Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Sveikata, medicina, mityba

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Galys
    replied
    Parašė John Rodyti pranešimą

    Dar yra kitas svarbus Vilniaus (ir Kauno, beje) feature. Sveikatos apsauga. Norint turėti geriausią Lietuvoje tiek valdišką, tiek privačią healthcare, iš esmės reikia gyventi Vilniuje arba Kaune. Visur kitur tuo požiūriu Lietuvoje yra biškį Bangladešas.
    Jei tai kažkokia rimtesnė operacija ar pan. tai į Vilnių ar Kauną veža ir iš provincijų, jei tai kažkas skubaus tai Bangladešą nesunkiai gali gauti ir Kaune ar Vilniuje. Jei tikrai nori turėti geriausią sveikatos apsaugą Lietuvoje, tai turėti turėti kokį pažįstamą gerą gydytoją, kuris turi platų pažinčių ratą.

    Komentuoti:


  • MedinisStrazdas
    replied
    Parašė Gator Rodyti pranešimą

    Tai žiūrint už kiek laiko. Būna išsikepi ryte ir plauni tii grįžęs vakare, tai sukietėję riebalai būna.
    Reiks pastebėt per kiek laiko riebalai sukietėja.
    Sukietėję? Jūs gal ant taukų kepate?
    Parašė Gator Rodyti pranešimą

    Dėl to iškart prieš valgant keptuvę išskalauju, užpilu vandens or palieku stovėti kol ateisiu plauti.

    Bet jei vandens užpylimas čia pavojingas sveikatai kažkuo, tai bandysiu kažkaip kitaip daryt, aišku bet kas kitas bus tikrai mažiau patogus variantas.
    Ką ten jūs tiek plaunate? Man užtenka nupilti vandeniu ir keptuvė švari.

    Sakyčiau karštos keptuvės užpylimas pavojingas tuo, kad vanduo virsta garais ir gali gauti karštų riebalų atgal

    Komentuoti:


  • Gator
    replied
    Parašė Sula Rodyti pranešimą

    Aliejus, ant kurio dažniausiai kepama, nekietėja. Jei yra taukų, tai galima šiek tiek sušildyti prieš plaunant. Jeigu indaplovėje, tai ten automatiškai aukšta temperatūra atitinkamuose režimuose.
    Šildyt prieš plaunat taip ir darau kai būnu pamiršęs po kepimo iškart išskalaut keptuvę. Bet tai yra jau papildomas darbas, kurio aš tikrai nenoriu daryti.
    Aliejus kietėja kai kepi mėsą, dešreles ir tt (iš jų riebalų išteka).

    Esmė, kad aš keptuvėd neplauju iškart iškepus (nes maistą dinu valgyt kad nešaltų beplqunant keptuvę).
    Plaunu arba pavalgęs iškart, kartu su lėkšte, arba daug vėliua jei išeinu kažkur ir nelabai noriu ar spėju plauti iškart po valgio.

    Dėl to iškart prieš valgant keptuvę išskalauju, užpilu vandens or palieku stovėti kol ateisiu plauti.

    Bet jei vandens užpylimas čia pavojingas sveikatai kažkuo, tai bandysiu kažkaip kitaip daryt, aišku bet kas kitas bus tikrai mažiau patogus variantas.
    Paskutinis taisė Gator; 2023.07.21, 15:01.

    Komentuoti:


  • Sula
    replied
    Parašė Gator Rodyti pranešimą

    Tai žiūrint už kiek laiko. Būna išsikepi ryte ir plauni tii grįžęs vakare, tai sukietėję riebalai būna.
    Reiks pastebėt per kiek laiko riebalai sukietėja.
    Aliejus, ant kurio dažniausiai kepama, nekietėja. Jei yra taukų, tai galima šiek tiek sušildyti prieš plaunant. Jeigu indaplovėje, tai ten automatiškai aukšta temperatūra atitinkamuose režimuose.

    Komentuoti:


  • Gator
    replied
    Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą
    Ką jūs ten kepate kad riebalai jums pridžiūna? Palauki kol atvėsta keltuvė, paverti šonu, visi riebalai išbėga.
    Tai žiūrint už kiek laiko. Būna išsikepi ryte ir plauni tii grįžęs vakare, tai sukietėję riebalai būna.
    Reiks pastebėt per kiek laiko riebalai sukietėja.

    Komentuoti:


  • MedinisStrazdas
    replied
    Ką jūs ten kepate kad riebalai jums pridžiūna? Palauki kol atvėsta keltuvė, paverti šonu, visi riebalai išbėga.

    Komentuoti:


  • Gator
    replied
    Parašė dondc Rodyti pranešimą
    Straipsnyje rašoma, jog yra krūva instrukcijų, kad turbūt būtų pasiektas tas „normalumas“. Asmeniškai pats gamindavau jau ant atsilupusios dangos, keptuvę vienas namiškis vis pakišdavo po vandeniu vos baigus kepti, nors liepdavom jam to nedaryti.
    Aš irgi kišu po vandeniu iškartt po kepimo, kad likę riebalai nepridžiūtų. Negi reikia laukti kol pridžius ir tada trigubai sunkiau vargti plaunant?
    Visi mano matyti žmonės tą patį daro. Kaip supratau iš parašymo,čia didžiulė blogybė?

    Komentuoti:


  • dondc
    replied
    Staliavimas, tai būti stalium? Tai jeigu pjauni sintetinį parketą su neskylančia chemija (tikėtina su tuo pačiu PFOA paminėtu tiek rekomenduotame filme, tiek 15min., kur minėta, jog jo yra pvz. kilimuose) tai ta chemija dulkių pavidalu patenka tiesiai į organizmą. Nežinau kuo skiriasi klasės, bet PFOA sukelia vėžį, nuo kurio miršti. Respiratorius neapsaugos 100 %.

    Antraštė apie vėžį, bet dėl saldiklių paskutinėj mano cituotoj 15min pastraipoj taip pat minima – atlikus išsamią turimų įrodymų apžvalgą nustatyta, kad sukelia ir mirtingumą dėl širdies ir kraujagyslių ligų, kas yra ir taip pirmoj vietoj Lietuvoj pagal mirties priežastis:
    Lietuvoje ir Europoje tiek seniau, tiek dabar, širdies ir kraujagyslių ligos – pagrindinė sergamumo ir mirštamumo rykštė. Širdies kraujagyslių ligos, ūminis miokardo infarktas, galvos kraujotakos sutrikimai senosiose Europos valstybėse išlieka pagrindinėmis mirštamumo priežastimis.

    https://www.delfi.lt/sveikata/sveika...ejimo-79173075

    Komentuoti:


  • sankauskas
    replied
    Parašė Lettered Rodyti pranešimą

    Vėžį turbūt sukelia kažkokias piktosios dvasios, bet tikrai ne tai, ką žmogus deda į burną? Gali sukelti vėžį šiaip tai tą ir reiškia, ką vieniems gali, o kitiems ne. Bet ne tai, kad niekam nesukelia.
    Tai gal ir gali. Tiesiog nėra duomenų kad sukeltų.

    Komentuoti:


  • Lettered
    replied
    Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

    Na reiktų paminėti kad tas "gali sukelti vėžį" yra iš esmės - "kad sukelia vėžį duomenų nėra". Tai yra 2B klasės kancerogenas, ten dar yra tokių nuodų kaip "staliavimas", telefono sukeliamas magnetinis laukas, etc, etc.
    Vėžį turbūt sukelia kažkokias piktosios dvasios, bet tikrai ne tai, ką žmogus deda į burną? Gali sukelti vėžį šiaip tai tą ir reiškia, ką vieniems gali, o kitiems ne. Bet ne tai, kad niekam nesukelia.
    Paskutinis taisė Lettered; 2023.07.20, 10:09.

    Komentuoti:


  • sankauskas
    replied
    Parašė dondc Rodyti pranešimą
    Kadaise nepatikimame šaltinyje teko skaityti, jog saldikliai kenkia smegenims ir tarsi JAV jie (ar kažkurie konkretūs) buvo uždrausti, bet lobistai vėliau prisidėjo prie draudimų panaikinimo. Dabar šviežia naujiena:

    NATO viršūnių susitikimo užkulisiai: tūkstančiai metrų kilimo, šimtai kilogramų uogų ir lietuviški akcentai
    https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvo...viski-akcentai


    PSO: plačiai naudojamas saldiklis gali sukelti vėžį
    https://www.15min.lt/verslas/naujien..._medium=copied


    COCA COLA ZERO
    https://barbora.lt/produktai/gazuota...o-500-ml-37651


    P. S. Straipsny aspartamą priskiria prie E951 (kaip yra realybėje), nors Barbora rašo E950.
    Na reiktų paminėti kad tas "gali sukelti vėžį" yra iš esmės - "kad sukelia vėžį duomenų nėra". Tai yra 2B klasės kancerogenas, ten dar yra tokių nuodų kaip "staliavimas", telefono sukeliamas magnetinis laukas, etc, etc.

    Komentuoti:


  • dondc
    replied
    Kadaise nepatikimame šaltinyje teko skaityti, jog saldikliai kenkia smegenims ir tarsi JAV jie (ar kažkurie konkretūs) buvo uždrausti, bet lobistai vėliau prisidėjo prie draudimų panaikinimo. Dabar šviežia naujiena:

    NATO viršūnių susitikimo užkulisiai: tūkstančiai metrų kilimo, šimtai kilogramų uogų ir lietuviški akcentai
    https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvo...viski-akcentai
    Tokiuose renginiuose dietinė „Coca Cola“ yra vienas mėgstamiausių gėrimų, jos geriama iš tikro daug“.
    PSO: plačiai naudojamas saldiklis gali sukelti vėžį
    https://www.15min.lt/verslas/naujien..._medium=copied
    Pasaulio sveikatos organizacijos komitetas pirmą kartą paskelbė, kad aspartamas, populiarus dirbtinis saldiklis, kurio yra tūkstančiuose produktų, turėtų būti priskiriamas „galimai kancerogeninių medžiagų žmonėms“ kategorijai. <...>

    Šiais metais PSO informavo, jog „becukriniai saldikliai neturėtų būti naudojami kaip priemonė svoriui kontroliuoti ar neinfekcinių ligų, tokių kaip diabetas ir širdies ligos, rizikai mažinti“. <...>

    Atlikus išsamią turimų įrodymų apžvalgą nustatyta, jog „ilgalaikis [necukrinių saldiklių] vartojimas gali turėti nepageidaujamą poveikį, pavyzdžiui, padidėjusią antrojo tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų ir mirtingumo riziką suaugusiesiems“.
    COCA COLA ZERO
    https://barbora.lt/produktai/gazuota...o-500-ml-37651
    Sudedamosios dalys
    aspartamas
    P. S. Straipsny aspartamą priskiria prie E951 (kaip yra realybėje), nors Barbora rašo E950.

    Komentuoti:


  • MedinisStrazdas
    replied
    Parašė dondc Rodyti pranešimą
    Straipsnyje rašoma, jog yra krūva instrukcijų, kad turbūt būtų pasiektas tas „normalumas“. Asmeniškai pats gamindavau jau ant atsilupusios dangos, keptuvę vienas namiškis vis pakišdavo po vandeniu vos baigus kepti, nors liepdavom jam to nedaryti. Jei net nepasiektum didžiausios temperatūros kepant, dėl mechaninio nusidevėjimo (net ir nenaudojant metalinių įrankių bei plaunant tik minkšta kempine) vis tiek paviršius dėvisi, tikėtina, dangai turint dar neįžiūrimų mikro pažaidų tos aukščiausios temperatūros nebūtina pasiekti, kad kažkas išsiskirtų.

    Prieš kepimą juk kaitinamos tuščios keptuvės su aliejumi. Tik įdėjus maistą mažinama temparatūra. Tarsi kas matuojat laipsnius? Tarsi niekad nebuvot atsitraukę ar nespėję paruošti maisto įmetimui į pektuvę ir pamatę kylančius dūmus?



    Visgi rizikuoti savo kailiu nesinori. Įdomu, nauji terminai, kaip „akmens masės keptuvės“, ar tik nebus labai panašu į tą patį tefloną, tik pavadinimu kitokiu?
    Na kiek skaičiauo kai googlinaiu šitą tai teflonui norint išksirti dujas reikia aukštos temperatūros nesvarbu yra pažeidimai ar ne. Bet yra kita problema kad jeigu teflonas lupasi tai tu dalį jo suvalgai, kas irgi nėra sveika.

    Beje panašu kad su tokio temperatūrom kitos "nesibraižančios dangos" keptuvės taip pat turi problemas kuri mechaniškai pažeidžiamos gaunasi.

    Na aš tai nežiūriu kaittinimo. Ijungiu keptuvę ir sudedu maistą iš karto, tegu kaista kartu. Vieną kartą buvau pamiršęs išjungti, tai buvo dūmai. Tą keptuvę po to išmečiau. Dabar naudoju aliumininę tai dumų neteko matyti jau daug metų.

    akmens masės tiesiog reiškia kad jos keramikinės. Ilgai šils bet iš esmės nesubraižomos nes kietesnės nei virtuvės įrankiai.

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
    Ar pomidorų pasta gadina ketaus keptuvę?
    p.s. turiu ir kepu kiaušinienę, bet dažniausiai be šoninės. pvz su ghia sviestu. Nesiginčinu, su šonine geriau.
    Nepasakyčiau, kad tai galima pavadinti gadinimu. Natūralus procesas, kurį reikia valdyti. Sakyčiau kaip peilių galandymas. Atšipęs peilis juk nėra sugadintas.

    Pomidorai turi daug rūgščių ir tos rūgštys gerai ištraukia riebalus iš ketaus keptuvių. Po patiekalų su pomidorais arba kepu kiaušinienę ant daugiau riebalų nei įprastai, arba tiesiog įtrinu aliejum. Kitaip kitą kartą bus linkus prisvilti. Plika akim matosi kaip keptuvė keičia spalvą. Gerai įsigėrus riebalais turi tamsų matinį blizgesį. Po pomidorų pasidaro šviesesnė ir nebeblizga.

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Parašė mantasm Rodyti pranešimą
    Rekomenduoju seną gerą ketaus keptuvę. Veikia ant indukcinės, galima naudot kokius tik nori įrankius, dėt į orkaitę jei be medinės rankenos... Amžinas daiktas. Ir palyginus pigus. Svarbiausia nepamiršt reguliariai pakaitint su pvz saulėgrąžų aliejum. Ypač jei dažnai gaminami patiekalai su pomidorų pasta. Arba dažnai kept šoninę ir kiaušinienę
    Ar pomidorų pasta gadina ketaus keptuvę?
    p.s. turiu ir kepu kiaušinienę, bet dažniausiai be šoninės. pvz su ghia sviestu. Nesiginčinu, su šonine geriau.

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Rekomenduoju seną gerą ketaus keptuvę. Veikia ant indukcinės, galima naudot kokius tik nori įrankius, dėt į orkaitę jei be medinės rankenos... Amžinas daiktas. Ir palyginus pigus. Svarbiausia nepamiršt reguliariai pakaitint su pvz saulėgrąžų aliejum. Ypač jei dažnai gaminami patiekalai su pomidorų pasta. Arba dažnai kept šoninę ir kiaušinienę

    Komentuoti:


  • dondc
    replied
    Parašė dondc Rodyti pranešimą
    Teigiama, jog 99 % žmonių turi „amžinųjų chemikalų“. Filme nagrinėjamas PFOA, kuris naudojamas pvz. tefloninėse keptuvėse:

    Sveikos keptuvės paieškos: kad indas netaptų nuodu // 2017 12 04
    https://www.15min.lt/gyvenimas/nauji..._medium=copied
    Pagrindinis teflono sudedamasis elementas, politetrafluoretilenas (PTFE), pradeda kisti tik pasiekus 327 ºC karštį, o tai reiškia, kad jis gali būti taikomas kepimui. Tačiau, anot mokslininko, temperatūrai pakilus iki 350 ºC, PTFE išskiria net 6 rūšių dujas: dvi iš jų, besikaupdamos organizme, gali sukelti vėžį, pažeisti plaučius, dvi tiesiog teršia orą, o kitų rūšių dujos laikomos gyvybei pavojingu chemikalu. Vienas aplinkosaugininkų tyrimas atskleidė, kad tefloninė keptuvė per 5 min. gali įkaisti net iki 382 ºC.
    Parašė Savitarnos kasa Rodyti pranešimą
    O čia yra realu kad keptuvė pasiekia tokią temperatūrą tikro naudojimo metu? Niekada nematavau, net įdomu pasirodė.
    Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

    Google sako kad normali darbinė temperatūra būna tarp 149°C ir 260°C
    Straipsnyje rašoma, jog yra krūva instrukcijų, kad turbūt būtų pasiektas tas „normalumas“. Asmeniškai pats gamindavau jau ant atsilupusios dangos, keptuvę vienas namiškis vis pakišdavo po vandeniu vos baigus kepti, nors liepdavom jam to nedaryti. Jei net nepasiektum didžiausios temperatūros kepant, dėl mechaninio nusidevėjimo (net ir nenaudojant metalinių įrankių bei plaunant tik minkšta kempine) vis tiek paviršius dėvisi, tikėtina, dangai turint dar neįžiūrimų mikro pažaidų tos aukščiausios temperatūros nebūtina pasiekti, kad kažkas išsiskirtų.

    Prieš kepimą juk kaitinamos tuščios keptuvės su aliejumi. Tik įdėjus maistą mažinama temparatūra. Tarsi kas matuojat laipsnius? Tarsi niekad nebuvot atsitraukę ar nespėję paruošti maisto įmetimui į pektuvę ir pamatę kylančius dūmus?

    Anot toksikologo, keptuvių nesvylančiomis dangomis negalima palikti be priežiūros, kepti ant aukštos temperatūros, kaitinti tuščios, jomis negalima naudoti metalinių mentelių, plauti reikia tik minkšta kempinėle ir švelniu plovikliu. Be to, tokių keptuvių negalima plauti ką tik nukėlus nuo ugnies, reikia palaukti, kol atvės. Laikantis visų instrukcijų ir nepažeidus dangos, nesvylančia keptuve naudotis gana saugu.
    Visgi rizikuoti savo kailiu nesinori. Įdomu, nauji terminai, kaip „akmens masės keptuvės“, ar tik nebus labai panašu į tą patį tefloną, tik pavadinimu kitokiu?
    Paskutinis taisė dondc; 2023.07.19, 12:51.

    Komentuoti:


  • digital
    replied
    Pancreatic Cancer Vaccine Shows Promise in Small Trial
    Šiokia tokia nauda iš COVID'o, kuriamos vakcinos nuo kasos vėžio:
    Researchers at Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York, led by Dr. Vinod Balachandran, extracted patients’ tumors and shipped samples of them to Germany. There, scientists at BioNTech, the company that made a highly successful Covid vaccine with Pfizer, analyzed the genetic makeup of certain proteins on the surface of the cancer cells.

    Using that genetic data, BioNTech scientists then produced personalized vaccines designed to teach each patient’s immune system to attack the tumors. Like BioNTech’s Covid shots, the cancer vaccines relied on messenger RNA. In this case, the vaccines instructed patients’ cells to make some of the same proteins found on their excised tumors, potentially provoking an immune response that would come in handy against actual cancer cells.

    “This is the first demonstrable success — and I will call it a success, despite the preliminary nature of the study — of an mRNA vaccine in pancreatic cancer,” said Dr. Anirban Maitra, a specialist in the disease at the University of Texas MD Anderson Cancer Center, who was not involved in the study. “By that standard, it’s a milestone.”

    Komentuoti:


  • TIME
    replied
    Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

    Tokiems žmonėms kurie kelia lenteles kaip paveiksliukus be jokių nuorodų į šaltinius reiktų apgyvendinti jų namuose po kokius du necivilizuotus laukinius nelegalus iš Artimųjų Rytų.
    https://ec.europa.eu/eurostat/web/pr...DDN-20230413-1

    Komentuoti:


  • sankauskas
    replied
    Parašė TIME Rodyti pranešimą
    senjoru sveikatos bukle ES. Lietuva visiskai paskutineje vietoje, gerokai aplenkta net Rumunijos ir Bulgarijos (Eurostat lentelese dazniausiai viena is situ daugumoje kategoriju Lietuva aplenkia). Sveikas 1 is 10 - puikus sveikatos apsaugps prichvatizacijos ir "efektyvinimo" rezultatas Click image for larger version

Name:	341789126_695884412543400_4309983315548031055_n.jpg
Views:	484
Size:	187,2 kB
ID:	2045745
    Tokiems žmonėms kurie kelia lenteles kaip paveiksliukus be jokių nuorodų į šaltinius reiktų apgyvendinti jų namuose po kokius du necivilizuotus laukinius nelegalus iš Artimųjų Rytų.

    Komentuoti:

Working...
X