Jei pavadintumėm tiesiog "Vilniaus koncertų sale" būtų skirtumas? Kaip ir su stadionu, gal pavadinus ne Nacionaliniu, o Šeškinės stadionu galima statyti nuosaikų, ekonomišką?
BTW, viena pagrindiniu Stokholmo koncertų salių iš išorės atrodo taip.
Iš pradžių pagalvojau, kokius Lazdynus demonstruojate. Praktiškai atitinka laikotarpį. Berwaldhallen pastatyti 1976 -ais. Konserthuset yra pagrindinė koncertų salė, bet ir ta ne Vilniaus estetikos standartų. Užtat opera senoviškesnė ir viduje graži.
Nu bet klausykit. Jei kažkokius muziejus, kažkur Kaune tokius jau stato, tai gal ir Vilniuje galima kažką bent kiek rimčiau. Kaip manot? Nesakau, kad Kaune ten viskas tviskės, bet čia tik muziejus.
Forumo ekspertai pasakys, kad atrodo kaip prailgintas SEB ofiso parkingas.
Tai, kad būtent tas akcentuojama. Daugmaž kodėl toks kuklus NACIONALINIS stadionas ar kodėl tokie neįspūdingi TAUTOS namai. Gal nereikia stengtis sureikšminti iki kažkokio šalies simbolio tiesiog?
Nu bet klausykit. Jei kažkokius muziejus, kažkur Kaune tokius jau stato, tai gal ir Vilniuje galima kažką bent kiek rimčiau. Kaip manot? Nesakau, kad Kaune ten viskas tviskės, bet čia tik muziejus.
Jei pavadintumėm tiesiog "Vilniaus koncertų sale" būtų skirtumas?
Šiaip tai gal būtų taip geriau. Kiek pastebėjau, operos/koncertų salės/teatrai paprastai vadinami miesto, kuriame yra, pavadinimu, o ne valstybės ar dar kokiais "nacionaliniais" vardais. Nacionalinis skamba kaip bereikalingai pompastiškas ir truputį autoritariškas visa šalį apimantis objektas. Tai nėra nei logiška, nei reikalinga. Čia tiesiog bus Vilniaus koncertų salė. Kaip yra Vilniaus opera ar Vilniaus (Avia Solutions Group) arena ar Vilniaus geležinkelio stotis. Galima apskritai viską vadinti nacionaliniais, bet kam to reikia?
Jei pavadintumėm tiesiog "Vilniaus koncertų sale" būtų skirtumas?
Žinoma, nebūtu tokios gėdos rodant japonų turistams, kad Šnipiškės mūsų sostinės vienas iš centrinių rajonų, o va ten, tie pastatai kurie panašūs į ofisiukus - mūsų NACIONALINĖ koncertų salė. Gal, tikėtina, japonui nekils į galvą klausti kur jūsų Nac. koncert. sal., nes jei toks lygis "Nacional." titulą turinčio pastato, tai LT truputi gėda bus.
Tomizmo parodyti pavyzdžiai man vis tik atrodo per dideli, per daug futuristiniai, nelabai tinkantys tos vietos istoriniam kontekstui. Kaip minėjau, mano viena iš idėjo, kad buvo galima žasti ne ant gigantiškų futuristinių tūrių, o išlaikyti kuklesnes formas, bet medžio/akmens elementais, apželdinimo sprendimai pabrėžti Vilniaus "žalumą". Koncertų rūmų projektas Edmontone, Kanada:
Esmė ta, kad vidus, kaip suprantu, matysis iš išorės. Kaip ir Operhauze matosi ir kas yra vienas pagrindinių jo akcentų.
O kad galėtų būti ir kitokia, tai taip. Bet dabartinis variantas irgi yra normali nuosaikios išvaizdos (taip, be wow efekto ) koncertų salė, o ne lidlas/b klasės ofisas/vajėj kokia baisybė. Juo labiau darant išvadas iš pirminių, prastos kokybės vizualizacijų.
Tai akivaizdžiai matosi skirtinga paskirtis - pastatas nesuskaidytas ofiso aukštais, vietoje to didelės atviros salės foje, salių erdvės.
Turėjau omenyje fasadą, o ne vidaus erdves.
Tomizmo parodyti pavyzdžiai man vis tik atrodo per dideli, per daug futuristiniai, nelabai tinkantys tos vietos istoriniam kontekstui. Kaip minėjau, mano viena iš idėjų, kad buvo galima žasti ne ant gigantiškų futuristinių tūrių, o išlaikyti kuklesnes formas, bet medžio/akmens elementais, apželdinimo sprendimais pabrėžti Vilniaus "žalumą". Koncertų rūmų projektas Edmontone, Kanada:
Saliamonai, architektūriškai mūsų Tautos namai niekaip nepateisinami. Š yra š. Visi kas teisina pateikia kainos argumentus, maždaug už tokią kainą toks ir pastatas. Arba rodo baltarusiškas baidykles.
Jei pavadintumėm tiesiog "Vilniaus koncertų sale" būtų skirtumas? Kaip ir su stadionu, gal pavadinus ne Nacionaliniu, o Šeškinės stadionu galima statyti nuosaikų, ekonomišką?
BTW, viena pagrindiniu Stokholmo koncertų salių iš išorės atrodo taip.
Saliamonai, architektūriškai mūsų Tautos namai niekaip nepateisinami. Š yra š. Visi kas teisina pateikia kainos argumentus, maždaug už tokią kainą toks ir pastatas. Arba rodo baltarusiškas baidykles.
Na tai paaiškinkit man, diletantui, kur slypi išrinkto projekto išskirtinumas, aiškiai nuo verslo centrų jį atskiriantis bruožas/bruožai. Vertikalios baltos juostos? Stiklo fasadas, išskaidyti tūriai, "nukapoti" 45 laipsnių šonai (matėm Sporto g. verslo centrą)?
Tai akivaizdžiai matosi skirtinga paskirtis - pastatas nesuskaidytas ofiso aukštais, vietoje to didelės atviros salės foje, salių erdvės.
Kuo toliau, tuo labiau atrodo, kad sitas forumas tampa architechtirinių gigantomanų ir megalomanų traukos vieta. Toks jausmas, kad kai kurie forumo dalyviai įsivaizduoja, kad įspūdingi pastatai vizualizacijose visados tokie būna ir realybėje, o finansiniai ištekliai, reljefas, istorinis kontekstas ir statybos technologijos neegzistuoja.
Na, bet ji ir neatrodo kaip parduotuvė ar ofisas. Aš kaip tik matau pagrinde norą kažko įspūdingo, landmarkiško kai tuo pačiu tas neįmanoma dėl architektūros konservatorių, paveldosaugininkų, viešųjų erdvių įrengimo interesų.
Na tai paaiškinkit man, diletantui, kur slypi išrinkto projekto išskirtinumas, aiškiai nuo verslo centrų jį atskiriantis bruožas/bruožai. Vertikalios baltos juostos? Stiklo fasadas, išskaidyti tūriai, "nukapoti" 45 laipsnių šonai (matėm Sporto g. verslo centrą)?
Saliamonas su Tomizmu in corpore Nuojauta kuzda, kad galutinej stadijoj, jei reiktu pasirinkt ta viena vieninteli, abu sau gerkles persikastumet del skonio nesuejimo. O siaip ar galetumet abu pateikt po labiausiai tinkama(variantu buvo daug)? Tada ir diskusija butu trumpesne ir butu aisku kas ko nori
Tai, kad niekas dar neaišku. Ką jūs čia apie stiklo kokybę sprendžiat iš techninių 3D vizualų? Gal prieš kritikuodami "garantuotą galutinį variantą" palaukime nu bent jau projektinių pasiūlymų etapo?
Taip aš padariau big leap, bet esmės tas nekeičia, reikia gero išbaigimo, nes ir geresnis galutinis projekto variantas ir geresnis renderis gali stipriai nepagerinti projekto kokybės.
Saliamonas su Tomizmu in corpore Nuojauta kuzda, kad galutinej stadijoj, jei reiktu pasirinkt ta viena vieninteli, abu sau gerkles persikastumet del skonio nesuejimo. O siaip ar galetumet abu pateikt po labiausiai tinkama(variantu buvo daug)? Tada ir diskusija butu trumpesne ir butu aisku kas ko nori
Na, bet ji ir neatrodo kaip parduotuvė ar ofisas. Aš kaip tik matau pagrinde norą kažko įspūdingo, landmarkiško kai tuo pačiu tas neįmanoma dėl architektūros konservatorių, paveldosaugininkų, viešųjų erdvių įrengimo interesų.
Man atrodo, kad kažkiek nesusikalba stovyklų atstovai - į dabartinį variantą skeptiškai žiūrintys (gal išskyrus vienetinius atvejus) nesiūlo, kad ant Tauro kalno būtinai turi stovėti kažkas pompastiško, futuristiško ar didelio aukštingumo prasme. Norima tiesiog išskirtinimo išskirtinėje vietoje (išskirtinumas = turėjimas kažkokias/ą unikalią, ypatingą, vien tam pastatui būdingą savybę, kuri atskirtų jį nuo kitų Vilniuje masiškai statomų statinių, visų pirma verslo centrų ar viešbučių, ir aiškiai sakytų, kad čia yra vienintelė ir nepakartojama Lietuvos nac. kocertų salė). Tam jokiu būdu nereikia nei gigantiškų tūrių, nei futurizmo kosminių lėkščių.
Būtent. Nes dabar tai išskirtinumo nulis. Kuo išrinktas projektas skiriasi nuo verslo centrų? Nelabai matau kažko, kas rodytų objekto svarbą ir išskirtinumą. Įvertinant ne tik paskirtį, bet ir neeilinę vietą ir matomumą. Jeigu nepatinka Hadid projektas Baku (dasigyvenom iki to, jau netgi Hadid pasidarė "ne lygis"? ), tai yra gi Skandinavijos, Hamburgo variantai. Ar gal irgi per daug pompastiški?
Komentuoti: