Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vilniaus miesto bendrasis planas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė John Rodyti pranešimą

    Vilniuje, taip. Bet kadangi Vilnius nėra Šiaurės Korėjoje, Irane ar Turkmėnistane, ir nesame visiškai izoliavęsi nuo pasaulio, tai būtų logiška lyginti urbanistinius sprendimus ne tik su tuo, kas buvo anksčiau Vilniuje ar yra dabar kituose Lietuvos miestuose, bet palyginti ir su kitais regiono ar visos civilizuotos Europos miestais, kur tuo pat metu vyksta panašios paskirties objektų statyba.
    Na dabar situacija turėtų pasikeisti, nauja vyr. architektė panašu gana vakarietiškų pažiūrų.
    Flickr

    Comment


      Parašė Lettered Rodyti pranešimą

      Na dabar situacija turėtų pasikeisti, nauja vyr. architektė panašu gana vakarietiškų pažiūrų.
      Nominaliai ir Pakalnis buvo gerų šiuolaikinių pažiūrų su savo kalbomis. Bet darbai labai smarkiai skyrėsi nuo kalbų. Duok dieve, kad su naująja vyr. architekte būtų kitaip.

      Comment


        Naujoji architektė apie miesto planavimą. Man labai patinka ką ji kalba - reikia tikėtis tai neliks tik žodžiai, ar dar blogiau - paaiškės, kad eilinės manipuliacijos ir melas.

        https://madeinvilnius.lt/naujienos/m...izija-vilniui/

        ,,– Gal galėtumėte pasidalinti savo vizijomis, planais apie Vilniaus architektūrinę bei urbanistinę plėtrą?

        – Laukia didžiulis darbas su komanda, tai nėra vieno žmogaus darbas. Labai noriu sutelkti visą po Vilnių išsimėčiusią komandą, nes pačioje savivaldybėje nebuvo kuriančio skyriaus, atsakingo už viziją. Aš atėjau pas Mindaugą su būtent tokiu matymu, kad galėsime kurti viziją, bet iš esmės laiko tam nebuvo, jis buvo užsiėmęs kasdieniais dalykais, kur veda plėtotojai, kur tas srautas veda. Tai yra neįtikėtinai intensyvus srautas.

        Apie miesto kūrimą be bendrojo plano mes dabar neturime nieko. Mes turime bendrąjį planą ir daugybę plėtotojų, norinčių jį įgyvendinti mažesniame mastelyje kiekviename sklype. Mums trūksta planavimo tarp bendrojo plano ir sklypo, kai mes turime norinčius plėtoti Šnipiškėse, kur nėra infrastruktūros.

        Net ir čia, centrinėje dalyje nėra infrastruktūros. Mes neturime vizijos, kaip ten matysime mokyklas, viešąsias erdves, kaip mūsų gatvės atlaikys bendrojo plano intensyvumą. Bendrasis planas gali padauginti Vilnių du kartus. Ar mes esame tam pasiruošę? Ne, nesame pasiruošę ir ta plėtra vyksta ne mūsų greičiais.

        Visi plėtotojai daro savo vizijas ir mes, tiesą pasakius, einame šiek tiek iš paskos, nes neturime tiek resursų, net ir galimybių užbėgti į priekį. Pavyzdžiui, ateina didžiulis kvartalas su žmonių potencialu, kuris ten bus, vartos, važiuos, bus transporto vartotojų visam miestui. Tai yra didžiulė infrastruktūros problema, mes neturime sukurtų ryšių.

        Šiaurinė gatvė, kuri 1972 metais suplanuota, iki šiol dar nerealizuota, nes visiems trūksta valios tą įgyvendinti, o iš esmės reikia sukurti ne vieną jungtį. Mes su transportininkai žadame sėstis ir kalbėtis apie galimybes, dėlioti reikiamus ryšius, kad Vilnius neuždustų su visa plėtra, kurią suplanavo bendrasis planas.

        Bendrajam planui ir judumo planui, kurį sunkiai sekasi įgyvendinti, reikia realių žingsnių, kad pastatyti pastatai mums netaptų bloga pasekme ir visuotiniais skundais, kaip mes čia gyvename. Taip, mes turėsime keisti ir savo įpročius. Keisti mobilumą, ne tik važinėti automobiliais, bet dabar Vilnius taip sudėtas, kad mes turime didžiulę plėtrą už miesto.

        Aš sakau, kad kelis žiedus mes turime – turime Senamiestį, turime Naujamiestį, žaliąjį žiedą Vilniaus, jis yra dauboje, už žaliojo žiedo mes turime sovietinius kvartalus, jų net 60 proc. yra, toliau turime vienbučius, iki kurių dar reikia važiuoti.

        Vilnius yra radialinės struktūros miestas – važiuojame į centrą, dažniausiai ten yra visos tos sukurtos funkcijos ir paslaugos, kurių mums reikia. Sovietiniuose kvartaluose to nebuvo, mes juos vadiname miegamaisiais. Tai mūsų tikslas yra, kad netaptų vien tik centras, Naujamiestis, ta centrinė dalis traukos tašku, kad traukos taškai susikurtų ir tuose dabar neaktyviuose kvartaluose.

        Tai yra tikrai net ne ketverių ir net ne aštuonerių metų darbas. Čia reikia ilgalaikių planų, bet juos reikia pradėti kurti, nes nepradėję mes neišspręsime ateities kartų problemų.


        – Jei gerai suprantu, vienas iš jūsų svarbiausių tikslų yra aktyvesnė infrastruktūros, neapsiribojant vien susisiekimo, plėtra?

        – Labai daug norėčiau darbo su transportininkais, nes iki šiol urbanistika buvo atskirta nuo gatvių planavimo. Gatvės matomos tik kaip asfaltavimo arba estetikos erdvės, bet gatvė yra mūsų viešoji erdvė, kurioje mes galime leisti laiką ne tik su automobiliu, bet ir būdami pėsčiaisiais, dviratininkais.

        Tai pralaidumas ir judumas yra viena iš tų problemų, kurią mes, įvertinę miesto plėtrą, kai sakoma, tankėjimą, turėsime. Kai visi klausia, kaip jūs tą tankumą užkoduosite nesumažinant žaliųjų plotų, tai mes arti miesto centro turime pramonines, jau užstatytas teritorijas, kurios gali pasikeisti, gali gauti naują urbanistinę vertę ir nesukurti didžiulių transporto srautų, nes mes jau turime labai daug judėjimo.

        Taip pat mes turime labai milžinišką švietimo infrastruktūros poreikį ir jis taip pat sukuria judėjimą ir srautus. Tėvai veža vaikus į darželį, kuris yra toli nuo namų, tada nuo darželio veža kažką į mokyklą, tada į darbą.

        Pažiūrėkime, kiek mes turime judėjimo. Vietoj to, kad galėtume turėti vieną kelionę, mes turime penkias keliones. Vilniuje trūksta apie 10 naujų darželių, tai čia mes ir rekonstrukcijas planuojame, ir naujas mokyklas. Švietimo tinklas yra irgi susijęs su visu mūsų judėjimu.


        – Kalbant apie miesto plėtrą, nuo ko čia ketinate pradėti?

        – Faktas, kad dėmesys bus skiriamas tiems miegamiesiems mikrorajonams. Centre viskas jau aišku, ten konversijos vyksta. Šnipiškės laukia, mes turime didžiulius iššūkius su savo daugiaaukščiais namais. Čia nebuvome pasiruošę, tiesą pasakius, nuo architekto Nasvyčio sukurtos urbanistinės kalvos kreivės nebuvo jokio atsinaujinimo ir matome, kad ji jau yra pakitusi, poreikiai keičiasi, nėra įvertinta, kaip draugaus tie mūsų medinukai su dangoraižiais, kaip bus su infrastruktūra, mes dar jos neturime. Mes čia turime kaimą vos už kelių metrų.

        Tai turime tų taškinių teritorijų, kurios mums svarbios. Iš esmės mažiausiai dėmesio per visą Nepriklausomybės laiką yra gavę tie miegamieji sovietiniai rajonai. Čia yra didelė problema vien dėl to, kad tai yra monofunkciniai pastatai, juose galima tik miegoti, o visi darbo objektai yra kažkur toliau.

        Kitas dalykas yra pati būklė pastatų, nes seniausiam kvartalui, pirmiesiems pastatams V. Pietaro gatvėje jau 60 metų ir tai jau yra labai sena statyba. Tada yra kiemai, kurie dar nesuformuoti. Didžioji dalis sovietinės statybos daugiabučių neturi savo nuosavybės, niekaip nevyksta šita reforma, kad jie susiformuotų. Miestas nėra nusistatęs ribų, kur yra tvarkoma pačių gyventojų, o kur miesto.

        Tai yra tokia kieta problema, bet vis dėlto didžiausias pokytis turi būti galvoje, nes matome, kad gyventojai nepasiruošę pokyčiui, jie nenori būti atsakingi už savo teritorijų. Jie šiaip labai nenori pokyčių ir čia bus uždavinys surasti tas seniūnijas, tuos daugiabučius, kurie nori pokyčių – nuosavo kiemo, kažkokio bendruomenės centro arba aiškios parkavimo zonos. (…)

        Mes norime, pavyzdžiui, padaryti demonstracinį kvartalą, galėtume investuoti į teritoriją, kuri būtų kaip pavyzdys.''

        Comment


          Parašė spekas Rodyti pranešimą
          Naujoji architektė apie miesto planavimą. Man labai patinka ką ji kalba - reikia tikėtis tai neliks tik žodžiai, ar dar blogiau - paaiškės, kad eilinės manipuliacijos ir melas.
          Kalba tikrai adekvačius dalykus, o tą dalį apie BP man pačiam čia forume jau atsibodo kartoti, tad smagu, kad ir vyr. architektė sako tą patį.

          Na bet iš kitos pusės, jos buvęs viršininkas kalbėjo panašiai protingus ir pažangius dalykus, bet žinom kaip viskas buvo realybėje...

          Comment


            Parašė spekas Rodyti pranešimą
            Naujoji architektė apie miesto planavimą. Man labai patinka ką ji kalba - reikia tikėtis tai neliks tik žodžiai, ar dar blogiau - paaiškės, kad eilinės manipuliacijos ir melas.''
            Skamba pakiliai, bet žvelgiant realistiškai savivaldybė neturi komandos kurį gebėtų ir suvaldyt day to day darbus ir piešt viziją. Ir čia realiai klausimas yra kaip jie planuoja tą keist, nes tas idealistiškas požiūris, bijau, kad labai greitai atsimuš į didesnio vystytojo "paskatinimą" greičiau ir subliūkš.

            Comment


              Parašė Hub Rodyti pranešimą

              Skamba pakiliai, bet žvelgiant realistiškai savivaldybė neturi komandos kurį gebėtų ir suvaldyt day to day darbus ir piešt viziją. Ir čia realiai klausimas yra kaip jie planuoja tą keist, nes tas idealistiškas požiūris, bijau, kad labai greitai atsimuš į didesnio vystytojo "paskatinimą" greičiau ir subliūkš.
              Kad neidealistiškas, o tiesiog toks koks ir turi būti. Mes matomai taip pripratę prie degradavimo, diletantizmo ir nihilizmo, kad pamatę tiesiog adekvatų ūkio valdymą į jį žiūrime kaip idealistiką?

              Jei miesto planavimo sprendimų priėmėjai pvz surašytų gaires kaip reikia ką daryti ir neleistų be gero pagrindo nukrypti - gal to ir užtektų? Kad ir pvz nebeleistų remontuoti šaligatvių be projekto jei jie neatitinka šiuolaikinių reikalavimų.

              Comment


                Nežinau tinkamesnės temos tad rašau. Juolab, kad ir apie architekto pareigas čia pranešiau tai kaip ir prasitęsia mintis.

                Vienas iš VMS narių praneša:
                ,,Konstatuokime, kad Nikitinas traukiamas iš vyr.inžinieriaus pareigų (įdomu su kokia išeitine), bet...
                Jis paskiriamas VMS Tvarumo vadovu! Kas čia per pareigos??? Mes Taryboje neseniai patvirtinome naują VMS administracijos struktūrą. Nėra ten tokių pareigų!''

                Comment


                  Parašė spekas Rodyti pranešimą

                  Kad neidealistiškas, o tiesiog toks koks ir turi būti. Mes matomai taip pripratę prie degradavimo, diletantizmo ir nihilizmo, kad pamatę tiesiog adekvatų ūkio valdymą į jį žiūrime kaip idealistiką?

                  Jei miesto planavimo sprendimų priėmėjai pvz surašytų gaires kaip reikia ką daryti ir neleistų be gero pagrindo nukrypti - gal to ir užtektų? Kad ir pvz nebeleistų remontuoti šaligatvių be projekto jei jie neatitinka šiuolaikinių reikalavimų.
                  Kolega, visiškai manęs nesupratot, idealizmas čia atsiranda iš tos pusės, kad jau buvo vienas šnekorius su panašiom pasakom ir pažadais, bet realybė tokia, jog VMS nėra kam tuos darbus dirbt, neužtenka ten nei kompetencijos nei spėju pačių žmonių. To pasekoje ir turim vietoj "adekvataus ūkio valdymo" tik "degradavimo, diletantizmo ir nihilizmo" apraiškas ką galima išverst į "žmonės tiesiog paskęsdavo kasdieniuose darbuose".

                  O tamstos žinia, kad Nikitinas traukiamas iš vyr.inžinieriaus, mano galva jau yra vienas žingsnis verčiantis idealizmą į realybę.

                  Comment


                    Prie to paties tvarkymosi, gal kas nors norėtų patvarkyti miestą?

                    Skelbiama atranka į UAB Grinda direktoriaus poziciją | LinkedIn

                    Comment


                      Parašė ttttt Rodyti pranešimą

                      Na tai daug ką paaiškina...

                      Aš suprantu, kad lyginant su Klaipėda (pvz su kokiu nors visišku urbanistiniu fail'u kaip Ragainės g. kvartalas) Vilniaus centre esantys projektai atrodo puikiai, o kokia nors Pilaitė "neblogai", bet gyvendamas Klaipėdoje jūs galite kokį penktadienį po darbo atsisėsti į keltą iki Trelleborg'o ir šeštadienį ryte nuvažiavęs 50km nuo jo atsidurti absoliučiai kitame pasaulyje, kur žmonės sugeba statyti pilnaverčius miestus vidury laukų ir neišsigalvoja visokių nesąmonių kodėl tai nėra įmanoma ir kodėl bet koks šūdprojektis yra "geriau, nei buvo".
                      O viskas yra tik dėl to, kad bet kokį, kaip sakot, šūdprojektį, tauta nupirks už brangEi. Tad kam statyti gerai, jei puikiai eina ir šūdas? Tai yra viskas, ką reikia žinoti prieš pradedant ieškoti kaltų Pakalnio asmenyje ar teikiant pasiūlymus pakeliauti į Švediją.
                      N N N

                      Comment


                        Parašė LBP Rodyti pranešimą

                        O viskas yra tik dėl to, kad bet kokį, kaip sakot, šūdprojektį, tauta nupirks už brangEi. Tad kam statyti gerai, jei puikiai eina ir šūdas? Tai yra viskas, ką reikia žinoti prieš pradedant ieškoti kaltų Pakalnio asmenyje ar teikiant pasiūlymus pakeliauti į Švediją.
                        Ne tik dėl to. Kad bet kokį šūdą nupirks – tą patį galima pasakyti Vokietijoje ar kitose V. Europos šalyse, kur yra didelis būsto trūkumas. Bet akivaizdžių urbanistinių nesąmonių ir chaoso (kaip Tauralaukyje ar Vilniaus Tarandėse) sunkoka pvz. Vokietijoje pamatyti. Žinoma, kad yra kritikos naujiems kvartalams dėl monotonijos, negyvybingumo, įvairovės trūkumo, neįperkamumo, bet sakyčiau, kad tai jau „antro lygio“ problemos, kai Lietuvoje dar vyrauja chaosas.
                        100 minčių – miestai, transportas ir idėjos

                        Comment


                          Tai jeigu nenupirks už brangiai tiesiog pasiims statybos leidimą ir nestatys, kol nesugalvos kad galima parduoti už brangiai. dirbtinai mažinama pasiūla.

                          Comment


                            Parašė LBP Rodyti pranešimą

                            O viskas yra tik dėl to, kad bet kokį, kaip sakot, šūdprojektį, tauta nupirks už brangEi. Tad kam statyti gerai, jei puikiai eina ir šūdas? Tai yra viskas, ką reikia žinoti prieš pradedant ieškoti kaltų Pakalnio asmenyje ar teikiant pasiūlymus pakeliauti į Švediją.
                            Jūsų kažkokia keistesnė logikos grandinė... Vystytojai maksimaliai nusipigina ir pateikia siaubingą projektą, Pakalnis patvirtina tą šūdprojektį, nors 5-6 metus aiškina, kad tokių projektų Vilniuje daugiau nebus, vystytojas dar labiau nusipigina jį bestatant, nes gi Lietuvoje gali "nežymiai" pakeist projektą jau po patvirtinimo, bet kalti yra ne tie, nuo kurių priklauso sprendimas ar išvis toks projektas bus pastatytas, o paprasti žmonės, kurie perka būstą

                            Comment


                              Nies nu neduok Die riebi marža praras čiūtački riebumo, neduok Die.

                              Comment


                                ,,Patikslintas statybos techninis reglamentas: architektai dalyvaus visame statinio projekto rengime


                                Siekiant išvengti autorių teisių pažeidimų ir užtikrinti aukštesnę architektūros sprendinių kokybę, projektuotojas projekte ir projektiniuose pasiūlymuose turės nurodyti kūrinio autorius. Autoriai turės pasirašyti projektinius pasiūlymus, techninį ir darbo projektą pritardami statinio architektūros sprendiniams. Projektuotojui keičiant projektą jis privalės turėti statinio architektūros kūrinio autoriaus sutikimą.

                                Jei savivaldybės atsakingi asmenys ar struktūriniai padaliniai turi pateikti išvadas dėl projektinių pasiūlymų, savivaldybės vyriausiasis architektas jas gaus IS „ Infostatyba”.

                                Atsakingi asmenys ar struktūriniai padaliniai įvertinę pritarimui pateiktų projektinių pasiūlymų sprendinius, visuomenės informavimo metu teiktus pasiūlymus, susijusius su jiems priskirta sritimi, turės pateikti išvadas informacinėje sistemoje „Infostatyba“. Savivaldybės vyriausiasis architektas, įvertinęs atsakingų padalinių išvadas, pritars arba motyvuotai nepritars projektiniams pasiūlymams, apie tai paskelbdamas „Infostatyboje“. Šis pakeitimas ne tik panaikina proceso fragmentiškumą informacinėje sistemoje „Infostatyba“, bet ir leidžia savivaldybės vyriausiajam architektui vienoje vietoje valdyti visas pastabas, pasiūlymus.

                                Nuo šiol Architektūros įstatyme nurodytas savivaldybės vyriausiojo architekto kompetencijai priskirtas funkcijas atliks savivaldybės vyriausiasis architektas, o techniniai veiksmai, susiję su šių funkcijų atlikimo procesu, galės būti patikėti kitiems savivaldybės administracijos valstybės tarnautojams.''

                                https://am.lrv.lt/lt/naujienos/patik...jekto-rengime/

                                Comment


                                  Parašė spekas Rodyti pranešimą

                                  Projektuotojui keičiant projektą jis privalės turėti statinio architektūros kūrinio autoriaus sutikimą.
                                  R.I.P. Avulis ir Hanner

                                  Comment


                                    Paims iš anksto sutikimą.

                                    Comment


                                      Arba nebedirbs didieji su tais, kurie ‘nechaltūrina’, kas reikš tai, kad visi turės chaltūrint arba ieškotis kito darbo.

                                      Comment


                                        Parašė Bmweda Rodyti pranešimą
                                        Paims iš anksto sutikimą.
                                        Jei Online sistemoje reikia tai gal nesigaus iš anksto paimti, nebent po to projekto keitimus fabrikuos data atgal?

                                        Comment


                                          Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

                                          Jei Online sistemoje reikia tai gal nesigaus iš anksto paimti, nebent po to projekto keitimus fabrikuos data atgal?
                                          Įtrauks į sutartį prieš darbo pradžią.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X