir specialiai ant ju pila zibala, kad dar labiau sukirsint. Tai yra kuo gryniausia provokacija ir pasityciojimas.

                                    Comment


                                      Parašė laimutis Rodyti pranešimą
                                      Teismas nurodė per mėnesį Vilniaus rajone pakeisti gatvių pavadinimų lenteles

                                      http://alkas.lt/2011/07/11/26862/
                                      Eilinį kartą nevykdys sprendimo. Ir dar skundą į Strasbūrą sukurps.

                                      Parašė rat
                                      Vilniaus r. savivaldybė ir Lenkų sąjunga minės Armijos Krajovos bandymą paimti Vilnių

                                      Sakiau ir sakysiu, kad anos tautelės tikslas yra Lietuvos išskaidymas ir dalies jos prisijungimas prie Lenkijos.

                                      Siūlau važiuoti į Lenkiją ir pažymėti pvz. Vermachto įsiveržimo dieną.
                                      Ne visai tas pats. Švenčia lenkai Lietuvos piliečiai. O jei mes nuvažiuotume, tai būtume užsienio piliečiai, kurie ten švęstų...

                                      Comment


                                        Ketinama Lietuvos moksleiviams siūlyti mokytis lenkų kalbą
                                        2011.07.13

                                        Artimiausiu metu Lietuvos mokyklose gali atsirasti galimybė mokytis lenkų kalbą kaip antrąją užsienio kalbą. Tai numatyta Vyriausybėje parengtose Vilniaus apskrities regiono socialinių ekonominių plėtros priemonių plane 2011-2014 m.

                                        http://www.delfi.lt/news/daily/educa....d?id=47557943

                                        Atkreipkite dėmesį, kad tos siūlymas ne šiaip švietimo ministerijos projektuose, o būtent Vilniaus krašto reikalų projektuose. O tai reiškia tik vieną: "Ne mes integruosimės, o jūs integruositės". T.y. lenkų kalbą įves Vilniaus krašto lietuvių ir rusų mokyklose. Kitur Lietuvoje vargu ar ji bus dėstoma, nes nei moksleiviai jos rinkis, nei mokytojų bus...

                                        Comment


                                          Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                          Ketinama Lietuvos moksleiviams siūlyti mokytis lenkų kalbą
                                          2011.07.13

                                          Artimiausiu metu Lietuvos mokyklose gali atsirasti galimybė mokytis lenkų kalbą kaip antrąją užsienio kalbą. Tai numatyta Vyriausybėje parengtose Vilniaus apskrities regiono socialinių ekonominių plėtros priemonių plane 2011-2014 m.

                                          http://www.delfi.lt/news/daily/educa....d?id=47557943
                                          kiba pasaulinė kalba?Vilniaus lenkai gal
                                          Lažinuos- 2017 metais Lietuvos gyventojų skaičius didės.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X