Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Atsinaujinantys energijos šaltiniai Lietuvoje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    LT reikia ne jusu klidesiu o va tokio generatoriaus-siurblio Kruoniui https://search.abb.com/library/Downl...&Action=Launch tam kad placiame diapazone pumpuoti vandeni i vyrsutini bjefa priklausomai nuo vejo bei saules generacijos perteklio. Tai yra simtakart geriau uz jusu BESS (Battery Energy Storage System), katru licio baterijas viena diena labai graziai degs bei turedami inverterius tikrai nedidina sistemos inercijos bei SCL.Dauguma sio forumo bambuku nesupranta kad Kruonio esamu bloku generuojama galia regulioti imanoma, bet galia sunaudojama siurblio rezimu - ne. Ir jai manevringas 5-asis blokas atsiras tai tikrai pagerins vejo bei saules generacijos nasuma bei balansavyma salyje.Bet deja vyrauja mentalitetas kad geriau maziau ideti ir iskart nuskinti pelna.
    Paskutinis taisė ZYKLON-B; 2023.02.18, 15:37.

    Comment


      Parašė ZYKLON-B Rodyti pranešimą
      LT reikia ne jusu klidesiu o va ...Dauguma sio forumo bambuku nesupranta kad .Bet deja vyrauja mentalitetas kad geriau maziau ideti ir iskart nuskinti pelna.
      O gal išmoktum tiesiog išdėstyti normaliai tiems, kurie nusimano mažiau nei tu šiuose reikaluose? Žmogus negali įvairiose srityse žinoti. Spėju ir pats tikrai nežinai naujausių fotovoltinių elementų tendencijų, perspektyvų ir t.t. nešnekant apie kokius nors visai nesusijusius dalykus, pvz lėktuvų pilotavimą.
      Jei ant tavęs niekas nepuola durninant dėl SFC ir panašiai, tai išmok ir tu. Ir nesi orakulas. Tokių orakulų buvo daug kai varė ant Lietuvos kam stato LNG terminalą. Ko dabar jie visi tyli? Ir kodėl Vokietija staiga sugalvojo 5 įrengti skubos tvarka?
      Tiktai įdomu išgirsti geriau žinančio nuomonę, bet nesi dievas šioje srityje.
      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

      Comment


        Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

        bet man šiaip įdomu ar negalima tuo tikslu būtų išnaudoti Kauno hidroelektrinės ir Kauno marių, taip investuoti apskritai nieko nereikėtų, juk Nemunu skirtingais metų laikais teka skirtingas kiekis vandens, tai galbūt niekas nenukentėtų jei turint elektros perteklių būtų sulėtintas Nemuno vandens išleidimas, pakeltas Marių lygis, panašiai kaip jis yra pakelinėjamas per potvynius ir po to, kai jau atsirastų elektros trūkumas, galima būtų jį išleidinėti gaminant elektrą.

        tokia mintį aš čia jau buvau išmetęs, bet protingi žmonės priminė kad Kaunos HE galia yra tik 0,1 GW...

        -

        Comment


          Parašė Mantini Rodyti pranešimą
          Kruonyje dabar yra 4 iš 8 galimų agregatų ten, 5-asis jau planuojamas tai ten dar yra galimybių trim agregatam.
          Planavimas vyksta jau 15+ metu, dar nezinia ar isvys tas 5-asis blokas atsiras...
          Paskutinis taisė ZYKLON-B; 2023.02.18, 13:56.

          Comment


            Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

            Galbūt vandenilį galima šaldyti taip jį suskystinant, tokiu principu veikia mūsiškis LNG terminalas ir dujomis Lietuva apsirūpina sulaukiant vos vieno laivo per mėnesį. Bet šiaip vandenilis bus reikalingas pramonei, kuri anksčiau ar vėliau turės atsisakyti dujų, atgal jo į elektrą niekas nekonvertuos. Kas dėl antro Kruonio, tai kažką teko girdėti, kad Baltarusija planavo statytis galingas baterijas, kad Astravo perteklinę elektrą būtų kur padėti, bet man šiaip įdomu ar negalima tuo tikslu būtų išnaudoti Kauno hidroelektrinės ir Kauno marių, taip investuoti apskritai nieko nereikėtų, juk Nemunu skirtingais metų laikais teka skirtingas kiekis vandens, tai galbūt niekas nenukentėtų jei turint elektros perteklių būtų sulėtintas Nemuno vandens išleidimas, pakeltas Marių lygis, panašiai kaip jis yra pakelinėjamas per potvynius ir po to, kai jau atsirastų elektros trūkumas, galima būtų jį išleidinėti gaminant elektrą.
            Vandeniliui reikia -252C; tuo tarpu gamtinėms reikia -162C; tuo pačiu gamtinių dujų slėgimui reikia nerealios, milijardinės infrastruktūros. Tai dabar statyti elektrolizės infrastruktūrą, slėgimo infrastruktūrą, aukšto slėgio saugojimo infrastruktūrą (kas, beje, yra be galo neefektyvu, nes vandenilis tiesiog turi mažą energetinį tankį)....

            Tiesiog atrodo vandenilis nerealiai nepraktiška.

            Comment


              Parašė Riedutis Rodyti pranešimą

              Vandeniliui reikia -252C; tuo tarpu gamtinėms reikia -162C; tuo pačiu gamtinių dujų slėgimui reikia nerealios, milijardinės infrastruktūros. Tai dabar statyti elektrolizės infrastruktūrą, slėgimo infrastruktūrą, aukšto slėgio saugojimo infrastruktūrą (kas, beje, yra be galo neefektyvu, nes vandenilis tiesiog turi mažą energetinį tankį)....

              Tiesiog atrodo vandenilis nerealiai nepraktiška.
              Klausimas, ar labiau nepraktiška (įskaitant kainų ir tiekimo stabilumą), nei gamtinės dujos? Nes gamtines dujas gausim iš Norvegijos, Rusijos, arabų ir pan. Vandenilį galim gamintis vietoje ir stabiliai.

              Comment


                Parašė John Rodyti pranešimą
                Man tai čia atrodo du nesusiję klausimai.
                Vienas apie perteklinės energijos saugojimą, kitas apie alternatyvų šaltinį apskritai.

                Bet kokiu atveju, gamtinės dujos (ir jų saugojimas) yra praktiškesnis dėl žymiai didesnio energetinio tankio; taip pat ir dėl to, kad patį vandenilį yra sunku saugoti ilgą laiką: dėl mažos molekulės vandenilis tiesiog natūraliai "garuoja" pro saugyklų sienas.

                Comment


                  Click image for larger version  Name:	image_130105.jpg Views:	5 Size:	144,1 kB ID:	2031170
                  Ar yra Lietuvoje vandenilio degaliniu? as apskritai maciau tik viena H2 degaline salia mano darbo, beje salia jos yra H2 "gavybos" cechas tai kad vandenilis siuo atveju ne transportuojamas
                  Paskutinis taisė ZYKLON-B; 2023.02.18, 14:19.

                  Comment


                    Parašė Riedutis Rodyti pranešimą
                    Vienas apie perteklinės energijos saugojimą, kitas apie alternatyvų šaltinį apskritai.
                    Tai vienas kitam neprieštarauja. Perteklinę elektrą galima būtų nuktripyti į vandenilio gamybą. Kreivys kalbėdamas apie vandenilio gamybą minėjo, kad atsisakant iškastinio kuro jo reikės mūsų pramonei ir reikės daug. Sutapimas ar ne, bet didžiausia dujų vartotoja Lietuvoje, Achema, labai rimtai domisi galimybės jūroje statyti vėjo jėgainių parkus.

                    D. Kreivys: Lietuva Baltijos jūroje gali turėti energetinę salą

                    Lietuva Baltijos jūroje ateityje gali turėti energetinę salą, kurioje iš jūrinio vėjo pagamintos elektros energijos būtų gaminamas vandenilis, sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

                    „Tai vysto danai, Šiaurės jūroje vysto belgai, mes taip pat turime tokių planų. Šiai dienai atliekama studija, britų kompanija daro visos mūsų energetikos transformacijos studiją. Paskui jos vienas iš priimtiniausių scenarijų bus patikrintas su Amerikos laboratorija NREL (JAV Nacionalinė atsinaujinančios energetikos laboratorija – BNS), modeliavimas bus atliktas“, – pirmadienį televizijos TV3 laidai „Dėmesio centre“ sakė D. Kreivys.

                    „Manome, kad Baltijos jūroje, mūsų šelfe, atsiras sala. Kodėl ji reikalinga? Todėl, kad į krantą mes galime perduoti elektrą kabeliais tik iš dviejų (jūrinių vėjo – BNS) parkų, o pastatyti galime šešis ir turbūt daugiau“, – pridūrė jis.

                    „Du parkus turėsime iki 2030 metų. Tarp 2030 ir 2040 metų turėsime dar keturis parkus“, – teigė ministras. Pasak jo, 2030 metais Lietuva per metus suvartos 19 teravatvalandžių (TWh) elektros energijos, 2040 metais – 40 TWh, o 2050 metais – 60 TWh. „Litgrid“ duomenimis, 2021 metais Lietuvoje suvartota 12 TWh elektros energijos – daugiausiai nuo 1991-ųjų, kai šis rodiklis siekė 14,4 TWh.

                    D. Kreivio teigimu, elektros poreikis Lietuvoje išaugs dekarbonizuojant pramonę ir transporto sektorių, o šalies pramonei, pasak jo, reikės didelio kiekio vandenilio.

                    „Mūsų padėtis yra unikali todėl, kad turime pramonę, kuriai reikia daug vandenilio – tai pirmiausia „Achema“ (...) Dekarbonizavus transporto sektorių, dekarbonizavus pramonės sektorių, mūsų elektros sąnaudos, viskas tampa elektra. O iš elektros gaminasi vandenilis, iš vandenilio gaminasi amoniakas, iš amoniako – trąšos. „Orlenui“ („Orlen Lietuva“ – BNS) bus reikalingas sintetiniams degalams vandenilis, didžiulis kiekis vandenilio“, – teigė ministras.

                    „Todėl sala yra neišvengiama, ji mums reikalinga, o jeigu regione būsime pirmi, galėsime akumuliuoti visus srautus iš viso regiono, gaminti vandenilį. Kai mums reikalinga – tiekti jį mūsų įmonėms, kai kaina gera – tiekti į Vokietiją“, – pridūrė jis.
                    Paskutinis taisė Eidvis; 2023.02.18, 14:50.

                    Comment


                      Kalbant apie onshore vs offshore, man kilo klausimas. Kodėl pasirinkta statyti offshore, o ne onshore pvz šioje teritorijoje?

                      Click image for larger version

Name:	Capture.JPG
Views:	154
Size:	141,1 kB
ID:	2031180

                      Gali būti argumentas, kad sausumos teritorijos nemažai susinaudos, bet ar jos negalima panaudoti ar žemės ūkiui, ar saulės elektrinėms ar dar kam?

                      Ar nebūtų paprasčiau, pigiau ir taip toliau nei statyti offshore?

                      Comment


                        Parašė spekas Rodyti pranešimą
                        Kalbant apie onshore vs offshore, man kilo klausimas. Kodėl pasirinkta statyti offshore, o ne onshore pvz šioje teritorijoje?

                        Click image for larger version  Name:	Capture.JPG Views:	0 Size:	141,1 kB ID:	2031180

                        Gali būti argumentas, kad sausumos teritorijos nemažai susinaudos, bet ar jos negalima panaudoti ar žemės ūkiui, ar saulės elektrinėms ar dar kam?

                        Ar nebūtų paprasčiau, pigiau ir taip toliau nei statyti offshore?
                        Kiek galima masturbuotis siuo klausymu?!!!! Cia jau 1000 kartu buvo pasakyta - OFFSHORE nasumas yra daug aukstesnis nepaisant aukstesnes instaliavymo kainos. Nes juroje pastoviai vejota skirtingai nuo sausumos.

                        Comment


                          Atsakymą lengva pamatyti vėjo žemėlapyje. Šiandien jūra prie Lietuvos krantų buvo pati tinkamiausia vieta vėjo energetikai visoje Europoje. Apskritai panašu, kad vėjo energetikai iš esmės tinka tik Baltijos ir Šiaurinė jūra, Viduržemio jūroje vėjas daug ramesnis.

                          Comment


                            Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
                            Šią naktį turėtų mušti vėjo rekordus jei nenuluž mentės.
                            Rekordas lyg ir nepasiektas, nors trūko labai mažai. Senasis rekordas 685MW, o šiandien pasiekta buvo 683MW. Panašu, kad tai yra dabartinės vėjo generacijos Lietuvoje lubos ir naujiems rekordams pasiekti reikės sulaukti kada prie tinklo bus prijungta daugiau vėjo jėgainių. Prieš metus lubos buvo 575MW, tai per metus pakilo per +19%. Paėmiau ir sudėjau du grafikus - kiek per mėnesį vėjo elektrinės generavo elektros ir kokia buvo tos dienos Lietuvos elektros kaina Nordpool biržoje. Įtarimai pasitvirtino - aiškiai matosi, kad kai pučia vėjas elektra Lietuvoje smarkiai atpinga ir atvirkščiai, skirtumas vos ne dvigubas. Mėlyna generacija MW, raudona elektros kaina Nordpoole.

                            Paskutinis taisė Eidvis; 2023.02.18, 16:57.

                            Comment


                              [QUOTE=Eidvis;n2031191]
                              Parašė Sula Rodyti pranešimą
                              Rekordas lyg ir nepasiektas, nors trūko labai mažai. Senasis rekordas 685MW, o šiandien pasiekta buvo 683MW. Panašu, kad tai yra dabartinės vėjo generacijos Lietuvoje lubos ir naujiems rekordams pasiekti reikės sulaukti kada prie tinklo bus prijungta daugiau vėjo jėgainių. Prieš metus lubos buvo 575MW, tai per metus pakilo per +19%. Paėmiau ir sudėjau du grafikus - kiek per mėnesį vėjo elektrinės generavo elektros ir kokia buvo tos dienos Lietuvos elektros kaina Nordpool biržoje. Įtarimai pasitvirtino - aiškiai matosi, kad kai pučia vėjas elektra Lietuvoje smarkiai atpinga ir atvirkščiai, skirtumas vos ne dvigubas. Mėlyna generacija MW, raudona elektros kaina Nordpoole.
                              Pagrindine siuolaikynes visuomenes problema "zaliosios" energetikos atzvilgiu - kad visi ziuri i "rekordus", vietoje balanso. Maz gana jau svaigti ir predeti ziureti i problemas realistiskiau?
                              Paskutinis taisė ZYKLON-B; 2023.02.18, 16:44.

                              Comment


                                [QUOTE=ZYKLON-B;n2031193]
                                Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

                                Pagrindine siuolaikynes visuomenes problema "zaliosios" energetikos atzvilgiu - kad visi ziuri i "rekordus", vietoje balanso. Maz gana jau svaigti ir predeti ziureti i problemas realistiskiau?
                                Žmonės nori pasidžiaugt rekordais. Nepatinka - nesidžiauk, o kad pabambėsi kito pusėn tai irgi nieko konstruktyvaus nepasieksi.

                                Comment


                                  Parašė ZYKLON-B Rodyti pranešimą

                                  Pagrindine siuolaikynes visuomenes problema "zaliosios" energetikos atzvilgiu - kad visi ziuri i "rekordus", vietoje balanso. Maz gana jau svaigti ir predeti ziureti i problemas realistiskiau?

                                  Niekas tau nedraudžia į ką nori į tą ir žiūrėti Man rekordas įdomus tik tiek, kad jis parodo kur yra generavimo lubos, o jas žinant galima palyginti su pernai metais ir sužinoti kiek generaciniai pajėgumai per metus paaugo. Man tai įdomu, o jeigu tau kažkas kitas įdomu, balansas ir pan. - tai niekas nedraudžia apie tai rašyti, gali netgi didžiosiosmis paryškintomis raidėmis

                                  Comment


                                    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                    Niekas tau nedraudžia į ką nori į tą ir žiūrėti Man rekordas įdomus tik tiek, kad jis parodo kur yra generavimo lubos, o jas žinant galima palyginti su pernai metais ir sužinoti kiek generaciniai pajėgumai per metus paaugo. Man tai įdomu, o jeigu tau kažkas kitas įdomu, balansas ir pan. - tai niekas nedraudžia apie tai rašyti, gali netgi didžiosiosmis paryškintomis raidėmis
                                    Maz tada naudosi elektra tiktai "rekordu" metu? Ar visgi ji reikalinga bet kuriu reikiamu momentu?

                                    Comment


                                      Parašė ZYKLON-B Rodyti pranešimą

                                      Maz tada naudosi elektra tiktai "rekordu" metu? Ar visgi ji reikalinga bet kuriu reikiamu momentu?
                                      Aš gi aiškiai paaiškinau, kad rekordai man įdomus tiek, kiek jie parodo kiek per metus pakilo generaciniai pajėgumai. +19% lyginti su pernai, ar tu galvoji, kad generacija pakilo tik rekordų metu, o kitu laiku liko tokia pati kaip pernai?

                                      Comment


                                        Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                        Aš gi aiškiai paaiškinau, kad rekordai man įdomus tiek, kiek jie parodo kiek per metus pakilo generaciniai pajėgumai. +19% lyginti su pernai, ar tu galvoji, kad generacija pakilo tik rekordų metu, o kitu laiku liko tokia pati kaip pernai?
                                        Kuo daugiau nekontroliuojamu renewable generation - tuo daugiau reikia konvencianalios generacijos juos balansui. Tai va arba reikalingi "storage" kaip Kruonio HAE su manevringu -ais bloku -ais, arba reikia laikyti ta pati Elektrenu CCGT veikianti "karstajam rezerve", su kokia ne daugiau 20% apkrova, kad padengti "renewables" generacijos nuosmukius.

                                        Comment



                                          Aš manau tą visi puikiai supranta, bet ačiū, kad priminei Tik tiek, kad Lietuvoje dar nebuvo nė vieno atvejo, kad renewable energy būtų prigaminta daugiau, nei yra suvartojama. Net šią naktį, kai pūtė didžiuliai vėjai, gaminama buvo iki 700 MW, kai suvartojama 1000. Kruonis šią naktį dirbo pilnu pajėgumu, bet ne dėl to, kad buvo per daug elektros iš vėjo pagaminama, o dėl to, kad jinai pigi Nordpoole buvo.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X