Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Diskusijos apie Baltarusijos santvarką ir ekonomiką

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Eidvis
    replied
    Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą

    Žiauriai NUSIŠNEKI. Mokyklos Belarusijoje veikė, nes ten istoriškai etnografinė Lietuva. Pažiūrėk žemėlapius kitąpus Lietuvos-Gudijos sienos - visi kaimukai turi lietuviškus pavadinimus, ten gyvena katalikai, tiesiog didžioji dalis jų sugudėjo ir sulenkėjo.
    Aš suprantu, kad ten yra istorinės lietuviškos žemės ir kad gyvena ar anksčiau gyveno lietuviai, aš ne apie tai, o apie tai, kaip tu pats pastebi, kad dauguma ten jų jau 'sugudėjo ir sulenkėjo', tai jeigu ir liko maža grupėlė tikrų lietuvių - man nesuprantama ką jie ten iki šiol veikia ir kodėl nepersikrausto gyventi į Lietuvą, nes jie ten yra pasmerkti išnykti. Niekas sienų nebeperbraižynės, ir kad ir kiek milijonų Lietuva skirtų, šito proceso sustabdyti nepavyks, nes kaimas su pusantro šimto gyventojų, net jei dauguma ten būtų lietuviai, ilgiainiui vis tiek bus suvalgytas Baltarusijos ir 'sugudės'. Dėl to mano supratimu Lietuva neturėtų ten investuoti milijonų, kuriuos Lukašenka vis tiek nacionalizuos, o lietuvynės ten vis tiek nebeliks, o geriau pasiūlyti programą tiems likusiems lietuviams persikelti į Lietuvą, jei jų ten dar kažkiek likę.

    Parašė Romas Rodyti pranešimą
    Klausimas kaip Lietuvos valdžia reagavo į sutarties laužymą ir ar išvis reagavo.
    Gal pasienio punktų uždarymas dėl mokyklų uždarymo būtų per stipru Tačiau į Baltarusijos tautinių mažumų atžvilgiu prisiimtų įsipareigojimų grubų sulaužymą ebuvo deramai reaguota.
    Esmė, kad Lietuvai būtina priimti analogišką istatymą, kad Lietuvoje visi pereitų prie mokymosi lietuvių kalba ir kadangi toks įstatymas mums būtinas - kaip galima priekaištauti kitoms šalims, kurios priima analogišką, tebūnie ir sulaužant kokią nors sutartį. Galbūt ir Lietuva tuo klausimu turi kokių sutarčių ir jas reikėtų sulaužyti, arba kitaip sakant panaikinti.
    Paskutinis taisė Eidvis; 2023.02.13, 11:43.

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
    Jei Baltarusijoje veikė lietuviškos mokyklos, tai man nelabai suprantama ką ten iki šiol veikė tie lietuviai. Greičiausiai jos uždarytos buvo net ne dėl kažkokių politinių tikslų, o kokiam kaime užsibaigė tokias mokyklas galinčių lankyti lietuviškai kalbantys vaikai. Jei Lietuva dėl tokių dalykų pradėtų protestuoti, juolab uždarinėti sieną, tai būtų sukurtas pretekstas kad ir Lietuvoje negalima uždarinėti tautinių mažumų mokyklų, kas būtų visiška nesąmonė.
    Ne kažkokia lietuviška kaimo mokykla su 50 mokinių kažkur Baltarusijoje svarbu Lietuvai, o tai, kad pačioje Lietuvoje (...).
    Ką "ten" Gervėčiuose, Pelesoje, Apse, Lazūnuose ar Ramaškonyse "iki šiol veikė lietuviai" atsakiau kitoje temoje.

    VIs dėlto mokyklos Gervėčiuose - Rimdžiūnuose bei Pelesoje buvo panaikintos tik dėl politijnių motyvų.
    Mokinių skaičius niekuo dėtas, nes mokymą lietuviškai finansavo Lietuvos Respublika. įskaitant mokytojų keliones ir pragyvenimą.
    Tą pačią dieną buvo nuspręsta uždaryti ir lenkiškos mokyklos Gardine bei Volkovyske, kur nepritempsi "mokinių skaičiaus trūkumo".

    Klausimas kaip Lietuvos valdžia reagavo į sutarties laužymą ir ar išvis reagavo.
    Gal pasienio punktų uždarymas dėl mokyklų uždarymo būtų per stipru Tačiau į Baltarusijos tautinių mažumų atžvilgiu prisiimtų įsipareigojimų grubų sulaužymą ebuvo deramai reaguota.

    Rugpjūtį vangioje vasaros atostogų atmosferoje buvo pora straipsnių spaudoje ir Seimo rezoliucija
    Seimas apgailestauja, kad pagal 2022 m. rugsėjo 1 d. įsigaliojusius Baltarusijos švietimo kodekso pakeitimus visose šalyje veikiančiose mokyklose mokymas gali vykti tik baltarusių arba
    rusų kalbomis ir kad Baltarusija 2022 m. rugsėjo 15 d. vienašališkai nutraukė tarpvalstybinio bendradarbiavimo švietimo srityje susitarimą su Lietuva.

    https://alkas.lt/2022/09/27/seimas-p...baltarusijoje/
    Tačiau jei net nebuvo net pareikštas URM protestas Baltarusijos pasiuntiniui tai yra apgailėtinas dalykas.
    Apie atsakomąsiais priemones (aišku, ne keičiant baltarusių švietima Lietuvoje, o kitomis priemonėmis) irgi nesigirdėjo..

    Komentuoti:


  • dangoraižistas
    replied
    Dokumentinis filmas apie dabar naikinamą priešpaskutinę lietuvių kalbos salą, etnografiškai įdomų Pelesos (ne Pelėsos kaip rašo kai kurie beraščiai) kaimą.

    Senas reportažas. Matosi kas gyena tuose kaimuose, kurie niekuo nesiskiria nuo kokių Zervynų, Marcinkonių ar Kabelių. Dar vienas reportažas.

    Lietuviška mokykla Pelesoje buvo paskutinis centras visos buvusios lietuviškos srities su Lyda ir besitęsusios iki Bokštų (Bakšty), Lazūnų (Lazduny) bei Zietelos (Zabalac).


    Lietuviška bažnyčia (pastatė lietuviai, matosi dokumentiniame filme aukščiau). 1991 M. reikėjo gal su belarusais sutarti, kad Pelesą priskirtų Lietuvai, gal mainais į kokį belarusišką pakraštį iš Lietuvos sienos pusės. Žinoma, tada kiltų daug įžūlumo, belarusams gviešiantis Druskininkų, Šalčininkų ar kokių Švenčionių, bet reikėjo bent pamėginti. Galiausiai, gal būtų pavykę išsipirkt kelias seniūnijas už vieną-kitą milijoną dolerių kompensacijos (tai būtų mūsų Mažoji Aliaska), bet lietuviškos apylinkės gyventų Lietuvoje, šiuo metu dar ir Europos Sąjungoje, kaimas būtų kompleksiškai atnaujintas ir klestintis.



    Kryžiuočiams nuslopinus Didįjį prūsų sukilimą, dab. Pelesos kaime ir jo apylinkėse Traidenio leidimu apsigyveno kažkiek į LDK teritoriją pasitraukusių to sukilimo dalyvių su šeimomis (karo pabėgėlių prūsų bei LDK kariuomenės XIII–XIV a. į Lietuvą parsivestų karo belaisvių skalvių lingvistinis substratas lėmė savitos lietuvių k. Pelesos šnektos susiformavimą; plg., su Pelesos parapija besiribojančių baltarusiakalbių parapijų gyventojai pelesiškius iki šiol pravardžiuoja barciakais (blrs. барцякі), t. y. „bartais“).

    Pelesa (ar Sena Pelesa) rašytiniuose šaltiniuose minima nuo 1553 m. kaip parapijos centras.[3] Dabartinis Pelesos kaimas, kurio pradžia siekia bent jau XIII a. II pusę, vietos gyventojų iki pat XX a. vadintas „Barčėkų“ (t. y. 'Bartų') Pelesa“, − taip jį atskiriant nuo artimoje kaimynystėje, Pelesos pakrantėje nežinia kuriais laikais įsikūrusio Senos Pelesos kaimo. Nuo 1637 m. šaltiniuose minima ir Pelesos vaitystė (Lietuvos didžiojo kunigaikščio žemių valda), kuri iki XVIII a. pab. (?) kartu su gretima Skalvių ir dar 2 vaitystėmis sudarė vadinamąją Bartų seniūniją.

    1890 m. lietuviai sudarė 82 proc. Pelesos ir jos artimiausių apylinkių gyventojų (1421 iš 1723). XIX a. minimas Pelesos kaimas ir du palivarkai Lydos apskrities Rodūnios valsčiuje.[4]

    19181919 m. kone visi karinei tarnybai tinkami Pelesos vyrai išėjo su ginklu rankoje ginti atsikuriančios Lietuvos valstybės;[5] po II pasaulinio karo pasaulinio karo apie Pelesą kurį laiką veikė Lietuvos partizanų Kazimieraičio rinktinė (jai priklausė ir kai kurie pelesiškiai).

    1951 m. sukurtas Pelesos kolūkis buvo vienas lietuviškiausių visoje Baltarusijos TSR; 19751976 m. vietos valdžia, siekdama paspartinti pelesiškių slavėjimą, Pelesos kolūkio žemes išdalino gretimiems baltarusiškiems kolūkiams. Maždaug tuo pat metu vieno iš tų kolūkių administracija Pelesos gyventojams ėmė drausti viešai kalbėti lietuviškai (nepaisantiems šio draudimo buvo skiriamos piniginės baudos)[6].

    1970 m. Pelesoje buvo 340 gyventojų (įskaitant 35 nelietuvius), 1986 m. – 253 gyventojai.

    1979 m. lietuvių k. Pelesos šnektą tyrinėjo garsus rusų kalbininkas V. Toporovas.

    Komentuoti:


  • gerietis
    replied
    Parašė manometras Rodyti pranešimą
    Lietuva galėtų uždaryti pravažiavimus tiesiog iš solidarumo su Lenkija (arba / ir dėl analogiško lukašenkijos elgesio Baltarusijos lietuvių atžvilgiu), jeigu nebūtų įsipareigojusi ruskynui rūpintis Kaliningradu.Dabartinėje situacijoje, matyt, dėl tokių Lietuvos veiksmų kiltų didesnis spaudimas Lietuvai, tai bus tas kaliapsas ir niekas nieko nedarys. Latvija, Estija, Lankija gali dartyti ką nori su savo sienom, o Lietuva - ne? Tai aš ir vadinu “Lietuva neturi sienų su sau priešiškomis Rytų šalimis”.
    į Kaliningradą tegul važiuoja per Latviją - čia jokių bėdų pasienyje su LT.

    Komentuoti:


  • dangoraižistas
    replied
    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

    Jei Baltarusijoje veikė lietuviškos mokyklos, tai man nelabai suprantama ką ten iki šiol veikė tie lietuviai. Greičiausiai jos uždarytos buvo net ne dėl kažkokių politinių tikslų, o kokiam kaime užsibaigė tokias mokyklas galinčių lankyti lietuviškai kalbantys vaikai. Jei Lietuva dėl tokių dalykų pradėtų protestuoti, juolab uždarinėti sieną, tai būtų sukurtas pretekstas kad ir Lietuvoje negalima uždarinėti tautinių mažumų mokyklų, kas būtų visiška nesąmonė. Ne kažkokia lietuviška kaimo mokykla su 50 mokinių kažkur Baltarusijoje svarbu Lietuvai, o tai, kad pačioje Lietuvoje būtų panaikintos trautinių mažumų mokyklos, kurios užkerta kelią tautinių mažumų vaikų pilnavertei integracijai ir skatina segregaciją. Negali tokiose mažose šalys kaip Lietuva būti tautinių mažumų mokyklų, jų nebūna ir didesnėse šalyse, Latvija ir Estija jų jau atsisakė, o mes trypčiojame greičiausiai dėl galimos neigiamos Lenkijos reakcijos.
    Žiauriai NUSIŠNEKI. Mokyklos Belarusijoje veikė, nes ten istoriškai etnografinė Lietuva. Pažiūrėk žemėlapius kitąpus Lietuvos-Gudijos sienos - visi kaimukai turi lietuviškus pavadinimus, ten gyvena katalikai, tiesiog didžioji dalis jų sugudėjo ir sulenkėjo. Pavyzdžiui ten kur pagal ~1900 m. žemėlapius rodytas lietuviškas pusiasalis prie Balatnos, dabar yra Varenavo rajonas, kuriame gyvena neva 90% lenkų (už 400 kilometrų nuo Mazovijos). Iki 1795 m. ta visa Gardino sritis buvo lietuviai, XIX a. liko salos – Apsas, Gerviečai, Nalibokai, Ramaškonys, Dieveniškės, Bokštas, Lazūnai, Zietela, Pelesa ir Rodūnia. XIX a. viduryje ir XX a. pr. tas salas dar tyrinėjo kalbininkai, bet jau po II pasaulinio karo liko TIK DVI salos – Pelesa su Šv. Lino bažnyčia ir Gervėčiai, kuriuose lietuviai liko tik senoliai ir kapinių paminklai, o naujakuriai buvo iš Černobilio užterštos zonos, todėl teko perkelti lietuvių centrą į Rimdžiūnus. Yra 14-15 lietuviškų kaimų prie Gervėčių ir keli kaimukai prie Pelesos (nors Rodūnia jau sulenkėjusi ir sugudėjusi nuo XX a. pr., o dešimtys kaimų su lietuviškais pavadinimais jau negyvenami lietuviakalbių). Gerviečių saloje liko vos 700 lietuvių, nors 1940 m. skaičiuota, kad jų buvo 34 000. Daugelio vaikai išvažiavo į Vilnių, liko tik seneliai ir mišrios šeimos, kurių vaikai keliasi į Minską. Kol veikė lietuviškos mokyklos, paskutiniai lietuviai lėčiau gudėjo, net dalis mišrių šeimų vaikų ar belorusų leido vaikus ten. Dalis jų vėliau važiuodavo studijuoti į Vilnių dėl lengvatų ir kalbos mokėjimo. Tai dabar to nebus ir visokios manometras verkšlens, kad Vilnius rusėja, nes važiuos paprasti belorusai iš Minsko.



    Baltarusijos lietuviai - Visuotinė lietuvių enciklopedija (vle.lt)

    Click image for larger version  Name:	122746_1.jpg Views:	0 Size:	232,0 kB ID:	2029901


    Click image for larger version  Name:	122746_2.jpg Views:	0 Size:	232,4 kB ID:	2029902

    Belorusijos Pelekų kaimo autochtonai lietuviai prie bažnyčios, 1999 m.
    Click image for larger version  Name:	122746_3.jpg Views:	0 Size:	259,2 kB ID:	2029903

    Lietuvių kalbos salos“ – nedideli plotai už Lietuvos ribų, kuriuose kalbama lietuviškai. Jie yra sąlygiškai arti sienos su Lietuva, tačiau iš visų pusių atskirti kitakalbių (lenkų, latvių arba baltarusių).

    Baltarusijoje lietuviškai kalbančių daugiausia apie Apsą, Gervėčius, Lazūnus, Varanavą, Rodūnią. Toliausiai nutolusi lietuvių kalbos sala yra Zasečiai (Засеть) netoli Zietelos. Pasienyje su Lenkija lietuviškai kalbama apie Punską, Seinus, Suvalkuose. Latvijoje lietuviškai kalbama visų pirma Latgaloje. Toliausiai nuo Lietuvos kalbama Ciskodo apylinkėse netoli Rėzeknės.

    Baltarusijos lietuvių šnektos sparčiai nyksta, daug kur lietuviškai temoka tik senoliai. Šios šnektos labai vertingos lingvistiniu požiūriu, nes dėl savo izoliacijos nuo didžiojo kalbos arealo jos yra išlaikiusios savitų, archajiškų ypatumų. Lenkijos lietuvių kalba nežymiai skiriasi nuo Lietuvos tarmių, Latvijos lietuvių šnektos mažai tyrinėtos.

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Parašė manometras Rodyti pranešimą

    Tai jeigu vis tiek važiuos, tai vis tiek visas, dėl Lenkijos punktų uždarymo padidėjęs, srautas turės būti perleistas per Lietuvą. Lietuvos punktams ar punktui padaugės darbo su jais, apkrova keliams ir pan.
    Lenkijoj irgi likęs vienas atidarytas punktas. Jei bus uždaryti Druskininkai ir Šalčininkai, klausimas ar apsimokės daryti didesnį lanką ir stovėt tokioj pat eilėj.

    Tai gal ir lenkams reikėjo paskaičiuot, kad padidės apkrova keliams prie to vieno punkto ir neuždarinėt? Čia juk ne tame klausimas...

    Komentuoti:


  • manometras
    replied
    Parašė mantasm Rodyti pranešimą

    Važiuotų. Ir teisiškai nepažeistume kažkadaise mums primestų įpareigojimų. Bet signalas būtų aiškus visoms pusėms.
    Tai jeigu vis tiek važiuos, tai vis tiek visas, dėl Lenkijos punktų uždarymo padidėjęs, srautas turės būti perleistas per Lietuvą. Lietuvos punktams ar punktui padaugės darbo su jais, apkrova keliams ir pan.

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Parašė manometras Rodyti pranešimą

    Manai, prityrę tų bėdų jie patys sumažintų srautus, tiek daug nebevežtų ir tiek nebevažiuotų per Lietuvą?
    Važiuotų. Ir teisiškai nepažeistume kažkadaise mums primestų įpareigojimų. Bet signalas būtų aiškus visoms pusėms.

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Parašė mantasm Rodyti pranešimą
    Bent Druskininkų ir Šalčininkų pasienio punktus galima būtų uždaryt.
    Kažkokie keisti maršrutai. Prie Bresto esančioje Kazlavičų - Kukurykų muitinėje eilėje išvažiuoti stovi tik 30 "fūrų", o Pryvalkos - Raigardo punkte prie Druskininkų - net 230.
    https://gpk.gov.by/situation-at-the-border/

    Dauguma jų turbūt važiuos link Lenkijos tokiems srautams nepritaikytais keliais.

    Komentuoti:


  • manometras
    replied
    Parašė mantasm Rodyti pranešimą

    Bent Druskininkų ir Šalčininkų pasienio punktus galima būtų uždaryt. Kaliningrado tranzitui jų nereikia. Kad pastovės visi didesnėse eilėse kituose punktuose - jų bėdos.
    Manai, prityrę tų bėdų jie patys sumažintų srautus, tiek daug nebevežtų ir tiek nebevažiuotų per Lietuvą?

    Komentuoti:


  • manometras
    replied
    Parašė suoliuojantis Rodyti pranešimą
    Dėl krovinių mes nesam niekuo įsipareigoję dėl Kaliningrado. Dėl keleivių taip
    Gal formaliai ir ne, bet prisimeniam gi, kas realiai buvo, kai Lietuva bandė įvesti sankcijas ir uždrausti dalies krovinių vežimą į Kaliningradą ir iš jo į Rusiją?

    Komentuoti:


  • Eidvis
    replied
    Parašė Romas Rodyti pranešimą
    Šiaip ir Lietuvos valdžia galėjo kaip nors reaguoti į lietuviškų mokyklų Gudijoje uždarymą
    - už lietuviškos mokyklos Gervėčių - Rimdziūnų krašte panaikinimą galėjo uždaryti Lavoriškių / Kotlovkos pasienio punktą
    - už Pelesos lietuviškos mokyklos panaikinimą galėjo uždaryti Šalčininkų / Benekainių pasienio punktą
    Jei Baltarusijoje veikė lietuviškos mokyklos, tai man nelabai suprantama ką ten iki šiol veikė tie lietuviai. Greičiausiai jos uždarytos buvo net ne dėl kažkokių politinių tikslų, o kokiam kaime užsibaigė tokias mokyklas galinčių lankyti lietuviškai kalbantys vaikai. Jei Lietuva dėl tokių dalykų pradėtų protestuoti, juolab uždarinėti sieną, tai būtų sukurtas pretekstas kad ir Lietuvoje negalima uždarinėti tautinių mažumų mokyklų, kas būtų visiška nesąmonė. Ne kažkokia lietuviška kaimo mokykla su 50 mokinių kažkur Baltarusijoje svarbu Lietuvai, o tai, kad pačioje Lietuvoje būtų panaikintos trautinių mažumų mokyklos, kurios užkerta kelią tautinių mažumų vaikų pilnavertei integracijai ir skatina segregaciją. Negali tokiose mažose šalys kaip Lietuva būti tautinių mažumų mokyklų, jų nebūna ir didesnėse šalyse, Latvija ir Estija jų jau atsisakė, o mes trypčiojame greičiausiai dėl galimos neigiamos Lenkijos reakcijos.

    Komentuoti:


  • suoliuojantis
    replied
    Dėl krovinių mes nesam niekuo įsipareigoję dėl Kaliningrado. Dėl keleivių taip

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Taigi nebūtina uždarinėti - juk "Družbos" naftotiekis turbūt iki šiol laikomas veikiančiu, o Panemunės aplinkkelis "atidarytas" popieriuje jau 5 metus.
    Pakanka nekalto IT sistemos sutrikimo (ant sienos liktų tik pakabinti lentelę "sboj sistemy") ar pradėti kokio nors Uosininkų tilto per Vilnelę apžiūros darbus.

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Parašė manometras Rodyti pranešimą
    Lietuva galėtų uždaryti pravažiavimus tiesiog iš solidarumo su Lenkija (arba / ir dėl analogiško lukašenkijos elgesio Baltarusijos lietuvių atžvilgiu), jeigu nebūtų įsipareigojusi ruskynui rūpintis Kaliningradu.Dabartinėje situacijoje, matyt, dėl tokių Lietuvos veiksmų kiltų didesnis spaudimas Lietuvai, tai bus tas kaliapsas ir niekas nieko nedarys. Latvija, Estija, Lankija gali dartyti ką nori su savo sienom, o Lietuva - ne? Tai aš ir vadinu “Lietuva neturi sienų su sau priešiškomis Rytų šalimis”.
    Bent Druskininkų ir Šalčininkų pasienio punktus galima būtų uždaryt. Kaliningrado tranzitui jų nereikia. Kad pastovės visi didesnėse eilėse kituose punktuose - jų bėdos.

    Komentuoti:


  • manometras
    replied
    Lietuva galėtų uždaryti pravažiavimus tiesiog iš solidarumo su Lenkija (arba / ir dėl analogiško lukašenkijos elgesio Baltarusijos lietuvių atžvilgiu), jeigu nebūtų įsipareigojusi ruskynui rūpintis Kaliningradu.Dabartinėje situacijoje, matyt, dėl tokių Lietuvos veiksmų kiltų didesnis spaudimas Lietuvai, tai bus tas kaliapsas ir niekas nieko nedarys. Latvija, Estija, Lankija gali dartyti ką nori su savo sienom, o Lietuva - ne? Tai aš ir vadinu “Lietuva neturi sienų su sau priešiškomis Rytų šalimis”.
    Paskutinis taisė manometras; 2023.02.13, 07:54.

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Reportažas iš Terespolio (priešais Brestą) jau po Bobrovnikų / Bierastavicos pasienio punkto uždarymo
    Zerkalo io 2023.02.11
    «Звоните в колокола — беда».
    Репортаж «Зеркала» из Тересполя, где остался единственный открытый погранпереход на польско-белорусской границе
    https://news.zerkalo.io/life/32409.html?c



    Šiuo metu prie Bresto eilėse išvažiuoti iš Gudijos stovi 100 sunkvežimių ir 300 lengvųjų automobilių
    Lietuvos sienos nelabai apgultos (po 20-70 krovininių automobilių ir iki 80-90 lengvųjų automobilių )
    Tačiau prie Druskininkų (Pryvalka) laukia 250 krovininių automobilių.

    Apie eiles Gudijos pasieniuose galima paskaityti čia:
    Очереди в автодорожных пунктах пропуска
    https://gpk.gov.by/situation-at-the-border/
    Графики очередей
    https://gpk.gov.by/situation-at-the-...ts/kozlovichi/

    Lenkijos premjeras Mateusz Morawiecki pasakė, kad svarstoma galimybė esant reikalui uždaryti visus pasienio su Gudija punktus.
    Ruch graniczny w Bobrownikach wstrzymany.
    Morawiecki: nie wykluczamy zamknięcia kolejnych przejść z Białorusią

    https://tvn24.pl/swiat/polska-bialor...cznych-6749365

    Įdomu, ar Lietuva su artimiausiais kaimynais kaip nors derina veiksmus dėl pasienio su su Gudija.
    ES vežėjai su retomis išimtimis praktiškai negali įvažiuoti į Rusijos ir Gudijos teritorijas (nebent iki artimiausio terminalo). Mums turbūt nelabai reikia, kad Maskvos kroviniai, kuriuos veža kazachai ir moldavai, dabar pasuktų per Lietuvą,
    Juk nėra sudėtinga padaryti, kad atsitiktų techniniai nesklandumai (kaip "Družbos" naftotiekyje), dėl kurių užaks siena, o tuo pačiu gal šiek tiek sumažės ir Rusijos importas bei tranzitas į Kaliningradą.

    Valdžia kartais užsimena, kad dabartinėje situacijoje vienašališkas Gudijos bevizis režimas gali būti grėsmė nacionaliniam saugumui.
    Tačiau yra ir šiokie tokie nuostoliai akcizo surinkimui .
    Pačių pasienio punktų iš karto uždaryti nereikia, tik įmanoma sudaryti juose tokias sąlygas, kad ir žmonėms nelabai apsimokėtų ilgai stovėti ir iš Gudijos gabenti cigarečių ir degalų bakuose..
    Paskutinis taisė Romas; 2023.02.13, 08:12. Priežastis: 250

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Taigi, Lenkija aštriai sureagavo į žurnalisto Andrejaus Počobuto nuteisimą nuo vasario 10-os dienos uždarė pasienio punktą Palenkės vaivadijoje Bobrowniki - Bierastavica

    Iš viso Lenkijos - Baltarusijos pasienyje buvo 6 tarptautiniai sienos kirtimo punktais (palyginimui - Lietuvos - Baltarusijos pasienyje irgi 6, tiksliau 4 pilnos apimties Lavoriškės / Kotlovka, Medininkai / Kamianny Łoh, Šalčininkai / Bieniakonie ir Raigardas /Pryvalka bei 2 punktai tuščiam transportui: Tverečius/Vidžiai ir Šumskas / Loša)

    Per kovidą 2020 m. buvo uždaryti du Bresto srityje esantys sienos kirtimo punktai:
    Sławatycze - Domačava / Дамачава- rus. Domačevo Домачево / (Lenkijos kelias DK 63 Siedlce - Vlodava), kurio pajėgumas 500 lengvųjų automobilių per parą ir Połowce - Piaščtaka / Пяшчатка - rus. Piesčiatka Песчатка (Lenkijos kelias DK19-DK 66 Białystok - BielskPodlaski - Brest) - 500 lengvųjų automobilių per parą

    Tarp Bastogės ir Gardino kelyje DK19 / M-6 yra pasienio punktas Kuźnica Białostocka - Bruzhi / Брузгі, rus. Bruzgi / Брузги. Lengvieji - 1600, krevininiai - 580. Tame pasienio punkte Lukašenka 2021 bandė sukurstyti nelegalius migtrantus pažesti Lenkijos sieną. Lenkija nesicackino ir 2021 m. lapkričio 9 d. uždarė tą pasienio punktą
    Palenkės vaivadijoje ir Gardino srityje buvo likęs vienitelis punktas kelyje DK65 Bobrowniki - Bierastavica / Бераставіца rus. Берестовица / Berestovica. Lengvieji - 900, krovininiai - 500. Prieš tris deinas dvi dienas jo neliko.

    Dabar šioje sienoje liko tik du punktai prie Bresto:
    Terespol - Brest / Брэст , rus. Briest / Брест - 1700 lengvųjų per parą
    Kukuryki - Казловічы / Kazlovičy, rus Kozloviči / Козловичи - pajėgumas 1200 sunkvežimių per parą

    Žmonėms vykstantiems į Europą yra nemažai nepatogumų - iš Gardino į Balstogę yra apie 85 km. per Bierastavicą susidaro 130 km, per Brestą - 400 km. Aišku, kad žmonės puls važiuoti per Lietuvą - per Druskininkus ir Lazdijus bus 'tik" apie 240 km.

    Gudų propagandistai bandė kabinti makaronus, kad lenkai sureagavo į bevizį režimą, kurį įvedė Lukašenkos režimas.
    Jei ir buvo toks ekonominis motyvas, tai jis buvo paskutinėje vietoje. Buvo svarbesnių argumentų - Gudijos valdžia uždarė visas lenkiškas mokyklas, taiko repersijas prieš katalikų bažnyčią lukašenkiniai mankurtai net pradėjo metodiškai naikinti 1920 metų kovų su bolševikais ir 1944 m. Armijos Krajovos karių kapus.

    Natūralu,kad Gudijjos spaudoje buvo daug komentarų dėl punkto Bobrowniki - Bierastavica uždarymo - nuo to, kaip reikės grįžto į Brestą per Lietuvą , o į Minską - per Latviją iki to, kiek reikia mokėti stufdentui, kad ši laikytų užėmęs eilę prie sienos

    Naša Niva. by
    Польша закрывает пункт пропуска «Бобровники» с 10 февраля «из соображений национальной безопасности»
    https://nashaniva.com/ru/309466
    К чему приведет закрытие «Бобровников»
    https://nashaniva.com/ru/309469

    Zerkalo.io
    «Могут закрыть все границы с РБ».
    Белорусы, которые собираются в Польшу в ближайшие дни — о том, как восприняли новость и что будут делать
    https://news.zerkalo.io/life/32319.html?c

    Svaboda.org
    «На літоўскім пераходзе будзе каляпс».
    Беларусы расказалі, што зьменіцца, калі закрыюць Баброўнікі


    https://www.svaboda.org/a/32263685.html

    Įdomu, kad net Kremliaus propagandistas Peskov savo benfise rado laiko paminėti, jog Bobrovnikų- Bierastavicos uždarymas sukels "logiostinių problemų".
    Šiek tiek skauda ir kremliniams, kai užako importo kanalas.
    Песков: закрытие пункта пропуска "Бобровники" может привести к логистическим трудностям
    https://tass.ru/ekonomika/17018885

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Lukašenkos diktatūra padarė dar vieną nusikaltimą
    Baltarusijos žurnalistas, išregistruotos ir uždraustos Baltarusijos lenkų sąjungos pirmininkas Andrzej Poczobut / Andre Počobut atsisakė būti ištremtas į Lenkiją.
    Jis po dviejų metų sulaikymo gardino teisme nuteistas kalėti 8 metams.


    2022.02.08
    Andrzej Poczobut skazany przez białoruski reżim na osiem lat więzienia
    https://www.gov.pl/web/polonia/andrz...-lat-wiezienia

    Zerkalo.io 2022.02.08
    Журналисту Андрею Почобуту дали 8 лет колонии
    https://news.zerkalo.io/life/32199.html?c

    Ką gali iš žmogaus padaryti Lukašenkos kalėjimas

    Prieš dvejus metus - prieš kratas Baltarusijos lenkų sąjungos būstinėje

    https://www.svaboda.org/a/31168563.html

    Teismo metu

    https://spring96.org/ru/news/110552
    https://news.zerkalo.io/life/32199.html

    Lenkijos valstybė ne tik žodžiais protestavo protestavo dėl žmogaus teisių pažeidimo, bet ir uždarė pasienio punktą Bobrowniki / Velikaja Bierastavica,
    Gudijos valdžia įsistatė kiaulės akis ir pareiškė protestą Lenkijos pasiuntiniui

    Apie pasienio punkto uždarymo poveikį ekonomikai verta pakalbėti atskirai - jis didesnis nei norėtų Lukašenkos valdžia.

    Šiaip ir Lietuvos valdžia galėjo kaip nors reaguoti į lietuviškų mokyklų Gudijoje uždarymą
    - už lietuviškos mokyklos Gervėčių - Rimdziūnų krašte panaikinimą galėjo uždaryti Lavoriškių / Kotlovkos pasienio punktą
    - už Pelesos lietuviškos mokyklos panaikinimą galėjo uždaryti Šalčininkų / Benekainių pasienio punktą

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    O gal iš tikro bulbafiureris laukė 5 dienas pas arabus, derėjosi dėl savo atsarginio varianto? https://charter97.org/ru/news/2023/2/4/534990/

    Komentuoti:

Working...
X