Parašė Stadionas
Rodyti pranešimą
Skelbimas
Collapse
No announcement yet.
LT-BY. Lietuvių - gudų santykiai. LDK palikimo dalybos
Collapse
X
-
Paskutinis taisė Eidvis; 2023.10.08, 14:11.
- 1 patinka
-
Parašė manometras Rodyti pranešimą
Galime dar ir gudais vadint. Jie nėra litvinai, nes ne Litvoj gyvena, tik jų protėviai buvo litvinai, nes gyveno LDK.
Komentuoti:
-
Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
Problema su 'baltarusiu' yra ta, kad jame skamba žodis 'rusas'. Ir nors galima sakyti, kad tai ne 'rusas' nuo Rusijos, o 'rusėnas' nuo Kijevo rusios, bet Rusija šitą žodį yra sudirbusi panašiai kaip naciai sudirbo svastiką, o ir su pačia Kijevo rusia baltarusiai turi kur kas mažiau bendro, nei su LDK. Pats litvinizmas kilo iš to radikalaus požiūrio, kad baltarusiai yra kažkokie tikrieji lietuviai (aka litvinai), kurie yra tikrieji LDK teisių paveldėtojai, bet kaip aš suprantu toks požiūris anksčiau buvo labai siaurame rate, visokių radikalių nacionalistų, kurie knygas nelabai moka skaityti. Bet po 2020 m. prezidento rinkimų, kai istorinė baltarusių vėliava ir vytis tapo pasipriešinimo simboliu, po to, kai tapo aišku, kad Kremliaus tikslas yra okupuoti Baltarusiją ir baltarusius visiškai surusinti ir po Rusijos karo Ukrainoje, daug normalių baltarusių pradėjo ieškoti savo identiteto LDK ir artimiausia, kuo jie save galėjo identifikuoti, buvo litvinai. Problema, kad tas litvino terminas buvo užgrobtas radikalų ir dabar, jei baltarusis nori save vadinti 'litvinu', mes dažnai tai priimam kaip kokį 'litvinizmą' ir kėsinimąsį į mūsų istoriją, bet mano nuomone tų normalių baltarusių save identifikuoti 'litvinais' turėtų būti dauguma, lyginant su radikaliais litvinistais, tik jie ne taip girdisi, nes radikalios idėjos skamba šimtą kartų garsiau.
- 1 patinka
Komentuoti:
-
Parašė Stadionas Rodyti pranešimą
Šiap jie yra baltarusiai taip jau yra, bet jie yra LDK dalis nes LDK nėra vien Lietuva
Komentuoti:
-
Kaip suprast? Koks stabas? Negirdėjau apie tokį. Turit galvoj, pasakai, kad dalis sėlių, žemgalių virto lietuviiais, o dalis — latviais, nes jie visi buvo baltai (ir vien todėl nebuvo būtent žemaičiai)?
Galime dar ir gudais vadint. Jie nėra litvinai, nes ne Litvoj gyvena, tik jų protėviai buvo litvinai, nes gyveno LDK.
Aksčiau net ir Smolenskas būdavo dalinai priskiriamas baltarusių arealui.Paskutinis taisė Sula; 2023.10.08, 13:15.
- 1 patinka
Komentuoti:
-
Parašė Stadionas Rodyti pranešimą
Šiap jie yra baltarusiai taip jau yra, bet jie yra LDK dalis nes LDK nėra vien Lietuva
Komentuoti:
-
Aš tą suprantu, klausimas buvo kitas - kokiu terminu vadinsim tuos, kurie nenori būti 'baltais rusais', savo šaknis mato LDK ir save vadina 'litvinais' (be kažkokių priekaištų Lietuvai).
Komentuoti:
-
Parašė Sula Rodyti pranešimą
Man įdomiausia, kai juos ištinka stabas, kada paklausi, kas tokie latviai
Komentuoti:
-
Litvinizmas pavojingas Lietuvos Respublikai ir lietuvių tautai tuo, kad Lietuvai ir lietuviams grėstų sustiprėjusios savarankiškos dalinai baltarusiškos Baltarusijos arba Rusijos remiamos ir grobiamos surusintos Baltarusijos teritorinės pretenzijos, terorizmas arba bent jau sostinių regiono “teisėtas” intensyvus rusinimas, baltarusinimas ir lenkinimas, o lietuvių stūmimas į amžinai nereikšmingos mažumos padėtį tame regione.
Komentuoti:
-
Parašė manometras Rodyti pranešimąNe, Eidvi. Tie, kurie tiesiog žino, kad prieš Rusijos imperiją dabartinių baltarusių protėviai gyveno LDK ir todėl vadinosi litvinais, vien už tai dar nėra ir nelaikomi litvinistais. Litvinistais laikomi tie, kurie tiki, kad jokių lietuvių (lietuvisų) LDK nebuvo, nes buvo tik litvinai, dar žydai litvakai, dar musulmonai ir dar pakraštinė mažuma žemaičiai.
Ko norėt, kai viskas, kuo remiasi, tai dabartinių "licvinistų" pradininko mažamokslio Mykolos Jaralovičiaus knygelių interpretacijos.Paskutinis taisė Sula; 2023.10.08, 12:43.
Komentuoti:
-
Aš tą suprantu, klausimas buvo kitas - kokiu terminu vadinsim tuos, kurie nenori būti 'baltais rusais', savo šaknis mato LDK ir save vadina 'litvinais' (be kažkokių priekaištų Lietuvai).
Komentuoti:
-
Lttvinizmas yra nevienalytė, nelogiška ir neatitinkanti istorinės tiesos nei dabartinės Lietuvos ir lietuvių interesų baltarusių (o kartais rusų bei lenkų) teorija, kuri niekina Lietuvą ir lietuvius, nori Vilniaus ir kitų buvusių LDK sostinių regiono priklausymo Baltarusijai, atseit tikrajai LDK, (arba, jeigu tai lenkai / rusai skleidžia panašias antilietuviškas mintis, tai motyvuoja, kad tas regionas turi priklausyti Lenkijai / Rusijai), nes kitaip tie baltarusiai litvinistai išvis nesugeba išaukštinti savo tautos, o lenkai / rusai nesugebėtų motyvuoti, kodėl regionas turėtų priklausyti jų etnosui ir / arba ir jų etnoso valstybei.
Komentuoti:
-
Ne, Eidvi. Tie, kurie tiesiog žino, kad prieš Rusijos imperiją dabartinių baltarusių protėviai gyveno LDK ir todėl vadinosi litvinais, vien už tai dar nėra ir nelaikomi litvinistais. Litvinistais laikomi tie, kurie tiki, kad jokių lietuvių (lietuvisų) LDK nebuvo, nes buvo tik litvinai, dar žydai litvakai, dar musulmonai ir dar pakraštinė mažuma žemaičiai.
Komentuoti:
-
Aš tuos terminus puikiai suprantu, tą savo komentare, kur iš konteksto buvo ištrauktas vienas sakinys, toliau ir rašiau:
Parašė Eidvis Rodyti pranešimąMan kartais sunku suprasti kas yra turima omeny su tuo 'litvinizmu'. Jei tai, kad Baltarusija turi atsiimti Vilnių...
In the 16–18th centuries, the term "Litvin" was mostly used by East Slavs to refer to all inhabitants of Lithuania, i.e. Grand Duchy of Lithuania.
- 1 patinka
Komentuoti:
-
Bus Ramanausko pokalbis su Aukse Ūsiene apie litvinistus ir litvinizmą. Lietuviškai. Galėsi paklausyt, Eidvi.
Komentuoti:
-
Labai protinga komentuoti iš konteksto ištrauktą vieną sakinį.
Jei kalinauskiniai propaguoja litvinizmą, jie neturėtų būti įleisti į Lietuvą ir čia garbinami naivuolių eidvių. Tegu kovoja už Ukrainą, nes gerbia ukrainiečius. Jei nevaro ir nevarys litvinizmo ir gerbia / gerbs lietuvius, Lietuva galėtų jais, esant reikalui, pasirūpinti.Paskutinis taisė manometras; 2023.10.08, 10:58.
- 6 patinka
Komentuoti:
-
Man kartais sunku suprasti kas yra turima omeny su tuo 'litvinizmu'.
- 10 patinka
Komentuoti:
-
Man kartais sunku suprasti kas yra turima omeny su tuo 'litvinizmu'. Jei tai, kad Baltarusija turi atsiimti Vilnių - tai tokių radikalų demokratinės Baltarusijos parlamente gal ir atsirastų, bet jie būtų Gražulio lygio. O jei tai, kad Baltarusija savo identitetą turi kildinti ne iš giminystės su rusais, o iš LDK - tai tokių aš tikėčiausi kad būtų kur kas daugiau, bet mums yra žymiai geriau ir naudingiau, kad baltarusiai savo identitetą konstruotų aplink LDK, nei kad aplink Rusiją. Blogiausias galimas mums scenarijus yra tas, kad Baltarusija bus visiškai surusinta ir pilnai Rusijos okupuota. Dėl to kai bandoma ieškoti problemų kažkokiame baltarusių 'litvinizme' taip mėginant baltarusius dar labiau įstumti į mėškos nasrus, tai aš nesuvokiu kur čia randama kažkokia nauda Lietuvai iš to.Paskutinis taisė Stadionas; 2023.10.08, 13:45.
- 1 patinka
Komentuoti:
-
Man kartais sunku suprasti kas yra turima omeny su tuo 'litvinizmu'. Jei tai, kad Baltarusija turi atsiimti Vilnių - tai tokių radikalų demokratinės Baltarusijos parlamente gal ir atsirastų, bet jie būtų Gražulio lygio. O jei tai, kad Baltarusija savo identitetą turi kildinti ne iš giminystės su rusais, o iš LDK - tai tokių aš tikėčiausi kad būtų kur kas daugiau, bet mums yra žymiai geriau ir naudingiau, kad baltarusiai savo identitetą konstruotų aplink LDK, nei kad aplink Rusiją. Blogiausias galimas mums scenarijus yra tas, kad Baltarusija bus visiškai surusinta ir pilnai Rusijos okupuota. Dėl to kai bandoma ieškoti problemų kažkokiame baltarusių 'litvinizme' taip mėginant baltarusius dar labiau įstumti į mėškos nasrus, tai aš nesuvokiu kur čia randama kažkokia nauda Lietuvai iš to.
- 1 patinka
Komentuoti:
Komentuoti: