Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Orai, stichinės nelaimės, gamta, ekologija

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Silber418
    replied
    Susik..kime dar labiau



    Komentuoti:


  • senasnamas
    replied
    Vladimiras Laučius. Ekologinis iškrypimas: apmokestins automobilius, bet iškirs miškus

    Žmonių godumas, padaugintas iš valdžios durnumo, pakeitė Lietuvos kraštovaizdį taip, kad ten, kur dar palyginti neseniai ošė gamtosauginio ir rekreacinio dėmesio vertos girios, dabar stūkso lietuviškos miškininkystės Černobylis.
    O kas realiai vyksta? Miškai toliau naikinami, bet mes, šventai tikėdami savo ekologine misija, žaidžiame suvaikėjusių žaliavalgių hipsterių žaidimus: dienas be automobilio, neskalbiau-savo-rūbų-mėnesį-ir-man-nesmirdi, trankome praeivius elektriniais paspirtukais, siurbiame kokteilius makaronų šiaudeliais, draudžiame dyzelius, gaminame niekam tikusius automobilius, kuriuos dėl menko variklio resurso tenka vis dažniau keisti ir, vadinasi, dar labiau teršti aplinką. Ir jaučiamės šitaip saugantys Žemę nuo atšilimo.
    https://m.delfi.lt/ringas/article.ph...VChIbAGQ52On9Q
    Paskutinis taisė senasnamas; 2019.07.23, 12:46.

    Komentuoti:


  • rmss
    replied
    Rabinovičius yra nukvakęs senis ir realiai blogiausias medžių saugotojų pavyzdys, kuris gadina bendrą jų vaizdą ir neigiamai įtakoja kitų žmonių požiūrį į juos.

    Komentuoti:


  • sankauskas
    replied
    Mūsų kaime irgi didelis vajus dėl medžių kirtimo. Ir nors visada skeptiškai žiūrėjau į tuos murzius medžių mylėtojus su barzdom ir neplautais plaukais, bet jų pozicija šiaip ar taip gana solidi.

    Tiesa, kai paklausai mūsu amebos mero kliedesių medžių kirtimą -
    „ar išsaugome 130 liepų bulvare, bet atsisakome algų kėlimo, mokyklų ir darželių atnaujinimo, socialinių programų, senelių namų statymo, žvytuotų gatvių asfaltavimo, miesto parkų atnaujinimo, neįgalių vaikų stovyklų, žaidimų aikštelių, dviračių takų ir t.t. (…) Vargšės nusikaltusios liepos, tiek atsakomybės joms užkrauta, algos, pastatų atnaujinimas, neįgaliųjų gyvenimo kokybė…“
    tai darosi koktu. Jei nenori kad iškirstų sveikus, gerus medžius, reiškia esi prieš žaidimų aikšteles, dviračių takus ir neįgaliuosius vaikus. Ubliūdkas totalus.

    Komentuoti:


  • senasnamas
    replied
    Protestai dėl medžių nėra tik senų bobelių išsigalvojimas, jei apie tai jau rašo net tokie autoritetai (kai kuriems) kaip L. Andriulis? Rokiškis Rabinovičius (kitas autoritetas) irgi yra tapęs medžių gynėju.

    Liudvikas Andriulis, FB
    Šiandien pirmą kartą pagalvojau, kad Lietuva yra tikra Bananų Respublika. Kaip Gvatemala.

    Aš stoviu Lavoriškių miške, Baravykinės ypatingame super apsaugotame kraštovaizdžio draustinyje, trim kilometrų už Vilniaus, prie ežero, apsupto penkto amžiaus pilkapynų, kur baltai laidodavo žmonės su ietgaliais, pentiniais kirviais ir žalvariniais papuošalais, o baltų ainiai dar prie Brežnevo pasakė, kad čia ne tik gamtos, bet ir kultūrinis draustinis, kuriame negalima grybauti, skinti gėlių, kasti, arti ir čiaudėti - čia galima tik žiūrėti. Čia gali gauti baudą ne tik neturėdamas asmens dokumento - čia negali net nuo keliuko nusukti.
    Čia ką tik kažkoks tuteišas Vladikas ar Genadijus, turintis vzio zakonno popierius, nufigarino huskvarnom plynai porą sau nuosavybės teisėn įgytų hektarų, tiesiai prie superapsaugotų baltų pilkapio. Ketvirtos kategorijos miškas - tak, drausynis, no pagal įstatymas galyma kirsti, sako jis maloniai, nepiktai, blykst auksinis dantis.
    There is no way Vladikas ar Stasikas kirto tuos Baravykinės hektarus legaliai. Jis turi popierius, bet visi suprantam, kad jis gavo juos už kyšį, pažintį, ar tiesiog pasinaudamas korupcijos gleivėmis parašyto įstatymo raide.
    Aš gerus metus iš šono stebiu Lietuvos medžių ir miškų dramą: miestų medžių dramą, Labanoro medžių dramą, Sapiegų medžių dramą, dabar Punios medžių dramą. Nerašiau savo nuomonės - nesijaučiu kvalifikuotas diskutuoti apie medžių kategorijas, įstatymus - iš esmės aš vengiu lįst, kur nemoku pist, ir nemėgstu, kai dilentantai lenda pas profesionalus ir aiškina apie 5G žalą man ir skiepų žalą Chirurgas Ciniškas.
    Fuck it, pagalvojau šiandien. Aš turiu nuomonę apie miškus, medžius ir jų kirtimą, ir turiu ją pasakyti.
    Jei būčiau Visatos ir Visos Lietuvos Imperatorius, aš uždrausčiau kirsti medžius, miškus ir medžioklę bent dešimčiai metų - kol atsirinks, atsifiltruos žmonės, ir ateis visiškai nauji.
    Aplinkos apsaugos ministerija, urėdijos, miškininkai yra žemiausio šliaužiojimo bebriniai kirminai, persisunkę korupcijos sultimis, ir tomis sultimis įstatymus rašantys.
    Todėl reikia visiškai stabyti bet kokią miškininkystę Lietuvoje dešimtmečiui. Miškininkystė yra žemiausio lygio, mažiausios (neigiamos) pridėtinės vertės veikla. Miškininkytės verslas yra ruskio verslas - iškirsk, iškask, parduok, pragerk. Taaaip, keli procentai ekonomikos, taip, žmonių įdarbinta, taip, eksportas.
    Ne, man nereikia tokio eksporto ir tokios žemo lygio ekonomikos naudos. Man nereikia neigiamos pridėtinės vertės verslo, verslo, kuriam reikia mažiausio įmanomo proto - net Karbo koncernas daro protingesnį verslą, augina ten kažką, tręšia, pjauna, viską ten.
    Man net medienos nereikia - jei Lietuvai reikia medžio baldams ar statyboms, ar dar kam nors, jį reikia importuoti iš durnelių, o ne eksportuoti protingiems.

    Aš labai mėgstu protingus švedus, ir mažai gerbiu kvailus baltarusius - dėl to noriu, kad mano šalis būtų protinga, kaip švedų šalis - importuojanti, o ne eksportuojanti medį.

    Dešimties metų moratoriumas bet kokiems miško kirtimams yra būtinas - jį įvedus, iš to sektoriaus per pusmetį išsilakstys visi bebrai, medžiotojai ir žemo intelekto rąstų eksportuotojai, nes jame neliks pinigų.

    Tada ateis mokslininkai, naujos kartos gamtininkai, girininkai, kurie jau ašarodami sakys - leiskite iškirsti plotelį, nes ten liga, nes ten ant namo užkris, ant laidų, ten invazinis ar ten koks nors jaunuolynas. Aplinkos apsaugos ministru, tiesiogiai pavaldžiu tik dievui, būtų Marius Čepulis - neabejoju, jis surinktų komandą, kuri profesionaliai suvaldytų dešitmetį nekertamus Lietuvos miškus.

    Ta pati taisyklė galiotų ir miestams. Labai mėgstu naujai tiesiogiai išrinktą Vilniaus miesto merą Povilas Poderskis, nes jis klausosi ir kiek stabdo kirtimus.

    Bet kiekvienas žmogus, kuris savo sklype yra pasodinęs kūdą ąžiuoliuką žino - proanūkius tu gal ir pamatysi, jei prižiūrėsi sveikatą, bet drūto tavo sodinto ąžuolo tu nepamatysi niekad. Jei medis nekrenta ant žmogaus, laidų, pastato, jo kirsti negalima. Nes tai, ką tu kerti, sodino tie, kurio jau antkapis sutrūnijęs. Visi tai supranta, bet visi tyli.

    Costa Rica nebuvo apdovanota mūsų istorija, mentalitetu, legendomis ir didžiavalstybiškumu. Bet net jiems užteko proto suprasti, kad ne kava, bananai ar cukrus jų šalį padarys turtinga.

    Costa Rica padarė tai, ką aš siūlau - du trečdalius šalies paskelbė nacionaliniu parku, uždraudė bet kokią medžioklę, ūkininkams pradėjo mokėti kompensacijas už scenic value (gražų vaizdą), kad jie nieko neaugintų, ir neklausė žemės ūkio oligarchų dejonių, kad šalis be bananų eksporto bankrutuos.

    Dar devyniasdešimtų pradžioje Costa Rica pajamos iš turizmo viršijo sumą pajamų iš visų trijų cash crops - bananų, kavos ir cukrašvendrių. Ir net LatinoKarbauskis neverkė - užkalė daugiau šaibų iš vaizdų, nei iš bananų.

    Kirsdami ir eksportuodami medį esame tiksliai Bananų Respublika - Nikaragvą, Gvatemalą ir Kosta Riką apibūdinantis terminas atsirado ne veltui, jos gyveno iš bananų eksporto. Šiandien mes esame labiau bananų respublika, nei anksčiau taip vadintos šalys. Ir kaip ir tose šalyse būdavo - įstatymus rašo ir juos vykdo bananų plantacijų savininkai.

    Prie to Baravykinės draustinio yra Medeinos tėvų sodyba, ten žmonės gyvena šimtemčiais. Sodybos esmė - gigantiškas kokių 300 metų senumo ąžuolas minkštai samanotomis, už subrendusį klevo kamieną stambesnėmis šakomis. Tai yra musų neįtikėtinai brangių kvepalų debesis, levandų laukas, raudono granito uola, kanjonas, ugnikalnis ir geizeris - mūsų šalies pridėtinė vertė. Galbūt neunikali, medžių turi visi - bet mes nelabai kažko daugiau turime, nei ežerai, samanotos ąžuolų šakos ir geriausi pasaulio duomenų analitikai. Reikia saugoti tai, ką turime, o ne pjauti.

    Ir čia, gerbdamas profesionalus, kurie supranta miškų kategorijas ir įstatymus, užduodu tris Haroldas Mackevičius tipo klausimus:

    a) Ar tikrai yra normalu, kad Vladikas (pavardė žinoma) draustinyje išsikirto plynai savo hektarus, ir neturi sėdėti kalėjime, nes kažkoks kevirtos kategorijos miškas? Ar galime viešai pakarti minėtą Vladiką baudžiamąja nutartimi už hektarus draustinio miško?
    b) Ar tikrai labai nukentės Lietuvos ekonomika uždraudus komercinę miškininkystę ir medienos eksportą?

    c) Ar tikrai miestuose senus medžius reikia keisti naujais, jei jie nėra uosialapiai klevai išpuvusiu vidumi, grasinantys mirtimi? Ar galime kiekvieną liepą/klevą/uosį/ąžuolą mieste paskelbti šventais ir neliečiamais, nebodami jų formų?

    Komentuoti:


  • sankauskas
    replied
    Parašė Eikantas X Rodyti pranešimą

    Bet Rytų Vokietija vis pataiko tiksliai pakliūti


    Click image for larger version

Name:	bi4bg1hzjv331.jpg
Views:	69
Size:	212,6 kB
ID:	1728302
    Na taip. Tik galime pasidžiaugti kad šį kartą į rytus viskas geriau nei Vakaruose.

    Komentuoti:


  • Eikantas X
    replied
    Parašė PoDV Rodyti pranešimą
    Graikija ir Pietų Italija už šitos geležinės uždangos.
    Bet Rytų Vokietija vis pataiko tiksliai pakliūti


    Click image for larger version

Name:	bi4bg1hzjv331.jpg
Views:	69
Size:	212,6 kB
ID:	1728302

    Komentuoti:


  • PoDV
    replied
    Nežinau kiek lokalus buvo šis reiškinys, bet šiandien prieš pat pietus trumpam pradėjo kristi šlapdriba Kaune, Dainavos rajone.

    Komentuoti:


  • Gator
    replied
    Meteo.lt šiandien rodė Kaune 5, Vilniuje 14 laipsnių. Kažin ar čia ne rekordinis temperatūrų skirtumas tarp šių miestų? Nepamenu kada daugiau nei 5 laipsnių skirtumą esu pastebėjęs.

    Komentuoti:


  • Tomizmas
    replied
    Labai puiku tokie orai. Galėtų kaip ir pernai - laikytis iki rugsėjo.

    Komentuoti:


  • PoDV
    replied
    Per windy.com sužinojau, kad Lietuvoje šiandien bus šilčiau nei Los Andžele, CA.

    Komentuoti:


  • PoDV
    replied
    Graikija ir Pietų Italija už šitos geležinės uždangos.

    Komentuoti:


  • sankauskas
    replied
    Tik šį kartą geroji uždangos pusė yra į rytus.

    Komentuoti:


  • Eikantas X
    replied
    „Geležinė karščio uždanga“

    Click image for larger version

Name:	44oaoidmvlu21.jpg
Views:	67
Size:	257,8 kB
ID:	1718056

    Komentuoti:


  • senasnamas
    replied
    Užfiksuota žemiausia šios žiemos temperatūra Europoje

    Žiemos Suomijoje dažnai būna šaltos, bet šį sekmadienį šalies Laplandijos regione buvo užfiksuota žemiausia šios žiemos temperatūra Europoje – minus 38,7 laipsnio, sekmadienį pranešė meteorologai.
    Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/worl....d?id=80214463


    Australiją kepina rekordiniai karščiai: temperatūra pasiekė plius 50°C

    Daugiau skaitykite: https://www.lzinios.lt/Gamta/austral...us-50-c/280549
    © Lietuvos žinios

    Komentuoti:


  • senasnamas
    replied
    M. Čepulis. Apie vilkus ir verslą

    Sriūbauja tie, kurie įprato visus kaltinti (valdžią, orą, vilkus, stumbrus, šernus, gerves, žąsis, peles, aitvarus) ir ieškoti atsikalbinėjimų bei pasiteisinimų: neįmanoma nusamdyti piemens - brangu, parginti gyvulius namo - per toli, suremontuoti tvorą ar tvarto pamatus - brangu, statyti aukštesnę tvorą - brangu, daryti kilnojamus aptvarus - brangu, daug darbo ir gyvuliai purve voliosis, uždaryti į tvartus – laisvę gyvūnams. Atrodytų, žemės ūkis turėtų būti verslo šaka ir ten turėtų galioti verslo dėsniai, turėtų būti atsižvelgiama į rizikas (spėkit, ar tokios yra kur nors paminėtos puslapiuose, kurie reklamuoja avininkystę), galimas netektis, turtas turėtų būti saugomas.
    https://www.lrt.lt/naujienos/gyvenim...sla-komentaras

    Komentuoti:


  • SoulMulticast
    replied
    Jei nematet, o esu tikras kad nematet:

    Nuo rugsejo 6 dienos centro ir Zirmunu stotelese KD10 tarsa jau virsija ribines normas:
    Click image for larger version  Name:	tarsa2.png Views:	1 Size:	139,8 kB ID:	1668755
    Click image for larger version  Name:	tarsa1.png Views:	1 Size:	137,8 kB ID:	1668754
    Su transportu tai manau mazai susije.

    Source: http://193.219.53.11/ap3/

    Komentuoti:


  • lukass
    replied
    15min skaitytojas užfiksavo viesulą virš Baltijos jūros: „Vandens purslus iškėlė į padebesius“

    „Sekmadienio rytą, po 10 val., Baltijos jūros paplūdimyje tarp Girulių ir Karklės, iškilo viesulas, kuris vandens purslus iškėlė į padebesius. Pasiekęs krantą viesulas išsisklaidė“, – rašė skaitytojas Tomas Kavaliauskas...

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Mažeikiai, Žemaitijos gatvė
    Foto 2018.07.12

    Mašina be numerių ir su stringančiu varikliu


    Kažkas garuoja










    Greit važiuosi...


    ...lėtai stums








    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Mažeikiai, pagrindinė Žemaitijos gatvė
    Foto 2018.07.12






    Paslaugūs vaikai padeda išstumdyti užstrigusias mašinas










    Kai pėstiesiems užsidegdavo žalia šviesa, vaikai plaukdavo per Žemaitijos upę, t.y., gatvę




    Komentuoti:

Working...
X