Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Kinijos santvarka ir ekonomika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė DJ+ Rodyti pranešimą

    Kokiam Guangxi nebuvau, tai nežinau, John paklausti reikia.

    Guangxi (Nanning) buvau jau senokai, 2015, bet vizualiniai skirtumai nuo tier 1 miestų buvo gana subtilūs ir niuansuoti. Tarkim, centre vietoj įprastų keliolikos McDonaldų poros km spinduliu, buvo tik pora. Vietoj 7-Elevenų, Family Mart ar panašių "civilizuotų" tinklinių corner šopų ant kiekvieno kampo, buvo tik vienas kitas. Na tiesiog pavaikščiojus valandą kitą, pradeda matytis patternai, kurie rodo, kad visgi žmonės ten turi gerokai mažiau pinigų, nei Shanghajuje, Beijinge, Guangzhou ar Shenzhene, nors šiaip vizualinė aplinkos estetika neatrodė labai skirtinga, nu visur statosi dangoraižiai, metro, ištisi nauji rajonai, geležinkeliai ir visa kita. Šiaip matyt reiks dar painvestiguoti ir pasižiūrėti kaip atrodo ne tik miestai, bet ir biškį gilesnė provincija, jei išpuls laiko šiais metais.

    Comment


      Tai net turtingiausi Kinijos miestai - kaip LT 90aisiais kai Makdonas atrodė prabangus restoranas? Kuo daugiau tokių restoranų - tuo turtingesnis miestas?

      Comment


        Parašė mantasm Rodyti pranešimą
        Tai net turtingiausi Kinijos miestai - kaip LT 90aisiais kai Makdonas atrodė prabangus restoranas? Kuo daugiau tokių restoranų - tuo turtingesnis miestas?
        Principe taip. Lietuvai galioja lygiai tas pats. McD/KFC/BK skaičius mieste visai neblogai koreliuoja su gyventojų pajamomis. Bent jau kol šalis nėra super duper upper high income. Tai Kinijos miestusoe tas tikrai matosi. 1st tier miestuose visada "žinai", kad kažkuris iš tų visada bus kažkur už kampo. Kokiam Nanning'e ar dar kokiam 2nd/3rd tier mieste nėra absoliučiai jokios garantijos, kad Makas ar BK bus net už poros km. Aišku, gali būti, kad tai keičiasi, bet prieš kelis metus taip buvo.

        Comment


          Parašė John Rodyti pranešimą
          Principe taip. Lietuvai galioja lygiai tas pats. McD/KFC/BK skaičius mieste visai neblogai koreliuoja su gyventojų pajamomis. Bent jau kol šalis nėra super duper upper high income. Tai Kinijos miestusoe tas tikrai matosi. 1st tier miestuose visada "žinai", kad kažkuris iš tų visada bus kažkur už kampo. Kokiam Nanning'e ar dar kokiam 2nd/3rd tier mieste nėra absoliučiai jokios garantijos, kad Makas ar BK bus net už poros km. Aišku, gali būti, kad tai keičiasi, bet prieš kelis metus taip buvo.
          Švedijoje McDonalds, Max, Subway, Burger King, Wayne's, Espresso House ir panašaus plauko vietų ant kiekvieno kampo.
          Neblogas rodiklis.
          Labai nekoreliuoja su rajonų pajamom, bet miesto pajamom... bala žino. Niekad nepagalvojau.

          Comment


            Savo "burbule" turiu draugą, kuris daro gan įdomias ir smagiai skaitomas apžvalgas apie Kiniją, manau būtų įdomu paskaityti jas ir čia. Tad pabandysiu pasidalinti karts nuo karto. Kaip sakoma, norit tikėkit, norit ne

            2024-ieji prasideda itin įdomiai - Ši Dzinpingas savo metų pabaigos kalboje iš televizoriaus ekrano atvirai pripažino, kad “yra čia biškį bėdų irgi nusimato sunkumų”. Naujako prakalba tradiciškai turėdavo tik du elementus - CCP (Chainykų Comunistų Parcijos) valdymo glorifikavimą ir savos dūdos pūtimą, tad toks pripažinimas yra labiau negu netikėtas. Iš paskos tokiam akibrokštui, užvakar gerai žinomas, smarkiai Kinijoje gerbiamas ir oficialios partijos vagos negadinantis vyriausias “analitikas” iš GROW Investment Group atvirai suprognozavo, kad dabartinio pastatyto ir statomo nekilnojamo turto inventoriaus “išsivalymui” prireiks gerų 10 metų. Prognozė pati iš saves atitinka aštresnes vakarietiškų analitikų prognozes - netikėtumas tame, kad analitiko pareiškimas ne tik nėra blokuojamas, bet netgi cituojamas oficialioje medijoje. Na ir šventai trejybei užpildyti, penktadienį bankrotą paskelbė vienas iš didžiausių “šešėlinių bankų” Zhongzhi Enterprise Group. Niekaip įstatymais nereguliuojami “šešėliniai bankai” renka investicijas iš gyventojų ir investuoja beveik išimtinai į NT vystymą. Visas sektorius bendrai ir Zhongzhi konkrečiai jau kuris laikas turi didelių bėdų, bet buvo tikimasi valdžios pagalbos ar bent jau tylaus ignoravimo (Evergrande Group pvz vis dar “restruktūrizuojasi” ir nebankrutuoja), taigi oficialus bankrotas ir garantuotas papildomas spaudimas kitiems trilijoninį kapitalą valdantiems “bankams” kaip sakoma užklupo…

            Išdrįsiu paspėlioti, kad CCP tokiu būdu beveik oficialiai informuoja padėję skersą ant NT vystymo politikos, ir mesiantys pinigus bei pastangas kitur, greičiausiai į gamybos sektorių (atitinkamai partijos ir šalies viduje persisikirstys jėgos pozicijos tarp sektorius valdančiųjų). Spoiler alert - toks judesys labai suerzins EU, kažkiek nepatiks JAV, bet fundamentaliai ekonomikos problemų neišspręs.

            Šalia to jau šios savaitės pabaigoje įvyks daug lemiantys Taivano prezidento rinkimai. Taivano rinkimų sistema nenumato antro turo - kas gavo didžiausią porciją balsų, tas ir generolas, nepriklausomai nuo konkrečių procentų. Kol kas apklausose vis dar pirmauja centristai DPP (čia tie, kurių mes norim, mažiau kaip 40%), bet daugumoje tik keliais procentais. Praeitus du kartus pirmavimas apklausose buvo gerokai virš dešimt procentų. Kinija per paskutinius metus suinvestavo milžiniškus resursus ir pastangas, kad laimėtų santykinai naujokai kairieji TPP (šitų mes nenorim, virš 20% apklausose), arba ant kūdo galo labai sena, labai nacistinė, bet “vienos Kinijos idėją” iš savo sąsiaurio pusės stumianti KMT (šitų mes irgi nenorim, virš 30% apklausose). Jei nebūtų taip baisu, aš beveik norėčiau KMT pergalės vien tik tam, kad paskui su popkorno bliūdu ant kelių stebėti meilės šokį tarp nacikų-atseit-dešiniųjų ir nacikų-beveik-komunistų. Bet yra baisu, taip kad laikom špygas už DPP.

            Nebojant išaugusio Kinijos bandymų spausti visus kaimynus (per paskutinius metus incidentų skaičius Pietų Kinijos Jūroje tarp Kinijos ir Taivano/Japonijos/Filipinų/JAV vėl augo, šį kartą apie 13%), užpraeitą savaitgalį buvo pašalinti iš pareigų aštuoni aukščiausio rango PLA (People Liberation Army) karininkai (paprastai tokius pašalinimus artimiausiu laiku seka širdies priepuolis arba letali avarija), o pačiu pačiausiu karinių pajėgų vadovu paskirtas laivyno admirolas. Beja, iki Ši atėjimo PLAN (People Liberation Army Navy) buvo ko ne silpniausia PLA šaka. Dzinpingas tuo tarpu ne tik 12 metų pila pinigus į laivyną ir raketas, bet ir abi karinių pajėgų šakas pirmąsias apvalė nuo jam nepalankių kadrų.

            Praeitą savaitę prasidėjo Honkongo milijardieriaus Džimio Lai teismas. Džimis šalia viso kito yra medijų savininkas ir Honkongo demokratų partijos didelis šulas. Tiksliau buvo. Vienaip ar kitaip, kaltinimus antivalstybine veikla, neramumų skatinimu ir kitokiomis bliadstvomis Džimis griežtai neigia. Visa krūva vakarų kapitalistinių demokratijų, tame tarpe Lietuva, bendru laišku išreiškė didį pasipiktinimą irgi susirūpinimą tokiu nedemokratišku demokratų partijos pyzdinimu ir dar viešoje erdvėje. Kinijos Liaudies Respublika URM spykerio asmenyje perskaitė, pagalvojo, atsikrenkštė ir atsakė “fak jū, sak maj dik”. Tik gal biškį su daugiau žodžių, negu čia parašiau.

            Pamažu lenda ausys iš “5% ekonomikos augimas per 2023 metus” maišo. Pagal pačios Kinijos paviešintus duomenis gaunasi, kad 2023 metais 85% procentus žemės NT vystymui nupirko vyriausybinės organizacijos, iš kurių dalis net nieko bendro su NT vystymu neturi. Kitaip sakant regionų vadovybė davė šaibų (arba ne) savo pačių valdomoms kompanijoms ir liepė pirkti žemę, kas yra tolygu perkelti kapeikas iš kairės kišenės į užpakalinę, ir tada savaitę laikyt čiūriką su viltim, kad kai jau pažiūrėsi, bus visas rublis. Na ir biudžetas su visa apyvarta padvigubėja, kas irgi ne pro šalį raportuojant aukščiau.

            Lyginant su 2021 metų pradžioje pasiektu piku, iki 2023 metų pabaigos Kinijos įmonių akcijos nukrito daugiau kaip 60%. Mėgstantys pažaisti su rizika investuotojai jau pradėjo vienas kitą įkalbinėt, kad gal jau laikas vėl pirkti, nes kelias gi tiktai aukštyn. Kas tik dar kartą įrodo, kad idiotų pakanka ir tarp protingų žmonių.

            Na ir pačiai pabaigai - prieš kelis mėnesius CCP apskelbė pilnai, visiškai ir absoliučiai nugalėję skurdą Kinijoje (up yours, Vakarai!), o kas teigia kitaip yra tautos priešas ir geltonas bbs. Pasiekimas neabejotinai pasiektas, nes oficiali skurdo riba nukrito iki... “mažiau, kaip 23,5$ pajamų per mėnesį”. Žemiausio pajamų sluoksnio statistika yra slepiama (ką tę šūdą purvą iš gryčios nešt ir svietui rodyt), bet turint omeny, kad 70% populiacijos pajamos neviršija 280$ per mėnesį, visai tikėtina, kad tokių bėdžių, kurie uždirbinėja 23$ ar mažiau gal ir nelabai daug. Gal kiek labiau netikėta, kad šiuo metu naujausias suklestėjęs verslas Kinijoje, įskaitant ir sostinę, yra mini kepyklos pardavinėjančios vienintelį produktą - bulką po 0,26€ už kepaliuką. Aš tik priminsiu jaunesniems skaitytojams, kad sovietų sąjungoje skurdo irgi nebuvo, o bulkutės po 3 kapeikas kainavo.
            Dėkoju, kad skaitėte.

            Comment


              Parašė taspac Rodyti pranešimą
              Savo "burbule" turiu draugą, kuris daro gan įdomias ir smagiai skaitomas apžvalgas apie Kiniją, manau būtų įdomu paskaityti jas ir čia. Tad pabandysiu pasidalinti karts nuo karto. Kaip sakoma, norit tikėkit, norit ne
              Geras, ačiū.
              Šitie du irgi geri, kad suprasti tikresnį Kinijos vaizdą.


              China’s Xi goes full Stalin with purge
              https://www.politico.eu/article/chin...ng-li-shangfu/

              'He killed a party and a country': a Chinese insider hits out at Xi Jinping
              https://www.theguardian.com/world/20...-and-a-country



              Comment


                Kinijos karinių pajėgų purge susijusi ne tiek su kova dėl valdžios, kiek dėl korupcijos, kuri PLA Rocket Force net Kinijos mastais buvo gana kvapą gniaužianti.

                China's army fielded missiles filled with water instead of fuel and arrays of silos with improper lids — examples of military corruption that led to a dramatic purge of top officials, Bloomberg reported, citing US intelligence.
                Bloomberg, which did not name its sources, reported on Saturday that the intelligence indicates Chinese leader Xi Jinping's recent ousting of more than a dozen senior commanders in the People's Liberation Army stemmed from serious issues of graft like these.
                The purge went so far as to axe even the Chinese Defense Minister, Li Shangfu, who disappeared for two months before being replaced in October.
                Corruption was so severe in China's Rocket Force and the wider PLA that it will likely force Xi to recalibrate whether Beijing can take on any major military action soon, Bloomberg reported, citing US intelligence sources.
                https://www.businessinsider.com/chin...scandal-2024-1
                If a lion could speak, we could not understand him.

                Comment


                  Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
                  Kinijos karinių pajėgų purge susijusi ne tiek su kova dėl valdžios, kiek dėl korupcijos, kuri PLA Rocket Force net Kinijos mastais buvo gana kvapą gniaužianti.
                  https://www.businessinsider.com/chin...scandal-2024-1


                  Chinese general caught with tonne of cash – Financial Times
                  When investigators searched the Beijing home of Xu Caihou, one of China’s highest-ranking army generals, they found so much cash and precious gems they needed a week to count it all and 12 trucks to haul it away.

                  Gen Xu’s hoard is not the largest so far. In May, investigators detained Wei Pengyuan, the deputy head of the National Energy Administration’s coal department. It took 16 machines to count the more than Rmb200m he had stashed in his home, according to Xinhua, the official news agency. Four of the machines reportedly burnt out due to the workload.

                  Another Xinhua report told of Ma Chaoquin, the former general manager of a state-owned water company in Hebei province, who kept more than Rmb100m in cash and 37kg of gold in his flat. Mr Ma had also amassed a portfolio of 68 properties by the time investigators caught up with him, said Xinhua.

                  Comment


                    Parašė DJ+ Rodyti pranešimą

                    Chinese general caught with tonne of cash – Financial Times
                    When investigators searched the Beijing home of Xu Caihou, one of China’s highest-ranking army generals, they found so much cash and precious gems they needed a week to count it all and 12 trucks to haul it away.

                    Gen Xu’s hoard is not the largest so far. In May, investigators detained Wei Pengyuan, the deputy head of the National Energy Administration’s coal department. It took 16 machines to count the more than Rmb200m he had stashed in his home, according to Xinhua, the official news agency. Four of the machines reportedly burnt out due to the workload.

                    Another Xinhua report told of Ma Chaoquin, the former general manager of a state-owned water company in Hebei province, who kept more than Rmb100m in cash and 37kg of gold in his flat. Mr Ma had also amassed a portfolio of 68 properties by the time investigators caught up with him, said Xinhua.
                    Tu gal nežinojai, bet Kinijoje visa valdžios vertikalė yra paremta grynai meritokratijos prinicipu, todėl tarnauja paprastam žmogui (skirtingai nei tik siauram elito ratui dirbanti Vakarų valdžia) yra daug veiksmingesnė ir skaidresnė nei Vakarų sistemos. Todėl paprastas Kinijos žmogus myli savo valdžią daug labiau nei žmonės Vakaruose. Todėl ten net nereikia rinkimų.
                    Tikrai taip yra, man Jonas taip sakė, o kas kas bet jis tai jau tikrai išmano Kinijos reikalus.

                    Parašė John Rodyti pranešimą
                    Šitą TED su Eric X. Li turbūt jau matei, o jei ne, tai absoliučiai must-see. Šneka ir apie valdžios ir visuomenės atgalinį ryšį (feedback) ir kaip tai veikia be rinkimų. Didžiausiems Kinijos kritikams nuo šito muša saugiklius

                    If a lion could speak, we could not understand him.

                    Comment


                      Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                      Tu gal nežinojai, bet Kinijoje visa valdžios vertikalė yra paremta grynai meritokratijos prinicipu, todėl tarnauja paprastam žmogui (skirtingai nei tik siauram elito ratui dirbanti Vakarų valdžia) yra daug veiksmingesnė ir skaidresnė nei Vakarų sistemos. Todėl paprastas Kinijos žmogus myli savo valdžią daug labiau nei žmonės Vakaruose. Todėl ten net nereikia rinkimų.
                      Tikrai taip yra, man Jonas taip sakė, o kas kas bet jis tai jau tikrai išmano Kinijos reikalus.

                      ​​
                      Dar ir Tony Saich iš Harvard Kennedy School panašiai sakė. Just sayin. O šiaip tikrai geras Eric X Li video tiems, kas tingi skaityti didesnes knygas.

                      Comment


                        Parašė John Rodyti pranešimą

                        Dar ir Tony Saich iš Harvard Kennedy School panašiai sakė. Just sayin. O šiaip tikrai geras Eric X Li video tiems, kas tingi skaityti didesnes knygas.
                        Kažkaip nemaniau, kad ir Lietuvoje jau yra baltų beždžionių. Bet ko tikėtis iš apyvarta=gėris. Tyngisi mėsinėt tą "pranešimą", nors ir daug kas negerai, bet ir tai pasenęs ir juokinga. Eric Xun Li, šiam pranešime džiaugiasi, kad buvo įvesti valdymo limitai (kas demokratijose iš esmės visur seniai yra). 8 metai praeina ir tada jau džiaugiasi, kad Xi pašalino limitus ir kad Xi yra "geras imperatorius". Princukų per tą laiką irgi padaugėjo ir daugiau aukštesnių pozicijų ima. Šaunuolis - imk bananą.

                        Comment


                          Parašė Pakalniskis Rodyti pranešimą

                          Kažkaip nemaniau, kad ir Lietuvoje jau yra baltų beždžionių. Bet ko tikėtis iš apyvarta=gėris. Tyngisi mėsinėt tą "pranešimą", nors ir daug kas negerai, bet ir tai pasenęs ir juokinga. Eric Xun Li, šiam pranešime džiaugiasi, kad buvo įvesti valdymo limitai (kas demokratijose iš esmės visur seniai yra). 8 metai praeina ir tada jau džiaugiasi, kad Xi pašalino limitus ir kad Xi yra "geras imperatorius". Princukų per tą laiką irgi padaugėjo ir daugiau aukštesnių pozicijų ima. Šaunuolis - imk bananą.
                          Uch, kaip tulžingai

                          Comment


                            Nelabai ką daugiau yra atsakyti? Tai kaip ten apie limitus?

                            Comment


                              Parašė digital Rodyti pranešimą
                              Nelabai ką daugiau yra atsakyti? Tai kaip ten apie limitus?
                              O ką norėtum apie juos sužinoti?

                              Comment


                                Kodėl Kinijoje ilgus metus buvo laikomasi 2 kadencijų limito, po dabar Xi nebesilaiko?

                                Comment


                                  Parašė digital Rodyti pranešimą
                                  Kodėl Kinijoje ilgus metus buvo laikomasi 2 kadencijų limito, po dabar Xi nebesilaiko?
                                  Velnias žino, kodėl jis to nesilaiko. Kažkokios priežastys matyt yra. Nesigilinau į tai. Reiktų klausti kažko, kas įsigilinęs ir kam tai įdomu.

                                  Comment


                                    Parašė John Rodyti pranešimą

                                    Velnias žino, kodėl jis to nesilaiko. Kažkokios priežastys matyt yra. Nesigilinau į tai. Reiktų klausti kažko, kas įsigilinęs ir kam tai įdomu.
                                    Manau kad jis aukojasi norėdamas gero Kinijos žmonėms. Todėl nusprendė toliau nešti tą sunkią diktatoriaus naštą.
                                    If a lion could speak, we could not understand him.

                                    Comment


                                      Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                                      Manau kad jis aukojasi norėdamas gero Kinijos žmonėms. Todėl nusprendė toliau nešti tą sunkią diktatoriaus naštą.
                                      Kaip manai, ar reiktų jam už tai ateityje pastatyti paminklą?

                                      Comment


                                        Parašė John Rodyti pranešimą

                                        Velnias žino, kodėl jis to nesilaiko. Kažkokios priežastys matyt yra. Nesigilinau į tai. Reiktų klausti kažko, kas įsigilinęs ir kam tai įdomu.
                                        Tokios pat priežastys kaip Rusijoje, Venesueloje, Eritrėjoje, Zimbabvėje, Kuboje ar Šiaurės Korėjoje. Šalies vadovas susitapatina su valstybe.
                                        Flickr

                                        Comment


                                          Parašė John Rodyti pranešimą

                                          Kaip manai, ar reiktų jam už tai ateityje pastatyti paminklą?
                                          Kažką panašaus.
                                          Click image for larger version

Name:	160105135503-chairman-mao-3.jpg
Views:	214
Size:	1,59 MB
ID:	2102812

                                          Comment

                                          Working...
                                          X