Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Kinijos santvarka ir ekonomika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Ričardas Savukynas FB:
    Nuo to laiko, kai Kinijos ambasados pasamdyti chuliganai vidury baltos dienos, vidury Vilniaus užpuolė Mantą Adomėną ir kitus, protestavusius prieš komunistinės Kinijos nusikaltimus, praėjo daug laiko. Truputį ėmėm susivokti, kad komunistinė Kinija nėra miela šalis, o greičiau - šūdų imperija.
    Kitos šalys irgi ima susivokti. Jau vieša paslaptimi tampa, kad neduokdie kokią nors savo suprojektuotą prekę užsakinėti Kinijos gamintojams - nesvarbu, ką beužsakytum, ta pat gamykla tos pačios prekės klonus su tuo pačiu pavadinimu už porą kartų pigiau (nes jiems nekainavo kūrimas) pasiūlys rinkoje netgi anksčiau, nei gausi bandomąją partiją.
    Visgi dar labiau pasaulį ima šokiruoti Kinijos šnipinėjimo mastai - aiškėja, kad jie yra neįtikėtinai dideli ir pagal poveikį nenusileidžia Rusijos šnipinėjimo mastams. Pastarieji mums neblogai žinomi - pakanka pasižiūrėti, kiek politikų yra paperkama ir kiek politikų kovoja prieš bet ką, kas kelia problemas Rusijai.
    Kinijos įtakas irgi nesunku pamatyti netiesiogiai - nors Lietuvos eksportas į Kiniją buvo mikroskopinis, t.y., realių įtakų ekonomikai ta šalis nedarė, vos paspaudus Kinijos valdžiai, Lietuvoje prasidėjo toksai neįtikėtinas cypimas iš visų pusių, kad vien šiaip durnumu jo paaiškinti tikrai neįmanoma.
    Dabar jau identifikuojami pirmieji Kinijos šnipai ir tų šnipų tinklai, ir aiškėja, kad, skirtingai nuo Rusijos, kuri savo šnipinėjimo reikalus organizuodavo neįtikėtinu įžūlumu (pvz., netgi rengdama atviras prokremlines konferencijas su verbavimais vidury Vilniaus), Kinijos taktika labai skiriasi. Būtent dėl visiškai kitokios taktikos šnipai ilgai būdavo nepastebimi, o kartais, netgi pastebėjus, neįmanoma suformuluoti aiškių kaltinimų.
    Bendra Kinijos nuostata yra paprasta - kad negalima daryti skandalų, negalima triukšmauti, nebent būtų kažkoks ypatingas atvejis (pvz., kaip su protestais dėl Hong Kongo ar santykiais su Taivanu).
    Kinijos taktika - daryti prekybinius ryšius, jais maskuoti šnipinėjimą ir visiškai bet kokius ekonominius santykius bet kokiais lygmenimis pajungti šnipinėjimo ir įtakos tinklams.
    Jei iš Rusijos galima įsivežti kokias nors prekes ir, jei tie mastai nėra dideli, o prekyba nestabili - tai taip ir likti niekaip nepastebėtu FSB agentų, tai su Kinija šitai neįmanoma.
    Dar prieš nemažai metų daugelis nevyriausybinių organizacijų pastebėjo keistų dalykų - pvz., pasikvieti ką nors iš žmogaus teisių gynėjų, kurie yra pasisakę ką nors apie Kiniją ir joje vykdomus žmogaus teisių pažeidimus, ir kažkodėl su tavim nutraukia santykius visai lyg ir niekaip nesusiję kultūrinės Kinijos organizacijos. Paaiškinimų neduoda, nebent kaip nors labai aptakiomis užuominomis pasako, kad dirbti būtent su jumis negali ir negalės.
    Kiti pastebėdavo dar įdomesnius dalykus - pvz., pabendravai su kuo nors dėl Tibeto ar Taivano, o kažkodėl tavo šeimos nariai, kurie jau buvo susiruošę nukeliauti kur nors į Pekiną, kažkoėl nebegali. Paaiškinimo nėra, nors viskas ir aišku.
    Poveikį Kinija organizuoja taip plačiai ir per tiek kanalų, kad vienaip ar kitaip į įtakos tinklus įtraukiami visi, kas tik kaip nors su Kinija susiję - ir tie, kas eksportuoja į ten, ir tie, kas iš ten įsiveža prekes. Tiekimas tampa šantažo įrankiu. Tylaus šantažo, organizuojamo taip, kad skandalai nekiltų.
    Šantažas vyksta netgi visai smulkiame lygyje - pvz., gal pirkdavai pusšimtį kokių nors daiktų iš kokio nors Ali Express, o kažkodėl tiekėjas ėmė ir dabar nebesiunčia. Be jokio paaiškinimo. Ir kiti, analogiškus daiktus siūlantys - irgi. Atrodytų, kam rūpetum, bet tiesiog vat nesiunčia ir viskas.
    Išties tai reiškia būtent tą, kad į politinės įtakos, šnipinėjimo ir šantažo sistemą įtraukiami net ir visai nedideli Kinijos prekeiviai ir kontroliuojami netgi visai nedideli, smulkūs prekybos atvejai.
    Dėl tokios sistemingos įtakos Kinija tyliai pasiekia labai labai daug įvairiausių žmonių, įmonių ar organizacijų, esančių Europoje. Ir nors tas pasiekimas yra labai palaidas, paremtas principu "pasisemkim kaušą smėlio ir jį persijoję rasim aukso smiltelę", tai visvien veikia.
    Dar blogiau, kad būtent dėl to "kaušo smėlio" principo, kai dauguma veiksmų nesisieja su šnipinėjimu, pastebėti pavojingus šantažo ir šnipinėjimo atvejus būna ypatingai sunku.
    Čia ne Rusija, kuri tiesiogiai taikosi į ryškesnes figūras, o paskui jas grubiai išnaudoja. Rusijos poveikis būna pamatomas. Kinijos poveikis lieka labai užmaskuotas.
    Vakaruose vertinama, kad Kinijos poveikis ir slaptų technologijų vogimo mastai jau nenusileidžia Rusijos/SSRS mastams jų šnipų didžiausio klestėjimo metu. Bet Kinijos šnipinėjimas organizuojamas taip švelniai, nekeliant skandalų ir patyliukais, kad požymių nepasimato. Tiktai kažkodėl Kinijoje iš kažkur atsiranda naujausios ir slapčiausios Vakarų pasaulio technologijos.
    Prisiminus tą patį kadaise buvusį Kinijos ambasados surengtą Manto Adomėno užpuolimą - visi užpuolikai buvo lyg savaiminiai, niekuo dėti, tiesiog kažkokie kiniškų restoranų virėjai ar tai kažkas panašaus. Atrodytų, ką gali padaryti virėjas?
    Netgi virėjas gali užpulti kokį nors žmogų, jei tą virėją gali paveikti Kinijos saugumiečiai. O jie paveikti gali labai lengvai - kad ir šantažuodami per to virėjo šeimos narius. Ir štai jokios įtakos neturintis virėjas tampa užpuoliku.
    Būtent toks visas Kinijos poveikių principas - tyliai, bet visai efektyviai. Per ten, kur nei nesitikėtum. Ir ta komunistinės Kinijos įtaka tiktai auga, o žalą daro vis didesnę.

    Comment


      Ilgas straipsnis rusų kalba apie Kinijos - JAV santykius, užkabinta ir rusija. Paaiškinta, kodėl santykiai suprastėjo prie Trumpo, bet nepagerėjo ir prie Bideno - https://bit.ly/chinatown_kit

      Comment


        Šiaip prisiminimams, Beijing Briben:

        Comment


          The US government's new export controls are wreaking havoc on China's chip industry.
          "Lots of people don’t know what happened yesterday.

          To put it simply, Biden has forced all Americans working in China to pick between quitting their jobs and losing American citizenship.

          Every American executive and engineer working in China’s semiconductor manufacturing industry resigned yesterday, paralyzing Chinese manufacturing overnight.

          One round of sanctions from Biden did more damage than all four years of performative sanctioning under Trump.

          Although American semiconductor exporters had to apply for licenses during the Trump years, licenses were approved within a month.

          With the new Biden sanctions, all American suppliers of IP blocks, components, and services departed overnight —— thus cutting off all service [to China].

          Long story short, every advanced node semiconductor company is currently facing comprehensive supply cut-off, resignations from all American staff, and immediate operations paralysis.

          This is what annihilation looks like: China’s semiconductor manufacturing industry was reduced to zero overnight. Complete collapse. No chance of survival.

          Comment


            Tai čia buvo visada aišku kad tokia trečiojo pasaulio šalis kaip Kinija yra absoliučiai priklausoma nuo Vakarų malonės. Nemanau kad šitos sankcijos iš tiesų suduos tokį jau mirtiną smūgį Kinijos puslaidininkių pramonei, bet šiaip čia geras indikatorius kaip ramiai, be didelio skausmo Vakarai gali padėti tokias Kinijas į vietą.
            If a lion could speak, we could not understand him.

            Comment


              Nuorodoje neparašyta, šitos sankcijos tik Mainland China ar ir Taiwanui taikomos?

              Comment


                Kodėl turėtų taikyti Taivanui?

                Comment


                  Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą
                  Nuorodoje neparašyta, šitos sankcijos tik Mainland China ar ir Taiwanui taikomos?
                  Čia panašiai kaip klausti, ar JAV sankcijos taikomos tik Rusijai, ar ir Europos Sąjungai.
                  If a lion could speak, we could not understand him.

                  Comment


                    Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                    Čia panašiai kaip klausti, ar JAV sankcijos taikomos tik Rusijai, ar ir Europos Sąjungai.
                    Kad JAV oficialiai pripažįsta taiwaną kaip Kinijos dalį ir nuo to ar jam pritaikytos sankcijos ar ne iš esmės priklausys puse pasaulio chipų rinkos.

                    Comment


                      Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

                      Kad JAV oficialiai pripažįsta taiwaną kaip Kinijos dalį ir nuo to ar jam pritaikytos sankcijos ar ne iš esmės priklausys puse pasaulio chipų rinkos.
                      Na netaikys Taivaniui, čia būtų šūvis sau į koją, neskaitant politinių niuansų, bet be amerikonų Kinijos puslaidinikių pramonėja dirba labai daug taivaniečių ir pietų korėjiečių.
                      Paskutinis taisė Dundorfas; 2022.10.18, 11:02. Priežastis: pietų

                      Comment


                        Balius baigtas ...
                        Chinese ex-president Hu Jintao escorted out of congress - BBC News
                        https://www.youtube.com/watch?v=BAwoZMvRirA

                        Comment


                          O varlius Jiang Zeminas vis dar užkonservuotas namie sėdi?

                          Comment


                            Parašė AšNeRobotas Rodyti pranešimą
                            O varlius Jiang Zeminas vis dar užkonservuotas namie sėdi?
                            Na Jiang Zeminas lik senas 96
                            Hu Jintao irgi 80, gal blogai pasijautė, bet jis lyderis didziausios opozicines grupes viduje CCP ir labai grubiai simboliška pašalinti nuo scenos visų akivaizdoje, Dar gandai sklinda, kad suiiminėja "komjaunuolių" (jos ir yra neformalus leaderis Hu) grupės šalininkus visoje Kinijoje.

                            Comment


                              Nu tai varlius užkonservuotas, dabar užkonservuos ir šitą autoritarinė partija gavo truputėjį autoritarizmo iš vidaus, dabar Džinpingas taps dievu ir kiniečiai eis vėl žvirblių medžioti. Klausimas ar netaps taovaniečiai tais žvirbliais.

                              Comment


                                Parašė AšNeRobotas Rodyti pranešimą
                                Nu tai varlius užkonservuotas, dabar užkonservuos ir šitą autoritarinė partija gavo truputėjį autoritarizmo iš vidaus, dabar Džinpingas taps dievu ir kiniečiai eis vėl žvirblių medžioti. Klausimas ar netaps taovaniečiai tais žvirbliais.
                                Kažkaip komunistų propogandos ruporai pritilę su kariniais grasinimais Taiwaniui. Turbūt pamatė kaip world's second army gauna kruopų Ukrainoje, tai ir patiems praėjo noras kariauti.
                                If a lion could speak, we could not understand him.

                                Comment


                                  Per visą Partijos suvažiavimą komunistai apie Taiwanį sugebėjo tik tokį super cringy bezdalą apie nieką pagaminti

                                  The 20th National Congress of the Communist Party of China (CPC) on Saturday passed a resolution on an amendment to the CPC Constitution. Fully, faithfully, and resolutely implementing the policy of One Country, Two Systems; resolutely opposing and deterring separatists seeking "Taiwan independence" will be added to the amended Party Constitution.

                                  The Congress notes that since the 19th National Congress, Comrade Xi Jinping has put forward a series of new ideas, new thinking, and new strategies on national defense, the armed forces, the united front, and foreign affairs. It agrees to include in the Party Constitution statements on enhancing political loyalty in the military, strengthening the military through reform, science and technology, and personnel training, and running the military in accordance with the law; elevating the people's armed forces to world-class standards; fully, faithfully, and resolutely implementing the policy of One Country, Two Systems; resolutely opposing and deterring separatists seeking "Taiwan independence"; holding dear humanity's shared values of peace, development, fairness, justice, democracy, and freedom; and advancing the building of an open, inclusive, clean, and beautiful world that enjoys lasting peace, universal security, and common prosperity.
                                  If a lion could speak, we could not understand him.

                                  Comment


                                    Tyla pries audrą, kaip ten *Su Tzu karo menas" galima rasti kazka apie tai kad reikia slėpti savo planus etc
                                    Taip sakant gal perejo nuo kalbų prie darbų
                                    https://www.agenzianova.com/en/news/...arty-congress/

                                    ​​​​​​​
                                    ​​​​​​​Chinese leader received the longest applause from delegates when he spoke of Taiwan. "We will not give up the use of force and will take all necessary measures to stop separatist movements," Xi said in his speech
                                    Paskutinis taisė digital; 2022.10.23, 21:25. Priežastis: fixed citation

                                    Comment


                                      Kinijos pakilimo laikas baigiasi: nervinasi dėl Putino ir ieško naujų kelių https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=91551499
                                      „Aš esu įsitikinęs, kad tai susiję su tokia situacija, kuri yra pačios Kinijos viduje, ką minėjo ir kolega – mes matėme, kad Kinija susiduria su labais dideliais ekonominiais iššūkiais, labai prasta demografija, kiti iššūkiai. JAV prieš kelias dienas realiai pradėjo technologinį karą su Kinija, uždrausdami tam tikrus dalykus dėl puslaidininkių, – kad JAV piliečiai turi išeiti iš firmų ir grįžti į JAV arba praras pilietybę, neįleisti į Kiniją didžiosios dalies puslaidininkių. Pradedamas Kinijos stabdymas“, – sakė M. Maldeikis. „Visus tuos faktorius skaičiuodama, Kinija supranta, kad jos pakilimo laikas baigiasi, o šalyje yra labai stiprus ir augantis nacionalistinis požiūris į pasaulį ir jį reikia Komunistų partijai kažkiek nuraminti, duodant kraujo, kad štai, žiūrėkite, mes, kaip komunistai, darome tai, kas yra Kinijos interesams, nepaisant ekonominių problemų, mes judame į priekį. Taivano paėmimas šioje darbotvarkėje būtų labai logiškas žingsnis“, – tęsė jis.
                                      Kas supranta tada apie tai pradžioje https://www.youtube.com/watch?v=6X-P4ZzYL0A
                                      Paskutinis taisė Arunasx; 2022.10.29, 12:32.
                                      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                      Comment


                                        Tik visiems draugiškai primenu, kad ‘Taivanis’ yra nuo žodžio ‘Тайвань’, lietuviškai ši šalis yra vadinama ‘Taivanas.

                                        Comment


                                          Parašė VLR Rodyti pranešimą
                                          Tik visiems draugiškai primenu, kad ‘Taivanis’ yra nuo žodžio ‘Тайвань’, lietuviškai ši šalis yra vadinama ‘Taivanas.
                                          Ar tikrai? Tiek angliškai, tiek rusiškai žodis užsibaigia vienodai Taivan, o rusų kalboje minkštumo ženklas yra kaip lietuviškas kirtis. O galunės -is ir -as yra abi lietuviškos.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X