Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Reformatų parkas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė R.D. Rodyti pranešimą
    Yra ir tokios pozicijos:

    Reformatų skveras: tarp kičo ir barbarybės
    https://www.15min.lt/kultura/naujien...s-1104-1535470
    Aš tik priminsiu jog apie Kauno Vienybės aikštę tą patį lojo, bet kada benueisi, pilna aikštė žmonių. Taip kad, viskas čia gerai su tuo Reformatų skveru bus.
    - Kas gi vyksta toje Ukrainoje?
    - Rusija su Amerika kariauja.
    - Ir ką, kaip ten reikalai?
    - Na, Rusija prarado tūkstančius kareivių, šimtus tankų.
    - O amerikiečiai?
    - Nepatikėsi, jie apskritai kare nepasirodė.

    Comment


      Parašė R.D. Rodyti pranešimą
      Yra ir tokios pozicijos:

      Reformatų skveras: tarp kičo ir barbarybės
      https://www.15min.lt/kultura/naujien...s-1104-1535470
      Profesionalai įvertino griežtai ir kiekvienas iš savo perspektyvos. Čia panašiai kaip mokytojai mokykloje kiekvienas mano ir sako, kaip baisu, kad vaikas neišmano jo dalyko. Logiška. Arboristas išsakė apskritai teisingą požiūrį, kad Lietuvos miestai nesamdo arboristų ir tinkamai neprižiūri medžių. Nežinau, kiek tai aktualu tam skverui.

      Nors tikriausiai ir jiems visiems akivaizdu, kad dabar vieta bus patrauklesnė ir naudingesnė miestiečiams negu buvo sovietmečiu, kai buvo tiesiog tiesia linija užbetonuota.

      Mano mintys, nebuvus skvere ir neįvertinus darbų kokybės, išbaigtumo, suolelių patogumo.

      Taip, suoliukų labai daug, kaip laukimui kokioj stotyje. Tikriausiai žmonės sėdės ant kas antro, kas trečio. Abejoju dėl suolelių patogumo, bet čia reikia išbandyt.
      Džiaugiuos, kad liko daug medžių, daug pievos, daugiamečiai augalai ir nedaug takelių yra užplyteliuoti. Nepastebėjau užplyteliuotų medžių.
      Nėra sūpynių suaugusiems = suaugę laužys vaikiškas. Ar yra?

      Vaikų aikštelė rusiška (Ksil) ir nelabai išradinga ir įdomi, bet nėra ir labai baisi.

      Šiukšlių dėžės nepatinka nei dizainu, nei funkcionalumu (varnos, vėjai ir benamiai, manau, galės šiukšlint).
      Žibintai nepatinka dizainu.

      Tikuosi, yra galimybė įvairiomis kryptimis tiesiog gan tiesiai kirsti parką kur nors einant su reikalais.

      Nežinau, koks bus paminklas reformatams, bet jie jo verti ir vieta jam būtų logiška. Tikiuosi, bus ne kičinis.


      ПТН ПНХ
      «Русский военный корабль, иди нахуй!»

      Comment



        15 min. facebooke po naujiena Pakalnis atsakė:
        "Viskas yra gerai. Heiteriai heitins. Sovietinio paveldo gerbėjai ir pokyčių besibaiminantys verks. Menotyrytės gailėsis prarasto brulalizmo ir šaligatvio plytelių. O žmonės eis pailsėti, vaikai pažaisti, mamos paplepėti, jaunimas pasimatyti. Parko sėkmė priklausys nuo to, kiek tų žmonių bus. Bambėti faina. Bet kiek matau bamba beveik išimtinai nieko neskūrę nuolatiniai bambėtojai. Tai gero pabambėjimo jiems."




        Comment


          Kažkaip viskas suvedama į "tai ką jums geriau apleistas parkas?" Ne, žinoma ne geriau, bet realios alternatyvos juk nebuvo tik tarp šito kičo ir 30 metų apleisto parko. Tiesiog sunkoka nenusivilti matant rezultatą bei žinant visą kontekstą, visuomenės ir profesionalų pastabas, finansavimo dydį ir pan. Žmonių, neabejoju, ten nuo šiol visuomet bus daug, nes šioje senamiesčio pusėje trūksta sutvarkytų žalių erdvių. Tai gerai, kad tvarko, tik biški gaila, kad taip...

          Comment


            Parašė DSaulius Rodyti pranešimą

            Aš tik priminsiu jog apie Kauno Vienybės aikštę tą patį lojo, bet kada benueisi, pilna aikštė žmonių. Taip kad, viskas čia gerai su tuo Reformatų skveru bus.
            Tikrai tą patį? Nes šiaip tai du antipodai - Vienybės aikštė yra moderni (kaip Lietuvui ir Kaunui aišku), o Reformatų parkas toks truputi atsilikęs - dabar pasaulyje tokių nebedaro. Bet aišku tikrai geriau nei buvo prieš tai.

            Comment


              Taigi, vakar apsilankiau Reformatų sode. Ankstesnę nuomonę rašiau poste #391, todėl nesikartosiu. Parašysiu paprastai-liaudiškai "ant karštųjų". Taip ir nesuprantu kai kurių pasisakymų dėl "baltarusiško stiliau", nes parkas iš esmės netoli to, kas išėjo su Bernardinu sodu. Šiaip nuoširdžiai džiaugiuosi, kad ši vieta atgyjo ir ji, panašu, bus gausiai lankoma. Man patinka duoklė istorijai su pažymėtomis buvusios kapinių teritorijos ribomis, koplyčių ir konsistorijos, medinės bažnytėlės ribomis. Net dabartistams, kuriems praeitis neįdomi turėtų kilti klausimų, kas čia tokio yra ir kodėl taip yra. Takų struktūra gera, daug žalios vėjos ir nemažai medžių. tas gerai, kad jau man lankantis žmonės sedėjo su pledais ant žolės ir šiaip su vaikais džiūgavo. Gaila dar nėra paminklo reformacijai, bet jis pagal savo pradinę mintį turėtų būti labai šaunus. Gal žmonės labiau susidomės reformacijos asmenybėmis, turėjusiomis didelę įtaką LDK raidai. Informacinė lenta su parko istorija gerai, bet aš šiek tiek nesu fanas lentelių prie objektų, kurios kažką žymį, tai šiek tiek XIX a. stiliuje. Galima buvo padaryti kaip Išganytojo g. plytelėje išgraviruoti paprastą tekstą, kuris būtų ant žemės ir einant jį būtų lengvą pastebėti. Bendrai duoklė istorijai atiduota, o tai mane džiugina a priori.
              Turiu tokį matą - jeigu mažiems vaikams gerai, o jie nėra sugadinti išankstinės "ekspertų" pozicijos, tai reiškias yra gerai. Vaikams tai fantastika - ir vėja, ir vandens takas su baiseinu (ar jie gali ten maudytis?), ir vaikų žaidimų aikštelė, kuri, žinoma, nėra kažkas labai gero, bet lygis už KSIL aukštesnis, tai ir vaikų buvo tiek, kad turbūt jie tapusavavyje mušesi netilpę toje erdvėje. Pergolė dar neapaugo, tai šiek tiek atrodo nykokai, bet viskas su laiku. Džiugu ir dėl to atgyjusio paviljono, kuriame bariukas-kavinė, tai ir vieta bus gyva. Nemažiau patiko, kad dabar galima bus kirsti parką iš kelių pusių. Suoliukai normalūs. Nieko įspūdingo kaip ir nieko blogo.
              Kas nepatiko: nesupratau to aptverto ūkinio kiemo (parko priežiūrai). Negi negalėjo jis atsirasti kokiam nors kampe? Turbūt buvo aiški motyvacija, kodėl ten taip. Kitas dalykas, kuris sukėlė juoką, tai greitas vėjos apsodinimas, kuris tokiais karščiais nesuveikė gerai ir tas vietas balandžiai išnešiojo, iškodami sėklų, tad prie Pylimo g. vietomis atodo, kaip kiaulidė, padaryta skraidančių žiurkių - balandžių. Šiaip iki šiol manau, kad šalia pagridninių trasų negalima vienam lygyje sodinti žolės, nes žmonės ir gyvūnai tas vietas sugadina, o geriau išberti nedidelę skaldą, o vėja pradėtų dygti už kokių 10-15 cm. nuo krašto, o ne nuo šaligatvio trinkelės/plytelės. Taip pat šalia paviljono bus ištrypta vėja ir susidarys negražios vietos, kaip ir prie visokių hamakų, nors čia ginčo objektas.
              Neapsėjo keistenybių dėl praėjimų: https://www.15min.lt/naujiena/aktual...mpaign=rssfeed
              Aišku, visos pastabos tėra greiti pastebėjimai, galbūt ateityje daug kas bus ištaisyta ir atrodys gerai. Visgi kritikuoti parko koncepcijos nematau pagrindo (kaip kas sako, kad šiais laikais tokių parkų niekas nedaro). Daro, ir ne tik tokius. Bet visi pamiršta, kad parkas suformuotas ne plynėje, o kupinoje istorijos vietoje, kurioje reikėjo taikytis tiek prie istorinės aplinkos ir ją įamžinti, tiek jau susiformavusio (iš esmės sovietinio) medelyno (nes gi, kaip žinote, dendrofilai šokdina bekiaušę VMS).
              Gal apmaudžia yra tai, kad evangelikų reformatų bažnyčia, užstrigusi tvarkyboje, atsiduria kitoje tokio gyvo parko vietoje ir truputėli iškrenta už "ribų", o ją norėtųsi visumoje matyti ir įveiklinti ne tik konfesijos atstovų, bet ir šiais prašalaičių edukacijai.
              Na, kažkaip taip. Truputi nestruktūruotai, bet tiks ir tokiam formate.
              Paskutinis taisė R.D.; 2021.07.16, 21:02.

              Comment


                Šiaip geras parko akcentas (ir atspindintis ryšį su reformatais) bus restauruotas sinodo pastatas, kuris net ir pastoliuose jau atrodo labai gerai.
                Post in English - fight censorship!

                Comment


                  Geras, tik grožėtis bus galima per atstumą. Nėra ko ten varguoliams šlaistytis

                  Comment


                    Apgailėtina, kad net senojo požeminio šikinyko nesugebėjo likviduoti... Ar ten jį koks apsukrus veikėjas prichvatizavo laukiniais 90-aisiais ir laukia, kada bus galima kokį pastatą užstatyti? 90-ais reikėjo, dabar jau nepraeis. Bet tualetas gadina vaizdą...

                    Comment


                      O kada fontaną atidarys?

                      Comment


                        Mano akims ten pernelyg daug vizualinio triukšmo, bet gal čia skonio reikalas. Man patinka tokie, na, romantiški parkai. Seni medžiai, daug pavėsio ir suoleliai, prie kurių auga jazminai ir vandeningas fontanas. Be jokiu dirbtinių čiurlenimų, smulkių augalų ir medžiagų įvairovės.

                        Gana paviršutiniškai, neinformatyviai pažymėtos senųjų pastatų ribos - raudonomis įprastomis priemiesčio namo plytelėmis. Papildoma lentelė - vizualinis triukšmas. Turėjo būt integruota į grindinį.

                        Parkas, žinoma, bus populiarus, kitaip būt negali ir geriau nei tai, kas buvo, bet, kaip ir sakiau, visko daug, per daug...

                        P.S. kažin kiek (at)laikys hamakai?

                        Click image for larger version  Name:	20210717_183234.jpg Views:	0 Size:	2,44 MB ID:	1899674
                        Click image for larger version  Name:	20210717_182756.jpg Views:	0 Size:	2,13 MB ID:	1899675
                        Paskutinis taisė Knope; 2021.07.19, 09:56.

                        Comment


                          Patiko man informacinė lenta (ateiskite už prastą foto), kur rašoma ne tik bendra informacija, bet pateikta ir archeologinių tyrimų informacija su fotofiksacija:

                          Click image for larger version

Name:	reformatų ino.jpg
Views:	2368
Size:	2,16 MB
ID:	1901174

                          Comment


                            Maniau, kad "geriausios Naugarduko g. tradicijos" nepasieks bent jau Reformatų parko, bet kaip buvo sakyta Twin Peakse: "It is Happening Again".

                            Mulčiaus iš širdies nepagailėjo ir vėl pribėrė ten, kur itin nuožulnu ir jau ant šaligatvio mėtosi, o kas bus po stipresnio lietaus galite numanyti. Tiesa, ne visur taip blogai.

                            Click image for larger version  Name:	1.jpg Views:	0 Size:	2,44 MB ID:	1901759
                            Click image for larger version  Name:	2.jpg Views:	0 Size:	2,08 MB ID:	1901757

                            Dar gi į akis krenta šiukšlių konteineriai ir vėl ten besirandanti kiaulidė. Nesuprantu, kodėl negalima buvo rasti jiems geresnės vietos negu tiesiai ant praėjimo prie stotelės ir prie kavinės. Laukiu, kai kas nors klozetą išneš.
                            Click image for larger version  Name:	koteineriai.jpg Views:	0 Size:	1,60 MB ID:	1901758
                            Paskutinis taisė R.D.; 2021.07.27, 20:04.

                            Comment


                              Arūnas Dumalakas „Sostinė“ „Lietuvos rytas“
                              Reformatų sodui Vilniuje atnaujinti buvo skirta du milijonai eurų, bet kelių tūkstančių pritrūko – dabar tai atsirūgsta
                              https://www.lrytas.lt/bustas/pasidar...gsta-20192273/

                              Praėjus porai dienų po iškilmių Reformatų sode ant suolo švietė žyma („tagas“) „When“. Nors ji buvo skubiai nuvalyta, akivaizdu, kad atnaujintą erdvę jau įsidėmėjo terliotojai. Juolab kad aplink jau anksčiau jie buvo viską nuterlioję. Beje, tais pačiais auksiniais dažais užrašu „When“ nutepta ir prieš kelias dienas Pylimo gatvėje nudažyta troleibusų kontaktinio tinklo atrama. Nenuostabu – juk atnaujintame Reformatų sode nėra nė vienos vaizdo kameros. Jas žadama įrengti nebent metų pabaigoje arba kitų pradžioje.

                              Comment


                                Tuos konteinerius galėjo kažkaip bent minimaliai "užmaskuot". Tas mulčis, tai parodija kažkokia.Čia net ne didžiausia problema, kad jo per daug. Spėju grynai užpilta ant dirvožemio, netiesiant plėvelės, kas reiškia, kad labai greit pradės piktžolės dygt jame, kaip jau pradėjo dygt konstitucijos prospekte. O ir tie "krūmeliai" mulčyje nelabai noriai dygsta. Sakyčiau jau dabar nepavykus šita idėja su "krūmeliais" mulčyje mieste ir gan idiotiškai atrodo. Keista jei darė kokia profesionali firma ir sutiko taip daryt.

                                Comment


                                  Reformatų parkas - 2022.








                                  Comment







                                    Comment









                                      Comment


                                        Parkas atrodo puikiai, bet kad nepadaryta įvaža Reformatų stotelėje tai beveik kasdien pro ten važiuodamas susiraukiu
                                        Paskutinis taisė abruo; 2022.01.11, 13:27.
                                        Lietuva visiems.

                                        Comment


                                          Parkas atrodo puikiai net žiemą

                                          Comment

                                          Working...
                                          X