Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Kinijos santvarka ir ekonomika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
    Aš asmeniškai dėl Kinijos grėsmės nustojau rūpintis nuo 2014-2015, kai pasimatė kad ekonominės problemos tik augs, o Xi galutinai pasuks autoritariniu Mao keliu. Taip ir yra - demografinės, ekonominės, valstybės administravimo problemos akumuliuojasi, ir to downward trendo jau nebeatsuksi.
    Taip, milžinas molinėmis kojomis vis dar labai pavojingas, ypač kaimyninėms valstybėms, kas ir matosi iš padidėjusių aplinkinių valstybių terorizavimo, bet globaliu mastu Kinijos reikšmė su laiku tik mažės.
    Kodėl mažės jeigu pasauliniu mastu reikšmingų Kinijos įmonių daugėja?
    Huawei, Midea, Xiaomi, Zhejiang Geely, DJI, BBK Electronics (mažai kas žino kad čia yra didžiausias telefonų gamintojas pasaulyje), Comac, BOE ir t.t.


    Parašė John Rodyti pranešimą
    Kinijos globali reikšmė gana sparčiai mažėja nuo maždaug 1979 su Deng'o atėjimu į valdžią. Nuo 2008 mažėjimas ėmė greitėti, o 2015 tik dar labiau akseleravosi. Nu o paskutiniu metu, galima sakyti, išvis yra stačiame free fall


    What he said.

    Comment


      Yra kas su Kinija negerai. Tiek šalies viduje, tiek kitoms šalims.
      Bet nereiktų užsimerkti ir aklai neigti realybės.

      Comment


        Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
        Aš asmeniškai dėl Kinijos grėsmės nustojau rūpintis nuo 2014-2015, kai pasimatė kad ekonominės problemos tik augs, o Xi galutinai pasuks autoritariniu Mao keliu. Taip ir yra - demografinės, ekonominės, valstybės administravimo problemos akumuliuojasi, ir to downward trendo jau nebeatsuksi.
        Taip, milžinas molinėmis kojomis vis dar labai pavojingas, ypač kaimyninėms valstybėms, kas ir matosi iš padidėjusių aplinkinių valstybių terorizavimo, bet globaliu mastu Kinijos reikšmė su laiku tik mažės.
        Kinijos giliąsias ekonomines problemas labai aptarinėjam, o Vakarų, gerokai gilesnes ir blogesnes, tiesiog nusukam galvą ir apsimetam, kad nieko nėra

        beje, kalbant iš strateginės pusės, tikrai ne atrodo, kad nebelieka grėsmės. Kinija stipriai veržiasi į high-tech ir varto Vakarų monopolius. Po 30-50 metų galės atrodyti kad Vakarai yra technologiškai priklausomi nuo Kinijos, ir visos aukštosios technologijos ir IP bus iš ten.

        Comment


          Kad autoritarinė šalis yra nuostabi, nes turi daug babkių, įvedė tvarką ir pastatė daug fabrikų, kalbėdavo ir apie SSRS, ir apie nacių vokietiją, ir apie Italiją ir dabar apie saudo Arabiją, tik istoriškai baigiasi daugmaž vienodai

          https://www.rfa.org/english/news/chi...023160425.html

          Chinese censors deleted an article on Wednesday that reportedly leaked full-year population figures for 2023, revealing a plummeting birth rate despite ongoing efforts by the ruling party to encourage people to have families.

          While official figures won't be confirmed until Jan. 17, the Mother and Infant Daily news service said 7.88 million babies were born across China 2023, 1.68 million fewer than in 2022.

          Given that 11 million people died this year, China's population has therefore fallen by 3.12 million, the population of a medium-sized Chinese city, the report said, citing the City Data account on Baidu's Tieba forum site.

          The City Data post had been deleted by Wednesday evening local time, suggesting that the topic is a highly sensitive one for the ruling Chinese Communist Party, which is keen to sing the praises of the economy in a bid to boost people's confidence in the future.

          However, the reported figures were in line with earlier estimates, including one by Peking University School of Medicine scholar Qiao Jie, who told a forum in August that the number of newborns has plummeted by 40% over the past five years.

          "The number of births in 2023 is expected to range from 7-8 million," Qiao was quoted as saying by the China Business News.

          The journal China Philanthropist predicted in May that new births this year would come in under the 8 million mark, extrapolating figures that were available at the time.

          In 2022, China's National Bureau of Statistics reported a drop in population of around 850,000 to 1.41175 billion, the first fall since 1961, the last year of China's Great Famine.

          Authorities also announced a nationwide poll of 1.4 million people in October, as the Communist Party struggles to encourage more people to marry and have kids, Reuters reported.

          Step up, women!

          Faced with plummeting marriage rates, flagging births and a rapidly aging population, President Xi Jinping wants the country's women to step up and embody "the traditional virtues" of marriage and raising children in a bid to "rejuvenate" the nation.

          Authorities in Hangzhou, Zhengzhou and other major cities with populations in the tens of millions, are promising cash subsidies for new families, with the Wuhan Donghu High-tech Zone offering 60,000 yuan (US$8,400) per child, the highest known rate so far, according to recent media reports.

          Meanwhile, the number of Chinese couples tying the knot for the first time has fallen by nearly 56% over the past nine years, the financial magazine Yicai quoted the 2023 China Statistical Yearbook as saying, with such marriages numbering less than 11 million in 2022.

          Young people are increasingly avoiding marriage, having children and buying a home amid a tanking economy and rampant youth unemployment, part of an emerging social phenomenon known as the “young refuseniks” – people who reject the traditional four-fold path to adulthood: finding a mate, marriage, mortgages and raising a family.

          A recent poll on the social media platform Weibo found that while most of the 44,000 respondents said 25-28 is the best age to marry, nearly 60% said they were delaying marriage due to work pressures, education or the need to buy property.

          COVID effect

          A Chinese expert who declined to be named for fear of reprisals told Radio Free Asia that the leaked figures likely signal a turning point in the aging of the population, and blamed the three years of stringent zero-COVID policies under Xi.

          "The official statistics for negative population growth in 2023 are the direct result of three years of pandemic restrictions and the zero-COVID policy, which dampened people's desire to have children," the expert said.

          "Now, the aging of society is truly accelerating, and birth rates can't keep up with [that].”

          The researcher said people have no energy left after three years of zero-COVID policies.

          "Low fertility ... is also a political choice," they said. "Young people in China over the past year have generally chosen not to marry, and have little desire to reproduce."

          "They're not buying homes, making step-by-step career moves or growing the population as their parents or the government would like," the expert said. "The model of accumulating wealth and then having kids is broken."

          "Young people are starting to make their own choices."

          A Beijing resident who gave only the surname Guo for fear of reprisals said many young people simply don't have enough of an income to set up independently.

          "The main reason is that young people are scared to have kids ... because they can't guarantee being able to feed them food that is safe, especially infant formula," Guo said. "A lot of people have said this to me -- I think it's quite sad."

          A resident of the southwestern province of Sichuan agreed.

          "The main reason is that young people today are under a lot of pressure," said the woman, who gave only the surname Jiang for fear of reprisals. "Raising kids now isn't as easy as it used to be."

          Comment


            Parašė John Rodyti pranešimą

            Ne tu vienas susigalvojai, sveikinu, nes kas galėjo pagalvoti, kad yra dar ir kitų. Ir vis dėl to, mainstreaminė Vakarų žiniasklaida kažkodėl necituoja kitokių BVP augimo skaičių ir konsensusas pagal nutylėjimą yra ne -5%, 2% ar 0%, bet 5% (ar tai 5.3%). Aš suprantu, kad tau tai nepatinka ir kad norėtųsi, kad būtų kažkaip kitaip, bet nei tau, nei man jau ne 10 metų ir mes ne vaikų vasaros stovykloje. Garsesnis užbliovimas, kad va, žiūrėk, aš labiau teisus, neveiks. Reikia šaltinių, kurie teiginius pagrindžia ir įformina konsensusą. Tu tokių šaltinių neturi (spoiler alert: jų ir nėra). Tuo reiktų ir baigti šitą diskusiją.
            Ką reiškia "žiniasklaida kažkodėl necituoja kitokių BVP augimo skaičių ir konsensusas pagal nutylėjimą yra ne -5%, 2% ar 0%, bet 5%"? Tai taip, didelė dalis žiniasklaidos ima CCP pateiktus skaičius už face value ir nesuka sau galvos. Jeigu skaitytum ne tik mainstryminę žiniasklaidą, bet ir specializuotus akademinius straipsnius, tai, surprise surprise, sužinotum kad niekas netiki tomis nesąmonėmis, vienintelė diskusija yra kaip stipriai meluoja CCP, ir kokia metodologija tiksliau atspindėtų GDP augimą. Būdų skaičiuoti yra įvairių, ir skaičiai yra visokie, bet konsensusas yra kad Kinijos valdžios deklaruojamas GDP yra išpūstas apie 15-20%.
            If a lion could speak, we could not understand him.

            Comment


              Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
              Ką reiškia "žiniasklaida kažkodėl necituoja kitokių BVP augimo skaičių ir konsensusas pagal nutylėjimą yra ne -5%, 2% ar 0%, bet 5%"? Tai taip, didelė dalis žiniasklaidos ima CCP pateiktus skaičius už face value ir nesuka sau galvos. Jeigu skaitytum ne tik mainstryminę žiniasklaidą, bet ir specializuotus akademinius straipsnius, tai, surprise surprise, sužinotum kad niekas netiki tomis nesąmonėmis, vienintelė diskusija yra kaip stipriai meluoja CCP, ir kokia metodologija tiksliau atspindėtų GDP augimą. Būdų skaičiuoti yra įvairių, ir skaičiai yra visokie, bet konsensusas yra kad Kinijos valdžios deklaruojamas GDP yra išpūstas apie 15-20%.
              Skamba kad esi juos skaitęs ar bent jau matęs ir nesunkiai rastum vėl.
              Show me.

              Beje, yra akademinių straipsnių kuriuose konsensusas kad vakaruose nėra demokratijos o yra ... (greit pagoolginau, ant staigio neradau, galėsiu vėliau sugrįžti). Terminas reiškia kad yra atviri ir sąžiningi rinkimai, bet politikai po to daro ką nori, gal net priešingai negu rinkiminiai pažadai. Ir vėliau juos išrenka vėl.
              Paskutinis taisė DJ+; 2024.01.12, 13:22.

              Comment


                Parašė John Rodyti pranešimą

                Kinijos globali reikšmė gana sparčiai mažėja nuo maždaug 1979 su Deng'o atėjimu į valdžią. Nuo 2008 mažėjimas ėmė greitėti, o 2015 tik dar labiau akseleravosi. Nu o paskutiniu metu, galima sakyti, išvis yra stačiame free fall
                Free fall nėra, kaip ir nėra nei vienos autoritarinio režimo valdomos šalies, kuri būtų free fall, ar tai būtų Šiaurės Korėja, ar Venesuela ar Kuba. Ta pati Venesuela turėjo GDP per capita aukštesnį nei Ispanija ar Graikija, ir pažiūrėkime, kur ji yra dabar. Ar Venesuela yra failed state? Nu nelabai, turi pilnai funkcionuojantį valstybės aparatą.
                If a lion could speak, we could not understand him.

                Comment


                  Parašė DJ+ Rodyti pranešimą
                  Beje, yra akademinių straipsnių kuriuose konsensusas kad vakaruose nėra demokratijos o yra ... (greit pagoolginau, ant staigio neradau, galėsiu vėliau sugrįžti). Terminas reiškia kad yra atviri ir sąžiningi rinkimai, bet politikai po to daro ką nori, gal net priešingai negu rinkiminiai pažadai. Ir vėliau juos išrenka vėl.
                  Tuoj mes gyvensime epochoje, kai nupušę chunvejbinai, konfortiškai sėdintis demokratiškose valstybėse kaip pats, aiškins, kad vienpartinė autokratija ar apskirtai diktatūra yra neblogai, nes gi "Vakaruose irgi nėra demokratijos" (nors tokių JAV pilna). Eik geriau savo juanius atidirbinėk kitur, neteršęs forumo.

                  Comment


                    Parašė neamos Rodyti pranešimą
                    Kad autoritarinė šalis yra nuostabi, nes turi daug babkių, įvedė tvarką ir pastatė daug fabrikų, kalbėdavo ir apie SSRS, ir apie nacių vokietiją, ir apie Italiją ir dabar apie saudo Arabiją, tik istoriškai baigiasi daugmaž vienodai
                    Tiktai kad Kinija yra stipriai privataus sektoriaus ekonomiką, net labiau nei Vakarai, ir iš tikrųjų turi augimą, kuomet tavo išvardintos neturėjo, arba tik trumpą periodą. Taip pat Kinija nėra imperialistinė, geopolitiškai kalbant, ir nesivelia į jokius karus. Kariuomenės biudžetas nedidelis ir Kinija renkasi prekyba, kas yra priešingai karui (jei turi stiprią prekybą su priešu, karas tampa super brangus)
                    Paskutinis taisė bimbam; 2024.01.12, 13:39.

                    Comment


                      Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
                      Jeigu skaitytum ne tik mainstryminę žiniasklaidą, bet ir specializuotus akademinius straipsnius, tai, surprise surprise, sužinotum kad niekas netiki tomis nesąmonėmis, vienintelė diskusija yra kaip stipriai meluoja CCP, ir kokia metodologija tiksliau atspindėtų GDP augimą. Būdų skaičiuoti yra įvairių, ir skaičiai yra visokie, bet konsensusas yra kad Kinijos valdžios deklaruojamas GDP yra išpūstas apie 15-20%.
                      Tai prašau, pasidalink tais akademiniais straipsniais. Visi gi čia prašo jų

                      Comment


                        Parašė R.D. Rodyti pranešimą
                        Tuoj mes gyvensime epochoje, kai nupušę chunvejbinai, konfortiškai sėdintis demokratiškose valstybėse kaip pats, aiškins, kad vienpartinė autokratija ar apskirtai diktatūra yra neblogai, nes gi "Vakaruose irgi nėra demokratijos" (nors tokių JAV pilna). Eik geriau savo juanius atidirbinėk kitur, neteršęs forumo.
                        Neklijuok man iš šiknos ištrauktų etikečių ir ir šiknos ištrauktų prognozių.
                        Nereikia projekcijų ant kitų daryti.

                        Comment


                          Parašė John Rodyti pranešimą

                          Ne tu vienas susigalvojai, sveikinu, nes kas galėjo pagalvoti, kad yra dar ir kitų. Ir vis dėl to, mainstreaminė Vakarų žiniasklaida kažkodėl necituoja kitokių BVP augimo skaičių ir konsensusas pagal nutylėjimą yra ne -5%, 2% ar 0%, bet 5% (ar tai 5.3%). Aš suprantu, kad tau tai nepatinka ir kad norėtųsi, kad būtų kažkaip kitaip, bet nei tau, nei man jau ne 10 metų ir mes ne vaikų vasaros stovykloje. Garsesnis užbliovimas, kad va, žiūrėk, aš labiau teisus, neveiks. Reikia šaltinių, kurie teiginius pagrindžia ir įformina konsensusą. Tu tokių šaltinių neturi (spoiler alert: jų ir nėra). Tuo reiktų ir baigti šitą diskusiją.
                          Nenukrypkim i apsizodziavimus net jei tau ir nepatinka ka as rasau ar kokiu tonu rasau. Neturiu tam nei noro nei laiko, Beja pats toki tona esi puikiai ivaldes . Sioj temoj kazkiek dramatizmo reikia

                          Comment


                            Parašė bimbam Rodyti pranešimą
                            Kinijos giliąsias ekonomines problemas labai aptarinėjam, o Vakarų, gerokai gilesnes ir blogesnes, tiesiog nusukam galvą ir apsimetam, kad nieko nėra

                            beje, kalbant iš strateginės pusės, tikrai ne atrodo, kad nebelieka grėsmės. Kinija stipriai veržiasi į high-tech ir varto Vakarų monopolius. Po 30-50 metų galės atrodyti kad Vakarai yra technologiškai priklausomi nuo Kinijos, ir visos aukštosios technologijos ir IP bus iš ten.
                            Todėl, kad Vakarai tu capacity ir know how kaip spręsti problemas. Problemų visada buvo, ir jos buvo visada sprendžiamos, Kinija nuėjusi į autoritarizmą su savo problemomis vargu ar pajėgs susitvarkyti. Kas dažnai atrodo kaip demokratijos silpnybė - biurokratija, rule of law, konsensusų ieškojimas, iš tikro yra demokratijos pagrindinė stiprybė.
                            If a lion could speak, we could not understand him.

                            Comment


                              Parašė bimbam Rodyti pranešimą
                              Tiktai kad Kinija yra stipriai privataus sektoriaus ekonomiką, net labiau nei Vakarai, ir iš tikrųjų turi augimą, kuomet tavo išvardintos neturėjo, arba tik trumpą periodą. Taip pat Kinija nėra imperialistinė, geopolitiškai kalbant, ir nesivelia į jokius karus. Kariuomenės biudžetas nedidelis ir Kinija renkasi prekyba, kas yra priešingai karui (jei turi stiprią prekybą su priešu, karas tampa super brangus)
                              O kas nors pasakojo Jack Ma apie tą stiprią privataus sektoriaus ekonomiką? Gal kažkas papasakojo, jis patikėjo, kažką pasakė prieš valdžią ir dabar gyvena labai tyliai kažkodėl

                              Visos mano išvardintos šalys turėjo didžiulį augimą ekonominės depresijos vakaruose metais ir augo iš vakarų technologijų, SSRS industrializaciją vykdė JAV pagalba. Tuo metu visokie žurnalistai važiavo ir pasakojo kaip ten zjbs ir kad čia ateitis pasaulio yra

                              Kinija dabar trinasi su Filipinais ir Vietnamu, nes paskelbė, kad jūra tarp jų yra Kinijos, tai čia imperializmas grynas, tik jėgų neužtenka (kol kas) ir dabar keli ministrai dingo, nes po Rusijos invazijos pradėjo tikrinti kariuomenę ir rado didžiules problemas, dabar matyt vyks persiginklavimas, kaip tipiškai ir būna kai autoritarinė šalis susidūria su mažėjančiu gimstamumu ir didėjančiomis ekonominėmis problemomis - ginkluojasi ir bando karus pradėti. https://www.theguardian.com/world/20...inping-vetting

                              Comment


                                Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                                Todėl, kad Vakarai tu capacity ir know how kaip spręsti problemas. Problemų visada buvo, ir jos buvo visada sprendžiamos, Kinija nuėjusi į autoritarizmą su savo problemomis vargu ar pajėgs susitvarkyti. Kas dažnai atrodo kaip demokratijos silpnybė - biurokratija, rule of law, konsensusų ieškojimas, iš tikro yra demokratijos pagrindinė stiprybė.
                                Kol kas atrodo atvirkščiai. Kinija geriau žino kaip tvarkytis su tom problemom. Pavyzdys: JAV NT burbulas 2008 ir NT burbulas Kinijoje 2023 (ar 2022?), vienam bailout'ai, kitam ne.

                                ir labai juokinga skaityti kad sakai Vakarai turi know how ir labai moka susitvarkyti. Kol parašei (skaitant kad rašei 3 minutes), JAV įgavo 8.5 milijonais daugiau skolos.

                                Comment


                                  Parašė bimbam Rodyti pranešimą
                                  ir labai juokinga skaityti kad sakai Vakarai turi know how ir labai moka susitvarkyti.
                                  Man toks vaizdas kad jis biški fantazuoja. Žmogus atrodo protingas, no doubt, bet atrodo kad kartais tyčia pafantazuoja ir paprovokuoja.

                                  Įvairiose diskusijose ateina su tvirtom nuomonėm, bet nuomones retai kada pagrindžia.
                                  Jei kažkas kvescionuoja, tai net nebando pagrįsti, o tiesiog išreiškia kitą tvirtą nuomonę (ar iš naujo pakartoja jau išsakytą).

                                  Comment


                                    Parašė neamos Rodyti pranešimą

                                    O kas nors pasakojo Jack Ma apie tą stiprią privataus sektoriaus ekonomiką? Gal kažkas papasakojo, jis patikėjo, kažką pasakė prieš valdžią ir dabar gyvena labai tyliai kažkodėl
                                    Taip, viskas lieka valstybės valiai ir ji pasilieka teisę atimti ir panašiai, tačiau tą daro labai retai ir atsitiktinumai. Vakarai turi teisiškai apsisaugoję nuo nerobitos valdžios, tačiau ten valdžia daro maksimaliai kiek gali ir rezultate net labiau kišasi į ekonomiką ir daugiau jos suvalgo nei Kinijoje. Juk absoliutinis monarchas irgi turi 100% galią viskam, tačiau nepaisant to tais laikais buvo visai didelė laisvė, lyginant su dabar kai valdžia ribota. Taip yra dėl to nes tas monarchas tiesiog pasirinko neatiminėti, nes jam taip neapsimoka


                                    Parašė neamos Rodyti pranešimą
                                    Visos mano išvardintos šalys turėjo didžiulį augimą ekonominės depresijos vakaruose metais ir augo iš vakarų technologijų, SSRS industrializaciją vykdė JAV pagalba. Tuo metu visokie žurnalistai važiavo ir pasakojo kaip ten zjbs ir kad čia ateitis pasaulio yra
                                    Taip, SSRS atėmė derlių ir pardavę jį JAV mainais į technologiją ir industralizacija. Čia buvo vienintelis tas "augimas turmpą periodą", kurį minėjau. Aišku tai atsipirko Holomodoru. O naciai tai neturėjo jokio ekonominio atsigavimo. Ta pati infialcija, valstybės skola ir panašiai. Čia yra Keysian'istinis mitas.

                                    Parašė neamos Rodyti pranešimą
                                    Kinija dabar trinasi su Filipinais ir Vietnamu, nes paskelbė, kad jūra tarp jų yra Kinijos, tai čia imperializmas gryna
                                    Nu okei šitą pamiršau, bet nemanau kad jei kokia JAV būtų Kinijos vietoje žemėlapyje būtų kažkas kito. JAV irgi kaip pranašesnė valstybė bandytų įsivirtinti tose beveik niekino salytėse, nes laimėjimas būtų didelis. Kiek karų JAV pradėjo per paskutinius 35-30 metus?

                                    Comment


                                      Parašė bimbam Rodyti pranešimą
                                      Tai prašau, pasidalink tais akademiniais straipsniais. Visi gi čia prašo jų
                                      https://www.nber.org/system/files/wo...754/w25754.pdf
                                      If a lion could speak, we could not understand him.

                                      Comment


                                        Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                                        Ką reiškia "žiniasklaida kažkodėl necituoja kitokių BVP augimo skaičių ir konsensusas pagal nutylėjimą yra ne -5%, 2% ar 0%, bet 5%"? Tai taip, didelė dalis žiniasklaidos ima CCP pateiktus skaičius už face value ir nesuka sau galvos. Jeigu skaitytum ne tik mainstryminę žiniasklaidą, bet ir specializuotus akademinius straipsnius, tai, surprise surprise, sužinotum kad niekas netiki tomis nesąmonėmis, vienintelė diskusija yra kaip stipriai meluoja CCP, ir kokia metodologija tiksliau atspindėtų GDP augimą. Būdų skaičiuoti yra įvairių, ir skaičiai yra visokie, bet konsensusas yra kad Kinijos valdžios deklaruojamas GDP yra išpūstas apie 15-20%.
                                        Niekas neneigia, kad yra visokių teorijų, tame tarpe ir rimtuose leidiniuose. Yra teorijų ir dėl žemės plokštumo, ir global warmingo ir daugelio kitų dalykų. Kai kurios teorijos tampa konsensusu, kitos lieka paraštėse. Teorijos dėl Kinijos BVP duomenų feikinimo išties egzistuoja, tačiau jos ir lieka nepatvirtintomis teorijomis, kurios netampa konsensusu. Kaip ir teorijos, sakančios, kad žmogus neturi įtakos Globaliniam atšilimui ar kad gėjais tampama prisižiūrėjus per daug internetinių video. Gal ir verta jas kai kada perskaityti, bet teikti jas kaip faktą gali tik arba kvailiai, arba kvailiais laikantys visus aplinkui.

                                        Comment


                                          Parašė R.D. Rodyti pranešimą

                                          Tuoj mes gyvensime epochoje, kai nupušę chunvejbinai, konfortiškai sėdintis demokratiškose valstybėse kaip pats, aiškins, kad vienpartinė autokratija ar apskirtai diktatūra yra neblogai, nes gi "Vakaruose irgi nėra demokratijos" (nors tokių JAV pilna). Eik geriau savo juanius atidirbinėk kitur, neteršęs forumo.
                                          Nors vėnas žmogus pagaleu tėsa pasakė

                                          Comment

                                          Working...
                                          X