Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

LT-PL. Lietuvių - lenkų santykiai. Lenkiški užrašai ir pavardės Vilniaus krašte.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Man prieš gerą savaitę vienas pažystamas irgi panašiai pasakojo apie V.Tomaševskio praeitį, bet nebuvau linkęs tuo tikėti. Perskaitęs Respublikos straipsnį supratau, kad pažystamas vis dėlto neišsigalvoja.

    Comment



      Ant tvoros, juosiančios Seinų bažnyčios šventorių, kabantys lietuviški skelbimai apie pamaldas - vieninteliai ne lenkiški informaciniai užrašai miestelio centre. Lenkijos lietuviai neabejoja - už lietuviškas pamaldas jie turi būti dėkingi velioniui popiežiui Jonui Pauliui II, kuris Vatikane sekmadienį bus paskelbtas palaimintuoju.
      "Anksčiau lietuviams nedavė Seinuose melstis, stumdė, spardė... Kai baigdavosi lenkiškos mišios, sueidavo kuopelė lietuvių ir nuo laiptų giedodavo "Marija, Marija" - bet ateidavo ir juos stumdydavo. Padėjo popiežius Jonas Paulius II, naujasis vyskupas", - pasakoja Teresa Nometkienė, gyvenanti lietuviškame Vidugirių kaime Lenkijos šiaurės rytuose.
      Dzūkiška tarme kalbanti T. Nometkienė, kaip ir dauguma kitų Lenkijos lietuvių, neabejoja, kad tik velionio popiežiaus dėka nuo 1983 metų gali eiti į lietuviškai laikomas šv. Mišias bažnyčioje Seinuose, Lenkijos šiaurės rytuose.
      Po Antrojo pasaulinio karo Seinuose galiojusį draudimą laikyti lietuviškas pamaldas, praėjus penkeriems metams po lenko Karolio Voitylos išrinkimo popiežiumi, panaikino jo paskirtas naujasis Lomžos vyskupas Juliuszas Paetzas. Neabejojama, kad vyskupo dekretas dėl lietuviškų mišių buvo paskelbtas popiežiaus Jono Pauliaus II valia.
      (...)
      Aktyvus lietuvių bendruomenės narys neslėpė nuoskaudų dėl išstumto lietuviškumo ir apgailestavo, kad lietuvybei trukdoma grįžti į Seinų miestą ir valsčių, kur, manoma, lietuviai sudaro apie 30-40 proc. visų gyventojų.
      Intelektualai sako, kad būtent Jono Pauliaus II deklaruotose vertybės gali suartinti greta gyvenančius, bet dažnai vienas kito negirdinčius žmones.
      (...)
      I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
      Parama Siaurojo geležinkelio klubui

      Comment


        Stumdė tikinčiuosius Made my day

        Comment


          Parašė Nikas Rodyti pranešimą
          Stumdė tikinčiuosius Made my day
          Kai aš prisiklausau panašių istorijų, kurios vos ne kas sekmadienį nutinka Matulaičio bažnyčioje Viršuliškėse, aš taip pat vos nulaikau šypseną.
          I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
          Parama Siaurojo geležinkelio klubui

          Comment


            Aš irgi juokiausi.
            You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

            Comment


              Bet rimtai, topinis straipsnis Prisiminiau šį anekdotą: numeskite mažą berniuką tarp dviejų kunigų ir jie susimuš iki mirties

              Comment


                Ir XX a. pirmoje pusėje paplitęs reiškinys Vilnijoje buvo, iki teismų keliaudovo kai kurie atvejai.
                GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                Comment


                  Kažkur girdėta


                  Iškarpa iš leidinio "Lietuvos aidas", 1938 07 01

                  Comment


                    Eglė Samoškaitė, www.DELFI.lt 2011 balandžio mėn. 27 d. 18:44
                    Intelektualai kuria lietuvių-lenkų forumą ir nepageidauja savo gretose politikų

                    Lietuvių ir lenkų nesutarimais neapsikentę mūsų šalies intelektualai ketina kurti abiejų tautų forumą, kuriuo sieks išsrėbti politikų privirtą košę bei sušvelninti trintį tarp lietuvių ir Lietuvos lenkų. Kaip DELFI pasakojo vienas šio projekto iniciatorių, istorikas Eligijus Raila, labai blogai, kad į diskusiją įsijungė Lenkija, nes Eišiškių arba Lavoriškių problemas turi kartu spręsti Lietuvos lietuviai ir lenkai, o ne Lietuva ir Lenkija.
                    http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=44836937

                    Comment


                      Parašė Romas Rodyti pranešimą
                      Eglė Samoškaitė, www.DELFI.lt 2011 balandžio mėn. 27 d. 18:44
                      Intelektualai kuria lietuvių-lenkų forumą ir nepageidauja savo gretose politikų
                      http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=44836937
                      /\ Pagaliau kažkas pozityvaus. Dar šįryt per LTV laidą „Labas rytas“ buvo užsiminta, kad kažkas jau renka parašus dėl Vilnijos krašto autonomijos. Kita vertus, atsakomasis veiksmas buvo tik laiko klausimas, todėl džiaugiuosi, kad tokia iniciatyva (lietuvių-lenkų forumas be abiejų pusių politikų) atsirado pačiu pačiu laiku. Dar kokie keli mėnesiai, ir galėjo būti jau per vėlu.
                      I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                      Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                      Comment


                        Parašė Wycka Rodyti pranešimą
                        [...] atsirado pačiu pačiu laiku. Dar kokie keli mėnesiai, ir galėjo būti jau per vėlu.
                        Kas per vėlu ? Per vėlu išduoti Tėvynės garbę? Per vėlu lenko nepasitenkinimą išpirkti "karšta atgaila", nuoširdžia malda ir kumetišku svarbiausių "Didžiosios Polskos" dogmų pašlovinimu:

                        litewskie plemia Wielkiego Polskiego narodu (lietuvių gentis Didžiosios Lenkijos tautoje), ką pareiškė mažiau nei prieš 100 metų prieš visą Europą visa Polskos valdančioji klasė (nuo vieno raudonųjų krašto ligi pat rudojo ND'kų kraštelio)?

                        Gal pasakysi, jog per vėlu žerti girtais liežuviais ir taukuotais ūsais lenkams kokčias pagyras apie "civlizacijos nešimą", šlovinti šlėktų bardako fikcijas su pasitenkinimu čepsint "pamietamy pamietamy... nie otdamy"???.. Vaizduoti Lietuvos valstybės apmokėtuose furšetuose feodalinę-vergovinę valstybę "Slavų Roma ir demokratijos Tėvyne" ???

                        O gal per vėlu įrodinėti lenkams, jog žinote mes, lietuviai-idiotai, galiausiai sumezgėm - išpažįstam, lyg prieš "ksiondzą", jog esame įnamiai savo etniniame branduolyje, kurio pusė sulenkinta nuo 1951 m. Sovietų švietimo ministerijos užsakymu, o kita amžinai priskirta Lukašenkos kolhozui ... o priskirta kaip pasekmė to žveriško, pusiau-fašistinio, fanatiškai patologinio smaugimo absoliutiškai visa ko, kas bent kiek kvepėjo lietuviškumu, kad ir kokiom menkutėm formom tai būtų rusenę Rytų Lietuvoje po visų istorinių katastrofų.

                        Galiu patikinti, jog tame "forume" kaip tik tuo ir bus užsiimama, nes trečdalis tų "intelektualų" (visi didieji zavadylos) susaistyti tarpusvyje tampriausiais asmeninio "kailio interesais", giminystės ryšiais ir finansinėm machinacijom (vien Bumblausko eketėn sumerkti milijonai ko verti).

                        Ir kad bent šitas veblenimas būtų vardan Tėvynės santarvės... Nė per nago juodymą ne dėl jos. Viena vertus tai yra giliai konjunktūrinė "kompaneiščina", surengta prieš tą išpūstą čigono pūslę - "tščeščego maja". Kita vertus tai kyla iš giluminių kumetiškų kompleksų: iš poreikio "glaustytis", iš negebėjimo mąstyti savistoviai, iš visiško neįgalumo REALYBĖJE (žymi dalis istorikų yra prasigėrę funkciniai invalidai, mintantys iš biudžetinės soskės), kita vertus tai kyla iš kaprizingo nepasitenkinimo lietuvybe (kaip tam anekdote; "mama, kodėl aš gimiau ne prancūzu") ir elementaraus infantilizmo:

                        "mes svetimiems lenksimės, nes savi per koktūs. Sodinkit poną lietuviui ant galvos, bet kad tik ne lietuvį".
                        Paskutinis taisė Zosys; 2011.04.28, 14:51.
                        blaivumas išlaisvina

                        Comment


                          Buvau Jašiūnuose, dariau ekspermentą, nuėjau į parduotuvę, o gi klausau, kad gi ten rusiškai kalba. Aptarnavo lietuviškai. Taip kad lenkų ir negirdėjau
                          DINGĘS MIESTAS - MERKINĖ <<

                          Comment


                            Parašė Zosys Rodyti pranešimą
                            Kas per vėlu ? Per vėlu išduoti Tėvynės garbę? Per vėlu lenko nepasitenkinimą išpirkti "karšta atgaila", nuoširdžia malda ir kumetišku svarbiausių "Didžiosios Polskos" dogmų pašlovinimu.
                            [daug teksto]
                            Nuo kada Zosys kalba kaip „agitatorius nuo bačkos“? Juk savo rašliava nė vienos pusės neįžeidžiau. O bendrauti visada reikėjo ir reikės, niekur nuo to nedingsime. Jeigu nenusisekė viena bendravimo forma, renkamės kita. Elementaru, Vatsonai. O kad lietuviai pirmieji rodo bendravimo ir bendradarbiavimo iniciatyva, tai suteikia mūsų pusei moralinio pranašumo.
                            I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                            Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                            Comment


                              Jei šitame forume dalyvaus tie kurie myli Lietuvą Tėvynę, laikosi ir gerbia Lietuvos konstituciją ir istatymus, nesiklauso kaimyninių valstybių nurodynėjimų, nesižemins ir nenuolaidžiaus Tomaševskininkams, tada kažkas valstybės labui ir gėrovei bus pasiekta.

                              Comment


                                Kažin ar lietuvių pyktis bus nukreiptas prieš lenkiškas prekes ir paskatins lietuviškų pirkimą. Kai kuriuose žmonių komentaruose išlenda lenkai su savo pasakymais, kad specialiai nepepirks lietuviškų prekių ir palaikys Lenkiją.

                                Gal yra kokia nors statistika, kaip kito lietuviškų/lenkiškų prekių pirkimas? Toks pyktis būtų gana naudingas Lietuvos ekonomikai
                                Paskutinis taisė bebop; 2011.04.28, 16:37.
                                Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                                Comment


                                  Parašė Zosys Rodyti pranešimą
                                  Kas per vėlu ? Per vėlu išduoti Tėvynės garbę? Per
                                  Tavo paties pranešimas yra ir puikus atsakymas, kam reikia to forumo "be politikų".

                                  Tam, kad jame nebūtų karštakošių, rėkiančių nuo bačkos, ir paranojikų, kuriems visur vaidenasi mirtini pavojai.

                                  Comment


                                    Neseniai pastatyti 164 nauji dviejų kalbų ženklai Karintijoje (Austrija), kur gyvena vos apie 20 000 slovėnų:



                                    Kaip baisu, kaip baisu...Jazau, Jazau...
                                    You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

                                    Comment


                                      Parašė blitz Rodyti pranešimą
                                      Neseniai pastatyti 164 nauji dviejų kalbų ženklai Karintijoje (Austrija), kur gyvena vos apie 20 000 slovėnų:

                                      Atvaizdas


                                      Kaip baisu, kaip baisu...Jazau, Jazau...
                                      Ar dvikalbiai viešieji užrašai taip pat neleidžiami pagal konstituciją Austrijoje ir slovėnai juos pastatė nepaisydami teismų sprendimų? Ar slovėnai buvo okupavę Karintiją ir iki šiol sako "Karintija nascze"?

                                      Comment


                                        Parašė Depeche Rodyti pranešimą
                                        Buvau Jašiūnuose, dariau ekspermentą, nuėjau į parduotuvę, o gi klausau, kad gi ten rusiškai kalba. Aptarnavo lietuviškai. Taip kad lenkų ir negirdėjau
                                        Neseniai autubusu važiuojant iš Vilniaus teko girdėti vieną pokalbį. Kalbama buvo rusiškai, tačiau suskambus vieno iš pašnekovų telefonui, buvo persijungta į tokią pusiau lenkų kalbą su šokinėjančiais ir keistai dėliojamais kirčiais bei kai kuriais akivaizdžiai vietiniais žodžiais, o atsisveikinimo frazė buvo "usio davaj". Tada jųdviejų pokalbis buvo pratęstas, kurio esmė buvo " Hetak [гэтак], mala placiat, sprašivaju, patys dirbtumėt už tokią algą? tai va patys ir dirbkit. mokėti tai nenorit. [švariai lietuviškai] sami ta nichaciat rabotac".
                                        http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                                        Comment


                                          Parašė artexs Rodyti pranešimą
                                          Ar dvikalbiai viešieji užrašai taip pat neleidžiami pagal konstituciją Austrijoje ir slovėnai juos pastatė nepaisydami teismų sprendimų?
                                          Jie yra leidžiami pagal konstituciją, nes Austrija yra progresyvi, vakarietiška šalis.

                                          Ar slovėnai buvo okupavę Karintiją ir iki šiol sako "Karintija nascze"?
                                          O koks yra skirtumas? Tai visiškai neaktualu.
                                          You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X