Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Kinijos santvarka ir ekonomika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Sveiki. Rubrika “toli toli už jūrių marių” sveikina su praėjusia Motinos diena visas mamas ir visus jų vaikus. Nu bent jau tuos vaikus, kurie vakar prisiminė ir pasveikino savo mamas. O mes jamam į vieną ranką puodą kavos, o kita skrolinam nuo technologijų iki arafatkių, pakreliui užsukdami į Mėnulį.

    #ToliToliUzJuriuMariu

    Technologijos ir atradimai

    Elonas mūsų Maskas - TwiterX’o sąvininkas, SpaceX’o valdytojas, ir pagrindinis Teslos kyravotojas - nelauktai netikėtai nuskrido į Beidžiną pasilabinti su antruoju žmogumi kamunistų parcijoje, premjeru Li Qiangu. Šiltais rankų paspaudimais susitikimas nesibaigė, bet tikrasis rezultatas kol kas labiau spėjamas, nei žinomas. Manoma, kad Qiangas Elonui leis įjungti PRC parduodamuose auto pilnavertį self-driving (visam kitam pasaulyje jau 4 metai, kaip tai veikia). Dar spėliojama, kad galbūt Teslai bus leista Kinijoje surinktus duomenis perkėlinėti į užsienius. Bet visa tai spekuliacijos, o faktai kol kas tik du: tos pačios dienos vakare PRC provincijų valdžios magiškai vienu metu atšaukė draudimą teslamobiliams įvažiuoti į vyriausybines teritorijas (kuris buvo smarkiai patrumpinęs pardavimus), o Maskas atšaukė gerokai iš anksčiau suplanuotą vizitą nebelenkur, o pas Indijos premjerą Modi. Kitaip sakant, nuo Šanchajaus laikų artimą ryšį su Masku turintis Qiangas puikiai sužaidė gambitą “pradžioje atimam, o paskui atiduodam” ir apsisaugojo nuo Teslos gamyklų išėjimo. Verta paminėti, kad Obuolys irgi visokeriopai lankstosi prieš CCP ir gal net užpakalį bučiuoja dėl ketvirtį pardavimų sudarančios Kinijos rinkos, bet jų pagrindinis gamintojas Foxconn gamyklas į Vietnamą ir Indiją perkėlinėja industriniais tempais.
    PRC gigantas Huawei skelbiasi ne tik sėkmingai išlipęs iš technologinės prarajos, bet ir šešiagubai pasididinęs pelnus. JAVai pripažįsta, kad tech-blokada tyliai rūko kampe, ir sakosi “dirbantys su partneriais, idant Pietų Korėjos, Japonijos ir Nyderlandų kompanijos ne tik nepardavinėtų čipų gamybos įrangos, bet ir liautųsi aptarnavę jau turimą”. Kaip suprantu, partneriai ne tai, kad nedega noru atsisakyti iš Kinijos tekančio juanių srauto, o labiau gal netgi tokie “gou fak joself”. Pačių JAVų įmonių gaminami produktai irgi vis stebuklingai randa kelią į Huawei gaminius - štai visai neseniai buvo anonsuotas naujas “su AI pagalba dirbantis” laptopas, apginkluotas vienu iš naujausių Intelio procesorių Core Ultra 9. Ir viskas legaliai, nes Intelis sugebėjo dar iš Trampo administracijos gauti dispensą pardavinėti procus Huawei ir tuo intensyviai naudojasi. AMD, pagrindinis konkurentas jau pora kartų prašė analogiško leidimo iš Baideno administracijos, bet kol kas gavo tik bb į akį. Intelio dispensas irgi turėtų užsiraukti ne už ilgo, bet gamintojas tyli kaip Marytė Melnikaitė, kai žiniasklaida klausia “tai a bus pratęsimas?!”.

    Na ir uždarysime žiniomis visai apie kostmosą. Penktadienį į dangų išlėkė PRC mėnulio misija Čang-6. Didžiausios Kinijos kosminėje programoje raketos “Ilgasis Žygis” nešamas aštuonių tonų robotizuotas modulis turi ne tik pasiekti mėnulio “tamsiąją pusę”, bet ir pargabenti dirvožemio pavyzdžių. Prie projekto prisidėjo beveik visos kitos Kosmoso agentūros, išskyrus NASA, kuriai draudžiama dalintis bet kokiomis technologijomis su PRC. Daugiau ar mažiau pagrįstai spėjama, kad be Europos ir Japonijos agentūrų pagalbos Kinija nebūtų pajėgusi patirti tokios erekcijos, persiprašau už vizualumą, tačiau pastaroji net neketina stabdyti rogių ir grasinasi iki 2030 vien tik savo pastangomis turėti pastovią apgyvendintą bazę Mėnulio Pietiniame ašigalyje.
    Manoma, kad Pietiniame poliuje yra vandens, tad regionas ypač vertingas bazės steigimui. JAVai, ko gero ne be pagrindo, galvoja, kad jei Kinija įsitaisys ant Mėnulio paviršiaus, visą aplinkinį regioną paskelbs savo teritorija. NASA dar 2017 metais paskelbta Artemis programa numatė Mėnulio bazės įkūrimą 2024-2027 metais, tačiau kol kas pasirodė beesanti pernelyg ambicinga. Artimiausias programos žingsnis kol kas nukeltas į 2025 metų rugsėjo mėnesį ir numato tiktai 4 žmonių įgulos pavėžinimą aplink Mėnulį, o pačios bazės įkūrimą planuoja taip pat plius minus 2030 metais.

    Po penktadieninio CCP kosminio šūvio JAVų politiniuose sluoksniuose kilo šaršalas dėl tokio atsilikinėjimo nuo konkurentų ir skambėjo pažadai prisivyti bei pralenkti. Mažai kam praslydo pro akis situacijos panašumai su praeito Šaltojo karo kosminėmis lenktynėmis, ir atitinkamai kilo klausimas “ar verta?”. Nesigilindamas į su tuo susijusius akivaizdžius technologinius pranašumus, pakarksėsiu, kad verta vien dėl galimybės atidaryti “naują frontą” šiandienos jaunimui, bo neturėdami dėl ko kovoti ponaičiai ir panelės pradeda muštis dėl velniai žin kokių idėjų ir galimybių, khem khem jaučiuosi senas, atimkit mano įstatomus dantis, kol kam nors neįkandau…

    Tarptautiški santykiai

    Kalbant apie ponaičių ir panelių norą muštis dėl bbs žino ko - visi jau turbūt girdėjot apie paskutinius propalestininių durnių bandymus “atkreipti dėmesį” daugybėje JAVų universitetų. Kai kur reikalai įsibangavo tiek, kad minėtų durnių tramdymui buvo pasitelkta policija ar net nacgvardija, o Kolumbijos Valstijos Universiteto valdžia prigrasino išmesianti didžiausius nusidėjėlius (taip taip, tik gąsdino, dar kol kas nieko neišmetė). Grasinimas labai nevaikiškas ir galintis juntamai supisti ne tik būsimą karjerą, bet ir visą gyvenimą arafatkių nešiotojams. Pagalba tačiau atėjo iš visai netikėtos pusės: Širazo koledžo, esančio Irano Fars provincijoje, dekanas Mohammadas Moazzeni kilniaširdiškai pažadėjo “suteikti nemokamą išsilavinimą visiems studentams ir priimti visus dėstytojus, nukentėjusius ginant palestiniečių reikalus”. Tiesiog sėdžiu ir spirgu iš nekantrumo belaukdamas, kol terorizmą su su laisve painiojantys entuziastai plūstelės pasimokyti super laisvų ir itin antikapitalistinių idėjų pas ajatolas. Marksizmą pastudijuos, susipažins ten su islamo taikos religija, pajus tikrus kultūrinius mainus. Gal net kada nors kokį atvirlaiškį atsiųs…
    JAVų Valstybės Sekretorius Blinkenas vizitacijos PRC metu gąsdino gąsdino “nutraukit paramą Rusijai, arba mes nutrauksim”, pargrįžo namo ir kaip traukė… Iždo departamentas nepraėjus nei savaitei nuo vizito vožė sankcijas 31 PRC ir Honkongo įmonei. Dar apie 80 Valstybės departamentas sakosi “turys omeny”, taigi tikėtina bus daugiau naujienų. Pažymėtina, kad tarp trim vienos sankcijuotos įmonės kol kas nepapuolė nei vienas bankas, tik vienų ar kitų technologijų gamintojai. Na ir žinoma, sankcijos nėra tas pats, kaip pėvėzė subombardavimas, bet vistiek skauda, taip kad pasidžiaukime tuo, ką gavome.

    Kinijos ir Indijos pasienyje vėl kilo muštynės. Paskutinius du-tris metus Himalajuose abiejų super-valstybių (bent jau pagal gyventojų skaičių) pasieniečiai apsiribodavo rūsčiais žvilgsniais vieni kitų pusėn, tačiau į fizinį kontaktą lyg ir nesileido. Kas konkrečiai įvyko prieš tris dienas šaltiniai nesutaria - ar tai špygą kažkas kažkam parodė, ar tai pamyžo ne vietoj - bet maždaug du šimtu kinų perbrido pasienio upelį ir pasikėsino duoti kumščiais į veidą maždaug penkioms dešimtims indų kolegų. Pastarieji buvo ne iš kelmo spirti irgi pasimokę iš ankstesnių vizitų, tad išsitraukė iš anksto paruoštas lazdas (pagal esamą video informaciją - tiesiog nulaužtas medžio šakas) ir nebodami keturgubo oponentų pranašumo, atsilaikė iki atvyko pastiprinimas. Įgiję kiekinį paritetą bei pasiremdami išsilaužtais pagaliais, indai šlovingai atpyzdino kinų pasieniečius, ir pirmą kartą per penkis metus atšventė pergalę. Vėlgi pagal esamą video informaciją abi pusės buvo ginkluotos kalašais, bet matyt pacanskos paniatkės sutrukdė pasinaudoti šaunamaisiais ginklais.

    Apie katastrofas ir propagandą

    Praeitą savaitę PRC piliečiai šventė šventę, t.y. darbo dienos proga nedirbo penkias dienas iš eilės. Žinant, kad tokio dalyko, kaip asmeninės atostogos, tuose kraštuose neegzistuoja, visai nestebina per tokias šventes maždaug pusę milijardo žmonių vienu metu apimantis nenumaldomas noras pakeliauti ir aplankyti artimus savo. Apie turizmą ir jo pasekmes ekonomikoje pašnekėsim kitą kartą, o dabar trumpai apžvelkime du labai nemalonius įvykius, kurie tiek sukrėtė PRC internautus, kad išplito tinkluose greičiau, nei cenzūra spėjo gaudyti (o gal cenzūra irgi atostogavo?).

    Vis labiau augančios autopramonės konkurencijos tarp Kinijos ir Vakarų, bei tarp EV ir vidaus degimo automobilių kontekste, ypač griausmingai nuskambėjo ko gero didžiausio Teslos konkurento BYD automobilio avarija. Pati avarija buvo visiškai primityvi: BYDmobilis trenkėsi į lėtai važiuojančią autocisterną. Tačiau pasekmės gavosi kraupios: akivaizdžiai nesuveikė nei avarinio stabdymo sistema, nei oro pagalvės, bet vairuotojas ir keleivis žuvo ne nuo smūgio, o tiesiog sudegė užsiliepsnojus automobilio baterijoms. Nepaisant aplinkinių pagalbos, elektroniškai valdomos durų rankenos užsiblokavo ir keleivių nepavyko ištraukti net išdaužius langus.

    Na o jei kažkam tokia nelaimė nepakankamai katastrofiška, tai trečiadienio rytą Guangdongo provincijoje kalno šlaitu nučiuožė geras gabalas autostrados. Oficialiai puse lūpų šenkama apie nepakankamą šlaito drenavimą ir visą savaitę merkusį lietų, neoficialiai užsimenama apie išvogtą cementą ir bambukinę armatūrą. O iš tikrųjų žinome tik vieną faktą: nepaisant ankstyvo dienos meto, kartu su santykinai nedideliu kelio gabalu į prarają nudardėjo ir žuvo minimum 48 žmonės.

    Kas bendro tarp šių įvykių? Visų pirma, nepaisant visų anti-CCP kanalų klykimo, nei vienas iš įvykių negali būti naudojamas, kaip objektyvus automobilių ar kelių statybos kokybės vertinimas - vienetiniai įvykiai ir yra vienetiniai tol, kol nėra pakankamo kiekio tokių pačių. Tačiau pirmuoju atveju negalima nuvertinti emocinių pasekmių ne tiek BYDų, kiek visų EV populiarumui… greičiausiai labiau už Kinijos ribų. Beje, o kaip jums tos smartomobilių elektrinės rankenėlės? Drebulio nekelia?

    Antrasis įvykis tuo tarpu labiau iliustruoja, kaip mes klaidingai vertiname Kiniją iš savo varpinės. Konkrečiai turiu omeny kalbas apie “milžinišką Kinijos kelių ir geležinkelių infrastruktūrą”. Taip, yra ta infrastruktūra, bet dėl kultūrinių-socialinių, geografinių ir netgi klimatinių skirtumų ji naudojama visiškai kitokiais ciklais, ir neturėtų būti tiesiogiai kilometras prie kilometro lyginama su vakarietiška.

    Na ir šalia dar vienas įvykis, nesusijęs su jokia fizine katastrofa. China Daily - angliškai publikuojamas CCP propagandos departamento laikraštis - prieš pora metų savo Jūtūbo kanale įsitaisė “Janči, dirbtinio intelekto žurnalistę”. DI-žurnalistė atseit pati parenka temas ir pati kuria (!) jei ne filmukus, tai bent jau tekstus pastariesiems. Mažiau paistalų paveikti žiūrovai iš karto pastebėjo, kad “žurnalistės” modelio grafika labiau tragiška, nei 1997 žaidimo Tombraider 2 herojės Laros Kroft, o skirtingose laidose balsas taip smarkiai skiriasi, kad yra arba įskaitytas aktorių kolektyvo, arba panaudotas vis kitoks text-to-speech modulis. Ir štai, po dviejų metų ginčas galų gale išsisprendė - “dirbtinis intelektas” (labiau gal padirbtas…) paslydo… ir perskaitė tekstą literaliai taip, kaip parašyta, o ne taip, kaip turėjo būti ištarta - laimėjo text-to-speech šalininkai! Žinoma su sąlyga, kad text-to-speech variklis nėra mažo ūgio kinas, gyvenantis spintelėje…

    Norintiems pasikrinžinti nuorodą į video , kuriame Janči gieda ditirambus Tianzino unikaliam šarmui ir įtikinėja apsilankyti. Ypač rekomenduoju atkreipti dėmesį į kvietimą panardyti itin šarmingoje (literaliai) upėje viduryje žiemos. Very tourist, much attractions.

    Na ir kas dar nepagavot bajerio, tai viso skyrelio esmė - saugokitės propagandos, tiek pro, tiek anti komunistinės.

    Epilogas

    Šiandienos porinimą pabaigsiu įbrukdamas bent vieną ekonominę naujieną, t.y. labai sutrumpintu Maiklo Pettiso, Pekino Universiteto finansų profesoriaus, pasisakymu Twitter/X platformoje. Nuoroda į pilną tekstą, tekstas neilgas, labai rekomenduoju perskaityti.

    “Daugybė žmonių niekaip nesuvokia, kaip veikia mokėjimų balansas, ir siūlo Kinijai mažinti priklausomybę nuo USD. PRC CB pardavinėja dalį valdomų JAV valstybės vertybinių popierių, tačiau turėdama gigantišką gamybos ir prekybos perteklių, Kinija tiesiog neturi kito pasirinkimo, kaip investuoti į dolerinius turto vienetus, nes JAV yra ko ne vienintelė šalis turinti pakankamą prekybos deficitą. Vienintelis kitas būdas Kinijai susitvarkyti su prekybos pertekliumi - susitvarkyti su vidiniu vartojimu”.

    Dėkui, kad skaitėte, kitą savaitę tikiuosi galėsiu papasakoti daugiau ekonominių naujienų, pažiūrėsim, ką veikia mažučiai hučiai, na ir apklausą vieną kitą patyrinėsim, OK?
    Paveikslėlis vadinasi “kostminė drambliuko svajonė” ir buvo nupyzdintas iš portalo EarthSky.org.
    Click image for larger version

Name:	440408585_10224671311357990_6203156568362962825_n.jpg
Views:	902
Size:	39,2 kB
ID:	2128478

    Comment


      Tiems, kurie mato ES santykius tik per tą prizmę, kad reikia nuolankiai sulisti į vinipucho užpakalį dėl ekonominių santykių:
      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

      Comment


        Labas rytas. Tai prisipažinkit, kas iš tiesų tikėjotės, kad tas nulis cielų ir bbs dešimtųjų šansas, jog rinkimų rezultatas bus kitoks, taip ir neįvyko? Taip ir galvojau. Na tai labai nenusiminkit, bus dar tų rinkimų, bus eurovizijų, o kol kas galite paskaitytį rubriką “toli toli, už jūrių marių”. Iš anksto atsiprašau, nesutalpinau žadėto atnaujinimo apie hučius ir laivybą, bet turim ir diplomatijos, ir ekonomikos, ir net katastrofų. Skanaus.

        #ToliToliUzJuriuMariu

        Turizmas Europoje

        Gensekas Ši Dzinpinas pradėjo savaitę kelione į Prancūziją. Žinoma, pats pasirinkimas iškart po Šolco vizito nukeliauti pasilabinti su Makronu jau įmeta anglių į franko-germaniškos konkurencijos žaizdrą, o Global News, CCP ruporas, išvis nevyniojo žinutės į poliesterinį kimono: “JAVų kišimasis išlieka, bet Europa išlaikė tam tikrą kiekį autonomijos ir yra pajėgi bendradarbiauti su Kinija, ypač Prancūzijos vadovybė, kuri visuomet turėjo stiprų strateginės autonomijos ir pragmatiškumo pojūtį. Europiečiai turės galimybę gerai apgalvoti, kaip toliau dėliotis santykius su Kinija - ar sekti JAVų pavyzdžiu ir pražiopsoti savus interesus, ar drauge su Kinija vystyti abipuses naudas ir gauti win-win rezultatus”. Taip pat nepamiršo pacituoti Makrono paistalų, pastarojo prišnekėtų vizito Kinijoje 2023 metu, kad “Europa turėtų tapti trečiuoju galios poliumi”.

        Kitaip sakant, vizitas turėjo tris pagrindinius tikslus:

        - atmesti kaltinimus protekcionizmu ir nukreipti dėmesį nuo overprodukcijos temos;

        - paneigti kaltinimus, kad Beidžinas padeda Maskvai kare su Ukraina;

        - įtikinti Europą bendra,i ir Prancūziją konkrečiai atsitraukti nuo Amerikos linijos ir labiau suartėti su Kinija JAV-PRC konflikte.

        Matyt šokiruotas antros pasaulio ekonomikos dėmesio, Prancūzijos Finansų ministras nesusilaikė nepakštelėjęs į trečią akį pastarajai: “Prancūzija išskėstom rankom priima visas industrines iniciatyvas, pavyzdžiui BYD ar kitų elektromobilių gamintojų”, tačiau rimtų dokumentų tuo ar kitu klausimu nebuvo pasirašyta, gal kažkaip ne taip bučiavo. Ši pamitingavo atskirai su Makronu ir fon der Lejen, ką jie ten pyzdelino nebuvo apskelbta, bet po to kalboje gensekas paistė apie vienybes brolybes ir tuo pat metu griežtai atmetinėjo pretenzijas dėl overprodukcijos. Tai bbs žino, kiek toli ta draugystė riedės.

        Pasimaivęs Paryžiuje, Vinipūchas iškeliavo palankyti dvi ypač europietiškas valstybes - Serbiją ir Vengriją (ir kodėl man tai primena mano šunų kiečiausią numerį - pasitrynti aplinkui, pribezdėt ir pabėgt į kitą kambarį?). Nu visai atsitiktinai vizitas Belgrade sutapo su 25-tom metinėm bombardavimo, kurio metu buvo užkabinta Kinijos ambasada ir žuvo trys žurnalistai. Ši Dzinpinui teko ta proga rėžti kalbą, kurioje gensekas kad ir nenorom, per jėgą, bet atskleidė amerikietiško imperializmo baisumus.

        Na bent jau pokalbiai su Serbijos preziku praėjo taip, kaip numatyta - skambėjo tarpusavio kongratuliacijos, priešinimasis JAVų hegemonijai, svarbiausias partneris Centrinėje ir Rytų Europoje. Kas iš tiesų svarbu, tai kiekis bendradarbiavimo dokumentų tiek Belt-n-Road kontekste, tiek be jo, kuriuos ta proga pasirašė šalys ir verslai.

        Paskutinėj vizito stotelėj - į kurią galėjo tiesa sakant prasilėkti už B-n-R paskolą pastatytu geležinkeliu Belgradas-Budapeštas - Ši jau užkimusiu balsu pakartojo svarbiausio-partnerio-Europoje įžadus. Tik skirtingai nuo Serbijos, Vengrijos laižiakas ir drėgnas pasitrynimas su PRC mums gali turėti net labai daug įtakos. Už Kinijos babkes Vengrija jau pasistatė BYD elektromobilių gamyklą, kurios produkcija nepakliuvinės po antikiniškom sankcijom, o netrukus bus baigta statyti 7,3 jardo eurų atsiėjusi baterijų mega-gamykla. Pastaroji prieš nepilnus metus sukėlė vengrų nacionalistų staugimą ir protestacijas, kai paaiškėjo, kad norint operuoti tokia manufaktūra teks susiimportuoti ne vieną tūkstantį kinų darbininkų ir inžinierių. Bet autokratija tuo ir gera, kad jau trečią kartą išsirinkęs ant pronacionalistinės platformos Orbanas tiesiog pasiunte nx piliečius, ir pasidarė, ką norėjo. Žodžiu Vengrija jau pilnai tapo PRC mylimuku, kuris visokeriopai cackinamas ir statomas kaip pavyzdys kitoms EU šalims.

        Bendroje sumoje Ši ko gero pasiekė savo vizito tikslus - primėtė pažadų, pripasakojo pasakų, ir viskas tam, kad kuo labiau sukiršintų ir suskaldytų senąjį kontinentą. CCP ruporas Global News iškart po vizito pasičepsėdamas apskelbė, kad antrąjį 2024 pusmetį EU Taryboje pirmininkausianti Vengrija turės puikią progą pakreipti EU politiką tinkamesnėn pusėn.

        Ekonomika

        Kinijos akcijų biržos per paskutinį mėnesį stabilizavosi. Hang Seng indeksas netgi visai solidžiai pakilo, Šanchajaus Kompozitas irgi po truputį laiptuojasi aukštyn. Analitikų nuomone tam daugiausiai įtakos turėjo visas spektras CCP sumobilizuotų pastangų, tame tarpe ir gana atvira prievarta vidiniams investuotojams liautis permetinėti pinigus į užsienio biržas. Manoma, kad to užteko, idant su didesne rizika linkę dirbti investuotojai pradėtų grįžinėti į PRC biržas.

        Politbiuras prieš gerą savaitę išplatino praeiškimą, kuriame prisižadėjo “toliau remti pro-augimo iniciatyvas bei reformas”, taip pat “imtis priemonių kuo greičiau įsisavinti turimą nekilnojamo turto inventorių, idant rinka kuo greičiau atsigautų”. Priminsiu, kad šalyje, kurioje neegzistuoja centralizuotas nekilnojamo turto registras, įvairiais skaičiavimais yra nuo 20 iki 80 milijonų neapgyvendintų butų ir namų. NT kainų defliacija, kad ir kaip stabdoma, įsibėgėja, ir jau antras ketvirtis iš eilės personalinių paskolų butui ar namui įsigyti kiekis mažėja tiek skaičiumi, tiek sumine paskolos verte. Tai sakyčiau nepasidėkit to popkorno į šoną, bus dar čia vaizdų ir viražų. Aš asmeniškai skaitau, kad CCP turėtų imtis drąstiškų priemonių - išdalinti visas nedastatytas chatas ubagams, o pusę tų, už kurias paskolos jau išmokėtos - nugriauti.

        PRC Muitinė išpublikavo balandžio mėnesio importo-eksporto skaičius. Kadangi juos galima patikrinti lyginant su kitų šalių skaičiais, mutinės raportai vis dar laikomi santykinai patikimais. Jei trumpai - eksportas paūgėjo apie 1,5% dolerių ekvivalente lyginant su 2023 balandžiu (kovo mėnesį fiksuotas kritimas). Importas paūgėjo cielais 8,4%, prekybos perteklius sudarė 72,4 milijardus USD. Ne kartą mano cituotas Maiklas Pettis “pagyrė” Kiniją su importo kilimu, bet tuo pačiu pažymėjo, kad suminis pirmųjų šių metų mėnesių prekybos perteklius yra pats didžiausias kada nors buvęs. Mažiau sekantiems ekonomines naujienas - augantis perteklius labai aiškiai rodo, jog Kinijos vidaus vartojimas yra apsivožęs variniu bliūdu, ir jokie skatinimai produkcijai jo nepakels. Norėdama stablizuoti padėtį CCP turės imtis labai rimtų ekonominių reformų.

        Atskirai reikia paminėti, kad plieno eksporto tonažas išaugo net 27%, ką ypač įtakojo katastrofiškai krentančios plieno kainos, kurias numušė visiškai sustojus vidinė statybų rinka. Nepaisant padidėjusių atkrovimų, piniginė prekybos plienu išraiška krito 13%. Ta proga Europa, Turkija, Brazilija ir dar kai kurios šalys pradėjo dempingavimo tyrimus, nes nu nx tokią konkurenciją.

        Importą labiausiai užaugino daugiau kaip 50% pašokęs kompiuterinės technikos pirkimai. Analitikų nuomone tai labiausiai įtakoja panika, kad JAVai, Japonija, EU ir P.Korėja netrukus dar labiau priverž sankcijinius varžtelius.

        Kontrastingai čipų karštligei, įprastiniai importo milžinai - maisto prekės, anglis, kosmetikos produktai - toliau mažėja ir tonažu, ir pinigais.

        Na ir kol šniukštinėjam eks ir im portus, tai turim naują rekordą - JAVai per pirmąjį šių metų ketvirtį pirmą kartą per daug metų tapo Vokietijai didesniu prekybos partneriu, nei Kinija. Kitaip sakant Vokietija kad ir lėtai, bet po truputį nulipa nuo PRC ekonominės adatos.

        Virtualūs karai

        PLA 2016-ais metais grandioziškai suformuotos Strateginės Palaikymo Pajėgos, kurių esmė turėjo būti “informacinių sienų tarp atskirų pajėgumų išardymas”, praėjus vos aštuoniems metams buvo išardytos ir performuotos į tris atskiras grupes: Kosmines Pajėgas, Kibernetines Pajėgas, ir Informacinio Palaikymo Pajėgas. Tikrųjų performavimo priežasčių greičiausiai niekada nesužinosim, nes trys naujos struktūros iš principo perėmė tas pačias funkcijas: sekimą, taikinių nustatymą ir informacinės erdvės kontrolę. PLA deklaruoja, kad “ateityje konfliktai bus vis labiau informacionalizuoti”, tad minėtieji pajėgumai yra labai svarbūs.

        Reuters, remdamiesi trimis neatskleistais šaltiniais, apskelbė, kad JAVų Komercijos Departamentas svarsto draudimą pardavinėti Kinijai Dirbtinio Intelekto algoritmus. Turima omenyje uždari (t.y. ne open source) algoritmai, kaip kad Maikrosofto, Gūglo ir pan. Komercijos departamentas atseit ketina reikalauti pilnos tokių algoritmų registracijos, įskaitant ir tolimesnius vystymo planus.
        Šalia to, New York Times praneša, kad JAVai ir PRC planuoja mėnesio bėgyje Ženevoje susitikimą, kuriame pradės derinti savotišką “ginklų kontrolę”, kurios esmė - DI panaudojimas kariniams tikslams.

        O 100 miliardų USD valdantis Saudų investicinis fondas, besispecializuojantis čipų ir DI srityse, pareiškė sutinkantis atitraukti investicijas iš Kinijos “kai ir jeigu JAVai paprašys”.

        JAVų žinaisklaidos šaltiniai nuo penktadienio net apsiputoję aptarinėja nutekėjusius gandus, kad antradienį (rytoj) Baideno administracija ketina pakeisti muitus Kinijos produkcijai. Pagal kai kurious šaltinius tokioms prekėms, kaip elektromobiliai, galimai bus inpista cieli 100% importo mokesčių. CCP tyliai širsta ir laukia oficialaus pranešimo.

        Tvanas

        Nuo gegužės iki spalio Pietines Kinijos provincijas užgula musoniniai lietūs. Šiaurinės provincijos didelius kiekius vandens gauna nuo birželio iki rugsėjo. Ir taip tęsiasi jau kokį gazilijoną metų. Bet visai neseniai, prieš plius minus aštuom metų, valdžią paėmęs Mao turėjo didybės maniją ir poreikį statyti užtvankas. Pritvenkė Mao tiek, kad net klimatas kai kuriuose regionuose pasikeitė gerokai anksčiau, nei kaita pasidarė madinga. Ko Mao neužtvenkė, jo idėjiniai palikuonys nukreipė, nudrenavo ir kitaip pareguliavo vandens nutekėjimo kryptis, nes komunizmo idealogija yra pranašesnė už gamtą, ar kažkaip taip. Tiesa sakant nenudrenavo tik vieno dalyko - naujai pastatytų miestų. Techniškai PRC civilinėj saugoj dirba ne idiotai, ir turi visai sveikus paskaičiavimus, kiek turi būti lietaus drenažo angų naujai statomose betono džiunglėse, kokie ten vambzdžiai turi gulėti po žeme. Bėdutė tokia, kad už kyšį inspektoriai angas suskaičiuoja, bet nepažiūri, jog po ta anga tėra kibiro gylio duobė, kuri niekur neveda. Tai kai šį savaitgalį Guangdongo provincijoje per valandą iškrito aštuoni comai kritulių, nieko kaip ir nenustebino eilinį kartą užsemti didmiesčiai ir keli priburbuliavę piliečiai. Užtat pripučiamų valčių biznis klesti.

        Ta proga štai jums šviežias skęstančio miesto abrozdėlis, nufyrintas jau net pats nežinau iš kurio laikraščio svetainės. Sako, šilta kakavinė vandens spalva turėtų nuteikti raminančiai.

        Tai tiek šiam kartui, iki.
        Click image for larger version  Name:	441075467_10224699555024064_7060843056695972584_n.jpg Views:	0 Size:	102.8 KB ID:	2129799
        Paskutinis taisė taspac; 2024.05.13, 10:20.

        Comment


          Click image for larger version

Name:	FB_IMG_1715863825545.jpg
Views:	588
Size:	72,1 kB
ID:	2130670 Click image for larger version

Name:	FB_IMG_1715863872905.jpg
Views:	590
Size:	82,1 kB
ID:	2130671
          Flickr

          Comment


            Parašė Lettered Rodyti pranešimą
            Click image for larger version  Name:	FB_IMG_1715863825545.jpg Views:	75 Size:	72,1 kB ID:	2130670 Click image for larger version  Name:	FB_IMG_1715863872905.jpg Views:	77 Size:	82,1 kB ID:	2130671
            Ma rodo Vini iškėlė salygą ES: mes neduodame tiesiogiai Vladui ginklų, o jūs "valgote kaktusus", oi "perkate kinietiškus EV". IMHO bandys vartytis ES, reikia 50% tarifo kad kinietiškų elktromobilių neapsimokėtų importuoti, bet čia pagal pasaulio prekybos susitarimus ten prablematiška (baidenas ištatė 100%), tai darys 20-30% ir ten kokiais kitais draudimais vyniosis (neekologiškas neutilizuojamas, nesaugus, kelia grėsme nacionalniam saugumui ir tt) vers statyti gamyklas vietoje (tas pats ir JAV galioja).
            Kinija labai rėmė savo elektromobiliu/ličio baterijų pramonę ir jie daba priekyje, uždrausi visiškai, tavo pramonė degraduos, neuždrausi ja tiesiog nukonkuruos negyvai.
            Paskutinis taisė Dundorfas; 2024.05.17, 09:31.

            Comment


              Taigi ES Ursula sakė jau pradėtas tyrimas dėl kiniškų EV dempingavimo kad nebūtu kaip su saulės moduliais.

              Šiaip ES kaip bendra rinka iš vis turi kažkokius keistus importo muitus, tiksliau, jų neturi, lyg būtų ne ES rinka o pasaulio rinka. Tai toks rezultatas ir gaunasi, kad skatina visus tik ne savo nares.

              Comment


                Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą
                Taigi ES Ursula sakė jau pradėtas tyrimas dėl kiniškų EV dempingavimo kad nebūtu kaip su saulės moduliais.

                Šiaip ES kaip bendra rinka iš vis turi kažkokius keistus importo muitus, tiksliau, jų neturi, lyg būtų ne ES rinka o pasaulio rinka. Tai toks rezultatas ir gaunasi, kad skatina visus tik ne savo nares.
                Yra tarifai, pabandyk atsisiusti ka iš JAV ar Japonijos, na ir šiap kam ta bendra ekonominė erdvė. Esmė dėl to kad kiniečių rankose visa EV gamybos grandinė, kad jiems neapsimokėtu reikia iki 50% tarifo. Beigi čia klausimas opus daug rinkėju dirba tiesiogiai ne tiesiogiai auto pramonėje. Jie nieko nedarysi burgz, kai MedinisStrazdas.

                Comment


                  Parašė Dundorfas Rodyti pranešimą

                  Yra tarifai, pabandyk atsisiusti ka iš JAV ar Japonijos, na ir šiap kam ta bendra ekonominė erdvė. Esmė dėl to kad kiniečių rankose visa EV gamybos grandinė, kad jiems neapsimokėtu reikia iki 50% tarifo. Beigi čia klausimas opus daug rinkėju dirba tiesiogiai ne tiesiogiai auto pramonėje. Jie nieko nedarysi burgz, kai MedinisStrazdas.
                  bendra ekonominė erdvė yra tame kad gali pardavinėti savo prekres toje erdvėje, o kad ją apsaugoti tai ji turi būti riboto įėjimo erdvė, tiek kokybės reikalavimais tiek importo muitais. Taip jie teoriškai yra, bet yra juokingai maži.

                  Comment


                    Kinijos diplomatine hierarchija.
                    Attached Files

                    Comment


                      Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

                      bendra ekonominė erdvė yra tame kad gali pardavinėti savo prekres toje erdvėje, o kad ją apsaugoti tai ji turi būti riboto įėjimo erdvė, tiek kokybės reikalavimais tiek importo muitais. Taip jie teoriškai yra, bet yra juokingai maži.
                      Tai yra pas ES, gal bando draugauti su KInija ... O kas dėl globalizmų visų eros pabaigos, tai ekonomiškai logiška kad geriausiai prisitaikiusios šalys/žmonės užsiema ka gali/moka geriausiai, ty price/perfomance konkurencija verčia kitas pasitemptte arba užssimt kuom kitu ir galiausiai laimi vartotojas ir viso pasaulio ekonomika. Protekcionizmo pavyzdys yra Pietų Amerikos šalys, jos nuo XX a pradžios iki dabar vykdo tokia politiką, bet kažko pasiekė nebent Brazilija. Tiesa būna, kad kai kurios šalys piktnaudžiauja, pvz Kinjoje yra nuomonė, kad iki pramoninės revoliucijos vakaruose (XVIII a) ji buvo pasaulio fabrikas ir laikas atstatyti tvarka į savo vietas.

                      Comment


                        Ta pati Kinija dėl protekcionizmą atsistojo ant kojų.

                        Comment


                          Parašė Dundorfas Rodyti pranešimą

                          Tai yra pas ES, gal bando draugauti su KInija ... O kas dėl globalizmų visų eros pabaigos, tai ekonomiškai logiška kad geriausiai prisitaikiusios šalys/žmonės užsiema ka gali/moka geriausiai, ty price/perfomance konkurencija verčia kitas pasitemptte arba užssimt kuom kitu ir galiausiai laimi vartotojas ir viso pasaulio ekonomika. Protekcionizmo pavyzdys yra Pietų Amerikos šalys, jos nuo XX a pradžios iki dabar vykdo tokia politiką, bet kažko pasiekė nebent Brazilija. Tiesa būna, kad kai kurios šalys piktnaudžiauja, pvz Kinjoje yra nuomonė, kad iki pramoninės revoliucijos vakaruose (XVIII a) ji buvo pasaulio fabrikas ir laikas atstatyti tvarka į savo vietas.
                          Nu tai bando, va vokiečiai pakeitė įstatymą kad galėtu visus uostus parduoti kinams, nes pagal orginalų įstatymą neatitiko pardavimai viešojo saugumo kriterijų. Šaunus tas draugavimas uskinija, ane?

                          Nu kad ne, nelaimi nei vartotojas nei visa ekonomika. Ypač nelaimi darbininkai, kuriems reikia konkuruoti su "optimaliomis" 16h per dieną vaikų vergų darbo valstybėmis.

                          Kaip protekcionzmas ir nacionalizmas (kur už užsienietiškų cigarečių rūkymą galėjai gauti į snukį) pavizdys yra pietų korėja, kuri turbūt yra geriausias ekonominės sėkmės pavyzdys visoje azijoje.

                          Comment


                            Sveiki, rubrikos “toli toli, už jūrių marių” skaitytojai. Atsiprašau iš anksto, bet į šiandienos apžvalgą nesutilpo griausmingi pokyčiai Kinijos NT polise, bei žiauriai įdomus esė apie New Left. Turėsite pasitenkinti blogėjančia tarptautine situacija ir ciela istorija apie šnipus. Skanaus.
                            #ToliToliUzJuriuMariu

                            Santykiai ir diplomatija

                            Vos grįžęs iš gastrolių Europoje, kuriose visokeriopai įtikinėjo Senąjį Kontinentą, jog Kinija Rusijos karo mašinai nu visai nepadeda, gensekas pystelėjo diplomatine prasme maksimalų įmanomą “fak jū”, pasikvietęs literaliai sekančią dieną į svečius draugelį Putką. Vinipūchas ir Paršelis dvi dienas gerai leido laiką, gėrė arbatą, žiūrėjo paradą ir galbūt netgi lygino čemodanų turinį. Pu atsivežė aukščiausią pasaulio arklį Lavrovą, kuris tyliai užkulisiuose kažką derino, na o abu Kristoferio Robino draugeliai ketvirtadienį pavarė ilgėliausią bendrą pareiškimą, kuriame vietos atsirado pažadui “tvirtinti bendradarbiavimą bendram pasipriešinimui JAVų veiksmams”. Vinis papildomai pasidžiaugė, kad “Maskva ir Beidžinas vienas kitam suteikia strategines gaires”.
                            Visokio plauko analitikai prirašė vagoną ir dar karutį pareiškimo bei vizito analizų, tarp kurių papuolė ir matytojų, kaip Kinija užgožia Rusiją, ir įsitikinusių, kad Pu sužaidė puikią bridžo partiją ir padėjo Ši į vietą, bet visa tai yra fonas. Ką mes visi turim išgirsti ir matyti - Kinija atvirai pareiškė palaikanti Rasieją, ir ketinanti toliau laikytis oponavimo Vakarams politikos.

                            Šiandien turi būti inauguruotas Taivano naujai išrinktas prezidentas Viljamas Lai, pratęsiantis trečiai kadencijai iš eilės DPP viešpatavimą salos vadovybėje. Tačiau šį kartą tai ne tokie jau fun and games, kaip praeitas dvi kadencijas, nes parlamente partija tesurinko 40% balsų ir turės formuoti koalicinę vyriausybę. Palyginimui 2016 DPP turėjo 56% vietų, 2020 - 57%. Partijos reitingus smarkiai pažeidė kaltinimai korupcija ir, be abejo, mums taip pat labai įprastas rinkėjų noras nubausti valdžią, net jei laikinas gyvenimo pablogėjimas yra sukeltas išorinių jėgų.
                            PRC tokia iškilminga proga jau visa savaitė kaip patrigubino oro ir jūros incidentų skaičių Taivano sąsiauryje. Na o Taivano ir JAVų laivynai balandžio pabaigoje pasitreniravo kitoje salos pusėje oficialiai nepaskelbtuose manevruose, kurie buvo įvardinti, kaip “neplaniniai jūros incidentų mokymai”.

                            Skyrelis su nuorodomis

                            Pasitvirtino praeitą savaitę “slaptų šaltinių” paviešinti Baideno administracijos planai pakelti muitus Kinijos produkcijai. Labiausiai šoko elektromobilių importo kaštai - iki 100% -, tačiau kliuvo ir kitoms industrijoms. Žemiau Bloombergo sudėliotas grafikas su 7 svarbiausiais muitais.

                            New York Times mostelėjo staripsnį pavadinimu “How China rose to lead the World”, kuriame nėra nei žodžio apie rožes, persiprašau už kalambūrą. Straipsnio nuoroda čia, rekomenduoju paskaityti, o jums pacituosiu vieną pastraipą, kurią patingėjau išversti į lietuvių kalbą:
                            “Regulators restrict the investment options of Chinese households, which have little choice but to deposit enormous sums of money into banks at low interest rates. The banks then lend the money at low rates to start-ups and other businesses. According to China’s central bank, net lending for industry swelled to $670 billion last year from $83 billion in 2019.
                            Beijing instructs local governments to help the chosen industries. The assistance takes the form of cheap land for factories, new highways for freight trucks, bullet train lines and other infrastructure.”

                            Filipinų nevyriausybinė organizacija Atin Ito suorganizavo protesto prieš Kinijos imperialistinius užmojus plaukimą. Plaukimas vykdomas šiuo metu, ir ne bet kur, o į ypač karštą Antrojo Tomo sėkliaus zoną. Anot Filipinų ir Vakarų žiniasklaidos, plaukime dalyvauja apie 100 nedidelių žvejybinių laivų, ir apie 20-50 stambesnių. Pats įvykis yra kontroversiškas keliomis prasmėmis, ir kol kas labai neaišku, ar tai bus kažkoks socialinis sprogimas, ar tik lengvas pirstelėjimas (aš kol kas labiau statau ant antro varianto). Tačiau jums, mieli rubrikos skaitytojai, pasiūlysiu įvairumo dėlei pažvelgti į visa tai iš Didžiojo Brolio perspektyvos - nuoroda į CCP ruporo Global Times straipsnį, “nušviečiantį” minėtą incidentą. Tačiau iš anksto perspėju - jeigu, cituojant Erlicką, esate žmonės ryžtingi ir lengvai pasiduoda kitų įtakai, jūsų pačių perspektyva gali smarkiai pasikeisti. Na o visi kiti gyvai pamatysite, kodėl toks didelis kiekis žmonių šioje Žemėje tiki komunisto žodžiais.

                            Parašykite perskaitę savo reakciją. Ypač domina marketingo ir PR specialistų nuomonė.

                            Bondas, galbūt ne Džeimsas.

                            Britų moksl… atsiprašau, policija, sulaikė tris čiobrelius, apkaltintus bendradarbiavimu su Honkongo spaltosiomis tarnybomis. Bendradarbiavimas buvo nukreiptas informacijos apie Honkongo disidentus, gyvenančius Jungtinėje Karalystėje, rinkimui, su tikslu pastaruosiu įvairiai nusominti irgi užkišti gerkles, pageidautina su visam. Du iš areštuotųjų yra PRC piliečiai, vienaip ar kitaip legaliai dirbantys UKuose, trečias - britas ex jūrų pėstininkas, dirbęs pasienio kontrolės tarnyboje. Beidžino URMas tuojau pat pakėlė skandalą, kaip čia dabar bliad kažkokie britai kišasi į visiškai vidinius Kinijos reikalus. Sustokit, atsikvėpkit, ir dar kartą perskaitykit paskutinį sakinį. Aš nesuklydau, skaitykite lėtai: PRC Užsienio Reikalų Ministerija oficialiai kelia šaršalą dėl Britų policijos atliekamų legalių veiksmų Jungtinės Karalystės teritorijoje. Tiksli citata: “tokie veiksmai ne tik pažeidžia teisinius principus, bet yra tiesiog atvira politinė manipuliacija. Ši piktybinė intencija kištis į Honkongo vidaus reikalus ir pridenginėti anti-kiniškus elementus akivaizdžiai demonstruoja siekį trikdyti Honkongą”. Tarsi to nepakaktų, PRC URMas pratęsė savo pareiškimą deklaracija, vėl cituoju: “Kinijos vadovybė išlieka tvirtai nusistačiusi kovoti su anti-kiniškais elementais ir siekia išlaikyti stabilumą ir klestėjimą Honkongo regione. Jungtinės Karalystės bandymai slėpti ir pridenginėti ieškomus nusikaltėlius tiesiog trypia teisinės viršenybės principą ir niekur neveda”.

                            Praėjus vos porai dienų nuo incidento, PRC ambasadorius UKuose susitiko su atitinkamo rango Britonijos Užsienio ministerijos atstovu, ir tiesiai šviesiai vožė: “neikit toliau šiuo pavojingu keliu, kuris kelia rimtą grėsmę Kinijos-JK santykiams”. Tai yra ko gero vienas iš atviriausių PRC paskutiniu metu išsakytų grasinimų, kuriam mano kuklia nuomone daug įtakos turi du faktai: Kiniją vis dar labai neraminantis dešimtmečius trukęs UK-Honkongo ryšys, ir faktas, kad Briatnija nors pati iš saves vis dar stipri valstybė, bet nebeturi EU “lietsargio”. Tą pačią dieną Britų premjeras Rišis Sunakas išsakė potencialiai istorinę frazę: “Jungtinė Karalystė akivaizdžiai susiduria su autoritarinių valstybių ašies (!!!), konkrečiai Rusijos, Irano, Š.Korėjos ir Kinijos, keliama grėsme”. Įsiklausykit į šiuos žodžius.

                            Tęsiant disidentų persekiojimo temą bendrai. Jeigu dar neteko girdėti, Kinijos policijos ranka, plačiau žinoma kaip Public Security Office (PSO) turi daugiau kaip penkiasdešimt padalinių, dirbančių… užsienyje. Tikrai taip, jūs teisingai perskaitėt - PSO turi oficialius užsienio padalinius, kurių esminė veikla yra persekioti ir bauginti PRC disidentus, pabėgusius nuo CCP rūstybės į supuvusius Vakarus. Neseniai į Australiją atseit su visu čemodanu slaptų dokumentų pabėgęs atseit PSO agentas papasakojo, kad disidentai buna ne tik bauginami, bet ir viliojami į šalis, kuriose PRC agentūra gali daugmaž nebaudžiamai užmauti maišą ant galvos, ir pargabenti tet-a-tet pokalbiui į tėvynę (čia šiek tiek įsijunkime sveiką skepsį, nes žinios apie Huj Suj Bondą išviešintos laikraščio, o ne oficialaus valstybės atstovo; iš kitos pusės info nemaža dalim sutampa su kitų šaltinių teikiamais faktais). Šie eksportiniai PSO darbuotojai kaip taisyklė turi vienokį ar kitokį ryšį su Kinijos ambasadomis ir yra kind of legalūs šalies atstovai, kurių formali rolė yra bbs žino kokia. Deja iki šiol kolektyviniai Vakarai laužosi ir vis randa priežasčių, kodėl neturėtų paimti visos tos šutvės už apyšiknių ir išmesti velniop.

                            Antras CCP ideologijos gynybos sluoksnis Vakaruose yra mažiausiai du trečdaliai kinų studentų. Čia stabtelkim ir truputį palukštenkim potekstę: studentai, kaip taisyklė, yra kaip tik ta liaudis, kuri lengvai užsidega gražiomis idėjomis ir karšta širdimi seka tuo, ką mano esant teisingu. O bet tačiau, PRC progresyviam jaunimui studijuoti Vakaruose kainuoja šiek tiek daugiau, nei pusę daxują, ypač įsivertinus realių pajamų skirtumą. Taigi didelė dalis studžių yra vienaip ar kitaip susiję su parcija, ir net jei nėra aktyvūs Maoizmo idėjų propaguotojai, tai bent jau žino, iš kurio šono ryžių bliūde kiauliena padėta. Deja tarp aktyviųjų yra ir nemažas skaičius skundikų teroristų, kurie dėl asmeninės naudos ar įsitikinimų ne tik atidžiai stebi kursiokus, bet ir aktyviai skundžia ir persekioja pastaruosius. Turint omeny, kad kiekvienas studžius tėvynėje turi mamą tėtę ir dar gal net kokią sesę ar tetulę, tai dažniausiai šiems partijos aktyvistams pakanka net ne asmeniškai, o tiesiog socialiniuose tinkluose užsipultį vargšą idealistą, pabandžiusį palaikinti straipsnį apie pėvėzė Tibeto nepriklausomybę ar ten kokias uigūrų teises nebūti perauklėjamiems konclageriuose. Jeigu idealistas jaučiasi narsus, ir bando šakotis, spaudimas pereina į atvirus grasinimus. Iki šiol jaunieji liberalai principe šioje vietoje ir baigdavo savo politinę karjerą. Laiks nuo laiko pasitaikydavo bėdžių, kurie išdrįsdavo patikėti Vakarų teisine sistema, ir eidavo skųstis. Nieko, kaip taisyklė, gero jiems tai neatnešdavo, nes kur čia dėl kažkokio nusususio studento pyksiesi su antraja pasaulio ekonomika, nu! Laimė, visai neseniai bent jau JAVų teisėsauga netikėtai spintukėj rado gerokai padžiūvusius kankolus, pasimieravo, ir nusprendė nešioti. Ta proga maždaug prieš tris savaites vienas iš tokių skundikų-teroristų buvo nufotografuotas nuostabiai šokiruotu veidu, kuomet JAVų teismas priskyrė pastarajam devynis mėnesius kaleimuko sanatorijos už bendrapilietės persekiojimą ir atvirus grąsinimus soctinkluose. Šokas labiausiai buvo dėl to, kad jaunoji CCP atžalų karta yra tiek įsitikinus savo nebaudžiamumu, jog net nestabteli įsivertinti, kokioj šalį duotuoju momentu randasi (prisiminkite “pianisto incidentą”, aprašymas žemiau). Žinoma, viena kregždė, tai dar ne pavasaris, devyni mėnesiai irgi nėra didelis nuosprendis, bet vis tiek tikiuosi, jog jaunasis skundikas-teroristas tinkamai įvertins JAVų įkalinimo sistemos grožį ir parsiveš tėvynėn masę naujų įspūdžių, nes po termino bus išspirtas tiesiu pendeliu už JAVų sienos ribų.

                            Kalbant apie nuteistuosius, Prancūzijoje prieš pat Vinipūcho vizitą vienas iš pabėgusių Honkongo disidentų išsikvietė žandarus ir pareikalavo areštuoti jį agresyviai filmavusią kinę. Pastaroji prisimetinėjo nei tai šlanga, nei tai turiste, aiškino filmavusi “metro sustojimo įėjimą”, bet toliau savo veiksmų pagrįsti nesugebėjo. Žandarai jos telefone aptiko pilnametražį Paryžiaus vietovių filmą, kuriame pagrindinį vaidmenį atlikinėjo minėtas disidentas. Madam turistė gavo biškį į snukį ir daug parų už privatumo teisių pažeidinėjimą, kas yra teisinga ir išganinga, bet labiau noriu jūsų dėmesį atkreipti į faktą, kad atvejis analogiškas papasakotam aukščiau: CCP aktyvavo neva legaliai šalyje reziduojančius PRC piliečius, idant pastarieji literaliai baugintų politinius Ši ir CCP priešus “stebinčia didžiojo brolio akimi”, kad šie sulįstų po žeme ir nedarytų gėdos vizitupojančiam gensekui.

                            Jei kam įdomu, tai madam gąsdintoja irgi buvo visiškai achujielinus, kad tenka atsakyti už bazarą.

                            Draudimai

                            Gūglas galų gale pralaimėjo aukščiausios Honkongo instancijos teisme, ir sutiko uždrausti prieigą prie dainos “Glory to Hong Kong” Jūtūbės platformoje. Daina yra laikoma Honkongo pasipriešinimo Kinijos autoritarizmui himnu. Gūglas paskelbė priėjimą užribojęs tik Honkongo gyventojams, ir vistiek sieksiąs tą ribojimą pašalinti legaliomis priemonėmis. Tuo tarpu tiek HK valdžia, tiek keletas atseit “civilinių organizacijų, siekiančių taikaus Honkongo įsiliejimo į PRC” lyderių, neslėpė pagiežos ir nevyniojo į vatą pareiškimų, kad minėta daina “turi būti uždrausta viso pasaulio gyventojams” nes matote “skatina separatizmą ir terorizmą”. Ta proga įdedu dainos kopiją prie šio posto. Feisbukas, manau, yra žymiai labiau nei Gūglas parsidavęs bet kam, kas šaibas moka, bet gal dar kurį laiką už tokį akibrokštą neišbauduos. O mes pasidžiaukim, kad gyvename valstybėje, kurios valdžia bent kartais sugeba parodyt atlenktą vidurinį didžiajam broliui, net jei tai įvyksta labiau per klaidą.

                            Tai tiek šiandieną. Labai laukiu jūsų įspūdžių komentaruose, jei išdrįsite paskaityti CCP propagandonų straipsnį (arba motyvacinio paaiškinimo, kodėl neišdrįsote ar pradėję nebaigėte), nuoroda į straipsnį bus trečiame komentare. Kaip visuomet - emotikinai prideda motyvacijos, share’inimas - auditorijos.

                            Savaitė nusimato karšta, vartokite daug skysčių.

                            P.S. Pianino incidentas: litlepink'as ir vanabe Tiktokeris viename pabandė Britanijoj riksmais ir browbeat'inimu išstumti iš jam patikusios vietos gatvės (jei tiksliau - traukinių stoties) pianistą jūtūberį Brendan Kavanagh. Pianistas biškį pasimetė, bet atstovėjo savo teisę būti viešoje erdvėje ten, kur jam patinka. Vanabe tiktokeris pabandė sukelti follow up šaršalą soctinkluose, bet buvo išpyzdavotas net savo gimtojoj Kinijoj, nekalbant apie Britaniją ir visą likusį pasaulį. Epizodas vadinasi "don't touch her". Tiesa, vietinis litle pink planktonas bandė dar kurį laiką harasinti pianistą, tačiau pastarasis paklausė disidentų patarimo - užklojo pianiną Taivano vėliava ir apsodino Vinipūcho meškučiais. Visi jobani litle pinkai išsilakstė kaip piktos dvasios po egzorcizmo.
                            Click image for larger version  Name:	442442869_10224729789779914_3963330816172037265_n.jpg Views:	0 Size:	46.1 KB ID:	2131466

                            Comment


                              Skaitau ir juokiuosi kaip čia kažkas teigia kad protekcionizmas yra ekonominis gėris. Negaliu patikėti kaip po tiek dešimtmečių ar amžių vis dar yra tikinčių tokiais absurdais.

                              Na o komedija tęsiasi: Po to kai Europos biurokratai pradėjo šikt į kelnes dėl pigių ir gerų kiniškų automobilių, kuriuos, anot jų, kinai subsidijuoja (kitaip tariant CCP sumoka dalį kainos ir dovanoja europiečiams automobilius nemokamai, kas yra nuostabų), EU pradėjo grasinti tarifais ir t. t., sulaukėme kinų atsako, kurie grasina uždėti tarifus Europos Vynui ir sūriams, kuriuos EU taip pat stipriai subsidijuoja (kitaip sakant, sumoką dalį kainos iš savo mokesčių mokėtojų jog kinai galėtų pigiai mėgautis geru vynu ir sūriu). Klykiu iš juoko.

                              Comment


                                (kitaip tariant CCP sumoka dalį kainos ir dovanoja europiečiams automobilius nemokamai, kas yra nuostabų),
                                Rusijoje išėjus vakarų gamintojams kiniečiai užkėlė savo kibirų kainas iki europietiškų

                                Bet Europoje žinoma taip nebus. Kinai - kaip draugiškos pandos, ir nuvarę europietiškas gamyklas į bankrotą kainų nekels, o toliau nemokamai europiečiams dovanos automobilius, nu nes tokie faini

                                Comment


                                  Parašė neamos Rodyti pranešimą

                                  Rusijoje išėjus vakarų gamintojams kiniečiai užkėlė savo kibirų kainas iki europietiškų
                                  Source?

                                  Ir jei taip buvo nutikę kažkurį momentą, tai tik dėl to nes Rusijoje buvo laikinas naujų automobilių deficitas, kuris susitvarkė kai Kinai atvežė daugiau savo kibirų, bei rusai susitvarkė savo tiekimo grandis saviems fabrikams.
                                  Paskutinis taisė bimbam; 2024.05.21, 00:56.

                                  Comment


                                    CCP paleido savo atsaką OpenAI su vinipucho kalbomis: https://t.me/uniannet/134671
                                    p.s. įdomu ar John iš ten semiasi gilių minčių ?
                                    Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                    Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                    Comment


                                      Parašė bimbam Rodyti pranešimą
                                      Source?

                                      Ir jei taip buvo nutikę kažkurį momentą, tai tik dėl to nes Rusijoje buvo laikinas naujų automobilių deficitas, kuris susitvarkė kai Kinai atvežė daugiau savo kibirų, bei rusai susitvarkė savo tiekimo grandis saviems fabrikams.
                                      Source yra mano rusakalbio interneto skaitymai suprasti ekonominę padėtį. Mokslinių tyrimų neturiu

                                      Bet ginčyti tšventą tikėjimą kinų gerumu ar rusų dvasingumu ir nenoriu

                                      Comment


                                        Parašė bimbam Rodyti pranešimą
                                        Skaitau ir juokiuosi kaip čia kažkas teigia kad protekcionizmas yra ekonominis gėris.
                                        Aš suprantu kad esate užkietėjęs libertaras, bet tai kaip tik reiškia kad turėtumėte palaikyti didelius tarifus siekiant sudaryti salygas vidaus konkurencijai, o ne valdžios finansuojamam importui.

                                        Comment

                                        Working...
                                        X