Skelbimas
Collapse
No announcement yet.
Diskusijos apie lytis ir lytines orientacijas
Collapse
X
-
O jo tėvai sakė, kad jis non binarinis ir kad lytis yra socialinis konstruktas? ;D
- 1 patinka
-
-
Tingiu atsakinėt, nes išplėtei temą į žymiai platesnę nei ketinau diskutuoti ar pats kažką domėtis ar ginčytis (tuolab, kad ši tema tiek politizuota, kad abejoju, ar bet kokie bandymai rimtai diskutuoti šiame forume moksliniu ar filosofiniu požiūriu vestų į kažkokią padorią ir sąžiningą diskusiją). Tesudomino tik tos nuolat kartojamos 72 lytys. Kaip ir anksčiau minėjau, realiame gyvenime daugiausia apie LGBT girdžiu ne iš LGBT (kurių asmeniškai nė vieno nepažįstu ar bent niekas nėra prisipažinęs) ar net kairiųjų, bet iš stipriai vartojančiųjų socialinius tinklus, šeimamaršinių, Jordan Petersen sekėjų, Respublikos skaitytojų ir pan. Gal kada, jei susidomėsiu netyčia tomis temomis, pasiimsiu knygų apie tai ir paskaitysiu, bet abejoju, ar man bus įmanoma ir po to diskutuoti, kai dauguma žmonių informaciją apie tokius dalykus (ar apie daugelį dalykų apskritai) pratę vartoti straipsnių antraščių, tweetų ar Reels/TikTok klipukų forma.
Dabar tik įkelsiu Franklin D. Roosevelt vaikystės nuotrauką, apie kurią galima tik spekuliuoti, ką kalbėtų soctinkluose isterikai dėl socialinių lyčių, jei šiais laikais koks nors (žymus) tėvelis taip aprengtų savo sūnų ir įkeltų į FB:
Paskutinis taisė nnm; 2025.01.22, 17:48.
Komentuoti:
-
Parašė nnm Rodyti pranešimą
Aš girdėjau ir kažkiek esu skaitęs apie akademinės diskusijas ir tyrimus visokiais gender ir gender fluidity klausimais (gender - socialinė lytis), bet tos 72 lytys yra, kiek suprantu, kažkoks iš piršto laužtas skaičius, paimtas iš kažkokios random knygos, kurios turbūt neskaito net kažkokie super pro-LGBT aktyvistai.
Tai ką tu rašai, tasai gender atskirtis nuo sex yra iš piršto laužtas dalykas, kaip ir gender fluidity.
1. Manau, tokio dalyko kaip sex ir gender skirties nėra jokioj kitoj kalboj apart anglų, pataisyk jeigu klystu, o ir pati skirtis yra kažkoks bukas konstruktas, ideologinis pritempinėjimas.
2. Gender fluidity nėra joks lyčių spektras, o kažkokie saviraiškos būdai, kaip ir matosi iš to mano pateikto pavyzdžio: "Agender - describes a person who rejects a gender identity."
Tai kad kažkas "rejects gender identity" nėra susiję su genais ir neuronais, kas turbūt yra aktualu transgenderizmo ir homoseksualumo klausimais. Tie visi gender fluidity personažai yra tos storos komunistės su plaukuotom pažastim ir ūsais.
3. Iš teiginio, kad lytis yra socialinis konstruktas išplaukia 72 ar 168 ar 249 lytys, visai nesvarbu skaičius. O iš to kiti reiškiniai kaip nepilnamečių vyrų dalyvavimas moterų sporte ar vaikų žalojimas puberty blockeriais.
4. LGBTQ judėjimas nuėjo į radikalizmą bandant grubiai ideologiškai keisti savokas ir dėl to sulaukė pasipriešinimo, nors kažkurį laiką jiem paeidavo kortos visus oponentus tiesiog vadinant naciais.
Vietoj kliedesių apie socialines lytys ir konstruktus galėjo būt kaip Tailande, manau pasipriešinimo ir populizmo ir nacių ir komunistų būtų mažiau, vakarų visuomenė būtų sveikesnė, gražesnė ir visur skraidytų drugeliai ir žydėtų gėlytės.
- 3 patinka
Komentuoti:
-
Parašė AšNeRobotas Rodyti pranešimą
"Many gender-expansive identities exist either between or outside of rhis binary, such as..."
Galima daryti prielaidą, kad yra ir daugiau.
Taip, pvz., jei paimčiau Kinzio skalę tarp heteroseksualomo ir homoseksualumo (https://en.wikipedia.org/wiki/Kinsey_scale) ir sugalvočiau, kad yra 117 intervalų nuo hetero- iki homoseksualo, parašydamas apie tai knygą, ar pradėtų visokie šeimamaršiniai masiškai cituoti kažkokias leftistų sugalvotas 117 lytinių orientacijų?Paskutinis taisė nnm; 2025.01.22, 17:04.
Komentuoti:
-
Parašė nnm Rodyti pranešimą
O tai yra kokių nors platesnių diskusijų apie šią knygą tarp sociologų, psichologų, psichiatrų, filosofų? Nes dabar, kiek pagūglinau, tai beveik jokių rimtų diskusijų nerandu apie tą knygą. Todėl kyla įtarimas, kad knyga išpopuliarėjo tik dėl savo pavadinimo ir jos nevertina, nei apie ją diskutuoja nei LGBT žmonės, nei akademija.
Kur tos 72 lytys?
Galima daryti prielaidą, kad yra ir daugiau.
Komentuoti:
-
Parašė Lettered Rodyti pranešimą
- 1 patinka
Komentuoti:
-
Parašė nnm Rodyti pranešimąGalite kas nors numest kokį (šaltiniais paremtą) Vikipedijos ar kitos enciklopedijos straipsnį apie tas 72 lytis, nes niekaip neatseku, iš kur kilo šitas skaičius – apie 72 lytis esu girdėjęs tik iš šeimamaršinių, rodos, dar iš Žemaitaičio, Gražulio ir pan., bet taip niekada ir neatsekiau, iš kur tas skaičius originaliai, ką jis reiškia, kodėl, būtent, 72, kokiais tyrimais ar filosofijom tai paremta.
https://dceg.cancer.gov/about/divers...-gender-binary
Komentuoti:
-
Parašė nnm Rodyti pranešimąGalite kas nors numest kokį (šaltiniais paremtą) Vikipedijos ar kitos enciklopedijos straipsnį apie tas 72 lytis, nes niekaip neatseku, iš kur kilo šitas skaičius – apie 72 lytis esu girdėjęs tik iš šeimamaršinių, rodos, dar iš Žemaitaičio, Gražulio ir pan., bet taip niekada ir neatsekiau, iš kur tas skaičius originaliai, ką jis reiškia, kodėl, būtent, 72, kokiais tyrimais ar filosofijom tai paremta.
- 1 patinka
Komentuoti:
-
Galite kas nors numest kokį (šaltiniais paremtą) Vikipedijos ar kitos enciklopedijos straipsnį apie tas 72 lytis, nes niekaip neatseku, iš kur kilo šitas skaičius – apie 72 lytis esu girdėjęs tik iš šeimamaršinių, rodos, dar iš Žemaitaičio, Gražulio ir pan., bet taip niekada ir neatsekiau, iš kur tas skaičius originaliai, ką jis reiškia, kodėl, būtent, 72, kokiais tyrimais ar filosofijom tai paremta.
- 2 patinka
Komentuoti:
-
Parašė neamos Rodyti pranešimą
Akmuo yra aiški sąvoka?
Ok, klausimų nebeturiu. Atrodo viską išmanai ne tik biologijoje, bet ir filosofiją matai kiaurai
Komentuoti:
-
Parašė AšNeRobotas Rodyti pranešimąTai nereikia knygų skaityti, kad tai suprastum. Kokia čia naujiena?
Gali akmenį apibūdinti su Niutono mechanika gali su kvantine, bet akmuo visada bus akmuo, nes akmens savoka yra aiški a priori net ir visiškam atsilikeliui.
Tas pats su lytimi.
Ok, klausimų nebeturiu. Atrodo viską išmanai ne tik biologijoje, bet ir filosofiją matai kiaurai
- 1 patinka
Komentuoti:
-
Parašė neamos Rodyti pranešimąKnygoje parašyta, kad translytiškumas turi biologinį pagrindą
kaip ir fizikoje viskas truputį sudėtingiau negu mokyklinis protonas-neutronas-elektronas ir irgi sunkiai paaiškinama dviem sakiniais.
Tas pats su lytimi.
Komentuoti:
-
Kad tu net nepasakiai ką tu toj knygoj perskaitei kas turėtų, atseit, pakeist mano t.y. univero nebaigusio kaimiečio požiūrį į lyties savoką.
Manau, išvis nieko tu ten neskaitei.
Knygoje parašyta, kad translytiškumas turi biologinį pagrindą ir viskas yra sudėtingiau, negu binarinė sistema, kaip ir fizikoje viskas truputį sudėtingiau negu mokyklinis protonas-neutronas-elektronas ir irgi sunkiai paaiškinama dviem sakiniais. Todėl tos srities žmonės apie tai knygas rašo.
- 3 patinka
Komentuoti:
-
Parašė AšNeRobotas Rodyti pranešimąTebunie, nelabai gaudaisi terminologijoj ne mano problema.A straw man fallacy (sometimes written as strawman) is the informal fallacy of refuting an argument different from the one actually under discussion, while not recognizing or acknowledging the distinction.
Parašė AšNeRobotas Rodyti pranešimąNa, o jeigu problema išgalvota ir yra tiesiog "šiaudinė baidyklė", tai ją "išprendus" niekas nepasikeis ir visi bus patenkinti.
Komentuoti:
-
Parašė Savitarnos kasa Rodyti pranešimą
Šiaudinė baidyklė, nes patys respublikonai sugalvojo visą LGBT klausimą su visais niuansais suprastinti iki 72 lyčių nesąmonės, kurią patys vakar ar užvakar iškilmingai įveikė parašydami įsakymą kad dabar bus tik 2 lytys. Daugmaž - klausimas išspręstas.
Na, o jeigu problema išgalvota ir yra tiesiog "šiaudinė baidyklė", tai ją "išprendus" niekas nepasikeis ir visi bus patenkinti.
Komentuoti:
-
Parašė AšNeRobotas Rodyti pranešimąAš suprantu ką tu nori pasakyti, bet tau reiktų vartoti žodį populizmas, o ne šiaudinė baidyklė.
- 1 patinka
Komentuoti:
-
Parašė neamos Rodyti pranešimą
Nu taip, stengsiuosi pasidomėti dalykais, prieš juos komentuodamas. Pvz jei daug prirašyčiau apie lytis nieko nežinodamas be mokyklinio kurso, tikrai ne kažką atrodyčiau.
Aš su biologijos studijomis nieko bendro neturiu. Supratau, kad tema įdomi ir paėmiau Nobelio premijos laureato knygą. Ten ir kitu įdomių dalykų papasakoja
Manau, išvis nieko tu ten neskaitei.
Komentuoti:
-
Šiaip jeigu paimsim visą žmoniją tai tavo tie kliedesiai apie 104 ar 72 lytis yra marginalaus dalbajobo kliedesiai.
Komentuoti:
-
Eilinį kartą klysti, joks čia ne chatgpt, bent jau ne mano darytas, o šiaip šaunuolis, kad skaitai, tik visada visiem nepamiršk pasigirti, kad labai daug skaitai, o kai paklaus ką perskaitei visada sakyk, kad ai vistiek nesuprasi nes aš baigiau univerą tai tik aš suprantu.
Aš su biologijos studijomis nieko bendro neturiu. Supratau, kad tema įdomi ir paėmiau Nobelio premijos laureato knygą. Ten ir kitu įdomių dalykų papasakojaPaskutinis taisė neamos; 2025.01.22, 12:40.
Komentuoti:
Komentuoti: