Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Bon Appétit. Diskusijos apie maistą ir kulinariją

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • daktaras
    replied
    margarinas kenksmingas dėl sudėtyje esančių trans riebiųjų rūgščių, kurios dalyvauja aterosklerozės patogenezės vystymesi, jeigu teisingai pamenu

    Komentuoti:


  • Lettered
    replied
    Parašė c2h5oh Rodyti pranešimą
    Maitinsis tuo pačiu, kuo ir dabar - bet dauguma tų produktų vadinsis "ekologiškais" Jeigu yra rinkoje toks poreikis (užrašų ant produktų "ekologiškas"), verslininkai ras būdų, kaip tą poreikį patenkinti.

    Nes tikrieji ekologiški produktai yra labai brangūs, ir jų mažai - 7 milijardams žmonių žemėje neužteks.

    Manau, kad "ekologija" - tai eilinė mada, kurią pakeis kitokia mada. Maisto mados (ir jas lydintys baubai) keičiasi reguliariai. Kažkada margarinas buvo laikomas sveiku (nes jis augalinis), o sviestas nesveiku (nes gyvulinis). Dabar priešingai - margarinas nesveika (nes nenatūralus), o sviestas sveika (nes natūralus).
    Dabar labai populiaru maisto produktus žymėti E raide (neva ekologiški), nors realiai, juose gali būti daug visokio kito šlamšto pridėta kaip maisto pakaitalai, krakmolai ir t.t. Tad gali būti produktas daug geresnis netgi su keliais nekenksmingais konservantais
    O dėl margarino, tai tiesiog mada buvo liesi produktai, bet dabar jau aiškėja, kad geriau riebesni, bet natūralūs ir sveikesni.

    http://ekopirk.lt/info/straipsniai/s...inti-riebalai/
    Paskutinis taisė Lettered; 2012.08.28, 10:38.

    Komentuoti:


  • c2h5oh
    replied
    Parašė enigma Rodyti pranešimą
    Ekologiškas produktas - labai sąlyginis terminas. Ne tik neužilgo, bet ir toliau žmonės maitinsis tuo pačiu, ką ir dabar valgo.
    Maitinsis tuo pačiu, kuo ir dabar - bet dauguma tų produktų vadinsis "ekologiškais" Jeigu yra rinkoje toks poreikis (užrašų ant produktų "ekologiškas"), verslininkai ras būdų, kaip tą poreikį patenkinti.

    Nes tikrieji ekologiški produktai yra labai brangūs, ir jų mažai - 7 milijardams žmonių žemėje neužteks.

    Manau, kad "ekologija" - tai eilinė mada, kurią pakeis kitokia mada. Maisto mados (ir jas lydintys baubai) keičiasi reguliariai. Kažkada margarinas buvo laikomas sveiku (nes jis augalinis), o sviestas nesveiku (nes gyvulinis). Dabar priešingai - margarinas nesveika (nes nenatūralus), o sviestas sveika (nes natūralus).

    Komentuoti:


  • andyour
    replied
    Parašė enigma Rodyti pranešimą
    O ir kiek to, taip vadinamo ekologiško maisto, yra?
    Tiek, kiek tam yra paklausos. Manai, ekologiškos daržovės pačios sau auga? Kaip manai, kiek kainuoja ekologiškas kenkėjų nurinkimas rankomis ir ekologiškas ravėjimas rankomis?

    Komentuoti:


  • enigma
    replied
    Parašė andyour Rodyti pranešimą
    Žmonės valgo tai ką parduoda. Aš pats asmeniškai niekada neskaitau sudėties, nes man tie E nieko nesako, negaliu pamatuoti jų žalos. Žinoma, pirmenybę teikiu prekėms be E priedų, ekologiškiems. Ir ta eko mada jau gan plačiai išplitusi. Neužilgo dauguma maitinsis tik ekologišku maistu.
    Ekologiškas produktas - labai sąlyginis terminas. Ne tik neužilgo, bet ir toliau žmonės maitinsis tuo pačiu, ką ir dabar valgo. Nes ne visada kainos ir kokybės santykis yra ekologiško maisto pusėje. O ir kiek to, taip vadinamo ekologiško maisto, yra?

    Komentuoti:


  • bebop
    replied
    Parašė Al1 Rodyti pranešimą
    Gal pats neteršk temos.
    Aš irgi dalyvauju konferencijose ir žinau kas ir kaip jose būna ir kokių kartais ten ekscesų būna. Ar kokių nesąmonių užvemia garbūs mokslininkai. Ar kokiu konfrontacijų kyla tarp Vakarų ir besivystančių šalių mokslininkų pranešimų metu.
    Savo siauroje srityje užsikonservavę mokslininkai neretai nemato nieko plačiau. Aš bent jau stengiuosi tokiu netapti.
    Kas dėl kalorijų mažinimo Britanijoje - tiesiog graudžiai juokinga. Aišku, porcijas mažins... Juokinga. Kai yra toks natrio gliutamatas, kurio šiais laikais pilama daug kur. Tai jis ne tik sustiprina prasto maisto skonį, bet ir sukelia alkio pojūtį ir todėl yra apsiryjama. Nes kartą paragavęs, negali sustoti ėsti. O riebalai, cukrus tai jau antriniai dalykai. Deja, niekas natrio gliutamato ir kitų apetitą žadinančių chemikalų net nežada uždrausti.
    Taip, kadangi tu visų sričių genijus - ir iš karvės 300 proc normos pamelžtum, ir Marse koloniją įkurtum. Belieka tik tavęs klausyti.
    Paskutinis taisė bebop; 2012.08.27, 00:10.

    Komentuoti:


  • andyour
    replied
    Parašė John Rodyti pranešimą
    O jeigu nesi pakankamai sumanus, kad perskaitytum etiketę, pasidomėtum produkto kilme ar kitais atributais, tai čia jau paties problema. Aš sugebu atsirinkti tokius produktus, kokių man reikia ir kokie man patinka. Nesakau, kad jie būtinai labai sveiki, bet svarbiausia, kad galiu rinktis ir tiksliai žinoti, ką valgau.
    Žmonės valgo tai ką parduoda. Aš pats asmeniškai niekada neskaitau sudėties, nes man tie E nieko nesako, negaliu pamatuoti jų žalos. Žinoma, pirmenybę teikiu prekėms be E priedų, ekologiškiems. Ir ta eko mada jau gan plačiai išplitusi. Neužilgo dauguma maitinsis tik ekologišku maistu.

    Komentuoti:


  • John
    replied
    Parašė Al1 Rodyti pranešimą
    O tu žinai, kuo šeriami gyvuliai? Deja, pašarų ir to, kokie chemikalai yra juose nurodyti nebūtina. Analogiškai ir su daržovėmis. Atrodo, mitybos grandinę turėjo dar mokykloje paaiškinti - kuo aukštesnėje jos pakopoje stovima, tuo daugiau š... ir chemijos gaunama su maistu, jei jis užterštas (ar prifarširuotas).

    Gyvenimo trukmė pailgėjo ne vien dėl chemikalų, nors jų įtaka didelė. Tačiau yra viena, kai su vaistais ar chemikalais yra užmušamos infekcijų sukėlėjai, mažinamas skausmas ar stabdomas kraujavimas ir visai kas kita, kai chemikalai dedami į maistą tik tam, kad išlaikyti jį ilgiau ar pagerinti jo skonį, jei jis prastas.
    Na kad maisto galiojimo laikas koks buvo, toks ir liko. Pienas, geriausiu atveju, galiooja kokias 5 dienas (ir tai, jei operatyviai atvežtas į parduotuvę iškart po perdirbimo), netgi visokie pusfabrikačiai (kurie jau būna išvirti ar iškepti) galioja tik 3-4 dienas. T.y. tierk pat, kiek galiotų ir analogiškas produktas iš kaimo.

    Aišku, yra ir visokių dalykų, kurie galioja labai ilgai, bet tai dažniausiai visokie pigūs sausainiai, mikrobangomis apdorotas pienas ir panašūs dalykai. Vėlgi, gali rinktis, ko tau reikia ir kiek gali už tai mokėti. Šiandien kaip tik yra geresnės sąlygos žinoti, ką valgai, nes ant produktų nurodoma sudėtis. Seniau (bent jau SSRS. Nežinau kaip buvo ES) to nebuvo ir valgei tai, kas buvo krautuvėje. O būdavo tik vienos ar dviejų rūšių produktai be galimybės rinktis (nebent pats užsiaugindavai darže).

    O jeigu nesi pakankamai sumanus, kad perskaitytum etiketę, pasidomėtum produkto kilme ar kitais atributais, tai čia jau paties problema. Aš sugebu atsirinkti tokius produktus, kokių man reikia ir kokie man patinka. Nesakau, kad jie būtinai labai sveiki, bet svarbiausia, kad galiu rinktis ir tiksliai žinoti, ką valgau.

    Lietuvoje, beje, kaip pastebėjau, tokia maisto vartojimo kultūra dar nelabai išvešėjusi. Pamenu, pirkau rūkyto kumpio gabaliuką Norfoje. Buvo parašyta sudėtis, bet man įtarimą sukėlė tai, kad nebuvo nurodomas toks elementarus ingredientas kaip druska. Kas gali paneigti, kad nebuvo "pamiršti" ir kai kurie kiti ingredientai (pvz., koks nors konservantas ar skonio stipriklis)? Bet čia jau ne paties maisto, bet įstatymų laikymosi problema. O ES maisto higienos ir kokybės normos yra, ko gero, griežtesnės, nei bet kur kitur ir niekur kitur pasaulyje žmonės neturi tiek galimybių žinoti, ką valgo. Taip kad nereiktų per daug verkti dėl chemijų ar panašių dalykų, nes kitur yra blogiau.
    Paskutinis taisė John; 2012.08.26, 21:32.

    Komentuoti:


  • andyour
    replied
    Parašė Al1 Rodyti pranešimą
    Gyvenimo trukmė pailgėjo ne vien dėl chemikalų, nors jų įtaka didelė. Tačiau yra viena, kai su vaistais ar chemikalais yra užmušamos infekcijų sukėlėjai, mažinamas skausmas ar stabdomas kraujavimas ir visai kas kita, kai chemikalai dedami į maistą tik tam, kad išlaikyti jį ilgiau ar pagerinti jo skonį, jei jis prastas. O dabar iš viso kai kurie produktai yra chemija.
    Beje, ta senoji karta nevalgė tiek chemijos. O tie, kas jos daug gavo kur nors gamyklose, jau seniai nebegyvena.
    Su chemija užaugintas pomidoras bus geresnis tik jį užauginusiems ir parduodantiems, nes atneš daugiau pelno.
    Tai jei žinai stebuklingą būdą, kaip be chemijos užauginti, kaip kenkėjus nubaidyti, pasakyk visiems, visi maitinsimes sveikai. Tai, ką tu gali įgyvendinti savo sode, to nepavyks masiškai padaryti.
    Yra gi ir ekologiško maisto(tikriausiai irgi imperialistų klasta).

    Komentuoti:


  • Al1
    replied
    Parašė tadux Rodyti pranešimą
    Nors pavyzdziui kenksmingu medziagu kiekiai naturaliai isaugintam pomidore irgi gali but didesni.
    Negali būti didesni. Jei nenaudota cheminių trąšų, chemikalų, vienintelis taršos šaltinis yra užterštas dirvožemis ir vanduo. Mėšlas, nors ir laikomas natūralia trąša, gali būti taršos šaltinis, nes neaišku kuo gyvuliai šeriami.

    Parašė John Rodyti pranešimą
    Nemanau, kad Ispanijoje masiškai auginami ir eksportuojami pomidorai būtų labai natūralūs. O nuo rūšies išties daug kas priklauso. Būtent tai ir lemia skonį, o ne natūralus/nenatūralus.
    Pomidorų skonį ir kvapą labiausiai lemia šiluma ir šviesa. Ispanijoje daugiau ir šilumos ir šviesos, todėl jie gali užauginti daugiau derliaus, kuris bus natūralesnis, t.y. kvepės ir bus panašaus skonio kaip iš "močiutės daržo". Gi Lietuvoje gamtinės sąlygos tokios, kad tik vienas vasaros derlius išauga tokiomis sąlygomis. Šiltnamių ūkiai augina pomidorus ir ne sezono metu, bet jų skonis akivaizdžiai kitoks būtent dėl šilumos ir šviesos trūkumo bei to dalinio kompensavimo chemija.

    Parašė enigma Rodyti pranešimą
    Gal vienintėlis pomidorų skirtumas, nesvarbu, naminiai ar užsieniniai, stora odelė. Bet skoninio skirtumo praktiškai jokio.
    Tai tu nei velnio nenusimanai apie maistą. Ar atskiri naminės vištos mėsą nuo pirktinės?

    Komentuoti:


  • Al1
    replied
    Parašė John Rodyti pranešimą
    keptos (roast) jautienos skiltelių.
    ...
    Visi ingredientai, beje, surašyti ant pakuotės ir kažkokios ypatingos chemijos ten kaip ir nėra, neskaitant jau daug dešimtmečių naudojamus dalykus kaip sodos askorbatas (vitaminas C) ar dekstrozė. Viskas priklauso nuo to, ką pats perki. Ir, labai dažnai, už kiek.

    Nors šiaip žmonių gyvenimo trukmė mūsų laikais labai smarkiai išilgėjo ir tai įvyko būtent chemikalų eroje. T.y. po Antrojo pasaulinio karo. Kas svarbiausia, pradžioje niekas net nesuko sau galvos dėl jokių chemikalų ir ta karta jau sena... sulaukusi 80 ir daugiau metų. O dabar visi apsėsti "natūralumo". Tik klausimas, kiek tas natūralumas geresnis už ne tokį didelį natūralumą. Nebent yra konkrečių konkrečiais duomenimis pagrįstų faktų, įrodančių, kad visiškai natūralus pomidoras geresnis už su chemikalais užaugintą pomidorą? Aš tai nelabai nustebčiau net jeigu pomidoras su chemikalais pasirodytų esąs geresnis.
    O tu žinai, kuo šeriami gyvuliai? Deja, pašarų ir to, kokie chemikalai yra juose nurodyti nebūtina. Analogiškai ir su daržovėmis. Atrodo, mitybos grandinę turėjo dar mokykloje paaiškinti - kuo aukštesnėje jos pakopoje stovima, tuo daugiau š... ir chemijos gaunama su maistu, jei jis užterštas (ar prifarširuotas).

    Gyvenimo trukmė pailgėjo ne vien dėl chemikalų, nors jų įtaka didelė. Tačiau yra viena, kai su vaistais ar chemikalais yra užmušamos infekcijų sukėlėjai, mažinamas skausmas ar stabdomas kraujavimas ir visai kas kita, kai chemikalai dedami į maistą tik tam, kad išlaikyti jį ilgiau ar pagerinti jo skonį, jei jis prastas. O dabar iš viso kai kurie produktai yra chemija.
    Beje, ta senoji karta nevalgė tiek chemijos. O tie, kas jos daug gavo kur nors gamyklose, jau seniai nebegyvena.
    Su chemija užaugintas pomidoras bus geresnis tik jį užauginusiems ir parduodantiems, nes atneš daugiau pelno.

    Parašė bebop Rodyti pranešimą
    Bla bla bla. Kaip ir sakiau, tu kaip visada viską geriau išmanai. Juk taip parašyta Čeburaškovo ir Genavo bloguose.

    Tos šnekos yra pačios naujausios. O pati Zita moteris su tokiais "kiaušais", kad kiekvienas vyras jai galėtų pavydėti. Liuks mokslininkė Dar neseniai ji dalyvavo didžiausioje pasaulyje (pagal susirinkusių mokslininkų skaičių) konferencijoje apie maistą ir mitybą. Joje dalyvavo tokie garbūs mokslininkai, kaip James D. Watson ir kt.

    Buvo apie visą tai šnekama. Ir turiu šiek tiek blogų naujienų JK gyventojams kurie naudojasi restoranais. Kiek ten šnekėjo, ketinama mažinti porcijas JK restoranuose, taip norint kovoti su nutukimu. Konkretesnių detalių negaliu dėl to pateikti.

    A|1, gal nebeverta tęsti abiem trolinimo, a?
    Gal pats neteršk temos.
    Aš irgi dalyvauju konferencijose ir žinau kas ir kaip jose būna ir kokių kartais ten ekscesų būna. Ar kokių nesąmonių užvemia garbūs mokslininkai. Ar kokiu konfrontacijų kyla tarp Vakarų ir besivystančių šalių mokslininkų pranešimų metu.
    Savo siauroje srityje užsikonservavę mokslininkai neretai nemato nieko plačiau. Aš bent jau stengiuosi tokiu netapti.
    Kas dėl kalorijų mažinimo Britanijoje - tiesiog graudžiai juokinga. Aišku, porcijas mažins... Juokinga. Kai yra toks natrio gliutamatas, kurio šiais laikais pilama daug kur. Tai jis ne tik sustiprina prasto maisto skonį, bet ir sukelia alkio pojūtį ir todėl yra apsiryjama. Nes kartą paragavęs, negali sustoti ėsti. O riebalai, cukrus tai jau antriniai dalykai. Deja, niekas natrio gliutamato ir kitų apetitą žadinančių chemikalų net nežada uždrausti.

    Komentuoti:


  • Lettered
    replied
    Parašė John Rodyti pranešimą
    Šiaip skirtumų tikrai būna ir viduje. Kartą nusipirkau "salad tomatoes" ir išmečiau, nes buvo visiškai neskanūs. O bene skaniausi man yra šitie http://en.wikipedia.org/wiki/Beefsteak_(tomato)
    Svarbu ir kaina, pvz. pigiausi olandiški pomidorai neskanūs, o brangiausi jau skanūs net ir žiemą.

    Komentuoti:


  • enigma
    replied
    Kas be ko, visko pasitaiko, bet pomidorai puikus produktas, kai ir (dėl kvapo kai kurių nemėgstami) svogūnai. Be jų neįsivaizduoju virtuvės
    Paskutinis taisė enigma; 2012.08.26, 00:00.

    Komentuoti:


  • John
    replied
    Parašė enigma Rodyti pranešimą
    Gal vienintėlis pomidorų skirtumas, nesvarbu, naminiai ar užsieniniai, stora odelė. Bet skoninio skirtumo praktiškai jokio.
    Šiaip skirtumų tikrai būna ir viduje. Kartą nusipirkau "salad tomatoes" ir išmečiau, nes buvo visiškai neskanūs. O bene skaniausi man yra šitie http://en.wikipedia.org/wiki/Beefsteak_(tomato)

    Komentuoti:


  • enigma
    replied
    Gal vienintėlis pomidorų skirtumas, nesvarbu, naminiai ar užsieniniai, stora odelė. Bet skoninio skirtumo praktiškai jokio.

    Komentuoti:


  • John
    replied
    Parašė Lettered Rodyti pranešimą
    Tai svarbu ne iš kur atvežti, o kaip užauginti ir dar kokia veislė.
    Nemanau, kad Ispanijoje masiškai auginami ir eksportuojami pomidorai būtų labai natūralūs. O nuo rūšies išties daug kas priklauso. Būtent tai ir lemia skonį, o ne natūralus/nenatūralus.

    Komentuoti:


  • Lettered
    replied
    Parašė John Rodyti pranešimą
    Visokių pomidorų yra. Kadangi esu didelis pomidorų mėgėjas, manau, skonį atskirti sugebu
    Būdamas vaikas valgydavau kaime išaugintus pomidorus. Dabar dažniausiai valgau Ispaniškus mpomidorus, kurie dominuoja UK supermarketuose. Skonis lygiai toks pats, kaip ir lietuviškų iš kaimo
    Tai svarbu ne iš kur atvežti, o kaip užauginti ir dar kokia veislė. Turbūt brangių pomidorų į lietuviškus PC nelabai apsimoka vežti.

    Komentuoti:


  • John
    replied
    Parašė Lettered Rodyti pranešimą
    Visų pirma tokie pomidorai neskanūs, kas iš to, kad ilgiau neganda, raudonesni ar netgi skaniai kvepia. Perku tik sezono metu, kada į PC atveža skanių lietuviškų pomidorų.
    Visokių pomidorų yra. Kadangi esu didelis pomidorų mėgėjas, manau, skonį atskirti sugebu
    Būdamas vaikas valgydavau kaime išaugintus pomidorus. Dabar dažniausiai valgau Ispaniškus pomidorus, kurie dominuoja UK supermarketuose. Skonis lygiai toks pats, kaip ir lietuviškų iš kaimo... na net jei ir ne toks pats, tai jie visvien labai skanūs ir sultingi.

    Komentuoti:


  • Lettered
    replied
    Parašė tadux Rodyti pranešimą
    Faktu yra. Naudingu medziagu koncentracijos darzovese tiriamos gan senai ir nuo tyrimu pradzios jos sumazejo kartais. Mokslininkai sako kad tai yra delto kad dirvozemis yra issekes arba isvis nenaudojamas. Auginant norima kad butu kuo didese mase ir graziai atrodytu, kaip matom chemija tai duoda. Nors paragavus pomidora is parduotuves ir uzaugusi lysveje be siuolaikiniu technologiju, jokiu tyrimu atlikineti ir nereikia. Nors pavyzdziui kenksmingu medziagu kiekiai naturaliai isaugintam pomidore irgi gali but didesni.
    Visų pirma tokie pomidorai neskanūs, kas iš to, kad ilgiau neganda, raudonesni ar netgi skaniai kvepia. Perku tik sezono metu, kada į PC atveža skanių lietuviškų pomidorų.

    Komentuoti:


  • tadux
    replied
    Parašė John Rodyti pranešimą
    Nebent yra konkrečių konkrečiais duomenimis pagrįstų faktų, įrodančių, kad visiškai natūralus pomidoras geresnis už su chemikalais užaugintą pomidorą? Aš tai nelabai nustebčiau net jeigu pomidoras su chemikalais pasirodytų esąs geresnis.
    Faktu yra. Naudingu medziagu koncentracijos darzovese tiriamos gan senai ir nuo tyrimu pradzios jos sumazejo kartais. Mokslininkai sako kad tai yra delto kad dirvozemis yra issekes arba isvis nenaudojamas. Auginant norima kad butu kuo didese mase ir graziai atrodytu, kaip matom chemija tai duoda. Nors paragavus pomidora is parduotuves ir uzaugusi lysveje be siuolaikiniu technologiju, jokiu tyrimu atlikineti ir nereikia. Nors pavyzdziui kenksmingu medziagu kiekiai naturaliai isaugintam pomidore irgi gali but didesni.

    Komentuoti:

Working...
X