Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Svetimų kalbų vardų ir žodžių rašyba lietuvių kalboje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė manometras Rodyti pranešimą
    Pvz., Getė pagal originalo tarimą turi būti Giotė, Geteborgas turi būti Gioteborgas arba net Joteborjas, Šekspyras turi būti Šeikspyras, tai kartais tikrai buvo orientuojamasi ne pagal originalą, o pagal rusų transkripcijas, net knygos būdavo verčiamos ne profesionalių vertėjų iš kokios nors mažesnės šalies kalbos, o naudojantis jų vertimais į rusų kalbą.
    Dėl transkripcijų tai gali būti, bet jeigu vertimai eidavo pagrinde ne iš originalo, o iš rusų k. variantų, tai nieko keisto. Rusų kalboje iš viso kitų kalbų žodžiai yra perrašomi pagal tarimą, pvz. tų laikų plokštelės su "Moden Toking" ar "Boni M". Tų laikų lietuviškuose leidiniuose irgi galima pamatyti tokias transkripcijas.

    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
    vienintelė priežastis, dėl ko QWZ raidės pavardėse buvo įteisintos - tai dėl to, kad tos raidės yra kiekvienoje klaviatūroje
    *QWX

    Manau labiau dėl to, kad tai yra standartinės lotyniškos abėcėlės raidės, kurios visada buvo ir yra jos "default" variante, o kiekviena kalba turi pasidariusi jau savo papildomų raidžių specifiniams garsams. Italų kalbos abėcėlėje (nors lotyniška abėcėlė ten ir atsirado dabartiniame variante) nėra net 5 raidžių - J, K W, X, Y. Bet jos be abejo yra naudojamos svetimiems žodžiams, pavardėms ir t. t.
    Paskutinis taisė Tomizmas; 2022.01.22, 13:22.
    Snowflakes will attack U <3

    Comment


      Tai Q, W, X nebus lietuviškoje abėcėlėje, bus tik naudojamos dokumentuose vardų užrašymui kaip legaliai galimi ženklai. Šiais laikais daug lietuvių išteka iš kitataučių, o pagal naujausio surašymo rezultatus, labai stipriai per 10 metų išaugo kiekis Lietuvos piliečių, gimusių UK, daug jų galimai mišriose šeimose. Todėl tai yra aktualu jau dabar.

      Kaip jau minėjau, italų abėcėlėje oficialiai nėra raidžių J, W, Y, K, X bet svetimiems žodžiams ir vardams jos naudojamos.

      Net itališkoje Wikipedijoje Klaipėda rašoma originaliai, ne tik su K (nors galėtų gi su C kad būtų "itališkiau"), bet netgi su lietuvišku Ė.
      Paskutinis taisė Tomizmas; 2022.01.22, 15:13.
      Snowflakes will attack U <3

      Comment


        Parašė manometras Rodyti pranešimą

        Pvz., Getė pagal originalo tarimą turi būti Giotė, Geteborgas turi būti Gioteborgas arba net Joteborjas, Šekspyras turi būti Šeikspyras, tai kartais tikrai buvo orientuojamasi ne pagal originalą, o pagal rusų transkripcijas, net knygos būdavo verčiamos ne profesionalių vertėjų iš kokios nors mažesnės šalies kalbos, o naudojantis jų vertimais į rusų kalbą.
        Atitinkamai anglų kalba turi būti

        Ainštain, ne Ainstain (Albert Einstein),
        Lyko, o ne Ligou ar Legou (Lego),
        Ikėja, o ne Aikija (Ikea),
        Kioln, o ne Kaloun (Köln),
        Maskva, o ne Moskau (Москва),
        Linuks, o ne Lynaks (Linux),
        Lietuva, o ne Lit(f)jueinija,
        Platon, o ne Pleitou (Πλάτων),
        Varšava, o ne Vorsa (Warszawa),
        Josif Stalin, o ne Džousef Stalin (Иосиф Сталин) ir taip toliau.

        Vis dar laukiu, kol kas pasiūlys lygiuotis į kalbą, kurioje visi tikriniai daiktavardžiai tariami ir rašomi tik originalo kalba. Yra variantų?
        Paskutinis taisė Ångstrom; 2022.01.22, 16:40.

        Comment


          Parašė Gator Rodyti pranešimą
          Kodėl VLKK nekartą nepritarė tam, jei sakai legalu?
          Nes VLKK nėra mokslinė įstaiga, o politinė įstaiga, gal dėl to?

          Comment


            Įmeskit tą sprendimą ir viskas bus aišku. Dabar būrimas iš kavos tirščių.
            Show must go von!

            Comment


              Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 102 straipsniu, Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo įstatymo 1, 61 straipsniais, Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas

              nusprendžia:


              1. Išaiškinti, kad Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo 1999 m. spalio 21 d. nutarimo (Žin., 1999, Nr. 90-2662) motyvuojamosios dalies 4 punkto nuostatos „įstatymų leidėjas privalo įstatymais nustatyti, kaip šios [valstybinės] kalbos vartojimas užtikrinamas viešajame gyvenime, be to, jis turi numatyti valstybinės kalbos apsaugos priemones“, „asmens vardas ir pavardė piliečio pase turi būti rašomi valstybine kalba“ inter alia reiškia, kad kai įstatymų leidėjui nustatant asmens vardo ir pavardės rašymo Lietuvos Respublikos piliečio pase teisinį reguliavimą yra reikalingos specialios žinios, jis turi gauti specialių (profesinių) žinių turinčių asmenų (institucijų), inter alia pagal Lietuvos Respublikos įstatymus iš profesionalių kalbininkų – lietuvių kalbos specialistų (o tiek, kiek leidžia įstatymai, – ir kitų lingvistikos šakų atstovų) sudarytos valstybės institucijos, turinčios įgaliojimus rūpintis valstybinės kalbos saugojimu, pagal savo kompetenciją nustatyti valstybinės kalbos politikos gaires (arba siūlyti atitinkamoms įstatymų leidžiamosios ir vykdomosios valdžios institucijoms jas nustatyti savo leidžiamais teisės aktais) ir vykdyti valstybinę kalbos politiką, oficialią išvadą, inter alia aiškiai išdėstytą poziciją, aiškius siūlymus, į kuriuos įstatymų leidėjas negali neatsižvelgti.

              2. Išaiškinti, kad Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo 1999 m. spalio 21 d. nutarimo (Žin., 1999, Nr. 90-2662) rezoliucinės dalies nuostata „Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos 1991 m. sausio 31 d. nutarimo „Dėl vardų ir pavardžių rašymo Lietuvos Respublikos piliečio pase“ 2 punktas neprieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai“ inter alia reiškia, kad laikantis iš Konstitucijos, inter alia jos 14 straipsnio, kylančių reikalavimų gali būti nustatytos ir kitokios asmens vardo ir pavardės rašymo Lietuvos Respublikos piliečio pase taisyklės nei nustatytosios Aukščiausiosios Tarybos 1991 m. sausio 31 d. nutarimo „Dėl vardų ir pavardžių rašymo Lietuvos Respublikos piliečio pase“ 2 punkte, kai jas keisti siūlo pagal Lietuvos Respublikos įstatymus iš profesionalių kalbininkų – lietuvių kalbos specialistų (o tiek, kiek leidžia įstatymai, – ir kitų lingvistikos šakų atstovų) sudaryta valstybės institucija, turinti įgaliojimus rūpintis valstybinės kalbos saugojimu.

              Šis Konstitucinio Teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.
              Visas sprendimas čia.

              Comment


                Prezidentas pasirašė įstatymą, LVŽS skundžia jį KT.

                LVŽS frakcijos iniciatyva 37 Seimo nariai gindami lietuvių kalbą kreipėsi į Konstitucinį Teismą
                Po Prezidento pasirašytų įstatymų pataisų, kuriomis mūsų šalies piliečių asmens dokumentuose įteisinamos nelietuviškos abėcėlės X, Q , W raidės, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos iniciatyva 37 Seimo nariai kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT). Jie prašo Teismo įvertinti, ar priimtos įstatymo pataisos neprieštarauja Konstitucijai.
                Konstitucijoje sakoma, kad jeigu piliečių vardai ir pavardės Lietuvos piliečio pase rašomi kitokiais, ne lietuviškais rašmenimis, būtų ne tik paneigtas konstitucinis valstybinės kalbos principas, bet ir sutrikdyta valstybės ir savivaldybių įstaigų, kitų įmonių, įstaigų bei organizacijų veikla. Dėl to piliečiams būtų sunkiau įgyvendinti savo teises bei teisėtus interesus ir būtų pažeistas Konstitucijoje įtvirtintas jų lygybės įstatymui principas.
                „Esame priversti kreiptis į Konstitucinį Teismą, nes manome, kad Seime priimtas įstatymas yra pavojingas Lietuvos valstybinės kalbos likimui. Tikiuosi, kad teismas priims teisingą sprendimą“, – sako LVŽS frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.
                Be to, pasak kreipimosi iniciatoriaus LVŽS frakcijos nario Seime akademiko Eugenijaus Jovaišos, Konstitucinis Teismas, labai aiškiai ir daug kartų pasisakė, kad asmenvardžių užrašymas tapatybės dokumentuose nelietuvių kalba reikštų valstybinės kalbos statuso, nustatyto Konstitucijos keturioliktame straipsnyje, paneigimą. Taip pat iškraipytų piliečių lygybės įstatymui principą, kuris nustatytas Konstitucijos dvidešimt devintame straipsnyje.
                Anot Seimo narių, nė viena save gerbianti pasaulio valstybė neleidžia tapatybės dokumentuose rašyti kitaip nei valstybine kalba. Lietuvos piliečio pasas yra oficialus dokumentas, patvirtinantis asmens ir valstybės nuolatinį teisinį ryšį, t. y. asmens pilietybę.
                37 Seimo nariai išreiškia viltį, kad Konstitucinis Teismas laikysis jau ne kartą pačio teismo priimtų nuostatų dėl valstybinės lietuvių kalbos vartojimo.

                Comment


                  Kaip to ir reikėjo tikėtis, iš esmės išsprendus problemą, ji staigiai tapo visiškai nesvarbi

                  Tomaševskis: LLRA-KŠS asmenvardžių rašyba nėra prioritetas – „trys raidės“ aktualios lietuvaitėms

                  Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=89321197

                  Comment


                    Kaip ir reikėjo tikėtis. Reiks ir lenkiškų raidžių.
                    Show must go von!

                    Comment


                      Parašė Sula Rodyti pranešimą
                      Kaip to ir reikėjo tikėtis, iš esmės išsprendus problemą, ji staigiai tapo visiškai nesvarbi

                      Tomaševskis: LLRA-KŠS asmenvardžių rašyba nėra prioritetas – „trys raidės“ aktualios lietuvaitėms

                      Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=89321197
                      Kaip ir reikėjo tikėtis, reikalavimai ir nepasitenkinimas nesibaigia. Reikalavimai gerokai didesni, negu buvo apsimetama, kai dauguma neketino net pradėt jų tenkint.
                      ПТН ПНХ
                      «Русский военный корабль, иди нахуй!»

                      Comment


                        Parašė VNS Rodyti pranešimą
                        Kaip ir reikėjo tikėtis. Reiks ir lenkiškų raidžių.
                        Nematau straipsnyje nieko apie tai.

                        Comment


                          Parašė digital Rodyti pranešimą
                          Nematau straipsnyje nieko apie tai.
                          Aš ir nieko nematau. Viskas pozityvu, tinkama visiems. Tomaševskis džiaugiasi priimtu įstatymu. Bet terkšt sakinį:

                          „Šis klausimas daugiau aktualus lietuviams. Kadangi daug (merginų – ELTA) išteka ir turi vyrus iš kitų šalių. Todėl šis klausimas ir buvo būtent sprendžiamas, nes teismuose yra ieškinių. Tad čia daugiau lietuvių tautybės piliečių klausimas nei tautinių mažumų“, – Eltai teigė V. Tomaševskis.
                          Paskutinis taisė VNS; 2022.01.28, 14:24.
                          Show must go von!

                          Comment


                            Bet nieko nematau apie lenkiškas raides; o tamsta rašai - "Kaip ir reikėjo tikėtis. Reiks ir lenkiškų raidžių". Tai pagalvojau, gal aš kažko nepastebėjau, o pasirodo čia tik tamstos fantazijos.

                            Comment


                              Kaip su siena.
                              A. Tomaševskis dabar sėdi vienose vežėčiose su tais, kurie griežtai prieš bet kokias raides ne iš LT abėcėlės.
                              B. Aiškiai pasako, kad čia reikalinga tik lietuvaitėms ištekėjusioms už užsieniečių, o Didingos Lenkų Mažumos problemų tai 100 proc. nesprendžia.

                              Taip supratau. Visiškai blogai supratau?
                              Show must go von!

                              Comment


                                Parašė VNS Rodyti pranešimą
                                B. Aiškiai pasako, kad čia reikalinga tik lietuvaitėms ištekėjusioms už užsieniečių, o Didingos Lenkų Mažumos problemų tai 100 proc. nesprendžia.

                                Taip supratau. Visiškai blogai supratau?
                                Matyt, kad blogai, nes jis nieko nesako apie tai, kad lenkams kažkas blogai, netinka ar nesprendžia.

                                Comment


                                  Ok. blogai. Viskas jį tenkina
                                  Show must go von!

                                  Comment


                                    Nepaliakau. Visi, kurie palaiko QWX CZ yra vatnikai ir putleristai.
                                    Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

                                    Comment


                                      Parašė Aleksio Rodyti pranešimą
                                      Nepaliakau. Visi, kurie palaiko QWX CZ yra vatnikai ir putleristai.
                                      Panašu, kad beveik visi kurie nepalaikė, šiom dienom išlindo kaip putleristai. Šiaip ir tu man tokį primeni.

                                      Comment


                                        Teismas Lietuvos piliečiui pavardę leido rašyti su raide, kurios nėra lotyniškame raidyne
                                        Vilniaus miesto apylinkės teismas birželio 1 dieną priėmė sprendimą, kuriuo Lietuvos piliečiui leido rašyti vardą ir pavardę su raide, kurios nėra lotyniškoje abėcėlėje.

                                        Kaip pranešė naujienų portalas „15min“, teismas įpareigojo Vilniaus rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyrių pakeisti pareiškėjo vardą ir pavardę į „Jarosławas Wołkonowskis“.

                                        Istorikas ir fizikas, buvęs Balstogės universiteto filialo Vilniuje Ekonomikos ir informatikos skyriaus dekanas į teismą kreipėsi prašydamas įpareigoti Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyrių pakeisti jo vardą į „Jarosław“, o pavardę – į „Wołkonowski“.

                                        Jis nurodė, kad tokie buvusi originali šeimos pavardė – tokią turėjo jo tėvas, senelis ir prosenelis. Sovietmečiu pavardė tapo Volkanovskij, Lietuvai atgavus Nepriklausomybę sulietuvinta.

                                        Teismo sprendime nurodoma, kad „valstybinės institucijos turi technines galimybes atlikti pavardės įrašus rašant lietuviškos abėcėlės raides su diakritiniu ženklu, be kita ko, tą leidžia naujas teisinis reglamentavimas, raidės esančios lietuvių kalbos abėcėlėje gali būti rašomos su diakritiniu ženklu, šiuo atveju raidė l yra lietuvių kalbos abėcėlėje, tad ji gali būti įrašyta su diakritiniu ženklu“.

                                        Comment


                                          Su tokiais teismais tuoj ir kirilica rašys.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X