Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Atsinaujinantys energijos šaltiniai Lietuvoje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
    Nemanau, kad reikės statyti jungtis su bulbolandu dėl įtakos iš rytų kaip kai kas svajoja toje pusėje.
    Jei kažkas ir bus statoma kada nors ten, tai nebent jei tos šalys pavirs kažkas panašaus į normalias šalis, o ne užtrigusias savo mastyme 19 amžiuje.
    Dingus chujlo katram tikrai liko nebedaug - usotas tarakonas iskeliaus i kobzono koncerta menesio begyje. Bulbostanas is paskos Ukrainos prades judeti link europos.
    Ir nereikia durniu pasaku kad bus imanoma panaudoti LitPollink konverteri jungciai i Gardina, nes pigiau bus pasitatyti nauja VSC B2B

    Comment


      Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

      Čia yra priklausomybės nuo dujų pasėkmė. Daugumoje šalių pikas būna apie 7 val vakaro nes tada pradeda intensyviai naudotis elektriniu šildymu/vėdinimu. Pas mus dujos tai pakeičia ir dėl to pikas diktuojamas pramonės - dieną.
      Kalbame apie vasarą? Prašau pateikti dujinio vėsinimo pavyzdį, neteko susidurti.

      -

      Comment


        „Ekspertai siūlys sprendimus, kaip išspręsti krizę saulės energetikos sektoriuje“


        2023-01-06

        LR Seimo nario Andriaus Bagdono 2023 m. sausio 6 d. pranešimas

        Praėjusiais metais, priėmus įstatymo pataisą, buvo sustabdytos investicijos į didžiąsias saulės elektrines. Dėl skubotų sprendimų saulės energetikos plėtra Lietuvoje sustojo, o ši padėtis jau dabar brangiai kainuoja – Lietuvos vartotojai negauna pigesnės elektros energijos, tikslas – pasiekti energetinę nepriklausomybę tolsta, o energetikos verslas renkasi investuoti į saulės elektrines aplinkinėse valstybėse.

        Siekiant išspręsti susiklosčiusią situaciją saulės energetikos sektoriuje, Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacija (LAIEK) kartu su Seimo Liberalų frakcija organizuoja diskusiją, kurioje energetikos ekspertai, skirtingų Seimo frakcijų, energetikos ministerijų atstovai, investuotojai į saulės energetiką ir asocijuotų struktūrų vadovai pateiks savo poziciją ir sprendimus, kaip iš „mirties taško“ išjudinti įstrigusią saulės energetikos plėtrą.

        „Pernai skambiai priimtame Proveržio pakete buvo iškelti ambicingi tikslai paskatinti žaliosios energetikos plėtrą. Tačiau dėl skubotų įstatymo pataisų numatyta 2GW kvota sustabdė saulės energetikos projektus. Jau beveik metus sustabdyta didelių saulės jėgainių statyba, o prasidėjus teismų procesui, saulės energetikos proveržio reiks laukti dar keletą metų. Šiuo svarbiu metu, kai privalome užtikrinti mažesnes energijos kainas vartotojams ir siekti energetinės nepriklausomybės, esame įstrigę teisinėse batalijose“, – sako Seimo narys Andrius Bagdonas.

        LAIEK prezidento Martyno Nagevičiaus teigimu, Lietuva šiuo metu yra vienintelė valstybė Europos Sąjungoje (ES), kurioje įvestas apribojimas komercinių saulės elektrinių galiai. Didelių saulės jėgainių parkų, kurie jungiami prie perdavimo tinklo, plėtra leistų sumažinti elektros energijos kainas vartotojams, padidintų verslo konkurencingumą.

        „Mūsų skaičiavimais, sustojusi komercinių saulės elektrinių plėtra per metus Lietuvos vartotojams kainuoja 700–800 mln. eurų – tai didesnė suma nei valstybė išleidžia kompensacijoms už elektrą. Deja, vienerius metus jau praradome ir galime prarasti dar kelerius metus, jei prasidėtų teisminiai procesai. Reikšmingų lėšų negautų vietos bendruomenės ir žemės savininkai, o valstybė – pelno ir pajamų mokesčio pajamų“, – pabrėžia M. Nagevičius.

        Dauguma ES šalių spartina saulės energetikos plėtrą – skatina investicijas į šį sektorių, naikina biurokratinius barjerus. Saulės energetikos verslą vienijančios asociacijos „SolarPower Europe“ duomenimis, pagal instaliuotą saulės jėgainių galią Lietuva jau gerokai atsilieka nuo daugelio ES šalių. Pastebimai atsiliekame ne tik nuo saulės energetikoje pažengusių valstybių, bet ir nuo kaimyninių šalių, pavyzdžiui, Estijos.

        „Dėl nepalankios investicinės aplinkos energetikos įmonės savo investicijas nukreipia į kitas regiono valstybes. Prognozuojama, kad dėl įstrigusių saulės energetikos projektų, apie 3 mlrd. eurų tiesioginių investicijų Lietuvoje gali būti atidėta, o dalis jų – prarasta“, – pažymi M. Nagevičius.

        Diskusija „Saulės energetika. (Ne?)prarandamos krizės suteikiamos galimybės pakeisti Lietuvos energetiką“ vyks sausio 10 d., antradienį, Seimo Konstitucijos salėje (I rūmai). Pradžia – 10 val. 12 val. numatoma trumpoji spaudos konferencija žiniasklaidos atstovams.

        Renginys bus transliuojamas Seimo „YouTube“ paskyroje „Atviras Seimas“ ir Seimo interneto svetainėje.
        Paskutinis taisė spekas; 2023.01.07, 17:03.

        Comment


          Vokiečiai pamišę dėl saulės elektrinių balkonuose: gauna lengvatas, nereikia leidimų, o Lietuvoje - gresia bauda https://www.delfi.lt/login/technolog....d?id=92215837
          Mažoms iki 600 W gali atgauti iki €500. Nuo 2023.01.01 nebetaikomas PVM bendrai saulės elektrinėms.
          p.s. įdomu ar tie masiškai montuojami nauji išmanūs elektros skaitliukai sugeba skaičiuoti atiduodamą į tinklą kiekį? Turiu mintyse ne pas gaminančius, bet masiškai kitiems. Jei ne, tai monkės biznis būtų Lietuvoje kabinti ant balkonų, nebent namie kas nors dirba, tuo metu skalbia, veikia kondicionierius ir pan.
          Paskutinis taisė Arunasx; 2023.01.08, 09:15.
          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

          Comment


            Parašė ZYKLON-B Rodyti pranešimą

            Jai per 15-20 metu LT nesugebejo pasistatyti net mazo offshore wind park, tai apie kokias bl*t salas galima sneketi?!
            Baikit svaigti!
            euriukai europos paramos sneka
            "I just want you to know that, when we talk about war, we're really talking about peace." —Washington, D.C. June 18, 2002


            - George W. Bush President of the USA

            Comment


              Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
              Gal ir taip, bet atskirkime tai kas buvo prieš 20 metų ir kas vyksta paskutinius 10 metų. Nuosekliai labai daug darė kad kuo greičiau apsisaugoti nuo chuilostano įtakos, šantažo per energiją. Vien jei nebūtų terminalo?
              Nesuprantu supriešinimo. Reikia ir terminalo ir atominės.
              Parašė ZYKLON-B Rodyti pranešimą

              Dingus chujlo katram tikrai liko nebedaug - usotas tarakonas iskeliaus i kobzono koncerta menesio begyje. Bulbostanas is paskos Ukrainos prades judeti link europos.
              Nepradės jie niekur judėti. Link europos nejudėjo 500 metų, nepradės ir dabar. Niekas nežada rusijos okupuoti ir priversti sunormalieti kaip buvo daroma vakarų Vokietijoje.
              Parašė gerietis Rodyti pranešimą

              Kalbame apie vasarą? Prašau pateikti dujinio vėsinimo pavyzdį, neteko susidurti.
              Kalbame apei visus metų laikus, nebent jūs kaip lokys hybernuojate žiemą.

              Šiaip yra teke matyt dyzeliu varomų aušinimo aparatų, gal yra ir dujinių.

              Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
              [B]Vokiečiai pamišę dėl saulės elektrinių balkonuose: gauna lengvatas, nereikia leidimų,
              Pamišę yra teisingas žodis. Čia turbūt dar neefektyviau nei ant stogo dėti. Kodėl taip norima subisidjuoti pačią neefektyviausią formą? Jeigu jau statom saulės jėgaines tai betn statykime laukuose ant besisukančių polių kas leidžia vos ne dvigubai padidinti efketyvumą nes panelės visada atsuktos į saulę?

              Comment


                Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

                Nesuprantu supriešinimo. Reikia ir terminalo ir atominės.
                Estai jau planuoja statyti (tik ne su braliukais-asiliukais, aišku):

                Estai užsibrėžė padaryti tai, ko lietuviai nesugebėjo – ruošiasi statyti atominę elektrinę

                Comment


                  Ble, ir vėl Estija 6 vietoje, o Lietuva 21 Pvz 35min
                  Kreivys atotogauja, o Energetikos ministerijos atstovo neatsirado, jie tiesiog džiaugiasi įkaltais 2 GW apribojimais.
                  MInisterija keikiama iš visų pusių. Ir dėl absurdo, kad į 2 GW įskaičuoja projektinę modulių galią, kai realiai į tinklą atiduodama max 80%. Plius neleidžia hibridnių, nes vėjas ir saulė dirba skiritngu metu. Iš kitur esu skaitęs kad vėjas ir saulė kartu sutampa max 7%.
                  Visos pirmaujančios saulės energetikoje ES 6 šalys neturi iš viso įvedusios jokių kvotų.
                  Paskutinis taisė Arunasx; 2023.01.10, 19:29.
                  Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                  Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                  Comment


                    O tai ar kas gali žmoniškai paaiškinti, kodėl iš tikrųjų yra tos 2GW lubos? Nagevičiaus poziciją žinau. Ji teisinga? Neteisinga? Kaip yra kitur?

                    Comment


                      Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
                      Ble, ir vėl Estija 6 vietoje, o Lietuva 21 Pvz 35min
                      Estai tikrai šaunuoliai, ypač propagandoje. Aš irgi nesenai pamačiau informaciją apie puikų estų progresą. Ir nustebau. Hidro jie neturi tiesiog dėl geografijos. Vėjo pas juos jau eilė metų instaliuota 320 MW ir jau eilė metų neauga. Su saule jie pajudėjo, bet maždaug eina tokiu pačiu tempu kaip Lietuva. Tai kaip jie padarė tokį šuolį. Gerai, kad yra Vokietijos Fraunhoferio instituto saitas Energy charts, kuriame gali pažiūrėti kiek kuri šalis ir iš kokių šaltinių sugeneravo elektros energijos.

                      Click image for larger version

Name:	energ1.jpg
Views:	553
Size:	110,5 kB
ID:	2022442

                      Vėjo ir saulės mažiau ir net gerokai nei pas mus. Biomasė yra tas estiškas stebuklas. Pagal pateikiamą schemą sprendimas atrodo keistokas; biomasė daugiausia naudojama šiltuoju sezonu, kuomet sumažėja bendras energijos suvartojimas (ir galbūt lengvesnės sąlygos tą biomasę iš miškų traukti). Šaltuoju sezonu akivaizdžiai dominuoja senieji taršieji skalūnai. Įdomu ar biomasė jiems būtų sustainable sprendimas jei ją naudotu kiaurus metus ?

                      Ir prie to pačio Latvija:

                      Click image for larger version

Name:	energ2.jpg
Views:	536
Size:	101,8 kB
ID:	2022443

                      Jų pagrindas hidro, bet su jų gamtinėm sąlygom hidro veikia tik trys mėnesius per metus - nuo kovo iki birželio. Stebina, kad žinant kokia lietinga buvo mūsų regione pernai vasaros pirma pusė keista kiek mažai hidro tuo metu gelbėjo.

                      Comment


                        Parašė John Rodyti pranešimą
                        O tai ar kas gali žmoniškai paaiškinti, kodėl iš tikrųjų yra tos 2GW lubos? Nagevičiaus poziciją žinau. Ji teisinga? Neteisinga? Kaip yra kitur?
                        Tikiuosi už kokios savaitės turėsiu galimybę šnektelti su žmonėms iš tos srities. Gal paaiškins visus už ir prieš

                        Beje pas mus tikrai unikalu tas pasaugojimas. Visi stebisi ir sako kaip faina. Žinoma tai laikinas sprendimas. Su slovakais esu kalbėjęs tai jie irgi stebisi atseit gerom sąlygom Lietuvoje, nes pas juos nors teoriškai yra kažkokios galimybės, bet jei nori pasijungti mažiau nei 100 kW , tai tinklai rodo špygą - mums tai visai neapsimoka sako jų tinklai. Čia iš paprastesnio vartotojo ar mažo gamintojo poziicijos žiūrint
                        Paskutinis taisė suoliuojantis; 2023.01.10, 19:50.

                        Comment


                          Absoliučiu dydžiu Estija gal ir panašiai kaip Lietuva, bet toje Seimo diskusijoje buvo lyginama per capita, tai Lietuva ten visai ne ką. Kitos šalys turi 1000 W, o Lietuva ~220 W/capita.
                          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                          Comment


                            Parašė John Rodyti pranešimą
                            O tai ar kas gali žmoniškai paaiškinti, kodėl iš tikrųjų yra tos 2GW lubos? Nagevičiaus poziciją žinau. Ji teisinga? Neteisinga? Kaip yra kitur?
                            Panašu, kad nėra logiškų argumentų. Užtraukė stabdį bijodami per greitos plėtros kad atseit nesuvaldys ir pristatys per daug, tada visokie gyventojai pradės cypti, kad jų elektros vasarą nesuperka kai yra perteklius.
                            Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                            Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                            Comment


                              Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
                              Panašu, kad nėra logiškų argumentų. Užtraukė stabdį bijodami per greitos plėtros kad atseit nesuvaldys ir pristatys per daug, tada visokie gyventojai pradės cypti, kad jų elektros vasarą nesuperka kai yra perteklius.
                              Tai kad gyventojams 2GW negalioja, tik komercinių (ne "gaminančių vartotojų") saulės elektrinių vystymui.

                              Comment


                                Parašė John Rodyti pranešimą

                                Tai kad gyventojams 2GW negalioja, tik komercinių (ne "gaminančių vartotojų") saulės elektrinių vystymui.
                                Turiu mintyse kad jei verslas pristatytų kokius 3 GW tai nebūtų tiesiog kur dėti kartais tos elektros tame tarpe iš naminių
                                Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                Comment


                                  Panašu, kad yra nauajs rekordas iš vėjo: 610MW

                                  Comment


                                    Parašė John Rodyti pranešimą
                                    Panašu, kad yra nauajs rekordas iš vėjo: 610MW

                                    Sausis gali tapti tas mėnesis, kai išsipildo gana optimistinė prognozė dėl šiltos ir vėjuotos žiemos, aišku tik saulės nėra (kaip ir daugmaž visada).
                                    Gruodis, lapkričio antra pusė truputį iškrenta iš konteksto, dar neaišku koks bus vasaris (gal irgi šiltas?).

                                    Comment


                                      O, geras, nežinojau koks elektros gamybos šaltinių pasiskirstymas pas estus ir latvius. Labai įdomu.
                                      Aš naudoju šį šaltinį -
                                      https://bit.ly/3QBJVzD

                                      Estija:

                                      Click image for larger version  Name:	Capture.JPG Views:	0 Size:	77,0 kB ID:	2023401

                                      Latvija:

                                      Click image for larger version  Name:	Capture2.JPG Views:	0 Size:	58,8 kB ID:	2023402


                                      Taip išeina, Latvija nemažą laiko dalį galima sakyti gamina palei nulį... Vau.

                                      Comment


                                        Naujas vėjo generacijos galios rekordas 624MW, tuo momentu apie 80% visos Lietuvoje gamintos elektros, arba apie 60% viso suvartojimo

                                        Comment


                                          Prie to paties, vakar dienos (Sausio 14) Europos top šalys pagal pagamintos vėjo elektros proporciją nuo suvartojimo, Lietuva 5 vietoje. Bus įdomu pamatyti šiandien dienos duomenis, nes šiandien vėjo irgi turim nemažai

                                          Comment

                                          Working...
                                          X