Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

EE. Talinas / Tallinn

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Petrozilijus Cvakelmanas
    replied




    Šalia memorialo - senesnės vokiečių karių kapinės.





    Pirita - rajonas miesto šiaurės rytuose, prie Piritos upęs žiočių. 1980 m. čia vyko olimpinės buriavimo varžybos. Dabar nebloga vieta rekreacijai - prišvartuota daug pramoginių jachtų, yra paplūdimys su mėlyna vėliava (tiesa, labai negilus ir bristi tenka labai toli), upė tinkama žvejoti. Ir visa tai vos už kelių kilometrų nuo centro.

    Uosto ir molo vaizdai.







    Įėjimas į Piritos vienuolyno griuvėsius.

    Paskutinis taisė digital; 2019.04.13, 15:24.

    Komentuoti:


  • Petrozilijus Cvakelmanas
    replied
    Jeigu jau mieruojamės su Talinu, tai sakyčiau, kad Talinas turi du aiškius privalumus. Visų pirma tai tvarkingesnis miestas, visų antra turi jūrą. Ir tikrai turi - iš septynių aplankytų NB8 sostinių (liko Reikjavikas iki pilno komplekto) jūra "arčiau" turbūt tik Helsinkyje. Na, tiesa dar labai panašu, kad Talino senamiestis per karą nukentėjo mažiau ir sovietų "architektai" turėjo mažiau erdvės pasireikšti.

    Visa kita arba "fine margins", arba Vilniaus pusėje. Vienas esminių trūkumų yra bagoti turistai iš Skandinavijos arba Piterio, dėl ko kainos centre yra gerokai užkeltos. Su turistais labai greitai išgaruoja miesto dvasia, o viską perima girtos meškos su balalaikom (nuotraukų bus šituo klausimu ) ir panašus kičas, už senamiesčio esantys rajonai labai so so, viešasis transportas nelabai kuom skiriasi nuo Vilniaus (brangesnis tiesa, bet Zuokas šitą klaidą netrukus ištaisys), dėl muziejų nežinau, nes nelabai jie mane domina. O vat tokio neapčiuopiamo dalyko kaip miesto aura prasme tai Talinui mano manymu Vilniaus niekaip nepasivyt. Ir net ne užupiuose ar franko zappos paminkluose čia esmė.

    O kad jau papliurpiau apie subjektyvius įspūdžius tai dartruputis objektyvių nuotraukų..

    Lõbustuspark. Parkas palei jūrą, į rytus nuo miesto centro.



    Estiška jūros pakrantė.





    Toliau prasideda toks pusiau paplūdimys. Bet gana necivilizuotas.





    Maarjamäe memorialas Antrojo pasaulinio karo aukoms. Gana efektingas, nors gražiu nepavadinsi. Toks labiau totalitarinės architektūros pavyzdys.





    Paskutinis taisė digital; 2019.04.13, 15:20.

    Komentuoti:


  • oranger
    replied
    Parašė Macas Rodyti pranešimą
    Dabartinis Vilnius yra pilkas ir labai neįdomus miestas...
    Čia tam ir užsiregistravai, kad šitą nesąmonę pranešti?

    Labai prajuokinai su "Vana Tallinn" ir "Stalkeriu".
    O dėl turistų, tai Taline kas antras yra rusas, o kas trečias suomis. Kitokių aš ten nelabai mačiau.

    Talinas, žinoma, puikus miestas, bet jau taip jį aukštinti, žeminant Lietuvos sostinę, tai reikia turėt sugebėjimų...

    Komentuoti:


  • zaraza-Šiauliai
    replied
    Ačiū už nuotraukas, Petrozilijus Cvakelmanas, puse metų Taline pragyvenau tik ką gryžau ir pažiūrėjus tavo nuotraukas užema už širdies Visas senamiestis tiek išvaikščiotas, visos vietos žinomos jau, kaip antri namai man ten, net malonu prisiminti Reikės ir man sukelti foto, kada bus laisvo laiko ir atrinksiu viską ką turiu

    Komentuoti:


  • Silber418
    replied
    Talinas mažesnis, tačiau tvarkingesnis miestas. Ko tam miestui trūksta tai Vilniaus senamiesčio šarmo ir jaukumo, tačiau yra kiti privalumai, kuriuos ir vertina užsienio turistai ir investuotojai.

    Komentuoti:


  • Macas
    replied
    Parašė D.P Rodyti pranešimą
    Jei būtų metų nominacija - nuominuočiau šią Jūsų frazę. Matyt ir estai gerai pamąstytų prieš pradėdami tokius vertinimus (žr. pvz., SCC).
    Ką tik grįžau iš Lenkijos, Gdansko miesto, kuris neturi sostinės titulo, bet ir jis atrodo žymiai gyvybingesnis ir su ryškesniu veidu nei Talinas, kuris iš visų mano lankytinų miestų, pasirodė labiausiai beveidis ir skayčiau - nuobodus. Lyginant visus miestų "atributus" (kiekvienas gali savo vardinti, aš pvz, naktinį gyvenimą, restoranus-barus etc, muziejus, jaunimą, architektūrą, muziejų, galerijų kiekį, jų kokybę), tai Talinas imho iki Vilniaus visai netraukia. Beje, Lenkija pasižymi labai gražiais miestais, tad ir lenkų įtaka Vilniuje ir kultūrinis palikimas neretai pačioje LEkijoje laikomas kaip "pačiu pačiausiu".
    Mažumų klausimai? Mums reikia tik džiaugtis, kad su vietine mažuma problemų beveik neturime, o rusų mažuma yra integravusi į visuomenę.
    Baltarusai? Nematau nieko blogo - mum nuo to tik geriau. Baltarusijos priemiestis? primena ko tais delfistų komentarus. Kažkodėl turistai senamiestyje ne iš tolo neprimena gudų
    Helsinkio priemiestis? iš visų Skandinavijos miestų, turbūt vienintelis Helsinskis su Oslu nepatenka į mano "lankytinų dar kartą" miestų sąrašą.
    Pakeliavus po Europą itin didelių skirtumų nematysi - nebent tokius pat, kaip ir Rygoje, Taline : sovietinių daugiabučių rajonus. Kas daugiau...?
    Nežinau, ką turite omenyje sakydamas "provincialus", bet jei tą, ką aš turiu mintyje, tai nežinau kas čia patektų - Talinas ar Vilnius.
    Talinas jaukus. Bet lyginti jį su Vilniumi...ar Ryga...
    Aš nenorėjau dirbtinai supriešinti Talino ir Vilniaus, bet taip išėjo. Aš nesakau, kad Talinas prilygsta Varšuvai ir Krokuvai. Su Lenkijos miestais ir nelyginau Talino. Lenkijoje dirbu po pusmeti, visuomet apsistoju Varšuvoje, Mokotowska gatvėje, kita pusmetį dirbu Vilniuje. Dažnai keliauju po Baltijos šalis, važiuoju ir į Minską, Gardiną, Maskvą ar Peterburgą. Visi šie miestai yra labai skirtingi. Aš pats esu vilnietis ir mano tėvai yra gimę Vilniuje, o seneliai kaimiečiai. Todėl aš paauglystėje ir jaunystėje labai žavėjausi Vilniumi, kasdien varčiau V. Drėmos "Dingusį Vilnių", Vorobjovo "Vilniaus meną". Istoriškai ir architektūriškai tai yra įdomus miestas, o žiūrinti į Čechavičiaus, Bulhako ir Fleury nuotraukas susidaro įspūdis, kad Vilnius buvo labai mielas provincijos (kresų) miestas. Architektūra - savita, kas vadinama vilnietišku baroku, istoriškai irgi margas miestas. O ką galime pasakyti apie dabartinį Vilnių? Kuo pavirto tas jaukus provincijos miestas, kuris BŪTENT turėjo veidą? Dabartinis Vilnius yra pilkas ir labai neįdomus miestas. Aš pažįstu daug užsieniečių, kurie čia lankosi ir iš mandagumo į akis sako "koks nuostabus jūsų miestas", bet grįžę jie tiesiog neturi ką papasakoti, nes jokio įspūdžio apskritai nepatyrė. Tiesiog išeikite trečiadienio vakarą Taline į rotušės aišktę ir tą patį padarykite Vilniuje. Jums nėra jokio skirtumo? Vilnius jums vis dar atrodo kaip moderniausias Europos didmiestis? Palyginkite viešojo transporto sistemą su Talino. Taline netoli senamiesčio pastatytas Viru keskus autobusų terminalas iš kurio pasieksite bet kurį miesto tašką, puikiai veikia tablo, rodančios, kada atvažiuos autobusas. Be to, Talinas turi ir tramvajų greta autobusų. Ką turi Vilnius be troleibusų ir autobusų? Taisykles pažeidžiančius mikroautobusus, kurie dar daliai miesto gyventojų yra išsigelbėjimas? Sakote, kad Talinas pralaimi Vilniui muziejų lygiu. Turbūt juokaujate, užtenka paminėti KUMU su kuriuo dažnai lyginama NDG. Rotušėje įsikūręs miesto istorijos muziejus. Vilnius savo istorijos muziejaus neturi. Kadriorg, Estijos okupacijos ir išsilaisvinimo kovų muziejus ir kt. Galerijų Taline taip pat netrūksta ir jos pakankamai aukšto lygio. Vilnių dar šiek tiek gelbėja ŠMC, o taikomosios dailės ir nacionalinis muziejus - sovietinės atgyvenos, kurias gerai pertvarkius muziejų reikalai kaip reikiant pasitaisytų ir tuomet galbūt ir būtų galima sakyti, kad muziejais mes lenkiame Taliną. Bet šiandien taip nėra. Tai yra mano nuomonė, bet pateiksiu subjektyvius argumentus, kodėl man Talinas pranašesnis už Vilnių:
    1. Senamiestis (naktinis gyvenimas, klubai, restoranai, barai ir t.t.) gyvesnis nei Vilniaus.
    2. Parkai ir viešosios erdvės: kur Vilniuje rasite panašias vietas į Kadriorg parką, Piritą, šezlongus tiesiog prie pat senamiesčio bažnyčių pašonėje?
    3. Miestas yra tvarkingas, švarus ir jaukus. Pastatyta pakankamai šiukšliadėžių, kad nereikėtų eiti pusę kilometro su šiukšlėmis rankose.
    4. Viešasis transportas (Viru keskus, tramvajai).
    5. Jūra.
    6. Turistai (suomiai, švedai, rusai, lenkai, italai...).
    7. Muziejai.
    8. Talinas - Hanzos miestas ir tai labai jaučiasi, pradedant architektūra ir baigiant komercija.
    9. Vanna Tallinn.
    10. Talinas tolerantiškas - Vilniuje jūs nerasite atvirai veikiančių klubų gėjams ir lesbietėms.
    11. Mediniai langai senamiestyje vietoj plastikinių.
    12. Taline filmuotas "Stalkeris"

    Komentuoti:


  • Petrozilijus Cvakelmanas
    replied
    Pikk jalg gatvė, kuria nuo Toompea kalvos leidžiamės į žemutinę senamiesčio dalį.



    Nelabai praktiškas, tačiau gražus lietvamzdis.





    Dar vienas miesto rotušės vaizdas.



    Einame link jūros. Pakeliui - "Estonia" aukų memorialas iš kitos pusės.



    Jachtų prieplauka.



    Į rytus nuo centro. Berods Tuukri gatvė.



    Kažkokia naujoviška bažnyčia.

    Paskutinis taisė digital; 2019.04.13, 15:17.

    Komentuoti:


  • Silber418
    replied
    [ironija]Na jau.. nuobodziau ir negraziau uz skandinavus niekas nestato.[/ironija]
    Paskutinis taisė Silber418; 2012.07.16, 21:55.

    Komentuoti:


  • oranger
    replied
    Parašė enigma Rodyti pranešimą
    Kuo jis skandinaviškas?
    Nuobodumu

    Komentuoti:


  • Petrozilijus Cvakelmanas
    replied
    Dar vienas katedros vaizdas.



    Netoliese - apžvalgos aikštelė, iš kurios galima pasidairyti į gana neišvaizdų vakarinį Taliną.



    Aleksandro Nevskio soboras.





    Ilgojo Hermano bokštas pietvakariniame senamiesčio kampe.



    Nedidelis skveras šalia.



    Grįžtame prie Aleksandro Nevskio soboro.



    Paskutinis taisė digital; 2019.04.13, 15:15.

    Komentuoti:


  • Petrozilijus Cvakelmanas
    replied
    Kiek pritrauktas Talino bokštų vaizdas.



    Toompea rajono kiemai ir gatvės.





    Nuo Toompea kalvos į rytų pusę. Matyti siauras miesto rotušės bokštas, o už jo - naujoji Talino architektūra.



    Į šiaurės rytus.



    Šv. Mikalojaus bažnyčia.





    Švč. Mergelės Marijos katedra Toompea rajone.

    Paskutinis taisė digital; 2019.04.13, 15:13.

    Komentuoti:


  • Petrozilijus Cvakelmanas
    replied
    Vaizdas nuo Rannamae tee gatvės, juosiančios senamiestį iš šiaurinės pusės.



    Dešiniau matosi dalis monumento, skirto "Estonios" aukoms atminti.



    "Storoji Margarita" - bokštas pačiame šiauriniame Talino senamiesčio kampe. Nuo čia iki jūros vos puskilometris.



    Puikiai išsilaikiusių gynybinės sienos bokštelių virtinė.



    Talino geležinkelio stotis. Skirtingai nuo autobusų stoties, ši patogioje vietoje visiškai netoli senamiesčio.



    Toompark - parkas buvusių įtvirtinimų vietoje, Toompea kalvos papėdėje.



    Standartiniai vaizdai nuo Toompea kalvos. Į šiaurės pusę, kur panoramoje išsiskiria Šv. Olafo bažnyčios bokštas.



    Į vakarus, kur neišsiskiria niekas.

    Paskutinis taisė digital; 2019.04.13, 15:10.

    Komentuoti:


  • Petrozilijus Cvakelmanas
    replied
    Ypatingų iliuzijų, kad parodysiu kažką labai naujo, neturiu, tačiau pasidalinsiu Mindauginių savaitgalio nuotraukomis iš Talino.

    Ansktyvas penktadienio rytmetis, žmonių senamiestyje nedaug. Nedidelė skulptūra Suur-Karja gatvėje.



    Suur-Karja gatvės perspektyva.



    Tuščia Rotušės aikštė.



    Miesto rotušė.



    Šiaurinis senamiesčio kampas.



    Uus gatvė, kurioje įsikūrusi Lietuvos ambasada (matosi trispalvė).



    Viru viešbutis.



    Sprendžiant pagal šitą sloiką mūsų KVAD'as krūtesnis už estišką.

    Paskutinis taisė digital; 2019.04.13, 15:06. Priežastis: atkurtos nuotraukos

    Komentuoti:


  • Silber418
    replied
    Atgaiva temai:


    Deviantart link

    Komentuoti:


  • enigma
    replied
    Parašė Silber418 Rodyti pranešimą
    Jėgelė! Labai skandinaviškas projektas.
    Kuo jis skandinaviškas?

    Komentuoti:


  • andyour
    replied
    O tokių paplūdimių kaip Klaipėdoje ten nėra? Dėl to taip giria Lietuvos pajūrį

    Komentuoti:


  • Silber418
    replied
    Jėgelė! Labai skandinaviškas projektas.

    Komentuoti:


  • c2h5oh
    replied
    Didžiausią įspūdį Taline man paliko visai ne senamiestis ir ne "dangoraižiai". Pastarieji Taline išbarstyti kažkaip pabirai, tarpusavy visai nedera iš kažkaip nesižiūri".

    Didžiausią įspūdį padarė nedidelis naujas kvartaliukas, sukurtas (panašu, kad kažkokios buvusios gamyklos vietoje) tarp senamiesčio ir uosto - Rotermanni kvartalas.







    Naujas kvartalas, bet jame nesijaučia pabrėžtino mėgavimosi naujomis technologijomis ir gigantomanijos. Erdvės pojūtis toks gana "senamiestiškas", ir gana jaukus.


    Šauni vieta vazonėliui


    Paliktas senas kaminas. Atrodo, kad paliktas specialiai.




    Estai nepsichuoja dėl "stiklainių senamiesčio apsaugos zonoje". Konkrečiai šitas stiklainis man visai gražus - nors ir kažkiek iššaukiantis, bet iš dalies ir prisiderinęs prie aplinkos.

    Komentuoti:


  • c2h5oh
    replied
    Kelios nuotraukos iš Talino 2011 m. vasarą.

    Senamiestis - graži visų jau matyta ir nuzulinta banalybė, todėl apsiribosiu tik keliais vaizdais.

    Nuo Šv. Olafo bažnyčios (Oleviste) bokšto:


    Beje, absoliučiai visoje Estijos turistinėj informacijoj teigiama, kad Oleviste kirik - aukščiausias pastatas pasaulyje (nuo 1549 iki 1625 metų)



    Ir nuo apžvalgos taško aukštutinėje senamiesčio dalyje (Toompea)

    Komentuoti:


  • oranger
    replied
    Parašė zaraza-Šiauliai Rodyti pranešimą
    Sveiki Pasinaudojau progą nuo vasario mėnesio iki pat liepos pradžios pastudentauti Taline Nors esu aplankęs daug Europos valstybių niekada nebuvau Estijoje. Gal yra žmonių žinančių maisto, kuro kainas? Ar Lietuvoje pigiau ar brangiau viskas palyginus su Estija? Girdėjau kelius atsiliepimus: vieni sakė jog kainos tokios pat, kiti jog daug brangiau viskas Aplomai visa informacija laukiama, galbūt padėsianti man ateityje
    Nuvažiuosi ir pamatysi, negi taip įdomu žinoti viską iš anksto? Vis tiek jau apsisprendei...
    Šiaip, viskas labai panašiai, nors po euro įvedimo dar nebuvau Estijoje. Bet iš principo yra trys šalys, kuriose Lietuvos gyventojui labai lengva orientuotis ir viskas yra labai panašu daugumoje gyvenimo sferų: Latvija, Lenkija ir Estija

    Komentuoti:

Working...
X