Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vilniaus Lukiškių aikštės rekonstrukcija

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    gal daug nekomentuosiu, eilinis pasityciojimas... jau geriau paliktu kaip yra

    Comment


      Parašė Rembo3 Rodyti pranešimą
      gal daug nekomentuosiu, eilinis pasityciojimas... jau geriau paliktu kaip yra
      O tau žiūriu viskas neįtinka aplinkkelis - pasityčiojimas, aikštė - pasityčiojimas Iš tavęs rimtai visą gyvenimą visi juokiasi?

      Comment


        Turint omeny tai kokie buvo kiti darbai, sio paminklo isrinkimas nustebino is teigiamos puses, tikekimes kad ji ir pastatys. Kas del aikstes, Paleko variantas jau pries kelis metus isrinktas, keista kad kai kurie tik dabar suzinojo jog centrine aikstes dalis bus isgrista. Sakyciau tai kompromisinis variantas: bus tu suoliuku ir gan daug, o taip pat bus ir vietos renginiams, jiems manau cia geresne vieta nei Katedros aikste.

        Comment


          Parašė KitoksBrolis Rodyti pranešimą
          O tau žiūriu viskas neįtinka aplinkkelis - pasityčiojimas, aikštė - pasityčiojimas Iš tavęs rimtai visą gyvenimą visi juokiasi?
          Broli, tiesiog gyvenu ne betkaip, is saves ir kitu reikalauju aukstesnio nei "iprastinio lietuvisko" lygio. gali pykti, gali ne - bet ne del mano kaltes tai tapo neigiama.

          na ar istiesu paemus samata neimanoma sukurti nieko vertingesnio?
          taciau ne cia didziausia beda, o beda tame kad nesimato jokios minties ir pasididziavimo kuriant aikstes projekta, nesimato atsidavimo.

          jei nesupranti ka turiu minty - siulau apsilankyti Budapeste, tam kad pamatyti meile ir pagarba Tevynei.

          tokia aikste kokia yra siuloma - tai pasityciojimas is visu zmoniu kurie nepriklausomybei atkurti skyre milziniskas pastangas. kam sau meluoti?

          Mastyk didingai, dirbk didziai, gyvenk isdidziai !

          tai kieno dabar eile juoktis? ir kas is ko tyciojasi?

          Comment


            Reikia pasiremti praėjusio amžiaus pirmosios pusės patirtimi. Štai Kaune tarpukariu, norint parodyti atgimusios Lietuvos jėgą ir architektūrinę perspektyvą, buvo ne restauruojama sugriuvusi Kauno pilis (šis darbas nebaigtas ir dabar), bet imtasi statyti didžiausią ir moderniausią Baltijos šalyse Vytauto Didžiojo Karo ir Kultūros muziejų kompleksą. Tam reikėjo nugriauti keliolika lūšnų miesto centre, suformuoti erdvę šalia muziejaus esančiai Vienybės aikštei. Visa tai buvo padaryta ir tuo Lietuva gali didžiuotis ir dabar. Dar didesni aikščių architektūros darbai, kiek suspėta, buvo padaryti ir atgavus Vilnių. Miesto architektas Vytautas Landsbergis-Žemkalnis 1940-1942 metais rekonstravo Katedros ir tuometinę Napoleono, dabar Simono Daukanto aikštę. Abiem atvejais buvo suformuota ištisinė aikštės erdvė su tvirta danga be jokių ten skirstymų į reprezentacines, memorialines, visuomenines, rekreacines ir dar kažin kokias zonas. Šiose aikštėse, ačiū Dievui, pakeitus tik dangą, o ne patį projektą, dabar visada malonu pabūti, o jei reikia - be jokių kliūčių ją tiesiog perbėgti (per būsimąjį Lukiškių bruką skubėti nerekomenduočiau). Lygiai taip pat ir Lukiškių aikštė turėtų būti vientiso ir lygaus paviršiaus su keliais vizualiniais, anaiptol ne gigantiško masto akcentais. Lieku prie savo siūlymo po visa aikšte įrengti aktyvaus kultūrinio ir komercinio gyvenimo požeminį aukštą, jis pritrauktų šimtus ir tūkstančius žmonių, todėl aikštės ir prospekto gyvybė spalvingai suvešėtų. Tokių požeminių aikščių Europoje kiek tik nori. Tiesa, jos dažnai tarnauja kaip metro stočių prieigos. Kas žino, gal ir Vilniuje kada nors bus metro stotis „Lukiškių aikštė“? Pagaliau, jei kas tikrai nori praeities, toje pačioje aikštėje šeštadienio pusdienį galėtų veikti kaimiškos duonos, vaisių ir daržovių turgelis, o popiet aikštė vėl gyventų savo gyvenimą. Taip dažnai praktikuojama Vokietijoje. O dėl Laisvės paminklo, tai jo vieta ten, kur vyko tikroji kova už laisvę: prie Seimo rūmų, kur 1990 metais buvo paskelbtas nepriklausomybės atkūrimo aktas, kur šimtai tūkstančių žmonių 1991 metų sausį ją apgynė. Toks paminklas galėtų būti vakarinėje Seimo rūmų pusėje vietoje dabartinės gelžbetonio sangrūdos arba Mažvydo bibliotekos pusėje. Abiem atvejais nereikėtų siekti gigantomanijos, užtektų Kauno Juozo Zikaro „Laisvės“ dydžio, o taupant lėšas, gal net ir kopijos.

            Comment


              Parašė epalaa8 Rodyti pranešimą
              Miesto architektas Vytautas Landsbergis-Žemkalnis 1940-1942 metais rekonstravo Katedros ir tuometinę Napoleono, dabar Simono Daukanto aikštę. Abiem atvejais buvo suformuota ištisinė aikštės erdvė su tvirta danga be jokių ten skirstymų į reprezentacines, memorialines, visuomenines, rekreacines ir dar kažin kokias zonas. Šiose aikštėse, ačiū Dievui, pakeitus tik dangą, o ne patį projektą, dabar visada malonu pabūti, o jei reikia - be jokių kliūčių ją tiesiog perbėgti (per būsimąjį Lukiškių bruką skubėti nerekomenduočiau).
              Na, Simono Daukanto aikštė turi dvi gana aiškiai atskirtas zonas – rekreacinę pievutę ir lygią kietą dangą renginiams ir viskam kitam. To paties norėtųsi ir Lukiškių aikštėje. Dėl viso kito sutinku.
              Lietuva visiems.

              Comment



                Kaip tik norėjau siūlyti remtis laikinosios sostinės pavyzdžiu.
                Bet dabar jau "šaukštai po pietų", ypač, jei architektai nežino kas yra tauta ir vilniečiai.

                Comment


                  Kodėl jus norite, kad Vilnius taptų kažkokiu tai laisvės simboliu? Jis ir taip laisvas, kaip ir kiti išsivystę miestai. Tai dabar reikia visą miestą užstatyti Laisvę simbolizuojančiomis skulptūromis?
                  Yra geras posakis - "tikras tikintysis gali nevaikščioti į bažnyčią, nes jis meldžiasi bet kur, gyvena teisingai; tie, kurie ateina į bažnyčią, bet išėję iš jos pratęsia savo gyvenimą amoraliai - nejaugi tikintieji?"
                  Taip ir čia: būti laisvam ir propaguoti laisvę galima viduje, be papildomų priemonių (aikščių, skulptūrų ir t.t.). Dabar gi mes panašėjam į Rusiją, kurią valdo Didybės Maniją.
                  Tik tikras laisvas žmogus gali ramiai gyventi Lietuvoje, nekreipiant dėmesio ar yra Laisvės skulptūrų šalyje. Ką jos simbolizuoja? 90 procentų gyventojų net niekada neateis prie jos ramiai pasėdėti, pagalvoti apie Laisvę. O tie kas ateis - tikrai apie ją negalvos.
                  Tai kam tas troškimas būti "kaip visi"?

                  Comment


                    Parašė KitoksBrolis Rodyti pranešimą
                    Kodėl jus norite, kad Vilnius taptų kažkokiu tai laisvės simboliu?
                    Tai ne "mes" norime, ir ne "Vilnius", o tremtiniai, politkaliniai ir kiti laisvės kovotojai. Ir aikštės paskirtis įtvirtinta ar ne keliais LR Įstatymais.
                    Todėl aikštės paskirtis ir net dalis sprendinių jau nulemta projektinėje užduotyje.

                    Comment


                      fu-uuuuh su siaubu atidarinėjau nuorodą į straipsnį (žmogus nežinai ko laukti mieste, kuriame užkasinėjami fontanai ir realizuojami 20 metų slačiuje pragulėję paminklų projektai), bet ačiū Dievui bent šiame etape katastrofa neištiko. Verta pirma vieta. Aš net nekalbu apie atotrūkį tarp primosios ir likusių vietų/siaubūbėnų: stilizuotos kartuvės, stilizuota giljotina su vyčiu, o toliau dar biausiau...

                      Man patinka skulptūros projektas. Pradžioje pagalvojau, kad tas kontūro vegetalizmas atrodys per sentimentaliai, per daug žvairuojančiai į buržuazišką moderną ir rytietišką "cvetok črez asfalt" toną, bet skulptūra pakankamai abstrakti ir netgi ideografiška - kyla aliuzijos į kaligrafiją, ar net muziką: skulptūros "skliaustas" primena muzikinę akoladę. Tikrai visai nieko.
                      blaivumas išlaisvina

                      Comment


                        Parašė Zosys Rodyti pranešimą
                        ... bet ačiū Dievui bent šiame etape katastrofa neištiko. Verta pirma vieta. Aš net nekalbu apie atotrūkį tarp primosios ir likusių vietų/siaubūbėnų: stilizuotos kartuvės, stilizuota giljotina su vyčiu, o toliau dar biausiau...

                        ... Tikrai visai nieko.
                        Tau viskas gerai? kazkokia eiline demagogija... gal tu nuvaziuok i uzsieni karts nuo karto pasizmonet kaip aikstes atrodo, kaip aplinka sutvarkyta

                        nei vienas is pateiktu pasiulymu nevertas igyvendinimo, ka ir atspindi aplausos duomenys

                        deja, neturim auksto lygio meninku.

                        Comment


                          nei vidutinio

                          Comment


                            Parašė Rembo3 Rodyti pranešimą
                            nei vidutinio
                            Bet už tai turime begales aukščiausio lygio meno kritikų.

                            Comment


                              Parašė MikasRidikas Rodyti pranešimą
                              Bet už tai turime begales aukščiausio lygio meno kritikų.
                              yra keletas, ir kas cia blogo ? bent jau nenukvaksim pakeliui

                              Comment


                                Parašė Rembo3 Rodyti pranešimą
                                Tau viskas gerai? kazkokia eiline demagogija... gal tu nuvaziuok i uzsieni karts nuo karto pasizmonet kaip aikstes atrodo, kaip aplinka sutvarkyta

                                nei vienas is pateiktu pasiulymu nevertas igyvendinimo, ka ir atspindi aplausos duomenys

                                deja, neturim auksto lygio meninku.
                                prieš tą siūlant, patarčiau tamstelei pirmma nuvažiuoti kad ir į Olandiją ir pasižūrėti, kokie ten paminklai stovi. Nustebtumėt. Taip sakant, koks ten meeeenassss. Nenorėjote G/E , nenorėjote "žydų meno", nepatinka, kad atsirado Kasiulis ar Blatas, well, tai jūsų ir tik jūsų problema. Na, ir dalies visuomenės, į kurios pezėjimas neturėtų būti kreipiamas dėmesys.
                                Ačių Dievui nestatome runkelių, rūpintojėlių, smutkelių, tautinės simbolikos ir bala žino ko.
                                Gal pirma reikėtų pagvildenti kaip statistinis lietuvis įsivaizduoja paminklą...miesto aikštėje, parke, gatvėje, skvere. Spėju, visi pradės suokti :" imkime pavyzdį iš šlovingojo tarpukario", nors, atvirai pasakius, tautinis kanonas pridarė daugiau žalos (palyginti to laikmečio Rygą ir LV, Suomijos, Danijos, Švedijos dizainą etc.)

                                Comment


                                  Tai gi kaip ir viskas gerai, kad ne rūpintojėlis. Dabar gi jis vis tiek nepadarys jokio įspūdžio, tarkim einant nuo "Baltojo tilto", nes viską užstoja medžiai, kurių niekas ir neiškirs. Tokį paminklą turėtų supti, bent jau aš taip galvoju, kad atvira erdvė.
                                  Kodėl "Apylanka"? Todėl, kad "Darbai"...

                                  Comment


                                    Parašė D.P Rodyti pranešimą
                                    prieš tą siūlant, patarčiau tamstelei pirmma nuvažiuoti kad ir į Olandiją ir pasižūrėti, kokie ten paminklai stovi. Nustebtumėt. Taip sakant, koks ten meeeenassss.
                                    tai nori pasakyti kad turim vidutinio lygio meninku? nuvaziuok i Budapesta, Barselona, Viena - gal biski apsiraminsi.

                                    del manes asmeniskai gali tuos medzius kirsti. vistiek is tokiu medziu kokie ten auga - naudos 0 (tik varnoms lizdai)

                                    pakilkime virs kasdienybes

                                    Comment


                                      Parašė Rembo3 Rodyti pranešimą
                                      tai nori pasakyti kad turim vidutinio lygio meninku? nuvaziuok i Budapesta, Barselona, Viena - gal biski apsiraminsi.

                                      del manes asmeniskai gali tuos medzius kirsti. vistiek is tokiu medziu kokie ten auga - naudos 0 (tik varnoms lizdai)

                                      pakilkime virs kasdienybes
                                      ir kuo ŠIUOLAIKINIO meno MONUMENTAI-SKULPTŪROS yra geresnės jūsų minėtuose miestuose už lietuviškus? Klausimas ar jei analogiški paminklai stovėtų ne Barselonoje, Vienoje ar Budapeste, o Vilniuje, jie sukeltų panašias diskusijas ir a la kritiką? Kaip jau pirma rašiau, didžiaja dalis šis šurmulys yra visuomenės problema, o ne kūrybinės impotencijos.

                                      Comment


                                        ne nu as abstulbes nuo tamstos demagogijos

                                        parodyk tu man bent viena vidutinio lygio siu laiku LT architekto kurini ?!

                                        nera siai dienai jokios menines potencijos, nei savigarbos + dar senamiesti drasko su savo idijotiskom fantazijom ir pasiulymais - pigus versiai !

                                        Comment


                                          /\
                                          citatos iš vieno trumpo posto:

                                          Parašė Rembo3 Rodyti pranešimą
                                          nu as abstulbes
                                          Parašė Rembo3 Rodyti pranešimą
                                          parodyk tu man bent viena vidutinio lygio kurini
                                          Parašė Rembo3 Rodyti pranešimą
                                          su savo idijotiskom fantazijom
                                          Parašė Rembo3 Rodyti pranešimą
                                          nera siai dienai jokios menines potencijos
                                          Parašė Rembo3 Rodyti pranešimą
                                          nei savigarbos
                                          dar vienas Schopenhaueris išlindo, stačiai vienas po kito.
                                          blaivumas išlaisvina

                                          Comment

                                          Working...
                                          X