Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Religija

Collapse
X

• Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

• cozzamarra
    replied
    Tomizmas vertas pagarbos už tvirtą poziciją religijos klausimu, nepaisant pigių bandymų pasišaipyt.

Bažnyčia vis dėlto yra būtinas reikalas, pergyvenęs sovietizmą ir daug kitokių negandų, apie pašaipūnus jau net nekalbant. Antra vertus, automobilių ir visa ko kito šventinimas išties atrodo juokingai, mano nuomone.

Komentuoti:

• MedinisStrazdas
    replied
    Parašė SoulMulticast Rodyti pranešimą
    [B]Kunigas Algirdas Toliatas pašventino naujus policijos BMW
    Kunigas vos sulaiko juoką.
    Parašė John Rodyti pranešimą

Samsung irgi parašiau. Laukiu atsakymo. Jei no go, rašysiu Delfi, 15min ir pan.
    Bet šiaip kažką parduodant visgi reikia tikrinti aprašymus ir patiems.
    Nereikia, iš karto eini į techninių parametrų skiltį, o savireklamą galima praleisti.
    Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

Normalus dalykas daugelyje krikščioniškų šalių, pvz. Lenkijoje ar Graikijoje dar daugiau šventina. Normali tradicija, o tikintiesiems - daugiau negu vien tik tradicija. Buvo praėjusį sekmadienį Šv. Agota, duoną šventino, nesivežiojat mašinoj? Nes tikrai labai daug kas vežiojasi, aš tame tarpe.
    Normalus nebent tikint senukais debesyse.
    mokykloje organizuotai mus visus vesdavo į mišias, padarydavo pertrauką pamokose per religines šventes ir vesdavo į bažnyčią.
    kaip galima šitaip žaloti vaikus?
    Parašė Gator Rodyti pranešimą
    Gal nuo regiono. Pas mane giminėse daug krikščionių ir pats save tokiu laikau, bet irgi nesu girdėjęs nieko apie duomą.

O čia kas parašė, kad auto šventinimas ir sėkmės linkėjimas (tik) su Rusija susijęs, tai turbūt tiesiog ant krikščionybės užstumt nevykusiai norėjo, ale nelygis krikščioniškai šventint
    Nelygis išvis šventinti ir dar reklamuotis kad teisėsauga vadovaujasi religiniais įsitikinimais.
    Parašė DeSadas Rodyti pranešimą

kaip jaustis nekrikscionims, zydams ar musulmonams?
    Jaustis proscelizuotiems.

Komentuoti:

• Tomizmas
    replied
    Parašė Kristupas0220 Rodyti pranešimą
    Tomizmas , o kodėl taip įnirtingai ginate religiją, teigiate, kad stebitės tais, kurie nemoka sukalbėti maldos? Bet juk už lanko XXI amžius, mokslo ir technologijų amžius - tokį prieštaraujančių argumentą galite neretai išgirsti. Arba kad jeigu Dievas egzistuoja iš tikrųjų - kur jo egzistavimo įrodymai?
    O kuo technologijos paneigia religiją? Taip, jos labai stipriai palengvina gyvenimą ir padaro jį kokybiškesnį, bet kuo tai susiję su religija, morale, Dievo egzstavimu? Technologijos, kad ir kokios fainos ir geros, yra tik daiktai. Jie buitį pagerina, bet egzistencinių dalykų nesprendžia.

Kažkada jau esu šiame forume rašęs apie įrodymus, bet tada atsirado laikančių tai kliedesiais. Man pakankami įrodymai yra istorijos, kurias puikiai žinau nuo vaikystės, ir žino visi gimtų vietų gyventojai - kas atsitiko su tais, kurie dalyvavo griaunant Švenčionėlių cerkvę (tragiškai žuvo iš karto po to), kas nutiko sovietmečiu su šios dabar jau atstatytos koplytėlės Švenčionyse griovėjais, pilna internete konkrečių istorijų su pavardėmis kas nutiko su griovusiais Kryžių kalną (irgi ilgai negyveno), ardžiusiais kryžiaus kelio stoteles Ukmergės rajone, kaip greit žuvo tas kuris 2003 m. pavogė ir sudegino Jėzaus skulptūrą nuo Krokulės šaltinio prie Utenos, o jeigu rusų kalba paieškoti apie cerkvių griovimus sovietmečiu (na, matyt niekur pasaulyje taip šventų vietų nenaikino), tai visur griovusiųjų mirtys nedaug trukus po padarytų niekšybių. Akivaizdu kad visi, kurie susitepa rankas šventovių griovimu ar išniekinimu, labai greit baigia savo egzistavimą šiame gražiame pasaulyje. Dar reikia įrodymų? Man, kaip jau minėjau, jau šitų dalykų pilnai užtenka, kad net neabejočiau.

Ir šiaip iš gyvenimo žinau realių pavyzdžių, kai maldos, tikėjimas padėjo žmonėms labai sunkiose situacijose.

Komentuoti:

• Kristupas0220
    replied
    Tomizmas , o kodėl taip įnirtingai ginate religiją, teigiate, kad stebitės tais, kurie nemoka sukalbėti maldos? Bet juk už lanko XXI amžius, mokslo ir technologijų amžius - tokį prieštaraujančių argumentą galite neretai išgirsti. Arba kad jeigu Dievas egzistuoja iš tikrųjų - kur jo egzistavimo įrodymai? Aš pats pamenu, kaip 1 klasėje su manimi kartu etiką lankė gal kokie 2-3 mokiniai, o 2 klasėje visi masiškai perėjo į tikybą, matyt dėl paruošimo 1-ąjai komunijai. Paskui (3 kl.) - etikoje vaikų vėl padaugėjo. O minėtoje 2 klasėje su manimi etiką lankė tik 2 mergaitės - man asmeniškai teko mokytis su tomis SOS Vaikų kaimo auklėtinėmis iš Čečėnijos, po karo likusiomis našlaitėmis, jos matyt tos kur buvo atimtos iš tų garsiųjų Gatajevų šeimynos. Man už viską žiauriau tik tai, kad jos dvi, iki pat kokios 5 klasės (matyt pagal ugdymo programą), artėjant gegužės pirmajam sekmadieniui, per muzikos pamoką turėdavo kartu su visais dainuoti visokias dainas apie mamą, per dailę piešti jai sveikinimus-atvirukus. Kaip joms jaustis, ką joms laikyti savo mama? Ta, kuri žuvo ir kurios jau nebeprikelsi, ar tą vaikų namų prižiūrėtoją, kuri be jų, turi apšokinėti dar 20+ vaikų grupę?

Komentuoti:

• Tomizmas
    replied
    Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
    Ištraukdavo kunigas parodyti raudonąjį velnią?
    Nereikia rodyti, jisai viduj pas mus visus. Pavyzdžių toli ieškoti nereikia.

Komentuoti:

• sankauskas
    replied

Nebūdavo taip Iš tikrųjų tai įdomios būdavo pamokos, ir pasijuokdavom, ir sužinodavom daug.
    Ištraukdavo kunigas parodyti raudonąjį velnią?

Komentuoti:

• Tomizmas
    replied
    Taip ir sakyk kad kunigas pasisodindavo ant kelių, saldainių duodavo...
    Nebūdavo taip Iš tikrųjų tai įdomios būdavo pamokos, ir pasijuokdavom, ir sužinodavom daug.

Komentuoti:

• sankauskas
    replied

Pas mus buvo susiklosčiusi kažkurioje klasėje (gal 6) iš viso įdomi situacija, kai visi "vyrai" principingai pasirinko tikybą
    Taip ir sakyk kad kunigas pasisodindavo ant kelių, saldainių duodavo...

Komentuoti:

• Tomizmas
    replied
    Parašė Savitarnos kasa Rodyti pranešimą
    Pas jus tikyba būdavo vienintelis pasirinkimas pradinėse klasėse?
    Pradinėse klasėse taip. Etika kaip variantas atsirado po pradinių.

Pas mus buvo susiklosčiusi kažkurioje klasėje (gal 6) iš viso įdomi situacija, kai visi "vyrai" principingai pasirinko tikybą, o visos "moterys" etiką Tiesiog tipo "dėl chebros", kad būtų tarp savų (čia kaip tik dar tas amžius, kai sėdėti viename suole su priešingos lyties atstovu/atstove atrodo "pazoras") ir neatitinka paniatkių

Bet vykdavo tam tikra migracija - lankantys tikybą pasėdėdavo ir etikoje, ir atvirkščiai. Etikos mokytoja irgi pasakdavo labai įdomiai, o religijos būdavo ne ką mažiau - etiniai dalykai paprastai remdavosi krikščioniška etika.

Parašė DeSadas Rodyti pranešimą
    Normaliai. Iš jų niekas neatima jų religijos (ar nereliginių įsitikinimų), nedraudžia būti nekrikščioniu, žydų, musulmonu, neišmeta dėl to iš darbo.
    Paskutinis taisė Tomizmas; 2023.02.10, 20:41.

Komentuoti:

• DeSadas
    replied

Normalus dalykas daugelyje krikščioniškų šalių, pvz. Lenkijoje ar Graikijoje dar daugiau šventina. Normali tradicija, o tikintiesiems - daugiau negu vien tik tradicija. Buvo praėjusį sekmadienį Šv. Agota, duoną šventino, nesivežiojat mašinoj? Nes tikrai labai daug kas vežiojasi, aš tame tarpe.

Komentuoti:

• Savitarnos kasa
    replied
    Pas jus tikyba būdavo vienintelis pasirinkimas pradinėse klasėse?

Komentuoti:

• Tomizmas
    replied
    Parašė Stadionas Rodyti pranešimą
    11-12 panašiai buvo, bet kai jaunesni buvom ir pamoka viduryje dienos būdavo tiesiog kortom lošdavom, šiaip ne vieno žodžio ar temos neatsimenu, nors ji pastoviai kažką pasakodavo (dažniausiai pati sau).
    Tikyba kaip pirmoji savaitės pamoka, prieš kurią melsdavomės, buvo pradinėse klasėse. Nuo 5 klasės jo, buvo pasirinktinai tikyba ir etika, ir ne pažymiams, bet įskaitai. Bet klausydavomės per tikybą, būdavo įdomu. Pas mus kunigas vesdavo (dabar jau a. a.), mokėdavo rasti kalbą su paaugliais, rimtas temas pateikti įdomia, nenuobodžia forma, dažnai ir su humoru. Įdomu buvo.

Religingumas liko daugumos mūsų labai svarbia gyvenimo dalimi ir dabar, kai dauguma jau auginame vaikus. Ir kažkokios "primityvizacijos" neįvyko - nesutrukdė nei gauti išsilavinimus, nei dirbti gerus darbus, nei žengti koja kojon su technologiniu progresu.

Komentuoti:

• Gator
    replied

Na, čia gal ne tiek su krikščionybe, kiek apskritai su primityvumu susiję. Afrikos gentys visokios irgi mėgsta šventinti viską, ar babajai visokie.
    Argumentas śitas priimamas, bet ne tas, kad su Rusija.

Komentuoti:

• sankauskas
    replied
    Parašė Gator Rodyti pranešimą
    Gal nuo regiono. Pas mane giminėse daug krikščionių ir pats save tokiu laikau, bet irgi nesu girdėjęs nieko apie duomą.

O čia kas parašė, kad auto šventinimas ir sėkmės linkėjimas (tik) su Rusija susijęs, tai turbūt tiesiog ant krikščionybės užstumt nevykusiai norėjo, ale nelygis krikščioniškai šventint
    Na, čia gal ne tiek su krikščionybe, kiek apskritai su primityvumu susiję. Afrikos gentys visokios irgi mėgsta šventinti viską, ar babajai visokie.

Komentuoti:

• Stadionas
    replied

Aš į tikybos tik pamokas ateidavau 3 kartus per metus, per paskutinę trimestro pamoką gautį parašą. Buvom sadarę tokį sandorį - mokytoja leidžia neiti į pamokas, aš nevaikštau, ir netrolinu klasės su visokiais bismillah ar rahman ar rahim
    11-12 panašiai buvo, bet kai jaunesni buvom ir pamoka viduryje dienos būdavo tiesiog kortom lošdavom, šiaip ne vieno žodžio ar temos neatsimenu, nors ji pastoviai kažką pasakodavo (dažniausiai pati sau).

Komentuoti:

• Gator
    replied

Komentuoti:

• sankauskas
    replied
    Parašė Stadionas Rodyti pranešimą

mes per tikyba, kortom lošdavom.
    Aš į tikybos tik pamokas ateidavau 3 kartus per metus, per paskutinę trimestro pamoką gautį parašą. Buvom sadarę tokį sandorį - mokytoja leidžia neiti į pamokas, aš nevaikštau, ir netrolinu klasės su visokiais bismillah ar rahman ar rahim

Komentuoti:

• Tomizmas
    replied
    Būtų įdomu šitą diskusiją perkelti į religijos temą. Šiaip tikrai įdomu, panašu kad skirtingose Lietuvos vietose religingumo tendencijos skiriasi. Tai aš ten apie vaikystę 90-aisiais kalbėjau, bet kad ir dabar - pernai per Šv. Agotą buvau Švenčionėlių bažnyčioje, šiemet - Švenčionių. Ir ten, ir ten bažnyčios buvo pilnos, ir toli gražu ne vien pensininkai. Duonos riekių atsinešė visi - reiškia, puikiai žinojo kas tai per diena, kas per ją yra daroma ir kokiu tikslu.

Bet Vilniaus bažnyčiose irgi nepasakyčiau, kad būtų mažai žmonių, ar kad jie būtų atsitiktiniai, nemokantys elgtis. Lanko ir didmiesčiuose žmonės bažnyčias. Vėl gi - matau toli gražu ne vien pensininkus. Jaunimo daug, šeimų su vaikais.

Komentuoti:

• Stadionas
    replied

Kad saugotų nuo nelaimių.

Tiesą sakant, man sunkiai suvokiama, kad apie tokius dalykus įmanoma būti negirdėjus, gyvenant Lietuvoje. Gal tai priklauso kažkaip nuo regionų? Nes kai mokiausi pradinėse klasėse audringais 90-aisiais, pas mus Švenčionėlių mokykloje organizuotai mus visus vesdavo į mišias, padarydavo pertrauką pamokose per religines šventes ir vesdavo į bažnyčią. Ne tik mūsų klasė, bet ir paralelinės, ir vyresnės, ir jaunesnės - visi. Bažnyčia būdavo pilna vaikų.

Kai sulaukus 8 - 9 metų atėjo laikas eiti prie pirmos komunijos - visą katekizmo mokymą ir paruošimą pirmai išpažinčiai ir komunijai, organizavo mokytojai su vietiniais kunigais.

Tikyba būdavo pati pirma pamoka pirmadieniais, nuo jos prasidėdavo savaitė, ir apskritai savaitę pradėdavom visa klasė atsistojusi ir sukalbėjusi poterius. Per tikybos pamokas aiškindavo visas krikščioniškas tradicijas nuo - iki.

Ir mūsų kartos tėvai, net užaugę sovietmečiu, buvo ir yra religingi, pas visus namie visada mačiau kryžius ir šventus paveikslus, ir puikiai žinau kad net senesniais laikais, būdami pionieriais ir komjaunuoliais eidavo į bažnyčią, buvo krikštyti, priėję komunijos, sutvirtinti, tuokėsi bažnyčiose, krikštijo gimusius vaikus, aišku tam nuveždavo į kitą parapiją ar net rajoną "kad nesireklamuoti", bet religija visada buvo gyva, ir labai svarbi gyvenimo dalis.

Gal ne visur Lietuvoje taip buvo? Dėl to man ir keista. Kažkada vienas kolega pasakė, kad nemoka melstis, tai aš laikau išsižiojęs. KAIP įmanoma nemokėti maldų? Nes man atrodo, kad maldų mokėjimas - tai savaime suprantamas dalykas nuo vaikystės.
    mes per tikyba, kortom lošdavom.

Komentuoti:

• gerietis
    replied

KAIP įmanoma nemokėti maldų? Nes man atrodo, kad maldų mokėjimas - tai savaime suprantamas dalykas nuo vaikystės.
    Žinau gal du žmones kurie mintinai maldas moka, prieškario gimimo.

Komentuoti:

Working...
X