Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Darnus judumas. Viešasis transportas ir dviračiai ar nuosavas automobilis

Collapse
X

• Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

Parašė liudasbar Rodyti pranešimą

Kad smalsu pasidarė, tai paaiškinsiu trumpai. Aš, pavyzdžiui, apsiperku kartą savaitėje Akropolio Maximoje. Sugaištu pusantros valandos. Ok, būna, nerandu dalykų, nuvykstu dar į Mindaugo Maximą, dar kur. Užsimanau itališko maisto - dar į kokią Panoramą. Prisideda valandėlė. Kadangi, jau supratau, kad tokiems dalykams nenaudojate automobilio, nes:

1) jūs einate keturis kartus savaitėje apsipirkti;
    2) arba jūs einate valgyti į restoranus;
    2) arba prie jūsų namų yra parduotuvė, iki kurios nueiti - 5 minutės, ir tai joje nerasite visko, ką gali pasiūlyti didelis prekybos centras;

tai suponuoja (tikėtina, remiantis variantu 1), jog sugaištate daugiau laiko nei aš kartą per savaitę nuvykdamas automobiliu ir grįždamas su keliais maišais.

Na, ir nesismaukau su dviračiu galvodamas, kur man įkišti kelias dėžutes X, pora butelių X, kelias pakuotes X po apsipirkimo.
    1. Taip, 2-3 kartus, kartais ir daugiau, nes ir prie namų, ir prie darbo, parkų, sporto klubo ir kitų vietų kur lankausi aš ir mano šeima pilna parduotuvių. T.y. dažnis panašus kaip tamstos ale 1 didelio apsipirkimo, tik vis reikia kažką "dasipirkti".
    2. Einu ir ką? Čia kažkas blogo? Sakyčiau labai maloniai praleidžiamas laikas, ne veltui žmonės eina į pasymatymus, restoranuose švenčia šventes ir t.t.
    3. Taip, yra ir randu 90% visko ko reikia. Kitką pakeliui vaikštant ar prie darbo. Specialiai važiuoti į parduotuvę tenka gal kokius 1-2 kartus per metus ir tai į Promo, kai reikia kažko specifiško (pvz, prekių vakarėliui ar pan.).

Ir juokingas tas mėginimas matuotis laiku. Maždaug labai jėga apsipirkti kartą per savaitę ir valgyti šaldytą mėsą, nes savaitę ji neišsilaiko, popieriumi virstančias ar vystančias daržoves. Net jei man tai kainuoja 10 min daugiau nei tamstelei (kuo laaabai abejoju), tai šviežūs produktai yra n kartų daugiau nei verti to. Neskaitant to, kad turi gerokai didesnį lankstumą, ar pvz. mėgstam savaitgalį eidami pasivaikščioti prasukti pro turgų ir nusipirkti/paragauti kažką įdomesnio, su kai kuriais pardavėjais jau esame pažįstami ir t.t.

Ir jei dviračiu važiuoji, kad nereikėtų ateityje galvoti, tai parašysiu: įsimeti į kuprinę ar krepšį ant divačio jei tokį turi. 1-2 dienoms produktai drąsiai telpa.

Comment

Parašė liudasbar Rodyti pranešimą

Kad smalsu pasidarė, tai paaiškinsiu trumpai. Aš, pavyzdžiui, apsiperku kartą savaitėje Akropolio Maximoje. Sugaištu pusantros valandos. Ok, būna, nerandu dalykų, nuvykstu dar į Mindaugo Maximą, dar kur. Užsimanau itališko maisto - dar į kokią Panoramą. Prisideda valandėlė. Kadangi, jau supratau, kad tokiems dalykams nenaudojate automobilio, nes:

1) jūs einate keturis kartus savaitėje apsipirkti;
      2) arba jūs einate valgyti į restoranus;
      2) arba prie jūsų namų yra parduotuvė, iki kurios nueiti - 5 minutės, ir tai joje nerasite visko, ką gali pasiūlyti didelis prekybos centras;

tai suponuoja (tikėtina, remiantis variantu 1), jog sugaištate daugiau laiko nei aš kartą per savaitę nuvykdamas automobiliu ir grįždamas su keliais maišais.

Na, ir nesismaukau su dviračiu galvodamas, kur man įkišti kelias dėžutes X, pora butelių X, kelias pakuotes X po apsipirkimo.
      Yra toks išradimas kaip kuprinės, įskaitant dideles kuprines, kur telpa jei ne savaitės, tai bent pusės savaitės šopingas. Tinka tiek dviračiu, tiek pėsčiam. O pusantros valandos sėdėti parduotuvėje skamba kaip labai prastas laiko praleidimo būdas. Ką ten tiek liko reikia veikti?

Comment

Jau kelis metus apsiperku į savaitę kartą parduotuvėjeiki kurios tenka paeiti 2km, viskas telpa į kuprinę ir jei prireikia, krepši ant peties

Comment

Visa šita pseudosiskusija apie tai, kiek kartų ir kokia transporto rūšimi patogiau judėti į parduotuvę iš esmės yra apie nieką. Problema ne apsipirkimų per savaitę skaičiuje ar poreikiuse, bet kai kurių žmonių negebėjime pripažinti, kad jų proteguojamas mobilumo būdas (dažniausiai privatus automobilis) nėra absoliučiai vienintelis įmanomas būdas kur nors keliauti (pavyzdžiui, į parduotuvę). Kai yra toks apriori nusistatymas, kad jokie kiti variantai yra neįmanomi, į pagalbą pasitelkiama visokia šleiva ir randominė racionalizacija, kurios spektras yra nuo aiškinimo apie potencialias oro sąlygas ("kas jei lyja lietus?") iki šeimyninės padėties ("o kaip su vaikais?"). Problema, imho, yra gerokai paprastesnė - elementarus nesugebėjimas pripažinti, kad yra daugiau, nei vienas vienintelis būdas kažką daryti, pavyzdžiui, keliauti į parduotuvę. Žymiai paprasčiau būtų tiesiog pasakyti, kad man nepatinka važiuoti dviračiu ar vaikščioti pėsčiomis, neprivalau dėl to niekam teisintis ar ko nors aiškinti, ir tiek žinių. Tas racionalizacinių š argimentų mėtymas į sieną, galvojant, kad gal kažkuris iš jų "prilips" yra beprasmė diskusija, nes visada atsiras koks nors naujas "argumentas", jei ne del lietaus, tai dėl mėnulio fazės arba žvaigždžių išsidėstymo, ir tokia racionalizavinių argumentų skrynia yra iš principo neišsemiama.

Comment

Parašė John Rodyti pranešimą
            Visa šita pseudosiskusija apie tai, kiek kartų ir kokia transporto rūšimi patogiau judėti į parduotuvę iš esmės yra apie nieką. Problema ne apsipirkimų per savaitę skaičiuje ar poreikiuse, bet kai kurių žmonių negebėjime pripažinti, kad jų proteguojamas mobilumo būdas (dažniausiai privatus automobilis) nėra absoliučiai vienintelis įmanomas būdas kur nors keliauti (pavyzdžiui, į parduotuvę). Kai yra toks apriori nusistatymas, kad jokie kiti variantai yra neįmanomi, į pagalbą pasitelkiama visokia šleiva ir randominė racionalizacija, kurios spektras yra nuo aiškinimo apie potencialias oro sąlygas ("kas jei lyja lietus?") iki šeimyninės padėties ("o kaip su vaikais?"). Problema, imho, yra gerokai paprastesnė - elementarus nesugebėjimas pripažinti, kad yra daugiau, nei vienas vienintelis būdas kažką daryti, pavyzdžiui, keliauti į parduotuvę. Žymiai paprasčiau būtų tiesiog pasakyti, kad man nepatinka važiuoti dviračiu ar vaikščioti pėsčiomis, neprivalau dėl to niekam teisintis ar ko nors aiškinti, ir tiek žinių. Tas racionalizacinių š argimentų mėtymas į sieną, galvojant, kad gal kažkuris iš jų "prilips" yra beprasmė diskusija, nes visada atsiras koks nors naujas "argumentas", jei ne del lietaus, tai dėl mėnulio fazės arba žvaigždžių išsidėstymo, ir tokia racionalizavinių argumentų skrynia yra iš principo neišsemiama.
            Visiškai pritariu. Kaip ir rašiau anksčiau šioje temoje, kalbant šia tema prasideda ėjimas prie visiško absurdo, kad tik būtų racionalizuotas žmogaus pasirinkimas. Žmonės tampa visiškai neįgalūs, kiekvienas mažmožis pasidaro kaip didžiausias iššūkis ir t.t. Ir tik dėl to, kad jie patys supranta, kad argumentas "man taip labiau patinka" ar tinginystė yra niekinis eismo organizavimo temoje.

Comment

Parašė ttttt Rodyti pranešimą

Paprastas pavyzdys, kiek tokių dviračių, kurie išsprendžia daugumą jūsų išvardintų problemų, esat matę Vilniuje?

Aš nemačiau nei vieno.
              Teko prieš porą metų keletą dienų pataksuot vaikus į Žvėryną, tai kelis rytus iš eilės toj pačioj vietoj mačiau tą patį cargo bike'ą su tais pačiais 3 keleiviais:

Click image for larger version

Name:	PXL_20230904_045250484.jpg
Views:	126
Size:	2,64 MB
ID:	2244204

Comment

Parašė John Rodyti pranešimą
                Nemačiau, kad kažkas rašytų, jog judėjimas be automobilio yra neįmanomas. Tiesiog neaišku kiek verta yra reklamuoti cargo dviračius ir panašius išradimus kaip realią alternatyvą, jei jie priimtini yra tik entuziastams, sudarantiems geriausiu atveju keletą procentų visuomenės. Natūralu, jog bandant pateikti objektyviai mažiau praktišką transporto priemonę kaip geresnę alternatyvą, kyla diskusija su argumentais prieš šį teiginį.

Comment

Parašė dziugas99 Rodyti pranešimą

Nemačiau, kad kažkas rašytų, jog judėjimas be automobilio yra neįmanomas. Tiesiog neaišku kiek verta yra reklamuoti cargo dviračius ir panašius išradimus kaip realią alternatyvą, jei jie priimtini yra tik entuziastams, sudarantiems geriausiu atveju keletą procentų visuomenės. Natūralu, jog bandant pateikti objektyviai mažiau praktišką transporto priemonę kaip geresnę alternatyvą, kyla diskusija su argumentais prieš šį teiginį.
                  Labai gerai išties pasakyta. Pykit, nepykit (kiekvienam savaip, kaip sakiau). Man skaitant atliepimus į mano pastebėjimus kiek aukščiau, susidaro įvaizdis, kad čia bandantys prastumti savo alternatyvas kaip pagrindinius pasirinkimus - gyvena hipsteriškai, nemato savo laike vertės, neturi pinigų komfortiškoms kelionėms arba tiesiog bando dasmaukti savo use case'us (panaudojimo atvejus) iki tiek, kad galiausiai "žiemą Vilniuje važiuoti dviračiu yra z**s - neerzina ilgai šylančios sėdynės ir vairas"

Vėlgi, jei kas skaitė mano žinutes, aš nesu prieš dviračius, važinėju laisvalaikiu, ir labai daug, tačiau man tai nėra transportavimosi būdas. Gal kažkam ir patinka sadomazochizmas su kuprinėm eiti iki stotelės (ypač prie -15 juntamosios temp.) ir grįžt namo po pusvalandžio, kai aš jau po 5 min parkuoju automobilį prie namų su įšilusiom sėdynėm (gal pas jus tokių dalykų nėra, ir įsivaizduojat, kad aftomobilistai vairuoja tik dyzelius)

Tik tiek, norėjau šiek tiek žibalo įpilti į jūsų alternatyvių transporto priemonių idealizavimą, bet diskusijos temą atitinka
                  Paskutinis taisė liudasbar; Šiandien, 18:24.

Comment

Working...
                  X