Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vilniaus plėtra

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    Pornstar, nelygink Vilniaus ir Niujorko. Niujorkas yra superurbanizuotas uostas, kur jau tiesiog nėra vietos žaliems plotams. Kaip manai, ar niujorkiečiai atsisakytų turėti tiek medžių ir pievų, kiek jų yra Vilniuje?

    Nors mane piktina piknaudžiavimai gamtos apsauga trukdant statyboms, tačiau šios turi būti gerai parinktos ir statomos ten, kur yra mažiausiai vertingi gamtosauginiu atžvilgiu plotai.

    Daugybė užsieniečių atvyksta į Lietuvą ir žavisi visa aplinka čia: ar yra daug miestų, kur greitkeliai miesto centre vinguriuoja miškų apsupty, ar yra daug miestų, kurių centras apsuptas miškingų kalvų, o už jų dar tęsiasi miestas? Vilnius yra vienas žaliausių miestų visoje Europoje, ar tai ne argumentas tą saugoti ir palikti tokią unikalią vietą ateities kartoms?

    P.S. Dar kartą kartoju, esu prieš piknaudžiavimus, bet reik taip pat atskirt piknaudžiavimą nuo atsakingos veiklos.

    Comment


      #22
      / Palyginimus su NYC "pateike" Edd'as...
      Del Niujorkieciu, tai jie medziu ir siaip nepaliestu kampeliu gali nuvaziuoti prisiziuret i upstate'a ar siaip kaimus. O gyventi daugybe spaudziasi i Manhattan'a ar kitus NYC rajonus - mieste nusiperst visiems ant "naturalios gamtos".

      Na jei tokie vilnieciai kaip Meier nori palikti Vilniu ir toliau gludeti pelkynuose bei miskuose, tai puiku... Bet tai viena is priezasciu, kodel as turbut niekada negrisiu gyventi i Vilniu - miesta, kuris ir toliau liks pasmerktas buti dideliu kaimu, kurio "unikalumo" atvaziuos pasiziureti vienas kitas turistas... Na gal ir gerai, bet tai ne man.
      Man daug labiau prie sirdies NYC Central Park'as ar pvz daugiau maziau jo atitikmuo Kaune - zymusis "Azuolynas": didziuliai susodinti Azuolai, apsviesti takai, teniso kortai, ivairus paminklai, suoliukai, Mickeviciaus, Dainu ir kiti sleniai, Zoosodas, per parka vingiuojancios gatves ir tt - va cia as tai suprantu, kad toki kampeli reikia issaugoti, nors jis ir buvo sukurtas zmogaus.

      Comment


        #23
        As pritariu PornStar nuomonei. Ir apie Niujora ir Paryziu, ir tuo labaiu apie Vilniu. Matosi, kad zmogus nusimano. Man irgi durnai labai atrodo kai viduri miesto(Vilniaus) miskai zelia... O parkas tai ne siap miskas...

        Comment


          #24
          Pornstar, o tu kartais ne buvęs kaunietis? Jei painioju, xcuse me

          Na kiekvienam savo. Pornstar ir kiti, šnekantys apie „big city feeling“, dievina, kai pastatai sugrūsti vienas šalia kito, o man labiau patinka viskas išsidėstę didelėje erdvėje. Būtent todėl ir nepalieka man įspūdžio sugrūsti tie miestai, o kur kas įspūdingiau atrodo Neringos miestas ar koks kitas. (Nesakau, kad nepalieka įspūdžio Paryžius, Stambulas ar kitas, bet jie žavi ne savo „koše“). Galbūt aš šiek tiek kaimietis, bet man patinka pasivaikščioti Upės gatve ar pėščiom prasieit Sereikiškių parke (juk tai miškas, tuoj sušuks kas nors!). Kažin kuom blogai yra miškas, jei jis paliktas ten, kur jam ir priklauso būti.

          Va, žiūriu, kai kas smerkia Vilnių už jo unikalumą ir grožį, bet manau yra krūvos žmonių, kurie tai vertina ir labiau. Nuvažiuoti ir pajusti „big city feeling“ galima ir į Kubą ar Panamą, bet tas toks sovietinis miesto planavimas man arčiau širdies. Galbūt todėl, kad jis iš principo yra geresnis (viena architektų grupė iškart nusprendžia dėl viso miesto, o ne taip kaip dabar vyksta: totalus balaganas). Nereik pamiršt, kad miestai, nors ir sukurti žmogaus, visgi yra gamtos dalis. Kai kas nori tą paneigt...

          Pornstar, atsakyk į klausimą, ar niujorkietis tikrai nusispjautų į aplinką, jei galėtų pasirinkt?

          Comment


            #25
            Pornstar, o tu gal ir katina klonuota turi? gal ir kokia dar vieta dirbtinai reiktu pasididint..
            labai makdonaldiskas poziuris pas tamsta..

            Comment


              #26
              Parašė filthy
              Pornstar, o tu gal ir katina klonuota turi? gal ir kokia dar vieta dirbtinai reiktu pasididint..
              labai makdonaldiskas poziuris pas tamsta..
              na va, tokie "specialistai" kaip tu matomai tik ir tegalite savo poziuri issakyti tokiu budu - kazkaip "aploti" ar bandyti izeisti ka nors, kurio nuomone tau nepatinka, ar tiesiog kai nieko kito konkretaus pasakyti ir nesugabat. Kitaip sakant, tu esi 0.

              @Meier: na viskas aisku - tau patinka taip kaip yra - tai puiku(kaip jau minejau) Na o man nepatinka. Tai, is musu post'u sprendziant, tera skonio reikalas, kaip ir niujorkieciams ar romieciams ar zmonems, gyvenantiems kazkur laukuose.
              Atsakant i tavo klausima - taip as buves kaunietis(ir dar buves penkiu pasaulio miestu -ietis, iskaitant Vilniu), tad ..... ? excuse-NOT-me....?

              Comment


                #27
                Parašė filthy
                Pornstar, o tu gal ir katina klonuota turi? gal ir kokia dar vieta dirbtinai reiktu pasididint..
                labai makdonaldiskas poziuris pas tamsta..
                O ką siūlot?
                Atstatyt "laukinę Lietuvą", t.y. paversti ja taiga, su nedidele reguliuojama populiacija druidų? Medžiot bent jau leisit?

                Comment


                  #28
                  Idomi diskusija.
                  Galima suprasti abi nuomones. Vieni nori matyti Vilniu kaip modernu Europietiska miesta, su geru susisiekimu ir komunikacijom, kiti - turi utopines miesto-misko hibrido vizijas, kur tarp moderniu pastatu dominuoja "ozai", pelkes ir kitokie jokios pasaulio salies miestam nebudingi dalykai.

                  Beje, as linkes palaikyti pirmaja nuomone
                  You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

                  Comment


                    #29
                    Parašė blitz
                    Idomi diskusija.
                    Galima suprasti abi nuomones. Vieni nori matyti Vilniu kaip modernu Europietiska miesta, su geru susisiekimu ir komunikacijom, kiti - turi utopines miesto-misko hibrido vizijas, kur tarp moderniu pastatu dominuoja "ozai", pelkes ir kitokie jokios pasaulio salies miestam nebudingi dalykai.

                    Beje, as linkes palaikyti pirmaja nuomone
                    Kaip idomiai ir vienpusiskai cia viska parasei. As irgi galiu taip pat parasyti, tik is kitos puses:
                    Vieni nori matyti Vilniu kaip modernu europietiska miesta, kur parkai kaip ir daugelyje Europos miestu yra miesto dalis, o kiti nori matyti pastatus ant pastatu, kaip Kinijoje kokiam komiblokiskam miegamajam rajone.


                    Tiesa pasakius nesuprantu nukrypeliu i bet kokia puse (t.y. nesuprantu tu kurie aiskina, kad mieste neturi buti jokios gyvos gamtos ir visi iki vieno zali ploteliai turi buti uzstatyti, taip pat nesuprantu ir kitos puses, kuri teigia jog nieko negalima statyti, nes bus sunaikinti zali plotai ). Taip jau yra, kad dazniausiai kazkokie ekstremumai yra blogas dalykas. As laikausi vidurio - Vilnius turi augti ir plestis, uzstatineti zalius plotus, bet turi buti tam tikras saikas, dalis gamtos turi buti issaugoma ir integruojama i miesta.

                    Comment


                      #30
                      Edd, niekada nesakiau, kad miestuose nereikia parku. Taciau, reikia jausti skirtuma tarp parku ir milzinisku netvarkomu misku, pelkiu, ozu ir kitokio meslo mieste.
                      You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

                      Comment


                        #31
                        Net didziausiuose pasaulio miestuose yra vystomi milzhiniski "atmishkinimo" (reforestation) projektai. Ir netik Europoj (pvz Rio, Meksike) Senojo zemyno miestai visada savo zaliaisiais plotais rupinasi ir rupinsis, ypac dabar kai 'syustainability' idejos yra iskeltos zymiai auksciau nei betkada

                        Comment


                          #32
                          Parašė John
                          Edd, pastebejimas del Kinijos. Naujausiame ir sparciausiai auganciame Kinijos mieste Shenzhen yra 7 theme parkai bei daugybe paprastu zaliu parku. Beveik visi nauji developmentai Kinijos miestuose turi zalias rekreacines zonas. Skirtumas tas, kad jos tvarkingos, svarios ir pritaikytos zmonems, o ne nezinia kam. Taip, as esu uz sutvarkytus parkus, zalius plotus ir t.t. Taciau tai, kas vyksta dabar Vilniuje, yra patologiskas medziu, misku ir pievu sugojimas ir idealizavimas. Jeigu yra zali plotai, jie turi buti tvarkomi, paverciami parkais ir t.t. ir tada saugomi (kodel netvarkomas kad ir Sereikiskiu parkas?), o ne garbinami kaip kazkoks mitologinis kultas.
                          As rasiau, ne aplamai apie Kinija, o apie kai kuriuos miegamuosius komiblokiskus rajonus, kur pastatai vienas ant kito sustatyti. O del sutvarkymo, tai kolkas mes nesam turtingi, kad imtumem staiga tvarkyti ir irengineti visus parkus. Del sios priezasties kiek keistai skamba tokie zodziai, kad reikia uzstatyti visus zalius plotus, nes jie yra apleisti ir ten yra siukslynai. Bus Lietuva ir Vilnius ateity turtingesni, bus daugiau ir demesio parkams ir jie bus sutvarkyti ir nebebus jie siukslynai. Prasau, yra pilna zaliu plotu netgi paciame Vilniaus centre - statykit ka norit, galu gale griaukit snipiskiu lusnas ir ten statykit, bet nereikia pradeti nuo tu "zalumynu", kurie yra isskirtiniai. Ir priedo reikia visur jausti saika. Taip mieste turi buti daug didesnis % ivairiu pastatu ir pan. nei "zalumynu", bet turi buti ir ju. Viskas turi buti suderinta.

                          Comment


                            #33
                            @John: As tik atsakiau del Kinijos, o toliau gal ne tiek tau buvo adresuota, o aplamai kalba apie sia tema.

                            Comment


                              #34
                              Parašė blitz
                              Edd, niekada nesakiau, kad miestuose nereikia parku. Taciau, reikia jausti skirtuma tarp parku ir milzinisku netvarkomu misku, pelkiu, ozu ir kitokio meslo mieste.
                              Būtent.
                              Vilniaus miestas apima didžiulius žaliuosius plotus, iš kurių tik mažoji dalis bent kiek tvarkoma. Niekas niekada jų neužsatys - tai utopija. Maža to, nepagrįstas tokių teritorijų rezervavimas riboja miesto plėtrą, apkrauna būtent centrinę miesto dalį, iškreipia NT rinką. Įsivaizduokite, miestas užimantis beveik 600kv. km neranda vietos statyboms! "Žalieji" absoliučiai abejingi nepagrįstam, laukiniam urbanizavimui ir dažnai remiasi liumpenais, kurie apšnerkščia gražiausias Vilniaus vietas, kaip sakant "kovoja prieš civilizaciją ir globalizaciją". "Žaliesiems" trukdo naujos gatvės, o miesto kamščiai, milžiniški rūdijančių garažų ir šiukšlynų masyvai, apšnerkštos upelių pakrantės yra mieli jų sielai

                              Atleiskit gal kiek įsijaučiau

                              Comment


                                #35
                                Man tai nepatinka tas, kad nepaisant dideliu plotu Vilniuje, kuriuos galima uzstatyti, visi investuotojai lenda ten, kur kazkas yra isskirtinesnio, kur kazkas yra saugomo, o tuo tarpu apleistos vietos ir tos pacios snipiskes toliau gyvuoja. Pavyzdziui, kai kurie sugalvoja pasistatyti sau privatu nama, arba koki daugiabuti saugomame parke (kad ir Verkiu parke).

                                Comment


                                  #36
                                  Parašė Edd
                                  Man tai nepatinka tas, kad nepaisant dideliu plotu Vilniuje, kuriuos galima uzstatyti, visi investuotojai lenda ten, kur kazkas yra isskirtinesnio, kur kazkas yra saugomo, o tuo tarpu apleistos vietos ir tos pacios snipiskes toliau gyvuoja. Pavyzdziui, kai kurie sugalvoja pasistatyti sau privatu nama, arba koki daugiabuti saugomame parke (kad ir Verkiu parke).
                                  Tai dėl to, kad nėra miesto plėtros strategijos. Pavyzdžiui, sodų bendrijos. Ar imsis miestas atsakomybės ir investicijų į gatves, kanalizaciją ir vandentiekį, transportą? Mane iš viso stebina miesto, o gal net ir Vyriausybė pozicija dėl įvairiausių griozdų "puošiančių" miestą ir kuriančių "įdomų" šalies įvaizdį
                                  Ar neįmanoma išmesti buvusiu Taksi parko, Aido kinoteatro , Velgos gamyklos ir t.t. savininkų už nesitvarkymą? Galima būtų perkelti ir baisius daugiabučius bendrabučius, kurie "puošia" Vilniaus panoramą ne blogiau negu "Akropolio" biuras (dėl kurio - toks pat bedantiškumas ir apsimestinis principingumas).
                                  Sudaromas dirbtinis žemės deficitas kaip prie Sovietų kokiai nors dešrai. Valdininkams gerai - pajamos astronominės, kyšiukai, darbo minimum. Miestas - merdi.
                                  Jau nekalbu apie industrinę plėtrą...

                                  Comment


                                    #37
                                    Sustainable development yra kai miesto pletra tenkina gyventoju poreikius dabar, bet be kompromisu palieka galimybe tenkinti ateities kartu poreikius. Vienas is pagrindiniu tokios pletros aspektu yra ekologija. Padarius kazka dabar del pinigu, o veliau visuomenei supratus kad tai buvo klaida, sia klaida reiks taisyt, o tokiu klaidu taisymas yra arba isvis nebeimanomas arba labai brangiai kainuoja. Taip kalba visas issivystes pasaulis.
                                    p.s. asausko firma jau baigineja naujo akropolio architekturine dali. sklypas ribojasi su vingio parku. kas pasakys kad pritrukus parkingo jis neatsirieks parko gabaliuko? o jei ermitaza sugalvos statyt. be leidimo, be detalaus? poto vistiek susiderins..

                                    Comment


                                      #38
                                      kaip kazkas jau minejo, jeigu nera leshu kazka sutvarkyti dabar, tai nereiskia kad nebus veliau. Tokia situacija palyginimui. Salia rotuses aikstes turim barokine Marijos Ramintojos apleista baznycia. Tai jei neturim pinigu jos dabar sutvarkyt tai gal parduodam vp marketui? visi dziaugsis - naujos darbo vietos, mokesciai miestui. o dabar stovi keli tukstanciai nenaudojamu, prisiukslintu kvadratu ir iskreipia nt rinka.
                                      O ar poto kamnors nedaeis kad tai buvo klaida? nacionalizuoti juk nenacionalizuos.

                                      Comment


                                        #39
                                        Dar apie ozus: visa seskines kalva nera ozas.
                                        O kad tas ozas vienintelis Europoj, tai gal 10 min. juokiausi. Vien musu Lietuvelej yra n tu ozu. As dabar atlikineju viena praktikos darba, tai vien mano nagrinejamam plane yra 3 ozai.
                                        Kai vaziuosit pro akropoli pazirekit kitoj gatves pusej eina toks ilgas gubris - va ten tas stebuklingasis ozas

                                        Comment


                                          #40
                                          Parašė Quack
                                          Dar apie ozus: visa seskines kalva nera ozas.
                                          O kad tas ozas vienintelis Europoj, tai gal 10 min. juokiausi. Vien musu Lietuvelej yra n tu ozu. As dabar atlikineju viena praktikos darba, tai vien mano nagrinejamam plane yra 3 ozai.
                                          Kai vaziuosit pro akropoli pazirekit kitoj gatves pusej eina toks ilgas gubris - va ten tas stebuklingasis ozas
                                          Na bet jis kažkuom unikalus. Didžiausias ar pan.? Nėra ko juoktis, ne visi taip domisi tais ozais, kaip tu (beje, su reikalu)
                                          Mano galerija Flickr'yje

                                          Comment

                                          Working...
                                          X