Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

LT-PL. Lietuvių - lenkų santykiai. Lenkiški užrašai ir pavardės Vilniaus krašte.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    /\ Nereikia tos sovietinės demagogijos.
    Tiesog buvo pasinaudota vietinių žmonių tamsumu atgaunant žemę ir kažkam labai naudingai parašytais įstatymais.

    O kokiomis priemonėmis tie žmonės reiškė neapsitenkinimą, kai dar neatgavus žemės kažkas pradėjo šalia kurtis, jau ne taip svarbu.

    Comment


      Skaitantiems lenkiškai, puikus publicisto A. Radczenko straipsnis apie žemės grąžinimo problematiką:

      Afery, oszustwa, korupcja, niska jakość aktów prawnych, głupota i niekompetencja urzędników oraz mierniczych – to są właśnie podstawowe przyczyny problemów w procesie zwrotu ziemi. Natomiast nie widzę w tym jakichś celowych działań państwowych skierowanych właśnie przeciwko Polakom, chyba że za takowe uznamy bierność organów ścigania i przyglądanie się przez palce oszustwom i aferom (popełnianym a propos równie często przez Polaków jak i Litwinów; moim zdaniem wynika to jednak bardziej z tego, że Litwa jest w gruncie rzeczy "szwagierrepubliką", niż z jakichś koncepcji etnicznych).

      Natomiast niewątpliwie swój udział w problemach ze zwrotem ziemi miała praktyka tzw. przenoszenia ziemi. Dziś nawet konserwatyści, którzy ją zalegalizowali, tę praktykę potępiają. Jednak trzeba pamiętać, że zrodziła się ona z przyczyn przede wszystkim pragmatycznych. Po prostu w latach 90-ych wydawało się, że na skutek braku zainteresowania ziemią rolną (ziemi miejskiej wówczas nie zwracano w ogóle; ten „pęd po ojcowiznę” rozpoczął się mniej więcej 10 lat później, gdy w czasie prosperity, na skutek działań spekulacyjnych, cena ziemi w Wilnie i okolicach osiągnęła zawrotną wysokość i wszyscy postanowili na tym zarobić) oraz tzw. repatriacji Polaków i Niemców na Litwie jest wystarczająco wolnej ziemi rolnej, więc można ją zwracać nie tylko w miejscu, gdzie się znajdowała przed nacjonalizacją.

      Ten sposób wyglądał na bardziej sprawiedliwy niż płacenie nędznych odszkodowań pieniężnych za ziemię, która nie podlega zwrotowi (na wypłacenie wielomiliardowych rekompensat według cen rynkowych wiecznie zadłużone państwo litewskie nie było stać wówczas, i nie stać dzisiaj; zresztą litewski Sąd Konstytucyjny jeszcze w pierwszej połowie lat 90-ych orzekł, iż Litwa nie ponosi odpowiedzialności za nacjonalizację nieruchomości przeprowadzoną przez Sowietów, a więc wypłata odszkodowań nie powinna być wiązana z ceną rynkową, może być nawet symboliczna (podobnie jak w przypadku np. odszkodowania za mienie wspólnot zydowskich)).

      http://rojsty.blox.pl/2012/05/Wezel-...otu-ziemi.html
      Paskutinis taisė Bartas1; 2013.12.08, 18:22.

      Comment


        /\ Gal lietuviškame forume geriau būtų pateikti bent iš dalies išverstą

        Comment


          Parašė Lettered Rodyti pranešimą
          Mintis aiški ir puiki. Kaip žinome, Lietuvos lenkai nėra tikrieji lenkai. Dažnas jų net nesusikalbėtų su tikraisiais lenkais. Apskritai, kultūriniu požiūriu jie tikriausiai nieko bendro ir neturi su Lenkija. Net neteko girdėti, kad jie tapatintų save su Lenkijos nacija. Senesnioji karta atokesniuose rajonuose gyvena visiškoje izoliacijoje. Jaunesnioji karta dažnai šalinasi tos senesniosios kartos. Kai kurie neigia, kad jie patys yra lenkai, kad ir kokie jie lenkai bebūtų. Apskritai, kiek teko sutikti tos jaunesnės kartos, santuokos ir draugystės yra mišrios.
          Čia tokia mano patirtis, bendraujant su jais.

          Comment


            Parašė Romas Rodyti pranešimą
            /\ Ne viskas gerai buvo tuose Gudeliuose. Apie 1992-1993 metų konfliktą nemažai rašė tuometinė spauda. Konservatorių žemės kilnojimo įstatymas - vienas iš tų dalykų, kurie, deja, iki šiol kelia įtampą.
            Bet lietuvių (kitoj giminėj - baltarusių) tautybės piliečių atimta (perkelta) žemė kažkodėl nėra problema? Beje, jeigu reiktų Lietuvai, tai būtųme paaukoję tą žemę ir taip.

            Comment


              Parašė Zosys
              a) kada turtiniai gincai vaizduojami kaip neva "pilietinis karas"
              Iš viso to iš dalies galima sutikti tik su šita fraze - jei kažkokie savanaudžiai surašė sau patogius žemės kilnojimo įstatymus, tai yra turtiniai, o ne tautiniai ginčai. Kad pralaimėdavo dažniau kažkuri visuomenės dalis, tai irgi tik pralaimėti turtiniai ginčai.
              Jei tie piliečiai reiškia nepasitenkinimą už savo virtuvės ribų - jau tautiniai ginčai.

              Comment


                Parašė andyour Rodyti pranešimą
                Mintis aiški ir puiki. Kaip žinome, Lietuvos lenkai nėra tikrieji lenkai. Dažnas jų net nesusikalbėtų su tikraisiais lenkais. Apskritai, kultūriniu požiūriu jie tikriausiai nieko bendro ir neturi su Lenkija. Net neteko girdėti, kad jie tapatintų save su Lenkijos nacija. Senesnioji karta atokesniuose rajonuose gyvena visiškoje izoliacijoje. Jaunesnioji karta dažnai šalinasi tos senesniosios kartos. Kai kurie neigia, kad jie patys yra lenkai, kad ir kokie jie lenkai bebūtų. Apskritai, kiek teko sutikti tos jaunesnės kartos, santuokos ir draugystės yra mišrios.
                Čia tokia mano patirtis, bendraujant su jais.
                Na aš nesutinku. Manau, jog Vilnijos lenkų bendruomenė, bent jau kaip rodoma visuomenėje, išnaudoja savo lenkiškumą kaip atsvarą lietuviškumui, o iš to išplaukia galimybės užtarimo ieškoti Varšuvoje ar Kremliuje. Vienąkart žiūrėjau laidą Kultūrų kryžkelė per LRT Kultūrą, na ir ten buvo siužetas lenkų kalba. Buvo rodomas siužetas apie Jono Pauliaus II vizito Lietuvoje metines, tai rodė ir jo vardu pavadinta lenkakalbę mokyklą, ir Aušros vartus. Ką galiu pasakyti - tokiose šventėse svarbiausias atributas yra lenkiška vėliavėlė arba Lenkijos vėliavos spalvų juosta. Ką noriu pasakyti, tai kad ar Lietuvos lenkams trūksta to lojalumo Lietuvai, ar jie nori palaikyti priešpriešą, ar iš tikrųjų jaučiasi diskriminuojami. Aš neatsimenu, ar čia, ar aš kitur skaičiau straipsnį apie Suomijos švedus. Tokia santarvė turėtų būti ir Lietuvos siekiamybė (tik be antros oficialios kalbos įteisinimo). Aišku, čia išsakytomis mintimis nieko neapsprendžiu apie individualius žmogaus nusistatymus.

                Comment


                  Parašė Gnoss Rodyti pranešimą
                  Tokia santarvė turėtų būti ir Lietuvos siekiamybė (tik be antros oficialios kalbos įteisinimo). Aišku, čia išsakytomis mintimis nieko neapsprendžiu apie individualius žmogaus nusistatymus.
                  O lenkų kalbos tikrai galėtų mokyti kaip antrosios užsienio lietuviškosiose mokyklose.

                  Comment


                    /\ Gal nereikia tos demagogijos apie Padniestrę, Sileziją, latgalius, Suomijos - Sovietų pasienį 1939 m.
                    Tiesiog apgailėtinai atrodo - negi nėra kitokių argumentų.

                    Kai minima istorija, prašom nenukrypti į viepusiškumą.
                    Jei kalbama apie visiems žinomas lenkų "retorsijas" tarpukariu, tai gal reikia prisiminti, kad mažumos tarpukaryje buvo perskiojamos abiejose sienos pusėse.
                    Jei prisimenami ukrainiečių persekiojimai, tai nereikia užmiršti ir 1943 m. Volynės.

                    Po to 20-mečio, kuris buvo tautinėje politikoje nelabai sėkmingas (galima pavadinti ir stipriau) lenkai savotiškai pripažino tautinių mažumų politikos fiasko ir po karo net jų komunistai padarė išvadas. Jei norisi sukelti sau emocijas, tai beveik kiekvienam teiginiui pailiustruoti iš istorijos galima surasti citatų, dokumentų ir pan.

                    Grįžtant prie dabarties realijų, ta istorija su žemės perkėlimais nėra labai stiprus reikalas. Įsivaizduokime, kad tas pilietis būtų dėl žemės reikalų nuvažiavęs skųstis ne į Maskvą (jei jis ten išvis važiavo), o į Strasbūrą - ir ką tuo klausimu galima būtų pasakyti?

                    Comment


                      Pirmadienį, kone šv. Kalėdų išvakarėse, Seimas svarstys vadinamąjį Tautinių mažumų įstatymą, kurio priėmimas – tiesus kelias į dvikalbystės įtvirtinimą Lietuvoje.
                      Šį įstatymo projektą į Seimo plenarinių posėdžių salę prastūmė Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) savo atstovo, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko Leonardo Talmonto rankomis, talkinant konservatoriui Mantui Adomėnui, socialdemokratei Rimantei Šalaševičiūtei, tvarkietei Onai Valiukevičiūtei ir darbiečiui Sergejui Ursul.
                      http://www.ekspertai.eu/konservatori...e-dvikalbyste/

                      Comment


                        Penktadienį ryte šeši Lenkijos piliečiai išsityčiojo iš Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos - ją panaudojo kaip skudurą sniegui valyti.

                        Vaikinai Rasų kapinėse Lietuvos Respublikos valstybės vėliava valė sniegą nuo J. Pilsudskio paminklo.
                        http://www.delfi.lt/news/daily/crime...#ixzz2oCMOHE3w

                        Comment


                          Lenkų fantazija toliau išneša tokių šlykščių dalykų, kad net ir norėdamas nesugalvočiau. Neįtikėtinai parazituoja jie. Kokia dar dvikalbystė, kai jų vos keli procentai Lietuvoje? Latviai su estais turi trečdalį rusakalbių ir tie po šluota tyliai sėdi, o čia... Vis negerai, vis skraudžia vargšus. Išvis tos lenkų/rusų mokyklos normaliose šalyse yra nesuvokiamos ir net neegzistuoja, o čia tai egzaminai negeri jiems, tai lentelių nėra, tai dar kas... Tegul pasižiūri kiek svajonių šalyje JAV yra lenkiškų mokyklų. O gi lygiai nulis! Kiek pasų su lenkiškiškais užrašais. Irgi nulis! Va jiems ir demokratija!
                          Ir išvis, kokias nesąmones ten su Lietuvos vėliava išdarinėja? Kada lietuviai valė su lenkų vėliava kokių nors sovietų karių kapus Varšuvoje? Neįtikėtina! Pagauti tokius ir viešųjų darbų duoti su skuduru Lietuvos paminklus šveisti prie minusinės temperatūros!
                          Man vat vis kyla klausimas: ar lenkai iš tikrųjų yra tokio bjauraus charakterio, ar čia tik kokie rusų saugumiečiai samdo visokius ilgaliežuvius, kad jie kiršintų tautas? Kiek gyvenime su jais yra tekę susidurti, tai žmonės kaip žmonės, bet ką tie jų politikai šneka, kaip elgiasi futbolo fanai atvažiavę ar dar kokie tikrąją to žodžio prasme iškrypėliai net baisu išgirsti.
                          Paskutinis taisė Vilnietis1; 2013.12.22, 12:10.

                          Comment


                            Vėlgi būtų įmanoma viską praleisti, bet ne, reikia milžiniškos reakcijos, tulžingų pasvarstymų ir tautiškų pykčio priepuolių. Visąlaik atsiras girtų idiotų, kuriems magės pirštus ką nors pridirbti, sukiršinti ir taip toliau.

                            Comment


                              Parašė Gnoss Rodyti pranešimą
                              Vėlgi būtų įmanoma viską praleisti, bet ne, reikia milžiniškos reakcijos, tulžingų pasvarstymų ir tautiškų pykčio priepuolių. Visąlaik atsiras girtų idiotų, kuriems magės pirštus ką nors pridirbti, sukiršinti ir taip toliau.
                              Nu tie lenkų seimo nariai nėra girtuokliai, bet jų požiūris lygiai toks pat. Kai nori padaryti, kad dauguma taikytųsi prie mažumos, tai kaip galima praleisti tai pro akis?

                              Comment


                                Visvien nemanau, kad reikia iškelti tokius mažmožius. Policija nubaus, ir viskas. Bet ne, atsiranda tokių patriotų, kurie sugeba paduoti žmones į teismą dėl netinkamos himno interpretacijos. Pagal juos geriausia būtų kad ant kiekvieno kampo kabėtų vėliava, herbas ir dar rūpintojėlis.. Todėl ir pučia tokius burbulus.
                                Dauguma taikystųsi prie mažumos? Mane juokina pasakymai apie visokius de facto Lietuvos padalijimus ir taram param...Kam reikia visuomenę gąsdinti visokiais baubais? Galbūt pagal nekurius jau vaikus mokyti gimtosios kalbos yra nusikaltimas. Aš nepalaikau LLRA pozicijos dėl įstatymo, bet visokiausiems "apžvalgininkams" rašyti tokius niekus? Jiems matomai vis dar vaidenasi Armija Krajowa ir tautų vado Pilsudskio šmėkla. Truputį daugiau santarvės būtų neprošal...

                                Comment


                                  Parašė Gnoss Rodyti pranešimą
                                  Vėlgi būtų įmanoma viską praleisti, bet ne, reikia milžiniškos reakcijos, tulžingų pasvarstymų ir tautiškų pykčio priepuolių. Visąlaik atsiras girtų idiotų, kuriems magės pirštus ką nors pridirbti, sukiršinti ir taip toliau.
                                  Galima tylėti, galima tylėti visalaik, bet ar nuo to kažkam geriau pasidarys? Gyvenam ne sovietmečiu- žiniasklaida laisva, nori-rašo, nenori-nerašo; kitavertus vienas sovietiškumo bruožas liko, bandyti ignuoruoti provokacijas. Čia yra eilinė šovinistinė akcija, ją atliko idiotai, kurių intelekto koeficientas nesiekia, kai kurių vaikų intelekto koeficiento, bet jeigu ramiai viską praleidinėti pro ausis, ateis laikas, kai ne tokie kvaili lenkai ateis ir ims plėšyti visas trispalves Vilniaus mieste, o paskiau skųsis, kad juos vargšus skriaudžia. Geriausia ką mes galime padaryti ir yra kalbėti, nes patys lenkai pamatys, kad jų tautiečių elgesys mūsų atžvilgiu yra neadekvatus ir nepateisinamas. Gal vienas, kitas pranešimas pasieks ir Lenkiją, gal ten žmonės susimąstys, kas vyksta ir kas kalbama.
                                  Lažinuos- 2017 metais Lietuvos gyventojų skaičius didės.

                                  Comment


                                    Parašė Gnoss Rodyti pranešimą
                                    Visvien nemanau, kad reikia iškelti tokius mažmožius. Policija nubaus, ir viskas. Bet ne, atsiranda tokių patriotų, kurie sugeba paduoti žmones į teismą dėl netinkamos himno interpretacijos. Pagal juos geriausia būtų kad ant kiekvieno kampo kabėtų vėliava, herbas ir dar rūpintojėlis.. Todėl ir pučia tokius burbulus.
                                    Dauguma taikystųsi prie mažumos? Mane juokina pasakymai apie visokius de facto Lietuvos padalijimus ir taram param...Kam reikia visuomenę gąsdinti visokiais baubais? Galbūt pagal nekurius jau vaikus mokyti gimtosios kalbos yra nusikaltimas. Aš nepalaikau LLRA pozicijos dėl įstatymo, bet visokiausiems "apžvalgininkams" rašyti tokius niekus? Jiems matomai vis dar vaidenasi Armija Krajowa ir tautų vado Pilsudskio šmėkla. Truputį daugiau santarvės būtų neprošal...
                                    Kol tylėsim, tol patys lenkai į tokius dalykus nereaguos ir laikys tai norma. Lenkų požiūris į mūs nesikeis, kol jie patys nežinos kaip elgiasi jų tautiečiai Lietuvoje.
                                    Lažinuos- 2017 metais Lietuvos gyventojų skaičius didės.

                                    Comment


                                      Parašė Gnoss Rodyti pranešimą
                                      Vėlgi būtų įmanoma viską praleisti, bet ne, reikia milžiniškos reakcijos, tulžingų pasvarstymų ir tautiškų pykčio priepuolių. Visąlaik atsiras girtų idiotų, kuriems magės pirštus ką nors pridirbti, sukiršinti ir taip toliau.
                                      Kai negauna deramo atsako, tai vis labiau įžūlėja. Šalį valdytų ne parsidavėliai, tai tokių dalykų nebūtų, o jei kokie nors šovinistai išsišoktų, tai bananų gautų ir zonoje sėdėtų.

                                      Comment


                                        Parašė Aleksas666 Rodyti pranešimą
                                        Čia yra eilinė šovinistinė akcija, ją atliko idiotai, kurių intelekto koeficientas nesiekia, kai kurių vaikų intelekto koeficiento.
                                        Būtų gerai, kad žiniasklaida taip ir pateiktų. Gal net aprašytų situaciją išsamiau. Čia ne tik Vilniaus lenkams(kultūringiems) gėda, bet ir pačiai Lenkijai, kaip įsivaizduoju. Ir tai turėtų būti paminėta. O ką Lenkijos vyriausybė mano apie tokius reiškinius?

                                        Comment


                                          Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                          Kai negauna deramo atsako, tai vis labiau įžūlėja. Šalį valdytų ne parsidavėliai, tai tokių dalykų nebūtų, o jei kokie nors šovinistai išsišoktų, tai bananų gautų ir zonoje sėdėtų.
                                          Yra toks dalykas kaip diplomatija. Čia buvo tiesiog provokacija, jie patys kažin ar taip sugalvojo. Nes nuo to santykiai su jų bendruomene bus tik blogesni.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X