Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vilniaus Lukiškių aikštės rekonstrukcija

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Kas per žmonės? Niekada nesupratau medelių pseudo saugotųjų. Įdomu, ar jie kada nors yra gerai padirbėję plynam lauke su jaunais želdiniais, ar tik plakatus piešti moka?

    Comment


      Daug dėmesio kreipti įjuos turbūt nereikia...

      Lukiškių aikštės liepas vilniečiai saugojo apkabinę, leidimai jas kirsti dar neišduoti


      (15min.lt nuotrauka)

      Comment


        Tik dabar atkreipiau dėmesį, į aikštės takų išplanavimą. Matosi, kad jie skirti tik tranzitui - bėgantiems pro šalį. Reiškia aikštė bus nykoka kaip ir Katedros a. (bėgantiems iš Pilies g. į Gedimino pr.).
        Lukiškių ą. galbūt reikėjo projektuoti bent jau žiedinį takų principą ar kažkokią struktūrą panašesnę į parką.

        Comment


          Gandų lygyje šiandien darbo grupė nutarė skelbti konkursą skulptūrai. Pagr. priežastis - dabartinei idėjai nepritaria savivaldybė ir ministerija

          Comment


            /\ jeigu ir taip, tai įdomu sužinoti, kokios nepritarimo priežastys.

            Comment


              Parašė R.D. Rodyti pranešimą
              /\ jeigu ir taip, tai įdomu sužinoti, kokios nepritarimo priežastys.
              Rašiau savo ankstesniame pranešime šioje temoje:

              Parašė Creatium Rodyti pranešimą
              Šiandien buvo NOKT organizacijų susitikimas su meru dėl paminklo. Iš esmės kaip supratau iš atgarsių, tai viskam yra pritariama. Tik yra keletas taisytinų dalykų iš meninės ir architektūrinės pusės, t.y. galbūt arba bus koreguojamas pats Vytis truputį arba (kas yra labiau tikėtina) bus kitoks aikštės sprendimas aplink Vytį, t.y. ne kažkoks apskritimas iš plytelių po kojomis, o galbūt kažkas labiau tinkamo.

              Na, žodžiu. Lyg ir judės reikalai.
              Matyt, kad savivaldybės nuomonė pakrypo į neigiamą pusę. Na, Šimašius nuo pat pradžių sakė, kad čia kažko kitokio reikia.

              Comment


                V. Sinica, FB
                Mus laiko bepročiais. Panašu, kad antitautiniai biurokratai iš pilietinių iniciatyvų tyčiosis iki kol sukaks tas valstybingumo šimtmetis ir bus galima ramiai pasakyti, kad nebuvo pinigų, nespėta priimti sprendimo, todėl paminklo žuvusiems už Lietuvos laisvę Lukiškėse nebus. Padarysim tada kokį koncertą, parodą ir renginį Seime su politikų kalbom. Laisvės kovotojai, politiniai kaliniai, tremtiniai, sąjūdiečiai, kariuomenės kūrėjai ir visi kiti amžini įkyrūs koridorių mindžiotojai, ačiū jums už tą laisvę, galit eiti ramiai numirti. Yra kas lėšas paadministruos ir bet kokius valstybingumo ženklus tvarkingai paslėps. O jeigu rimčiau, nesuprantu: yra Vyčio projektas, kuriam neprašoma nei lito. Patvirtintas autoritetingos, ne biurokratų (būtent, kad ne jų) komisijos. Jau statomas ir jau finansuojamas. Vietoje to Kultūros ministerija, Šimašiaus, Palucko ir balažin ko dar palaikoma, bando prastumti, kad būtų vėl iš naujo renkamas koks nors kitas projektas ir už jį mokėtų valstybė. Koks nors vėl talpus prasmėms, žinoma. Tiesa, pinigų tam nėra! Kantri mes tauta, galim didžiuotis
                M. Vaitys, FB
                Impotentų gvardija siūlo "kūrybinėse dirbtuvėse" ieškoti kompromiso tarp visuomenininkų siūlomo vyčio ir Vyriausybės. Svarbiausia, kad Vytis buvo išrinktas atsižvelgiant į gyventojų norus, o profesionalai dirbantys "Vyčio fonde" jau suorganizavo ir pastarojo paminklo pastatymui, lėšas. Nuo 1999m. niekaip nesibaigiantis projektas idealiausiu scenarijumi anot Kultūros ministerijos ir vyriausybės įgaliotinių turi būti "diskutuojamas". Per 18 metų nesugebame įtvirtinti valstybingumo simbolio, o dar stebimes, kaip nesugebame sutvarkyti rimtesnių socialinių problemų. Svarbiausia - diskusija!

                Comment


                  Kaip atsibodo tų rūpintojėlių prastuminejimas. Kurios valstybės centrinėje aikštėje yra pastatytas gigantiškas tos šalies herbas? Apsistatysim herbais, rūpintojėliais, rimties muziejais, atminimo lentom, prisodinsim pilkų medžių be lapų, ir tapsim santūriausia kančių įamžinta naftalinine tauta, kuriai nereiks gyvenimo džiaugsmo, o tik savižudybių, emigracijos, ir ašarų. Duokit gražių poilsio, džiaugsmo erdvių, o ne ant kiekvieno kampo kalkit negatyvą į galvą.

                  Comment


                    Visuomenė išsirenka ir apmoka. Tada prisistato biurokratas, neturintis nei idėjų, nei pinigų, ir pradeda trukdyti. Kam tarnauja tokie valdininkai ir kam jie reikalingi?

                    Comment


                      Parašė B.S. Rodyti pranešimą
                      Kaip atsibodo tų rūpintojėlių prastuminejimas. Kurios valstybės centrinėje aikštėje yra pastatytas gigantiškas tos šalies herbas? Apsistatysim herbais, rūpintojėliais, rimties muziejais, atminimo lentom, prisodinsim pilkų medžių be lapų, ir tapsim santūriausia kančių įamžinta naftalinine tauta, kuriai nereiks gyvenimo džiaugsmo, o tik savižudybių, emigracijos, ir ašarų. Duokit gražių poilsio, džiaugsmo erdvių, o ne ant kiekvieno kampo kalkit negatyvą į galvą.
                      O tai gal galima turėti abu dalykus? Aikštė bus kaip ir graži džiaugsmo vieta: ir pievos pagulėt ir suoliukai pasėdėt ir medžių paūnksmė ir fontanėlis.

                      Comment


                        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                        Visuomenė išsirenka ir apmoka. Tada prisistato biurokratas, neturintis nei idėjų, nei pinigų, ir pradeda trukdyti. Kam tarnauja tokie valdininkai ir kam jie reikalingi?
                        Biurokratai reikalingi tam kad atstovautų visų gyventojų trumpalaikius IR ilgalaikius interesus. Čia ne diktatūra, kad kelių entuziastų valia būtų primesta visiems likusiems. Gal darom Vilniaus referendumą? Multikuturinis miestas, tad nemanau kad tokie naftalininiai projektai praeitu. O gal aš su savo entuziastų grupe sugalvosiu atstatyti kartuves. Už savo finansus. Arba prieš tai ten buvusią natūralią gamtą. Arba kokį nors Disneylanda. Esmė yra ta, kad niekad nereikia eiti į ekstremumus. Turi būti gera VISIEMS: jaunimui, senimui, turizmui, lietuviams, žydams, lenkams, ir pan.
                        Atminimo lentos užtektų. Arba neutralaus laisvės paminklo. Parkelis. Fotanas. Zolyte ir suoliukai poilsiui bei krykstaujantiems vaikams. Lauko kavinė. Gigantiškas centrinis nestilizuotas Vytis? Ačiū, bet ne. Statykite savo stabus kur nors etnografiniame kaime, o ne multikulturiskumu garsejanciame mieste.

                        Comment


                          P.S.: visie šitie pseudo patrijotizmai atstumia, o ne vilioja turistus ir investicijas. Miesto svečiui įdomiau kaip lietuviai interpretuoja laisvę ar nuotrauka prie šalies herbo? Jus patys kai važiuojate užusienin, tai pirmiausia skubat aplankyti nacionalizmo apraiškų ar tos šalies/miesto indėlį į pasaulio kultūrą?
                          Paskutinis taisė B.S.; 2017.04.12, 01:19.

                          Comment


                            /\ Jogailos skuptūra New York Central Park irgi yra nacionalizmo apraiška? Gal nereikia nusišnekėti apie nacionalizmo / patriotizmo kažkokiu magišku būdu sugebėjimą atstumti turistą ar investiciją... jau tokie briedai paskutiniu metu forume rašomi. Buvote JAV? Ten pirmas dalykas, kurį pastebėsite yra vėliavos, ir jų daug. Garbingai prisimenama istorija. Arba Lenkija, kurioje aibės užsienio investuotojų, o lenkams patriotizmo tikrai netrūksta. Jau nekalbu apie jų paminklus. Ar galbūt nevykstate į Pragą, nes ten didžiulė ir garbingoje vietoje stovi Jano Žiškos skulptūra. Ar nesilankote Vilniau Katedros aikštėje dėl to, kad ten stovi Gedimino paminklas? Ar prie nacionalinio muziejaus - Mindaugo? Tikrai atstumia turistus ir investuotojus.
                            Kas atvykęs į miestą eina ieškoti indelio į pasaulio kultūrą?! Turistas vyksta į vietas, kad pažintų to krašto istoriją, pabūtų lankomoje aplinkoje, pabendrautų.
                            P.S. gidavau Vilniuje, bet apie "indelį į pasaulio kultūrą" niekas nieko neklausė, nes tai išplaukia iš pasakojimo.

                            Comment


                              "Buvote JAV"?
                              Buvau, ir tikrai buvau daug daug daug daugiau nei tamsta. Tamsta gidas taip pat maišo patriotizmą su pseudo patriotizmu, nacionalizmu. Gal ponas gidas paaiškins kuom Vytis ir Lukiškių aikštė susiję istoriškai? Statyk Vytį prie Signatarų ar Seimo. Gal gidas matė JAV herbą įkaltą kur nors centrinėje miesto aikštėje kaip centrinį akcentą? Gal kur kitur Europoje? Amerikietiškasis patriotizmas skiriasi nuo lietuviško tuom, kad amerikiečiai jaučia pareigą savo šaliai, savo žmonėms. Vėliavos neiškėlimas yra moralinis nusikaltimas sau. Tuo tarpu Lietuvoje pseudo patrijotai patrijotizmą sieja su lietuviškumu ir jį stumia ant visų per jėgą. Įkalsit Vytį, galėsite demostruoti pasauliui kokie kvaili ir provincialūs vis dar esam.
                              Paskutinis taisė B.S.; 2017.04.12, 02:00.

                              Comment


                                Parašė R.D. Rodyti pranešimą
                                /\ Jogailos skuptūra New York Central Park irgi yra nacionalizmo apraiška?
                                Cia OT, bet ar kvailesnio nacionalistinio komentaro negalejai iterpti? Koks tu gidas, jei nepateiki konteksto? Jogailos skulptura buvo laikinai atvezta i EXPO JAV, kai tuo pat metu naciai uzpuole Lenkija, ir po to okupavo sovietai. Palikta NY kaip moralinis palaikymas lenku tautai. Cia istorija.
                                Tad paklausiu dar kart: kuom istoriskai susije Lukiskiu aikste ir Vytis? Ar Vyciui nera geresniu vietu Vilniuje?

                                Comment


                                  /\ kam šita beprasmiška diskusija? Jeigu jums nepatinka, tai nereiškia, kad tai yra kažkoks nacionalizmas ar kvailumas. Jeigu buvote, tai labai gerai, susipažinote.
                                  1. Aiškiai nesuvokiate, kas tai yra. Ir "patriotizmas" rašomas be "j".
                                  2. Vytis turi ilgesnę tradiciją negu Signatarai (Pilies g.?) ar Seimas;
                                  3. Autoriai aiškiai deklaruoja, kad ne herbą jie nori pastatyti, o valstybės simbolį (jeigu jų toks tikslas, tai kas čia blogo?)
                                  4. Niekas Lietuvoje patriotizmo nestumia per jėgą. Iš kur tai ištraukėt? Suprasčiau, kad kalbėtume apie Rusiją, bet Lietuvoje... aiškiai gyvename skirtinguose realijuose. Jis jau seniai nebemadingas, bent akademinėje aplinkoje. Nekalbu apie visokius deviantus kaip liberalai.
                                  5. Ar senas valstybingumo simbolis yra kvailumas ir provincialumas? Ką tai reiškia? O kas yra tada ne provincialumas? Tai gal Gediminą ir Mindaugą išmetam iš Vilniaus, o Vytauto iš vis neturime, tik biustas šv. Mikalojaus bažnyčioje.
                                  6. O su kuo jūs siejate tą mistišką patriotizmą? Ar pats nesipainiojate, nes jeigu jau sietume kažką su lietuviškumu, tai Vyčiui tikrai vietos neatsirastų, nes jis iš epochos, kurioje gyveno gens lituanus, natione polonus ir buvo itin daugiatautės valstybės simboliu, kurioje jau titulinė tauta nekalbėjo lietuviškai (jos elitas, t.y.), nors Vytis XIV a. pab. tapo valstybės, o ne valdovo simboliu. Egzistuoti Vilniuje jis turi teisę. Kur ir kokia forma - kitas klausimas. Esu už kažką panašaus į Jogailos skulptūrą NY Central Parke. Nebus Vyčio - nematau problemos. Bus Vytis - nematau problemos.

                                  Comment


                                    Parašė B.S. Rodyti pranešimą
                                    Cia OT, bet ar kvailesnio nacionalistinio komentaro negalejai iterpti? Koks tu gidas, jei nepateiki konteksto? Jogailos skulptura buvo laikinai atvezta i EXPO JAV, kai tuo pat metu naciai uzpuole Lenkija, ir po to okupavo sovietai. Palikta NY kaip moralinis palaikymas lenku tautai. Cia istorija.
                                    Tad paklausiu dar kart: kuom istoriskai susije Lukiskiu aikste ir Vytis? Ar Vyciui nera geresniu vietu Vilniuje?
                                    Mes čia nesi'tu'jinam. Prie ko čia nacionalizmas? Jūs gal norite mane pamokyti istorijos ir kaip reikia vesti ekskursijas? Gal dar programą sudarysite?
                                    Gido darbas labai įvairiapusis. Kontekstas pateikiamas ten kur jo reikia, bet niekas nekalba apie miesto indelį į pasaulio kultūrą šiaip random.
                                    Kodėl Lukiškių aikštė? Nežinau. Aš juk nesu iniciatorius, nei šios akcijos dalyvis. Vytis apskritai yra toks simbolis, kuris negali turėti konkrečios vietos, nes jos nėra ir jo simbolizmas yra platesnis negu Vilniaus miesto erdvė. Faktas, kad galbūt jis gali būti senamiestyje, bet kur tiksliai - niekas nepasakys. Čia ne Basanavičius, kurį galima pririšti prie konkretesnės vietos.
                                    Mano kukliu supratimu ir noru, Vyčiui galbūt nra gera vieta Lukiškių aikštėje, bet aš suprantu iniciatorių argumentus ir norą.

                                    Comment


                                      Parašė R.D. Rodyti pranešimą
                                      /\ kam šita beprasmiška diskusija? Jeigu jums nepatinka, tai nereiškia, kad tai yra kažkoks nacionalizmas ar kvailumas. Jeigu buvote, tai labai gerai, susipažinote.
                                      1. Aiškiai nesuvokiate, kas tai yra. Ir "patriotizmas" rašomas be "j".
                                      2. Vytis turi ilgesnę tradiciją negu Signatarai (Pilies g.?) ar Seimas;
                                      3. Autoriai aiškiai deklaruoja, kad ne herbą jie nori pastatyti, o valstybės simbolį (jeigu jų toks tikslas, tai kas čia blogo?)
                                      4. Niekas Lietuvoje patriotizmo nestumia per jėgą. Iš kur tai ištraukėt? Suprasčiau, kad kalbėtume apie Rusiją, bet Lietuvoje... aiškiai gyvename skirtinguose realijuose. Jis jau seniai nebemadingas, bent akademinėje aplinkoje. Nekalbu apie visokius deviantus kaip liberalai.
                                      5. Ar senas valstybingumo simbolis yra kvailumas ir provincialumas? Ką tai reiškia? O kas yra tada ne provincialumas? Tai gal Gediminą ir Mindaugą išmetam iš Vilniaus, o Vytauto iš vis neturime, tik biustas šv. Mikalojaus bažnyčioje.
                                      6. O su kuo jūs siejate tą mistišką patriotizmą? Ar pats nesipainiojate, nes jeigu jau sietume kažką su lietuviškumu, tai Vyčiui tikrai vietos neatsirastų, nes jis iš epochos, kurioje gyveno gens lituanus, natione polonus ir buvo itin daugiatautės valstybės simboliu, kurioje jau titulinė tauta nekalbėjo lietuviškai (jos elitas, t.y.), nors Vytis XIV a. pab. tapo valstybės, o ne valdovo simboliu. Egzistuoti Vilniuje jis turi teisę. Kur ir kokia forma - kitas klausimas. Esu už kažką panašaus į Jogailos skulptūrą NY Central Parke. Nebus Vyčio - nematau problemos. Bus Vytis - nematau problemos.
                                      Ah, kai nebelieka argumentu, tuomet griebiames siaudo, ty oponento rasybos.
                                      1. Kadangi patriotizmas rasomas be "j" todel Vyti reikia statyti Lukiskiu aiksteje. Logiska.
                                      2. Kadangi Vytis turi ilgesne tradicija nei Signatarai ar Seimas(?!), todel Vytis turi stoveti Lukisciu aiksteje. Labai logiska.
                                      Ypac atsizvelgiant i tai, kad lietuvisku Seimu istorija gal net ir ilgesne nei pacio Vycio. Na bet ka man cia tau aiskinti. Tu viska zinai, nes tu - gidas!
                                      3. Valstybes simboliams vieta prie valstybiniu instituciju, istoriniu pastatu. Na bet kai kuriems susimaise, kad zut but turi buti Lukiskiu aiksteje. Labai logiskas reikalavimas.
                                      4. Mes tikrai gyvename "skirtinguose realijuose." Bravo! =D
                                      5. Ziurek punkta nr.1, nr.2 ir nr.3.
                                      6. Ziurek punkta nr.5.
                                      Lauksiu tolesniu argumentu kodel Vytis turetu buti Lukiskiu aiksteje. Dekoju =)

                                      Comment


                                        Parašė R.D. Rodyti pranešimą
                                        1. Gido darbas labai įvairiapusis. Kontekstas pateikiamas ten kur jo reikia, bet niekas nekalba apie miesto indelį į pasaulio kultūrą šiaip random.

                                        2. Kodėl Lukiškių aikštė? Nežinau.
                                        1. Kaip matau konteksta savo argumentuose pateiki tik ten kur tau naudinga? Tai yra pasakoji pusiau tiesa, pusiau mela? =) Jogailos NY atveju akivaizdu jog skulpturos vietoje galejo atsirasti bet kuri kita skulptura lenku atvezta i EXPO. Ten ta skulptura atstovauja moralini lenku tautos palaikyma. O kad ten Jogaila-is esmes tik sutapimas.
                                        2. Aciu uz nuosirdu atsakyma. Pagaliau. Visame tame ir esme.
                                        Paskutinis taisė B.S.; 2017.04.12, 03:17.

                                        Comment


                                          Jūs man nei oponentas, nei kažkas kitas. Pastaba dėl rašybos yra tiesiog pastaba. Nereikia ieškoti "gudručio". Juk pirmam punkte kalbėjau ne apie tai, kodėl tyčia suplakate viską? Įsiskaitykite, nes neturiu tikslo iš jūsų tyčiotis, nurimkite. Aš pagal išsilavinimą istorikas, o gidauti teko, bet tai ne argumentas ginantis mano poziciją šiuo klausimu
                                          Ką turite omeny, kad Seimų istorija gal ne ilgesnė nei paties Vyčio?

                                          Kiek man žinoma, akcijos iniciatoriai buvo pateikę įvairius argumentus ir suteikę Vyčiui Lukiškių aikštėje prasmę. Iš projektinės vertinimo komisijos narių žinau du ir fakultete teko pakalbėti šiuo klausimu. Na, jie patys nėra užtikrinti, bet linksta pritarti.

                                          Gal jūs ir esate teisus, kad Lukiškės nėra geriausia vieta, bet aš tame nematau problemos ir provincialumo apraiškų. Kaip ir nematau, kodėl ten Vyčio (raitelio) negalėtų būti. Čia
                                          Asmeniškai Vilniuje pageidaučiau tinkamo Vytauto įprasminimo

                                          Kaip matau konteksta savo argumentuose pateiki tik ten kur tau naudinga? Tai yra pasakoji pusiau tiesa, pusiau mela?
                                          Techniškai per apžvalginės ekskursijos laiką yra sudėtinga papasakoti viską, ką geresnis Vilniaus žinovas turi galvoje net tradiciniame maršrute. Tikslinė auditorija gauna tai, ko galbūt jie ir tikisi, bet viskas priklauso nuo daugelio aplinkybių. Bet diskusija ne apie tai.
                                          Paskutinis taisė R.D.; 2017.04.12, 03:23.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X