Parašė R.A.M.
Rodyti pranešimą
50 metų atgal, sovietų sąjunga, kad ir nevykusiai, bet technologiškai konkuravo su JAV ir vakarais. Sovietų sąjunga pasiuntė pirmą žmogų į kosmosą, o JAV pirmi išsilaipino mėnulyje, tai, kad Rusija dabar iki ausų apsiginklavusi atominėmis bombomis, haubicomis, tankais ir t.t. - tai irgi ne Rusijos pasiekimas, o sovietų sąjungos. Sovietai technonogiškai atsiliko nuo vakarų, bet visgi buvo konkurentais #1 pasaulyje, ne taip, kaip dabar, kur Rusija visiškame technologiniame dugne. Klausimas: kodėl kažkokia suknista sovietų sąjunga technologiškai buvo #1 konkurentas vakarams? Tokį klausimą aš esu sau uždavęs ir priėjęs prie atsakymo - todėl, kad sovietų sąjunga (rusija) nusiubinėjo protus iš kitų šalių. Kai Lietuvoje kambama apie trėmimą į Sibirą, dažnai pamirštama, kad tai iš esmės buvo Lietuvos protų nusiurbimas. Užteko būti mokytoju, kad tave ir tavo šeimą išsiųstų į Sibirą, kur kelyje žūtų puse šeimos, bet kažkas vis tiek išliktų. Tai viena didžiausių Lietuvos tragedijų ir ne tik Lietuvos, protai buvo nusiurbinėjami nuo dagelio tautų, tremiama į Sibirą, kur niekas nenorėjo gyventi, ir tiesiog 'užsodinama' naujais gyventojais, kurie dar ir visai išsilavinę buvo.
Kita tragedija, kad Lietuva buvo sužlugdyta ekonomiškai. Prieš okupaciją LIetuva buvo +/- panašiame ekonominiame lygyje kaip Suomija. Ir apskritai yra taisyklė, kad kuo ilgiau šalis buvo po Rusijos 'padu' - tuo skaudesnės pasėkmės. Rytų Vokietija net ir šiandieną atsilieka nuo vakarų Vokietijos, Baltijos šalys atsilieka nuo Suomijos, su kuria kartu buvo Rusijos imperijos sudėty, Ukraina, gyvenusi okupacijoje šimtmečius, tik dabar ir labai brangiai bando iš viso to išvaduoti, o baltarusiai vis dar okupuoti, kaip ir kokie čečėnai ir dar šimtai kitų tautų, kurių dauguma jau sunaikintos.
Rusija iš pradžių iš Lietuvos ištrėmė didžiąją dalį mūsų šviesuomenės ir išsilavinusių žmonių, po to mūsų šalį sužlugdė ekonomiškai per komunistinį įsivaizdavimą, kad verslas turi būti valstybinis. Vėliau, Lietuvai atgavus nepriklausomybę ir atsivėrus sienoms, daug kas, natūralu, kad emigravo kur geriau ir kur civilizacija. Ir visgi Lietuva nepasidavė ir jos ekonomika kilo sparčiausiai visoje Euripoje per paskutinius 20 metų. Bet okupacijos žaizdos vis dar akivaizdžios, viena kurių - tragiška demografinė padėtis. Ir kai kažkas sako, kad mums reikia susitaikyti su aukos vaidmeniu, su tuo, kad Lietuva sumažės iki 1,5 mln. gyventojų, kad taps senelių valstybe, iš kurios bėgs jaunimas - tai man atrodo kaip finalas, kurio ir siekė Lietuvos prievartautojas. Mano požiūris yra kitas : jei Rusija per trėmimus nusiurbinėjo Lietuvos protus, tai šiuo metu mes galime nusiurbinėti protus iš kitos pusės. Taip - jie kalba rusiškai, kaip ir lietuviai tremtiniai kalbėjo lietuvšikai, bet tai nieko nereiškia, jei žiūrime ne 5, o 50 metų į priekį, kur lietuvių tremtinių palikuonys tapo rusais, lygiai taip pat, kaip ir dabar į Lietuvą imigravusių protingų žmonių palikuonys taps lietuviais. Istorinė skola bus atiduota, tik yra vienas didelis 'bet'- kad Lietuvoje daug kam susinaikinimo kelias atrodo patrauklesnis, nes bet kokią imigraciją vaizduoja kaip:
Parašė R.A.M.
Rodyti pranešimą

Comment