Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Kinijos santvarka ir ekonomika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė John Rodyti pranešimą
    Niekas neneigia, kad yra visokių teorijų, tame tarpe ir rimtuose leidiniuose. Yra teorijų ir dėl žemės plokštumo, ir global warmingo ir daugelio kitų dalykų. Kai kurios teorijos tampa konsensusu, kitos lieka paraštėse. Teorijos dėl Kinijos BVP duomenų feikinimo išties egzistuoja, tačiau jos ir lieka nepatvirtintomis teorijomis, kurios netampa konsensusu. Kaip ir teorijos, sakančios, kad žmogus neturi įtakos Globaliniam atšilimui ar kad gėjais tampama prisižiūrėjus per daug internetinių video. Gal ir verta jas kai kada perskaityti, bet teikti jas kaip faktą gali tik arba kvailiai, arba kvailiais laikantys visus aplinkui.
    Kad Kinijos oficiali statistika būna iškreipta, tai kaip ir gerai žinoma.
    Tas pats yra ir su EU statistika, tik tikėtina kad mažiau.
    Sankausko šaltinis irgi geras ir gana gerai išdėsto kas plačiai žinoma.

    Tik labai keista kai žmonės neigia kad Kinijos ekonomika ir jos reikšmė pasaulyje auga. Ir tikėtina kad augs dar daug dešimtmečių.


    China’s national accounts are primarily based on data collected by local officials. However, as documented by Xiong (2018), local officials are rewarded for meeting growth and investment targets. Therefore, it is not surprising that local governments have an incentive to skew the statistics on local growth and investment.

    Comment


      Parašė John Rodyti pranešimą

      Niekas neneigia, kad yra visokių teorijų, tame tarpe ir rimtuose leidiniuose. Yra teorijų ir dėl žemės plokštumo, ir global warmingo ir daugelio kitų dalykų. Kai kurios teorijos tampa konsensusu, kitos lieka paraštėse. Teorijos dėl Kinijos BVP duomenų feikinimo išties egzistuoja, tačiau jos ir lieka nepatvirtintomis teorijomis, kurios netampa konsensusu. Kaip ir teorijos, sakančios, kad žmogus neturi įtakos Globaliniam atšilimui ar kad gėjais tampama prisižiūrėjus per daug internetinių video. Gal ir verta jas kai kada perskaityti, bet teikti jas kaip faktą gali tik arba kvailiai, arba kvailiais laikantys visus aplinkui.
      Tai taip, būtent taip ior parašiau - yra konsensusas tarp ekonomistų, kad Kinijos GDP yra išpūstas apie 15-20%. Džiaugiuosi, kad dėl bent šito sutariame.
      If a lion could speak, we could not understand him.

      Comment


        Nu va, okei tarkime šitas straipsnis yra 100% teisus, tuomet reiškia kad praeitų metų augimas buvo 1.8% mažesnis, o tai yra 3.4%. O šiaip dar turėtume tą skaičių sutraukt, nes oficialus augimas 2010-2016 (apie kurios metus buvo straipsnis) buvo apie 10-7%, kas yra 35% mažiau nei 2023. Tai reiškia, kad turėtume sakyti, kad tas ale tikrasis augimas 2023 buvo 4%, kas yra vis tiek daug, turint mintyje pasaulio ir Kinijos ekonominę būseną.

        Comment


          Dar vienas mano "burbulo" postas, sausio 1 d. rašytas t.y. ankstenis nei prieš tai buvęs (tad info apie hučius gal kažkiek pakitusi), bet liečiama čia diskutuojama Kinijos ateities ir ekonomikos tema ir prognozės. Again, norit tikėkit, norit ne.

          Sveiki sulaukę 2024 (nesulaukusiems - amžiną atilsį, išskyrus žinoma tuos, kurie patys su ginklais į svetimą šalį lindo). Mažokai dar tų dvimketvirtų matėm, tai pašnekėkim apie praėjusius dvimtrečius, kas gi per juos darėsi “toli toli, už jūrių marių”.

          Tai pirmai pradžiai galime pasidžiaugti, kad hutų akibrokštas vakarų civilizacijai bendrai, ir laivybai konkrečiai, techniškai nesibaigė, bet praktiškai didžiąją dalimi nuplaukia į istoriją. Hutai (hučiai?) niekur nedingo, ir toliau pyškina ir pyškins viskuo, kas turi knatą ir užtaisą, bet ten, kur niekuo negalėjo padėti didžiausias pasaulio laivynas su visais karaliaus riteriais, padėjo visagalis doleris. Taip jau gavosi, kad kol Maerskas, Hapagas ir Ko. pasakojo graudžias pasakas apie jūreivių gyvybes ir kaire akim žiūrėjo į kylančius akcijų kursus, jų didžiausias konkurentas CMA CGM išlaukė minimalaus pakilimo, pasikvietė tris Prancūzijos fregatas, ir jų genamas pradėjo laivybą Raudonąja jūra ir Suecu. Klientūra, be abejo, pareiškė, kad ketina rinktis tą pervežėją, kuris kad ir už brangiau, bet atveža laiku. Maerskas ir Ko. išvertė akis ir puolė visus tikint, kad “ne nu tai ir mes galim!”. Pirmąją Kalėdų dieną praktiškai visi konteinerių vežėjai paskelbė, kad “apsauga adekvati” (gera dalis pažadėtų karinių laivų dar buvo tik pakeliui) ir… atnaujino laivybą. Iš tiesų sakau jums - karteliniame susitarime laimi tas, kuris apipisa kitus pirmas.

          Tiesa, hučiai nieko nelaukdami peršovė bortą Indijos laivui, o užvakar išvis tiek pasiuto, kad bandė keturiomis valtimis vytis Maersko laivą. Pastaruosius bandė perkalbėti iš JAVų laivo atskridęs sraigtasparnis. Teroristų geras žodis nepaveikė, jie pradėjo šaudyti į sraigtasparnį, kas visuomet yra perdėto kliovimosi religija, o ne sveiku protu ženklas. Laivyno aviacija parėmė gerą žodį kinetinio poveikio priemonėmis ir ištaškė tris valtis su visais teroristais į vidutinio ryklio kasnio dydžio faršą, o ketvrtąją gerai atpyzdino, bet leido pabėgti. Geri tie JAVai, aš tai būčiau tik “prieš ir po” nuotraukytes laukiantiems ant kranto numetęs. Ta proga dar trys Indijos ir vienas Danijos karinis laivas prisijungs prie priedangos grupės. Esu tikras, dar kelis metus vyks tokie incidentai, bet vargu, ar pakreips laivybos tėkmę. Hučiai galbūt gaus per ausį, gal negaus, Iranas iššvaistys krūvą resursų šaudmenų gamybai (bet galbūt gaus patirties naudojime prieš laivus), draudimo ir laivybos kompanijos pasikels tarifus, Europos vartotojai visa tai apmokės nežymiu kainų pakilimu. Kinijos pramonė šiek tiek pralaimės, tačiau geopolitiškai koziris lieka CCP rankose: juntama dalis karinių laivynų resursų pastoviai bus užimti ir eikvosis toli nuo Pietryčių Azijos krantų.

          Ta proga atsigręžkime į Didįjį Brolį (skaitykit 1984, jei kultūrinė nuoroda nieko nesako) paskutinių savaičių naujienoms:

          - Network Contagion Research Institute (NCRI) paskelbė tyrimą, pagal kurio išvadas buvo nustatyta, kad lyginant informacijos sklaidą Instagrame ir TikToke, matosi labai ryškus skirtumas tarp neutralių ir CCP nepatinkančių temų. T.y. jei neutralios temos parodomos vartotojams kažkiek panašiu dažniu abejuose socialiniuose tinkluose, tai “negeros” temos TikToke yra “užspaudžiamos”. Pvz haštagai susiję su Tibetuj gauna apie 15-20x mažiau, o haštagas “Honkongo protestas” - 80x mažiau parodymų TikToke, nei Instagrame. Apie 60% Bytedance (TikTok savininko) akcijų techniškai priklauso ne Kinijoje registruotiems savininkams, įmonė registruota Kaimanų salose, bet HQ, developmentas ir visa kita yra Beidžine. TikTokas viską neigia, ir sako, kad NCRI yra gaidžiai.

          - CCP “davė atbulinį” užpraeitą savaitę paskelbtai online žaidimų reguliavimo tvarkai, nenešusiai virš 80 milijardų žaidimų kompanijų akcijų vertės. Atbulinis labai dalinis ir kondicionalus, bet pats atsitraukimo faktas yra itin retas reiškinys Kinijos valdžios piruetuose.

          - Honkongo valdžia šiemet organizavo 8 žemės pardavimo developeriams aukcionus (žemės pardavimai jau gerą dešimtmetį yra pagrindinis regionų pajamų šaltinis). 3 užsidarė be pardavimų. Paskutiniame pavyko parduoti sklypą, šalia kurio esantis sklypas 2018 metais buvo parduotas 5 kartus didesne kaina (per ploto vienetą). Bendrai pajamos iš žemės pardavimu HK šiemet bus mažesnės, nei 2010 metais, o PWC prognozuoja, kad šiemet HK biudžetas turės apie 14 milijardų USD deficitą. Lietuvos valstybės biudžetas 2023 metais surinko apie 16 milijardų USD įplaukų ir išleido apie 4 milijardais USD daugiau.
          Visuose kituose Kinijos regionuose, išskyrus Beidžiną, reikalai eina taip pat arba dar blogiau.

          - Ličio baterijų ir elektromobilių gigantas BYD šį mėnesį galų gale prisivijo Teslą pasauliniais elektromobilių pardavimais. Warreno Buffeto nuo 2008 finansuojamas batarkių specas yra kol kas vienintelis Kinijos automobilių gamintojas, uždirbantis pelną. Visi kiti realiai išgyvena tik dėl valstybinių dotacijų (kurias gauna ir BYD), kas labai smarkiai erzina EU. Pastaroji, tikėtina, jau metų pradžioje įkirs kinietiškiems elektromobiliams žymiai aukštesnius muitus.

          - Kinija davė trims automobilių gamintojams leidimą su dideliais ribojimais gyvoje aplinkoje testuoti autonominį vairavimą. Itin ekskliuzyvinio sąrašo viršuje - Kinijos autopramonės korifėjai BMW ir Mercedes-Benz. Visaip pačios valdžios prominamas Huawei leidimo negavo…

          Apsiribokime tokiu kiekiu trumpųjų naujienų ir pereikim prie nuobodžiosios dalies - 2023 ekonomikos apžvalgos. Kinijos staigus išėjimas iš kovido apribojimų 2023 pradžioje labai pozityviai nuteikė tiek vidaus, tiek užsienio analitikus. Kai kurie tvirtai tikėjo, kad Kinijos ekonomika per 2023 paaugs kokius 5,8% (planas buvo 5%), o pvz Goldman Sachs mama prisiekinėjo, kad Kinijos akcijos kils nu bent 15% į viršų. Finale akcijos krito daugiau kaip 15 %, Goldman Sachsas kelis mėnesius vartėsi iš gaidžio (neišsivartė), na o 5% ekonomikos augimą formaliai Kinija sugebėjo sugraibyti… kartu su neįtikėtinu valstybinės skolos išaugimu. CCP pandemijos valdymas, NT burbulo sprogimas, du metus trukę atakos prieš technikos sektoriaus privačias bendroves, JAVų technologinė blokada ir galų gale tiesiog paniškas valdžios blaškymasis 2023 metais inicijavo gigantišką tiek užsienio, tiek namų kapitalo bėgimą iš Kinijos (pvz. naujos užsienio investicijos krinta antrus metus iš eilės, ir sumažėjo >80% lyginant su pernai, skirtinguose sektoriuose ilgalaikės investicijos atsitraukė nuo 30 iki 90% kapitalo ir t.t.), eksporto kritimą (beveik visur, išskyrus Rusiją; ten augo iki 800%), verslų bėgimą į kitas Azijos valstybes (skaičiuojama, kad iki 100 milionų darbo vietų per paskutinius tris metus išsikraustė vien tik į Indiją ir Vietnamą) ir drąstišką vidinio vartojimo sumažėjimą. Pridėkime šalia jau labai garsiai tiksinčią laiko bombą, kuri vadinasi populiacijos senėjimo krizė - dėl “vieno vaiko” politikos, darbinio amžiaus populiacijos nutekėjimo į kitas šalis (šiemet vien tik JAV ir Meksikos sieną nelegaliai bandė kirsti daugiau Kinijos piliečių, nei per paskutinius 10 metų kartu sudėjus) ir net neaišku kiek mirčių dėl kovido, Kinijoje jau dabar aštriai jaučiasi specialistų trūkumas, ir tas trūkumas tik aštrės metai iš metų, nepaisant kas penkto neįdarbinto jaunuolio. Pridėkime autokratijoms būdingą, o Kinijoje dar ir tūkstantmečiais poliruotą vidutinių biurokratijos sluoksnių pomėgį skėpti klaidas bei pravalus ir viršun raportuoti tik pasisekimus, ir tada jau galime drąsiai apibendrinti:

          - Kinijos 2023 metų ekonomiką geriausiai apibūdina mokslinis terminas “šūdas ir dar aplink prišikta”.

          - Kinija prarado labai daug įtakos Azijoje ir Ramiajame vandenyne vien dėl super naglos užsienio politikos.

          - Konfrontacijos su Vakarais ir ekonominių “atjungimų” suvaldyti nepavyko.

          - CCP kol kas nepavyko užtikrinti 100% nepriklausomybės nuo užsienio maisto produktų ir resursų tiekimo.

          - Kinija stačia galva ritasi į “vidutinių įplaukų spąstus” (kas tai per velnias papasakosiu kitą kartą).

          - Nepaisant visko aukščiau išvardinto, Kinija bendrai ir kiniečiai konkrečiai niekada istorijoje dar nebuvo tokie turtingi, sotūs, aprūpinti ir įtakingi tarptautinėse arenose, kaip dabar.

          Remdamasis šiais faktais irgi pabūręs arbatos tirščiais, leisiu sau išsakyti tokius paspėliojimus ateičiai:

          - Kinija, kaip šalis, ir CCP, kaip valdanti struktūra, krizę išgyvens ir dar labai ilgai išliks dominuojanti jėga. Kai kurie valdantieji asmenys galbūt nueis į paraštes, bet geopolitinis net ne faktorius, o visas kolosas - išliks.

          - Net jei Kinijos ekonomika vis dar kils, jos užimamas procentas pasauliniame krepšelyje mažės, nes greičiau augs: A. globalizacijos plėtimosi atveju - Indijos, Vietnamo, Afrikos; B. globalizacijos traukimosi atveju - Rytų Europos, Meksikos ekonomikos. Tai neišvengiamai dar labiau skatins CCP ieškoti nekomercinių (suprask - diplomatinių ir karinės įtakos) dominavimo metodų.

          - Jeigu pasaulinė maisto, aprūpinimo ir prekybos krizė toliau gilės, neišvengiamai kils daugiau karų. Kadangi branduolinės valstybės greičiausiai nerizikuos muštis tiesiogiai, ypač tikėtini “proxy” karai tarp superjėgų. Lietuva, nors ir NATO narė, nėra branduolinė valstybė.

          Čia sustosiu, ir prieš atsisveikindamas priminsiu: neimkit giliai širdin mano spėliojimų. Aš nesu koks nors Kinijos reikalų ekspertas - nešneku ir neskaitau kiniškai, niekada nesu buvęs nei Kinijoje, nei Taivane. Visos mano žinios atkeliauja iš angliakalbių ir rusakalbių šaltinių, ir aš turiu tik labai ribotas galimybes tikrinti informacijos autentiškumą. Apie kitas pasaulio šalis irgi turiu ne didesnę teisę spręsti, nei bet kuris nepatingintis atsiversti ir perskaityti naujienas. Tai štai - buvote perspėti, ir dvigubas ačiū skaičiusiems. Linkiu, kad 2024 jums kiekvienam asmeniškai būtų bent truputį geresni, nei 2023.

          Comment


            Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

            Tai taip, būtent taip ior parašiau - yra konsensusas tarp ekonomistų, kad Kinijos GDP yra išpūstas apie 15-20%. Džiaugiuosi, kad dėl bent šito sutariame.
            Na va, tai visgi tie 5% turbūt yra arti tiesos, o ne, deep žodžiais tariant, "keliantys juoką"? Gal 5.1%, o gal 4.9% vietoj deklaruojamų ar "estimated" 5.3%. Pasirodo, gali viskas būti ir be radikalių ir kraštutinių pareiškimų.

            Comment


              Parašė John Rodyti pranešimą
              ar kad gėjais tampama prisižiūrėjus per daug internetinių video. Gal ir verta jas kai kada perskaityti, bet teikti jas kaip faktą gali tik arba kvailiai, arba kvailiais laikantys visus aplinkui.
              Na su šitu sutinka ir queer akademikai, ir patys pornhubo developeriai šaltinis(pridėsiu dėl savo reputacijos kad Daily Wire nežiūriu). čia ta citata iš to developerio:

              Rice remarked that while some platforms are “primarily for straight men,” the company tries to “push the envelope as much as you can and be like, can I hint at bi content here … what if we brought a trans talent onto the site … you kinda take those risks to broaden it a little more.” Rice added “you’re always trying to push a little further.”

              “They need to try to push stuff that is … less accepted, like putting a trans male or trans female in a scene,” Rice said. “See if you can convert somebody.”

              Comment


                Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
                yra konsensusas tarp ekonomistų, kad Kinijos GDP yra išpūstas apie 15-20%.
                Šito tai dar neįrodei

                Comment


                  Parašė bimbam Rodyti pranešimą

                  Nu va, okei tarkime šitas straipsnis yra 100% teisus, tuomet reiškia kad praeitų metų augimas buvo 1.8% mažesnis, o tai yra 3.4%. O šiaip dar turėtume tą skaičių sutraukt, nes oficialus augimas 2010-2016 (apie kurios metus buvo straipsnis) buvo apie 10-7%, kas yra 35% mažiau nei 2023. Tai reiškia, kad turėtume sakyti, kad tas ale tikrasis augimas 2023 buvo 4%, kas yra vis tiek daug, turint mintyje pasaulio ir Kinijos ekonominę būseną.
                  Tame popieriuje pateikiami ir jų estimates lentelėje. Kai kuriais atvejais jie netgi sutampa su oficialia statistika, kai kuriais yra 0.x % nuokrypis, bet esmė ta, kad to popieriaus pateikiami skaičiai skiriasi dažniau net ne 10%, o vos keliais % nuo oficialios statistikos, kas yra turbūt legitimi nuomonė. Tai nėra tas pats, kas "cha cha cha, niekas ta statistika netiki ir visi iš jos tik juokiasi".

                  Comment


                    Parašė John Rodyti pranešimą

                    Na va, tai visgi tie 5% turbūt yra arti tiesos, o ne, deep žodžiais tariant, "keliantys juoką"? Gal 5.1%, o gal 4.9% vietoj deklaruojamų ar "estimated" 5.3%. Pasirodo, gali viskas būti ir be radikalių ir kraštutinių pareiškimų.
                    Tyrimas atliktas apie tuos metus kai Kinijoje dar viskas augo. 2023 metais Kinijos falsifikavimas visiskai nutruko nuo realybes ir ivairus akademiniai tyrimai dar tik prades skverbtis. Ir ju bus tikrai daug nes sitas visas farsas dabar jau yra akivaizdus visiems. Tai jau nebera tik kazkokie itarimai kurie buvo anksciau.

                    Cia toks linksmesnis video kuri ziurint reikia nepriimti isvadu tiesiogiai, taciau ivairus minimi faktai yra labai iskalbingi.

                    Comment


                      Parašė deep'as Rodyti pranešimą

                      Cia toks linksmesnis video kuri ziurint reikia nepriimti isvadu tiesiogiai, taciau ivairus minimi faktai
                      Šitas bičas sako, kad Kinija "will collapse" per ateinančius 10 metų

                      Comment


                        Parašė deep'as Rodyti pranešimą
                        Cia toks linksmesnis video kuri ziurint reikia nepriimti isvadu tiesiogiai, taciau ivairus minimi faktai yra labai iskalbingi.
                        Pažiūrėjau kelias min: žmogus kalba apie blogus (oficialius) consumer spending ir youth unemployment skaičius. Jei cituoja (šiaip nevisai, nepasako skaičių, tik "atrocious", "bad" ir panašiai) visokius oficialius ekonominius duomenis, tai gaunasi suprast, kad ir oficialus GDP yra patikimas?

                        Comment


                          Įdomu bimbam ir DJ+ čia John dronai?

                          Comment


                            Parašė John Rodyti pranešimą

                            Nors vėnas žmogus pagaleu tėsa pasakė
                            Džiaugiuosi, atidirbai komuniakų partijai, gali didžiuotis savimi.

                            Comment


                              Parašė John Rodyti pranešimą

                              Na va, tai visgi tie 5% turbūt yra arti tiesos, o ne, deep žodžiais tariant, "keliantys juoką"? Gal 5.1%, o gal 4.9% vietoj deklaruojamų ar "estimated" 5.3%. Pasirodo, gali viskas būti ir be radikalių ir kraštutinių pareiškimų.
                              Gana arti tiesos. Pagal tą NBER paper'į, tirtu laikotarpiu GDP buvo overstated by 1,8%. Nuo 5,3% tai sudarytų 34%, kas yra kažkiek daugiau nei konsensusiniai 15-20%
                              If a lion could speak, we could not understand him.

                              Comment


                                Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                                Gana arti tiesos. Pagal tą NBER paper'į, tirtu laikotarpiu GDP buvo overstated by 1,8%. Nuo 5,3% tai sudarytų 34%, kas yra kažkiek daugiau nei konsensusiniai 15-20%
                                O tai kodėl tas tariamas nuokrypis turėtų būti procentiniais punktais tirtu laikotarpiu, o ne proporcija nuo BVP augimo skaičiaus tirtu laikotarpiu? Nes taip tau labiau tinka?

                                Comment


                                  Parašė John Rodyti pranešimą

                                  O tai kodėl tas tariamas nuokrypis turėtų būti procentiniais punktais tirtu laikotarpiu, o ne proporcija nuo BVP augimo skaičiaus tirtu laikotarpiu? Nes taip tau labiau tinka?
                                  Errr, nes taip rašo tame straipsnyje....
                                  If a lion could speak, we could not understand him.

                                  Comment


                                    Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                                    Errr, nes taip rašo tame straipsnyje....
                                    Nerašo. 2023 nepatenka į straipsnio "tiriamąjį laikotarpį". Tu tik bandai naudoti straipsnį kaip kažkokį authority savo susigalvotiems ir iš lempos paimtiems teiginiams pagrįsti. Kitas dalykas, kad kalbi čia apie 15-20% "konsensusą", kurį irgi susigalvojai

                                    Comment


                                      Parašė DJ+ Rodyti pranešimą
                                      Kad Kinijos oficiali statistika būna iškreipta, tai kaip ir gerai žinoma.
                                      Tas pats yra ir su EU statistika, tik tikėtina kad mažiau.
                                      Paskutinis sakinys iš tavo šiknos ištrauktas ar kažkuo gali pagrįsti?

                                      Comment


                                        Parašė digital Rodyti pranešimą
                                        Paskutinis sakinys iš tavo šiknos ištrauktas ar kažkuo gali pagrįsti?
                                        Aš nesistebėsiu, jeigu Xi gerbėjų klubas pasirodys yra dar ir hučių bei palestiniečių gerbėjai

                                        Comment


                                          Parašė R.D. Rodyti pranešimą

                                          Aš nesistebėsiu, jeigu Xi gerbėjų klubas pasirodys yra dar ir hučių bei palestiniečių gerbėjai
                                          Ar nemėgti Xi ar Putino reiškia kad reikia pilti mėšlą ir išgalvotas nesąmones per visur ir visaip? Čia tikrai naudinga nugerti visą white-pill pakelį ir gyventi siurrealistinėj tikrovėj?

                                          Comment

                                          Working...
                                          X