Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvos ekonomikos aktualijos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Čia visų pirma Andriui Mamontovui (puikus muzikantas ir net sakyčiau visuomenininkas, bet gal tegul juo ir lieka) ir likusiems, kurie mano, kad Lietuva tai „maža agrarinė šalis“.

    10 priežasčių, kodėl Lietuva – biotechnologijų šalis
    1. Per pastaruosius 5 metus kasmetinis biotechnologijos pramonės pardavimų augimas viršijo 15%;
    2. 2005-2011 m. biotechnologijų eksportas kasmet augo po 16%, o bendras vidutinis eksporto augimas siekė 10,2%;
    3. Lėšos, skiriamos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros darbams, kasmet augo vidutiniškai 34%;
    4. 80% šio mūsų šalies sektoriaus produkcijos eksportuojama į daugiau kaip 70 šalių. Daugiausia į Švediją, Vokietiją, Italiją, Didžiąją Britaniją, Daniją. Mūsų darbu domisi ir JAV bei Izraelis;
    5. Gyvybės mokslų srityje Lietuvoje dirba 130 įmonių (ir 47 institucijos). Latvijoje ir Estijoje kartu sudėjus – 90;
    6. Naujausius pasaulinį pripažinimą pelniusius vaistus nuo vėžio, kurie yra 25–35% pigesni, tačiau ne mažiau veiksmingi (pirmasis vaistas Lietuvos farmacijos istorijoje, registruotas JAV), sukūrusi „Sicor Biotech“ stato 3000 kv. m. gamyklą;
    7. UAB „Biotechpharma“ atidarė Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centrą (ir jis Rytų Europoje toks yra vienintelis). Investuota 16 mln. eurų;
    8. „Thermo Fisher Scientific“ atidarė Molekulinės biologijos mokslų kompetencijos centrą. Investuota 11 mln. eurų;
    9. Biotechnologijų produkcijos eksportas sudaro 0,9% Lietuvos BVP. Planuojama, kad iki 2020 m. sieks bent 2%;
    10. Biotechnologijų sektorius Lietuvoje auga po daugiau nei 20% kasmet.


    Kad Lietuva toliau sėkmingai veržtųsi į priekį reikia štai tokio požiūrio:
    http://vz.lt/?PublicationId=cb227405...d-abced1e64aa6

    Parengta pagal:
    http://mokslas.delfi.lt/mokslas/seli....d?id=59853159

    http://www.investlithuania.com/lt/in...otechnologijos

    Panaudotos „Fermentas“ ir „Biotechpharma“ fotografijos.
    Įžvalgos.lt - FB - G+

    Comment


      Parašė andyour Rodyti pranešimą
      Nepatikėsi, bet mūsų įmonėje, tik ką baigę studijas, už minimumą kuria gan sudėtingus projektus. Taip, projektų kuriama pridėtinė vertė gan aukšta, o kaštai minimalūs(neskaitant, kad projekto suradimo kaštai dideli), nes darbo jėgos kiek nori... Žiniasklaidos aukos tik ir kliedi, kokie IT atlyginimai dideli... nereikia lyginti bankuose ir jų padaliniuose dirbančiųjų atlyginimus su eksportuojančiais kodą.
      Ir dar galiu pasakyti, kad IT vertė vėl gi žiniasklaidos yra perdėtai išpūsta. Kiek projektų yra visiška avantiūra, pučianti IT burbulą, kuris vėliau gali sprogti...
      Kas čia per įmonė tokia? Programuotojai jau nuo antro-trečio kurso turi darbus, ir dažniausiai ne už minimumą. Jau nekalbant apie "tik baigusius", kurie tikrai nedirba mažiau nei už pusantro tūkstančio-du į rankas, bet čia jau visiškai apatinė riba, kuri su kiekvienų metų patirtimi kyla po 25%-30% kasmet. Normalus programuotojas su 3-5 metų patirtimi gauna 4-5 tūkst. į rankas. Čia skaičiuojant kokių 10 didesnių ir Kaune gerai žinomų IT kompanijų vidurkį.

      Comment


        Nežinau, kažkur buvo diskusijos ar tai šioje temoje apie tai kaip koncervatorių ir liberalų tandemas sugebėjo ištraukti paštą į pelningų įmonių sąrašą. Štai ką sako dabartinis susiekimo ministras

        http://kauno.diena.lt/naujienos/mies...krydziu-471155


        – Ar turite strategiją, ką daryti su vis nuostolingai dirbančiu „Lietuvos paštu“?

        – Į „Lietuvos pašto“ veiklą aš dar neįsigilinau, nes turime per daug objektų. Bendras požiūris toks: veikla, jei tokia yra, turi duoti arba socialinę naudą arba turi būti nenuostolinga. Jei įmonė dirba nuostolingai, tą nuostolį reikia ir parodyti. Bet nereikia žaisti taip, kad nuostoliai būtų dengiami sumažinant įstatinį kapitalą. Taip elgėsi „Lietuvos paštas“. Ir tada viskas atrodo gražu, įmonė pelninga, bet įstatinis kapitalas ima ir pamažėja. Mes turime visada žinoti tikrąją padėtį: pelningai, tai pelningai.

        Comment


          /\ Ar čia aš kvailas, kad nesuprantu kaip galima gauti pelną mažinant įstatinį kapitalą, ar ministras?
          Post in English - fight censorship!

          Comment


            matyt kvailas , panašiai padarė Vilniaus prekybos grupė, nusipirkusi VST.

            Comment


              Index visiškai teisus įstatinio kapitalo mažinimas ar didinimas (priklauso 3 klasei nuosavas kapitalas) neturi visiškai jokios įtakos pelnui (pajamos - Sąnaudos). Taip, kad ministras panašu, jog nesigaudo apskaitoje.

              O įmonėms mažinti įstatinį kapitalą yra įvairių paskatų (dengti nuostolius, mažinant turtą, įmonei turint užtektinai kapitalo).

              Comment


                Parašė sauls Rodyti pranešimą
                Kas čia per įmonė tokia? Programuotojai jau nuo antro-trečio kurso turi darbus, ir dažniausiai ne už minimumą. Jau nekalbant apie "tik baigusius", kurie tikrai nedirba mažiau nei už pusantro tūkstančio-du į rankas, bet čia jau visiškai apatinė riba, kuri su kiekvienų metų patirtimi kyla po 25%-30% kasmet. Normalus programuotojas su 3-5 metų patirtimi gauna 4-5 tūkst. į rankas. Čia skaičiuojant kokių 10 didesnių ir Kaune gerai žinomų IT kompanijų vidurkį.
                Man irgi keista buvo iki tol, kol pastaruoju metu, po kelių metų visiškai bevaisių paieškų, staiga tiesiog užplūdo freelancerių ir tik ką baigusiųjų antplūdis. Mūsų įmonė užsiima web aplikacijų kūrimu. Dirbame ir su užsienio rinkomis. Neminėsiu įmonės pavadinimo dėl antireklamos - mažų atlyginimų. Įmonė nėra didelė - 10 darbuotojų. Turiu pažįstamų dirbančių ir didesnėje įmonėje - 15 darbuotojų. Ten atlyginimai didesni, bet tiek kiek rašei, gauna tik keli labiausiai patyrę.
                Esmė tame, kad IT darbuotojų pasiūla smarkiai auga, dėl žiniasklaidos kaltės. Kaip anksčiau visi puolė studijuoti teisę ir vadybą, taip dabar IT. Didesnė pasiūla - didesnė atranka. Patikėk, ten įstoja gan daug protingo jaunimo, nes jie nebemato teisėje, statyboje ir vadyboje perspektyvų.

                Comment


                  Kažkodėl konsultavimo mokesčių klausimais įmonės kaip vieną iš įstatinio kapitalo mažinimo tikslų nurodo nuostolių padengimą:
                  Įstatinis kapitalas gali būti mažinamas šiems tikslams:

                  kad būtų panaikinti bendrovės balanse įrašyti nuostoliai;
                  siekiant anuliuoti bendrovės įsigytas akcijas;
                  siekiant akcininkams išmokėti bendrovės lėšų. Sprendimas sumažinti įstatinį kapitalą, siekiant akcininkams išmokėti bendrovės lėšų, gali būti priimtas tik eiliniame visuotiniame akcininkų susirinkime.
                  kad būtų ištaisytos įstatinio kapitalo sudarymo ar didinimo metu padarytos klaidos.
                  http://www.juriscon.lt/paslaugos/imo...alo-mazinimas/
                  O dėl svetainių kūrimo, tai bene mažiausiai apmokama IT sritis, nes didelė konkurencija. Ko gero tai lengviausiai savamoksliams prieinama IT sritis - juk norint sukurti paprastą svetainę nereikia kelis metus mokytis, savo paslaugas siūlo net moksleiviai.

                  Comment


                    Jei bendrovė prikaupia sukauptų nuostolių, tai tam, kad balansas liktų subalansuotas galima mažinti įstatinį kapitalą (Jei sukaupto pelno nebėra, o turėti neigiamo straipsnio "sukauptas nuostolis" nenorima). Bet tai yra balanso straipsnių perstumdymas.

                    Lietuvos paštas tuo metu gavo pelno, o tai yra pelno/nuostolių ataskaita, kuriai kapitalo didinimas ar mažinimas įtakos neturi.

                    Marš kartu su Ministru apskaitos mokytis!
                    Post in English - fight censorship!

                    Comment


                      Bet tai yra balanso straipsnių perstumdymas.
                      Ne tiek svarbu, kaip tai vadinama, svarbu, kas ir kokiu tikslu daroma. E. Masiulis irgi neišmano apskaitos?
                      AB Lietuvos paštas įstatinis kapitalas turi būti sumažintas beveik perpus - nuo 239,474 mln. Lt iki 113,074 mln. Lt. Taip Susisiekimo ministerija "kompensuos" susikaupusį jos kontroliuojamos bendrovės nuostolį.
                      LP nuo 2005 m. visą laiką dirbo nuostolingai, net ir ekonomikos pačiame aukso amžiuje, augimo laikais, buvo nuostolis pašte. Akivaizdu, kad yra susikaupęs tam tikras nuostolis. Dabar įmonė, pradėjusi dirbti kur kas sėkmingiau, tą teorinį nuostolį turėtų kompensuoti", - trečiadienį kalbėjo Eligijus Masiulis, susisiekimo ministras.
                      http://vz.lt/article/2011/12/28/liet..._kapital%C4%85

                      Comment


                        Būtent, kad svarbu. Žinai kuo skiriasi nuostolis ir pelnas nuo sukaupto nuostolio ir sukaupto pelno? Matyt, kad kaip ir naujasis Ministras - ne.

                        O viskas ką parašei yra normalu. Bendrovei ėmus dirbti pelningai (dėl sutvarkytos veiklos) kartu, mažinant įstatinį kapitalą buvo sumažintas (ar visai panaikintas, Lietuvos Pašto ataskaitų nevarčiau) sukauptas nuostolis, tam kad toliau jam dirbant pelningai balanse greičiau atsirastų sukauptas pelnas, kurį būtų galima valstybei išmokėti kaip dividendus, vietoje ilgai mažėjančio sukaupto nuostolio.

                        Čia galėjo būti ir pasirengimas planuotam Lietuvos Pašto įvedimui į biržą, nes smulkiesiems akcininkams irgi norėtųsi greičiau gauti dividendų.
                        Post in English - fight censorship!

                        Comment


                          Naujasis ministras iš esmės pasakė tą patį, ką ir senasis, tik kitais žodžiais. Nelabai suprantu, kurioje vietoje jis "nusišnekėjo". Kad praleido žodį "sukauptas"?

                          Comment


                            Taip. Nes šitas žodis reiškia esminį dviejų dalykų skirtumą. O dėl to jis vėliau padaro ir neteisingas išvadas.

                            Lietuvos Paštos pertvarka buvo giriama būtent dėl einamųjų metų pelno, kurio dydžiui įstatinio kapitalo sumažinimas įtakos neturi ir negali turėti, o ne sukaupto pelno dydžio.
                            Paskutinis taisė index; 2013.01.13, 17:07.
                            Post in English - fight censorship!

                            Comment


                              Racionaliau būtų buvę iš karto pasakyti, kad nepatinka ministras, nepatinka tai, ką jis kalba, ir nepatinka jo planai, užuot kabinėtis prie žodžių pasiėmus vadovėlinius apibrėžimus .

                              Comment


                                Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                Racionaliau būtų buvę iš karto pasakyti, kad nepatinka ministras, nepatinka tai, ką jis kalba, ir nepatinka jo planai, užuot kabinėtis prie žodžių pasiėmus vadovėlinius apibrėžimus .
                                Tai, kad nusišneka tas ministras. Index labai aiškiai paaiškino kodėl, tai ką kalba naujasis ministras yra demagogija. Tas pats ir dėl KUN - užsiiminėjama tokiu pačiu populizmu, kuris buvo skleidžiamas kai dabartiniai valdantieji buvo opozicijoje. Manipuliuojama runkeliais kaltinant liberalus jog šie sudarė sąlygas Ryanairui pereiti į Vilnių.

                                Comment


                                  Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                  Racionaliau būtų buvę iš karto pasakyti, kad nepatinka ministras, nepatinka tai, ką jis kalba, ir nepatinka jo planai, užuot kabinėtis prie žodžių pasiėmus vadovėlinius apibrėžimus .
                                  Aš jo planų dar nelabai žinau, dėl to prie to kabinėtis negaliu. Kabinėjaus būtent prie šito sakinio, neteisingos buvusio Ministro kritikos (o dėl to, kad jį laikau vienu geriausių Ministrų iš praeitos Vyriausybės tai nepaprieštaraut negaliu), atsirandančios dėl paties naujojo Ministro nesupratimo.

                                  Ir čia ne "vadovėlinis apibrėžimas", o esminės apskaitoje naudojamos sąvokos ir jis, kaip Ministras, vadovaujantis su ūkiu susijusiai ministerijai ir netiesiogiai vadovaudamas kai kurioms valstybinėms bendrovėms bent netiesiogiai susidurs nekartą. Galėtų bent jau patarėjais, kurie tokiais klausimas padėtų, apsistatyt.
                                  Paskutinis taisė index; 2013.01.13, 17:33.
                                  Post in English - fight censorship!

                                  Comment


                                    Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                    O dėl svetainių kūrimo, tai bene mažiausiai apmokama IT sritis, nes didelė konkurencija. Ko gero tai lengviausiai savamoksliams prieinama IT sritis - juk norint sukurti paprastą svetainę nereikia kelis metus mokytis, savo paslaugas siūlo net moksleiviai.
                                    Šiaip, kalbėjau apie web aplikacijas. Tai gali būti ir sudėtinga klientų valdymo sistema.
                                    O jei moksleiviai ir siūlo svetainių kūrimo paslaugas, tai normalios įmonės direktorius nedirbs su vaikais , o ir jie daro labai nekokybiškai bei nieko nesupranta apie dizainą ir svetainės struktūrą atitikančią įmonės veiklą. Svetainės programavimo darbai yra mažiausioji dalis visų darbų - apie 30%. Visa kita daugybė susitikimų, dizaino korekcijų ir jo perdarymų, kliento suradimo kaštai.
                                    Paskutinis taisė andyour; 2013.01.13, 18:23.

                                    Comment


                                      Parašė udrius Rodyti pranešimą
                                      matyt kvailas , panašiai padarė Vilniaus prekybos grupė, nusipirkusi VST.
                                      Šitą pamenu - kad po VST privatizavimo po kurio laiko sumažino įstatinį kapitalą ir iš principo VP atsiėmė pinigus, sumokėtus perkant VST. Ar tada irgi buvo sukaupto nuostolio (lyg ne)? Kiek pamenu, tada buvo tiesiog padarytas turto vertinimas ir sumažinta jo vertė ar tai padidintas nusidėvėjimas?
                                      Paskutinis taisė digital; 2013.01.14, 01:51.

                                      Comment


                                        Parašė Rodyti pranešimą
                                        Čia visų pirma Andriui Mamontovui (puikus muzikantas ir net sakyčiau visuomenininkas, bet gal tegul juo ir lieka) ir likusiems, kurie mano, kad Lietuva tai „maža agrarinė šalis“.
                                        [/URL]
                                        Žodžiu LT eksportavo medicinos ir farmacijos prekių už 100mln. Lt. O kiek importavo?

                                        Palyginimui - LT 2011ais metais eksportavo ž.ū. produkcijos už 3,7 milijardo Lt (balansas +625mln. Lt), maisto produktų už 6,2 mlj. Lt (+1,3mlj. Lt), medienos gaminių už 1,9mlj. Lt (+925mln.Lt) ir t.t.

                                        Tai gal ne toks jau ir neteisus tas Mamontovas?
                                        It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                        Comment


                                          Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                          Racionaliau būtų buvę iš karto pasakyti, kad nepatinka ministras, nepatinka tai, ką jis kalba, ir nepatinka jo planai, užuot kabinėtis prie žodžių pasiėmus vadovėlinius apibrėžimus .
                                          Racionaliau būtų teigti, kad pats ministras yra tendencingas, žinant, kiek bendrapartiečių prarado ilgamečių šiltų vietų LP. Kaip reikalas nesusipažinęs su situacija (pats pripažįsta) jau pučia revanšo siekiančių asmenų dūdelę. Gal tai būtų ir racionalu, jeigu prieš tai valstybinis paštas būtų veikęs padoriai. Deja, taip nebuvo, o situacija pastaruoju metu keitėsi į gerą. Tai net jeigu ir nuostolinga (nors taip ir nėra), bet veikla palankesnė vartotojui, tai ko putojasi ministras? Įstatinis kapitalas, buvo, beje, išpūstas.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X