Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Šiaip nesąmonės ir kliedesiai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    O toks forumietis kaip Tomizmas, kaip jūs įvertintumėte mano šeimos scenarijų? - nežinau kiek skaitėte mano aktualijas, bet esmė tokia, kad močiutė mus užkniso su savo perdėta kontrole (prieš tai dar buvo apsileidęs senelis), tai mes su mama staigiai ėmėme ir pabėgome į kitą rajoną, nė nepasakę jai, kur išsikraustome. Pradžiai močiutė pirmesniais metais dar skambindavo, dabar gal jau lyg ir susitaikė, kad mes nebegrįšime - tą seną butą ir patys pardavė... Mama iki šiol griežtai nerekomenduoja man bendrauti su močiute, nes tuomet teigia besijausianti nesaugi, nes sužinojusi kur esame, pradės mus sekioti (lygiai kaip ir aš tą klasioką), o su seneliu šiek tiek leidžia, jis pagrinde mane išlaiko pinigais.
    Tomizmas, gi jūs kaip tik baisėjotės, kai per karantiną kai kurie tik ir laukė, kol jų tėvai numirs, kad galėtų greičiau pasidalinti palikimą. Jums kaip tradicinės šeimos šalininkui, dažnai mėgstančiam lankytis jų namuose kaip tik tai atrodė nesuprantama ir paties mintis buvo maždaug "tai bendraaaukit, kol jie dar gyvi, džiaukitės, kad jie dar yra" ar panašiai...
    Paskutinis taisė Kristupas0220; 2023.06.11, 13:03.

    Comment


      Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

      Panašiai tik ne pažįstami o tiesiog grūdų pirkėjai/perdirbėjai.
      O aš įsivaizdavau, kad tie supirkėjai - tai ofisinio tipo ir išvaizdos žmonės - su smokingu, su kaklaraiščiais. Gi tie, kur atvairuoja traktorių su grūdams paruošta priekaba, nė iš tolo neatrodo taip.
      Ar aš gerai, tik kokių 2020 m. vasarą, kai mano galvoje atgijo susidomėjimas savo kaimu, žiūrėdamas vaizdelius su kombainais supratau, kad javų stiebus nupjauna visai ne tie ploni pailgi "dantukai" sumontuoti ant 5 metalinių strypų, kurie sudaro vadinamąjį "kederį", bet iš tikrųjų patys peiliai slepiasi tarp tų palei žemę slenkančių šakių. O tie plonyčiai pagaliukai pasirodo yra tik lenktuvais vadinami. Na tokios į priešingas puses slankiojančios dildės, kurios greitai lakstydamos viską nukarpo? Nes kai pasižiūri į bet kurį lauką kątik po kūlimo - nė vieno nenupjauto stiebelio, visas laukas lygus, skirtingai nei mano minėtas smulkintuvas, kur viena kita styranti smilga vis dar styro ant lauko. O aš ir stebėdavausi, kaip tie lenktuvai, kurie yra itin ploni, o tarp jų - net kelių centimetrų tarpas - kaip jie gali taip švariai nupjauti visą lauką, nepalikdami nė vieno? Pasirodo, patį nupjovimą atlieka visai kitoje vietoje esantys mechanizmai, o tie iš tolo aštrūs atrodantys "peiliai" viso labo atlieka tik javų sugaudymo funkciją.
      Kažkada dar mokyklos laikais sapnavau tokį bausmės vykdymą, kuris mano mintyse įgijo "riešų kūlimo" pavadinimą - t.y. labai sunkias nusikalstamas veikas padarę žmonės paguldomi lauke ant nugaros ir laiko iškėlę rankas į viršų, ir link jų važiuoja kombainas - taip, kad žmogus gulėtų per vidurį tarp abejų ratų - savo ratais mašina pačių žmonių nekliudytų, tačiau virš jų praslenkanti važiuojančio veikiančio kombaino pjaunamoji ties riešu nukerta jų plaštakas.

      Comment


        Parašė Kristupas0220 Rodyti pranešimą

        O aš įsivaizdavau, kad tie supirkėjai - tai ofisinio tipo ir išvaizdos žmonės - su smokingu, su kaklaraiščiais. Gi tie, kur atvairuoja traktorių su grūdams paruošta priekaba, nė iš tolo neatrodo taip.
        Įmonės vadovai gal taip ir atrodo kartais, o pasamdyti vairuoti traktorių paprastai taip nesirengia.

        Comment


          Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

          Įmonės vadovai gal taip ir atrodo kartais, o pasamdyti vairuoti traktorių paprastai taip nesirengia.
          O kaip tie į priekabą išpilti grūdai vėliau virsta duona? Būdamas mažesnis manydavau, kad vežama į artimiausią vėjo malūną - na tą, kur su plačiais sparnais, senovinį. Bet tokių nedaug belikę, tad vėliau išvis ėmiau nebesuprasti nieko. Yra kažkokie elevatoriai. Bet kaip ir kas iš jų tuos grūdus paima ir kaip sumala, kol galiausiai jie virsta maisto produktu?
          Nors vasaromis kaime praleisdavau nemažai laiko - esu buvęs pavėžėtas ir su realius darbus laukuose dirbančia technika, tačiau nė nesusimąstydavau paklausti, kas tie žmonės, kurie mistiniu būdu susižino, kad yra kuliama ir privairuoja savo priekabą grūdams išpilti, bei būdavau šventai įsitikinęs, jos stiebus iš tiesų nupjauna tie plonyčiai pailgi aplink savo ašį besisukantys "dantukai" ir nė nepagalvodavau apžiūrėti ir arčiau ties po kederiu esančiomis "šakėmis".

          Comment


            Parašė Kristupas0220 Rodyti pranešimą

            O kaip tie į priekabą išpilti grūdai vėliau virsta duona? Būdamas mažesnis manydavau, kad vežama į artimiausią vėjo malūną - na tą, kur su plačiais sparnais, senovinį. Bet tokių nedaug belikę, tad vėliau išvis ėmiau nebesuprasti nieko. Yra kažkokie elevatoriai. Bet kaip ir kas iš jų tuos grūdus paima ir kaip sumala, kol galiausiai jie virsta maisto produktu?
            Dabar malūnai būna be sparnų, nes energija ateina elektros laidais o ne iš vėjo.

            Comment


              O kodėl, kai sukčiai apgaulės būdu išvilioja pinigus, tai palieka tave lyg 0:0 eur? Galėtų palikti bent koki apčiuopiamą sumą, kuria galėtum disponuoti... Iš kur gauti naujų pinigų, kai sukčiai iš kortelės iššluoja absoliučiai viską? Jaučiu psichiatrijos ligoninė - viena iš kelių vietų, kur visai realu atsidurti po tokio streso.
              Policininkas, gydytojas, mokytojas - kokį klausimą galima užduoti visiems šiems trims? Ogi "kiek žmonių nuvirkdei per savo karjerą?" Pirmasis - surašytų protokolų skaičiumi, antrasis - siuntimu į griežtesnio rėžimo ligoninę (pvz. Vasaros 5), trečiasis - įrašytų vienetų, kurių dėka nebuvai prileistas prie egzaminų ir neįstojai į norimą specialybę.
              Kada vėl bus pašalintas Globalus? TIME?
              Ką gali reikšti frazė "paleisti mokinį vėjais"? Ogi įrašyti nepatenkinamą pažymį, pamenu kaip 10 kl. lietuvių k. mokytoja Raimonda įrašė vienetus 4 mokiniams - Ugnei, Gabrielei, Ramintai ir Darjušui (ne Lavrinovičiui), už tai, kad jie neatliko namų darbo - parašyti pastraipą apie meilę savo gyvenime. Tuo metu nagrinėjome Algio Greitai taip nekenčiamos poetės S. Nėries kūrybą. Nes įrašant nepatenkinamus pažymius, mokytojai tarsi mintyse sako "man negaila jūsų"
              Atsimenu kaip 8 klasėje Aleksas su Mantu ėjo muštis į kitapus mokyklos esantį miškelį, kur neseniai buvo rašyta, kad renkasi įžymiausi Šeškinės narkomanėliai. Tai viskas buvo suplanuota minučių tikslumu. Paskui jiedu grįžta, ir kažkas iš stebėjusių klausia šypsodamasis:
              - Nu, Mundi, prasileeeeidai!
              O ten iš mūsų kaimo tas į vestuves išsiruošęs Dalius, kur mano močiutė aikčiojo "Su kokiais puošniais batais", tai puošnūs aš taip suprantu reiškia juodus lakuotus trumpus batus, o ne plastmasinius, įvairiomis spalvomis išmargintus aulinius guminius botus?
              Kodėl taip buvo džiaugiamasi, kad Lietuvą čia kažkada pasiekė dujos ar tai traukinys, aplenkęs chuilostaną ir vykęs per Turkmėniją? Juk Turkmėnija irgi nėra demokratiška šalis - gi ten ir turizmą riboja. Kodėl tuomet naudotis pro tą šalį tranzitu prakeliavusiomis dujomis ar traukinio atvežtais daiktais galima naudotis paprastai - norint prie jo prisiliesti jokių vizų prašyti nereikia, o vat jei panorėsi ten nuvykti - teks eiti varginančias procedūras.
              Sapnavau šiandien vieną savo kaimyną - kad sėdėjau lauke aukštai ant specialiai pastatyto bokšto, o jo šuo ant manęs sulojo ir pašoko neįtikėtinai aukštai, labai norėjo mane pasiekti - būtų mano koja nuleista metru žemiau - tas šunėkas garantuotai būtų krimstelėjęs. Tada tas kaimynas jam sako "Fu, ateik!"
              O ta mūza Kurvilaitė, gydžiusi p. Zarrazzą, ten tikrai tokia daktarė buvo, ar čia išgalvota? Dar buvo minėta kažkokia Tarkutė, tai vienoje durnynėje iš tiesų dirba tokia Tarutė P.
              Paskutinis taisė Kristupas0220; 2023.06.13, 14:05.

              Comment


                Kaži kaip gyvena ta mokytoja Danutė Pašakinskienė (ar Pakašinskienė), katra Kuršėnuose mirtinai partrenkė 10 metų mergaitę? Arba ten kažkokia Zita Sorakienė iš Kauno, kur irgi kažkokį mažą vaiką partrenkė ir net neatsiprašė, o vaikas guli ligoninėje vos gyvas. liutass manau turėtų žinoti, jis gi iš Kauno, o apie jį sklando tokie pusiau mitai, kad ten visi vieni kitus pažįsta. Kas įdomiausia - abiejų moterų pavardės yra -ienė, kas rodo, kad jos ištekėjusios. Kaži ką galvoja jų sutuoktiniai apie tokias mirtinas nuodėmes? Ar negalėtų tuomet vyras už savo žmoną atsiprašyti? Kaip, kad negauti bano forume, reikia vertinti A. Čekuolio asmenybę - labiau teigiamai ar neigiamai? Jis gi toks prieštaringai vertinamas...
                Už ką dauguma taip nemėgsta konservatorių? Ką jie blogo padarė Lietuvai? Man už juos norisi balsuoti vien dėl jų logotipo, kuri yra gražus. Tas į priekį sklendžiančio paukščio siluetas, o dar partijos pavadinimo sudedamoji dalis - Tėvynės sąjunga, aiškiai rodo, kad jie yra už Tėvynė, ir jos neatiduos jokiems okupantams.

                Comment


                  Aš dar kai buvau pradinukas ir vogčiomis, bijodamas būti sumindytas it ant vieškelio padėtas rukolos lapas su pono Radzevičiaus kombainu Niva SK-5, užsukdavau į dičkių koridorius, tai mačiau mokytojų ir kabinetų sąrašą, tai ar tik nemačiau kažko panašaus į:
                  Lietuvių kalbos Zakruškina A. Simonjeva
                  Man buvo šokas - kaip valstybinės kalbos gali mokyti moteris su tokiu antivalstybiniu vardu bei pavarde.
                  Ši valdžia dar ne pati blogiausia - taip, daug kas priešinosi pandemijos valdymo priemonėmis, susipykimo su Kinija dėl vertybinės politikos, partnerysčių ir pan., bet mano nuomone, pati blogiausia valdžia bus ta, kuri sukurs įstatymą, kuriuo vadovaujantis, bet kuris LR pilietis galės teisėtai pareikšti pretenzijas į kito LR piliečio turto objektus: būstą, mašiną, žmoną, lėktuvo skrydžio bilietus, vertybinius popierius ir pan. Va čia tai tikrai ne gyvenimas kiekvienam. Aš tai jau žinau, į ką reikščiau pretenzijas - tai būtų viena nuošaliausių sodybų Lietuvos kaime, kur net nesu matęs iš arti - nesakysiu rajono ir seniūnijos, bet jos adresas yra Beržų g. 2.
                  Ir kas žiauriausia - visų Lietuvos registracijos automobilių numeriai atrodo vienodai - tos ES žvaigždutės mėlyname fone man yra kaip civilizacijos simbolis, nepaisant to, kad jomis ženklito automobilio gyv. vieta gali būti tokiame užkampyje, kaip kad mano kaimas - atrodo, pažiūrėjus į plokštelę nepasakysi, kad jos savininko adresas gali būti visiškai sunkiai pasiekiamoje glušynėje - ir iš tiesų, baisu pagalvojus, kiek daug kasdien Vilniuje riedančių automobilių valdytojų registruotas adresas yra kitoje savivaldybėje, nei šiuo metu rieda automobilis. Man ne mažiau jaukiai, kaip tą vaikystėje girdėtą Šarkaičių kaimą, esantį Širvintų r., Gelvonų sen., mistifikuoja rudos spalvos Honda Accord automobilis, kurio numerio skaičiai buvo 071, o raidės - trys vienodos, kurios yra lygiai kaip gruodį mano minėto Florencijos miestelio mero* Nardelos vardas. Tai pravažiuojant Žirmūnų g. pro vadinamąją Minsko IKI išgirdau PYP PYP PYP PYP, tai pakol perėjau gatvę, priėjau, pakol paskambinau 112, dar policija gavo mano iškvietimą, pakol pabandė susisiekti su juo, tai kai pasakė, kad anas nekelia ragelio, užklausiu retoriškai, sakau, "pareigūnai, nors jūs ir neturėtumėte man teisės atskleisti, kur jis gyvena, bet jei čia kažkur netoli, tai užbėgčiau pats pas jį pranešti kas atsitiko", tai budėtojas man "Oj, ne, ne, galiu pasakyti tik tiek, kad ne Vilniaus mieste". Ir tąakimirk` man tai buvo tik eilinis nuotykis, tačiau prabėgant vis daugiau laiko aš vis labiau stengiuosi rasti atsakymą į klausimą, į kurį, net ir turėdamas pažįstamų policijoje, vargiai išsiaiškinsiu - kurgi yra tas paslaptingasis "ne Vilniaus mieste". Man pirma mintis pagal skardų numerio raidės skambesį buvo Trakai, paskui ėmiau galvoti apie Vilniaus rajoną, nes jeigu būtų registruotas visai kitame Lietuvos gale, gal pareigūnai būtų atsakę dar kaip nors originaliau, o tas pasakymas, kad "ne Vilniaus mieste", tai man atrodo, kad žmogus taip sako, kai turi omenyje, kad ne pačiame Vilniuje, bet kažkur jo apylinkėse. Galvoju, gal čia dirba kažkur netoliese ir dėl to neatsiliepia. Bet tai kodėl tuomet aš kiek daugiau važiuoju pro tą vietą, jo ten nebematau? Gal į svečius pas kažką būna? Pasišoviau kažkada ateity, turėdamas laiko apvažiuoti visus įmanomus Lietuvos kaimelius kaip koks Romas, tik be fotoaparato, pakol aptiksiu kur nors numestą tą skarbonkę su šlamštine signalizacija. Bet su autobusais sunkiai apkeliausi, reiktų nusipirkti savo mašiniuką, bet tokia medžioklė, skirta vienam konkrečiam automobiliui, bijau, kad gali trukti ir 40 metų, o be to, per tą laiką gali atsitikti taip, kad jos savininkas pakratys kojas arba bus pardavęs kam nors kitam. MedinisStrazdas , kokiu atveju jūs, sakytumėte tą abstrakčią frazę, kurią man ištarė pareigūnas - ar norėdamas pabrėžti, kad kažkur visai kitame, Vilniui tolimame LT gale (pvz. Mažeikiai, Vilkaviškis, Visaginas), ar tas "ne Vilniaus mieste" gali reikšti, kad jau už miesto administracinių ribų, bet vis tiek kažkur ne per toliausiai (tarkime, ne daugiau kaip valanda kelio nuo tos Žirmūnų IKI)? Tikrai net nežinau nuo kur pradėti šios mašinos įprastos nakvojimo vietos paiešką. Kaimo vietovėje pamatyti lengviau - mašina būna dažniausiai numesta įvažiavimo į trobą pabaigoje, mieste - po kiemus landžioti sudėtingiau. Net nežinau, į kurį Lietuvos galą krypti pirmiausia. Nebent kada nors pats sutiksiu jį ten pat, ir jei adekvatus vairuotojas, bus galima paklausti. Bet nuo mašinos tiek numerio simbolių kombinacijos, tiek modelio kažkodėl dvelkia piktu, gyvenimu besiskundžiančiu lenkakalbiu.

                  * - taip jis buvo pavadintas mokyklos garbės lentoje ant įrėminto diplomo/padėkos.

                  Comment


                    Jokiu atveju nesakyčiau, nes jie neturi teisės sakyti kur žmogus gyvena. O šiaip tai dažnai tai ką rodo jų registre prasilenkia su realybe nes žmogus bus registruotas kokiam kaime pas tėvus nors ten gal 10 metų net nebuvęs.

                    Comment


                      Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą
                      Jokiu atveju nesakyčiau, nes jie neturi teisės sakyti kur žmogus gyvena. O šiaip tai dažnai tai ką rodo jų registre prasilenkia su realybe nes žmogus bus registruotas kokiam kaime pas tėvus nors ten gal 10 metų net nebuvęs.
                      Tai man tikslios vietovės ir nepasakė, bet tas pasakymas "ne Vilniaus mieste" man kuo daugiau laiko praeina nuo to nutikimo, skamba taip paslaptingai jaukiai - ar tai labiau gali reikšti, kad kažkur itin toli, už kelių šimtų km, ar kažkur visai netoli Vilniaus ribos, kažkur apylinkėje, kur gal ir miesto autobusai važiuoja, pvz. Riešėje arba Mickūnuose? Dabar net nežinau, nuo kurios pusės pradėti naršymą. Taip pat, jei pasakė, kad ne Vilniaus mieste, tai reiškia, jog tuomet R. Šimašiaus vadovauta savivaldybė atkrenta, lieka 59 likusios. Tuomet aš galvoju - visų tų 59 savivaldybių merai savaip faini, visi nuotraukose besišypsantys, ir vat kažkurio iš jų valdomame administraciniame teritoriniame vienete gyvena tas pilietis su bjaurų signalizacijos garsą turinčia mašina. Aišku, meras gi kaip ir nekaltas dėl to. Bet kadangi tos mašinos daugiau kiek pro ten važiuoju, nebematau, reikia daryti prielaidą, kad greičiausiai žmogus ten kažkur ir gyvena, o čia į Vilnių buvo užklydęs atsitiktinai. Beje, pasikeitus oficialiai deklaruotai vietai, reikia informuoti Regitrą, kad išduotų naują registracijos liudijimą. Nebent ten kažkoks studentas. Bet man tikrai kraupiai skamba visos adreso sudedamosios dalys, kuomet kai gyveni kaime, tai nurodomas ne tik rajonas, bet ir seniūnija! Čia gal, kad atskirti, nes būna, vienoje savivaldybėje būna net keli kaimai tokiu pačiu pavadinimu. Pvz. ta mano kaime minima atodanga, esanti kitame upės krante, tai jei ten formaliai prisideklaruoju, o po kiek laiko noriu įsiregistruoti mašiną, tai mano adresas skambės kraupiai: Kunigiškių k., Jonavos r., Upninkų sen. Ir Regitriniams neįdomu, kad tu ten realiai negyveni - kaip man aiškino, duomenys apie transporto priemonės savininko adresą registracijos liudijime atvaizduojami automatiškai iš Gyventojų registro, nieko pačiam pasakinėti kur gyveni nereikia, t.y. tau atėjus prie langiuko, jie įsiveda į kompiuterį tavo vardą/pavardę, asmens kodą ir pagal tai, ką duomenų bazė jiems išmeta, tą ir įkala tau į grafą "Transporto priemonės valdytojo adresas". Esu pasiūlęs Regitrai vietoje Vyčio, per vidurį klijuoti miesto, kuriame registruota mašina, herbą. Pažadėjo atsižvelgit į mano pasiūlymą. Manau herbas būtų ir gražu, ir tokia kaip nebyli informacija apie mašinos registracijos vietą.
                      Bet vis tiek - ar frazę "Ne Vilniaus mieste" jūs naudotumėte labiau tuomet, kai kalbate apie itin tolimą Vilniaus atžvilgiu vietovę (pvz. pajūris), ar kaip tik, kad "formaliai ten, kur jau už miesto ribų", tačiau ta gyvenvietė vis tiek prisišliejusi prie pat miesto ir žmonės iš jos kasdien skraido dirbti į Vilnių, pvz. Zujūnai?
                      Turiu pasidaręs tos mašinos nuotrauką ir atsidaręs, žiūrėdamas po kelias minutes į ją, bandau joje įžvelgti nematomus ženklus, parodysiančius, kur ji registruota. Beje, kai ji užpypsėjo, mano kelionės tikslas buvo ne kas kita, kaip universitetas, kur eidavau pasižiūrėti, ar stovi to buvusio klasioko mašina, ar lanko paskaitas.
                      Paskutinis taisė Kristupas0220; 2023.06.14, 13:13.

                      Comment


                        Šiąnakt į JUDU nusiunčiau paklausimą, kurio įsivaizdavimą esu aprašęs "forumiečių kūryboje", tik dar kiek pakoregavau, papildžiau. Kaip manote, ar man atsakys?

                        Sveiki,
                        norėčiau, kad kuo tiksliau papasakotumėte, kaip vyksta dialogas tarp kontrolieriaus ir nusižengėlio tame zuikių autobusiuke. Čia turiu omeny situaciją, jei keleivis per daug nesipriešina ir pripažįsta padaręs pažeidimą. Nuo ko pradeda pokalbį jūsų specialistai, gal juos apmokydami esate nurodę, kokias konkrečias frazes, klausimus turi užduoti, ko paprašyti ir panašiai? Kas kiek laiko ieškote naujų kontrolierių? Turbūt kažkuriuo metu, kuomet kabinete juos mokote, tikriausiai padalinate visiems tokius lapus - prašymo formas, kuris bus teikiamas Informatikos ir ryšių departamentui, su prašymu suteikti prieigą prie ANR? Ar normalu, kad priimate ir žalingą įprotį - rūkymą, turinčius asmenis? Turiu vieną tokį kaimyną, vaikštantį su JUDU simbolika paženklintas striuke, vairuojantį 529-ąjį MCG`ą ir negana to, dar turi merginą, užuot gyvenęs vienas (BMW). Kas baisiausia, tai, kad šio automobilio savininkas yra visai kitas žmogus, o šis jaunuolis tik naudojasi juo, t.y. patikrinus duomenų bazę, jo gyvenamoji gatvė tikrai ne Oršos, ir dar klausimas ar išvis Vilniuje.
                        Iš anksto pasakau, kad pats visados sąžiningai žymiu bilietą ir pats norėčiau sulaikyti ir nepaleisti tų, kurie gudrauja su bilietų žymėjimu. Atsižymėjęs kortelę mėnesinį bilietą dar palaukiu kelias dienas, ir tik tuomet sėdu važiuoti į transporto priemonę, pakol informacija apie mano bilieto galiojimą nueina į JUDU savitarną.
                        Žemiau prisegu savo sukurtą kontrolierės, rašančios protokolą ir keleivio, dialogą , įsivaizduoju, kad situacija viduje atrodo maždaug taip:

                        Genė ir Lukas in the Raudonasis autobusiukas

                        Buvo, sakykime, kokių nors 2019 metų gegužės 2 diena, ketvirtadienis. 11 klasės moksleivis Lukas važiuoja 6 maršruto troleibusu nuo Vinco Kudirkos aikštės iki savo namų, visai šalia Žirmūnų žiedo. Troleibuso garažinis numeris - 1562. Ir Lukui troleibusas yra tik būdas nusigauti iš taško A į tašką B, o ne gyvenimo būdas, kaip kad kokiam nors Kristupui. Lukas nežino didingos šios mašinos istorijos - kad 1562 ilgą laiką važinėjo 19 maršrutu, o jį pastoviai vairuodavo toks Aleksandras B. Praėjus keliems metams, įvykus mėtymams per įvairius maršrutus, šiandien 1562 dirba 6 maršrutu. Už vairo - pagyvenusi tetulė vardu Ana. „Gerbiami keleiviai, prašome paruošti bilietus kontrolei“ - nuskamba grėsmingas pranešimas, kuomet ponia Ana, privažiavus stotelę „Pramogų arena“, pamato kontrolės ekipažą ir blokuoja komposterius. Keleivį Luką kone prakaitas išmuša „Pala, pala, ar mano bilietas galioja, nepamenu, kada ten tiksliai baigtis jo galiojimas turėj..“
                        - Bilietą pateikite prašome! - grėsmingai ištaria kontrolierius brigadininkas Cementas Bobrovičius
                        - Nežinau, man atrodo pasibaigęs bus - tari jis, tiesdamas tą prasmirdusią vilniečio kortelę.
                        „Tinnnkt“ - išmuša pono Bobrovičiaus bilietų skaitytuvas, o minėtas garsas ir parodo, kad kortelė tuščia.
                        - Reikės išlipt! - ramiai, bet užtikrintai pasako jis
                        Tas nieko nesakęs, klusniai išlipa. Cementas palydi iki raudonojo autobusiuko. Atidaro duris ir įgrūdęs jį į vidų, nueina atgal. Tenai prie kompiuteriuko sėdi kontrolierė ir šiaip gera gyventoja Genovaitė, pildanti protokolus.
                        - Prisėskite ten kur nors, luktelėkite - taria ji, tuo pat metu į pabaigą pildydama protokolą Kaziui S. Jis supranta, kad pažeidė taisykles, nes nors buvo pasipildęs kortelę, bet jos neaktyvavo iškart, norėjo dar biškį „patempti“, t.y. pavažinėti nemokamai.
                        Tuo metu Lukas, pirmą kartą patekęs į tą paslaptingąjį autobusiuką, dairosi po plačiąsias jo erdves. Žvelgia į it bažnyčioje aukštas lubas, skaičiuoja zuikių laukimui skirtas vietas, įdėmiai nužiūri ant tarnautojos staliuko sukrautą įrangą - servetėles, spausdintuvą su stora popierių, paruoštų spausdinti AN protokolus, krūva. Paties pirmo, arčiausiai į spausdintuvą beįlįsiančio lapo viršuje jau automatiškai įrašytas vienas ir tas pats straipsnis, pagal kurį asmuo bus traukiamas administracinėn atsakomybėn - 446. Tai vienintelis keleivių kontrolės „arkliukas“. Kitos institucijos taiko atsakomybę pagal daugiau straipsnių, tai jiems automatiškai prieš spausdinant reikia įvedinėti vis kitą ANK straipsnio numerį, o dabar labai patogu, visąlaik kabo įvestas tas jų taip mėgiamas 446.
                        - Prieikite jaunuoli, prašom, prisėskite - taria kontrolierė Genė K.
                        - Kas dabar bus? - kiek smalsumu dvelkiantį klausimą užduoda Lukas.
                        - Surašysim protokolą. Dokumentą asmens duokit. Ar turit?
                        - Turiu mokinio pažymėjimą...
                        - Ne, reikia tapatybės kortelę arba pasą. Nu kur būtų parašytas jūsų asmens kodas. Arba vairuotojo pažymėjimą. Bet neturit turbūt vairuotojo pažymėjimo ne?
                        - Ne. Tapatybės kortelę duosiu. Tuojaus... Prašom!
                        - Ačiū... Lukas... Morkevičius, taip? Penki nulis, nulis...
                        - Dokumentą galit pasiimt ačiū! - taria griežtoji-geroji Genė. Tuomet kompiuteryje kažką atsidaro, kelis kartus su pele cakt cakt ir mygtukus tekšt terkšt. Tuomet klausia:
                        - Pamiršote atsižymėti ar kaip?
                        - Pamiršau pasižiūrėt, kad baigėsi galiojimas ir reikėjo pasipildyti naujai.
                        - Aaa, pamiršai. Aišku. Pripažįstate padaręs pažeidimą, taip?
                        - Kaip ir jo!/?
                        - Kaip ir jo ar tikrai?
                        - Nu o yra koks nors skirtumas?
                        - Jei pripažinsite, skirsime pusę minimalios baudos, jei ne - visą.
                        - Gerai, rašykite.
                        - Mhm. Tik tak tak, tak tak tak! Cakt cakt!
                        Tuomet (ne)geroji Genutė kažką pele nuspaudžia ir sau po nosimi murma kažką panašaus į „gerai, viskas, patvirtinu, siunčiu“. Tuomet jam paklausus, pasako, kad išsiuntė (t.y. įkėlė) protokolą į Administracinių nusižengimų registrą, kur jis kabės metus laiko ir visuose valstybės registruose visos institucijos jį matys kaip pažeidėją. Tuomet sau po kojomis nuspaudžia tokį žaislinį butaforinį imitacinės paskirties pedalą ir iš spausdintuvo dideliu greičiu išlenda popierius - atspausdintas protokolas - tik šast į viršų ir linkteli į jo pusę. Peržiūrint vaizdo kamerų įrašus matyti, kaip tą sekundę, kuomet kontrolierė nuspaudžia mygtuką spausdinti protokolą - to jauno vaikino širdis tarsi suplyšta pusiau. Tai matosi iš jo veido išraiškos. Ji, negailestingai nuspausdama ANR esantį mygtuką "Registruoti AN" tiesiogine to žodžio prasme, sudaužo jam širdį. Lyg būtų padaręs didžiausią nusikaltimą - viskas, protokolas įkeltas į ANR, kelio atgal nebėra, dūšią priš*kta AN protokolu. Tuomet Genutė jį nuplėšia ir taria:
                        - Va čia pasirašykite čia... ir čia!
                        - Aišku, gerai. O kaip sumokėti tą baudą ir per kur? Jums, kaip suprantu tiesiogiai negalima?
                        - Ne, tikrai ne. Čia per banką, jei naudojatės el. bankininkyste, arba galite grynais tuose terminaluose, parduotuvėse, žinote kur būna tokie kvadratiniai, kur senjorai komunalinius ateina sumokėti, tai va ten. Mokėdami nurodykite unikalų pažeidimo kodą (ROIK`ą), jis yra va čia vat (kontrolierė rodo tušinuku į viršutiniame kairiajame kampe esantį numerį).
                        - O nieko nebus man ten teismo jokio, kur salėje posėdžiauja, laisvės nieks neatims, neareštuos.
                        - Nia nia, tikrai nia - gailestingu balsu atsako Genutė. Nebent nesumokate baudos, tuomet gali perduoti antstoliams.
                        - Be čia parašyta „administracinio nusižengimo teisena“, tikrai nesodins į kalėjimą? Nes aš bijau ten į vieną kamerą su visokiais vierchais, gaidžiais, dū**ais ir šliapomis...
                        - Baikit jūs, tikrai ne! Administracinis nusižengimas tuo ir skiriasi, kad sumokate baudą ir galite vėl toliau gyventi ir žydėti. Išgirdęs šią frazę, lauke stovėdamas-svirduliuodamas Cementas užtraukia "...Pakiltų rytmečiui Gyventi ir žydėt! Iš sutemų, iš prieblandų išeikit, uždekit naują ugnį širdyseee!
                        Neveltui sklinda gandai, kad keleivių kontrolieriai darbo vietoje šlitinėja neblaivūs ar apsvaigęs nuo kitų psichiką veikiančių medžiagų.

                        - Aišku. Tai dabar galiu iškart ir sumokėti?
                        - Taip, taip. Va čia va viršuj kampe kur yra ROIK kodas, tai mokėdamas nurodykite tą numeriuką ir viskas. Galite ir dabar, pvz. Maximoje kur būna tie terminalai, grynais arba per banką. Tiesa, pats protokolas į jūsų VMI dėžutę įkris vėliau. Dabar aš va surašiau ir išspausdinau jums protokolą, o vakare grįžus į būstinę, perduosiu visą šūsnį popieriukų kolegoms, dirbančioms ofise prie kompiuterio, kurie suvedinėja visus protokolų duomenis ir išsiunčia juos nurodytais el. paštais, tuomet jie įkris jums į VMI paskyrą, bet mokėti galite kad ir dabar, tuomet protokolui įkritus į sistemą iškart bus fiksuotas baudos apmokėjimas ir galėsite ramiai gyventi...
                        Toks keistas jausmas - patys nubaudžia, paskui patys aiškina, kaip ir kur sumokėti baudą. Panašiai kaip kad iki sąmonės netekimo sumušti žmogų, o tuomet gaivinti jį, daryti dirbtinį kvėpavimą, kviesti greitąją med. pagalbą...
                        - Tai viskas, galite keliauti! Ir nepamirškite ateityje laiku pasižymėti bilietuko - dar priduria (ne)gailestingoji kontrolierė!
                        - Ačiū, geros dienos!
                        - Ir jums taip pat, viso, laimingai!
                        Atrodo kraupokai - pradžioje vesdami į autobusiuką prilaiko, kad nesugalvotum bėgti, o išrašę baudą nesiruošia su tavim ilgiau diskutuoti apie gyvenimą - tarsi prikakoja tau į širdį ir paleidžia su gėdos (t.y. nusižengimo) dėme.
                        Išėjęs jis peržiūri amžiams išliksiantį protokolą, kuriame viskas surašyta taip, jog specialiai matytųsi hierarchija - kas yra nubaustasis, o kas užima dominuojančiojo rolę: Administracinėn atsakomybėn traukiamas asmuo, jo gyvenamoji vieta: LUKAS MORKEVIČIUS, Gyvenamoji vieta: Žirmūnų 129-843. Administracinio nusižengimo protokolą surašiusio pareigūno duomenys: GENUTĖ KARPOVIČIENĖ. Nusižengimą liudija: CEMENTAS BOBROVIČIUS. Nusižengimo esmė ir nustatytos aplinkybės: Važiavo tarp stotelių "Vinco Kudirkos aikštė" ir "Pramogų arena", ir pateikė mėnesinį bilietą, kurio galiojimas pasibaigęs, ir tuo pažeidė Keleivių ir bagažo vežimo taisykles.
                        Įdomu, ar pati kontrolierė asmeniniame gyvenime viską daro 100 procentų sąžiningai? Ar nubaustų savo vyrą, jei šis pamirštų atsižymėti? Jei Genutė namuose laiko katiną - ar jam dingus iš namų neklijuotų skelbimų ant stulpų, stotelių (kas irgi yra draudžiama Tvarkymo ir švaros taisyklių 15.4 punkte)? Jaučiu kontrolieriams grįžus iš darbo ir vakarieniaujant arba jau miegant lovoje, partneris paklausia sutuoktinio(-ės) "Kiek širdžių šiandien sudaužei?", t.y. kiek žmonių sulig tavimi grįžę namo verkia prie stalo rankoje laikydami protokolą, kurio viršuje yra žodis ROIK.


                        P. S. Kontrolierės moteriškės vardas tikras - teko skaityti ne vieną interviu su ja apie jos darbą, vyro ir keleivio - išgalvota.

                        Iš anksto atsiprašau už sugaištą laiką, bet jei netingite - atsakykite ar protokolo surašymas bei dialogas vyksta panašiai.
                        Geros dienos

                        Pagarbiai,
                        Bazilijus Sandanskis

                        Comment


                          Net nebandžiau išsiversti apie ką ši daina, bet kai pasigirsta balsas, iškart prisimenu forumo narį John ir galvoju - tai jo mėgstamiausia ar nemėgstamiausia daina?
                          https://www.youtube.com/watch?v=8FLAHF_dMYs

                          Ir kodėl aš taip ilgai nesuprasdavau, kaip taisyklingai kirčiuojamos retesnės pavardės? Pvz. kirčiuodavau ne Ždanovas, bet Ždanovas. Arba ne Dumalakas, bet Dumalakas.

                          Comment


                            Pranešimo neskaičiau. Manau Judu taip pat neskaitys.

                            Comment


                              Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą
                              Pranešimo neskaičiau. Manau Judu taip pat neskaitys.
                              Kai turėsite laisvo laiko - paskaitykite, esu j publikavęs ir temoje "Forumiečių kūryba". Šiuo kūriniu norėjau parodyti, kad kaip sako mano mama - po drabužiais, visi žmonės vienodi". T.y. tie ANK 589 dalyje nurodyti administracinius nusižengimus tiriantys ir protokolus surašantys pareigūnai - jie fiziologiškai niekuo nesiskiria nuo pažeidėjų - ir miego trūksta, ir valgyti norisi, ir lygiai taip pat eina į WC ir gal net patys kažkada kuo nors nusižengia įstatymams iš nežinojimo - pvz. dingo katė/šuo - gerai, atsispausdinsiu skelbimų ir paklijuosiu neleistinose vietose, nes taip parekomendavo Marytė AndriejievZZkienė iš Vievio. Tipo, jei kas matėte ar žinote kur gali būti - praneškite. Nu taigi katės tokios bailios, jei paeini bent žingsnį į jų pusę, jos bėga nuo žmogaus iškart, kaip ją prisivilioti ir pasaugoti?

                              Comment


                                O kaip techniškai atrodo emigracijos iš Lietuvos procesas? Na kad ir per tą 2009 m. "Šimonytės krizę"? Aš taip įsivaizduoju, kad nuvažiuoji į Vilniaus oro uostą, prieini prie kasos langelio ir sakai: - Vieną bilietuką į Dubliną prašyčiau!
                                - Į vieną pusę?
                                - Jo, jo, jo, jo, jo! (gi grįžti atgal neplanuoju - nuskrisiu, o ten vietoj jau, net nemokėdamas kalbos, susirasiu būstą, kur gyventi, bei tualetą, kurį norėčiau plauti - pasirašysim sutartį, duos man kibirą su šluota - ir pirmyn darbuotis! - jau geriau plauti tualetus svetimšaliams, nei savo šalyje vergauti už minimalkę, ane)?

                                Ar kiek kitaip? Ar oro uostuose bilietai į skrydžius nepardavinėjami taip, kaip į tarpmiestinius autobusus ar traukinus? Ar priklauso nuo aviakompanijos - vienos gal leidžia įsigyti ir kasose mokant grynais, o kitos - tik internetu?

                                Comment


                                  Kaip vertinate, kad vidutinio ilgumo plaukus auginantis Šūra gavo protokolą už pasisiautėjimą Seime kovo mėnesį? enigma , ką manote apie praeityje nusidainavimu pagarsėjusį atlikėją Minedą? Aš tai asmeniškai nepastebėjau, kad jis nepataiko į ritmą, kaip daug kas sako...
                                  https://www.youtube.com/watch?v=YB4MnfUT6s4

                                  Dar vienas dalykas - vienas mano buvęs klasiokas, turintis bent 8 administracines nuobaudas už važiavimą be bilieto, jau ne vienerius metus sėkmingai darbuojasi LK, ir per NATO viršūnių susitikimą, matyt jam, kaip turinčiam vairuotojo pažymėjimą (VP), bus patikėta vairuoti kažkurio iš užsienio lyderio kortežą. Tai aš manau, kad momentas, kuomet jis veš kažkurios šalies prezidentą, bus tarsi spjūvis į snukį tam kontrolieriui(iams), kurie reguliariai daužė jo širdį AN protokolais - eiliniam Cmientarzui Bobrowicziui gi nieks neduos vežti Joe Bideno. O vat jis veždamas kurį nors lyderį galės pamatęs šalia stovinti kontrolierių autobusiuką, išdidžiai atkišti jiems vidurinį pirštą, maždaug "Ė, kantralioršai, jūs tikėjotės, kad išrašinėdami man baudas sugniuždysite mane kaip asmenybę ir privesite iki savižudybės? Nee, žiūrėkite, aš vežu garbingą svečią, o jūs vis dar tampotės su bomžais troleibusuose!". Ar ne?

                                  Comment


                                    Žinote, kalbant apie tuos akinius nuo saulės, tai Patumšalių akiniais man juos labiau norisi vadinti, kai juos dėvi moteris. Ir ne bet kokia, o jauna. O štai pamatęs vyriškos lyties individą su tais naglais akiniais, man kažkodėl norisi sakyti "Sabaliooonis". Gal todėl, kad ši pavardė skamba taip rimtai, kaip kad žmogus su niauktais akiniais atrodo toks pat susikaupęs ir rimtas?
                                    Arba jei koks nors žmogelis prekiauja kokiais nors vaisiais ar daržovėmis nuo pusiau legalaus klibančio staliuko gatvėje, tai įsivaizduoju, kokie nors pro šalį judantys vandalai pro mašinos langą iškišę pagalį tą prekybstendį nudaužia, tai tas prekeivis, kitąryt nieko neradęs duoda interviu žiniasklaidai, kur susijaudinęs, kratydamas kumštį sako "Mes jį atstatysim atremontuosim!"

                                    Comment


                                      Parašė Kristupas0220 Rodyti pranešimą
                                      Ar kiek kitaip? Ar oro uostuose bilietai į skrydžius nepardavinėjami taip, kaip į tarpmiestinius autobusus ar traukinus? Ar priklauso nuo aviakompanijos - vienos gal leidžia įsigyti ir kasose mokant grynais, o kitos - tik internetu?
                                      Yra kur gali nusipirkti vietoje, yra kur reikai užsisakyti iš anksto. Dar jeigu nori būti tikras emigrantas, reikia nueiti į migracijos departamentą ir pasakyti kad išvykai, kad jie galėtu pažymėti tave kaip negyvenantį šalyje. Kitaip reikės mokėti PSD Lietuvoje.

                                      Deja kolkas emigratams pilietybė Lietuvos paliekama.

                                      Comment


                                        Tai ten įdomiau - Lietuvos pilietybės atsisakyti išvis neįmanoma, jei nepateiki jokios kitos šalies paso. Su kokia nors Ukraina gal kitaip, pvz. Petro Porošenko išsigandęs augančio Mišiko Saakašvili populiarumo, atėmė šiam UA pilietybę, ir jis liko be jokios. Eina sau, be liūto irgi gerai kliedisi - nors pradžioje maniau ištempsiąs iki jo sugrįžimo, vėliau pamaniau - ko man čia laukti, reikia viską užrašinėti ir kelti, pakol nepamiršau. Negalvokite, kad kliedesį galima lengvai sugalvoti ir išreikšti tekstu - vieno užrašymas kartais užtrukdavo ir virš pusės valandos.

                                        Comment


                                          Man labai paimponavo kažkur lryte kažkur 10 metų atgal perskaityta Andriaus Užkalnio mintis, kur jis rašė, kad "Lietuvoje yra tik 3 didmiesčiai - Vilnius, Kaunas ir Klaipėda. Šiauliai ir Panevėžys - kaimai su prekybos centrais, o Alytus išvis - 2-ų gatvių sankryža".
                                          Man tik įdomu, kas per lietuvių (o gal ir kitose tautose ar net nepriklausomai nuo to) egzistuojantis bruožas - tai, jog draugai, kažkurį ištikus bėdai, rodos pasiruošę galvą paguldyti viens už kitą? Na pvz. abiejų mano persekiojimų skandalų atvejais tas irgi buvo - tiek vienas, tiek kitas subūrė savo draugų ansasaną prieš mane. Tik vienas laubiau kaip laukinis - tipo jei dar pasekiosi, mes įgrūsim tave į bagažinę, kažkur išvešim, vienžo - tau gerai nesibaigs. O kitas, tas apie kurį nuolat čia parašau, jis ėjo civilizuotesniu keliu - su savo draugais sutarė, kad jei kuris nors iš jų pamatys mane lūkuriuojantį prie kažkurio jų namų arba gaus iš manęs dar nors vieną žinutę per socialinius tinklus - kreipsis į miliciją. Bet braižas toks pats - būrys draugelių susivienija prieš Kristupą. Kodėl jie taip eina vienas už kitą, matyt pas juos draugystė dar nuo darželio laikų, tokie kaip kiemo draugai dar nuo seniai?

                                          Comment

                                          Working...
                                          X