Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Geopolitika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Sakykim, kad Kinija yra moderni diktatūra - pasimokiusi ir padarius išvadas iš ankstesnių, jau žlugusių režimų

    Kartu pasimokiusi ir iš demokratinių, liberalių sistemų - ir kas tinka, pritaikiusi pas save.

    Comment


      Tęsiant temą apie totorius:

      Янукович оказался литовским татарином

      «Корень фамилии Янукович — татарский. Глубинно по корням он происходит из татар, которые приняли христианство и оказались на территории Руси, Польши. Его корни в Белоруссии, где литовские князья селили татар. Это видно даже по антропологическому типу Януковича», — говорится в статье.

      Первые татары появились на территории Великого княжества Литовского в XIV веке, это были воины хана Тохтамыша — выходцы из Причерноморья и с Крымского полуострова. «Натерпевшись от междоусобиц в Золотой Орде, они, говоря языком современным, попросили политического убежища у литовского князя Витовта. Тот гостеприимно принял татар, определил их к себе на воинскую службу, выделил хорошие наделы на белорусских землях — на Виленщине и Минщине», — цитирует публикацию «Е-Крым».

      Comment


        Šiaip tai Ukrainoje, Baltarusijoje ir Rusijoje tikrai yra Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės "palikuonių". Spėkit, iš kur atsirado ir ką reiškia visos tos pavardės: Litvin, Litvinenko ir pan.

        Vladimir Litvin:



        Alexander Litvinenko:

        Comment


          Tęsiant Kinijos temą:



          DANIS RODRICKAS: Ar Kinija valdys pasaulį?

          2010.01.21

          Prieš trisdešimt metų Kinijos įnašas į pasaulinę ekonomiką buvo vos regimas, kaip ir jos įtaka užsienio šalims, išskyrus keletą su kuriomis ją siejo glaudūs politiniai ir kariniai santykiai. Šiandien ši šalis yra labai galinga ekonomiškai: ji yra pasaulio gamykla, viena svarbiausių finansininkų, bei pirmaujanti investuotoja visame pasaulyje. Vis didesnę reikšmę įgauna ir kinų mokslinių tyrimų centrai.

          Kinijos valdžia sėdi and didžiulių užsienio valiutos atsarų – jos viršija 2 trilijonus USD. Nebeliko pasaulyje verslo, kuris nebūtų pajutęs Kinijos įtakos, arba kaip pigios tiekėjos, arba kaip rimto konkurento.

          Tačiau Kinija tebėra skurdi šalis. Nors vidutinis uždarbis per pastaruosius dešimtmečius kilo labai sparčiai, jis vis dar yra tarp septintadalio ir aštuntadalio Jungtinių Amerikos Valstijų lygio – žemesnis nei Turkijoje ar Kolumbijoje ir nedaug didesnis nei Salvadore ar Egipte. Nors Kinijos pakrantė ir jos didieji metropoliai demonstruoja prabangą, didžiuliai vakarų Kinijos regionai vis dar skęsta skurde. Vis tik, prognozuojama, kad per ateinančius dvejus dešimtmečius Kinijos ekonomika dydžiu pranoks JAV.

          Tuo tarpu JAV, iki šiol buvusi vienintele galingiausia pasaulio ekonomika, silpsta. Ją smukdo nesėkmės užsienio politikos srityje bei didžiulė finansų krizė. Nepaisant pasaulio palankumo prezidentui Barackui Obamai, dėl nelaimę atnešusios invazijos į Iraką, bei jos ekonomikos modelio griuvimo, JAV reputacija pasiekė žemiausią visų laikų lygį. Anksčiau buvęs visagaliu, doleris dabar dreba atsidūręs tarp Kinijos ir naftos eksportuotojų.

          Visa tai kelia klausimą, ar Kinija galiausiai perims iš JAV pasaulio hegemonės bei pasaulinės ekonomikos taisyklių kūrėjos ir prižiūrėtojos pozicijas. Puikioje naujoje knygoje daug sakančiu pavadinimu „Kai Kinija užvaldys pasaulį“, Britanijos mokslininkas ir žurnalistas Martinas Jacquesas vienareikšmiškai teigia – jei manote, kad Kinija lengvai integruosis į liberalią, kapitalistinę ir demokratišką pasaulio sistemą, Jūsų laukia didelis netikėtumas. Kinija ne tik taps pasauline ekonomikos supergalybe, jos sukurta nauja pasaulio tvarka bus gerokai kitokia, nei vadovaujant Amerikai.

          Amerikiečiai ir europiečiai nerūpestingai mano, kad Kinija su jais supanašės, kuomet jos ekonomika išsivystys ir žmonės praturtės. Tačiau p. Jacquesas tvirtina, kad tai - miražas. Kinai ir jų valdžia turi visiškai kitokią visuomenės ir politikos viziją – paremtą bendruomene, o ne individais, orientuotą į valstybę, o ne liberalią, autoritarišką, o ne demokratišką. Kinija gali semtis jėgų iš dviejų tūkstančių metų savo civilizacijos istorijos. Ji neprisitaikys prie vakarietiškų vertybių ir institucijų.

          Ponas Jacquesas mano, kad pasaulio tvarkai sukantis apie Kiniją, kiniškos vertybės nustelbs vakarietiškas. Pekinas užgoš Niujorką, juanis užims dolerio vietą, anglų kalbą pakeis mandarinų kalba, o viso pasaulio mokiniai mokysis apie He Zhengo atradimų keliones pagal rytinę Afrikos pakrantę, o ne apie Vasko de Gamą ar Kristupą Kolumbą.

          Baigsis rinkos ir demokratijos evangelija. Kinija tikriausiai daug mažiau kišis į nepriklausomų šalių vidaus reikalus. Tačiau mainais ji reikalaus, kad mažesnės, ne tokios galingos valstybės viešai pripažintų Kinijos pirmumą (kaip ir senovės feodalinėse sistemose).

          Tačiau kad tai įvyktų, Kinija turi išlaikyti sparčią ekonomikos plėtrą bei visuomeninę ir politinę vienybę. O dėl to garantijų nėra. Po Kinijos dinamiškos ekonomikos pamatais slypi gilios įtampos, nelygybė bei prarajos, kurios gali nuversti nuo bėgių link pirmavimo pasaulyje judantį Kinijos traukinį. Per ilgą jos istoriją, Kiniją dažnai išblaškydavo ir suskaidydavo centrifuginės jėgos.

          Kinijos stabilumui gyvybiškai svarbu, kad jos valdžia sugebėtų nuolat gerinti daugumos gyventojų ekonominę padėtį. Kinija vienintelė šalis pasaulyje, kur mažesnis nei 8% kasmetinis augimas laikoms pavojingu, nes gali sukelti socialinius neramumus. Dauguma kitų šalių gali tik svajoti apie tokį augimo tempą, o tai aiškiai parodo, kokie trapūs Kinijos sistemos pamatai.

          Tokį trapumą lemia autoritariškas politinio rėžimo pobūdis. Kuomet valdžia susiduria su protestais ir opozicija iš jai nepavaldžių kanalų, ji moka tik griebtis represijų. Tačiau Kinijai bus vis sunkiau palaikyti tokį augimo tempą, koks buvo pastaraisiais metais. Jos augimas šiuo metu remiasi per žemai įkainota valiuta ir didžiuliu prekybos pertekliumi. Tačiau tokia situacija negali ilgai laikytis, ir anksčiau ar vėliau paskatins konfrontaciją su JAV (ir Europa). Ši dilema neturi lengvo sprendimo. Kinijai tikriausiai teks tenkintis mažesniu augimu.

          Jei Kinija įveiks šias kliūtis ir galiausiai taps svarbiausia pasaulio ekonomine jėga, globalizacija tikrai įgaus kiniškų bruožų. Demokratijai ir žmogaus teisėms, tikriausiai, teks pasitraukti į šešėlį, jos nebebus pasauliniu standartu. Tai blogoji naujiena.

          Geroji naujiena yra tai, kad kiniška pasaulinė santvarka rodys didesnę pagarbą šalių suverenitetui bei didesnę toleranciją kultūriniams skirtumams. Tai suteiks daugiau laisvės eksperimentuoti su skirtingais ekonomikos modeliais.

          Danis Rodrikas, Harvardo universiteto Johno F. Kennedy viešojo administravimo mokyklos politinės ekonomikos profesorius. Jam pirmajam buvo paskirta Socialinių mokslų tyrimų tarybos įsteigta Alberto O. Hirschmano premija. Jo naujausia knyga yra „Viena ekonomika, daug receptų: globalizacija, institucijos ir ekonominis augimas“ (One Economics, Many Recipes: Globalization, Institutions, and Economic Growth).

          Project Syndicate, 2009.
          www.project-syndicate.org


          Nuoroda

          Comment


            Parašė Big Cat Rodyti pranešimą
            Puikioje naujoje knygoje daug sakančiu pavadinimu „Kai Kinija užvaldys pasaulį“, Britanijos mokslininkas ir žurnalistas Martinas Jacquesas vienareikšmiškai teigia – jei manote, kad Kinija lengvai integruosis į liberalią, kapitalistinę ir demokratišką pasaulio sistemą, Jūsų laukia didelis netikėtumas. Kinija ne tik taps pasauline ekonomikos supergalybe, jos sukurta nauja pasaulio tvarka bus gerokai kitokia, nei vadovaujant Amerikai.
            Pernai skaičiau jo knygą (550 psl.) ir man tikrai patiko. Kažkas, ką reiktų labai rimtai perskaityti tiems, kas nori tikrai suprasti, kas yra Kinija ir kodėl ji yra tokia. Labai geras "eye opener", nes mainstreaminė Vakarų žiniasklaida turi smarkią tendenciją iškraipyti ar išpūsti/sumenkinti daugelį su Kinija susijusių dalykų. Martino Jacques'o analizė iš esmės plaukioja visiškai kitame lygmenyje ir vadovaujasi visiškai kitais argumentais, nei BBC ar kiti "nepriklausomi" naujienų ir informacijos kanalai, kurie viso labo stumia savo ideologines pažiūras.

            Šioks toks pokalbis su Jacques'u, kuris duos bent trumpą santrauką apie tai, kas ten rašoma

            Paskutinis taisė John; 2010.03.28, 02:19.

            Comment


              Parašė Big Cat Rodyti pranešimą

              Ponas Jacquesas mano, kad pasaulio tvarkai sukantis apie Kiniją, kiniškos vertybės nustelbs vakarietiškas. Pekinas užgoš Niujorką, juanis užims dolerio vietą, anglų kalbą pakeis mandarinų kalba, o viso pasaulio mokiniai mokysis apie He Zhengo atradimų keliones pagal rytinę Afrikos pakrantę, o ne apie Vasko de Gamą ar Kristupą Kolumbą.

              Baigsis rinkos ir demokratijos evangelija. Kinija tikriausiai daug mažiau kišis į nepriklausomų šalių vidaus reikalus. Tačiau mainais ji reikalaus, kad mažesnės, ne tokios galingos valstybės viešai pripažintų Kinijos pirmumą (kaip ir senovės feodalinėse sistemose).
              Tušti plepalai ir tiek. Kad TAI įvyktų, kinai turi imtis visiško teroro, kas tikrai neįmanoma kol JAV ir EU turi branduolinius ginklus.
              .

              Comment


                Kad įsigalėtų mandarinų kalba tai jai pirmiausiai teks nuo heroglifų pereit prie abėcėlės

                Comment


                  O Kinija neturi branduolinio ginklo? Visgi ne brutalia jega ji bandys "padaryti" pasauli.

                  Comment


                    Parašė lietus Rodyti pranešimą
                    Kad įsigalėtų mandarinų kalba tai jai pirmiausiai teks nuo heroglifų pereit prie abėcėlės
                    Yra abėcėlė ir jau seniai Pinjinas
                    Pinjinas yra standartinės (bendrinės) kinų (mandarinų) kalbos romanizacijos, t. y. transkripcijos romėniškais rašmenimis, būdas.
                    Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Vokietijos keliai pro automobilio langą
                    Naujas video: Niedersachsen, NL - Bremen, 126 km, 29 May 2012

                    Comment


                      Gali atsirasti nauja sąjunga?






                      Semynozhenko wants discussion of idea of union of Ukraine, Russia, Belarus


                      Ukrainian Humanitarian Vice Prime Minister Volodymyr Semynozhenko

                      Ukrainian Humanitarian Vice Prime Minister Volodymyr Semynozhenko invites discussions of the idea of creation of the union of three states - Ukraine, Russia, and Belarus.

                      Volodymyr Semynozhenko gave his position during a political talk show on the Ukraina television channel on Friday evening.

                      The talk show anchorman suggested discussing an idea by Russian Duma deputy Yevgeny Fedorov, who heads the Duma committee for economic policy and entrepreneurship, concerning the creation of a union state of Russia, Ukraine, and Belarus with the capital city in Kyiv.

                      In March 2010, Fedorov sent out letters with a proposal to discuss the idea with the deputies of the Verkhovna Rada of Ukraine.

                      The anchorman suggested the audience of the talk show to vote for the idea.

                      Volodymyr Semynozhenko suggested the anchorman reformulating the question and suggest the audience to vote on the idea of creating a union of three states - Ukraine, Russia, and Belarus.

                      62% of the audience voted for the union of three states.

                      "I would treat this, you may call this a provocation or an occasion for discussions - which is the future of Ukraine, which is the basic value, this is our Ukrainian topic. The occasion is given. Let us think about the strategy of the development of the country," said Semynozhenko.

                      In his opinion, the world sees the process of creation of multi-polar formations and countries creating the centers of influence will have advantages.

                      "Ukraine suddenly sees a dilemma, and I want this to be a topic for discussing too: to probably appear one day on the outskirt of the center of influence being formed by the European Union, or [to be part of] a new center of influence being formed in the eastern part," he said.

                      He said the problem of the country's integration is one of the concerns of the deputy prime minister in charge of science-technical and humanitarian questions.

                      Volodymyr Semynozhenko said the only way to revive the economy of Ukraine is increasing the share of the science-intensive industries. According to him, the only chance for this is represented by the cooperation and integration with the countries of the post-Soviet space.

                      As Ukrainian News earlier reported, Russian Prime Minister Vladimir Putin has called on Ukraine to join a customs union within the Common Economic Space with Russia, Belarus, and Kazakhstan, as this move could allow lower natural gas price for Ukraine.

                      Link

                      Comment


                        John, paaiškink kodėl Kiniją ir Singapūrą statai į vieną gretą. Ar Singapūro piliečiai nerenka savo valdžios? O gal ten irgi cenzūruojamas internetas? Gal kai ko nežinau?
                        Laisvė, lygybė, brolybė, žmogaus teisės - visi šie dalykai yra universalūs visai žmonijai. Žinoma, Azijoje demokratija kitokia nei Vakaruose. Parlamentinė santvarka trukdo vystyti ekonomiką rytų azijiečiams? Japonijos, Honkongo pavyzdžiai byloja, kad priešingai.

                        Comment


                          Dar pridėčiau Pietų Korėją bei Taivaną, na ir Indiją
                          Paskutinis taisė Big Cat; 2010.03.28, 14:36.

                          Comment


                            Parašė Big Cat Rodyti pranešimą
                            Gali atsirasti nauja sąjunga?

                            Semynozhenko wants discussion of idea of union of Ukraine, Russia, Belarus


                            Dar vienas fantastas...

                            Comment




                              Lenkija nusprendė pamokyti mažąją sesę Lietuvą

                              Comment


                                Turkai baiminasi, kad dėka US, UK ir Australijos pajėgų invazijos į Iraką, žydai įgyvendins savo šalies nepriklausomybę stiprinantį projektą - Kurdų nepriklausoma valstybė, dabartinėse Turkijos, Irano, Sirijos ir Irako žemėse. Tai susilpnintų pagrindines Izraelio egzistavimo priešininkes.
                                Vienas iš pagrindinių tikslų - Kerkuko (Karkuk) perleidimas kurdų valdžiai. Žiūrint iš ekonominės pusės - 50% Irako naftos eksporto. Tai milžiniškas pajamų šaltinis, leisiantis finansuoti kurdų valstybės sukūrimą.

                                P.S.
                                Ten yra idomių straipsnių šia tema.
                                "Jeigu žemės ūkyje dirba 80 proc. žmonių - šalyje badas, o kur žemę dirba iki 5 proc. gyventojų - maisto produktų perteklius"

                                Comment


                                  Parašė oranger Rodyti pranešimą
                                  Tušti plepalai ir tiek. Kad TAI įvyktų, kinai turi imtis visiško teroro, kas tikrai neįmanoma kol JAV ir EU turi branduolinius ginklus.
                                  .
                                  Ne plepalai, o labai įdomi ir labai gerai argumentuota nuomonė. Teroro paprastai imasi/imdavosi Europa/JAV, kuomet Kinija veikia lėtai. Niekas nesako, kad pasaulis apsivers pernakt. Tai įvyks per 30-40 metų.

                                  Comment


                                    Va kurdų nepriklausomybei tai pritarčiau. Jie - didžiausia valstybės neturinti tauta pasaulyje, o jų padėtis šalyse, kuriose jie gyvena, yra nepavidėtina.

                                    Comment


                                      Parašė Franas Rodyti pranešimą
                                      John, paaiškink kodėl Kiniją ir Singapūrą statai į vieną gretą.
                                      Visiškai greta nestatau, nes skirtumų yra pakankamai daug. Kinija kartais mokosi iš Singapūro, kaip kurti efektyvią socialinę aplinką, grįstą vienpartine sistema.

                                      Ar Singapūro piliečiai nerenka savo valdžios?
                                      Teoriškai renka ir ten veikia normali daugiapartinė sistema. Nors praktiškai nuo pat pradžių (t.y. nuo Singapūro nepriklausomybės 1965) ten veikė vienpartinė sistema, kur valdančioji partija (PAP) niekada negaudavo mažiau, kaip 60% visų balsų. Pvz. per paskutinius rinkimus jie gavo per 60% balsų ir 82 vietas 84
                                      vietų parlamente (įsivaizduokim tokius "rinkimus" kur nors Europoje ). Bet kokie realūs kitų partijų ar grupuočių bandymai paimti valdžią paprastai baigdavosi susidorojimu. Ne tiesioginiu, bet per teismus ir kitus mechanizmus (t.y. "teisėtai"). Pats Lee Kwan Yew vienam žinomam ir daug triukšmo kėlusiam Singapūro opozicionieriui Jay Rutham (beje, neseniai mirusiam) kažkada pasakė "I told him, If you do things which are improper, I will pin you down. And I had." Taip ir buvo, nes tas žmogelis už valdančio establišmento kritiką parlamente atsidūrė kalėjime ir turėjo sumokėti milijonus už "šmeižtą". Aišku, viskas buvo 100% sankcionuota teismų sistemos, bet to pasekoje daugiau iš esmės nebuvo jokių bandymų "versti" valdančiuosius Singapūro "vastybininkus". Kažkas panašaus į Rusijos sistemą tik be korupcijos ir politinių žmogžudysčių. Įsivaizduokim Britanijos Gordoną Brown'a paduodantį konservatorių lyderį David'ą Camaron'ą į taismą už kokį nors techniškai neteisingą pastebėjimą apie Labour'o valdymą, ko pasekoje Cameron'as atsidurtų kalėjime ir turėtų sumokėti Brown'ui milijoną £ "in damages".

                                      Trumpas reportažas apie Lee, kur irgi kalbama apie kontrolę, Rusiją, Kiniją ir kitus dalykus. Mano supratimu, tai vienas išmintingiausių ir labiausiai nusipelniusių žmonių politikoje



                                      Pilna versija CNN: http://www.cnn.com/video/data/2.0/vi....intv.cnn.html

                                      O gal ten irgi cenzūruojamas internetas? Gal kai ko nežinau?
                                      Dėl interneto cenzūros nežinau, lyg ir apie tai nekalbama. Bet vyrauja savicenzūra t.y. laikraščiai nekritikuoja šaies politinės sistemos ir establišmento, nes už tokią kritiką laukia "problemos" t.y. teismo procesai už šmeižtą ir pan. O Interneto cenzūra su sistema neturi tiek jau daug bendro. Pvz., Internetas cenzūruojamas ir "demokratiškose" Azijos šalyse (Tailandas, Malaizija, Pietų Korėja ir t.t.), kur blokuojamas ne tik "nepadorus" turinys, bet ir politinio pobūdžio puslapiai. Tai nėra esminis dalykas.

                                      Laisvė, lygybė, brolybė, žmogaus teisės - visi šie dalykai yra universalūs visai žmonijai.
                                      Kai kurie (įskaitant jau minėtą Martin Jacques) su tuo nesutiktų. Ko gero, nesutiktų ir didelė dalis, pavyzdžiui, kiniečių. Jau vien tai reiškia, kad šie dalykai tikriausiai NERA universalios vertybės, o tėra specifinės vertybės specifiškos tik tam tikrai visuomenės grupei ar civiizacijai (pvz. Vakarų/Europietiškai civilizacijai). Kinijoje tokia žmogaus teisių ir laisvės samprata yra tiek pat suprantama ir universali, kiek pas mus "universalus" Konfucijaus propaguotas šeimos ir valdžios modelis.

                                      Žinoma, Azijoje demokratija kitokia nei Vakaruose. Parlamentinė santvarka trukdo vystyti ekonomiką rytų azijiečiams? Japonijos, Honkongo pavyzdžiai byloja, kad priešingai.
                                      Japonijos santvarka nėra tokia pati, kaip Vakarų. Ten kur kas stipresnis biurokratinis establišmentas ir ryšiai. Kažkas, ko mes taip bijome (valstybininkai) ten turi gerokai stipresnes pozicijas, nei bet kurios Vakarų sistemos establišmentas. Nors Japonija, ko gero, yra artimiausias Vakarams pavyzdys ir, šiaip jau, išimtis. Honkongo sistema toli gražu nėra demokratinė. Be kita ko, Honkongo (ir Macau) pavyzdys rodo, kad Kinija gali veikti su "viena šalis, dvi sistemos" modeliu. Kažkas, kas tiesiog neįsivaizduojama Vakaruose.

                                      Kinijos civilizacijos įtakotose šalyse valdžios atskaitomybė visuomenėje veikia visiškai kitaip, nei Vakaruose, dėl ko mums atrodo, kad tai "diktatūra", nors taip ir nėra. Tai ne demokratijos/diktatūros ar laisvės/priespaudos problema, bet paprasčiausiai provincialaus geopolitinio mąstymo ir pasaulėžiūros. T.y. kai viską vertiname tik pagal save ir nepripažįstame, kad kokia nors kita tvarka kur nors kitur gali veikti taip pat gerai ar net geriau.
                                      Paskutinis taisė John; 2010.03.28, 19:10.

                                      Comment


                                        Ir tegu skundžia. Pamatys, kad jokių problemų nėra ir bus įsitikinta, kad tebuvo tai Sikorskio šnipštas, kuriam pradžią davė Tomaševskis su šutve. O pastabos jam Lietuvoje, kai buvo iškviestas ant kilimėlio visai pateisinamos. Kur tai matyta, išrenka EP, o jis ten stumia.
                                        Tik nepakantumas teisės pažeidimams ir optimizmo skleidimas atves mūsų valstybę į tiesos kelią :)

                                        Comment


                                          John, dėkoju už išsamų atsakymą Dabar aišku, kad Tolimiesiems Rytams pliuralizmas netinka. Bet kaip ten valdžia atsiskaito visuomenei, jei nėra rinkimų arba fakriškai valdo viena partija?

                                          Comment

                                          Working...
                                          X