Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvos ekonomikos aktualijos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
    Nes didelių Sodros mokesčių kelias siekiant užkamšyti nuolatinį Sodros deficitą niekur neveda: mokesčius stengiamasi nuslėpti, atlyginimus vengiama didinti ir t. t.
    Kaip tai suderinti su neabejotinai išaugsiančia Sodros krizės tikimybe? Kaip tik dabar mes turime ko gero paskutinę demografinę bangą, kai dar kažką įmanoma sureguliuoti.
    Matau tik vieną galimybę - bazinę sentavės pašalpos/pensijos dalį mokėti iš biudžeto. Ir kaip nors bandyti "bendrą katilą" padalinti į asmenines pensijines sąskaitas.

    Comment


      Turint galvoje gimstamumo rodiklį, tai manipuliacijos mokesčiais vargu ar padės. Greičiau išbaidys paskutinius mokėtojus. Normaliai kartų kaitai užtikrinti būtinas 2,1 rodiklis, o Lietuvos yra maždaug 1,3. Be to, dar emigracija. Greta viso to, jaunimo nedarbas vis tiek siekia 25 proc. Aišku, tai ne tik Lietuvos problema, bet tai nelabai guodžia. Užaugusi net ir nuolat besitraukianti nauja mokesčių mokėtojų karta vis tiek susiduria su sunkumais norėdama įsilieti į darbo rinką. Čia reikėtų protingų sprendimų, skatinančių gimstamumą, tačiau apribojant piktnaudžiavimo pašalpomis galimybes, lengvatų įdarbinant jaunimą, paramos jaunimui kuriant verslą ir pan. Kad būtų ne tik deklaracijos arba simboliniai sprendimai, imituojantys rūpinimąsi, bet konkreti apčiuopama veikla. Švietimas irgi svarbu - tų bedarbių tiek nebūtų, jei aukštosios mokyklos atsižvelgtų į rinkos poreikius. Dabar universitetai dirba sau, valdžia sau, o piliečiai ima rūpėti tik prieš rinkimus arba kai į biudžetą nesurenkama tiek lėšų, kiek planuota. Tada imama domėtis, kas yra ne taip.
      O ekonomika kol kas auga ne visiems:
      Ekonomikos atsigavimo gyventojai nepajuto
      Pernai rudenį atliktos reprezentatyvios apklausos duomenimis, palyginti su analogišku 2011 m. balandį vykdytu tyrimu, gyventojų finansinė padėtis per pusantrų metų prastėjo.
      Kai kalbama apie ekonomikos atsigavimą, reikia atskirti, kad kalbama apie įmones, o kaip pinigai yra paskirstomi tarp įmonių ir jose dirbančiųjų - jau yra kita tema. Situacija po šios krizės yra analogiška buvusiai po Rusijos krizės: jeigu įvertinti BVP ir tai, kiek pajamų gauna gyventojai nuo viso BVP, ta dalis žymiai nepaaugo. Taip, dalis įmonių atsigauna, bet neinvestuoja, tačiau kyla klausimas, kur tie pinigai yra: gal jie dedami į bankus ir ruošiamos atsargos? Gyventojų pajamų dalis žymiai neauga, o pragyvenimo išlaidos auga

      Comment


        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
        http://vz.lt/?PublicationId=bd439936...6-46949be95169
        Mačiulis nori pasakyti, kad jei perki būstą be Swedbankio pagalbos, esi kontrabandininkas. Labai korektiškas pareiškimas. Matyt, banko pajamos iš paskolų kaip reikiant sumažėjusios ir bankas niekaip nesupranta, kodėl taip yra. Jei tendencijos nesikeis, tai bankai po kiek laiko kiekvieną vadins nusikaltėliu, kuris išdrįs įsigyti ką nors stambesnio be jų tarpininkavimo.
        Tai kad šešėlis Lietuvoje yra akivaizdus. Mačiulius teisingai pasakė. Jei gauni 2000litų ir perki būstą be paskolos būdamas 30 metų - tai jau gana keista ir įtartina. Aišku, nereikia atmesti, kad gali būti tėvų dvanotos lėšos, bendros šeimos lėšos ir visa kita, tačiau principe - tai gana sudėtina.

        Comment


          Įsteigtų įmonių skaičius rekordinis. Ir vėl. Ir praėjusių metų rekordas pagerintas per pirmuosius tris šių metų ketvirčius

          Be to ir balansas (skirtumas tarp įregistruotų ir išregistruotų įmonių) ikikrizinius 2008 m. viršija daugiau nei dvigubai.



          http://www.verslilietuva.lt/lt/rinku...iii-ketvirtis/
          Įžvalgos.lt - FB - G+

          Comment


            Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
            Šis ekspertas pats sau prieštarauja. Iš pradžių jis paskelbia, kad yra tokia Lafero kreivė, ir tai yra tikslus, objektyvus, MATEMATINIS būdas apskaičiuoti, kokio dydžio mokesčiai yra optimalūs

            Problema ta, kad politikai, kurie diskutuoja apie mokesčius, greičiausiai nėra susipažinę nė su viena optimalių mokesčių teorija. Sakykime, nėra girdėję apie Lafero dėsnį, teigiantį, kad kiekvienoje valstybėje egzistuoja optimalus mokesčių tarifas, kurį tos šalies gyventojai ir įmonės yra pasirengę mokėti. Jeigu tarifas bent šiek tiek didesnis už optimalų dydį, biudžeto pajamos pradeda mažėti, ima plisti mokesčių vengimas (ir legaliais, ir nelegaliais būdais), auga šešėlinė ekonomika. Perlenkus mokestinę lazdą, gali padaugėti ir bankrotų, o tuomet labiausiai nukenčia mažesnes pajamas gaunantys žmonės.

            – Ar gerai supratau, kad optimalus tarifas yra visiškai objektyvus ir apskaičiuojamas matematiškai?

            – Taip.
            O jau sekančiame sakinyje jis teigia, kad Lietuva yra antroje Lafero kreivės pusėje, nes 2009 m. padidinus mokečių tarifus, pajamos sumažėjo


            Dabar Lietuvoje mokestinė našta jau yra viršijusi optimalų dydį, nes 2009 m. padidinus mokesčių tarifus (pelno, pridėtinės vertės, akcizus) biudžeto pajamos krito. Net santykinės, palyginus su bendruoju vidaus produktu. Vadinasi, jau esame antrojoje Lafero kreivės pusėje, kuomet didinant mokesčių tarifą, biudžeto pajamos mažėja.
            Dar paskui tekste minima, kad vienas ių to "objektyvaus matematinio apskaičiavimo" kintamųjų - žmonių noras mokėti arba nemokėti mokesčius, ir panašiai.

            Čia ne matematika. Čia džiazas

            Comment


              D.P.:Tai kad šešėlis Lietuvoje yra akivaizdus. Mačiulius teisingai pasakė. Jei gauni 2000litų ir perki būstą be paskolos būdamas 30 metų - tai jau gana keista ir įtartina. Aišku, nereikia atmesti, kad gali būti tėvų dvanotos lėšos, bendros šeimos lėšos ir visa kita, tačiau principe - tai gana sudėtina.
              Ne privataus banko darbas nustatinėti, kas kontrabandininkas, kas ne. Bankui šiuo atveju rūpi ne tiek šešėlis, kiek pajamų iš paskolų mažėjimas. Rinkoje įprato turėti didelę įtaką, diktuoti ką pirkti ir už kiek, todėl jiems nepatinka, kai sandoriai vyksta be jų dalyvavimo. Matyt, neprognozavo, kad tiek sandorių gali įvykti be jų palaiminimo. Mažų mažiausiai neetiška kiekvienam, apsieinančiam be banko paskolų, klijuoti kontrabandininko etiketę. Net mokesčių inspekcija neklijuoja, o pirmiau paprašo pagrįsti pinigų kilmę .
              c2h5oh:Dar paskui tekste minima, kad vienas ių to "objektyvaus matematinio apskaičiavimo" kintamųjų - žmonių noras mokėti arba nemokėti mokesčius, ir panašiai.
              Čia ne matematika. Čia džiazas
              Tai čia smulkmenos, šiaip visame interviu yra neblogų minčių ir bendras vaizdas neblogas. Ekonomika iš tikrųjų yra kažkas tarp religijos ir džiazo : įvairios mokyklos (sektos), naudojami skirtingi metodai (instrumentai), teisus būna tas, kuris dažniau gauna eterio ir prognozuodamas mažiau suklysta. O jei netyčia ką nors atspėja visai tiksliai, tampa mesijumi . Bando žmonių elgesį sutalpinti į matematinius modelius, o jei elgesys modelio neatitinka, tada kūrybiškai bando pritempti. Dar reikia pridėti, kad, dažnas viešai kalbėdamas atstovauja kieno nors (pvz., banko) interesams, todėl į jų kalbas reikia žiūrėti atsargiai. O tituluoti ekonomistai gali daryti įtaką ir rinkai, nes nuolat kartodami viskas brangs arba viskas pigs, kažkiek veikia ir vartotojų lūkesčius, kartu ir veiksmus.
              Anksčiau Swedbank konservatorių lyg nekritikuodavo, matyt, gerinasi naujai valdžiai .
              Paskutinis taisė senasnamas; 2013.01.21, 18:27.

              Comment


                Parašė Combat Rodyti pranešimą
                Reikia taip pat prisimint, kai V.Andriukaitis buvo įsivėlęs į kažkokią aferą, kad net iš Seimo atsistatydino, bi tik apkaltos nesulauktų.
                Andriukaitis pasielgė taip kaip turėtų pasielgti kiekvienas seimo narys įtariamas neteisėta veikla ir už tai jis nusipelno pagarbos. Atsiradus įtarimams jis atsisakė seimo nario mandato, o kartu ir neliečiamybės ir stojo prieš teismą kuriame galiausiai įrodė savo nekaltumą.

                Tai – ne daugiau, nei nesubrendusi tavo fantazija; visus žmones nuskurdintum ir pastogę atimtum.

                Kad žmonės galėtų „dirbti ir uždirbti“, ekonomika turi būti giliai kontroliuojama ir tikslingai dotuojama, bet visada atsiras tokių, kurie šito nenorės, nes nykstan skurdui, jų gyvenimo gerovė nyks taip pat.
                Tai nėra nei nesubrendusi ir juo labiau ne fantazija, kadangi tai yra realybė beveik visoje ES ypač tose šalyse į kurias lietuviai masiškai emigruoja.
                O ar yra bent viena sėkminga šalis vien tik su giliai kontroliuojama ir tikslingai dotuojama ekonomika? Tai man panašiau į nevykusią fantaziją.

                Comment


                  Parašė deep'as Rodyti pranešimą
                  ...O ar yra bent viena sėkminga šalis vien tik su giliai kontroliuojama ir tikslingai dotuojama ekonomika?
                  Baltarusija, Venesuela (pradėjusi bristi iš skurdo, kai atsikratė vien kiaurai kapitalistinių santykių). Pridurčiau dar iš Š.Korėją, bet negaliu turėti pilno vaizdo apie ją, nes info apie ją patenka ititn demonizuota.

                  O tas V.Andriukaičio „herojiškumas“ – galėjo prašyti Seimo leisti naikinti jo neliečiamybę ir aiškintis dėl jo kaltumo jam neatsistatydinus iš Seimo narių. Bet, matyt, aiškinantis Seime rezultatai būtų buvę labiau nepageidaujami, nei nesant Seimo nariu ir, nei kiek neabejoju, „kišeninio“ gen. prokuroro pastogėje. Beje, su Andriukaičiu „muilą“ išnešė ir Kvietkauskas su Vidžiūnu. Tiesiog imti ir mesti kaltinimus tokiai „svariai“ trijulei be geležinių įrodymų, prokurorui būtų buvę savižudiška. Taigi, V.Andriukaitis man kaip buvo „neryškus“, taip ir liko.
                  Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

                  Comment


                    Parašė Combat Rodyti pranešimą
                    Baltarusija, Venesuela (pradėjusi bristi iš skurdo, kai atsikratė vien kiaurai kapitalistinių santykių). Pridurčiau dar iš Š.Korėją, bet negaliu turėti pilno vaizdo apie ją, nes info apie ją patenka ititn demonizuota.
                    Epic

                    Comment


                      Parašė Combat Rodyti pranešimą
                      Baltarusija, Venesuela (pradėjusi bristi iš skurdo, kai atsikratė vien kiaurai kapitalistinių santykių). Pridurčiau dar iš Š.Korėją, bet negaliu turėti pilno vaizdo apie ją, nes info apie ją patenka ititn demonizuota.

                      O tas V.Andriukaičio „herojiškumas“ – galėjo prašyti Seimo leisti naikinti jo neliečiamybę ir aiškintis dėl jo kaltumo jam neatsistatydinus iš Seimo narių. Bet, matyt, aiškinantis Seime rezultatai būtų buvę labiau nepageidaujami, nei nesant Seimo nariu ir, nei kiek neabejoju, „kišeninio“ gen. prokuroro pastogėje. Beje, su Andriukaičiu „muilą“ išnešė ir Kvietkauskas su Vidžiūnu. Tiesiog imti ir mesti kaltinimus tokiai „svariai“ trijulei be geležinių įrodymų, prokurorui būtų buvę savižudiška. Taigi, V.Andriukaitis man kaip buvo „neryškus“, taip ir liko.
                      Tai, kad Baltarusijoje kaip tik kapitalizmas vis didėja, o ne mažėja
                      Flickr

                      Comment


                        Parašė Combat Rodyti pranešimą
                        Baltarusija, Venesuela (pradėjusi bristi iš skurdo, kai atsikratė vien kiaurai kapitalistinių santykių). Pridurčiau dar iš Š.Korėją, bet negaliu turėti pilno vaizdo apie ją, nes info apie ją patenka ititn demonizuota.

                        O tas V.Andriukaičio „herojiškumas“ – galėjo prašyti Seimo leisti naikinti jo neliečiamybę ir aiškintis dėl jo kaltumo jam neatsistatydinus iš Seimo narių. Bet, matyt, aiškinantis Seime rezultatai būtų buvę labiau nepageidaujami, nei nesant Seimo nariu ir, nei kiek neabejoju, „kišeninio“ gen. prokuroro pastogėje. Beje, su Andriukaičiu „muilą“ išnešė ir Kvietkauskas su Vidžiūnu. Tiesiog imti ir mesti kaltinimus tokiai „svariai“ trijulei be geležinių įrodymų, prokurorui būtų buvę savižudiška. Taigi, V.Andriukaitis man kaip buvo „neryškus“, taip ir liko.
                        Baltarusija netoli - gali sau leisti pasivažinėti po kolūkius. Valstybė su molinėmis kojomis.
                        Venesuela, Š.Korėja - labiau tiktų prie labiausiai atsilikusių valstybių.
                        SSRS seniai subyrėjo. Eksperimentas nepavyko.
                        Paskutinis taisė D.P; 2013.01.22, 14:50.

                        Comment


                          Parašė Combat Rodyti pranešimą
                          Baltarusija, Venesuela (pradėjusi bristi iš skurdo, kai atsikratė vien kiaurai kapitalistinių santykių). Pridurčiau dar iš Š.Korėją, bet negaliu turėti pilno vaizdo apie ją, nes info apie ją patenka ititn demonizuota.

                          O tas V.Andriukaičio „herojiškumas“ – galėjo prašyti Seimo leisti naikinti jo neliečiamybę ir aiškintis dėl jo kaltumo jam neatsistatydinus iš Seimo narių. Bet, matyt, aiškinantis Seime rezultatai būtų buvę labiau nepageidaujami, nei nesant Seimo nariu ir, nei kiek neabejoju, „kišeninio“ gen. prokuroro pastogėje. Beje, su Andriukaičiu „muilą“ išnešė ir Kvietkauskas su Vidžiūnu. Tiesiog imti ir mesti kaltinimus tokiai „svariai“ trijulei be geležinių įrodymų, prokurorui būtų buvę savižudiška. Taigi, V.Andriukaitis man kaip buvo „neryškus“, taip ir liko.
                          Palecki, čia tu? Labas

                          Comment


                            Klaipėdos jūrų uosto vadovo konkursą laimėjo buvęs ministerijos sekretorius ir „Achemos grupės“ darbuotojas socialdemokratas Arvydas Vaitkus.


                            Tai BNS patvirtino susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus patarėjas Ričardas Slapšys.

                            „Trečiadienį į pokalbį atvyko du pretendentai iš trijų pakviestų. Komisija įvertino jų veiklos programas, atsakymus į klausimus. Pagal surinktą balų skaičių konkurso nugalėtoju pripažintas Arvydas Vaitkus. Dabar ministras kreipsis į STT, kuri per 14 dienų turėtų pateikti išvadas dėl jo patikimumo. Tik tada A. Vaitkus bus patvirtintas uosto vadovu“, – sakė p. Slapšys.

                            http://vz.lt/article/2013/1/23/klaip...ovauti-vaitkus
                            Kažkaip nelabai skaniai atrodo...
                            Post in English - fight censorship!

                            Comment


                              Apgailėtini metodai. Aš galvojau, kad tokie dalykai daromi taip akivaizdžiai jau kaip ir praeityje. Bet, pasirodo, ne.

                              Comment


                                Vakar važinėjan po Lietuv kilo tokia mintis dėl organizuojamų konkursų :

                                Kas yra pigiau :

                                Pirkti pigius daiktus iš mane in China ir mokėti pašalpas Lietuvos žmonėms

                                Ar

                                Pirkti šiek tiek brangesnius lietuviškus gaminius ir nemokėti pašalpų ?

                                Comment


                                  Parašė John Rodyti pranešimą
                                  Apgailėtini metodai. Aš galvojau, kad tokie dalykai daromi taip akivaizdžiai jau kaip ir praeityje. Bet, pasirodo, ne.
                                  Liberalai buvo pasisodinę į postą. Socdemai pasisodino saviškį.
                                  Taip, būtent taip daroma.
                                  It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                  Comment


                                    Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                                    Liberalai buvo pasisodinę į postą. Socdemai pasisodino saviškį.
                                    Taip, būtent taip daroma.
                                    Kas 5domiautai ne tai, kad socdemas pasodino socdemą, bet, kad "achemietis" pasodino "achemietį". Taip sakant, Susisiekimo Ministerija tapo Achemos dukterine bendrove.
                                    Post in English - fight censorship!

                                    Comment


                                      Parašė index Rodyti pranešimą
                                      Taip sakant, Susisiekimo Ministerija tapo Achemos dukterine bendrove.
                                      O tai geriau, jei taptų kitos šalies įmonės bendrove, pvz. kokio Gazpromo ar Orleno?
                                      Flickr

                                      Comment


                                        Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                                        O tai geriau, jei taptų kitos šalies įmonės bendrove, pvz. kokio Gazpromo ar Orleno?
                                        Kai ministerija pradeda atstovauti vienos (bet kokios) bendrovės interesus tai savaime yra blogai. Manau, supranti kodėl.
                                        Post in English - fight censorship!

                                        Comment


                                          Gal bus gerai Achemos eksportui
                                          It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                          Comment

                                          Working...
                                          X