Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Latvijos ir Estijos aktualijos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • themanual
    replied

    O mano mėgstama tema, pateiksiu kelias savo įžvalgas, kurios nebūtinai teisingos, bet matau joms nemažai pagrindo

    Pirmiausia nėra tiek daug naujųjų imigrantų ar gėjų Estijoje (tai tik bonusas, bet kuris pats iš savęs per menkas), jog EKRE iškilimą būtų galima sieti vien su jais. Greičiausiai pagrindinės priežastys gana tipinės ir jos yra ekonominės, kur išorės priešas yra globalusis neoliberalus vėlyvasis kapitalizmas, o etninės mažumos kartu su estų žemiausiaja klase yra pagrindinės aukos, todėl ir laikosi išvien.

    Estijos sekmės vaisius raiško toli gražu ne visa populiacija. Vyrauja nemaža pajamų atskirtis ir ilgalaikė defliacinė ES politika taip pat nepadėjo, kuri Estijoje labiausiai žalinga buvo būtent mažiausias pajamas gaunantiems. Kainos neauga ar auga lėtai, bet atlyginimai auga tik aukštos kvalifikacijos/išsilavinimo demografijai; valstybei sunku (ir nelabai netgi bandoma) pritraukti investicijas kurios kurtų geriau apmokamas darbo vietas žemos kvalifikacijos darbuotojams, o prie žemų pajamų NT tampa beveik neįperkamas. Lietuvoje mažiausiai uždirbantys neretai slepia pajamas, Estijoje - jie iš tiesų skursta ir vidutinis atlygio augimas jų nepaliečia. Nepadeda ir mažas minimalus atlyginimas.

    Varoufakis yra pastebėjęs, jog defliacinės jėgos (nebūtinai realiai patiriama defliacija) gimdo fašizmą. Jis pateikia pavyzdžiu nacius, kurie atėjo į valdžią įsivyravus defliacijai 1933 - po 1923 hyperinfliacijos jau buvo praėję dešimt metų, tuomet beje naciai bandė prasibrauti iki valdžios, bet ženklaus palaikymo iš tautos nesusilaukė. Panašiai aiškinamas ir Trumpo iškilimas. Bet mano nuomone ryšys yra tik tarp nesveikos ekonomikos ir radikalizmo, bet nepakanka žinoti ligos, jog nuspėti kokį radikalizmą ji pagimdys - tam reikia daugiau informacijos. Kas garantuota tai kad ženkliai daliai populiacijos gyvenant depresijoje kraštutinių jėgų populiarumas augs.

    Mano įžvalga kodėl Estijoje iškyla ultradešinieji, o ne ultrakairieji, būtų tokia: pirmiausia radikali kairė istoriškai demonizuota mūsų regione, o nuosaiki kairė bent jau Estijoje susitapinus su centru; antra ir turbūt netgi svarbiau - dabar gyvename globaliame pasaulyje ir jeigu bus įmanoma suversti problemas kažkam kitam (internacionalinei prekybai/susitarimams, investicijoms, užsienio/etniniam kapitalui, migracijai), tuomet tai ir bus daroma, nes žymiai lengviau įtikinti žmones, jog kažkas bando jiems pakenkti iš išorės, o ne kad su jais pačiais kažkas negerai. Yra dar viena priežastis, tai jog depresija šalyje kyla iš lėto ir laikoma šalutiniu poveikiu "gerai" veikiančioje sistemoje nesuteikiant vilties jog kažkas gali pasikeisti (stumiama dar gilesnėn depresijon joje jau esančius žmones).

    Kaireji dabar iškilti realiai gali tik visokiose izoliacinėse valstybėse, kur problemos pagrinde kyla iš vidaus ir ultranacionalizmas neturėtų pagrindo.
    Išimtis nebent jeigu krachas užklumpa gana staigiai arba jo galimybe iki pat galo bandoma netikėti ir per trumpą laiko tarpą didžioji dalis visuomenės supranta, jog sistema visiškai sugedus ir nebėra vilties ją sutvarkyti kaip buvo Graikijoje.
    Tuomet įmanomas stipriai radikaliai kairei reikalingas eksponentinis populiarumo augimas, be kurio jai kyla grėsmė taip pat staigiai išsikvėpti; tuo tarpu radikali dešinė auga tolygiau ir ji tai gali daryti augindama sau bazę iš lėto, bet stovint prie bedugnės ar nežinomybės ji neturės ką pasiūlyti (nebent tų pačių kairiųjų sprendimus per visokius dešiniesiems adaptuotus socializmus). Graikijoje būtent ir matėme staigų kairiųjų išpopuliarėjimą net du kartus prieš rinkimus ir kuomet per referendumą juos palaikė net ultradešinieji. Aišku po to išsigandęs Tsipras sugebėjo išduoti tiek kairiuosius, tiek dešiniuosius ir pasmerkė Graikiją nusivilimui kaire ir besilaižant žaizdas toliau augintis dešiniųjų jėgas.

    Estijoje tuo tarpu iki kracho labai toli, sistema sukasi dideliu greičiu, bet jai būdingos visame neoliberaliam pasaulyje matytos ir visiems aiškios žaidimo taisyklės, kurios ženklią visuomenės dalį pasmerkia vilktis uodegoje. Tokia terpė labai palanki ultradešiniems, nes protesto balsai formuojasi iš lėto, o kaltę galima suversti elitui, kuris internacionalinių ekonomikos vaisių raiškymą laiko prioritetu lyginant su visuomenės pasitenkinimu ir vienybe.

    Ir aš nemanau, jog mes čia atsiliekam nuo estų, galbūt dabar dėl migracijos ir Europinės tolerancijos ultradešinieji Lietuvoje galėtų patekti į seimą, bet ekonominiu požiūriu nelabai tam buvo pagrindo, nes:
    a) realiai suvokiama pajamų nelygybė mažesnė nei Estijoje.
    b) tegu ir iš populistinių paskatų (nes nesugebama indeksuoti), bet minimalus atlyginimas auga daug sparčiau dėka politinių sprendimų. Nusivylusieji savo viltis linkę patikėti vėl ir vėl tuos sprendimus priimančioms partijoms. Estijoje tokiu populizmu ilgą laiką niekas neužsiminėjo, todėl neužgimė/neišgyveno centro/kairės partijos, kurios turėtų realių galių ir noro apraminti apačias vis numetant kokį kaulą (aišku įvairių rodiklių indeksavimas depolitizuotų procesą ir nors nebeliktų kaulo, bet mano numone visuomenė jaustųsi teisingesnė ir tikėtina jog fašizmą gimdančios jėgos būtų per silpnos materializuotis vien iš globalios ekonomikos pasekmių). T.y. LT politikai linkę pataikauti potencialiems protesto balsams, EE politikai juos ignoravo nes buvo susitelkę ties skaičių augimu ir klaidingai įtikėję, jog auganti ekonomika ištemps ir apačias. Net jei tai ir vyktų, santykinis skurdas yra labai realus ir žmonėms atskirtis vaidina daug didesnį vaidmenį nei absoliuti perkamoji galia, nepriklausomai nuo kraštutinumo kuris pataikaus atskirtį patiriančiai visuomenės daliai.
    c) nemažai protesto balsų pasirinko emigraciją, tuo tarpu Estijoje pati pati apačia emigravo vangiai.
    d) gauname užsienio investicijų, kurios duoda naudos įvairesnei demografijai ir regionams nei Estijoje, ir visos valdžios daugiau ar mažiau įdeda bent šiek tiek pastangų, kad jų būtų daugiau.

    Šiaip buvau įsitikinęs, jog antieuropinės nuotaikos leis patekti į seimą per sekančius rinkimus NS, bet dabar Karbauskis įjungė aukščiausią pavarą ir greičiausiai sutelks apačių balsus. Žinoma ne tik jos balsuoja už radikalias dešines jėgas, yra ir idealistinis nacionalistinis elitas, bet klausimas kiek jo LT yra, nes bendrai elite pagrinde dominuoja tie žmonės, kuriems europinė integracija padėjo prasigyventi. Vidurinė klalsė kaip ne keista tiek LT tiek EE mažiausiai linkusi į radikalizmą, bet tai galima paaiškinti jog ekonominis augimas jų nepaliko nuošalyje kaip tai nutiko likusioje Europoje, o vien ant migrantų ir gėjų toli nenujosi. Kalbant apie NS jiems negelbėja ir bandymai vengti tiesmukiško populizmo pataikaujant maršistams su celofanais.

    Kur sutinku su Varoufakiu, tai kad Europoje ir toliau bus veisiamas fašizmas, tik ne dėl defliacinių ekonominių jėgų, o apskritai dėl bet kokių ekonominių jėgų, kurios iš lėto smaugia apačias, bet leidžia ir toliau apsimetinėti, jog su žaidimu viskas tvarkoje, taisyklės "nesurigintos", reikia tik išmokti žaisti. LGBT ir stambulo konvencijos čia palyginus niekas, kitą vertus migracija gali destabilizuoti padėtį, bet bent jau paskutiniu metu krypstama link to, jog ji nebebus taip atpalaiduota ir klausimas ar ultradešiniesiems nebus šita korta jau mušta.

    Tuo tarpu ultrakairiosios idėjos turi galimybę sugrįšti tik pradėjus griūti viskam arba sąmoningai jas priėmus. Tas bus neišvengiama kuomet visa gamyba taps pilnai automtizuota, nes privalės kilti pasipriešinimas technologinei diktatūrai. Tik kol kas neaišku kas laimės ir ar gyvensime matricoje, ar star treke

    uff, nu ir ilgas postas, viskas, einu autostogų
    Paskutinis taisė themanual; 2021.09.24, 10:03.

    Komentuoti:


  • Stadionas
    replied
    Parašė Karantinas Rodyti pranešimą
    Tai tada viena išeitis, atiduot tuos "antrarūšius" su visa Narvą Rusijai, tegu turisi. Ar kažkaip vistik bandyt kažkaip kitaip integruot, nes dabartinė inegracijos politika neveiksminga?
    tai niekas ir nekalba apie tai, pirminė mintis buvo kodėl rusai fašistus palaiko Estijoje, mintis buvo nes nekenčia Estijos, o kodėl nekenčia ir kaip sumažint tai visai kita tema.

    Komentuoti:


  • Tomas
    replied
    Net Tallinne rusakalbių gyventojų 50% ir ten gali gyventi pilnavertį gyvenimą nemokėdamas nė žodžio estiškai. O ką jau ten kalbėti apie visą Tallinne prasidedantį šiaurės rytų regioną, kurio gyventojai nėra akyse gyvo esto matę.

    Komentuoti:


  • Karantinas
    replied
    Tai tada viena išeitis, atiduot tuos "antrarūšius" su visa Narvą Rusijai, tegu turisi. Ar kažkaip vistik bandyt kažkaip kitaip integruot, nes dabartinė inegracijos politika neveiksminga?

    Komentuoti:


  • Stadionas
    replied
    Parašė mantasm Rodyti pranešimą

    Į getą įvarė sovietynas su rusošovinistine politika. O estai su latviais tą problemą užkonservavo. Aišku vargu ar buvo kažkoks kitoks sprendimas su jų kolonistų kiekiais.
    taip rusiškas šovinizmas labai stiprus katalizatorius (kaip čia mokytis kažkokia latvių,estų ar lietuvių kalbą) šitoje situacijoje, dėl įšaldymo na taip nepilėčio statusas nepagerino situacijos, bet klausimas kas būtų jei būtų.
    Paskutinis taisė Stadionas; 2021.09.24, 09:09.

    Komentuoti:


  • manometras
    replied
    Parašė Karantinas Rodyti pranešimą
    Toks vaizdas, kad Estijos rusams gyvenimas pakilo iki tokio lygio, kad liko tik vienintelė problema - kaip čia greičiau prisijungt prie Rusijos. Aš ir manau, kad reikia plačiau nagrinėt. Korupcija, švietimas, savivaldos reikalai, gal net LGBT. Nežinau.
    Rusams lygis praktiškai nepakilo, kai kam krito iki benamių, valkatų, alkašų lygio. T. y., kuo daugiau gauna gerai prisitaikę prie ekonominės situacijos, tuo mažiau sveria ir mažiau tenkina neprisitaikiusiuosius jų pašalpos ir minimalios algos.
    Taip, yra nepatenkintų viskuo, kas asocijuojasi su ES: ir gėjais, ir vakcinacija, ir korupcija, ir didėjančia kitų gerove, ir estų kalbos reikalavimu, ir blogais vaizdeliais jų regione ir rajonuose, nes sovietpročiai rusakalbiai tiesiog negyvena taip, kaip estai ir ten tikrai gamyklos ir šachtos žlugo, estai išsilakstė. Mūsų pietryčių ir rytų užkampius šelpė Lenkija, o Estijos rusiškus užkampius turi šelpt tik pati Estija.

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Talino ir Rygos atitinkamus rajonus, Narvą, Daugpilį...

    Komentuoti:


  • Karantinas
    replied
    Į kokį getą?

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Parašė Stadionas Rodyti pranešimą
    Patys save i getą įvare ir dabar kaltina Estus
    Į getą įvarė sovietynas su rusošovinistine politika. O estai su latviais tą problemą užkonservavo. Aišku vargu ar buvo kažkoks kitoks sprendimas su jų kolonistų kiekiais.

    Komentuoti:


  • Stadionas
    replied
    Parašė Karantinas Rodyti pranešimą
    Toks vaizdas, kad Estijos rusams gyvenimas pakilo iki tokio lygio, kad liko tik vienintelė problema - kaip čia greičiau prisijungt prie Rusijos. Aš ir manau, kad reikia plačiau nagrinėt. Korupcija, švietimas, savivaldos reikalai, gal net LGBT. Nežinau.
    Patys save i getą įvare ir dabar kaltina Estus

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    E200 bando lipdyti naują klasikinių liberalų centristinę partiją. O 1 pažymėti (EPP yra klasifikacija pagal ES parlamento frakcijas) švelniai konservatyvūs centristai.

    Komentuoti:


  • manometras
    replied
    R tame grafike yra Reformierakond (Reformų parija), anksčiau tai buvo normalūs ekonominiai dešinieji ir ilgai buvo valdžioje.
    Kas yra E200, nežinau, kažkas naujo, gal reiškia Estijai 200 metų, atseit, Reformų partijos ir normalių socialdemokratų (SDE) konkurentai, mąstantys toli į ateitį. O EPP – pamiršau, kas buvo.
    Paskutinis taisė manometras; 2021.09.24, 10:31.

    Komentuoti:


  • Karantinas
    replied
    Toks vaizdas, kad Estijos rusams gyvenimas pakilo iki tokio lygio, kad liko tik vienintelė problema - kaip čia greičiau prisijungt prie Rusijos. Aš ir manau, kad reikia plačiau nagrinėt. Korupcija, švietimas, savivaldos reikalai, gal net LGBT. Nežinau.

    Komentuoti:


  • Stadionas
    replied
    Parašė Sula Rodyti pranešimą

    Neaišku tik, kodėl vietos rusai už "fašistus".
    Vietos rusai prieš Estija

    Komentuoti:


  • manometras
    replied
    Estijai ir Latvijai vis tiek pareis pasekmės, kad sovietmečiu privežta daug rusakalbių sovietpročių. Jie iš pat pradžių nesuteikė pilietybės, bet turi suteikti ją naujai kartai, vatnikų vaikams ir vaikaičiams.
    Kaip rusakalbių ir Rusijos remiama partija Estijoj garsėjo Keskerakond (santrumpa K, Centro partija).
    Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE, Estijos konservatyvioji liaudies/tautos partija) prieš ankstesnius rinkimus įdomiai reklamavosi. Rusakalbiams rusiškai rašė “Mes turime vienytis”, o estams tą patį estiškai. Jie prieš LGBTQ+ ir t. t. Ir pan., kaip pas mus Sinica, tik siekia patikti rusakalbiams ir Rusijai.
    Ida-Virumaa (labiausiai sovietizuoti ir rusifikuoti Šiaurės Rytai) ir Estijos pietinis pasienis su Latvija skiepijasi prasčiausiai. Pietryčiuose – išskirtinės tarmės estai pravoslavai (ortodoksai) ir gal sentikiai.
    Estijoj mažiau korupcijos lieka slapta, todėl gal kyla didesnis nepasitenkinimas jai išaiškėjus. Aistros verda, nes ir estai, ir rusai turi savų ambicijų.

    Komentuoti:


  • Sula
    replied
    Parašė Stadionas Rodyti pranešimą

    tas per daug ir nestebina tada, Lietuvos pliusas, kad pas mus bent teoriškai yra skirstomi rusai ir lenkai, kas vis tiek verčia Tomaševski laviruoti tarp Rusijos ir Lenkijos, plius yra visokios DP kurios konkurencija sukelia, Tad musų pakraštiniai gali vos ne, tik į Lietuvius orientuotis.
    Neaišku tik, kodėl vietos rusai už "fašistus".

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Parašė Lettered Rodyti pranešimą

    Na stipriai dešiniųjų partijų (kaip pvz. vokiška AfD) mes į parlamentą tikrai nerenkam.
    Pagal šiandieninius standartus dešimtmečio senumo TS-LKD būtų buvus gan stipriai dešinė

    Komentuoti:


  • Stadionas
    replied
    Parašė Sula Rodyti pranešimą
    EKRE su 41% pirmauja apklausose Ida-Virumaa valsčiuje. T.y. rusiškiausoje Estijos dalyje (74% rusų, 19% estų)
    tas per daug ir nestebina tada, Lietuvos pliusas, kad pas mus bent teoriškai yra skirstomi rusai ir lenkai, kas vis tiek verčia Tomaševski laviruoti tarp Rusijos ir Lenkijos, plius yra visokios DP kurios konkurencija sukelia, Tad musų pakraštiniai gali vos ne, tik į Lietuvius orientuotis.
    Paskutinis taisė Stadionas; 2021.09.24, 07:52.

    Komentuoti:


  • Lettered
    replied
    Parašė mantasm Rodyti pranešimą
    Estai kaip visada lenkia lietuvą 5-10 metų. Tie patys procesai vyksta praktiškai visur europoje. Lietuva viena iš nedaugelio ES valstybių kurioje dar nėra tokios partijos parlamente.

    Ar Estijoje Stambulo ir lgbtšnikų klausimai išspręsti, ar tiesiog valdžios prastumti įstatymai, o visuomenėje nuotaikos kitokios?
    Na stipriai dešiniųjų partijų (kaip pvz. vokiška AfD) mes į parlamentą tikrai nerenkam.

    Komentuoti:


  • Sula
    replied
    EKRE su 41% pirmauja apklausose Ida-Virumaa valsčiuje. T.y. rusiškiausoje Estijos dalyje (74% rusų, 19% estų)

    Komentuoti:

Working...
X