Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Kinijos santvarka ir ekonomika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • taspac
    replied
    Laba diena, persiprašau, kad rubrika “toli toli, už jūrių marių” vėluoja geras penkiolika minučių. Viskas tik dėl to, kad gyvename įdomiais laikais. Tikiuosi, sulauksime ir nuobodžių. Skanios kavos ir gero skaitymo.
    #ToliToliUzJuriuMariu

    Vizitacijos

    Praeita savaitė buvo turtinga internacionaliniais susitikimais auščiausiame lygmenyje. Pradžioje susibėgo JAVų Baidenas su Filipinų Markosu, o sekančią dieną su proverbialiu buteliu prilėkė Japonijos Kišida. Vyrai gerai paposėdžiavo, spaudai pranešė daug visokių gynybos pasižadėjimų, stiprinimų, gerinimų, gausinimų, ir musėt pasirašė ne vieną popierą su konkrečiais įsipareigojimais, bet kitiems nelabai sakė, ką tiksliai. Iš vienos pusės aš esu linkęs sarkastiškai žiūrėti į panašaus pobūdžio susitikimus ir pašnekėjimus, iš kitos - vis dažniau susiduriu su žmogiška realybe, kurioje įvairaus rango valdininkai vistik smarkiai orientuojasi į gaires, vadovo garsiai išsakytas spaudai girdint. Tai Rezultatų dar teks palaukti, bet kryptis berods užduota.

    Lygiai tuo pat metu Ši Dzinpinas susitikinėjo su Taivano jau-trys-kadencijos-kaip-eks preziku Ma Jing Žeou. Kažkada buves nacionalistinės KMT partijos lyderis labai džiaugėsi susitikimu ir porino, kaip čia vistik reiktų viena nacija, vienas… nu jūs patys suprantat, nu. Ši šypsojosi medaus priėdusio Vinipucho čyzu ir tapšnojo manikiūrintą Ma rankytę. KMT, nors ir labai pritaria “vienos Kinijos” principui - su mintim, kad tai jie turėtų gauti visą valdžią po susivienijimo -, bet ir tai atsižegnojo nuo eks-preziko sapaliojimų, jau nekalbant apie Taivano rinkėjus. Tuo pačiu priminsiu, kad paskutinių apklausų duomenimis, tik 2,5% Taivano gyventojų laiko save visų pirma “kiniečiais”. Visi kiti devym-plius procentų mano esantys taivaniečiais ar dar kuo nors, bet ne “kiniečiais”.

    Šią savaitę nusimato ir nemažiau svarbus Šolco vizitas Kinijon. Asmenys, artimi premjerui, atskleidė spaudos atstovams, kad vizitas turėjo prasidėti nuo LiaudiesVagono 40-metį švenčiančios jungtinės gamyklos lankymo Kinijoje, bet įvertinus visas VW šiuo metu patiriamas kontroversijas, startinis įvykis buvo tyliai paspirtas po kilimu ir pamirštas. Lygiai taip pat manoma, kad Šolcas neišdrįs atvirai atakuoti Kinijos keliamų grėsmių Vokietijos ir EU vidaus rinkai, o koncentruosis Vokietijos verslų įgalinime Kinijos rinkoje. Kinijos kompanijų gaminamos produkcijos gausa Rusijos-Ukrainos karo zonoje išlieka ant klaustuko. Nepaisant bendro pesimizmo, analitikai mano, jog besikeičiančios rinkėjų nuomonės neprileis vizito iki tokio vienpusio kunilinguso, kokiu tapo Makrono vizitas 2023 metais.

    Ekonomika, tarifai ir Planas B

    Europos Komisija trečiadienį atnaujino nuo 2017 nekibintą pranešimą dėl Kinijos pramonės subsidijų ir jų grėsmės tarptautinei rinkai. 700+ puslapių dokumentas potencialiai atveria duris pramonės anti-dempingavimo skundams vėjo energetikos, saulės energetiko, EV gamybos, telekomunikacijų ir t.t. srityse. Roiters pvz tiesiai šviesiai skelia, kad pranešimas gali ir tikrai bus panaudotas, kaip bazė pramonės šakų skundams. Iš kitos pusės galime būti tikri, kad Kinija šalia tipinių “uoj kajp mus skreudžia ir lajsvos rynkos nelejdže!” riksmų suaktyvuos visus įmanomus naudingus idiotus naivių žaliųjų, vartotojų teisių pirkti pigų šūdą gynėjų, ir kitokių antikapitalistų grupėse.

    Rusijoje tuo tarpu Kinijos RMB galų gale “nugalėjo” JAVų dolerį kaip dažniausiai naudojama tarptautinių atsiskaitymų valiuta, o Lavrovas jau derina Pu vizitą pas Ši, greičiausiai jau Gegužės mėnesį. Abi šalys tuo pačiu eilinį kartą apskelbė nu baisią meilę “ne karui, ne galios koncentravimui, ne bi-poliariniam pasauliui” ir visokiom kitokiom nesamonėms. Grįžtant prie atsiskaitymų - JAVų antrinės sankcijos pakankamai išgąsdino Indijos, Turkijos ir Kinijos fiskalines įstaigas, kad Rusijos tarptautinės transakcijos būtų sutrikdytos. Esu tikras, kad norintys sumokėti ir norintys parduoti išeitį greitu laiku ras, bet tai vistiek bus bent dviejų trijų mėnesių tiekimo sutrikdymas. Pasidžiaukime bent jau tuo.

    Didžiosios Taivano korporacijos pradėjo atvirai Pietryčių Azijos valstybėse žvalgytis atsarginių lokacijų savo HQ, idant kompanijos galėtų tęsti savo tarptautinę veiklą net tada, kai/jei PRC atakuos salą. Taip pat įsibėgėjo naujų gamyklų kompleksų statyba JAVuose. TSMC jau sutarė dėl lokacijos Arizonoje ir suderino 5 miliardų pašalpą iš Dėdės Semo, Intelis (techniškai ne Taivano kompanija, bet smarkiai rėmėsi saloje esančiais pajėgumais) baigia derinti klausimus, na ir dar kelios seka iš paskos. Taivano valdžia tyli, bet spėju nėra labai patenkinta, nes diversifikavus čipų gamybos pajėgumus JAVai bus šiek tiek mažiau motyvuoti aktyviai ginti salą ir karo tikimybė realiai padidės.

    JAVų Iždo Departamento galva Yellen važinėjosi visą savaitę po Kiniją, šnekėjo tai su tuo, tai su anuo, galų gale pabendravo ir su Premjerministru. PMas savo kalboje rėžė visą tiesą: baikit, girdi, triesti, apie visokias overprodukcijas, baikit kaišiot pagalius į ratus natūraliai rinkos ekonomikai visokiais tę muitais ir tarifais irgi slėptis už nacionalinio intereso širmos.

    Fitch Ratings Inc., viena iš “trijų didžiųjų” kredito reitingų agentūrų, pakeitė Kinijos ateities prognozę iš “stabilios” į “neigiamą”, tačiau bazinį indeksą paliko A+ (trečias pagal gerumą reitingas). PRC išvadino Fitchus aklais durniais ir bendro pobūdžio pederastais, kurie neatskirtų ienos nuo rublio, net jei pastarasis atsitotų ir įspirtų į šikną.

    Elektromobiliai

    BYD neseniai nugriaudėjo per žianiasklaidą, nes matote aplenkė Teslą, kaip didžiausias elektromobilių gamintojas ant planetos. Lenkimas buvo suskaičiuotas numeruojant parduotas transporto priemones. Pergalė tačiau blizgėjo trumpai, ir jau sekantį ketvirtį Tesla davė žuvį išsišokėliui ir parsigražino pozcijias, o žurnalistai čepsėdami ėmėsi nagrinėti BYD pardavimų skaičius. Skaičiukai gaunasi ne tokie jau ir rožiniai - panašu, kad BYD tiesiog suregistravo sekančio ketvirčio pardavimu biškiuką anksčiau… Šalia to prasidėjo nedidelis skandalas, paaiškėjus, kad kinietiški elektromobiliai į EU važiuot važiuoja, bet nelabai parsiduoda, o krovinius priėmę uostai skundžiasi, jog kai kurie EV stovi atvežti ir neišpakuoti daugiau kaip 18 mėnesių. Grįžtant prie Europos Komisijos pranešimo - buvo įvardinta tiesioginė fiskalinė vyriausybės parama BYDams: 4,3 miliardo eurų per paskutinius keturis metus. Daug tai ar mažai? Tesla pvz per 2023 prisuko pardavimų už 80 miliardų, tai gal tas ekstra jardas per metus ir nedaug? Tačiau npeamirškime, kad šalia to BYD rėmė vietinės valdžios struktūros, taip pat paramą gavo detalių gamintojai, irgi pačioj Kinijoj parduodami EV gauna solidžią valstybės susbsidiją. Na o konkurentai EU, JAVuose ir Japonijoj gavo špygą be sviesto. Kaip klasikas sakė: turėti milijardą ir neturėti milijardo, tai jau dviejų milijardų klausimas.

    Praeitą savaitę jau šnekėjome apie naująjį Xiamoi EV SU-7, bet vis daugiau ir daugiau neypač rožinės informacijos sunkiasi apie Poršo knock-off’ą. Pasirodo, naujasis apsišaukėlis net neturi automatinės bagažinės uždarymo apsaugos, kuo jau įsitikino keli vartotojai savo pirštų sąskaita - paspaudus mygtuką mechanizmas siekia užspausti dangtį nebodamas jokių trikdžių, būtų tai agurkas, vištos kojelė ar vairuotojo sūnaus pirštai. Minėtas apsaugas turi absoliučiai visi elektro ir ne tik mobiliai, išskyrus… Cybertruck’ą.

    Traptautinio lygio krinžas

    Neseniai Taivaną sudrebino 7,5 Richterio balų žemės drebėjimas, kurio metu žuvo dešimt Taivano piliečių, buvo sutrikdyta kažkiek verslų ir apgadinta kažkiek pastatų. Be abejo, žemyniniuose soctinkluose pasklido tiek užuojautos, tiek pikdžiugiškas trumfalizmas “taip jiems ir reikia!” tema. Dalbajobiškus pasisakymus kažkiek išmedžiojo atsibudę cenzoriai, bo kažkaip prieš tarptautinę bendruomenę nepatogu. Deja, tas nepatogumas nebuvo iškomunikuotas PRC ambasadoriaus Jungtinėse Tautose pavaduotojui Ženg Šuanui, kuris nusibraukęs nuo snukio seiles JT posėdžio metu oficialiai padėkojo tarptautinei bendruomenei “už siunčiamus susirūpinimus ir geros valios linkėjimus”, adresuotus žinoma Taivanui. Nuo tokio naglumo net PRC piliečiams iškrito proverbialus buterbrodas iš dantų, nekalbant apie labiau kultūringumo ir gero skonio pažeistas nacijas.

    Ugnis ir vanduo.

    Jau kuris laikas nešnekėjome apie Sueco kanalo patiriamas problemas bendrai, ir hučius konkrečiai. Šiandien irgi apie juos nešnekėsime, tačiau pažymėsime, jog hučių sponsoriai Irano ajatolos spjovė į klapčiukus, ir ėmėsi “darbo” tiesiogiai, nesidangstydami tarpininkais: apšaudė Izraelį raketom, dronais ir viskuo ką turi, įskaitant turbūt džiovinto šūdo gniužulus, o kai kupranugarių mėšlas irgi baigėsi, atskrido sovietų gamybos helikopteriu ir užgrobė Hormūzo sąsiauriu plaukusį konteinervežį MSC Aries (lygybės ir kitokio pariteto dėlei reikia paminėt, kad laivas plaukė su Portugalijos vėliava, bet yra susijęs su Izraelio laivybos kompanija Zodiac Group). Visiems, kurie pamena hučių medijų karjeros pradžią - Galaxy Leader užgrobimą - Irano judesiukas signalizuoja, kad ir kitas Arabijos pusiasalio šonas tampa nesaugus laivybai.

    Jeigu ką, jau keli mėnesiai, kaip Panamos kanalas turi apie 50% pralaidumą dėl kaip niekada mažo kritulių kiekio, Suecą blokuoja kupranugarių vairuotojai, o Pietų Kinijos Jūroje ragus remia visi, kas tik netingi. Sakyčiau pats tas metas tapti jūreiviu, jeigu nuotykių gyvenime trūksta.

    Aukso amžius

    Kinija jau 17 mėnesių iš eilės didina valstybines aukso atsargas. Tai čia oficialios žinios. Pagal tas pačias oficialias žinias Kinijos CB aukso rezervas yra [labai didelis skaičius] Trojos uncijų, o jeigu matuojant bulvių maišais - biškį virš dviejų tūkstančių tonų.

    Taip pat oficialiomis žiniomis JAVai vis dar laiko pirmą vietą su daugiau, kaip 8000 tonų valstybinių aukso atsargų, bet Kinija neabejotinai išlieka lyderiu augimo grafike.

    Mažiau oficialiais ir visiškai nepatikrinamais duomenimis (ne tai, kad oficialius kas nors leis su rulete ir skaitliukais tikrinti), PRC Centrinis Bankas turi gerokai virš 5000 tonų aukso, nes daugiau kaip pusė transakcijų yra neregistruojamos. Žinant, kad autoritarinė valstybė yra pilnai pajėgi pasireguliuoti muitinių dokumentus ir t.t., tai skamba kaip visai galimas dalykas. Taip pat reikia nepamiršti apie nežinia kiek įvairaus didumo visai ir pusiau nelegalių aukso gavybos “kompanijų” Afrikoje, kuriose visai atsitiktinai dirba vien tik etniniai kiniečiai. Pastarieji negali parduoti savo grobio oficialiais kanalais ir naudojasi “pilkais keliais”.

    Auksas pats iš saves nėra grėsmė, tačiau yra stiprus rinkos indikatorius, atskleidžiantis tiek valstybių (PRC pavyzdžiu labai artimai seka Indija ir Turkija, nekalbant apie mažesnius žaidėjus ir privačius fondus), tiek privačių asmenų mąstymą. Šiuo metu, kai palūkanos visame pasaulyje yra aukštos arba augančios, aukso paklausa turėtų kristi, bet kainos kaip tik kyla, ir atsargų kaupimas tik dar labiau įsibėgėja. Žinoma, galima teigti (ir tame tikrai yra tiesos), kad nemažai žaidėjų tiesiog spekuliuoja rinkoje ir taip dar labiau sukelia kainas, bet nebūna dūmų be ugnies. Analitikai mano, kad tokį spurtą pradžioje sukėlė Vakarų panaudotas Rusijos užsienio valiutų rezervo užšaldymas ir jo pasekmės, smarkiai išgąsdinę Kiniją. Iš tiesų, nuo karo pradžios JAVų dolerio atsargos ne tik PRC, bet ir kitų valstybių užsienio valiutų rezervuose pradėjo mažėti, ir yra keičiamos būtent auksu. Iš kitos pusės aukso atsargos labai praverčia, jeigu dėl vienų ar kitų priežasčių nusistovėjusi pasaulio tvarka sugriūva.

    Dėkui už jūsų dėmesį, nykščius į viršų, špygas į kišenes.

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    „Fitch“ pablogino Kinijos reitingo perspektyvą iki neigiamos https://www.vz.lt/rinkos/2024/04/10/...-iki-neigiamos
    Tarptautinė kredito reitingų agentūra „Fitch Ratings“ trečiadienį pranešė sumažinusi Kinijos valstybės skolinimosi patikimumo įverčio perspektyvą nuo stabilios iki neigiamos, motyvuodama išaugusia rizika šalies viešiesiems finansams, o Pekinas tokį sprendimą suskubo pavadinti „apgailėtinu“.
    Pats reitingas liko nepakeistas – A+.
    „Fitch“ pareiškė, kad toks jos sprendimas „atspindi didėjančią riziką Kinijos viešųjų finansų perspektyvai“, šaliai „kovojant su vis neaiškiomis ekonominėmis perspektyvomis“.
    „Didelis fiskalinis deficitas ir auganti valstybės skola pastaraisiais metais gerokai apkarpė fiskalinius rezervus“, – perspėjo agentūra.

    Komentuoti:


  • taspac
    replied
    Labas pirmadienio rytas. Šią savaitę rubrikoje “toli toli, už jūrių marių” dafigą karo nuotaikų, biškį ekonomikos, na ir elektromobiliai, kaipgi be jų. Griebkit kavytes arbatytes ir skanaus skaitymo.

    Napalmo kvapas ankstų rytą.

    - Filipinų prezikas Markos pasirašė “prezidentinį įsaką Nr. 57”. Skamba išdidžiai, bet savo esme įsakas tiesiog perorganizavo gynybinių (karinių?) jūrų pajėgų valdymo ir aprūpinimo struktūrą. Trumpuoju laikotarpiu vargu ar pasimatys didelių praktinių pokyčių, tačiau ilgesniuoju turėtų smarkiai paspartinti minėtų pajėgų pajėginimą, persiprašau už kalambūrą. Pasirašymą palydėjo griausmingos Markoso priesaikos nenusileist ir duot atgal. Priesaika rado daug atbalsio ir piliečių (kurių meilė ir pagarba didžiajai kaimynei vos per 2-3 metus nukrito nuo 70+% iki mažiau kaip 20%), ir admiraliteto širdyse bei žodžiuose.

    - Vietoj atsakomosios atvirutės PRC išsiuntė laivyną pasitreniruoti Pietų Kinijos Jūroje kovinio šaudymo į, cituoju, “ginkluotus žvejų laivus”.

    - JAVų Indo-Pacific regiono pajėgų vadas Admirolas John Aquilino leido sau paminėti, kad Filipinai principe galėtų aktyvuoti 1951 metų Abipusės Pagalbos sutartį net vieno jūreivio ar tai jūrų pėstininko žūties atveju, jeigu ką…

    - Balandžio 22 dieną turi prasidėti jungtinės JAVų ir Filipinų pratybos Pietų Kinijos Jūroje “Balikatan”. Pratybose dalyvaus 11000 JAVų personalo, kas visai atsitiktinai atitinka pastiprintos lėktuvnešio grupės dydį.

    - JAVai, Filipinai ir Japonija judina reikalus, kad kažkada vėliau šiemet Kinijos spaudžiamame regione pradės patruliuoti visų trijų nacijų laivai drauge. Galutinis sukirtimas rankomis, spėjama, bus visų trijų šalių lyderių susibėgimo metu, kuris numatytas maždaug vasarą.

    - CCP antiJAVinė ir antifilipininė propaganda neblėsta, o ultra-nacionalistai pereina į pilnai karinę retoriką. Populiarus nacionalistas Hui (Chui?) Sidzin paTvytino (oh irony), kad “Kinija turėtų vengti pykštelti pirmąjį šūvį, bet jeigu ir kai Filipinai sukvailios, tai tada aišku, tada jau visomis rankomis patrankomis, negailint nei pilvo, nei gyvybės ir iki paskutiniosios! Nes nu kiek galima dvimpenkis metus trivot šitų JAVų užaugintų soškių reiškiasi naglumą. O jeigu, atsiprašau - kada, Filipinų karinės pajėgos užsišoks, tai visus juos į dugną ir į kapus!” . Kitaip sakant, pasisakė pagal visas taisykles: ir putinistinis “bombas dombili osem let”, ir stalinistinis “finskaja kaziavka” sutilpo viename.

    - Per internetus ritasi palydovo fotkės, kuriose užfiksuotas naujas PLA (Pipl Libereišn Armi) specpajėgų urbanistininės karybos poligonas, nu visai atsitiktinai turintis viens prie vieno tą patį gatvių išplanavimą, kaip Taipėjaus rajonas, kuriame reziduoja Taivano prezidentas su visa prezidentūra. Poligone pratybos vyksta nuolat. Galima tai vertinti, kaip pasiruošimą karui, galima vertinti, kaip naglą grasinimą. Bet kuriuo atveju sakyčiau gana nemalonu, o gerai pagalvojus net ir nemandagu, ar ne?

    Pacanskas bazaras.

    Antradienį Džo ir Ši pyzdelino telefonu. Abi šalys, kaip kad priklauso, išklojo pokalbio išklotines, kurias praanalizavęs Kinijos analitikias-veteranas Billas Bišopas mandagiai pastebėjo, jog “diedukai dalyvavo skirtinguose pokalbiuose”. Na gerai gerai, “diedukai” jis nesakė. Džo šnekėjo apie Kinijos gamybos pertekliaus grėsmę viso pasaulio ekonomikoms ir bendrai negražų elgesį, o Vinipuchas porino pasakas apie Taivaną ir kažkokias istorines teisybes priklausomybes.

    Pokalbis užtat atidarė duris tolimensiam bendravimui žemesniuose lygiuose, pvz stebėtinai greitai atsinaujino ilgai marinuotas “US-PRC jūros ir oro saugumo” grupės dialogas. Iniciatyvinės grupės priposėdžiavo didelį pluoštą popieriaus, kuriame abi pusės sutarė kardinaliai nieko, užtat turėjo galimybes išsakyti visokias užsistovėjusias problemas. Neskaitant terapinio elemento, manau svarbesnis yra faktas, kad pėvėzė iš JAVų pusės tokiai svarbiai delegacijai vadovavo… pulkininkas.

    Kitas žemesnio lygio posėdis įvyko tarp pasienio kontrolės tarnybų, kuriame pasiektas žymiai apčiuopiamesnis rezultatas. Iki šiol į JAVų pasienio apsaugos departamento pranešimus “žėkit, deportavom bičą su PRC pasu, kur pristatyti?” Kinijos URM atsakydavo gūžtelėjimu pečiais ir rekomendacija kišti į husarams gerai žinomą vietą, atseit patys deportavot - patys ir rūpinkitės. Tai štai dabar PRC pirmą kartą sutiko svarstyti iš JAVų deportuotų piliečių tiesioginį parsigražinimą. Čia toks kaip ir win-win abiems pusėms, nes 2023 metais JAVų sienos pažeidėjų iš PRC skaičius padidėjo 11-12 kartų, o Kinijai vertingų piliečių (gebantys užsidirbti pakankamai padorias šaibas, kaip taisyklė turi naudingus įgūdžius) nutekėjimas į užsienį (kartu su jų uždirbtom šaibom) taipogi problematiškai pasistojo.

    Prekyba ir ekonomika.

    Kalbant apie Kinijos gamybos perteklių, tai įvairios pasaulio šalys prisideda prie JAVų ir ES bambėjimo, kas garsiau, kas tyliau. Atsakas iš PRC jau antri metai iš eilės: “kolektyviniai Vakarai imperialistiškai dangsto savo įmones įvairiais muitais ir tarifais, pažeisdami Pasaulio Prekybos Organizacijos ir laisvos rinkos ekonomikos principus, siekdami sužlugdyti draugiškas ir pūkuotas Kinijos įmones”. Na gerai, gerai, konkrečiai “draugiškas ir pūkuotas” nesakė. Tuo tarpu žiūrint skaičiais, turime tokį paveikslą:

    - Kinijos ekonomikai bendrai sudaro apie 20% pasaulinės.
    - Kinijos gamyba sudaro apie 30% pasaulinių pajėgumų.
    - Kinijos vidaus rinka suvartoja 13% bendro pasaulinio vartojimo.

    Kitaip sakant, įvairiomis subsidijomis atiminėdami iš savų namų ūkių, CCP sugebėjo įvaryt milžiniškas gamybos apimtis, bet nesugebėjo susikurti sau vidaus rinkos. Iš vieno šono, tai duoda išorinių jėgų kontrolės priemonę, iš kitos pusės - padaro pačios PRC ekonomiką itin nestabilia, pvz net kukliais paskaičiavimais mažiausiai 100 milijonų (!) PRC darbo vietų yra vis dar tiesiogiai priklausomos nuo eksporto į Vakarus. Tuo tarpu “kolektyviniai Vakarai” panašu, kad yra šiek tiek atsparesni ir pamažu atsparumą didiną - pvz 2015 metų Šanchajaus ir Honkongo biržų kritimas nutempė paskui save ir kitas pasaulio biržas, o štai 2023 metų kritimas kitų biržų visiškai nepaveikė.

    Rhodium Group drauge su Atlantic Council kaip tik išpublikavo analitinį straipsnį pavadinimu “Retaliation and Resilience: China’s Economic Statecraft in a Taiwan Crisis”, kuriame dėsto itin gerai sukoncentruotas įžvalgas, ką smarkiai paaštrėjusio konflikto atveju PRC gali, ko negali, ir kam ypač ruošiasi. Straipsnis visai trumpas, LABAI rekomenduoju perskaityti. https://rhg.com/research/retaliation...taiwan-crisis/

    CCP premjerministras skėlė kalbą, kurioje davė pyzdakų regioninėms valdžioms dėl “pinigų švaistymo tuštybės projektams”. Rečiau užklįstantiems į rubriką skaitytojams priminsiu, kad pvz Guidžou provincija sugebėjo per paskutinį dešimtmetį pasistatyti belenkiek kilometrų ekonomiškai beprasmio greitkelio ir gerą tuziną dar labiau pridurkiškų tiltų, viską išimtinai už skolintus pinigus, ir tik dėl to, kad gubernatoriui buvo giliai pofig ir neįdomu, kas dėsis po jo kadencijos. PMas savo kalboje negailėjo metaforų, parabolių ir kitų kalbajobizmų, tačiau nei vienu žodžiu neužsiminė apie parcijos numatyto 5% ekonomikos augimo numažinimą. Regionų vadukai linksėjo galvomis, konspektavo, ir viską suprato. IMF (International Monetary Fund) skaičiavimais, regioniniai biudžetai šiuo metu yra prasiskolinę daugiau kaip 5,5 trilijono USD, o kadangi kitas vietinių biudžetų pajamų šaltinis - žemės pardavimas NT vystytojams - greičiausiai dar labiau mažės 2024-ais, tai ta skolelė ko gero dar biškį pystels į viršų… Bet kuriuo atveju, parašykit komentaruose, ar sugebat įsivaizduoti skaičius, išreiškiamus “trilijonais USD”, ir jei sugebat - tai kaip?!!

    Tarp kita ko, toks visai neblogai žinomas analitikas Jonathon P. Sine, IMF prielaidas laiko perdėm optimistinėmis, ir užkelia skolų kartelę dar gerais 20%. Mėgstantiems save pakamuoti hardkoriniais ekonominiais skaitiniais rekomenduoju minėto Sine straipsnį “The Rise and Fall of LGFVs”. Blogiausiu atveju padės užmigti vakare.
    https://www.cogitations.co/p/the-rise-and-fall-of-lgfvs

    Skyrelis “nupyzdino tai nepavogė, gal atiduos”.

    Pažvelkite, prašau, į prisegta fotkę, ir raskite penkis skirtumus. Radot? Aš tai tik kokius tris, ir tai primerkęs kairę akį. O dabar apie turinį: vienoje abrozdėlio pusėje yra ko gero greičiausiai po nupirkimo nuvertėjantis elektromobilis, o kitoje - naujausias Xiaomi mobiliakas su ratais ir varikliu. Tikrai taip - pigių mobilkų gamybos čempionas, Kinijos Komunistų Partijos mylimukas Xiaomi, nusprendė spjauti į tą purviną tapšnofonų gamybos reikalą ir eiti kaminų krėst, tai yra, gaminti elektromobilių. Kompanija turi didelį storą nulį patirties auto pramonėje, bet argi tai kada nors sulaikė rimtus biznesmenus?! Verslo modelis gi jau gerai išbandytas nuo mobiliakų gamybos pradžios - imi gražų vakarietišką daiktą (pvz Porsche Taycan), nukopijuoji viens prie vieno, su flomiku pataisai kelias linijas, išmeti nafig perteklinius saugumo elementus, Alibaboj nuspierki batarkių, Temu - kelis elektrinkius varikliukus, ir voilà! Naujas elektromobilis gimė!
    Kai prieš tris mėnesius Xiaomi anonsavo atkeliaujantį naują gaminį, be jokios sąžinės graužaties apskelbė, kad naujasis (ir kol kas vienintelis) jų elektromobilis SU7 “gali apdėt bet kurį Poršą, ir turi kietesnes technologijas nei Tesla”. Nemažai nacionalinio pasididžiavimo ar tai noro turėti “beveik Poršą” vedamų Kinijos piliečių patikėjo, ir užsirašė į pirkėjų sąrašus. Pačiupinėję gyvai, panašu, kad ne visi apsidžiaugė. Sprendžiant iš atsiliepimų Weibo ir dar labiau iš Xiaomi pareikalavimo, kad soctinklas tuos atsiliepimus tučtuojau trintų, ne kiekvieno elektromobilio kelias duraceliais grįstas. Na bet pagyvensim - pamatysim. Išeis keletas bugfiksų, softvaro apdeitas, mažu reikalai pasitaisys, kaip manot?

    Užtat jau dabar galima pasidžiaugti, kad mobiliakų gigantui bent jau nereikia parintis dėl vieno dalyko - Porsche savininkas Volkswagenas akivaizdžiai toliau pasimėgaudamas čiulpia CCP išmetamąjį vamzdį, ir nedrįsta net pypteli dėl naglos dizaino vagystės. O mums belieka Vokietijos autopramonės šviesylui palinkėti gero apetito ir puikių pardavimų maksimaliai dempinguojamose rinkose.

    Ačiū, kad skaitėte, geros visiems savaitės.
    Click image for larger version

Name:	436458254_10224558965949425_1554347724675539961_n.jpg
Views:	281
Size:	29,0 kB
ID:	2122813

    Komentuoti:


  • taspac
    replied
    Sveiki sulaukę Šv.Velykų, pavasarinės šilumos antplūdžio (bent jau Lietuvoje) ir Kvailių dienos, dar vadinamos Melų diena. Pastaroji ko gero ypač tinka rubrikos “toli toli, už jūrių marių” aptariamoms temoms, nes kaip itin gerai pastebėjo Justinas komentaruose pora postų atgal: “komunistas meluoja tada, kai jo lūpos juda”. Taigi jūsų dėmesiui šiek tiek tarptautinių naujienų, žiupsnis technologijų, gabalėlis ekonomikos ir, žinoma, kultūros bei meno skyrelis.

    Įtampa tarptautiniuose vandenyse
    JAVai ir Japonija Baideno ir Kišidos asmenyse dar kartą paspaudė vienas kitam ranką, ir išpublikavo planą restruktūruoti JAVų karinio kontingento buvimą irgi dalyvavimą Japonijos gynyboje, siekiant pastarąjį dar labiau suefektyvinti. Kinija bamba apie augantį spaudimą irgi atakavimą.

    Filipinų prezidentas Markos atvirai paskelbė, kad jeigu PRC laivai dar kartą užpuls Filipinų laivus, vežančius maistą ir kitus dalykus Antrajame Tomo Sėkliuje užstrigusiam dereliktui, tai minėtieji užpuolikai gaus į snukį pagal visas paniatkes. Kinija bamba apie tarptautinį spaudimą ir įtampos kėlimą. JAVai primena visiems ir tik lengvai žvairuodami į PRC, apie 1951 metais pasirašytą Filipinų gynybos sutartį.

    Technologijų karai.
    Kinijoje neseniai baigėsi “Kinijos vystymosi forumas”, vienas iš svarbiausių renginių, skirtų pritraukti užsienio technologijas ir babkes. Oficialieji ruporai apskelbė, kad “nepaisant vis intensyvėjančio rytų-vakarų susipriešinimo, šiemet žymiai daugiau įmonių aplankė forumą”. Sunku patvirtinti ar paneigti, tačiau Vinipuchas a.k.a. Ši Dzinpinas, eilinį kartą pastūmęs į šoną premjerministro kėdės šildytoją Li Čangą, asmeniškai susitiko su 20-čia vakarų kompanijų CEO. Vienas svarbiausių baliaus dalyvių neabejotinai buvo Prakąsto Obuolio vadas Timas Kukas, kuris atkeliavo į Kiniją paremti macniai krentančių iPhone pardavimų, atgaivinti Kinijos ekonomiką papildomomis miliardinėmis investicijomis (suprask - kyšiu, kad CCP atsipistų ir mažiau dusintų visokiais draudimais), pasivaikščioti po Šanchajų ir nu visai atsitiktinai susitikti ir pasiselfinti su vietiniais influenceriais. Nu ir dar pakosėjo neblogai, nes oro užterštumas Šanchajuje tą dieną mušė rekordus net pagal vietinius standartus, bet šitas turbūt nebuvo planuota ar siekta.

    Tuo tarpu nuo penktadienio JAVuose įsigaliojo sugriežtinti ribojimai čipams ir jų gamybos priemonėms. Tarsi atsakydama į tai, viena iš valstybinių PRC televizijų CGTN paleido naują serialą, pavadinimu “Fractured America”, kuriame vaizdas ir garsas yra sukurti išimtinai DI pagalba (bent jau taip teigiama), o naratyvas, be abejo, apie JAVų nugeibimą. Pats iš saves multikas nieko labai ypatingo, tačiau tendencija aiški - jeigu seniau CCP propaganda vakarams buvo superkrinžinė ir greičiau juokinga, nei pavojinga, tai DI panaudojimas (o taip pat ko gero ir mokymasis, kas veikia, o kas ne) ne už ilgo gali padaryti didelį skirtumą. Neskaitant, žinoma, akivaizdaus fakto, kad DI paspartina patį propagandos generavimo procesą keleriopai. Jau yra identifikuota 230 “influencerių”, kurie de facto yra DI sugeneruoto turinio platinimo langai įvairiose platformose, su bendru sekėjų skaičiumi viršijančiu 100 milijonų.

    Nebodamas iki šiol galiojusių draudimų, Huawei tarsi koks feniksas ne tik pakilo iš pelenų, bet sugebėjo sužydėti per 2023 metus. Žydėjimas, tiesa, palengvintas tuo, kad 2023 metų staigus kilimas yra staigus tik lyginant su 2022 metais, kuomet elektronikos gigantas tik per plauką ir valstybines dotacijas neapsivožė variniu bliūdu. Iš kitos pusės niekaip negalima užginčyti, kad Huawei rado landas, kaip apeiti technologijos blokadą, sumaniai pasinaudojo dotacijomis ir nacionalistiniu vartotojų sentimentu šalies viduje, ir netgi pastūmėjo Apple iš pozicijų.

    Ekonomika, statybos ir Ray Dalio.
    Country Garden Holdings Co Ltd, vienas iš didžiausių NT vystytojų, penktadienį informavo, kad nu niekaip nespės iki 31-os prisiduoti finansinių ataskaitų, kas reiškia beveik garantuotą kompanijos akcijų suspendavimą Honkongo akcijų biržoje. Iki šiol laikyta viena finansiškai sveikiausių, kompanija vasario mėnesį sugebėjo padaryti tik 15% pardavimų, lyginant su 2023 vasariu, o sausio atitinkamai tik 25% lyginant su metais anksčiau. Jeigu Country Garden apsivož, prognozuojama, kad apsivož ir visa NT rinka, kas reiškia garantuotas valstybines injekcijas artimoje ateityje.

    Bankai tuo tarpu raportavo nuo 4 iki 10% blogų skolų padidėjimą per 2023 metus tiek gyvenamų, tiek komercinių pastatų paskolų sektoriuose. Šiuo metu Kinijos bankai gyvena tarp kūjo ir priekalo, iš vienos pusės priversti kentėti jau ir taip didelį negrįžtančių paskolų kiekį, o iš kitos pusės patirdami milžinišką CCP spaudimą lieti pinigus į rinką ir tuo pat metu gelbėti springstančius vystytojus. Šiuo metu padvėsusių paskolų kiekis jau perlipo 3,2 trilijono RMB (apie 450 milijardų USD).

    Vartojimas tačiau (išskyrus prabangos prekių sektorių), darbuotojų samda ir gamybiniai rodikliai atseit pradėjo kilti, bent jau žiūrint į oficialiai skelbiamus duomenis. Iš principo tai turėtų būti geros žinios CCP, bet reikia nepamiršti, kad kilimas matuojamas pagal labai smarkiai nukritusią 2023 metų bazę.

    Na ir pabaikime faktu, kad tokiame fone gana netikėtu tapo Ray Dalio, didžiausio pasaulyje investicinio fondo Bridgewater Associates įkūrėjo ir vadovo, straipsnis LinkedIn’e, kuriame autorius išsako stebėtinai atsargią ir net pesimistišką nuotaiką Kinijos ekonomikos atžvilgiu. Būtina pabrėžti, kad iki šiol Dalio buvo itin pozityvus ir vos ne vienintelis advokatavo Kinijos ekonomikos augimą. Ne vieną dešimtmetį stebėjęs Kinijos rinką ir artimai bendraves su CCP vadovybe, analitikas pateikė tokius argumentus nuomonės posūkiui:

    - didžiulės skolos, ekonomikos problemos ir turto praradimas, trukdančios vystymuisi ir kainomis, ir psichologiniu spaudimu; visa tai CCP galėjo išspręsti reformomis, kurias turėjo startuoti jau prieš 2 metus. Deja nieko neįvyko ir greičiausiai neįvyks, nes reformos labai smarkiai perskirstytų turtą, ko CCP bijo. Taigi greičiausiai bus “prarasto dešimtmečio” scenarijus, analogiškas Japonijos patirtai krizei, tik su marksizmo prieskoniu.

    - Senstančios populiacijos problema, kurioje vaikų mažiau nei suaugusiųjų, vidutinis pensijinis amžius - 53 metai, o vidutinis pragyvenimo amžius - 84 metai.

    - Didelis ir vis augantis turtinis atotrūkis, kurį CCP kažkiek bando kompensuoti poliso pokyčiais, bet taip negrabiai, kad niekas nesupranta, ar čia sisteminiai pakeitimai, ar tiesiog šiknos spardymas. Taip pat Kinijoje požiūris, kad “turtuoliai yra savanaudės kiaulės” yra itin stiprus.

    - Ši & Co. požiūris, kad “visi jūs lochai nesuprantat, kaip dabar geriau gyvenat, nei prieš 30 metų, taigi staigiai susiveržiat dižus, užsisegat klynus, ir pirmyn!”. Išpindėję ir prie sotumo nuodėmės įpratę piliečiai žiūri į tokius pokyčius su giliu pesimizmu. Taip pat neįmanoma nuspėti, kaip toli švytuoklė nulėks į Marksizmo-Maoizmo pusę.

    - Rungtynės tarp PRC ir JAV peraugo į tokią fazę, kad nemažai šalių siekia kaip minimum išlaikyti neutralitetą, tad gerokai sunkiau priima Kinijos įmones bei investicijas, o privačios Kinijos įmonės neša kudašių už šalies ribų ir visokeriopai bando persidažyti iš raudonos į bet kokią kitą spalvą.

    - Pradinė Kinijos ekonomikos kilimo paradigmai - siekiui tapti gamybos lyderiu - nelemta materializuotis. Gamybos pajėgumai jau patiria ir toliau patirs smūgius kylančių tarifų ir apribojimų forma.
    - Šalia prekybinių karų visu pajėgumu vystosi kultūrinis karas, kurio esmė - abiejų pusių įsitikinimas, kad oponentas visokeriopai siekia nugalėti ir sunaikinti. Nepaisant faktų ar jų nebuvimo, abi pusės patiria “kalinio dilemą” ir tiki, jog maksimum 10 metų bėgyje kils didelis karas. Atitinkamai planavimas vyksta su tokios galimybės įvertinimu, kas dar labiau žaloja galimybes ekonomikai greitai atsigauti.

    - Klimato kaita ir siaubinga ekologinė Kinijos situacija, ko pasekoje populiacija patiria vis daugiau sausrų ir potvynių, o elementarių poreikių patenkinimas, kaip kad švarus vanduo, jau dabar tampa problema.

    - Ir galiausiai, technologinis pranašumas visuomet buvo kritinė dedamoji ekonominiam, geopolitiniam ir kariniam pranašumui įgyti. Šiandien tai yra aktualu, kaip niekad. O didžiausi technologijos gigantai yra JAV ir Kinija…

    Kultūra, menas ir pletkai.
    Kinijoje siautėja nacionalinis pasipiktinimas ir smerkimas naujo Netflixinio sinematografo “3 kūnų problema”. Nutolusiems nuo Sci-Fi realybės, aiškinu: serialas pastatytas pagal Kinijos rašytojo Cixin Liu trilogiją, laimėjusią Hugo geriausio romano apdovanojimą (vienintelis per 50+ metų nugalėtojas, originaliai parašytas ne anglų kalba). Autorius yra visiškas CCP pakalikas, tačiau dar prieš kelis metus, kol draugavimas su Vakarais buvo kūl inaf, pardavė filminimo teises prakeiktam Holivudui. Pastarasis istoriją kiek perdarė, adaptavo vakarietiškai kultūrai (mano asmenine nuomone - labai gerai adaptavo). Ką dar padarė, tai maksimaliai sanitizavo knygoje gana daug vietos užimančią kruviną istorijos liniją, vykstančia Mao Kinijos šešdešimtaisiais, per patį Kultūrinės Revoliucijos siautėjimą. Sanitizavo tačiau nereiškia, kad išėmė visai (ką apdairiai padarė sinematografas PRC statytoje serialo versijoje). Negana to, Netfixai išdėjo kultūrines nuostabybes į pačius pirmus kadrus, tuo sukeldami Kinijos nacionalistų masišką pasipiktinimą… ir gėdos bangą. O gėdytis yra ko, taip smarkiai yra, kad Kultūrinė Revoliucija bus verta atskiro posto kažkada ateityje.

    Na ir pabaikime smagiais pletkais. Teko girdėti, apie kinietišką tradicinę mediciną? Ten visokie tigro kepenų valgymai, raganosio ragų įsistatymai ir akupunktūros? Kai kas iš to veikia (kaip ir kitų tautų tradicinesė medicinose), tačiau yra ir masė įvairaus nuplaukimo elementų. Vieni geriausių, mano nuomone - trankyti save, pradedant pliauškinimu delnais per įvairias kūno dalis, ir baigiant kumščio smūgiais sau į klyną (sako, kad labai padeda kraujotakos atstatymui), tačiau palmę ir sveiko proto stogą nunešą guru, gydymo tikslais elementariai spardantis šiknas pacientėms. Foto iškarpa iš video, kurį nusipyzdinau iš labai smagaus, net jei kartais ir pernelyg fokusuoto, kanalo China Fact Chasers. Rekomenuoju ir video, ir kanalą.
    Click image for larger version

Name:	Screenshot_20240403-083259.png
Views:	393
Size:	234,3 kB
ID:	2121871
    Attached Files

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Parašė John Rodyti pranešimą
    Nope, ne su Uspaskichu. Nors toks gana high profile politikas irgi.
    Ypač kai eilinis baudžiakas gresia dabar jau už ES lėšų plovimą.

    Komentuoti:


  • John
    replied
    Parašė Pakalniskis Rodyti pranešimą

    Tai kad Uspaskis jau pasitraukė. Ar čia su kažkuriuo valstiečiu kalbėjai. O tamstos parsidavimas tai nestebina.
    Nope, ne su Uspaskichu. Nors toks gana high profile politikas irgi.

    Komentuoti:


  • Pakalniskis
    replied
    Parašė John Rodyti pranešimą

    *Mačete, ne mečete

    Anyway, teko gyvai pabendrauti su vienu kandidatu į EP. Nuskambėjo klausimas (ne iš manęs, beje) dėl politikos Kinijos atžvilgiu dabartinės URM "politikos" laikymosi. Atsakymas gana nustebino, nes kandidatas (kol kas jo vardo nerašysiu, kad būtų įdomiau ) pavadino Lietuvos laikyseną "bravūriška" su nevisiškai teigiama konotacija, sprendžiant pagal kūno kalbą. Na ir dar pridūrė, kad EP laikysis pragmatiškai ir, suprask, ant Kinijos nesiraus. Galvoju, gal reiktų už jį balsuoti?
    Tai kad Uspaskis jau pasitraukė. Ar čia su kažkuriuo valstiečiu kalbėjai. O tamstos parsidavimas tai nestebina.

    Komentuoti:


  • Dundorfas
    replied
    Parašė John Rodyti pranešimą

    *Mačete, ne mečete

    Anyway, teko gyvai pabendrauti su vienu kandidatu į EP. Nuskambėjo klausimas (ne iš manęs, beje) dėl politikos Kinijos atžvilgiu dabartinės URM "politikos" laikymosi. Atsakymas gana nustebino, nes kandidatas (kol kas jo vardo nerašysiu, kad būtų įdomiau ) pavadino Lietuvos laikyseną "bravūriška" su nevisiškai teigiama konotacija, sprendžiant pagal kūno kalbą. Na ir dar pridūrė, kad EP laikysis pragmatiškai ir, suprask, ant Kinijos nesiraus. Galvoju, gal reiktų už jį balsuoti?
    Teko pabendrauti su vienu kandidatu į JAV prezidentus(kol kas jo vardo nerašysiu, kad būtų įdomiau ), atsakymas nenustebino sakė, kad rausis ant Kinijos.
    Kas dėl Europos, tai ji peržiūri savo požiūrį į Kiniją suprasdama, kad Kinija ne tai kad ne draugas, bet egsiztencinis priešas su kuriuo galima dar turėti ekonominius santykius, bet reikia būti atsargiam, nes viskas gali būti ir bus panaudota prieš pačia EU, ty Kinijos tikslas tapti globaliu superžaidėju vietoje JAV ir Vakarų aplamai.
    EP kandidato "nesiraus" tai čia nieko nereiškia galima išvesti kaip nori, ramiai algą gaus EP ir šypsosis.
    Ai ir dar gi tas ekonominis karas artėja dėl Si gamybos į sandėlius, kas jau vyksta,
    ​​​bei potencialiai 1 iš kandidatų į JAV prezidentus muitų politikos beigi
    masinio kiniško EV importo žlugdančio Europos automobilių pramonę, kurioje dirba milijonai piktų rinkėjų.
    Tai nežinau ką čia tas kandidatas .. biški atsilikęs nuo gyvenimo, mą rodos
    Paskutinis taisė Dundorfas; 2024.03.31, 06:32.

    Komentuoti:


  • John
    replied
    Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

    Valytojos ir virėjos demonstruoja įgytus įgūdžius kaip sutramdyti mečete ginkluotą mass killer, įsiveržusį į vaikų darželį. Kas Kinijoje, kiek prasiskverbia žinių pro Great firewall, nėra toks jau retas reiškinys.
    *Mačete, ne mečete

    Anyway, teko gyvai pabendrauti su vienu kandidatu į EP. Nuskambėjo klausimas (ne iš manęs, beje) dėl politikos Kinijos atžvilgiu dabartinės URM "politikos" laikymosi. Atsakymas gana nustebino, nes kandidatas (kol kas jo vardo nerašysiu, kad būtų įdomiau ) pavadino Lietuvos laikyseną "bravūriška" su nevisiškai teigiama konotacija, sprendžiant pagal kūno kalbą. Na ir dar pridūrė, kad EP laikysis pragmatiškai ir, suprask, ant Kinijos nesiraus. Galvoju, gal reiktų už jį balsuoti?

    Komentuoti:


  • sankauskas
    replied
    Parašė Bmweda Rodyti pranešimą
    Kas vyksta toje nuotraukoje?
    Valytojos ir virėjos demonstruoja įgytus įgūdžius kaip sutramdyti mečete ginkluotą mass killer, įsiveržusį į vaikų darželį. Kas Kinijoje, kiek prasiskverbia žinių pro Great firewall, nėra toks jau retas reiškinys.
    Paskutinis taisė sankauskas; 2024.03.29, 19:57.

    Komentuoti:


  • Bmweda
    replied
    Kas vyksta toje nuotraukoje?

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Parašė taspac Rodyti pranešimą
    Click image for larger version

Name:	FB_IMG_1711703151767.jpg
Views:	790
Size:	48,6 kB
ID:	2120762
    Ačiū, kad postini.
    p.s. John bijo net pasirodyti kai atsiranda naujas tavo postas, jam akys gali išdegti.
    p.p.s ketvirtadieniais vakare pasiklausau Mariaus Dubnikovo finansų rinkų apžvalgą, o sekmadieniais Skirmanto Malinausko naują istoriją apie visokias Lietuvos padugnes, aferistus ir LFF vatnikus. Gal ir ši apžvalga galėtų reguliariai atsirasti.

    Komentuoti:


  • Lettered
    replied
    Parašė Galys Rodyti pranešimą

    Daug pigiau Taivaną pasistatyti kinijoje, nei užkariauti. Gaila, kad putinas nesugalvojo prie maskvos pasistatyti Kijevo.
    Pasirodo ne šiaip statosi, o planuoja kažkokią spec. operaciją.

    An explosive revelation proves: China is already training for the Great War! The army of the most populous country in the world is already rehearsing an invasion, a war and bloody street battles.
    https://m.bild.de/bild-plus/politik/...0900.bild.html

    Komentuoti:


  • taspac
    replied
    Gerą rytą su rubrika “toli toli, už jūrių marių”. Praeitą savaitę apčiupinėjome socialinę temą, tai šią reikia atsigriebti politikoje, ekonomikoje ir tiktokuose. Viskas pagal naują madą tvarkingai skyreliuose, kad ginkdie nepasimestumėt. Skanaus.

    Taivanas:
    - Užpraeitą šeštadienį PRC patruliniai kateriai vėl užplaukė į Taivanui priklausančios Kinmeno salos vandenis, bet šį kartą išsifakofino po maždaug valandos. Pasienio apsaugos tarnyboms nervinės sveikatos tai nepridėjo.

    - Taivano nepartinis think-tank’as Center for Security Studies suorganizavo wargame’ą, kurio esmė buvo virtualiai patestuoti respublikos bendrai ir salos konkrečiai energetinių ir informacinių sistemų atsparumą karo atveju. Rezultatas švelniai tariant buvo visiškai šūdinas. Vienintelė šviesa tunelio gale - atitinkamos tarnybos turi apie tai supratimą, ir nors lėtai, bet jau krutina papildomų priemonių įgyvendinimą.

    Atskirai gilinantis į duomenų perdavimo sistemas, Taivanas reguliariai patiria problemų dėl jūrinių kabelių pažeidimų, ir dabar pradėjo svaigti apie Starlinko analogo pasileidimą. Atidedant į šalį tokios sistemos vystymo kaštų racionalizaciją tiek laiko, tiek pinigų prasme, iškyla natūralus klausimas - kuo jums egzistuojantis Starlinkas nepatinka? Ėgi pasirodo, Starlinkas visai atsitiktinai neveikia Taivane, upsį deizį… Vieni analitikai raukia antakius ir domisi, kaipgi ten su Elono ir JAVų sutartimi, pagal kurią Starlinkas turi veikti visur, kur JAVų vlstybinėms struktūroms reikia. Kiti tuo tarpu ant pirštukų skaičiuoja, ar tik nebus naujausio satelitinio interneto SpaceX, ir JAVuose populiariausios socialinės platformos TwiterX pažeidžiamiausia grandis - pats Elonas, kuris turi nu labai riebų interesą per Teslos pardavimus didžiausioje EV rinkoje a.k.a. Kinijoje?

    - JAVų valstybės vyrai rūsčiu balsu perskaitė eilinę gynybos ataskaitą, kuria kolegoms ir piliečiams priminė, jog nebojant užrūdijusių liukų ir vandens pilnų kuro bakų, - kuriuos PLA jau ko gero susitvarkė -, Kinija su CCP priešakyje vis dar yra “fully on track of the goal of being able to invade Taiwan in 2027”. Per Ši valdymo laikotarpį PLA praturtėjo 400 kovinių lėktuvų, 20 karinių laivų, ir bbs žino kiek tankų, patrankų, ir kitokios smulkmės.

    Antroji pasaulio ekonomika:
    - Antradienį Valstybės Taryba išplatino pareiškimą apie “veiksmų planą, skatinantį aukšto lygio atsivėrimą ir dar energingesnį užsienio investicijų pritraukimą bei panaudojimą”, kurio esmė atseit yra “naujo investavimo brando sukūrimas”. Valstybinė “žiniasklaida” tuojau pat ištrimitavo tokią puikią naujieną ir įsikarščiavo tiek, kad planą pavadino vos ne gelžbetoniniu. Plano svoris susideda iš žingsnių “vėl liberalizuoti rinką, pirmai pradžiai sudarant tikslų neigiamų veiksnių sąrašą” (kažin, kaip aukštai bus “12 metų vykdoma Ši politika”?..). Iš kitos pusės plano punktai 17 ir 22 bent jau nurodo “užsienio kapitalo įmonių duomenų judėjimo per sieną” liberalizavimą kaip tikslą. Na o aš tik priminsiu, kad tokio šūdino užsienio investicijų kiekio, kaip 2023 metais, nebuvo nuo 1994 imtinai, ir tai skaičiuojant absoliučiais skaičiais, t.y. 33 milijardai USD 2023-iais nuperka mažiau nei pusę to, ką galėjo 1993-iais (suminė infliacija per 30 metų buvo virš 114%).

    Šalia užsienio investicijų pritraukimo, kalbama ir apie užsienio studentų ir talentų pritraukimą, užsibrėžiant per 5 metus pasiekti 50 000 studijuotojųnes. Ambicinga, žinant kad jei 2013 Kinijoje studijavo 15 000 JAVų piliečių, tai 2023 mokslo šaknį krimto tik 350, o didžiausią studentų kiekį tradiciškai pateikiančios Pietų Korėjos kontribucija per 5 metus nukrito 78%.

    - JAVai pažadėjo netrukus pastatyt į juodą sąrašą dar kelias Kinijos firmas, kurios de facto užsišvietė, kaip Huawey bandymas apeiti sankcijas. CCP grąsina sodomija ir gomerija, ar kaip ten tai vadinasi.

    - Analitikai pastebėjo staiga smarkiai išaugusį nebankinių paskolų kiekį. Vasario mėnesį paskolų padidėjo beveik 405 miliardais RMB. Didesnis šuolis buvo tik 2015 metais, kuomet Kinija bandė pusiau nepriklausomų kompanijų rankomis gelbėti krentančią akcijų biržą (spoiler alert - nelabai sėkmingai). Vasario mėnesio paskolų pystelėjimas visai atsitiktinai sutapo su tų pačių kontorų siautėjimu Šanchajaus biržoje, kas laikinai stabilizavo ir net kilstelėjo biržos indeksą. Vienas iš didžiausių Norvegijos fondų nusprendė buvo nebuvo, ir ėmėsi investuoti į “vėl kilti pradėjusias Kinijos įmonių akcijas”. Tai ta proga Šanchajaus birža vėl sėkmingai apsivožė variniu bliūdu. Honkongo biržos niekas net nebandė gelbėti, nes pinigai žinote neguminiai net ir Kinijoj, tai reikalai ten dar blogesni.

    TikTok:
    Užpraeitą savaitę JAVų Kongresas pademonstravo neįtikėtiną vienybę, ir nieko nelaukdamas nubalsavo milžiniška dauguma už naująjį įstatymą, reikalaujanti ByteDance parduoti TikTok appsą. Dėdė Trampas liko tuo giliai nepatenkintas, nors savo kadencijos metu bandė tiesiog bukai uždrausti TikToką, bet buvo nugalėtas Federaliniam teisme. Įstatymo likimas Senate kol kas sprendžiasi ir greičiausiai priklausys nuo respublikonų trampizmo laipsnio. Spėliojama, kad Trampo staigus persiavimas ore TT suvaldymo klausimu yra įtakotas vieno iš ByteDance investuotojų Džefo Yaso, kuris kaip tik neseniai įmetė trisdešimt šekelių į vieną tokį rinkimų fondą. Na o aš tai misliju, kad Trampas tiesiog visais būdais blokuoja bet kokius veiksmus, kurie demokratams prieš pat rinkimus atneštų ryžtingumo taškų…

    CCP tuo metu įvarė visišką propagandos isteriją, kaltinančią JAVus ko gero viskuo, išskyrus nekrofiliją, ir tai tik dėl to, kad žodyne puslapis buvo kava aptaškytas: cenzūravimu, žodžio laisvės suvaržymu, tarptautinių prekybos susitarimų pažeidinėjimu ir, specifiškai, “bandymu uždrausti vienintelę kinišką socialinę platformą”. Sekančiu sakiniu CCP ruporas Global Times iš karto priminė skaitytojams, kad “TikToko savininkas ByteDance yra nepriklausomas rinkos dalyvis, daugybę kartų įrodęs informacijos saugos atsakingumą bei visišką nepriklausomybę nuo Kinijos”. Nors CCP kaltinimuose logika net nekvepia, dėl visa ko priminsiu skaitytojams, kad naujasis įstatymas nesiekia uždrausti TikToką JAVuose, ir net pačiu “blogiausiu” atveju tiesiog išims galimybę instaliuoti tiesiai iš AppStore ir GooglePlay.
    Totalus TikToko banas šiuo metu galioja tik keturiose pasaulio valstybėse: Irane (ten viskas uždrausta, tai nieko nuostabaus), Kirgizstane (panašiai), Indijoje (nuo 2022 metų) ir… teisingai, Kinijoje! Netikite? Pagūglinkit. Pirmas rezultatas sakys: “ne, TikTokas nėra uždraustas Kinijoje”. Hm, aš apsirikau? Skaitom toliau: “Nors esant Kinijoje originalaus appso atsisiųsti neišeis, bet jis čia tiesiog prieinamas pavadinimu Douyin”. Ak, kaip viskas puiku ir demokratiška, ir net neįsivaizduoju, kiek pastangų įdėta, kad Gūglas šį atsakymą parodytų patį pirmą. O tiesa ta, kad nors TikTokas negailestingai cenzūruoja visą anti-CCP turinį, nusivežus į Kiniją telefoną su appsu, jis paprasčiausiai neveiks, nes jobanas Douyin nėra ta pati platforma ir jau tikrai nešarina to paties turinio. Atskirai paminėsiu, kad ko gero daugiausia angliakalbio piktinimosi, tame tarpe iš CCP oficiozų, buvo pripostinta lygiai taip pat tik per VPN iš kinijos pasiekiamoje JAV platformoje Twitter/X. Facebookas tuo tarpu, nors irgi užblokuotas ar ne nuo 2013 metų, neseniai prasitarė jau beveik pasiekęs sutarimą su CCP, kad bus įsteigta atskira kontora, kuri apsiims pagal CCP parėdymą kontroliuoti Facebooko turinį, prieinamą Kinijos piliečiams. Well done, Cukerbergai, well done.

    Grįžtant prie Tiktoko banų - appsas jau keli metai draudžiamas Australijos, Naujosios Zelandijos, Kanados, UK valstybės tarnautojų telefonuose. Analogišką draudimą turi dar kelios EU valstybės, tame tarpe Estija ir Latvija. Lietuvėlė sąraše nefiguruoja…

    Ir pabaigai - pletkai bei tabloidai.
    Soriukas, sporto skyrelio nebus.
    Vienas dalykas, kurio nėra Kinijoje, tai masinių šaudymų, kaip kad kokiuose ten JAVuose. Priežastis paprasta - miliardui su viršum svogūnėlių niekas neduoda ginklų net pakvėpyt. Draudžiami netgi airsoftai bei oriniai šautuvai, taip kad jei keliausite po Dangiškąją ir netyčia gausite bet kurio kalibro kulką į užpakalinę kūno dalį - būkite tikri, ginklą valdė pilnai partijos patikrintas įstatymus ginantis pareigūnas. Kas (beveik) nedraudžiama, tai turėti motorizuotą transporto priemonę, o kėglis, kaip žinia, bet kurioje perėjoje - kėglis. Net pro cenzūros uždangą prasisunkia stebėtinai didelis kiekis informacijos apie atvejus, kuomet pasauliu ir gyvenimu nusivylę motoristai specialiai rėžiasi į pėsčiųjų, dviratininkų ar iš mokyklos grįžtančių vaikų būrį. Na o jei nėra po ranka pakrauto elektromobilio, visą laiką galima pasišvaistyti peiliu autobusų sustojime arba… vaikų darželyje.
    Kiek tokių drūčiai nuvažiavusių stogų yra per capita? Nežinom. Nežinom kiek žmonių žūsta per metus nuo tokių atakų. Ir tiesa sakant išvis visa šita tema labai sunkiai patikrinama, tad turėtų būti vertinama itin atsargiai.
    Užtat žinom, kad oficialiose vaikų darželių paskyrose išdidžiai rodomas personalo pasirengimas sulaikyti link vaikų besiveržiantį kilerį su peiliu. Pridedu jūsų dėmesiui screenshot’ą iš vieno tokio vidosiko. Atkreipkite dėmesį, kaip užtikrintai auklytės naudoja mąsinės gamybos sulaikymo spec priemones patogiais teleskopiniais kotais. Vaikai, kaip matote, irgi pratinami nepanikuoti treninguoto dėdės su kapokle akivaizdoje, ir ramiai sėdėti vienoje patogiai prieinamoje grupėje.

    Ačiū kad skaitėte.
    Click image for larger version

Name:	FB_IMG_1711703151767.jpg
Views:	790
Size:	48,6 kB
ID:	2120762

    Komentuoti:


  • Galys
    replied
    Parašė Lettered Rodyti pranešimą
    Kinijoje statomas Taivano prezidentinio kvartalo analogas, įdomu, kokiu tikslu.
    Daug pigiau Taivaną pasistatyti kinijoje, nei užkariauti. Gaila, kad putinas nesugalvojo prie maskvos pasistatyti Kijevo.

    Komentuoti:


  • Lettered
    replied
    Kinijoje statomas Taivano prezidentinio kvartalo analogas, įdomu, kokiu tikslu.

    Click image for larger version

Name:	IMG_20240327_192131_631.jpg
Views:	171
Size:	212,6 kB
ID:	2120532

    Komentuoti:


  • Gator
    replied
    Dabar pasidomėjau, tai čia jau seniau nebetiekė pvz intel.
    Ir kinai jau sukūrė savo, ne tokius gerus čipus.
    Pvz Rusija juos pirko jau prieš porą metų.

    Komentuoti:


  • Taj Mahal
    replied
    Kinijos valstybiniuose kompiuteriuose nebegalės būti Intel ir AMD procesorių.
    Tai ką dės? Kur aš (teoretiškai) galiu gauti tuos Intel ir AMD pakaitalus?

    China blocks use of Intel and AMD chips in government computers – ReutersArchive

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Parašė Romas Rodyti pranešimą
    Žmogau, pasižiūrėk, kaip tu atrodai iš šono su tais savo paugliškais kabinėjimaisi.
    Ko tu prie jo priskretai? Kuo tau jis užkliuvo, kokias savo problemas bandai spręsti, kad bandai ant jo išsikrauti?
    Čia kvailiau nei koks spuoguotas tarpuvartės "čempionas" laukiantis konkurentų po diskotekos.
    Todėl kad man nepatinka akivaizdus tolimosios rytų saulės propaguotojas, o iš esmės vatnikas, kuris prišikęs į kelnes bijo iš viso paliesti neigiamas Kinijos atžvilgiu temas.
    Jis noriai šneka visomis temomis, ypač šlovinant Kiniją, bet staiga nebemato konkrečių aspektų, turbūt bijo negauti vizos
    Ir nepamiršta iš šiknos ištraukti išvedžiojimus, kad Landsbergis pavogė šiferį, bet nenori komentuoti žemaitaičio, jis gi yra vatnikų kumyras

    p.s. o tu asmeniškai Romai kol turėjai didesnes teises šiame forume bandei mane spausti, kad išimčiau ir dabar naudojamą logotipą "Putin poshel nac.ui"
    Paskutinis taisė Arunasx; 2024.03.19, 17:44.

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Parašė Arunasx
    Aš bijau, per daug dažnai savaitgalį jį taginau.
    Dar nusamdys kokį su virtuviniu plaktuku už €500.
    Arba užsiundys draugelių siaurakių agentus
    Žmogau, pasižiūrėk, kaip tu atrodai iš šono su tais savo paugliškais kabinėjimaisi.
    Ko tu prie jo priskretai? Kuo tau jis užkliuvo, kokias savo problemas bandai spręsti, kad bandai ant jo išsikrauti?
    Čia kvailiau nei koks spuoguotas tarpuvartės "čempionas" laukiantis konkurentų po diskotekos.

    Komentuoti:

Working...
X