Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Visagino atominė elektrinė ir susiję projektai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Aleksio
    replied
    Parašė PukiS Rodyti pranešimą
    seip problema pataps apie 2025 kilsiantis elektromobiliu bumas. bus didele beda tiek skirstomiesiems tinklams, tiek gamybos pajegumams. su skirstomaisiais - jie nepritaikyti atiduoti didele galia i gyvenamuosius rajonus (masinis naktinis krovimas). gamybai beje elektromobiliai butu nerealus pliusas - islygintu dienos/nakties kreive, kas leistu atominei dirbti labai pelningu rezimu.
    Ir kaip atrodys tas naktinis krovimas? - dešimtys laidų kabės tarp kieme kraunamų automobilių ir daugiabučių langų? O gal gyventojai naktį važiuos prie pakrovimo stotelės?

    Komentuoti:


  • PukiS
    replied
    seip problema pataps apie 2025 kilsiantis elektromobiliu bumas. bus didele beda tiek skirstomiesiems tinklams, tiek gamybos pajegumams. su skirstomaisiais - jie nepritaikyti atiduoti didele galia i gyvenamuosius rajonus (masinis naktinis krovimas). gamybai beje elektromobiliai butu nerealus pliusas - islygintu dienos/nakties kreive, kas leistu atominei dirbti labai pelningu rezimu. jei uztektu proto ir pradetume statybas - butume tam pasiruose.

    Komentuoti:


  • andyour
    replied
    /\ daugiausia suvartoja pramonė - ne gyventojai.

    Komentuoti:


  • Fulgur
    replied
    Jei transportas, įskaitant traukinius, pereis ant elektros - tuomet taip, poreikis didės.

    Kas dar gali suvaidinti reikšmingą vaidmenį? Šildymas. Jei pigiau nei dujomis bus šildytis elektra - daug kas taip ir darytų. Bet tam - kartu investicijos į tinklus.

    Jei nebus nei transporto, nei šildymo - tas didėjimas man klausimas. Elektros perdavimas kasmet vis efektyvenis, nes LESTO keičia tinklų įrangą. Elektros vartojimas - labai veikiamas A ir A+ klasės prietaisų, taupiųjų lempučių.

    O gyventojų vis mažėja. Nesvarbu, kad žmogui tenka daugiau el. prietaisų, kurie vis efektyvesni.

    Komentuoti:


  • Rimas_OK
    replied
    Esmė paprasta - elektros poreikiai tik didės, o Butkevičius ir toliau pirks iš užsienio ir elektrą ir dujas...

    Komentuoti:


  • Al Bundy
    replied
    Biski ne i tema kas liecia visagino ae tai manau projektas tikrai nebus igyvendinamas bent artimiausius kokius 5 metus nes si valdzia nerode noro o ir kita kadencija ji nesikeis nes bus ta pati ir neisku ar sitas projektas butu buves naudingas Lietuvai kaip manot?

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Latvijos ministrė be gailesčio kritikuoja atominės statybas
    Kaip Lietuva ketina statyti atominę elektrinę, žinodama neigiamą piliečių nuomonę, klausia Latvijos ekonomikos ministrė Dana Reizniecė-Uozuola, „Verslo žinioms“ pateikdama Latvijos požiūrį ir į Visagino atominės elektrinės projektą ir bendrą Baltijos šalių energetikos rinką bei investicijas. Tačiau ji sako pritarianti bendram Baltijos šalių siekiniui, kad 2025 metais Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemos veiktų sinchroniškai su žemyninės Europos perdavimo tinklais.
    „Kaskart, gavusi klausimą apie Latvijos poziciją dėl bendrų Baltijos šalių investicijų į Visagino atominės elektrinės projektą ir galimą Latvijos dalyvavimą, pagalvoju, kad norėčiau aiškiai paklausti Lietuvos politikų: kaip jūs žadate dėl šio projekto susitarti su Lietuvos piliečiais, kurie 2012 metais pasisakė neigiamai“, – teigia Latvijos ministrė ir tvirtina neįsivaizduojanti, kad toks projektas galėtų būti įgyvendinamas Latvijoje, „turint per referendumą gautą neigiamą piliečių nuomonę“.

    Į dienraščio klausimą, ar ši abejonė yra pagrindinė itin atsargaus Latvijos požiūrio į Visagino atominę elektrinę priežastis, ministrė sakė, kad ne mažiau svarbi yra ir kita – tai ekonominis projekto patrauklumas: „Mes rėmėme šį projektą ir siuntėme signalus, kad mūsų bendrovė „Latvenergo“ yra pasirengusi dalyvauti, jeigu projektas bus ekonomiškai pagrįstas, tačiau kol kas, kaip suprantu, jis nėra pakankamai patrauklus šiuo požiūriu“.

    http://www.lrytas.lt/-14310640901430...s-statybas.htm

    p.s. Palaikau, kad turi būti statoma tik tada, jei ekonomiškai apsimoka, yra masė alternatyvų.
    Leistų daugiau elektros gaminti biokuro kogeneracinėse. Kai vasarą jos neveikia gamintų Elektrėnai, plius importas iš Švedijos ir pan.

    Komentuoti:


  • myhorsegallery
    replied
    Ne komedija, o tikras karas cia vyksta. Mesti visi propagandiniai ir ne tik resursai, kad nebutu VAE, kuri leistu sinchronizuotis su EU tinklais ir palikti Kaliningrada ant ledo. Lygiai tas pats karas vyksta del RailBaltica ir kitu esminiu projektu, paliksianciu Kaliningrada uzribyje. Per stebukla pavyko SGD terminala prastumt, bet ir to vos Skardziaus komisija neuzlenke ir Masiulio i kalejima neikiso. Tie ziauriai musami projektai vis delto stumiasi i prieki ir anksciau ar veliau bus ivykdyti. Daug platesni cia horizontai, nei is pirmo zvilgsnio atrodo...

    Komentuoti:


  • senasnamas
    replied
    Kiek galima tęsti tą "elektrinės statybų" komediją?
    Lietuva dėl VAE tebelaukia latvių ir estų apsisprendimo
    Plačiau: http://vz.lt/article/2015/3/12/lietu...#ixzz3UBPpONBk

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Papildymas prie ankstesnės žinutės:
    Elektros rinkos barometras: elektra pigo trečią savaitę iš eilės
    Vidutinė elektros kaina Lietuvoje ir Latvijoje praėjusią savaitę siekė 40,08 EUR/MWh. Ji svyravo nuo 27,00 EUR/MWh iki 61,09 EUR/MWh. Kainos kritimą lėmė toks pat – 10 proc. – elektros paklausos sumažėjimas šiose šalyse, rašoma novamedia.lt pranešime žiniasklaidai.
    http://www.15min.lt/naujiena/verslas...les-664-475427

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Įdomi info apie elektros gamybą:

    Visagino projektą sklaido subsidijų rūkas
    VŽ lapkritį jau rašė apie Europos Komisijos užsakytos ir konsultacinės kompanijos „Ecofys“ atlikto tyrimo pirmines išvadas. Pirmoji istorijoje EK iniciatyva išnarplioti ES šalių narių sumanytų ir taikomų subsidijų mechanizmų painiavą, baigėsi tyliu šoku. Paaiškėjo, kad šalys narės subsidijuoja elektros energijos gamybą maždaug 100 mlrd. Eur per metus. EK pareigūnų komentarai VŽ buvo itin sausi. „Komisija yra susirūpinusi, ar visos tokios intervencijos (į kainodarą – VŽ) yra pagrįstos, ar jos negali virsti „konkurencija dėl subsidijų“, – VŽ sakė Marlene Holzner, Guentherio Oettingerio, dabar jau buvusio už energetiką atsakingo EK nario, atstovė.

    Tai, dėl ko EK koridoriuose vis dar abejojama, rodo rinkos rodikliai ir kalba energetikos sektoriaus dalyviai. Į biržas Europoje elektra patenka taip prisodrinta įvairių subsidijų ir tikslinių ES šalių intervencijų, kad rinkos kainos kartais yra iki dviejų kartų mažesnės už bet kokiame naujame gamybos plėtros projekto verslo plane prognozuojamus ekonominius rodiklius. Nesvarbu, kurioje ES šalyje tie verslo planai būtų parengti. „Dėl subsidijomis numuštos kainos nė viena elektros gamybos rūšis nėra patraukli investicijoms ir bet kurio tipo jėgainės statybą vėl reikia remti subsidijomis“, – nevyniodamas į vatą tiesą įvardija sako Simonas-Erikas Ollusas, Suomijos „Fortum“ analitikas.

    Jis patikslina, kad vyraujant apytikriai 30 Eur/MWh elektros kainai rinkoje, naujai pastatytose branduolinėse, anglinėse, dujinėse, saulės ir sausumos vėjo jėgainėse pagamintos elektros kaina siekia beveik 60 Eur/MWh. Jūroje instaliuotų vėjo jėgainių gamybos kaina siekia 80–90 Eur/MWh, o didelių hidroelektrinių – apie 70 Eur/MWh.

    2013 m. „pagerintos investicinės Visagino projekto sąlygos“, kaip jas vadino Jaroslavas Neverovičius, buvęs energetikos ministras, verslo plane leido tikėtis 19,5 ct/kWh gamybos būsimojoje jėgainėje savikainos. Šis rodiklis atitiktų „Fortum“ analitiko nurodomą kitų branduolinių projektų tikėtiną vidurkį – 56 Eur/MWh.

    Rokas Masiulis, energetikos ministras teigia, kad aplinkinių šalių lenktynės, kuri iš jų suteiks daugiau subsidijų savo elektros gamybai kol kas virsta nauda daugiau nei pusę elektros importuojančios Lietuvos vartotojams:

    „Kol kitos šalys konkuruoja, kuri iš jų labiau subsidijuos gamybą, Lietuvos vartotojai rinkoje gali įsigyti elektrą sąlyginai pigiau“.

    Ponas Masiulis patvirtina, kad dabartinės šalies vyriausybės pozicija: mažinti viešąjį interesą atitinkančių paslaugų (VIAP) finansinio instrumento reikšmę, o subsidijuoti gamybos plėtrą, tarkime, pertvarkant Vilniaus ir Kauno šilumos gamybos įmones, ne visų vartotojų sąskaita, o pritraukiant kuo daugiau ES paramos lėšų.
    http://vz.lt/article/2014/11/24/ener...biu-subsidijos

    Leiskite paklausti, kokia prasmė statyti atominę ir mokėti 2 kart brangiau nei dabar rinkoje? Jei kitos valstybės nutrauks dotacijas ir elektra pabrangs, tai mokėsime turbūt ne brangiau nei iš atominės būtų.
    Pirma gal reikia maksimaliai išnaudoti visokių bio kogeneracinių potencialą, ypač žiemą, kai hidro elektros sumažėja rinkoje.
    Paskutinis taisė Arunasx; 2014.12.28, 18:24.

    Komentuoti:


  • Al Bundy
    replied
    Lbjausiai kas neduoda ramybes, kad sios elektrines ausinimui bus naudojamas vanduo kuris iteka ir i neri. Manau tai tures neigiama itaka. O kas liecia sauguma tai kiek zinau tatena leidimu jie nera gave statyboms.

    Komentuoti:


  • haveimooed
    replied
    Parašė Al Bundy Rodyti pranešimą
    Bet realiai cia yra tikinciu kad Astravo elektrine bus pastatyta iki 2019m?
    Planas yra paleisti pirmą bloką 2018 lapkritį, tai pastatys iki 2019 laisvai pagal dabartinius tempus:

    http://eng.belta.by/photostory/s_3254.html

    http://www.nucnet.org/all-the-news/2...in-on-schedule

    Komentuoti:


  • Al Bundy
    replied
    Bet realiai cia yra tikinciu kad Astravo elektrine bus pastatyta iki 2019m?

    Komentuoti:


  • r08n
    replied
    Parašė suoliuojantis Rodyti pranešimą
    Och, pasirodo rusai Kaliningrade atominę stato "pagal planą". Taip Putleris sako. Tai jų toks ir planas buvo pasirodo, ne melas ir ne rusofobų propaganda, pats prezidentas taip pasakė ...

    Путину докладывают, что строительство Балтийской АЭС идет по плану
    Подробнее: http://www.rosbalt.ru/kaliningrad/20...8/1350100.html
    "Нужно не забывать, что эти деньги на 80% вложены в оборудование. То есть, мы законтрактовали до 70% оборудования. Это не потраченные впустую средства. Это сейчас несколько "замороженные" инвестиции. Но в любом случае они будут реализованы. Если не здесь, то на какой-то другой площадке"
    T.y., užsakė įrangą, kurią kur nors panaudos, nebūtinai šitoje elektrinėje.

    Komentuoti:


  • luknas
    replied
    Astravo ir Karaliauciaus AE darbu padaryta yra panasiai po apie 5-7 % nuo bendros vertes.

    Komentuoti:


  • Al Bundy
    replied
    Parašė Sula Rodyti pranešimą
    Na pagal pakeistą "planą" lauks, kada bus pradėti gaminti mažieji reaktoriai, arba statys paprastą šiluminę. Nors nei tam, nei kitam poreikio nėra.
    Tiesiog ši elektrinė buvo "gudrus" planas gelbėti Kaliningrado srities energetinės salos perspektyvas.
    Panašaus "gudrumo" projektas yra ir Baltarusijos AE. Tik tiek, kad Baltarusijai elektros energijos pajėgumų iš ties reikia, tik ne šiame visiškai nepramoniniame pasienyje.
    Bet reikia pripzinti kad Astravo elektrines projektas juda daug rimciau nei Kalinigrado ir darbu padaryta daugiau.

    Komentuoti:


  • Sula
    replied
    Parašė Al Bundy Rodyti pranešimą
    Nesamone, niekas ten nevyksta nebent teoriskai paziurek i wiki elektrine jau turi dirbti 2017m o projektas sustabdytas.
    Na pagal pakeistą "planą" lauks, kada bus pradėti gaminti mažieji reaktoriai, arba statys paprastą šiluminę. Nors nei tam, nei kitam poreikio nėra.
    Tiesiog ši elektrinė buvo "gudrus" planas gelbėti Kaliningrado srities energetinės salos perspektyvas.
    Panašaus "gudrumo" projektas yra ir Baltarusijos AE. Tik tiek, kad Baltarusijai elektros energijos pajėgumų iš ties reikia, tik ne šiame visiškai nepramoniniame pasienyje.

    Komentuoti:


  • Al Bundy
    replied
    Nesamone, niekas ten nevyksta nebent teoriskai paziurek i wiki elektrine jau turi dirbti 2017m o projektas sustabdytas.

    Komentuoti:


  • suoliuojantis
    replied
    Och, pasirodo rusai Kaliningrade atominę stato "pagal planą". Taip Putleris sako. Tai jų toks ir planas buvo pasirodo, ne melas ir ne rusofobų propaganda, pats prezidentas taip pasakė ...

    Путину докладывают, что строительство Балтийской АЭС идет по плану
    Подробнее: http://www.rosbalt.ru/kaliningrad/20...8/1350100.html

    Komentuoti:

Working...
X