Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Dviguba pilietybė

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė index Rodyti pranešimą
    Šiaip tai yra problema, kad emigrantai ir Lietuvoje gyvenantys lietuviai nesupranta vieni kitų. Emigrantai įsivaizduoja, kad jie ir jų problemos Lietuvai svarbios ir ji turėtų jomis rūpintis t.y. irjų komfortišku gyvenimu kitur. Lietuvoje gyvenantys lietuviai nemato didelio emigrantų contributiono į Lietuvos gerovę, todėl ir jų reikalai nelabai rūpi ir ta pati dviguba pilietybė yra daugiau mažiau not an issue.
    Kad nesupranta tai taip. Tik paties išvardintos priežastys man atrodo keistokos.

    Niekada nesu girdėjęs kokio nors lietuvio UK sakančio, kad Lietuva jam turėtų kaip nors padėti būnant kitur t.y. UK. Aišku mėgsta pabėdavoti, kokia ta Lietuva šiaip bloga ir kaip ten viskas blogai. Ir dažniausiai su pasididžiavimu prideda, kad niekada ten negrįš (neskaitant kasmetinio pasivaikščiojimo su kroksais legendiniame Palangos Basanavičiuje ir skraidymo namo per kalėdas už £500 į abu galus). Visgi nemanau, kad yra bent menkiausias tokių žmonių expectation, kad Lietuva jiems kažkaip padės gyvenant užsienyje. Čia jau būtų nesąmonė.

    Dėl Lietuvoje gyvenančių irgi kažkaip nelabai suprantu tokio argumento. Manau emigrantų contribution yra jaučiamas. Tiek tiesiogiai jų artimųjų piniginių perlaidų forma, tiek ekonomikoje. Ypač vasarą atostogų metu, kai net visokie Prienai ir Kazlų Rūda sulaukia garbių svečių ištaigingose mašinose su vairu dešinėje pusėje. Aš pats mėgstu pasišaipyti ši tokių, bet jie įneša ženklų indėlį Lietuvos ekonomikai.

    Problema gal labiau šiaip emocinis susipriešinimas, sąlygojamas kokio nors pavydo ar šiaip durnumo. Net ir forume galim rasti atvejų, kurie niekaip nenulaiko savo negatyvių ir pagiežingų emocijų emigravusių tautiečių atžvilgiu.

    Comment


      /\ Su kuo valgomi tie ekspekteišynai ir kontribūšynai?

      Daugeliu atveju emigrantų indėlio (kontribjušno ar kaip ten) Lietuvoje nesijaučia.
      Tikėtis (ekspektuoti), kad jų problemos čia Lietuvoje kam nors rūpi, šiek tiek per didelis optimizmas. Išvažiavo ir patys tegul sprendžia savo "problems".

      Comment


        Parašė Romas Rodyti pranešimą
        Tikėtis (ekspektuoti), kad jų problemos čia Lietuvoje kam nors rūpi, šiek tiek per didelis optimizmas. Išvažiavo ir patys tegul sprendžia savo "problems".
        Na rūpi rūpi

        Comment


          /\ Tai jei taip visiems rūpi, kas trukdo padaryti referendumą dėl dvigubos pilietybės?

          Comment


            /\ Jei čia būtų visiems rūpimas klausimas, tai ir persvara būtų.

            Tie patys Lietuvos piliečiai gyvenantys užsieny per visus balsavimus kol kas rodo simbolinį aktyvumą. Jei užsienio lietuviams patiems tai bent kiek rūpėtų, tuomet gal ir priartėtų prie persvaros.
            Jei jie patys perdaug nesirūpina Lietuvos gyvenimo klausimais, kodėl kiti turi rūpintis dėl dvigubos pilietybės ar kitų emigrantų problemų...

            Comment


              Labai stipri Romo logika. Jei nesugebam surengti referendumo, reiškia nepakankamai rūpi. Taip išeitų, kad lietuviams rūpi tik žyamyalyas pardavimas užsieniečiams, o visa kita dzin.

              Comment


                Parašė Romas Rodyti pranešimą
                /\ Jei čia būtų visiems rūpimas klausimas, tai ir persvara būtų. Jei užsienio lietuviams patiems tai bent kiek rūpėtų, tuomet gal ir priartėtų prie persvaros.
                Paskaičiuokim.
                Per 2008 Seimo rinkimus, galutinis rinkėjų aktyvumas buvo = 48,55 %.
                2012 = 52,93 %
                2016 = 50,56 %

                Sakykime kad referendume dėl dvigubos pilietybės dalyvauja 60% rinkėjų, rekordiškai daug. Kad surinkti reikiamus >50% balsavimo teisę turinčių žmonių balsus, reikia kad 84% prabalsuotų už. Realu?

                Žiurint į apklausas, 60 - 75% yra už. Tai yra aiški persvara. Kurios neužteks dėl "šventoj knygoj" įrašytų taisyklių.


                Parašė Romas Rodyti pranešimą
                Jei jie patys perdaug nesirūpina Lietuvos gyvenimo klausimais, kodėl kiti turi rūpintis dėl dvigubos pilietybės ar kitų emigrantų problemų.
                Ko jie tavo nuomone nedaro, nors turėtų daryti?

                Comment


                  /\ Dvigubos pilietybės klausimas suinteresuotųjų (norinčių turėti dviejų valstybių teisės, o su pareigomis pažiūrėsime) pateikiamas gan vienpusiškai, akcentuojant tik vienos pusės interesą.

                  Šiaip šis klausimas yra dirbtinis ir kol kas dėl jo nieko daryti nereikia.
                  Paskutinis taisė Romas; 2017.05.03, 17:23.

                  Comment


                    Vyručiai čia užpjovė su referendumu... Kai svarstomas koks nors nenaudingas klausimas esamai valdžiai ir to klausimo apologetams, tai metamas referendumo argumentas: 1) surinkite parašus iniciatyvai (kas yra žiauriai sunku), 2) laimėkite referendumą (as irgi žiauriai sunku). Bet kai valdžia sprendžia kažką, ko jiems taip dega užpakalis, tai referendumas ne argumentas, bandoma kažkaip išsisukti, o taisyklės visiems vienodos.
                    Žmonės ėjo kryžiau kelius, kad surinktų parašus dėl žemės pardavimo (patinka, nepatinka - nesvarbu), bet buvo valia ir suinteresuotumas, todėl bent pavyko referendumą surengti, kur buvo bandomą įteisinti prie visko 9 straipsnio pakeitimą į "Referendumas taip pat skelbiamas, jeigu jo reikalauja ne mažiau kaip 100 tūkstančių piliečių, turinčių rinkimų teisę.". Nepavyko. O jeigu būtų, tai galbūt ir "Talkos" iniciatyva dėl nelietuviškų raidžių kitame paso lape būtų praėjęs, bet ne. Galbūt ir būtų kiti klausimai sprendžiami Tautos valia, bet toks Tapinas degino referendumo lapelius, tartum boikotas, nors geriausias boikotas yra nueiti ir prabalsuoti už ar prieš, parodant pilietinį aktyvumą, ko mokykloje mokoma pilietinio ugdymo pamokose.
                    Taip ir čia, jeigu valdžiai ir kitiems naudinga, tai referendumais žongliruojama, o jeigu ne, tai pamirškite.
                    Jeigu klausimas tikrai būtų laaabaiii svarbus, prabalsuotų. O tiems, kas norite sėkmingos baigties, tai prisiminkite 2003, pasiruoškite alaus ir miltelių. Tokia politinė kova, brangieji.
                    Paskutinis taisė R.D.; 2017.05.03, 17:38.

                    Comment


                      Parašė R.D.
                      /\ jūs esate chamas.
                      Auč

                      Parašė R.D.
                      Prie ko čia pedofilų klanai, kolūkiai, alkas ir Radžvilas (beje, iki kurio jums kaip iki Mėnulio ir iki institucijos, kurioje jis dėsto).
                      Tiesiog šiaip padariau pastebėjimą, nes ilgai nelaukus pasimatė gana linksma tendencija. Dvigubos pilietybės oponentai kaip susitarę užima atitinkamas pozicijas ir kitais mano minėtais klausimais

                      Comment


                        Parašė Saturn
                        Nesuprantu kaip galima dziaugtis ir didzuotis sistemos inercija ir biurokratijos kiekiu.
                        Su teksto suvokimu blogai?
                        Atvirkščiai, juk sakau, kad visa širdimi džiaugčiausi, kad toji kvota parašams būtų mažesnė ir visuomenė galėtų lengviau sau aktualius klausimus perkelti į referendumini sprendimą.
                        Lygiai taip pat būtų keliamas visuomenės pilietiškumo lygis, skantinant tiesiogiai įsitraukti į valstybės valdymą, o ne palikti jį bradauskams. Taip galbūt su laiku ir nereiktų verkti, kad nesusirenka žmones į balsavimus.

                        Comment


                          Parašė R.D. Rodyti pranešimą
                          Su teksto suvokimu blogai?
                          Atvirkščiai, juk sakau, kad visa širdimi džiaugčiausi, kad toji kvota parašams būtų mažesnė
                          Iš esmės sakote, kad norite sugriauti Lietuvos politinę sistemą ir galutinai pribaigti visas viltis kada nors tapti normalia ir civilizuota valstybe. Vienas dalykas, kurio Lietuvai NEreikia, tai referendumai. Visgi nesame Šveicarija.

                          Comment


                            /\ galite neprunkšti, bus referendumas, viską išsiaiškinsime ne John (Jonas) sprendžia vienas

                            Iš esmės sakote, kad norite sugriauti Lietuvos politinę sistemą ir galutinai pribaigti visas viltis kada nors tapti normalia ir civilizuota valstybe.
                            O Šventas Naivume!!! Viskas, ačiū, malonu buvo padiskutuoti.

                            Comment


                              Parašė John Rodyti pranešimą
                              Iš esmės sakote, kad norite sugriauti Lietuvos politinę sistemą ir galutinai pribaigti visas viltis kada nors tapti normalia ir civilizuota valstybe. Vienas dalykas, kurio Lietuvai NEreikia, tai referendumai. Visgi nesame Šveicarija.
                              O ko reikia? Jeigu piliečiams bus viskas px, tai nereikia tikėtis, kad iš kažkur atsiras stebuklinga valdžia, kuri pavers šalį panašia į Šveicariją.
                              Flickr

                              Comment


                                Lietuviams reikia pirmiausia keisti mentalitetą, o jau paskui galvoti apie referendumus.

                                Comment


                                  Parašė J.U. Rodyti pranešimą
                                  Lietuviams reikia pirmiausia keisti mentalitetą, o jau paskui galvoti apie referendumus.
                                  Kas tą mentalitetą gali pakeisti? Butkevičius, Šiaulienė, Karbauskis? Kai žmonės patys pradės jausti pasekmes už savo vienokius ar kitokius sprendimus, tada pradės mąstyti ir sovietinis mentalitetas "valdžia viskuom pasirūpins" pasikeis.
                                  Flickr

                                  Comment


                                    Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                                    O ko reikia? Jeigu piliečiams bus viskas px, tai nereikia tikėtis, kad iš kažkur atsiras stebuklinga valdžia, kuri pavers šalį panašia į Šveicariją.
                                    Užtenka esamos Parlamento rinkimų sistemos. Esama sistema nors ir ne ideali (prasmunka balsų pirkėjai ir šiaip visokie šmikiai), bet iš esmės pakankamai saugi. Dabar pagalvok, kas būtų, jei būtų atlaisvinti referendumo reikalavimai ir kokių nors Paxininkų ar patvorinių šutvė sugalvotų rengti referendumą dėl narystės NATO ar ES? Kiltų reali egzistencinė grėsmė valstybei. O mentaliteto pokyčiams referendumai niekaip nepasitarnaus.

                                    Comment


                                      Parašė John
                                      Interesas yra abipusis ir aktualus visai Lietuvos visuomenei, ką rodo ir mano pateiktas paveiksliukas su ta tema aktyviausiai diskutuojančiais forumo nariais. Kai kone kiekvienoje šeimoje yra žmogus, gyvenantis užsienyje, kurį ši tema liečia, tai negali būti kažkoks vienpusis interesas.
                                      Mano šeimoje emigrantų nėra. Net emigravusių antros/trečios eilės giminaičių nėra.

                                      Comment


                                        Parašė Aleksio Rodyti pranešimą
                                        Mano šeimoje emigrantų nėra. Net emigravusių antros/trečios eilės giminaičių nėra.
                                        Esate nykstančioje mažumoje.

                                        Comment


                                          Parašė John Rodyti pranešimą
                                          Užtenka esamos Parlamento rinkimų sistemos. Esama sistema nors ir ne ideali (prasmunka balsų pirkėjai ir šiaip visokie šmikiai), bet iš esmės pakankamai saugi. Dabar pagalvok, kas būtų, jei būtų atlaisvinti referendumo reikalavimai ir kokių nors Paxininkų ar patvorinių šutvė sugalvotų rengti referendumą dėl narystės NATO ar ES? Kiltų reali egzistencinė grėsmė valstybei. O mentaliteto pokyčiams referendumai niekaip nepasitarnaus.
                                          Taigi referendume dalyvauja ne vienas paksas su savo sekėjais, o visi piliečiai. Buvo tas žemės referendumas ir šalis nesugriuvo, beje, toje pačioje Šveicarijoje vyksta referendumai dėl gana keistų dalykų. Bijoti savo piliečių ir neleisti mąstyti ir spręsti dar blogesnis variantas, parlamentas mentaliteto nepakeis, o kiek jis veiksnus rodo emigracijos srautai ir tai, kad net elementarių mokesčių nesugeba sutvarkyti 25 metus, tik rūpinasi kaip būti perrinktiems 7 kadencijai.
                                          Beje, jei UK būtų buvę dažniau referendumai rengiami, manau ir piliečiai nebūtų buvę atpratę nuo mąstymo ir nebūtų pasidavę pigiam populizmui.
                                          Paskutinis taisė Lettered; 2017.05.03, 19:15.
                                          Flickr

                                          Comment

                                          Working...
                                          X