Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Sveikata, medicina, mityba

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    /\ Be abejo, mityba cholesterolio atveju yra svarbus faktorius. Bet aš asmeniškai tiesiog negalėčiau atsisakyti 70% riebumo sūrio
    There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

    Comment


      Parašė nomad Rodyti pranešimą
      /\ Cepelinų valgymas iš kartos į kartą yra padaręs tiek žalos, kad, anot mano buvusio gydytojo FR, padidintą (blogą) cholesterolį Lietuvoje ir regione turi matyt kas antras vyras virš 30 metų
      is kartos i karta? tokiu atveju kas antras Lietuvoje ir regione esame bajoru ar ponu ainis. Dazno musu seneliai ir proseneliai tuos cepelinus ir net balta duona matydavo geriausiu atveju per sventes.

      Comment


        Parašė nomad Rodyti pranešimą
        /\ Be abejo, mityba cholesterolio atveju yra svarbus faktorius. Bet aš asmeniškai tiesiog negalėčiau atsisakyti 70% riebumo sūrio
        Nuo to ir reikia pradėti, kažin, ar yra žmonių su aukštu cholesteroliu, kurie yra veganai ir reguliariai sportuoja.
        Flickr

        Comment


          Parašė nomad Rodyti pranešimą
          /\ Aš gyvenau Prancūzijoje 10 metų (kur tie vaistai buvo gydytojų rekomenduoti) ir UK 4 metus ir, skirtingai nuo Lietuvos, galiu pasakyti, kad ten jokių stereotipų dėl 'vaistų gėrimo' niekas neturi.
          JAV tada dar labiau svajonė tavo - ten kaip saldainius valgo vaistus
          Čia ne stereotipai - vaistai tikrai nėra tas, kuo reikėtų džiaugtis, kad kiekvieną dieną geri...
          Nekalbant apie šalutinius poveikius, kurie tiesiog neišvengiami.

          Comment


            /\ Pritariu, kad vaistus reikia tada vartoti, kai tai būtina. Mano atveju, deja, tai būtina. Bet bent jau, simvastatinų ir rozuvastatinų vartojimas jau ne vienus metus kasdien jokių neigiamų efektų man nedavė. Aišku, šalia dar reikia ir kepenų stiprintojus/maisto priedus kartas nuo karto pavartoti
            There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

            Comment


              Parašė Lettered Rodyti pranešimą
              Nuo to ir reikia pradėti, kažin, ar yra žmonių su aukštu cholesteroliu, kurie yra veganai ir reguliariai sportuoja.
              Yra nemažai, nustebtum, genetiškai tai yra dažnai užkoduota. Tiesiog jie savo 'sveiku' gyvenimo būdu tą kiekį pakoreguoja teigiama linkme, bet ne drastiškai ...
              There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

              Comment


                Parašė Galis Rodyti pranešimą
                is kartos i karta? tokiu atveju kas antras Lietuvoje ir regione esame bajoru ar ponu ainis. Dazno musu seneliai ir proseneliai tuos cepelinus ir net balta duona matydavo geriausiu atveju per sventes.
                Nu vat kaimiečiams tas nedavalgymas buvo blessing in disguise.

                Bet ne tik riebus maistas yra problema iššaukianti cholesterolį - alkoholis ir rūkymas yra labai svarbūs faktoriai irgi.

                Vienas didžiausių mitų yra, kad 'raudonas vynas mažina cholesterolį'. Taip - jei išgeri pora taurių per savaitę. Kaip ir pora čerkų degtinės per savaitę jį mažintų ...
                Paskutinis taisė nomad; 2015.08.11, 22:10.
                There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

                Comment


                  Parašė nomad Rodyti pranešimą
                  /\ Pritariu, kad vaistus reikia tada vartoti, kai tai būtina. Mano atveju, deja, tai būtina. Bet bent jau, simvastatinų ir rozuvastatinų vartojimas jau ne vienus metus kasdien jokių neigiamų efektų man nedavė. Aišku, šalia dar reikia ir kepenų stiprintojus/maisto priedus kartas nuo karto pavartoti
                  Reiktų nepamiršti, kad vaistai gydo pasekmes, bet ne priežastis, t.y. jeigu yra problemų su antsvoriu, visada bus sveikiau sumažinti svorį, nei vartoti vaistus širdžiai ir kraujotakai. Žmogaus organizmas nepritaikytas ilgalaikiam daugumos vaistų vartojimui, tad blogos pasekmės ilgame laikotarpyje vis tik yra didesnės ar mažesnės.
                  Flickr

                  Comment


                    /\ Antsvorio niekada gyvenime neturėjau ir tuo kaip atrodau labai, labai rūpinuosi, patikėk

                    Dėl statinų - juos žmonės geria dešimtmečiais. Neveltui Simvastatinas (Mercko produktas) yra ko gero pats pelningiausias vaistas ever!
                    There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

                    Comment


                      nomad: Cholesterolį (LDL) reikia žiūrėti - tai išlieka viena esminių įrodytų širdies-kraujagyslių ligų priežasčių. Aš nuo 33 metų (dabar šiek tiek daugiau man) vaistus nuo cholesterolio geriu kasdien ir nematau jokių problemų kol kas.
                      Patariu nuodugniau pasidomėti statinų šalutiniais poveikiais, cholestorolio svarba organizmui bei vis gausėjančia informacija, kad cholesterolio reguliavimas (visą gyvenimą!) vaistais yra pavojingesnis dalykas nei jo nereguliavimas. Seniau forume buvo nuodugni diskusija tuo klausimu, aišku, visi liko prie savo nuomonių . Žinau, kad esu pakankamai subjektyvus, bet dėl "cholesterolio verslo" tai turiu tvirtą nuomonę. Jei reikia informacijos, sakyk .
                      Bet ne tik riebus maistas yra problema iššaukianti cholesterolį
                      Tai yra sena mitologija. Su maistu yra gaunamas vadinamas gerasis cholesterolis. Jeigu žmogus ima maitintis pernelyg liesai ar nepakankamai, cholesterolio organizme ima trūkti (jis atlieka krūvą funkcijų) ir trūkumą imasi kompensuoti kepenys. Tačiau jos gamina blogąjį cholesterolį (mažo tankio). Tada gerojo ir blogojo santykis pablogėja.
                      Nemanau, kad gyvenimo būdo (mitybos) pokyčiais nebūtų galima jo pakoreguoti. Tik reikia paeksperimentuoti ir pasidaryti tyrimus. O jei ten kažkiek oficialią normą ir viršija, nereikia dėl to sukti galvos. Ta norma buvo be jokio pagrindo pamažinta, kad būtų galima daugiau receptų išrašyti. Tas bendras rodiklis nelabai ir reikšmingas, svarbiau yra gerojo/blogojo santykis.
                      Esu net įsitikinęs, kad cholesterolio trūkumas yra pavojingesnis už perteklių. Nes jeigu jo padaugėja, vadinasi organizme yra kažkokia problema, kuri tokiu būdu sprendžiama ir organizmui reikia būtent tokio kiekio. O dirbtinis pakoregavimas vaistais pagal neaišku kuo pagrįstas normas problemos nesprendžia - čia kaip šiukšlių šlavimas po kilimu. Gal būna kažkokios rimtos patologijos, kai vaistai tikrai būtini ir padeda bent jau išlošti laiko, tačiau dauguma atvejų tai tėra simptomų malšinimas neieškant priežasties.
                      Paskutinis taisė senasnamas; 2015.08.11, 22:53.

                      Comment


                        Parašė nomad Rodyti pranešimą
                        Cholesterolį (LDL) reikia žiūrėti - tai išlieka viena esminių įrodytų širdies-kraujagyslių ligų priežasčių. Aš nuo 33 metų (dabar šiek tiek daugiau man) vaistus nuo cholesterolio geriu kasdien ir nematau jokių problemų kol kas.
                        Cholesterolio kiekis ko gero yra labiausiai priklauso nuo žmogaus genetikos. Štai aš visai nekreipiu dėmesio į "blogus" produktus, vartoju daug sviesto, mėgstu riebesnę mėsą. Cholesterolio tyrimas puikus, kaip visai jauno žmogaus. Tuo tarpu žmona saugosi, žolytes kramsnoja, nevalgo riebiai o cholesterolis didelis, tenka vaistus gerti.

                        Comment


                          Cholesterolio kiekis ko gero yra labiausiai priklauso nuo žmogaus genetikos. Štai aš visai nekreipiu dėmesio į "blogus" produktus, vartoju daug sviesto, mėgstu riebesnę mėsą. Cholesterolio tyrimas puikus, kaip visai jauno žmogaus. Tuo tarpu žmona saugosi, žolytes kramsnoja, nevalgo riebiai o cholesterolis didelis, tenka vaistus gerti.
                          Taip ir reikėtų maitintis, nes natūralūs riebalai yra be reikalo demonizuojami. Vakarų šalyse dėl jų rekomendacijos palaipsniui keičiamos, bet toje vietoje daug biurokratijos ir inercijos. Tikrai ne vienam pradėjus maitintis pagal "liesas" gydytojų rekomendacijas rodikliai tik pablogėja. Norint būti vegetaru, reikia stiprios sveikatos .
                          Dar įdomu tai, kad tris kartus per dieną valgydami perdirbtus angliavandenius (batonai, sausainiai, makaronai, blynai, ryžiai) ir nelabai galėdami numesti svorio žmonės tebetiki, kad tunka nuo mėsos, kurią valgo net ne kas dieną, ar nuo kokių cepelinų ar kugelio, kuriuos išvis paprastai valgo tik per šventes.

                          Comment


                            Senasnamai, tu vėl ir vėl mini tuos riebalus. Nei Vakarų šalyse (įskaitant Lietuvą), nei kitur niekas seniai nedemonizuoja tų riebalų. Kalbama nebent apie degintus riebalus su kancerogenais ar restoranų virtuvėse daug kartų naudojamą aliejų. Apie riebalų blogį buvo populiaru kalbėti Lietuvoje (gal ir kitur) prieš kokius 20 metų. Dabar visi ir pro visus galus kalba būtent apie angliavandenius.

                            Comment


                              Gal per mažai su lietuviais bendrauji - kas antras paslaugiai paaiškins, kaip sviestas užkemša kraujagysles ir negalima valgyti riebiai, nes būtent nuo riebalų auga svoris. Šitie mitai dar pernelyg gyvi, tuo labiau, kad juos tebekartoja dažnas dietologas remdamasis kelių dešimtmečių senumo vadovėliais.

                              Comment


                                Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                Gal per mažai su lietuviais bendrauji - kas antras paslaugiai paaiškins, kaip sviestas užkemša kraujagysles ir negalima valgyti riebiai, nes būtent nuo riebalų auga svoris. Šitie mitai dar pernelyg gyvi, tuo labiau, kad juos tebekartoja dažnas dietologas remdamasis kelių dešimtmečių senumo vadovėliais.
                                Ar taip ir nėra iš tikrųjų? Rydamas riebias kiaules tikrai padidini riziką užkimšti kraujagysles, virškinimo sistemą ir svorio priaugti.
                                Flickr

                                Comment


                                  Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                                  Ar taip ir nėra iš tikrųjų? Rydamas riebias kiaules tikrai padidini riziką užkimšti kraujagysles, virškinimo sistemą ir svorio priaugti.
                                  Svarbu yra ne tik "įmetamas" maistas, bet ir sudeginamos kalorijos.
                                  Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

                                  Comment


                                    /\ Esminis argumentas. Metabolizmas ir gyvenimo būdas su fizinėm apkrovom yra ne mažiau svarbesni sveikatai už geros kokybės maistą.

                                    Dėl mitybos dar pridėčiau dažnai užmirštamą argumentą, kad svarbu ne tik tai mes valgome, bet kiek. Šiuolaikinių visuomenių Vakaruose problema dėl viršsvorio yra persivalgymo rezultatas, pirmoje eilėje. Aš pavyzdžiui, griežtai nevalgau ryte (nes organizmas dar 'miega'), valgau iš esmės tik vieną kartą į dieną (vakare), o šiaip tik lengvai užkandžiauju kitu paros metu. Ir niekada neturėjau nė kilogramo antsvorio dešimtmečiais, nežiūrint į itin dažnai besikeičiančią darbinę aplinką, klimatą ir kitas priežastis stresui ...

                                    Dėl cholesterolio - svarbus tiek balansas tarp LDL ir HDL, tiek ir bendras (LDL) lygis. Nesutikčiau, kad ta blogo cholesterolio 'riba' buvo nustatyta savavališkai. Aišku joje yra potencialaus žalingumo paklaidos galimybė atskiro konkretaus organizmo atžvilgiu, bet šiaip ar taip, joje yra ir objektyvus/vidutinis pavojingumo parametras, kuris tave perspėja apie riziką. Lygiai taip pat kaip ir 160/100 spaudimas nėra gerai ir perspėja apie riziką, net jei senasnamas ir galėtų man įrodyti, kad kažkoks atskiras personažas su tokiu nekintančiu spaudimu dešimt metų sėkmingai gyvena ...

                                    Gero rizikos valdymo sveikatoje ir visose kitose srityse pagrindinis principas yra vidutinės grėsmės įvertinimas remiantis patikimais ilgalaikiais duomenimis, o ne atskirų (trumpalaikių) duomenų apie išimtis priėmimas už riziką panaikinantį faktorių ...
                                    Paskutinis taisė nomad; 2015.08.13, 01:25.
                                    There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

                                    Comment


                                      Pagrindinė problema ne vien tik ką ir kiek valgome. Visas šiuolaikinis maistas yra chemizuotas ir tie priedai daro savo juodą darbą. Jie leidžia naudoti prastos fizinės, sanitarinės kokybės žaliavas, nes jų pagalba padaromas pakankamai gerai atrodantys, pakankamai skanūs produktai, kurių, šiaip jau natūraliai nebūtų galima pagaminti. Tai viena, antra, kai kuri chemija paprasčiausiai skatina apsirijimą, nes didina apetitą. Valgai ir norisi daugiau.
                                      Pasaulio Sveikatos Organizacija prieš kelis metus atliko didelį tyrimą ir nustatė, kad pagrindinė nutukimo priežastis yra greitas maistas ir pusfabrikačiai. Abiems atvejams tinka tai, ką minėjau aukščiau. Tačiau to tyrimo oficialiai taip ir nepaviešino- JAV užspaudė PSO, tiksliau Kiniją, nes Kinijos pilietė tuome buvo PSO vadovė. Aišku, kodėl - JAV maisto pramonei tai būtų buvęs didžiulis smūgis.


                                      Parašė John Rodyti pranešimą
                                      Senasnamai, tu vėl ir vėl mini tuos riebalus. Nei Vakarų šalyse (įskaitant Lietuvą), nei kitur niekas seniai nedemonizuoja tų riebalų. Kalbama nebent apie degintus riebalus su kancerogenais ar restoranų virtuvėse daug kartų naudojamą aliejų. Apie riebalų blogį buvo populiaru kalbėti Lietuvoje (gal ir kitur) prieš kokius 20 metų. Dabar visi ir pro visus galus kalba būtent apie angliavandenius.
                                      Juokauji? Riebalai yra demonizuojami. Liesas maistas - kas tai? Low fat produktai, 0 kalorijų ir t.t. ir pan. Aišku, 0 kalorijų nebūtinai su riebalais susiję. Iš riebalų pavojingi hidrinti. Kur kas labiau kenkia margarinas nei riebesnė grietinė ar lašinių riekutė net ir kasdien... Tuo tarpu visų pirma varoma ant natūralius riebalus tūrinčių produktų - lašinių, riebios mėsos, sviesto, grietinės ir t.t.

                                      Kažkas čia minėjo apie prosenelių valgomus cepelinus. Vėlgi mitas. Cepelinai šiaip jau yra ne lietuviškas patiekalas ir masiškai paplito tarybiniais metais. Todėl jokie proseneleiai jų nevalgė, nebent kažkieno proseneliai buvo žydai...
                                      Paskutinis taisė Al1; 2015.08.13, 07:28.

                                      Comment


                                        Kažkas čia minėjo apie prosenelių valgomus cepelinus. Vėlgi mitas. Cepelinai šiaip jau yra ne lietuviškas patiekalas ir masiškai paplito tarybiniais metais. Todėl jokie proseneleiai jų nevalgė, nebent kažkieno proseneliai buvo žydai...
                                        Cepelinai tikrai yra pokario laikų patiekalas. Traktoristų pietūs. Jie atėjo iš Vokietijos, tik ar žydai valgydavo cepelinus? Juk ten kiauliena.

                                        Comment


                                          Lettered: Ar taip ir nėra iš tikrųjų? Rydamas riebias kiaules tikrai padidini riziką užkimšti kraujagysles, virškinimo sistemą ir svorio priaugti.
                                          Jei ryjama, tai tikrai padidėja visokie pavojai , bet jei valgoma, tai problemų nekils. Natūralių riebalų (tiek augalinių, tiek gyvulinių) ryšys su kraujagyslių ligomis yra išpūstas. Yra pirmykščių kultūrų, kurių mityboje apskritai vyrauja gyvuliniai produktai, tačiau tie žmonės neserga ligomis, nuo kurių daugiausia kenčia išsivysčiusių šalių gyventojai.
                                          O tunkama ne nuo riebalų, kurie greitai pasotina ir lėtai įsisavinami, bet nuo greitai įsisavinamų angliavandenių. Efektyviausiai svorį meta tie, kurie pereina prie "high fat low carb" mitybos, o ne tie, kurie valgo batonus ir kruopščiai skaičiuoja kalorijas. Kai mityboje vyrauja angliavandeniai, organizmas nelabai sugeba gamintis energiją iš riebalų, todėl riebalų atsargos praktiškai nejudinamos, o kūnas vis reikalauja naujų "anglių". Tai pasakymas "riebalas degina riebalą" turi prasmės. Aišku, ne visi žmonės vienodi ir yra visokių individualių niuansų, tačiau aišku tiek, kad nuriebintų produktų mada problemos neišsprendė, o ją tik padidino, nes riebalų vietą užėmė papildomi angliavandeniai.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X