Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Sveikata, medicina, mityba

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Al1 Rodyti pranešimą
    Viskas prasideda nuo kūno kultūros mokykloje pamokų. Na kančia daugumai jos yra, nes ne taip organizuojamos, nes vos ne visiems siūloma daryti tą patį - kvadratas, krepšinis ar retkarčiais kas nors kito. O ne visi moka žaisti, niekas ten ir nemokina. Arba moki ir žaidi, arba šūdą mali. O už tai pažymius rašo. Blogus. Dar futbolas lauke, jei mokykla turi stadioną. O tada visokie normatyvai, kurių dauguma neištempia, nes reikalavimai nerealūs, jei nesitreniruoji, tai jų įvykdyti neišeina. O mokyklose tam ir nesudaromos sąlygos. Bet reikalavimai visiems vienodi, už tai, kad nenubėgsi per reikiamą laiką, gausi prastą pažymį... Va ir gaunasi toks požiūris į tas pamokas ir aplamai kūno kultūrą...
    Sutinku Pvz. silpnesnių mokinių neretai nemotyvuoja stengtis, turi ištverti (šiuo atveju - nesąžiningą) konkurenciją. Dažniausiai visi įgauna geresnę formą popamokinėje sportinėje veikloje, o kūno kultūra lieka kaip savotiška "biurokratija": stipresni prieš silpnesnius gali pasigirti. Tik nėra taip, kad būtinai rašomi prasti pažymiai, kai kurie (o gal ir dauguma(?)) mokytojai lyg atsižvelgia į bendrą mokinio fizinę būklę ir labai nesodina.

    Comment


      Parašė PoDV Rodyti pranešimą
      Tik nėra taip, kad būtinai rašomi prasti pažymiai, kai kurie (o gal ir dauguma(?)) mokytojai lyg atsižvelgia į bendrą mokinio fizinę būklę ir labai nesodina.
      Gerai tai yra ar blogai? Visi supranta kad blogai.
      Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

      Comment


        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą

        Turi. Ir dar kaip. Krepšinį žaidžiantys vaikai nori būti panašūs į Sabonį, Lebroną ar Jordaną. Jei nebūtų matę varžybų, kažin ar turėtų interesą bumbsėti tą kamuolį į žemę. Aišku, sportuodami vaikai apie sveikatą nemąsto. Ir suaugę krepšinį žaidžia ne tiek dėl sveikatos, kiek dėl malonumo. Bet nauda sveikatai nuo to nesumažėja. Jei nebūtų Lietuvos krepšininkų pasiekimų, nebūtų ir tiek krepšinio aikštelių bei tokio krepšinio populiarumo. O kad žiūrėdami varžybas geria alų, tai nereiškia, kad sportas skatina alkoholizmą. Norintiems išgerti nėra problema surasti progą .
        Kad vaikų sportas organizuojamas nelabai vykusiai, tai nėra paslaptis. Tai atitinka bendrą švietimo situaciją.
        O kitos sporto šakos? Taigi, nieko tas krepšinis neįrodo. Taip, kažkiek prisideda prie populiarumo...

        Comment



          Vaikų maitinimo pertvarka virsta skandalu – susijusi įtakinga interesų grupė

          Jurgita Čeponytė, LRT tyrimų skyrius, www.lrt.lt 2018 m. rugsėjo 20 d. 07:17

          Daug kritikos sulaukęs naujasis Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas vaikų maitinimo ugdymo įstaigose aprašas gimė veikiant interesų grupėms. LRT Tyrimų skyrius išsiaiškino, kad jį kūrusios darbo grupės veikloje dalyvavo verslininkė, už kurios nugaros šmėžuoja didžiausią rinkos dalį vaikų maitinime užimantis verslas.
          Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=79109219






          Comment


            Tai čia ta pavadinimus kaitaliojanti ir iš skandalų neišlipanti Bruneros, kuri "šauniai" maitino Dainų šventės dalyvius. Ir niekas nepajėgia išsiaiškinti, kaip jai vis pavyksta laimėti svarbius konkursus.

            Comment


              Beje eilinį sykį „mitybos specialistai“ nesidomi mityba ir savo fragmentiškas subjektyvias nuomones apie mitybą kažkodėl pateikia kaip absoliučias tiesas:

              „Jeigu mes valgome šviežius arba apdorotus vaisius, daržoves, tai skirtumas tarp jų yra didžiulis. Todėl sakoma – jeigu gali valgyti žalią morką, kam ją kepinti? Tai bus gerokai naudingiau“, – sako vaikų gastroenterologas doc. dr. Vaidotas Urbonas.

              2003 m. tyrimas:

              https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14673607

              CONCLUSIONS:

              Significantly more beta-carotene was absorbed from meals containing cooked, pureed carrots than from meals containing the raw vegetable.
              (žymiai daugiau beta-karotino buvo pasisavinta iš virtų sutrintų morkų nei iš žalių). Terminis apdorojimas išleidžia beta-karotiną iš ląstelių, ir todėl geriau įsisavinama. Taip pat geriau pasisavinama, jei morkos valgomos su riebalais, todėl va ir reikia kepinti.
              Paskutinis taisė Eikantas X; 2018.09.21, 22:02.

              Comment


                Jei gali valgyti žalią bulvę, tai kam ją virti . Iš tikrųjų kai kurios termiškai apdorotos daržovės yra vertingesnės. J. Ruolia apie tai daug yra šnekėjęs. Virškinimo lengvumo prasme termiškai apdorotos irgi pranašesnės. Aišku, gruzdintos bulvytės į naudingų sąrašą nepatenka . Pvz., vertingi ir kepti obuoliai. Jei nebarstomi cukrum

                Comment


                  Mokslininkai rado rimtą priežastį, kodėl šiukštu negalima atsisakyti angliavandenių
                  Vienas didelio masto tyrimas padarė išvadą, kad vartojant mažai angliavandenių, kyla pirmalaikės mirties rizika, taip pat gresia mirtis nuo kelių lėtinių ligų. Taigi mokslininkai ragina žmones vengti angliavandenius ribojančių dietų, rašo medicalnewstoday.com.

                  Naujas tyrimas savo dėmesį nukreipė į mažo angliavandenių kiekio dietas ir tyrinėjo su jomis siejamą pavojų sveikatai. Angliavandeniai yra vienas pagrindinių energijos šaltinių daugumai gyvų organizmų, taigi kokį poveikį mažai angliavandenių molekulių turinti mityba daro mūsų sveikatai?

                  Naujasis tyrimas nepateikia priežastinio atsakymo į šį klausimą, bet analizuoja sąsajas tarp mažo angliavandenių kiekio dietų ir pirmalaikės mirties rizikos, taip pat mirtingumo nuo tam tikrų lėtinių ligų.

                  Tyrimo duomenų analizė parodė, kad tie žmonės, kurie suvartodavo mažiausiai angliavandenių, 32 proc. dažniau mirdavo pirma laiko (dėl bet kokių priežasčių). Jie buvo lyginamo su tais tyrimo dalyviais, kurie suvartodavo daugiausia angliavandenių.

                  Mažai angliavandenių gaudavę žmonės taip pat 51 proc. dažniau mirdavo nuo koronarinių širdies ligų, 50 proc. dažniau - nuo cerebrovaskulinių ligų ir 35 proc. dažniau – nuo vėžio. Ši sąsaja ryškiausiai pasireiškė tarp vyresnio amžiaus nenutukusių žmonių.

                  „Mažo angliavandenių kiekio dietos gali būti naudingos trumpą laiką, kai norima sulieknėti, sumažinti kraujo spaudimą ir pagerinti gliukozės kraujyje kontrolę. Tačiau mūsų studija rodo, kad imant ilgalaikę perspektyvą, jos yra susijusios su ankstesnės mirties nuo bet kokių priežasčių rizika ir mirties nuo kardiovaskulinės ligos, cerebrovaskulinės ligos ar vėžio pavojumi“, - sakė M. Banachas.

                  Comment


                    SAM ginasi siekianti pakeisti Lietuvos gyventojų požiūrį į maistą, todėl naujuoju aprašu norinti skatinti šeimas maitintis sveikiau.

                    Problema viena – vaikai šio sveiko maisto atsisako.

                    Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=79109219
                    SAM reiktų kuo greičiau išmesti iš darbo. Be to, kad visai nesigaudo nei darbe nei gyvenime, jie kitus siekia priversti valgyti tai, ko patys nevalgytų.
                    Paskutinis taisė andyour; 2018.09.22, 19:02.

                    Comment


                      Iš tokio straipsnelio neaišku, ką reiškia mažai angliavandenių - gali būti 20 g, gali būti 50 ar 100 g. Be to, neaišku, kokie angliavandeniai - perdirbti, neperdirbti ar visokie. Pasiskaitys tokį straipsnelį eilinis cukraus mėgėjas ir eis valgyti bandelių, kad ilgiau gyventų. Nes juk mokslas įrodė, kad jos reikalingos.
                      Paskutinis taisė senasnamas; 2018.09.22, 19:17.

                      Comment


                        Parašė andyour

                        Tai aktualu tik tuo atveju, jei tu turi tik vieną morką visai dienai. Žmogus vadovaujasi skoniu, dėl to morkų beveik ir nevalgo.
                        Pirmą kartą gyvenime girdžiu, kad morkos laikomos neskaniomis
                        Ta prasme tikiu, kad tau ar kažkam jos gali būti neskanios, bet tavo pranešimas toks lyg visuotinai jos laikomos neskaniomis.

                        Comment


                          Morkų skonis geras, tik ilgai reikia kramtyti ir sunkiau virškinamos. Žandikauliai pavargs pirmiau nei ateis sotumas

                          Comment


                            Parašė andyour

                            Dėl to ir rašiau, kad beveik nevalgo. Sriuboje kelios morkytės yra tas beveik jų nevalgymas. Šiais laikais maisto yra daugiau nei kelios daržovės. Be to, daug skanesnio.
                            Kuo čia dėta tas tavo beveik? Aš apie tavo teiginį, kad jos neskanios kalbėjau. Ar tuo beveik norėjai pasakyt, kad nesakei, kad neskanios, nes jei neskanios tai visai nevalgytų?

                            Comment


                              Parašė Gator Rodyti pranešimą

                              Pirmą kartą gyvenime girdžiu, kad morkos laikomos neskaniomis
                              Na man irgi sukėlė nuostabą toks pareiškimas. Morkos prie cukringesnių daržovių, salsvas skonis, skanu. Nebent pervirtos vandeny iki beskoningumo, dalis saldumo gali nuvirti į vandenį. Skanu pačirškintos ant riebalų.

                              Comment


                                Morkos ne tik skanios, bet netgi šiek tiek addictive. Aš dažnokai perku mažas morkas Lidl po99c (su didelėmis ir neplautomis tingiu terliotis), tai kai pradedu graužti, sunku sustoti

                                Comment


                                  SAM lygiai tokiais pat pamąstymais sudarė dabartinį valgiarašti mokykloms. Tuo tarpu patys namie kapoja karbonadus, kumpius, šonines. SAM nemato/nesupranta big picture.
                                  Paskutinis taisė andyour; 2018.09.23, 06:48.

                                  Comment


                                    Mokslininkai pamažu iš naujo "atranda" tai, apie ką buvo kalbama prieš šimtą metų, bet po to pamiršta. Nes genus turbūt pelningiau tyrinėti nei ląstelių metabolizmą.

                                    Study suggests cancer to be a metabolic disorder rather than genetic disease

                                    https://www.news-medical.net/news/20...c-disease.aspx

                                    Comment


                                      Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                      Mokslininkai pamažu iš naujo "atranda" tai, apie ką buvo kalbama prieš šimtą metų, bet po to pamiršta. Nes genus turbūt pelningiau tyrinėti nei ląstelių metabolizmą.
                                      Senis besmegenis visame gražume

                                      If a lion could speak, we could not understand him.

                                      Comment


                                        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą

                                        Iš tokio straipsnelio neaišku, ką reiškia mažai angliavandenių - gali būti 20 g, gali būti 50 ar 100 g. Be to, neaišku, kokie angliavandeniai - perdirbti, neperdirbti ar visokie. Pasiskaitys tokį straipsnelį eilinis cukraus mėgėjas ir eis valgyti bandelių, kad ilgiau gyventų. Nes juk mokslas įrodė, kad jos reikalingos.
                                        Šiaip logiška, kad žmogus, kuris valgo daugiau daržovių, yra sveikesnis už tą, kuris kamša dešras.
                                        Flickr

                                        Comment


                                          Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
                                          Senis besmegenis visame gražume
                                          Tu tuo klausimu išvis nuomonės neturi - gali pakartoti nebent tai, kas ir delfi būna parašyta

                                          Comment

                                          Working...
                                          X