Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Blogai ir blogeriai

Collapse
X

• Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

• senasnamas
    replied
    Niekas Dauno liga sergančių daunais ir nevadina - tas žodis tiesiog kaip keiksmažodis taikomas sveikiesiems. Panašiai yra su žodžiais debilas, šizofrenikas ir t. t. Tada tie elementarūs ligų pavadinimai įgauna stiprią neigiamą reikšmę ir atrodo kaip žeminantys. Bet pirmiau reikia žiūrėti, kaip ir kada jie vartojami. Jei šizofrenija serantis pacientas ateina pas gydytoją, tai gydytojas jam turbūt nesako: laba diena, ponas šizofrenike. O kai koks nors psichiatras kalba žiniasklaidoje apie psichikos sveikatą ir dalijasi statistika, tai visai normalu įvardyti, kad Lietuvoje tiek ir tiek yra sergančių Dauno liga, šizofrenija ir t. t. Tai yra oficialūs ligų pavadinimai. Radikalūs leftistai turbūt siūlytų keisti švelnesniais terminais: turintys protinę/psichinę negalią, ribotų protinių galimybių ir pan. Bet tai tik bėgimas nuo realybės.

Komentuoti:

• Austras
    replied
    Parašė John Rodyti pranešimą
    O dauno vadinimas daunu būtų ok ir tinkamas bet kokiame kontekste? Ar visgi daugelyje situacijų bandytume pasirinkti kitokį terminą?
    Žmogaus, sergančio Dauno sindromu, vadinimas Daunu yra iš esmės neteisingas, kaip ir sergančiojo vėžiu vadinimas Vėžiu. Tuo tarpu prostitutės vadinimas prostitute ar narkomano narkomanu - teisingas. Ta proga klasikinis anekdotas (laisvas vertimas iš lenkų kalbos):
    Panelė maudosi ežere, ponas nuo kranto klausia:
    - Sakykite, panele, ar šiltas vanduo?
    - Iš kur man žinot? Esu kurwa, o ne termometras!

Komentuoti:

• senasnamas
    replied
    Trumpo brolis mirė nuo alkoholizmo. Nežinau, kiek seniai, bet Trumpas alkoholio nevartoja. Pergudravo genus . Galbūt, kad yra polinkis ir jei pradėsi, bus sunku sustoti, tačiau genai netrukdo apeiti pavojus iš tolo, jei yra kažkiek smegenų.
    Užkalnio storumą galima kažkiek sieti ir su jo veikla - nepavalgęs, restorano apžvalgos neparašysi. Jis bendrauja su tuo gana žinomu kultūrizmo treneriu Pauliukevičium, kurio mitybos patarimų (labiau tinkamų kultūristams) būna ir delfi. Tai jeigu jo klausosi, tai svorio numesti be šansų: valgyk 5 kartus per dieną, pagreitės medžiagų apykaita. Po tiek valgant reikia ir į sporto salę kasdien eiti penkis kartus norint normaliai atodyti .

Komentuoti:

• sankauskas
    replied
    Parašė Lettered Rodyti pranešimą

Kaip pvz. Zuokas ištrūko? Tokių pavyzdžių tūkstančiai.
    An exeption that proves the rule.

Komentuoti:

• Lettered
    replied
    Parašė Kaimai

Good fucking point. Būtų įdomu išgirst jo racionalizacijas šia tema. Tikimybė turėti viršsvorio 40-70% paveldima.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2955913/

https://www.nature.com/articles/508S58a
    Kas jau kas, bet nutukimas visiškai nesusijęs su genetika. Taip, kažkas turi įgimtą greitą medžiagų apykaitą ir valgydamas kasdien picas bus liekas, o kažkam reikia žiūrėti, ką valgo, bet susitvarkius mitybą, visi gali neturėti antsvorio nepaisant savo genų (nebent kokia reta liga užklumpa ir pan.) Nesenai mačiau Užkalnį McDonalde su sportine taše, turbūt po sporto klubo buvo užsukęs pavalgyt, po to tokie skundžiasi, jog daug sportuoja, o svoris nekrenta ir apkaltina genetiką.

Parašė Kaimai

Visa Užkalnio pasaulėžiūra atsiremia į tai, kad absoliučiai visi žmonės turi (JEIGU TIK PANORĖS) vienodą charakterio tvirtumą, užsispyrimą, stropumą, storą odą, gebėjimą atidėti malonumus ir t.t Jeigu NEPANORI, tai žmogus nurašomas. Kaip filosofinė sistema ji gal ir nebloga, bet ji nieko bendro su realybe neturi.
    Bet taip ir yra, na ne 100%, bet kokiu 90% tai tikrai. Nepažįstu nei vieno sėkmingo ir daug pasiekusio žmogaus, kuris neįdėjo daug darbo ir atitinkamai nepažįstu nei vieno, kuris tikrai turi noro, motyvacijos, daug dirba ir kuriam nesisektų.

Parašė Kaimai

Aš sakiau priešingai. Kad su 105 į MIF neįstosi, o jei įstosi nepabaigsi. Nepadės jokie korepetitoriai, motyvacijos, sunkus darbas, užsispyrimas. Tai tik ekstremalus pavyzdys. Lygiai taip pat jeigu gimei gūdžiam kaime, tavo tėvai geria (genetika nulems daugiau nei tėvų pavyzdys), aplinkui daug kas geria, tu pats įgimto silpno charakterio, nes tėvai tokie pat (o visi su stipriais charakteriais seniai išvažiavo) tau bus labai sunku ištrūkt.

O Jovaiša kalbėjo ne apie anti-politkorektišką leksikoną. Jis jau lenkė link kažkokių valstybės priverstinių veiksmų asocialių žmonių atžvilgiu, bet nedrįso to tiesiai pasakyt (galbūt klystu).
    Kaip pvz. Zuokas ištrūko? Tokių pavyzdžių tūkstančiai.
    Paskutinis taisė Lettered; 2018.11.23, 07:15.

Komentuoti:

• index
    replied

O dauno vadinimas daunu būtų ok ir tinkamas bet kokiame kontekste? Ar visgi daugelyje situacijų bandytume pasirinkti kitokį terminą?

Taip ir su asocialais. Galime taip juos vadinti asmeniniuose pokalbiuose prie alaus, bet ar naudotum tokį terminą, tarkim, formaliame dokumente ar laiške? Realybė yra tokia, kad dažniausiai gyvenime daiktų tikrais vardais nevadiname. Būtent su tikslu išvengti konflikto ar paniekos percepcijos. Užkalnis bando tai neigti ir dėl to tik atrodo kvailai.
    Taip. Nepagarbiai nevadinti žmonių yra elementarus taktiškumas. Bet čia atskirčiau du dalykus: vienas yra žmonių žeminimas ir skirstymas pagal įgimtus dalykus, kas yra labai blogai ir necivilizuota.

Kitas dalykas yra tai, kas atsakingas už savo gyvenimą. Ar pvz. savaitėmis neišsiblaivantis ir vaikus mušantis degradas yra pats dėl to kaltas ir dėl to iš jo galima atimti vaikus ir taikyti kitas sankcijas? Ar čia mes kaip visuomenė (o dabar dar ir genai) kalti ir mes ant jo negalime pykti, o jį reikia bandyti gražiai įkalbinti taip nesielgti, o dar geriau - duoti didesnę pašalpą? Dabar gi žmonių, neigiančių asmeninę atsakomybę už žmogaus gyvenimą, atsiranda labai nemažai.

Komentuoti:

• mantasm
    replied
    Parašė Kaimai
    mantasm nukrypo nuo temos. Aš sakiau, kad Jovaiša nori socialinės inžinerijos ir, kad gali būti, kad jo atžalos (atžalų atžalos, giminaičiai) gali pakliūti po tos socialinės inžinerijos vikšrais dėl genetinio atsitiktinumo. mantasm tada pradėjo apie dalykų vadinimą tikraisiais vardais ir bla bla bla
    Kas daugiau socialinė inžinerija - pripažint, kad kažkas yra benamis/daunas/storas ar sakyt, kad ir su IQ 105 galima įstot į MIF VF?

Komentuoti:

• senasnamas
    replied
    Tikimybė turėti viršsvorio 40-70% paveldima.
    Taip, taip. Gydytojas storuliui turbūt nebegalės pasiūlyti pasportuoti ir mažiau valgyti, nes tai bus nepagarba jo genams. Be to, būtų pažeista žmogaus teisė valgyti viską ir dideliais kiekiais. Man įdomu, koks tų IQ, kuriems šita brukama ideologija taip gerai prilimpa?
    Beje, Užkalnis svorio metimo srityje irgi stengiasi. Daug vaikšto pėsčias ir lankosi sporto klube. Gal tų pastangų per mažai, bet jis stengiasi!

Komentuoti:

• sankauskas
    replied
    Aš tai visus, kurių IQ mažesnis už mano, tame tarpe ir Užkalnį vadinu daunais. O kadangi jis dar ir turi viršsvorio, jį drąsiai galima vadinti tinginiu ir urodu.

Jis turėtų džiaugtis, kad vadinu daiktus tikraisiais vardais.

Komentuoti:

• mantasm
    replied

Ne PC fanams, o elementarias manieras ir taktą turintiems žmonėms. Bendraminčių, mėgstančių vadinti "tikrais vardais" į valias rastum Somalyje, Rusijoje, Bangladeše ir Hondure. Tai neandartaliečiams būdingas elgesio bruožas.
    Liūdna kai melavimas yra laikomas gerom manierom.

P.S. neandertaliečių genų daugiausia pas europiečius....

Komentuoti:

• John
    replied
    Parašė mantasm Rodyti pranešimą

PC fanams tai taip, atrodo kvailai. Kam labiau patinka viską vadint tikrais vardais ir techniškai teisingi terminai bei faktų konstatavimo nelaiku įžeidimu, atrodo kitaip
    Ne PC fanams, o elementarias manieras ir taktą turintiems žmonėms. Bendraminčių, mėgstančių vadinti "tikrais vardais" į valias rastum Somalyje, Rusijoje, Bangladeše ir Hondure. Tai neandartaliečiams būdingas elgesio bruožas.

Komentuoti:

• liutass
    replied
    Ir Salciute blogere

Komentuoti:

• digital
    replied
    O kuo benamio pavadinimas benamiu panašu į didesnio IQ žmogaus mažesnio IQ žmogų vadinant bukapročiu?
    Kažkaip man tamstos komentarai primena http://rokiskis.popo.lt/2011/02/09/k...ekonstrukcija/
    Juk kalba atspindi mąstymą, kaip ir mąstymas atspindi kalbą – todėl kalbainiai ima kištis į mūsų mintis, sakyti, ką galima galvoti, o ko galvoti negalima. Paklausykite kalbos valandėlių, transliuojamų per Lietuvos Radiją – beveik kiekvienoje nagrinėjama, ką kas gali galvoti, o ko negali. Kaskart vis tipinis siužetas: vienas veikėjas padaro menamą klaidą – pagalvoja ne tai, ką galima, o kitas pagalvoja tai, ką galima ir supranta visai ne taip. Nes kaltas tas, kuris galvojo, kaip negalima galvoti, pavartojo žodį netinkama reikšme. Nes negalima juk galvoti taip, kaip neleidžia kalbainiai. Negalima žodžių suprasti taip, kaip juos kažkas supranta. Galima tiktai taip, kaip kalbainiai leidžia.
    Paskutinis taisė digital; 2018.11.22, 16:56.

Komentuoti:

• mantasm
    replied
    Parašė Kaimai

Diskusija prasidėjo nuo to, kad senamnamui patiko, kad Užkalnis užvažiavo ant PC policijos (maždaug visi sutinka, kad viskas su tuo tvarkoj). Aš tada pasakiau, kad PC policijos morkų priešingybė, t.y. griežtos Užkalnio lazdos (t.y. pamokslai, pagėdinimai ir atstūmimas) nei velnio nieko nepakeis (dėl genų), o tik pablogins ir taip atšiaurią viešą atmosferą Lietuvoje. Jovaiša tai lyg ir siūlo kažkokią socialinę inžineriją (po kelių bokalų alaus jis jau greičiausiai kalbėtū apie sterilizaciją), bet nedrįsta to tiesiai šviesiai pasakyti. Sėkmės jam su tokiais sprendimais, tikiuosi jo genetiniame medyje niekada nepasitaikys žmonės su negydyta šizofrenija, kurie nuspręs, kad benamio gyvenimas daug priimtinesnis.
    O kuo šizofreniko-benamio pavadinimas šizofreniku-benamiu blogina situaciją? Ar pervadinus bohemišku gatvės gyvenimo menininku galvos nebeskauda?

Slepiant problemas ir apie jas šnekant aptakiais terminais atmosfera nėra pagerinama. Greičiau atvirkščiai.

Komentuoti:

• mantasm
    replied
    Realybė yra tokia, kad dažniausiai gyvenime daiktų tikrais vardais nevadiname. Būtent su tikslu išvengti konflikto ar paniekos percepcijos. Užkalnis bando tai neigti ir dėl to tik atrodo kvailai.
    PC fanams tai taip, atrodo kvailai. Kam labiau patinka viską vadint tikrais vardais ir techniškai teisingi terminai bei faktų konstatavimo nelaiku įžeidimu, atrodo kitaip

Komentuoti:

• John
    replied
    Parašė digital Rodyti pranešimą
    O čia kalba apie reiškinių vadinimą oficialiuose dokumentuose pasirodo buvo?
    Daviau tik kaip pavyzdį. Kaip ką vadini pokalbiuose prie stalo su savo draugeliais, be abejo, niekas nekalba.

Komentuoti:

• digital
    replied
    O čia kalba apie reiškinių vadinimą oficialiuose dokumentuose pasirodo buvo?

Komentuoti:

• John
    replied
    Parašė digital Rodyti pranešimą
    O tai ar tame straipsnyje buvo kalbama apie panieką? Man rodos apie reiškinių vadinimą savo vardais. Jei aš sakau, kad žmogus asocialas, tai aš tiesiog konstatuoju faktą, o ne panieką išreiškiu.

Taip ir su asocialais. Galime taip juos vadinti asmeniniuose pokalbiuose prie alaus, bet ar naudotum tokį terminą, tarkim, formaliame dokumente ar laiške? Realybė yra tokia, kad dažniausiai gyvenime daiktų tikrais vardais nevadiname. Būtent su tikslu išvengti konflikto ar paniekos percepcijos. Užkalnis bando tai neigti ir dėl to tik atrodo kvailai.

Komentuoti:

• digital
    replied
    Parašė Kaimai
    Ai gerai nereikia. Neapsimeskit, kad Užkalnis nejaučia paniekos žemesnės klasės žmonėms. Gaila, kad neatidaro jo puslapio Protokolai, jis ten varydavo nesusilaikydamas apie privačias mokyklas etc. Nenoriu cituoti netiksliai.
    Jis jaučia panieką tiems, kurie skundžiasi, bet nieko nedaro. Nors aišku čia jo reikėtų klausti, bet bent jau iš jo tekstų aš tokį įspūdį susidariau.

Komentuoti:

• R.D.
    replied
    Bet juk esminė diskusija ne tai, ką "iš tikrųjų" galvoja Užkalnis, o tai, ką pasakė Jovaiša (o vėliau Užkalnis parašė tą tekstą). Jovaiša pasakė:

„Kalbos negali būti apie jokią eugeniką arba rasės gryninimą, visokias tokias nesąmones, kurios man buvo priskirtos. Labai gaila, kad taip atsitiko. Aš kalbėjau apie tuos žmones, kurie girtauja, kurie skęsta narkotikų liūne, kurie nesugeba prižiūrėti savo vaikų, juos pagimdo ir juos palieka likimo valiai, juos skriaudžia, juos muša, jų nemaitina, jų negydo, leidžia jiems žūti vandenyje, gaisruose. Mes tokių pavyzdžių matome kiekvieną dieną“, – sako fotografas.

„Juk jeigu girtas žmogus padarė avariją, tai jis kaip minimum netenka teisės vairuoti. Gal kartais jie net nežino elementarių apsisaugojimo nuo pastojimo būdų? Mano žmona 7 metus praleido organizacijoje „Gelbėkit vaikus“ ir tikrai žinau, kad yra daug atvejų, kad elementaraus švietimo tie žmonės negauna. Aš nekalbu net apie tokius atvejus, kai jie tą daro sąmoningai, tiesiog norėdami pralobti iš tų pašalpų. Mane tas labai skaudina, turi būti kažkokios pastangos, kaip užkirsti kelią tam, nes tai yra iš tikrųjų nusikaltimas – gimdyti ir palikti likimo valiai ir pražudyti tuos vaikus, tas mane labai skaudina. Aš apie tai kalbu, tik apie tai, ne apie kažkokią diskriminaciją, ar kad reikėtų kažką gryninti, tai visiškas absurdas“, – sakė M. Jovaiša.

„Reikia dėti pastangas visomis kryptimis. Tas lytinis švietimas turi būti pakankamai plačiai ir anksti daromas. Netgi ir vaikai, kurie mokyklų nelanko, kurių nemažai, bet jie irgi turi žinoti pagrindines gyvenimo taisykles, kas būna, kai berniukas ir mergaitė nueina kažkur į pakrūmes. Bet tai yra prevencija, bet kai mes turime rezultatus, kai pagimdė vieną, antrą ir davė jam pražūti – reikia kažkaip užkirsti kelią, kad tas nesikartotų“, – mano fotografas.

„Bet kurioje visuomenėje gyvendami, mes susitariame dėl tam tikrų taisyklių. Yra varžoma teisė žmogaus, kuris nori rūkyti, bet mes sakome: žiūrėk, jeigu aplinkui yra kiti žmonės, tai tu neturėtum toje vietoje rūkyti, būk malonus, paeik ir daryk tą nuošaliai. Čia irgi galima sakyti, kad varžomos jo teisės. Mes susitarėme dėl suvaržymų, kurie yra dėl kažkokio kilnesnio tikslo, pavyzdžiui, dėl vaikų, kad jų teisės yra aukščiau. (…) Jeigu mes matome tokius tėvus, kurie praktiškai žudo tuos vaikus: kuria ir žudo, ar mes turėtume pasvarstyti, kad tai irgi nesikartotų. (…) Negalima tiesiog taip lengvabūdiškai pasakyti: tai yra jo teisė ir toliau sau nevaržomai tuos vaikus gimdyti ir visiškai nesirūpinti, kas iš jų išaugs, kas jais rūpinsis“, – mano jis.

Yra tokių žmonių, kurie gimdo vaikus kaip pragyvenimo šaltinį, visiškai negalvodami, kaip juos reikia maitinti, auklėti, rūpintis jais. Ir kai sėdi su draugais ir geria, o tuo metu vaikas skęsta kur nors tvenkiny... Tai jau nėra normali šeima, kurioje atsitiko kažkokia nelaimė, nes niekas neapsaugotas nuo nelaimių. Manau, kad socialinės rūpybos darbuotojai tokius asmenis žino, jie kažkur yra suregistruoti, pasižymėję kaip iš esmės nusikaltėliai, kurie yra leidę tokiems dalykams atsitikti jų sargyboje“, – sakė M. Jovaiša.

„Mane, pavyzdžiui, labai sujaudino ta istorija, kai Briuselyje buvo reikalaujama, kad Katedros aikštėje nebūtų žiebiama eglutė, nes tai yra krikščioniškas simbolis. Tuos šimtus metus, kai mes gyvenome savo kultūrinėje aplinkoje, norėtųsi savo identitetą, savo tapatybę išlaikyti. Aš labai už tai, kad mes turėtume žmonių, kurie čia atvažiuotų, dirbtų, atsiranda meilės atvejai, kurie praturtina. Ir tie lietuviai, kurie nuvažiuoja kitur gyventi, manau, stengiasi gerbti papročius ir nereikalauti, kad būtų drastiškai keičiami tie visuomenės papročiai. Aš apie tai kalbu“, – sakė M. Jovaiša.
    Diskutuokite apie tai, apie esmę, o ne į lankas apie genetiką.

Komentuoti:

Working...
X