Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[†] Vilniaus miesto bažnyčios

Collapse
X

• Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

• R.D.
    replied
    Parašė cozzamarra Rodyti pranešimą
    Iki šiol prie atnaujinto Misionierių (turbūt gražiausios Vilniuje) bažnyčios bokšto priprasti negaliu, išties disneilendą primena. To nepasakysi apie Šv. Pilypo ir Jokūbo bažnyčios renovaciją, nors naujosios spalvos nuo prieš tai buvusių skiriasi kardinaliai. Šv Trejybės Graikų apeigų senosios spalvos man labiau patiko, (atmetus apgriuvusį varpinės bokštą) ten buvo ypatinga aura, o dabar – blizgučio įspūdis.
    O kaip reikėjo resutauruoti, nesiremti polichromija? Palikti carines ir velesnes spalvas, neatkurti neišlikusių architektūrinių elementų. Kam tada restauracija apskirtai. Kažkoks aptemimas.
    Man šita diskusija primena "googleLT" tipo žmonių didžiulę empatiją netvarkai ir apsileidimui, dangstantis tariama "autentika".
    Paskutinis taisė R.D.; 2023.03.18, 20:49.

Komentuoti:

• Optimistas
    replied
    O tas parkingas priešais bažnyčią liks?

Komentuoti:

• VLR
    replied
    Parašė R.D. Rodyti pranešimą

Labai "cool"
    Taip cool, kad net kiniečiai kopijuoja (žr. raudonų plytų ‘sugriautą’ bažnyčią)

https://www.irishnews.com/magazine/t...china-1552961/

Komentuoti:

• R.D.
    replied
    Parašė VLR Rodyti pranešimą
    Nesuprantančių, kas yra cool, ir viską aptinkuoti ir nudažyti siekiančių rytų europiečių nuomonė irgi yra svarbi tad leisiu tau ją reikšti netrukdanti.
    Labai "cool"

Komentuoti:

• VLR
    replied

Man atrodo tamsta tiesiog numetėt idea fix ir žogliruojate kažkokiais miglotais "faktais" ko mums reikia, o ne nereikia. Diskutuoti apie tai, ar Vilniaus centre mes turėtume restauruoti bažnyčią ar ne, yra tiesiog už sveiko proto ribų. Suprasčiau, kad dar mes turėtume tiek bažnyčių, tiek visko, kad viena-kita mums būtų "parodymui", bet sovietmečio žalą galima parodyti ir restauracinėmis priemonėmis ir labai sėkmingai. Ši idėja manęs nei "šokiruoja", nei stebina. Tiesiog parodo tamstos visišką konteksto nesupratimą ir paveldosaugos kryptis bei politiką. Nei kritikuoju tokią poziciją, nei noriu veltis į kažkokias diskusijas, kurios niekur neveda, tačiau Lietuvoje (ir Vilniuje) pakankamai turime bažnyčių, kurių net po restautinė būklė parodo tiek carines, tiek kartais ir sovietines (nežinau net kodėl mes turėtume tai rodyti apskritai) invazijas. Konkrečios bažnyčios atveju turime žiaurų suniokojimą ir menką pritaikymą, bet restauracijos ji niekada netaps niekuo. Jeigu labai jau norite sužalojimų, galite nueiti į šv. Stepono bažnyčią ir pasižiūrėti interjerą.
    Na jei Hanoverio (ir krūvos kitų vakarų Europos miestų) pavyzdys tavęs neįtikina - neįtikins niekas, tad nematau aš ginčytis. Nesuprantančių, kas yra cool, ir viską aptinkuoti ir nudažyti siekiančių rytų europiečių nuomonė irgi yra svarbi tad leisiu tau ją reikšti netrukdant.

Komentuoti:

• R.D.
    replied

Matau neturi ką pasakyti tai lendi į buką ad hominem. Štai panašaus į Vilniaus dydžio Vokietijos miestas Hanover. Visos trys pagrindinės bažnyčios buvo sugriautos karo. Iš jų, viena buvo atstatyta, kitos dvi paliktos kaip paminklai:

Vilniuje pilna barokinių bažnyčių, po restauracijos ši taps vos viena iš jų. Aš, aišku, esu pasiruošęs ginčytis, ar reikia palikti šią bažnyčia kaip yra ar restauruoti. Bet tas faktas, kad tau ši idėja atrodo taip šokiruojančiai rodo, kad tu nelabai supranti apie ką tu šneki.
    Man atrodo tamsta tiesiog numetėt idea fix ir žogliruojate kažkokiais miglotais "faktais" ko mums reikia, o ne nereikia. Diskutuoti apie tai, ar Vilniaus centre mes turėtume restauruoti bažnyčią ar ne, yra tiesiog už sveiko proto ribų. Suprasčiau, kad dar mes turėtume tiek bažnyčių, tiek visko, kad viena-kita mums būtų "parodymui", bet sovietmečio žalą galima parodyti ir restauracinėmis priemonėmis ir labai sėkmingai. Ši idėja manęs nei "šokiruoja", nei stebina. Tiesiog parodo tamstos visišką konteksto nesupratimą ir paveldosaugos kryptis bei politiką. Nei kritikuoju tokią poziciją, nei noriu veltis į kažkokias diskusijas, kurios niekur neveda, tačiau Lietuvoje (ir Vilniuje) pakankamai turime bažnyčių, kurių net po restauracinė būklė parodo tiek carines, tiek kartais ir sovietines (nežinau net kodėl mes turėtume tai rodyti apskritai) invazijas. Konkrečios bažnyčios atveju turime žiaurų suniokojimą ir menką pritaikymą, bet be restauracijos ji niekada netaps niekuo kaip ir dabar. Kodėl mes turėtume to siekti? Tik, kad patenkinti kažkokio forumo anonimo siekį? Jeigu labai jau norite sužalojimų, galite nueiti į šv. Stepono bažnyčią ir pasižiūrėti interjerą. Jeigu jau taip norisi diskutuoti šia tema, tai bent jau susipažinkite minimaliai su restauracija kaip tikslu išsaugoti kultūros paveldo objektus. Bet aš suprantu, tamsta iš tų "diskutuotujų", kurie laikosi principo "jeigu nepriėmi mano pozicijos - nieko nesupranti". Tad ir daugiau diskutuoti neverta.
    Paskutinis taisė R.D.; 2023.03.18, 19:43.

Komentuoti:

• VLR
    replied

Man sunku net kažką pasakyti šiuo klausimu. Atrodo galvą ant pėčių turite, bet tokį briedą kalbate. Ką jau kabėti apie kontekstą, poreikį, svarbą, indelį į savo kultūros paveldą.
    Matau neturi ką pasakyti tai lendi į buką ad hominem. Štai panašaus į Vilniaus dydžio Vokietijos miestas Hanover. Visos trys pagrindinės bažnyčios buvo sugriautos karo. Iš jų, viena buvo atstatyta, kitos dvi paliktos kaip paminklai:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/St._...hapel,_Hanover
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Aegidienkirche,_Hanover

Vilniuje pilna barokinių bažnyčių, po restauracijos ši taps vos viena iš jų. Aš, aišku, esu pasiruošęs ginčytis, ar reikia palikti šią bažnyčia kaip yra ar restauruoti. Bet tas faktas, kad tau ši idėja atrodo taip šokiruojančiai rodo, kad tu nelabai supranti apie ką tu šneki.

Komentuoti:

• cozzamarra
    replied
    Iki šiol prie atnaujinto Misionierių (turbūt gražiausios Vilniuje) bažnyčios bokšto priprasti negaliu, išties disneilendą primena. To nepasakysi apie Šv. Pilypo ir Jokūbo bažnyčios renovaciją, nors naujosios spalvos nuo prieš tai buvusių skiriasi kardinaliai. Šv Trejybės Graikų apeigų senosios spalvos man labiau patiko, (atmetus apgriuvusį varpinės bokštą) ten buvo ypatinga aura, o dabar – blizgučio įspūdis.

Komentuoti:

• R.D.
    replied

Pilna pasaulyje tokių specialiai paliktų apgriuvusių bažnyčių - UK, Vokietijoje, Prancūzijoje ir kt. Tad tai tikrai nėra ‘erezija’, o pakankamai įprasta praktika.
    Man sunku net kažką pasakyti šiuo klausimu. Atrodo galvą ant pėčių turite, bet tokį briedą kalbate. Ką jau kabėti apie kontekstą, poreikį, svarbą, indelį į savo kultūros paveldą.

Komentuoti:

• VLR
    replied
    Ai, baikite skleisti kažkokias erezijas
    Pilna pasaulyje tokių specialiai paliktų apgriuvusių bažnyčių - UK, Vokietijoje, Prancūzijoje ir kt. Tad tai tikrai nėra ‘erezija’, o pakankamai įprasta praktika.

Komentuoti:

• R.D.
    replied
    Ai, baikite skleisti kažkokias erezijas, restauruoti fasadą pagal pirminę spalvą ir atkurti bent jau tvarkingą pastato būklę yra ne tik garbės reikalas, bet apskirtai požiūris į savo paveldą bei istoriją. Paminklų sovietiniam š mes turime iki kaklo.

Komentuoti:

• abruo
    replied
    Man vienam ji gražiai atrodo ir taip? Turi kažką magiško, labai specifinę aurą. Gal geriau reiktų palikti, bent kol išmoks lietuviai rekonstruoti dalykus? Ar nebus taip, kad bukai užtinkuos viską ir atrodys kaip Disneyland'as?
    Pritariu, man ji tokia, kokia yra, galėtų ir likti, kaip paminklas prievartiniam sovietmečio ateizmui ir visam nesiskaitymui su paveldu. Bažnyčia sudarkyta, bet sudarkyta taip įspūdingai, kad tikrai galėtų tapti puikiu traukos objektu.

Komentuoti:

• VLR
    replied
    Man vienam ji gražiai atrodo ir taip? Turi kažką magiško, labai specifinę aurą. Gal geriau reiktų palikti, bent kol išmoks lietuviai rekonstruoti dalykus? Ar nebus taip, kad bukai užtinkuos viską ir atrodys kaip Disneyland'as?

Komentuoti:

• TrippleA
    replied

Tik fasadas, o viduje ten darbo kokiai 10 metų, jeigu bus pinigų.
    Viduje irgi. Tik kaip pats saket, ten darbo viduj 10 metu, kaip minimum (daugybe sluoksniu tapybos, nuo Ostogiskio baznicios iki carinio laikotarpio). Augustijonu zymiai velyvesne, todel mazesni restauravimo kastai ir trukme.

Komentuoti:

• R.D.
    replied
    Parašė spekas Rodyti pranešimą
    - Šv Trejybės Graikų apeigų (prie Aušros vartų)
    Tik fasadas, o viduje ten darbo kokiai 10 metų, jeigu bus pinigų.

Komentuoti:

• spekas
    replied
    O šito jau seniai laukiau.

Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčios, Savičiaus g. 15 ‎‎ atnaujinimas

Click image for larger version

Name:	Capture3.JPG
Views:	1406
Size:	192,4 kB
ID:	2037917
    Jos situacija komplikuota, nes sovietmečiu buvo įrengti keli aukštai išliejant gelžbetonines perdangas ir dar lifto šachtą pastatant vidury pagrindinės navos... Konstrukcijas, išskyrus lifto šachtą, atrodo ruošiamasi palikti, nes, bent jau anksčiau, buvo abejojama dėl bažnyčios stabilumo šalinant gelžbetonines konstrukcija. Na, tebūnie paliktos perdangos. Svarbu pagaliau bus atnaujinta dar viena bažnyčia ir atidaryta naudojimui. Pakankamai bus daug išspausta ką galima išspausti iš tokios situacijos.

https://sa.lt/vilniaus-centre-esanci...sis-du-darbai/

Name:	Capture.JPG
Views:	1340
Size:	109,1 kB
ID:	2037918

Name:	Capture2.JPG
Views:	1343
Size:	129,1 kB
ID:	2037919
    Bažnyčia šiuo metu atrodo taip:
    https://pamirsta.lt/mergeles-marijos...ojos-baznycia/

Labai džiaugiuosi, kad VIlniuje vyksta toks intensyvus bažnyčių atnaujinimas.

Šiuo metu atnaujinamos:
    - Petro Povilo,
    - Viešpaties dangaus žengimo (kur Misionierių sodas),
    - Jokūbo,

Katik baigta atnaujinti:
    - Kotrynos
    - Arkangelo Rapolo (prie VCUP)
    - Šv Trejybės Graikų apeigų (prie Aušros vartų)

Komentuoti:

• spekas
    replied
    Baigta restauruoti viena ryškiausių Senamiesčio puošmenų – šv. Kotrynos bažnyčia

https://madeinvilnius.lt/naujienos/m...ynos-baznycia/

Attached Files

Komentuoti:

• spekas
    replied
    O, geras, nežinojau dėl Petro Povilo interjero. Dar labiau mane patį nustebino, kad dabartinis variantas man labiau patinka nei buvęs. Tas šėšėlių žaismas ant baltos drobės yra kažkas tokio.

Komentuoti:

• TrippleA
    replied
    Parašė Kauno Kaukas Rodyti pranešimą
    Petro ir Povilo bažnyčios interjeras buvo labi ryškių spalvų. Gal prieš metus teko matyti ataskaitą, kad polichrominių tyrimų metu rasta daug ryškiai mėlynos spalvos interjere todėl žiūrint į šiuos du paveikslus tikėtina, kad taip bažnyčia atrodė skirtingais laikotarpiais. Detalesnis paveikslas XIX a. II pusės, o dėl antrojo kuriame vyrauj mėlyna nežinau jokios informacijos.
    Ilguoju laikotarpiu manau atkuriama. Bet trumpuoju ir vidutiniu laikotarpiu Vilniaus senamiesty dar daug baznyciu, kur reikalingi skubus fasado, stogo ar interjero darbai. Tai pinigai manau pirma ten turetu eit, o tik paskui i gero stovio paznyciu tolimesni atkurima.

Komentuoti:

• DeSadas
    replied
    Parašė Kauno Kaukas Rodyti pranešimą
    Petro ir Povilo bažnyčios interjeras buvo labi ryškių spalvų. Gal prieš metus teko matyti ataskaitą, kad polichrominių tyrimų metu rasta daug ryškiai mėlynos spalvos interjere todėl žiūrint į šiuos du paveikslus tikėtina, kad taip bažnyčia atrodė skirtingais laikotarpiais. Detalesnis paveikslas XIX a. II pusės, o dėl antrojo kuriame vyrauj mėlyna nežinau jokios informacijos.
    Na abejose foto melyna spalva viduj. Idomu kada buvo isdazyta ir ar cia originalus sumanymas.

Komentuoti:

Working...
X