Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

LT-PL. Lietuvių - lenkų santykiai. Lenkiški užrašai ir pavardės Vilniaus krašte.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Aleksio Rodyti pranešimą
    Austrija buvo okupavusi šiaurės Italija, bet užrašai vokiečių kalba Italijoje yra. Švedija buvo okupavusi Suomija, bet užrašai suomių kalba ten yra, Vengrija buvo okupavusi Slovakiją, bet užrašai vengrų kalba Slovakijoje yra.
    Ar nors vienoje iš tų šalių konstitucijoje parašyta, kad viešieji užrašai - tik valstybine kalba? Ar mažumos tose šalyse irgi nepaiso teismo sprendimų ir kabina užrašus savavališkai?

    Comment


      Gal tiktų labiau į šiaip linksma, bet vistiek apie lenkus

      Lenkas maldininkas pėsčiomis nuėjo iš Augustavo į Romą

      Lenkas mūrininkas Pawelas Kurylo (Pavelas Kuryla) Pruska Velkos kaimo, esančio netoli Augustavo, pėsčiomis nuėjo į Italijos sostinę Romą, kur ateinantį sekmadienį bus paskelbtas palaimintuoju popiežius Jonas Paulius II, pranešė dienraštis „Dziennik Polski“.
      Mūrininkas norėjo įrodyti, jog tokį žygį pajėgtų atlikti bet kuris to panorėjęs lenkas. Kelionės metu maldininkas nuolat kalbėjo rožinį.
      Kartoju: "... bet kuris to panorėjęs lenkas"

      Comment


        Parašė artexs Rodyti pranešimą
        Gal tiktų labiau į šiaip linksma, bet vistiek apie lenkus

        Lenkas maldininkas pėsčiomis nuėjo iš Augustavo į Romą

        Kartoju: "... bet kuris to panorėjęs lenkas"
        Trumpa taviškė atmintis, nes ir iš Vokietijos į Lietuvą gali grįžti bet kuris to panorėjęs lietuvis, tik ten ne šiaip linksma, o šiaip liūdna...
        http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

        Comment


          Parašė music Rodyti pranešimą
          Trumpa taviškė atmintis, nes ir iš Vokietijos į Lietuvą gali grįžti bet kuris to panorėjęs lietuvis, tik ten ne šiaip linksma, o šiaip liūdna...
          Vienas pakruojietis iš Ispanijos parėjo

          Comment


            Eglė Samoškaitė, www.DELFI.lt 2011 gegužės mėn. 4 d. 07:28
            Ekspertai: išsprendus lenkų švietimo klausimus, reiktų padaryti reveransą dėl pavardžių
            Lietuvai geriau, jei Lenkijoje didesnį pasitikėjimą pelnytų kairieji?
            Lietuvos bei Lenkijos santykiams įtakos turi ir Lenkijos vidaus politikos subtilybės. Pagrindinė problema ta, kad didžiausią rinkėjų pasitikėjimą yra sutelkusios dešiniosios politinės partijos – „Teisė ir teisingumas“ bei Pilietinė platforma, kurios rinkėjus telkia kalbėdamos apie Lietuvos „skriaudžiamą“ lenkų (...)
            „Skirtingai nuo deideologizuotos ir pragmatinę politiką propaguojančios Lenkijos Kairiųjų demokratinės sąjungos, dominavusios šalies arenoje iki 2005-ųjų, „Teisės ir teisingumo“ bei Pilietinės platformos partijoms būdingos aiškiai išreikštos ideologinės nuostatos, kurios intensyvėjant konkurencijai tarp abiejų dešiniųjų partijų, gali tapti ganėtinai radikaliomis“, - rašoma analitiniame Lietuvos ekspertų dokumente.

            Tačiau jame taip pat pastebima, kad Lenkijoje visoms partijoms būdinga Giedroyco-Mieroszewskio doktrina, kurios esmė – parama Ukrainos, Baltarusijos ir Lietuvos valstybingumui slopinant Rusijos imperialistines ambicijas.

            Lietuva galėtų nusileisti dėl asmenvardžių ir gatvių pavadinimų
            Tačiau kalbėdami apie asmenvardžių rašybos problemą, mokslininkai primena, kad Lietuva buvo įsipareigojusi šį klausimą išspręsti, be to, bent formaliai Lenkijoje tautinėms mažumoms tokia galimybė yra užtikrinama.
            Šiuo atveju ekspertai pataria kur kas labiau dirbti su nacionalistiškai nusiteikusiais Lietuvos parlamentarais, nes Lenkijos pavyzdys atskleidžia, kad net leidus asmens dokumentuose pavardes rašyti su savos kalbos diakritiniais ženklais, tokių atvejų yra nedaug, mat tai sukelia praktinių nepatogumų – pavyzdžiui, sudėtinga atsidaryti sąskaita banke.

            Topografiniai ženklai gyvenvietėse bei gatvių lentelės, anot apžvalgos autorių, taip pat yra tas klausimas, kuriame būtų galima nusileisti. Pasak mokslininkų, viena vertus, Valstybinės kalbos įstatymas draudžia dvigubas lenteles, kita vertus, šios draudimo nepaisoma. Todėl arba reiktų sustiprinti šio teisės aktų priežiūrą, arba jį pakeisti – pirmuoju atveju tai esą pablogintų santykius su Lenkija, juolab, kad Lenkijoje tautinių mažumų gyvenamose vietovėse gatves ir vietovardžius rašyti dvigubai yra leistina, nors reikalavimai gana griežti.
            (...)

            Lenkų integracija per dvidešimt metų nepavyko
            Kalbėdami apie Pietryčių Lietuvos problemas, Lietuvos ir Lenkijos santykių apžvalgos autoriai vis tik reziumuoja, kad per dvidešimt metų Lietuvos lenkai nebuvo sėkmingai integruoti į Lietuvos visuomenę, todėl šiuo metu bet kokių veiksmų būtina imtis išsklaidant abejones, kad Lietuvos lenkus norima asimiliuoti.

            http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=45062925

            Comment


              Eglė Samoškaitė, www.DELFI.lt 2011 gegužės mėn. 4 d. 20:55
              Jei įstatymai neleidžia rašyti „w“, tai galima juos pakeisti

              Aiškinimai, jog nelietuviškų pavardžių rašyba asmens dokumentuose visais lotyniško pagrindo rašmenimis neįmanoma dėl egzistuojančių teisės aktų, yra nerimti, nes paprastai Dievas nenusileidžia iš dangaus ir nepriima teisės aktų pataisų – pataisas rengia ir jas priima atsakingos valstybės institucijos.
              Tokią nuomonę, pasak Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojo, humanitarinių mokslų daktaro Vlado Sirutavičiaus, dažnai išsako užsienio kolegos, kai jiems aiškini, jog ponas Okińczyc Lietuvoje tampa Okinčicu dėl Konstitucijoje įtvirtintų nuostatų


              Mokslininkas trečiadienį dalyvavo Rytų Europos studijų centro surengtoje diskusijoje apie Lietuvos ir Lenkijos santykius, kurios metu buvo pristatyta jo recenzuota analitinė apžvalga.
              (...)

              Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, verslininkas Czesławas Okińczycas taip pat aiškino manąs, kad nesant sutarimo Seime, asmenvardžių rašybos klausimas persvarstytas nebus, tad geriausia būtų šio klausimo iš viso neeskaluoti. Tačiau jis nesutiko su analitinės apžvalgos autorių nuomone, kad asmenvardžių rašybos asmens dokumentuose liberalizavimas ir leidimas gatves vadinti lietuviškai ir lenkiškai būtų tarsi koks reversansas ar nuolaida – jo nuomone, tokia yra europinė norma.
              „Aš manau, kad tikrai čia jokia nuolaida, čia normalus sprendimas šiandieninėje demokratinėje Lietuvoje, kuri yra Europos erdvėje. Čia jokia nuolaida, čia natūralus dalykas – atiduoti žmogui jo vardą ir pavardę, leisti rašyti vietovardžius ne vien lietuvių, bet lenkų kalba bei rusų kalba tame tarpe, pavyzdžiui, kokiame Visagine. Ir nereikia to bijoti“, - teigė C. Okińczycas.(...)
              „Jeigu kas nors nori užimti tam tikrą postą valstybėje, tai kalbą mokėti yra natūralu. Bet mes esame demokratinė valstybė, nėra prasmės per prievartą grūsti tą lietuvių kalbą. Jeigu kas nors nori būti šlavėju, tai gal jam nebūtinai reikia mokėti kalbą? Mes demokratinė valstybė, leiskime žmonėms pasirinkti, sudarykime galimybes, tegul pats žmogus pasirenka“, - piktinosi C. Okińczycas.


              Viceministras: pavardžių rašybos pakeitimų reikia ne Lenkijai, o mūsų piliečiams
              Kalbėdamas apie Lietuvos ir Lenkijos santykių nesusipratimus, tarp kurių labiausiai pastebimas susikirtimas dėl tautinių mažumų, užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas pabrėžia, kad daug ką išsiaiškinti reikia patiems lietuviams. Tarkime, Rytų Europos studijų centro analitinėje apžvalgoje apie Lietuvos ir Lenkijos santykius nuolaidos dėl pavardžių ir topografinių ženklų rašybos siūlomos kaip galimybė Varšuvai ir Lietuvos lenkams parodyti gerą valią.
              Tačiau E. Meilūnas sako, kad to reikia ne Lenkijai, o Lietuvos piliečiams. „Tai ar čia Varšuvos interesas, kad mūsų piliečiai turėtų vienokią ar kitokią teisę. Čia mūsų piliečiams pirmiausia reikia“, - sakė viceministras

              http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=45101599
              Paskutinis taisė Romas; 2011.05.04, 22:12.

              Comment


                Parašė Romas Rodyti pranešimą
                Eglė Samoškaitė, www.DELFI.lt 2011 gegužės mėn. 4 d. 07:28
                Ekspertai: išsprendus lenkų švietimo klausimus, reiktų padaryti reveransą dėl pavardžių
                Prasideda "reveransai". O dėl autonomijos jie nenori reveranso? O kuo rusų pavardės blogesnės, kad jiems negalima daryti reveranso? Čia būtų reveransas tiesiai Tomaševskiui ir jo politikai. Logiškai mastantiems žmonėms šimta metų netrukdo ta pavardžių rašyba.

                Comment


                  Pagrinde paistalai užmerktomis akimis ar užsidėjus rožinius akinius (pateiktose citatose).
                  GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                  Comment


                    Parašė artexs Rodyti pranešimą
                    Prasideda "reveransai".
                    Ne reveransai, o europinė norma - pasakė nepriklausomybės akto signataras Czesław Okińczyc

                    Comment


                      Tokie reveransai - tai valstybės išdavystė.

                      Beje delfyje yra dar vienas straipnis:
                      V.Sirutavičius: jei įstatymai neleidžia rašyti „w“, tai galima juos pakeisti
                      http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=45101599
                      Tos pačios E. Samoškaitės. Gerai jai sumokėjo, kad tiek prirašė vienu metu.

                      Ir dar vienas straipsnis:
                      C.Okińczycas: kovodama dėl pirmininko posto TS-LKD I.Degutienė renkasi antilenkišką retoriką
                      http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=45096421

                      Ji atvirai tyčiojasi, ar ką? Koks Czesławas Okińczycas? Jis Lietuvos pilietis ir jo pase parašyta Česlav Okinčyc. O jei visiškai teisingai, lietuviškai, tai turėtų būti Česlavas Okinčycas.
                      Paskutinis taisė Romas; 2011.05.05, 21:02. Priežastis: Tarpai

                      Comment


                        Va, tomaševskinio hitlerjugendo reveransai Lietuvai:

                        Vilniaus rajone Neris pervadinta „Wilia“

                        Comment


                          /\ Vietiniai tą upę vadina Wilia. Ir kas čia blogo.
                          Gal ir radijas "Znad Wilii" yra kasimasis po valstybės pamatais...

                          Comment


                            Parašė Romas Rodyti pranešimą
                            /\ Vietiniai tą upę vadina Wilia. Ir kas čia blogo.
                            Gal ir radijas "Znad Wilii" yra kasimasis po valstybės pamatais...
                            Tai žinoma, kas čia blogo pažeidinėti Lietuvos įstatymus. Tebūnie tai reveransas lenkams - leidžiam jiems spjaudyti ant mūsų (beje ir jų) teismų, įstatymų ir konstitucijos. Ir kas čia blogo.

                            Comment


                              Kaip galima viską suinterpretuoti, rodo, pvz., "Vilniaus dienos" ir visų kitų "dienų" pavyzdys.

                              Tarkim, "Delfis" vakar paskelbė straipsnį
                              Ekspertai: išsprendus lenkų švietimo klausimus, reiktų padaryti reveransą dėl pavardžių
                              http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=45062925

                              "Vilniaus diena" šiandien išspausdino straipsnį apie tą pačią analitinę išvadą
                              Lietuvių ekspertai: Iš Lenkijos gero nelauk
                              Šio straipsnio internetinės versijos kažkodėl nėra.
                              Šiaip naudojami "Respublikos" metodai, kai antraštė ir turinys mažai ką turi bendro

                              1. skyrelis. Lenkijoj daugumą turi dvi dešiniosios partijos, jos nepalankios Lietuvai, o kairieji yra pragmatiški
                              2. skyrelis. Blogas UR ministras Sikorskis. Pablogėjo lenkų santykiai su kaimynais
                              3. skyrelis. Labai blogas Sikorskis. Lenkai nori tapti didele valstybe, bet gali patekit į "pilką zoną", kai santykiais su kaimynais suges, o didžiosios nepripažins Lenkijos už didelę valstybę
                              4 skyrelis. Blogas Tomaševskis, nes:
                              a) nelojalus Lietuvai
                              b) jam turi įtaką Lenkija
                              c) neturi konkurencijos Lietuvos lenkų tarpe
                              Paskutinė pastraipa : "Be kita ko, pabrėžiama, kad sprendžiami topografinių
                              ženklų ir asmenvardžių rašymo klausimai galėtų būti Lietuvos geranoriškumo ir pažangos pavyzdžiai."

                              Net nesuprasi, ką norima pasakyti ta kokios nors "Kauno tiesos" verta fraze "rešajetsia vopros".
                              Nė žodžio apie lenkų integraciją, kuri neįvyko ar kokią nors argumentaciją dėl lenkiškų vietovardžių rašymo ar nerašymo.

                              Dar "Dienoj" paskelbti radikalų pasibėdavojimai.
                              Lenkai paskelbė priešų sąrašą
                              http://www.diena.lt/naujienos/lietuv...-sarasa-349890
                              Bet čia gal labiau vidinės konservų problemos, kai po Songailos išmetimo radikalai suprato, kad išmesti iš konservų, jie tą pačią akimirką taps nuliais be vieneto.
                              Talibanai ir bando kelti bangas. Nors jau visi rinkimai pasibaigę, nebent konservų viduje.

                              Comment


                                Dar vienas interpretacijos (o gal kažkurios iš medijų manipuliacijos) pavyzdys

                                Kalba eina apie tą patį įvykį - analitinės apžvalgos aptarimą

                                Pvz., vakar Delfis išleido straipsnį "Jei įstatymai neleidžia rašyti „w“, tai galima juos pakeisti"
                                Ten cituojamas URM viceministras E.Meilūnas (nesenia buvęs ambasadorius Lenkijoje, kai dar buvo geri LT-PL santykiai). Skyrelio antraštė:
                                Viceministras: pavardžių rašybos pakeitimų reikia ne Lenkijai, o mūsų piliečiams
                                http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=45101599

                                BNS šiandien apie tą patį išplatino informaciją su antrašte
                                Viceministras: Varšuvos spaudimas peržengė ribas
                                http://www.zebra.lt/lt/naujienos/lie...as-234502.html

                                Tai vis dėlto, ką ir kaip pasakė viceministras E.Meilūnas?

                                Gal išvis spaudai nereikia nieko rašyti, o tik dėti antraštes?
                                O gal geriau būtų galima rasti pilną tektą, kad nereikėtų pasitikėti žurnalistų interpretacijomis...

                                Comment


                                  Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                  Ir dar vienas straipsnis:
                                  C.Okińczycas: kovodama dėl pirmininko posto TS-LKD I.Degutienė renkasi antilenkišką retoriką
                                  http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=45096421
                                  Ačiū už nuorodą. Kažkodėl Delfio redaktoriai pasiskubino išimti tą straipsnį.
                                  Yra pora gerų frazių komentaruose
                                  - Delfis integruojasi
                                  - Degutienė talibėja

                                  Comment


                                    Lenkija supykusi ir ant Vokietijos už tai, kad lenkų mažumą skriaudžia!

                                    Supykusi Lenkija atšaukė derybas su Vokietijos atstovais

                                    Comment




                                      Tik šiuo atveju spėju Vokietijos pusei nebus tokių komentarų

                                      http://www.miestai.net/forumas/showp...postcount=1385
                                      Flickr

                                      Comment


                                        Tai čia nei jos vardas nei pavardė, čia kaip pseudonimas, pvz. Sasha song, nes jei jos būtų toks vardas, tai ir pase taip turėtų būti įrašyta.
                                        DINGĘS MIESTAS - MERKINĖ <<

                                        Comment


                                          Parašė Depeche Rodyti pranešimą
                                          Tai čia nei jos vardas nei pavardė, čia kaip pseudonimas, pvz. Sasha song, nes jei jos būtų toks vardas, tai ir pase taip turėtų būti įrašyta.
                                          Nenustebčiau jei čia būtų lenkiškai, nes pagrindiniai jos remėjai yra lenkai.
                                          You might surprise yourself.

                                          Miestai.net FB

                                          Comment

                                          Working...
                                          X