Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

LT-PL. Lietuvių - lenkų santykiai. Lenkiški užrašai ir pavardės Vilniaus krašte.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Romas Rodyti pranešimą
    Kažkaip nepasimokoma iš istorijos. Pvz.,
    - kai vokiečiai lietuviškai lietuvninkams aiškino, kad jie yra Vokietijos piliečiai, tas iš karto pasimatė po Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos. Lietuviškai kalbantys lietuvninkai daugiau bendro turėjo su vokiečiais, nei su "žemaičiais" (tiesa, ten buvo ir kita religija).
    Būtent! Manau, kad Lietuvos lenkai ir jų patronai Žečpospolitoje nieku gyvu nenori tokio varianto, sunaikinusio lietuvybę Prūsijoje greičiau nei per amžių. Pilietiška savimonė visų pirma sugriaus "lenkiškos kortos", "Didžiosios tėvynės" savimonę.

    Parašė micku Rodyti pranešimą
    bet problema yra tame, kad... jų šeimų atmintyje neišliko menkiausios užuominos, kad jų protėviai buvo nelenkakalbiai. O kadangi šeimos atmintis seka geriausiu atveju kokius prosenelius, tai gaunas, kad žmogui, kuris prisimena savo tėvus, senelius gal prosenelius brangiausia yra atmintis apie žmones, kuriuos jie žinojo.
    Kas neieško, tas neranda
    Juk yra išlikusių didžioji dauguma metrikacinių kygų. O kadangi dauguma valstiečių ir mūsų lenkų (lietuvių) buvo sėslūs, tai labai lenva viską atsekti. Būtent pagal bažnytines knygas galima spręsti, kad Vilniaus apylinkės LDK padalinimo momentu buvo pagrindinai lietuviškos... Tai viso labo 4-6 karta nuo mūsų.
    Paskutinis taisė Sula; 2011.03.11, 08:14.

    Comment


      Parašė Romas Rodyti pranešimą
      Kai paskaitai kai kuriuos komentarus, tai tie Vilniaus lenkai vaizduojami kaip kažkokie pigmėjai, už kuriuos kažkas geriau žino, ko jiems trūksta ir kaip jiems čia gerai.
      Darbe yra keli jauni lenkai ar rusai, jie lietuviškai rašo taisyklingiau, nei kokie tikri "tautiechai rasho SMSkes".

      .



      Nera vilniaus kraste nei vieno etninio lenko,visi jie baltarusai,kuriu dedes,tetos ar seneliai -visi gyvena baltarusijoje. Ir per visa laika nei karto neteko girdeti vilniuje snekant lenkiskai (isskyrus turistus centre). Daug vazinejau po lenkija ir puikiai atskiriu gryna lenku kalba nuo baltarusiskos-rusiskos misinio su iterptais lenkiskais zodziais. Todel nenuostabu,kad baltarusai nenori mokintis lietuviu kalbos.

      Comment


        Parašė praeivis Rodyti pranešimą
        Todel nenuostabu,kad baltarusai nenori mokintis lietuviu kalbos.
        Lietuvių mokintis nenori, o lenkų kalbą - labai nori, bet nekalba?

        Comment


          Parašė Sula Rodyti pranešimą
          Lietuvių mokintis nenori, o lenkų kalbą - labai nori, bet nekalba?
          Lengviausia jiems butu mokintis gimtaja kalba baltarusu aisku. Bet kadang pas mus to nera,tai jie metasi tada i lenku,nes kazkiek panasumo tarp tu kalbu yra.Cia nieko nuostabaus,kaip ir kiekvienas rusas praktiskai nenori mokintis lietuviu kalbos,bet ka tik kad ne lietuviu. ia tiesiog toks zmoniu kompleksas,kai jie atseit ''didieji broliai''. Rusas ir baltarusas jis ir latvijoje nesimokintu latviu ir ukrainoje nesimokintu ukrainieciu, tik patekes i zymiai didesne tauta ir ekonomiskai pranasesne pradeda mokintis ju kalbos ,nes dideles tautos nesitaiksto su kazkokiais mazumu kaprizais. Pabandyk vokietijoje, prancuzijoje, ispanijoje pareikalauti,kad tau steigtu lenkiskas mokyklas. nepatinka-grizk i tevyne,vienintelis bus atsakymas.

          Comment


            Kas nemoka ir nenori mokėti lietuvių kalbos daro didžiule žalą sau, o ne lietuviams. Nenori - nereikia, kam nuo to bus blogiau.
            Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Vokietijos keliai pro automobilio langą
            Naujas video: Niedersachsen, NL - Bremen, 126 km, 29 May 2012

            Comment


              Romai,
              Tas lietuvių kalbos brukimas per prievartą tik sukels priešingą reakciją. Geriau pasirūpintų, kad mažumų kalbomis būtų diegiama, kad tavo tėvynė Lietuva, kad nesvarbu kokia kalba tu kalbi, tu esi toks pats lietuvis (pirmą kartą tą garsiai pasakė Grybauskaitė). Tikslas turi būti integruoti (nesvarbu kokia kalba), o ne skaldyti.
              Sprendžiant iš reakcijos >60 000 parašų - prieš, nei laikas nei priemonės lietuvių kalbos mokėjimui pagerinti nėra tinkamos, nors susitarimai dėl egzaminų suvienodinimo yra nuo 2001 m. Žiniasklaida lenkų kalba buvo visiškai atiduota į „ne -integruojančiai“ nusiteikusias rankas, kuri iš esmės yra finansuojama Lenkijos Respublikos lėšomis. Vietos lenkai yra svetimoje informacinėje erdvėje-tame tarpe ir rusiškoje. O šių priemonių tikslas ir yra integruoti (nesakau, kad jos pačios efektyviausios-tačiau atitinka ir europinę praktiką ir nepažeidžia pariteto su Lenkija ), kadangi ne Vilniuje gyvenančių lenkų lietuvių kalbos žinios deja yra prastos.

              Micku,
              Todėl, jei norime kažką keisti sau palankę linkmę reikia tai daryti ypatingai švelniai ir apsvarstytai.
              Visiškai teisingai.
              Neseniai teko skaityti įdomų straipsnį apie Lietuvos lenkus lenkiškoje spaudoje. Ten buvo parašyta, kad iš tikrųjų dauguma tų "lenkų" yra sulenkėje gudai arba lietuviai, bet problema yra tame, kad... jų šeimų atmintyje neišliko menkiausios užuominos, kad jų protėviai buvo nelenkakalbiai. O kadangi šeimos atmintis seka geriausiu atveju kokius prosenelius, tai gaunas, kad žmogui, kuris prisimena savo tėvus, senelius gal prosenelius brangiausia yra atmintis apie žmones, kuriuos jie žinojo.
              Tai yra tam tikras žmogaus psichologijos fenomenas. Pasirinkęs kitą tapatybė, žmogus nesąmoningai siekia sunaikinti bet kokias „gėdingas“ sąsajas su praeitimi. Tai būdinga ir pvz. suvokietėjusiems lenkams.
              Nemanau, kad yra didelis blogis, jei Lietuvoje bus kažkiek palankių Lietuvai ir Lietuvos atžvilgiu patriotiškai nusiteikusių lenkų.
              Tai yra didelis gėris. Bet viešumoje mes žinojome tik Okinčicą ir Čobotą, na gal dar kurį nors..
              Svarbiausia suprasti ir vieniems ir kitiems, kad numeris vienas Lietuvoje yra lietuvių kalba, o toliau (jei yra noras) jokių problemų, puoselėkit, ką tik norit. Kaip kažkada pasakė "lietuvis, kuriam nebuvo lemta būti lietuviu" Česlovas Milošas... "mano šeima buvo polonizuota..., bet tai turėjo vieną teigiamą pusę... man buvo atvertas visas lenkų kultūros lobynas". Todėl neberakinkim to lenkiško ar rusiško lobyno, o puoselėkim ir turtinkim savo...
              Tiems kas ieško kultūrinių lobynų jų ir randa-įvairiose tautose ir įvairiomis kalbomis, tam nebūtina prarasti tapatybę.. Micku, ar yra kažkokių pastangų užrakinti mažumas nuo lenkiškų ar rusiškų lobynų?
              Max,
              Pagal tavo logika turetu buti didesnis procentas istojusiu tautiniu mazumu studentu (na tarkim koks trecdalis - lenkai), nei lietuviu, bet taip nera.
              Stojamųjų egzaminų nėra, o priėmimas vykdomas pagal abitūros egzaminų rezultatus, todėl lietuvių kalbos žinios neturi reikšmės. Jų trūkumas pasireiškia pirmuose kursuose. O su turimomis žiniomis abiturientui iš Šalčininkų lengviau mokytis Lenkijos aukštosiose mokyklose.
              Paskutinis taisė Bartas1; 2011.03.11, 11:55.

              Comment


                Parašė micku Rodyti pranešimą
                : Neseniai teko skaityti įdomų straipsnį apie Lietuvos lenkus lenkiškoje spaudoje. Ten buvo parašyta, kad iš tikrųjų dauguma tų "lenkų" yra sulenkėje gudai arba lietuviai, bet problema yra tame, kad... jų šeimų atmintyje neišliko menkiausios užuominos, kad jų protėviai buvo nelenkakalbiai....

                Tai tiesiog lenku okupacijos padariniai. Tuo metu buvo draudziama mokyti lietuviskai,buvo skatinamos tik lenkiskos mokyklos. Tiems kas uzsirasydavo save ''lenku'' tu vaikams mokykloje budavo duodami nemokami pietus (o tuo metu tai buvo gan svarbi parama) ir t.t. Bet lietuviai atsilaike pries ta bandyma nutautinti,nes tai buvo bandoma susidoroti su ju gimtaja lietuviu kalba. O baltarusai daug lengviau pasidave tai itakai,nes tai buvo kovojama ne su ju kalba,todel jie automatiskai ir nesunkiai sliejosi prie lenku,stengdamiesi nutraukti visas savo sasajas su baltarusija.

                Comment


                  Parašė Maxas Rodyti pranešimą
                  Jei tavo gimtoji kalba nera lietuviu, tai ja ismokti tokiame lygyje kaip ja moka lietuviai praktiskai neimanoma, o suvienodinus egzaminus bus matomas akivaizdus skirtumas tarp lietuviu, lenku ir rusu.
                  Ne neįmanoma, o turi būt privaloma ir garbės reikalas.
                  Tame ir bėda, skirtumo palaipsniui turi nelikti, negi siūlai tą skirtumą išsaugoti? Jokia tai vertybė savo šalies kalbos nemokėjimas..
                  http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                  Comment


                    Prieš pusę metų šitoje pačioje vietoje du fomuriečiai (atrodo tai buvo "Nepolitikas" ir šaunusis "Micku") atvėrė mums akis !

                    Tiedu atrado šiū-ūūūūūrpią paslaptį ir vidurnkatį čia su mumis pasidalino

                    Abudu aiškino, jog kažin kokiom baisiom baisiom nei tai psichotropinėm, nei tai hipnotinėm priemonėm Tomaševskis priverčia vargšelius savo avinus 20 metų balsuoti už jį, už jį, IR TIK TAI UŽ JĮ !!! Visi tuteijšiai viena rikiuote, vienu ir tuo pačiu tušinuku, už vieną ir tą patį Tomaševskį.

                    Deja, mes tąsyk taip ir nesužinojom, kaip konkrečiai Tomaševskis pajungė visą Vilenščizną prieš jos pačios valią balsuoti už save, genialųjį fokusininką:

                    gal Tomaševskis juos kankindavo su benzopjūklu Vilniaus rajono savivaldybės rūsiuose? Gal girdė masiškai mūsų tuteišius klofelinu "ramaškių" arbatėlėje per "Dažnykas" Pikeliškėse, gal dantų "plijombose" įmontavo radio-siūstuvus, kontroliuojančių mūsų "lenkų" nervų sistemą ? Tomaševskio technologija liko po paslapties šydu.

                    Tik va nelaimė - jau 3-čias dešimtmetis kapsi, o "lenkai" vėl balsuoja... ir ne šiaip sau už partiją, kurioje tarpe kitų yra ir Tomaševskis, o už partiją, kuri pati pasivadino:

                    " PARTIJAWOLDEMARAS TOMAŠEVSKIS "
                    Paskutinis taisė Zosys; 2011.03.11, 18:28.
                    blaivumas išlaisvina

                    Comment


                      Parašė Zosys Rodyti pranešimą
                      Prieš pusę metų šitoje pačioje vietoje du fomuriečiai (atrodo tai buvo "Nepolitikas" ir šaunusis "Micku") atvėrė mums akis !

                      Tiedu atrado šiū-ūūūūūrpią paslaptį ir vidurnkatį čia su mumis pasidalino

                      Abudu aiškino, jog kažin kokiom baisiom baisiom nei tai psichotropinėm, nei tai hipnotinėm priemonėm Tomaševskis priverčia vargšelius savo avinus 20 metų balsuoti už jį, už jį, IR TIK TAI UŽ JĮ !!! Visi tuteijšiai viena rikiuote, vienu ir tuo pačiu tušinuku, už vieną ir tą patį Tomaševskį.

                      Deja, mes tąsyk taip ir nesužinojom, kaip konkrečiai Tomaševskis pajungė visą Vilenščizną prieš jos pačios valią balsuoti už save, genialųjį fokusininką:

                      gal Tomaševskis juos kankindavo su benzopjūklu Vilniaus rajono savivaldybės rūsiuose? Gal girdė masiškai mūsų tuteišius klofelinu "ramaškių" arbatėlėje per "Dažnykas" Pikeliškėse, gal dantų "plijombose" įmontavo radio-siūstuvus, kontroliuojančių mūsų "lenkų" nervų sistemą ? Tomaševskio technologija liko po paslapties šydu.

                      Tik va nelaimė - jau 3-čias dešimtmetis kapsi, o "lenkai" vėl balsuoja... ir ne šiaip sau už partiją, kurioje tarpe kitų yra ir Tomaševskis, o už partiją, kuri pati pasivadino:

                      " PARTIJAWOLDEMARAS TOMAŠEVSKIS "

                      Gerb. Zosy,
                      man irgi sunku paaiškinti kodėl. Bet gal padės atsakyti pvz. žemaičiai kodėl jie balsuoja už Paksą (kuris už milijoną pasiruošęs buvo parduoti visą Lietuvą Borisovui, o patį Borisovą (kuris lietuviškai žodžio pasakyti nemoka) padaryti savo dešine ranka. Gal atsakys kėdainiečiai, kurie balsuoja už kniazių Uspaskichą (apie kurio lietuvių kalbos žinias irgi patylėsiu ir kuris Maskvoje slapstosi belaukiant geresnių laikų). Gal atsakys Valinsko klounų rinkėjai, carienės Prunskienes rinkėjai, Šustausko rinkėjai. Na, balsuoja, todėl kad daugumą jų o Tomaszewskis "savas bičas".
                      Kita vertus pažiūrėjęs į Vilniaus raj. galimų pasirinkti partijų sąrašus gal pabandom patarti, už ką turėtų tuteišai balsuoti?
                      Socdemai - exkomuniagos?
                      Konservai - na, čia gal neaiškinsiu, kodėl už juos nebalsavo...
                      Soclibai - politinio lavono Paulausko komanda
                      Darbo Partija - na, čia turbūt arčiausia tuteišų širdžiai
                      ir jo didenybė Tomaszewskis.
                      Viskas!
                      Už Vilniaus raj. ir pakovoti niekas nenorėjo

                      Comment


                        Parašė praeivis Rodyti pranešimą
                        Pabandyk vokietijoje, prancuzijoje, ispanijoje pareikalauti,kad tau steigtu lenkiskas mokyklas. nepatinka-grizk i tevyne,vienintelis bus atsakymas.
                        Tokią politiką Lietuva turėjo vykdyti nuo nepriklausomybės pradžios. Dabar tikrai turėtume kitokį vaizdą - etniškai vienalytiškesnę šalį.


                        Parašė Bartas1 Rodyti pranešimą
                        Žiniasklaida lenkų kalba buvo visiškai atiduota į „ne -integruojančiai“ nusiteikusias rankas, kuri iš esmės yra finansuojama Lenkijos Respublikos lėšomis. Vietos lenkai yra svetimoje informacinėje erdvėje-tame tarpe ir rusiškoje. O šių priemonių tikslas ir yra integruoti (nesakau, kad jos pačios efektyviausios-tačiau atitinka ir europinę praktiką ir nepažeidžia pariteto su Lenkija ), kadangi ne Vilniuje gyvenančių lenkų lietuvių kalbos žinios deja yra prastos.

                        Stojamųjų egzaminų nėra, o priėmimas vykdomas pagal abitūros egzaminų rezultatus, todėl lietuvių kalbos žinios neturi reikšmės. Jų trūkumas pasireiškia pirmuose kursuose. O su turimomis žiniomis abiturientui iš Šalčininkų lengviau mokytis Lenkijos aukštosiose mokyklose.
                        Stojant į beveik visas specialybes lietuvių kalbos abitūros egzamino balas įskaitomas. Tap kad nenusišnekėk.

                        Dėl lenkiškos žiniasklaidos sutinku. Bet ir lietuviška žiniasklaida yra iš dalies užsienio rankose, todėl ir lietuviškai visiem ant Lietuvos skleidžiamos kosmopolitinė, tolerastinė ir antipatriotinė propaganda.

                        Comment


                          Parašė Zosys Rodyti pranešimą
                          Tik va nelaimė - jau 3-čias dešimtmetis kapsi, o "lenkai" vėl balsuoja... ir ne šiaip sau už partiją, kurioje tarpe kitų yra ir Tomaševskis, o už partiją, kuri pati pasivadino:
                          " PARTIJAWOLDEMARAS TOMAŠEVSKIS "
                          Jei tiksliau, tai lenkų ir rusų partijų koalicija "Tomaševskio blokas". Sakyčiau buvo gana gudrus ėjimas, nes visi pamatę Tomaševskio pavardę galvoja, kad rinkėjai buvo lenkai, nors realiai galėjo būti, kad kas trečias už jį balsavęs buvo rusas. O Tomaševskis dabar gali rėkauti, kaip jį ir jo isterijas palaiko žmonės, kadangi tiek daug rinkėjų balsų surinko.
                          Nors, iš kitos pusės, eidamas į koaliciją su Rusų alijansu, kuriame visokie ex-KGB veikėjai arba latvių gatvės favoritai, Tomaševskis atidengė kortas, kas jo bendražygiai. Ir jei anksčiau tyliai buvo kalbama, kokiai šaliai naudinga Tomaševskio veikla, tai dabar Lietuva jau garsiai gali sakyti, kam jis atstovauja, o nuo Tomaševskio gali nusisukti daug pro-vakarietiškai nusiteikusių lenkų tiek Lietuvoje, tiek ir Lenkijoje. Blogai tik kad Lietuvoje nėra alternatyvios lenkų partijos su ryškiu pro-vakarietišku lyderiu, kuri vietoj to, kad dergti ant Lietuvos, eitų į konstruktyvų dialogą su Lietuvos valdžia ir tuo pasiektų geresnių rezultatų lenkų mažumai, nei grasinimais ar šmeižimais

                          Comment


                            Stojant į beveik visas specialybes lietuvių kalbos abitūros egzamino balas įskaitomas. Tap kad nenusišnekėk.
                            Nuožmusis,
                            Lenkų mokyklose lietuvių kalbos abitūros egzaminas yra kitoks nei lietuvių mokyklose, maždaug 9 klasės lygio.. Todėl jis lengviau išlaikomas, rezultatai paprastai geri, tačiau pakankamo kalbos mokėjimo šio egzamino rezultatai neatspindi.

                            Comment


                              Parašė music Rodyti pranešimą
                              Ne neįmanoma, o turi būt privaloma ir garbės reikalas.
                              Tame ir bėda, skirtumo palaipsniui turi nelikti, negi siūlai tą skirtumą išsaugoti? Jokia tai vertybė savo šalies kalbos nemokėjimas..
                              Tai vistiek yra praktiškai neįmanoma. Mokėti lygiai taip pat, kaip lietuviams. Tuo ir skiriasi tautinės mažumos, kad nevartoja lietuvių kalbą nuo pat gimimo. Juk tėvai moko kalbėt gimtąja kalba iš pradžių. Aš pats pvz. pradėjau šnekėt normaliai lietuviškai tik nuo kokių 6 metų. Toliau lietuvių kalbos mokymąsi perima mokykla bei aplinka, kurioje gyveni (draugų ratas, po-pamokinė veikla ir pan.) Norėčiau dar pridurti, kad šis skirtumas - nėra kalbos nemokėjimas. O dabartinė egzaminų tvarka užtikrina pakankamą kalbos žinių kokybę. Man tokio egzamino pilnai užteko. Tikrai dabar studijuodamas nesijaučiu kalbos žinių stokos. Kas nemoka lietuvių kalbos tikrai ir dabartinio egzamino neišlaiko, žinoma tokių yra mažuma (vos vienetai iš mano buv. klasės). Ir išvis ar yra pakankamai įrodymų, kad tautinės mažumos blogai žino lietuvių kalbą ir jiems silpnai sekasi toliau studijuot jau lietuviškoje aplinkoje? Manau visi puikiai adaptuojasi.
                              Egzaminų suvienodinimas pristabdys tautinių mažumų integraciją ir tik padarys prielaidą antivalstybinėms jėgoms pasinaudoti šia situacija.
                              Paskutinis taisė Maxas; 2011.03.12, 15:46.
                              ---- NAUJOJI VILNIA facebook'e ----

                              Comment


                                Parašė praeivis Rodyti pranešimą
                                ....Todel nenuostabu,kad baltarusai nenori mokintis lietuviu kalbos.
                                Kas pasakė, kad nenori mokytis?
                                ---- NAUJOJI VILNIA facebook'e ----

                                Comment


                                  Parašė Maxas Rodyti pranešimą
                                  Tai vistiek yra praktiškai neįmanoma. Mokėti lygiai taip pat, kaip lietuviams. Tuo ir skiriasi tautinės mažumos, kad nevartoja lietuvių kalbą nuo pat gimimo. Juk tėvai moko kalbėt gimtąja kalba iš pradžių. Aš pats pvz. pradėjau šnekėt normaliai lietuviškai tik nuo kokių 6 metų. Toliau lietuvių kalbos mokymąsi perima mokykla bei aplinka, kurioje gyveni (draugų ratas, po-pamokinė veikla ir pan.) Norėčiau dar pridurti, kad šis skirtumas - nėra kalbos nemokėjimas. O dabartinė egzaminų tvarka užtikrina pakankamą kalbos žinių kokybę. Man tokio egzamino pilnai užteko. Tikrai dabar studijuodamas nesijaučiu kalbos žinių stokos. Kas nemoka lietuvių kalbos tikrai ir dabartinio egzamino neišlaiko, žinoma tokių yra mažuma (vos vienetai iš mano buv. klasės). Ir išvis ar yra pakankamai įrodymų, kad tautinės mažumos blogai žino lietuvių kalbą ir jiems silpnai sekasi toliau studijuot jau lietuviškoje aplinkoje? Manau visi puikiai adaptuojasi.
                                  Egzaminų suvienodinimas pristabdys tautinių mažumų integraciją ir tik padarys prielaidą antivalstybinėms jėgoms pasinaudoti šia situacija.
                                  Žinoma, kad įmanoma, nebent tyčia nesimokoma.
                                  Ar tos mažumos gyvena izoliuotos kažkokiuose aptvertuose getuose, kad negirdi lietuvių kalbos? Turbūt jie atskirti ne tik nuo gatvės, įstaigos, įvairių renginių, visos aplinkos, net valstybinės televizijos nemato..
                                  Kita vertus, Šalčininkuose ar Visagine gal ir įmanoma, tik ne kitur...
                                  Jeigu mažumos puikiai adaptuojasi, o žinių apie kalbos prastą mokėjimą nėra, kodėl taip priešinamasi egzaminų sulyginimui?
                                  Gal kaip tik jos prastai adaptuojasi ir adaptuotis nenori iš principo?
                                  Juk kuom mažumoms bus blogiau, jei jos gerai mokės valstybinę kalbą? Čia kažkokia gėda, neva tautinis orumas, o iš tiesų susisvarbinimas ar kas? Mistika...
                                  http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                                  Comment


                                    Lietuvių kalba Lenkijoje saugoma, o lenkų kalba Lietuvoje nesaugoma:



                                    Šaltinis: European Charter for Regional or Minority Languages
                                    Paskutinis taisė Romas; 2011.03.27, 15:29. Priežastis: Pridėtas šaltinis
                                    Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Vokietijos keliai pro automobilio langą
                                    Naujas video: Niedersachsen, NL - Bremen, 126 km, 29 May 2012

                                    Comment


                                      Tai vistiek yra praktiškai neįmanoma. Mokėti lygiai taip pat, kaip lietuviams. Tuo ir skiriasi tautinės mažumos, kad nevartoja lietuvių kalbą nuo pat gimimo. Juk tėvai moko kalbėt gimtąja kalba iš pradžių. Aš pats pvz. pradėjau šnekėt normaliai lietuviškai tik nuo kokių 6 metų. Toliau lietuvių kalbos mokymąsi perima mokykla bei aplinka, kurioje gyveni (draugų ratas, po-pamokinė veikla ir pan.) Norėčiau dar pridurti, kad šis skirtumas - nėra kalbos nemokėjimas. O dabartinė egzaminų tvarka užtikrina pakankamą kalbos žinių kokybę. Man tokio egzamino pilnai užteko. Tikrai dabar studijuodamas nesijaučiu kalbos žinių stokos. Kas nemoka lietuvių kalbos tikrai ir dabartinio egzamino neišlaiko, žinoma tokių yra mažuma (vos vienetai iš mano buv. klasės). Ir išvis ar yra pakankamai įrodymų, kad tautinės mažumos blogai žino lietuvių kalbą ir jiems silpnai sekasi toliau studijuot jau lietuviškoje aplinkoje?
                                      Maxai,
                                      Niekas ir nenori, kad mokėtų lietuvių kalbą taip pat kaip gimtąją, tiesiog gerokai geriau nei dabar. Nors, pavyzdžiui, Lenkijos lietuviai yra dvikalbiai, abiem kalbom kalba vienodai gerai. Įrodymų pakankamų, manau, turi švietimo ministerija. Be abejo kalbos žinioms labai svarbi aplinka.

                                      Taip pat, kiek suprantu, gana svarbūs ir ideologiniai dalykai ypač istorijos dėstymas..

                                      Prieš dvejus su puse metų mano dukra baigė mokyklą ir įstojo mokytis į vieną iš universitetų verslo vadybos. Po pirmojo mėnesio studijų ji grįžo namo verkdama. Verkė, kad per menkai moka lietuvių kalbą: kad medžiagas mokslams jai užtrunka skaityti akivaizdžiai ilgiau nei jos kambariokėms bendrabutyje, kad jaučiasi nejaukiai kalbėdama su dideliu lenkišku akcentu. Dukra verkė, kad galbūt mokyklos direktorė ir buvo teisi, per paskutinį skambutį aktų salėje sakydama, kad vertingiausia lenkams Lietuvoje yra studijuoti lenkų filologiją.
                                      http://pilietis.delfi.lt/voxpopuli/n....d?id=41983527

                                      Comment


                                        Lietuvių kalbos egzaminus išlaiko, nes jie yra žemesnio lygio. Tai diskriminacija lietuvių, tautos, kurios valstybe yra Lietuva, atžvilgiu.
                                        Įrodymu pakanka. Pats dirbu universitete. Kasmet priimami pirmaskursiai (mažumų), kurie nemoka normaliai lietuviškai sakinio suregzti. O tie, kurie moka, kalba specifinėmis temomis sunkiai, nes nežino lietuviškų terminų.

                                        Parašė Mørtã Rodyti pranešimą
                                        Lietuvių kalba Lenkijoje saugoma, o lenkų kalba Lietuvoje nesaugoma:

                                        Atvaizdas
                                        Nėra ji privaloma. Ir gerai, kad nepasirašė. Neturi kuo lenkai mojuoti po nosimi.
                                        Paskutinis taisė Al1; 2011.03.12, 16:10.

                                        Comment


                                          Parašė music Rodyti pranešimą
                                          Žinoma, kad įmanoma, nebent tyčia nesimokoma.
                                          Ar tos mažumos gyvena izoliuotos kažkokiuose aptvertuose getuose, kad negirdi lietuvių kalbos? Turbūt jie atskirti ne tik nuo gatvės, įstaigos, įvairių renginių, visos aplinkos, net valstybinės televizijos nemato..
                                          Kita vertus, Šalčininkuose ar Visagine gal ir įmanoma, tik ne kitur...
                                          Jeigu mažumos puikiai adaptuojasi, o žinių apie kalbos prastą mokėjimą nėra, kodėl taip priešinamasi egzaminų sulyginimui?
                                          Gal kaip tik jos prastai adaptuojasi ir adaptuotis nenori iš principo?
                                          Juk kuom mažumoms bus blogiau, jei jos gerai mokės valstybinę kalbą? Čia kažkokia gėda, neva tautinis orumas, o iš tiesų susisvarbinimas ar kas? Mistika...
                                          Tokiame lygmenyje kaip gimtoji valstybinės kalbos neįmanoma išmokt. O ir kam to reikia? Negi tokia tragiška situacija, ar jaunimas nemoka lietuvių kalbos? Kas pasakė, kad mažumos izoliuotos? Aš apie tai net nešnekėjau, juk taip ir nėra ištikrųjų.
                                          Nes egzaminų sulyginimas pablogintų adaptacijos sąlygas. Žinoma prie visko priprantama... Tai jei žinių nėra apie prasta kalbos mokėjimą tai kam suvienodint egzaminus? Kad atsirastų tos žinios apie neva prastą mokėjimą? Tautinių mažumų jaunimas ir taip gerai moka kalbą, tas dabartinis valstybinis egzaminas ir patikrina raštingumą, gebėjimą reikšti mintis, gramatiką. Ko dar reikia?
                                          Viskas buvo puiku švietimo srityje, kol neatsirado tokios nesuprantamos iniciatyvos.
                                          ---- NAUJOJI VILNIA facebook'e ----

                                          Comment

                                          Working...
                                          X