Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Medžiai ir želdiniai miestuose

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė dondc Rodyti pranešimą

    Kaip būtent genda padai?
    Padai pasidaro kibus, prie jų prikimba šiukšlės kurios toliau einant gadina padus.

    Comment


      Parašė 10.000 Rodyti pranešimą

      Tai tramvajų irgi būtų galima po žeme pakišti, kaip ir automobilines juostas.

      Nors su tais medžiais tai tikrai gali kilti problemų, jei daryt vientisą pėsčiųjų promenadą nuo Europos aikštės iki Artery, tai tie skersai susodinti medžiai tikrai gali atrodyti ne į temą (ne pagal promenados ašį).

      Tuo pačiu atkarpą nuo VMS iki Kalvarijų gatvės reiktų užstatyti aukštybiniais - ten faktiškai pati kalvos viršūnė. Dabar jau statomi Hero ir FLOW tikiuosi užduos gerą toną tolimesnei plėtrai
      Po žeme nieko negalima bus pakišti jeigu ten augs medžiai nes reikės "saugoti šaknis".
      Paskutinis taisė Romas; 2021.10.06, 00:30. Priežastis: Iš temos "Šnipiškių infrastruktūra"

      Comment


        Parašė themanual Rodyti pranešimą

        Nu nereikia taip jau blogai nušviesti tų robinijų, auga jos Vilniuje ne vienoje vietoje ir visai simpatiški medžiai, ypač kai žydi. Tikrai neplinta taip lengvai kaip uosialapiai klevai ir nekelia tiek problemų. Bet specialiai sodinti jų alėjas kaip tai padaryta prieš kokius 20-30 metų tikrai nereikėtų
        Nupjovus robinijas - ohoho kaip pradeda plisti. Plinta taip, kad, atrodo, šaknimis kai kur iki 20 metrų atstumu nuo kelmo pradeda lysti ūgliai ir jie auga apie 2 metrus per metus. Sakau iš patirties.

        Comment


          Parašė spekas Rodyti pranešimą

          Nupjovus robinijas - ohoho kaip pradeda plisti. Plinta taip, kad, atrodo, šaknimis kai kur iki 20 metrų atstumu nuo kelmo pradeda lysti ūgliai ir jie auga apie 2 metrus per metus. Sakau iš patirties.
          Tai nepjaukit Uosalapiai klevai sėkmingai plinta augdami, ko nepastebėjau kalbant apie robinijas. O naujų sodinti aš irgi nesiūlau.

          Comment


            Parašė themanual Rodyti pranešimą

            Tai nepjaukit Uosalapiai klevai sėkmingai plinta augdami, ko nepastebėjau kalbant apie robinijas. O naujų sodinti aš irgi nesiūlau.
            Kalba apie tai, kad meras Š. siūlo sodint ir sako, kad dėjo ant Aplinkos ministerijos, kuri sako, kad nereiktų sodinti

            Comment


              Parašė mantasm Rodyti pranešimą

              Kalba apie tai, kad meras Š. siūlo sodint ir sako, kad dėjo ant Aplinkos ministerijos, kuri sako, kad nereiktų sodinti
              tai taip, kaip ir sakiau nuvažiavo merui stogas, reiktų tiktais sugalvoti kaip tai išnaudoti naudingai Dėl robinijų parašiau tik tiek kad kaip invazinis medis neliečiamas yra tikrai ne toks kenksmingas kaip uosialapis klevas. Nepastebėjau jog kažkaip ypatingai daugintųsi, bet dar nė vienos nebandžiau nupjauti.

              Comment


                Pasisakė ir buvęs ilgametis Botanikos instituto direktorius

                15min.lt 2021.10.05
                Ginče dėl robinijų Vilniuje – gamtininko žodis:
                Robinjų pavėsyje pieva nežydės
                Ginčas tarp Aplinkos ministerijos ir Vilniaus miesto savivaldybės dėl pastarosios iniciatyvos sodinti sostinėje invazines baltažiedes robinijas įžiebė diskusijas socialiniuose tinkluose, kur atsirado palaikančiųjų abi puses. Tačiau dr. Valerijus Rašomavičius iš Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto įspėja – šių medžių daroma žala natūraliai ekosistemai didesnė, nei žydėjimo metu teikiamas malonumas akims. (...)

                „Meras lyg ir buvo kažkada teisingumo ministras, – šyptelėjo V.Rašomavičius. – Jeigu yra įstatymai, poįstatyminiai aktai, kurie sukurti specialistų, kuriuose remiamasi tam tikromis žiniomis apie, šiuo atveju, gamtą, tai jų reikia laikytis.“

                Palygino su Sosnovskio barščiais
                „Robinija labai plinta ir dauginasi lengvuose dirvožemiuose. Tai toks vienas palankus momentas Kuršių nerijoje. O kitas dalykas, ji labai gerai sureaguoja į gaisrus, tada atsiranda galimybių išplisti degvietėse. Tai yra jau akivaizdus faktas. O kad mes galbūt neįvertiname, kas gali atsitikti, tai siūlyčiau remtis tokiu pavyzdžiu. Kažkada Sosnovskio barštį įvežė ir augino, aštuntajame dešimtmetyje Kalvarijų turguje močiutės pardavinėjo jį, sakė labai gražus augalas, pasodinti klombelėje, kur atskirai.(...)

                Grėsmė natūraliai ekosistemai
                Paprašytas papasakoti apie robinijų žalą, mokslininkas sako, kad visada vertinant invazinių rūšių grėsmę natūraliai ekosistemai, žiūrima, kaip tie augalai keičia natūralios gamtinės aplinkos sudėtį, struktūrą ir funkciją. „Tas keitimas pirmiausia pasireiškia užtamsinimu. Robinija yra vešli, sudaro pavėsį ir tiesiog nukonkuruoja vietinius augalus. Ypač jeigu pasirodo pirma. Robinija sunkiai auga pavėsyje, miške, tarkim, bet jeigu atvirose vietose ji bus pirma, sukurs visiškai nebūdingą mūsų kraštui ekosistemą."

                http://www.15min.lt/naujiena/aktualu...des-56-1576336

                Comment


                  Pokyčiai sostinės Konstitucijos prospekte: už 230 tūkst. eurų bus pasodinta medžių, susiaurintos eismo juostos
                  https://www.lrt.lt/naujienos/eismas/...-eismo-juostos
                  Nuo spalio 13 d. 9 val. Konstitucijos pr. bus laikinai pakeistas eismo organizavimas. <...> Dabar 3,7 m siekiantis vienos eismo juostos plotis bus siaurinamas iki 3 m, taip pat keisis automobilių eismo organizavimo sprendimai. <...> Asfalto nuėmimo, pasiruošimo sudinimui ir sodinimo darbams vien tik Konstitucijos prospekte, bus skirta apie 230 tūkst. eurų.
                  ♚ streetskins.eu/vilnius-city-cycling-map-by-road-surface ♚

                  Comment


                    Per keletą artimiausių metų prospekte dar labiau sumažės kietųjų dangų, vietoj jų bus sodinama daugiau želdinių. Keisis eismo juostų pločiai – dabar 3,7 m siekiantis vienos eismo juostos plotis bus siaurinamas iki 3 m, taip pat keisis automobilių eismo organizavimo sprendimai.
                    Skaitant straipsni, panasu kad tik skiriamoji juosta bus atnaujinta ir medziai pasodinti. O juostu siaurinimas nusimato tik uz poros metu? Gal mes cia visi per anksti apsidziaugem.

                    Comment


                      Pradžioje bijojau, kad bus padarytas miškas, nes pirminėse vizualizacijose buvo net 6 eilės medžių:



                      Bet panašu, kad tų 6 eilių buvo atsisakyta ir visgi bus trys. Bent jau pagal naujausią vizualizaciją. Labai sveikintinas sprendimas.

                      Comment


                        Parašė Sula Rodyti pranešimą

                        Galėtų apskritai palikt tik VT ir dviračių/automobilių eismą pagal naują koncepciją Konstitucijos pr.
                        Galėtų pilnai panaikinti gatvę o vietoje jos pasodinti Konstitucijos parką. Turėtų savivaldybės ir verslo centrų darbuotojai per pietus kur pailsėti. Gal ir jo priežiūra pigiau kainuotų.

                        Comment


                          Aš tai turiu klausimų dėl medžių, kaip viskas vyks toliau. Įdomu kokius medžius, kokio amžiaus ketina sodinti ir t.t. Galiausiai, medžius pasodinti neužtenka, reikės ir jais rūpintis. Žiūrint į KP nusususias liepas, neatrodo, kad kažkada jos kažkam būtų labai rūpėjusios... Aišku, dar išmetamosios dalelės tokioje judrioje gatvėje.

                          Kad susiaurins kariniams paradams skirtą prospektą tai tik valio valio, bet kaip seksis ten augti medžiams dar pamatysim.

                          Comment


                            Neįtikėtinas sprendimas: vidury Konstitucijos prospekto sužaliuos medžiai (siaurins gatvę)

                            https://madeinvilnius.lt/naujienos/t...iaurins-gatve/

                            Viena pagrindinių Vilniaus transporto arterijų – Konstitucijos prospektas – toliau keičiasi ir netrukus taps visapusišku Žaliosios bangos pavyzdžiu. Kiekvienas jo kilometras žaliuos medžiais, krūmais, vijokliais: želdiniais bus atskirta ne tik važiuojamoji dalis ir pėsčiųjų takai, bet kai kuriose atkarpose – ir priešingo eismo juostos.

                            Artimiausiomis dienomis bus išardyta perteklinė asfalto danga vidurinėje skiriamojoje Konstitucijos prospekto juostoje, kurią pakeis gyva žalioji juosta – Vilniaus savivaldybės ir jos įmonių grupės darbuotojai spalio 30 d. čia rinksis pasodinti daugiau kaip 80 medžių ir 800 krūmų.

                            Nuo spalio 13 d. 9 val. Konstitucijos pr. bus laikinai pakeistas eismo organizavimas – pasirengimo sodinimui metu eismo juostos bus susiaurintos, tad eismo dalyvių prašoma atidžiai stebėti naujuosius laikinus kelio ženklus, laikytis kelių eismo taisyklių ir važiuoti leidžiamu greičiu.

                            Click image for larger version

Name:	Screenshot 2021-10-13 at 14-50-27 Neįtikėtinas sprendimas vidury Konstitucijos prospekto sužaliuos medžiai (siaurins gatvę)[...].png
Views:	667
Size:	1,11 MB
ID:	1919687


                            Click image for larger version

Name:	Screenshot 2021-10-13 at 14-50-13 Neįtikėtinas sprendimas vidury Konstitucijos prospekto sužaliuos medžiai (siaurins gatvę)[...].png
Views:	670
Size:	1,67 MB
ID:	1919688

                            Beje, vėliau Konstitucijos pr. savivaldybė žada ir toliau rekonstruoti/siaurinti:

                            "Per keletą artimiausių metų prospekte dar labiau sumažės kietųjų dangų, vietoj jų bus sodinama daugiau želdinių. Keisis eismo juostų pločiai – dabar 3,7 m siekiantis vienos eismo juostos plotis bus siaurinamas iki 3 m, taip pat keisis automobilių eismo organizavimo sprendimai.
                            "
                            Paskutinis taisė Saliamonas; 2021.10.13, 14:09.

                            Comment


                              Pagal renderius suprantu, kad sodins maždaug 30-mečius medžius?

                              Comment


                                Nuo liberalų jau pradeda dvokti populizmu!! Medžių sodinimui žaliausioje Europos sostinėje sumos tuoi viršys gatvių asfaltavimo sumas!! O Šimašiu nuoširdžiai norėtųsi pavežioti po miegamuosius rajo​nus ir priemiesčius!!

                                Comment


                                  Man kitas momentas įdomus - kur dabar rengsime karinius paradus? Karts nuo karto vis vien reikės gi. Susiaurinus ir apželdinus, Konstitucijos prospektas tam nebetiks.
                                  Kaip po dykumą blaškiausi

                                  Comment


                                    Parašė vytauc Rodyti pranešimą
                                    Man kitas momentas įdomus - kur dabar rengsime karinius paradus? Karts nuo karto vis vien reikės gi. Susiaurinus ir apželdinus, Konstitucijos prospektas tam nebetiks.
                                    Gedimino pr.
                                    Flickr

                                    Comment


                                      Tai o kiek kartų kariniai paradai Konstitucijos pr. vyko? Lygiai vienąkart, kai 2018 m. atkūrimo šimtmetį minėjome.

                                      Comment


                                        Parašė Perfect

                                        O Gedimino prospektas netinka?
                                        Iš bėdos tinka. Yra buvę paradų Gediminkėj ir anksčiau. Bet KP daugiau vietos žiūrovams ir galimybių matyti bei fotografuoti iš įvairių kampų. Tiesiog geriau tinkama gatvė.
                                        ​​​​​​

                                        Comment


                                          Parašė John Rodyti pranešimą

                                          Nu nėra tai nei reikšmingiausias, nei vos reikšmingiausias projektas. Taip, projektų neužtenka ir nusipelno kritikos už tai, bet kam dėl to stumti ant šito projekto, kuris yra tikrai reikalingas ir reikalingas jau labai seniai?

                                          Comment

                                          Working...
                                          X