Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvybė

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
    Tau kodel visame internete yra butent taip ir bendraujama? Kodel niekas ju nebaudzia?
    Apsileidmas, neatsakingumas, nerūpestingumas. Vieni nekreipia dėmesio (administratoriai), kiti išsidirbinėja („malalietkos“).

    Tai ydinga situacija. Džiugu, kad šis forumas neseka tuo pavyzdžiu, kad čia į tai yra kreipiamas dėmesys. Tai vienas iš šio forumo privalumų.

    Forumas- tai susitikimu vieta, kur zmones dalinasi savo nuomonemis. Tai tas pats, kai tu su klasiokais snekiesi apie krepsini. Kai su bendradarbiais eini parukyti ir apkalbi mergas. Tai nera oficiali istaiga, kuriai yra privaloma oficiali kalba. Gali cia, kad ir rusishkai/anglishkai/kinietishkai sneketi, jokie istatymai to nedraudzia. Cia tik pacio forumo vidinis toks istatymas gali buti.
    Forumas nuo klasiokų būrelio skiriasi tuo, kad klasiokai ar draugai yra tavo bendravimo ratas, kurį kiekvienas pasirenka pats, sutikdamas su jo savotiškomis vidinėmis taisyklėmis (įskaitant ir bendravimo taisykles). Pavyzdžiui, yra tokių draugų būrių, kuriuose nesikeikdamas turbūt nebūsi pageidaujamas Matai, ateidamas į forumą aš negaliu pasirinkti visų savo pašnekovų, tiesiog čia gali ateiti visi. Todėl ši vieta yra vieša. Todėl čia turi būti laikomasi bendrinės kalbos normų. Ar pavyksta suvokti skirtumus?

    Be to, forumas, skirtingai nuo draugų būrelio, yra privati nuosavybė. Nesvarbu, net jei visi kiti viešų forumų valdytojai yra apsileidę ir nerūpestingi, šio forumo savininkas(ai) turi visiškai pagrįstą teisę reikalauti laikytis bendrinės kalbos normų viešame jo(ų) forume.

    Su šiuo jų reikalavimu sutinka ir, netgi, jį palaiko, absoliuti dauguma forumo narių.

    Gali cia, kad ir rusishkai/anglishkai/kinietishkai sneketi, jokie istatymai to nedraudzia. Cia tik pacio forumo vidinis toks istatymas gali buti.
    Apie valstybės įstatymus mes ir nekalbame. Valstybės įstatymai nedraudžia ir viešai nesilaikyti bendrinės kalbos normų (bent iki tam tikro lygio, kol tai nėra šalies niekinimas ir t.t.). Tokį žmogų nebent laikys neišprusėliu. Tačiau turint galimybę bendrauti taisyklingai to nedaryti yra tiesiog buka. O privataus forumo vidiniai „įstatymai“ tebegalioja.
    Paskutinis taisė ; 2007.09.12, 14:14.
    Įžvalgos.lt - FB - G+

    Comment


      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
      Kad ja galetumem naudoti oficialiame lygmenyje Beje, jeigu musu kalba nebutu tokia sunki, tau, kaip kokiems suomiams, ar norvegams, ja mokykloje reiktu mokytis dvigubai maziau. Ir moketum tu ja taip pat gerai, kaip ir kad dvigubai daugiau mokydamasis sunkia kalba. Ir kokia to nauda? Apsikraunam save bereikalingais darbais, kai tuo tarpu geriau jau kokia matematika pasimokytumem.
      Taip, lietuvių kalba yra sunki.Bet išmokstama. Ir tai tikrai nėra bereikalingas darbas, nes ji yra daug svarbesnė už kokią matematiką, kuri ne visur yra reikalinga.
      You might surprise yourself.

      Miestai.net FB

      Comment


        Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
        <...> jeigu musu kalba nebutu tokia sunki, tau, kaip kokiems suomiams, ar norvegams, ja mokykloje reiktu mokytis dvigubai maziau. Ir moketum tu ja taip pat gerai, kaip ir kad dvigubai daugiau mokydamasis sunkia kalba. Ir kokia to nauda? Apsikraunam save bereikalingais darbais, kai tuo tarpu geriau jau kokia matematika pasimokytumem.
        Hm, ne visų galimybės vienodos. Kitiems lietuvių kalba visiškai netrugdo ir matematiką išmokti, ir dar daugiau. Galbūt, jei turi asmeninių keblumų, turėtum kaltinti būtent save, bet ne tautos kalbą?

        Pripažinkim vieną dalyką, rašydamas „sh“ ir „zh“ tu absoliučiai niekaip nepalengvini lietuvių kalbos nei sau, nei kitiems. Pradėkim nuo tokių paprastų dalykų. Čia kaip su alkoholizmu, pirmiausiai reikia nustatyti problemą ir ją pripažinti Bandai motyvuoti kalbos sudėtingumu gindamas tokį apgailėtiną dalyką, kaip „sh“ ir kito šlamšto rašymas, kas su tuo niekaip nesisieja.
        Įžvalgos.lt - FB - G+

        Comment


          /\

          Matai, kadangi sita foruma lankau nuo pat jo ikurimo, tai gerai zinau, kad ankshchiau del to nebuvo kilusiu jokiu problemu. Problemos atsirado po akcijos "Rasykime lietuviskai", pradejo vis daugiau zmoniu isilieti i sita akcija, pradejo atsiradineti taisykles, o dabar kai kas nori jas dar labiau grieztinti (skaityti auksciau), kas po to? Is vis su klaidom rasantis bus nurasyti? Kvepia lukasenkos cenzura Anyway, manau forume yra daug skirtingu nuomoniu ir daug skirtingiu zmogeliuku, kurie jomis dalijasi ir reiskia, kas yra labai saunu. Ir visokie draudimai, kaip kad "rasyk lietuviskai," mano manymu, yra tikrai nereikalingi, nepaisant to, kad kazkas ju labai noretu. Zinoma dauguma ir administratoriai gali priimti tokius vidinius istatymus, taciau man tai tikrai atrodys, kaip saviraiskos varzymas ir svetimos nuomones primetimas per prievarta. Aciu uz diskusija. Turiu begti

          Comment


            Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
            Matai, kadangi sita foruma lankau nuo pat jo ikurimo, tai gerai zinau, kad ankshchiau del to nebuvo kilusiu jokiu problemu. Problemos atsirado po akcijos "Rasykime lietuviskai", pradejo vis daugiau zmoniu isilieti i sita akcija, pradejo atsiradineti taisykles, o dabar kai kas nori jas dar labiau grieztinti (skaityti auksciau), kas po to? Is vis su klaidom rasantis bus nurasyti? Kvepia lukasenkos cenzura
            Čia gal kaip ir su manim, žmonių dėmesys buvo atkreiptas, jie nusprendė pasitaisyti Nebus čia nieko panašaus į Lukašenkos režimą, negi dabar versi daryti tokį paprastą ir, atrodo, nesudėtingą dalyką, tiesiog rašyti gražia savo gimta kalba (nors ir vėl nieko negaliu pasakyt už forumo valdybą) O už „sh“ esu linkęs bausti, be skrupulų, nes tai yra tiesiog išsidirbinėjimas.

            O gal tiesiog visi draugiškai rašykim sava kalba? Puiki akcija buvo, dar ir tau ne vėlu būtų prisijungti

            Anyway, manau forume yra daug skirtingu nuomoniu ir daug skirtingiu zmogeliuku, kurie jomis dalijasi ir reiskia, kas yra labai saunu. Ir visokie draudimai, kaip kad "rasyk lietuviskai," mano manymu, yra tikrai nereikalingi, nepaisant to, kad kazkas ju labai noretu. Zinoma dauguma ir administratoriai gali priimti tokius vidinius istatymus, taciau man tai tikrai atrodys, kaip saviraiskos varzymas ir svetimos nuomones primetimas per prievarta. Aciu uz diskusija. Turiu begti
            Saviraiška yra gerai, tik kodėl ji turi pasireikšti savos kalbos laužymu... Kai kurie dalykai yra svarbūs, svarbesni už „aš noriu“, „o aš nenoriu“. Yra ir toks dalykas kaip „reikia“. Net jeigu reikia tik todėl, kad reikia. Tiesiog suprask, kalbą reikia branginti ir stengtis ją išlaikyti, ypač tokiai mažai valstybei kaip Lietuva

            Iki
            Paskutinis taisė ; 2007.09.12, 14:31.
            Įžvalgos.lt - FB - G+

            Comment


              Eidvis:
              Ką tu čia užsivedei... Ką tau sunku paspaust LAlt+Shift? Man tai tiesiog gėda skaityt, tokias nesąmones, neva lietuvių kalba kažkokia atsilikusi. Ir kur jinai nusiristų nekontroliuojama? Tiksliau: Nu tai a girdzh koor ta kalba dehl svetimeebioo noosiristoo? Karoche, tūsas, zajab... achu... ir t.t., ir pan. Jei nėra savikontrolės, tai tokius kaip Eidvis turi kažkas kontroliuoti.

              Be to, jei neklystu, daug yra žodžių, kuriuos visi (ir Eidvis) vartoja, nežinodami, kad jie sukurti XIX a. pab - XX a. pr. Berods iš tokių yra degtukas. Čia tik vienas pavyzdys, bet jų yra gerokai daugiau.

              Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
              Mano draugai buvo iskviesti i lietuviu kalbos inspekcija, uz tai, kad per radija pradejo transliuoti laida jaunimui "SMS laizekas" ir jiems buvo primigtynai pasiulyta pakeisti pavadinima i "Trumposios zinutes bucinys".
              Būtų mano valia, tai aš tą laidą imbecilams visai uždrausčiau, neįmanoma paaugliškų mini morčių klausyti.
              Paskutinis taisė rat; 2007.09.12, 14:58.

              Comment


                Edvis, tuščiais šoviniais šaudai. Perskaičiau dabar viską ir gailiuosiu, nes tik laiką sugaišau. Tau žmoniškai aiškina, o tu kaip visiškas stuobrys viskam tik prieštarauji ir kažkokias nebūtas tiesas įrodinėji. Pasakoji kažkokias apsurdiškas evoliucijos teorijas, kurias skaitant ne tik, kad juokas nebeima, bet ir graudu darosi. Kalbant apie jas, tai be jokios abejonės, tokie kaip tu ir yra bet kokio evoliucionavimo didžiausi stabdžiai.

                Jeigu vietoj š ir ž rašysim sh ir zn, kalbą lengviau išmokti nebus. Apskritai, visiškai juokingas toks užsispyrimas ir mąstymas. O tavo argumentai, kodėl neva reikia švepluot ir naudoti labai modernią, evoliucionavusią lietuvių kalbą yra tiesiog apsurdiški ir neverti nei vieno forumiečio dėmesio.

                Ir visiškai nesvarbu kur, bare, namuose ar čia forume šnekėsi/rašysi taip, atrodysi nerimtai, kaip koks kaimietis (blogąja prasme), kaip koks mokslo nesubjaurotas treninguotas džentelmenas ar geriausiu atveju mažametis vaikigalis. Būtent su tuo man asocijuojasi tokie beraščiai.

                Pats anksčiau irgi šveplavau, tiesa, iki sh, zh ir pan. nusiritęs nebuvau. Dabar stengiuosiu tiek kalbėti, tiek rašyti taisyklingai, už tai iš dalies esu dėkinas ir šiam forumui . Rašau lietuviškais rašmenimis visur ir pastebiu, kad vis daugiau žmonių daro taip pat. O tokie visokie sh, zh, sch ir pan. tikrąja to žodžio prasme bado akis. Nors su tuo susidurti tenka retai, nes nedalyvauju visokiuose "chatuku0zZzeE" ir su visokiom sexiukem14 per IRC nebendrauju.

                Comment


                  Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                  /\

                  Matai, kadangi sita foruma lankau nuo pat jo ikurimo, tai gerai zinau, kad ankshchiau del to nebuvo kilusiu jokiu problemu. Problemos atsirado po akcijos "Rasykime lietuviskai", pradejo vis daugiau zmoniu isilieti i sita akcija, pradejo atsiradineti taisykles, o dabar kai kas nori jas dar labiau grieztinti (skaityti auksciau), kas po to? Is vis su klaidom rasantis bus nurasyti? Kvepia lukasenkos cenzura Anyway, manau forume yra daug skirtingu nuomoniu ir daug skirtingiu zmogeliuku, kurie jomis dalijasi ir reiskia, kas yra labai saunu. Ir visokie draudimai, kaip kad "rasyk lietuviskai," mano manymu, yra tikrai nereikalingi, nepaisant to, kad kazkas ju labai noretu. Zinoma dauguma ir administratoriai gali priimti tokius vidinius istatymus, taciau man tai tikrai atrodys, kaip saviraiskos varzymas ir svetimos nuomones primetimas per prievarta. Aciu uz diskusija. Turiu begti
                  ...nu ką padarysi....kaip pats minėjai kalba nestovi vietoj, tobulėja, taikosi...taip ir forumai, ir internetas tobulėja...reikia taikytis....nereikia sėdėt ir rašyt kaip anais laikais

                  Comment


                    Pauliak:
                    O tavo argumentai, kodėl neva reikia švepluot ir naudoti labai modernią, evoliucionavusią lietuvių kalbą yra tiesiog apsurdiški
                    Kokiais gi argumentais ir kurioje vietoje, as sveplavima laikiau pranasesniu uz rasyma lietuviskai? Ir tu dar sakai, kad "viska perskaiciau".

                    Rat:
                    Ir kur jinai nusiristų nekontroliuojama? Tiksliau: Nu tai a girdzh koor ta kalba dehl svetimeebioo noosiristoo?
                    O kur ji nusirito per tukstanti metu, kai nebuvo jokiu instituciju, ja koroliavusiu? Jeigu tu suzinotum, kiek visgi svetimybiu praslydo i musu kalba ir asimiliavosi. Ir del to niekas net nesuka galvos, kad cia kazkas blogo atsitiko. Tik nereikia ziureti i paauglius ir ju braiza. Gerai, jie issidirbineja visoookejs tokejs rastajs. Ir kas? Tegul issidirbineja. Suaugs. Ju gi toks amzius, kodel reikia juos stabdyti, jeigu tai niekam netrukdo? Beto, pasiziurek i savo pacio asmenini ranga "jamam Jevropa". Ir kam gi tai pakenke, kad taip pasirasei? Niekam...

                    O siaip tai noriu ispeti, kad as nesakau, jog SH, CH ar apskritai nelietuviskas rasymas yra kuom nors geriau. As tik norejau pasakyti, kad suvarzymai yra blogai. Leiskit rinkai paciai nuspresti kas jai gerai, o kas ne, nesubsidijuojant nieko.

                    Comment


                      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                      kas po to? Is vis su klaidom rasantis bus nurasyti? Kvepia lukasenkos cenzura
                      Normalu, kad kai kurie žmonės nemoka taisyklingai rašyti, arba dėl kokių nors techninių problemų negali taisyklingai rašyti. Netaisyklingumas kartais būtinas stilistiškai (pvz. frazės "butai branks" ir "butai pikz", parašytos su klaida, įgauna savitą prasmę).

                      Tačiau gėdinga, jei kai kurie žmonės ima didžiuotis savo nemokšiškumu, ir turi įžūlumo tą savo neraštingumą pateikti kaip normą arba netgii siekiamybę.

                      Comment


                        Tačiau gėdinga, jei kai kurie žmonės ima didžiuotis savo nemokšiškumu, ir turi įžūlumo tą savo neraštingumą pateikti kaip normą arba netgii siekiamybę.
                        1. Nesu neraštingas. Ir nesididžiuoju niekieno neraštingumu.

                        2. Nesistengiu to pateikti kaip siekiamybę, kaip normą- taip.

                        Comment


                          Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                          Be to, pasiziurek i savo pacio asmenini ranga "jamam Jevropa". Ir kam gi tai pakenke, kad taip pasirasei? Niekam...
                          Aš tikiuosi, jog tai netgi kam nors padėjo. Kiekvienoj žinutėj taip nerašau, tiesiog, kad paįvairint stilių. Galų gale, tekstą su lietuviškais rašmenimis galima greičiau perskaityt ir dėl jo žmonės klojo galvas.

                          Comment


                            Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                            O kur ji nusirito per tukstanti metu, kai nebuvo jokiu instituciju, ja koroliavusiu? Jeigu tu suzinotum, kiek visgi svetimybiu praslydo i musu kalba ir asimiliavosi. Ir del to niekas net nesuka galvos, kad cia kazkas blogo atsitiko.
                            Kaip tai nesuka, suka ir dar kaip. Čia gal pagal save ir nusprendei. Tiesiog dėl didelės įtakos ne viską įmanoma suvaldyti. Tačiau jei kontrolės nebūtų, kaip panašiai tu ir siūlai, tai per tiek laiko jau būtų išnykę bet kas, ką būtų galima vadinti lietuvių kalba.

                            Tik nereikia ziureti i paauglius ir ju braiza. Gerai, jie issidirbineja visoookejs tokejs rastajs. Ir kas? Tegul issidirbineja. Suaugs. Ju gi toks amzius, kodel reikia juos stabdyti, jeigu tai niekam netrukdo? Beto, pasiziurek i savo pacio asmenini ranga "jamam Jevropa". Ir kam gi tai pakenke, kad taip pasirasei? Niekam...
                            Dėl jo „rango“ - pažiūrėčiau į tai su tam tikru humoru. Kita specifika. Tačiau nuolatinis bandymas rašyti tą patį garsą kitos kalbos simboliais nėra humoras ir ne su tokiu tikslu jis naudojamas.

                            O tu pats esi paauglys? Tiesiog įdomu. Jei ne, tai jau, kaip pats sakai, būtų laikas suaugti. Jei taip, viliuosi, kad tau tai pavyks ateityje

                            Bet visvien, kodėl reikia rašyti tą patį garsą kitos kalbos rašmenimis. Mano klausimas grįstas tiesiog logišku savos kalbos taisyklių paisymu. Savo kalbos puoselėjimu, galų gale, apsaugojimu nuo tokių nesąmonių plitimo, kas sėkmingai vyksta būtent dėl to, kad tai plinta internetu taip jau rašančių žmonių dėka. Tavo atsakomasis klausimas, kodėl reikėtų laikytis lietuvių kalbos taisyklių yra tiesiog kvailas. Nepyk, bet taip jau yra. Kodėl reikia valytis dantis, jei galima ir nesivalyti? Ta pačia logika grįstas klausimas, kad ir kaip absurdiškai tai skambėtų.

                            O siaip tai noriu ispeti, kad as nesakau, jog SH, CH ar apskritai nelietuviskas rasymas yra kuom nors geriau. As tik norejau pasakyti, kad suvarzymai yra blogai. Leiskit rinkai paciai nuspresti kas jai gerai, o kas ne, nesubsidijuojant nieko.
                            Juk jaunimas jau renkasi, nepaisydamas VLKK ir visų kitų pastangų. Ar tu nematai jų pasirinkimo tendencijų? Jos akivaizdžios ir niūrios. Ir vis dar yra pasirinkimo galimybė - visada gali eiti į one.lt, pabendrauti su seksiukėm12, su bendraminčiais.

                            Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                            Nesistengiu to pateikti kaip siekiamybę, kaip normą- taip.
                            Norma rašyti netaisyklingai? Tikrai apgailėtinos nesąmonės.

                            ---
                            Pagalvojau, ar nebūtų galima forume paleisti kokio skripto (šio žodžio lietuviško analogo nežinau, štai ir VLKK spraga). Jo esmė būtų ta, kad automatiškai radęs simbolių „s“ ir „h“, einančių vienas po kito, junginį paverstų jį į „š“. Tas pats galioja ir „zh“ ir kitiems išsidirbinėjimams. Lietuvių kalboje nėra jokio žodžio, kuriame šios raidės eitų paeiliui. Skriptas neturėtų veikti „Caf&#233; International“ skiltyje. Na, gal to nereikia, kol ši problema čia neišplito (ir, tikiuosi, neišplis), nors kartas nuo karto tai pastebima.
                            Paskutinis taisė ; 2007.09.12, 18:02.
                            Įžvalgos.lt - FB - G+

                            Comment


                              Parašė Rodyti pranešimą
                              Kaip tai nesuka, suka ir dar kaip. Čia gal pagal save ir nusprendei. Tiesiog dėl didelės įtakos ne viską įmanoma suvaldyti. Tačiau jei kontrolės nebūtų, kaip panašiai tu ir siūlai, tai per tiek laiko jau būtų išnykę bet kas, ką būtų galima vadinti lietuvių kalba.
                              Ne pagal save, o pagal kalba As kalbejau apie tokius zodziu, kurie jau yra iauge ir pasisavinti daug seniau ir visi uzmirse, kad tai yra kazkokia svetimybe. PVZ.: (produktas, kiles is lot. zodz. productus- pagamintas; Prioritetas: vok. Priorität, pranc. priorité < lot. prioritas, kilm. prioritatis – pirmenybė < prior – pirmas) Musu kalba pilna tokiu zodziu, nes niekad nebuvo jokios institucijos, kuri draude juos savintis. Tik dabar yra atsiradusi institucija, kuri visais imanomais budais, del nesuprantamu priezasciu, bando tai blokuoti. Ir tu net nesuki sau galvos, kad jie is kazkur ateja. Tu toliau didziuojies savo kalba, ji tau toliau yra labai grazi ir kaip tu pats sakei, ja vertini, nesusimastydamas, kad 70% jos yra atejusi is kazkur kitur.

                              O tu pats esi paauglys? Tiesiog įdomu. Jei ne, tai jau, kaip pats sakai, būtų laikas suaugti. Jei taip, viliuosi, kad tau tai pavyks ateityje
                              Man 23 metai, paauglyste seniai isauges ir tokia rasyba kaip kad "vilniooos" man tikrai nerupi. As tiesiog nevartoju lietuvisku raidziu. O kai nera vartojamos lietuviskos raides, sh ar zh nera joks issidirbinejims, tiesiog fonetiskas priartinimas.

                              Juk jaunimas jau renkasi, nepaisydamas VLKK ir visų kitų pastangų.
                              Nereikia taip bijoti to jaunimo. Visur taip yra. Pasiskaityk angliskus jaunimo saitus, pamatysi, kad ir jie issidirbineja is savo kalbos. Niekas to nesureiksmina, nes niekam tai didesnes itakos ir nedaro.

                              Norma rašyti netaisyklingai? Tikrai apgailėtinos nesąmonės.
                              As jokiu budu nesakau, kad tai yra gerai. As tiesiog sakau, kad tai nebutinai yra blogai. Kodel? Nes man tai nekenkia. Jeigu zmogui taip geriau- prasau. Svarbiausia ne kaip tu rasai, o ka tu rasai.

                              Comment


                                Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                Ne pagal save, o pagal kalba As kalbejau apie tokius zodziu, kurie jau yra iauge ir pasisavinti daug seniau ir visi uzmirse, kad tai yra kazkokia svetimybe. PVZ.: (produktas, kiles is lot. zodz. productus- pagamintas; Prioritetas: vok. Priorit&#228;t, pranc. priorit&#233; < lot. prioritas, kilm. prioritatis – pirmenybė < prior – pirmas) Musu kalba pilna tokiu zodziu, nes niekad nebuvo jokios institucijos, kuri draude juos savintis. Tik dabar yra atsiradusi institucija, kuri visais imanomais budais, del nesuprantamu priezasciu, bando tai blokuoti. Ir tu net nesuki sau galvos, kad jie is kazkur ateja. Tu toliau didziuojies savo kalba, ji tau toliau yra labai grazi ir kaip tu pats sakei, ja vertini, nesusimastydamas, kad 70&#37; jos yra atejusi is kazkur kitur.
                                Tie 70 procentų aišku yra tik tavo fantazijos padarinys. Tu pateiki faktą, kad lietuvių kalboje yra svetimybių, kaip neigiamą. Tuomet pamini, kad nebuvo jokios komisijos anksčiau. Tai dabar iš tavo paties žodžių aš tau padėsiu padaryti išvadą - kadangi nebuvo jokios komisijos, lietuvių kalboje atsirado svetimybių. Tolimesnė išvada - komisijos atsiradimas ir jos preciziška veikla. Suprantama, net ir su komisijos pagalba įtaka išliks, tačiau ją bus galima kontroliuoti bent jau iki tam tikro lygio. Aišku, jei patys nebūsim buki ir nemėginsim teigti, kad kitokios fonetikos naudojimas yra norma.

                                Kitas dalykas yra tai, kad yra tarptautinių žodžių. Nežinau, ar konkrečiai žodis „produktas“ yra vienas iš jų.

                                Man 23 metai, paauglyste seniai isauges ir tokia rasyba kaip kad "vilniooos" man tikrai nerupi. As tiesiog nevartoju lietuvisku raidziu. O kai nera vartojamos lietuviskos raides, sh ar zh nera joks issidirbinejims, tiesiog fonetiskas priartinimas.
                                Galiu tave užtikrinti, kad visi mes puikiai suprasim tave ir be fonetinio priartinimo. Kodėl tu amnai, kad žmogui perskaityti (mintyse) raidę „s“ kaip„š“, be abejo, turint pukias galimybes logiškai supasti koks simbolis vartojamas, yra sunkiau nė raidžių seką „sh“ perskaityti būtent kaip „s“ ir „h“, ką šie rašmenys lietuvių kalboje ir reiškia, o ne „š“. Tai gali net labiau klaidinti, jei nesi pripratęs išsidirbinėti ir rašinėti (bei skaityti) tokių nesąmonių.

                                Nereikia taip bijoti to jaunimo. Visur taip yra. Pasiskaityk angliskus jaunimo saitus, pamatysi, kad ir jie issidirbineja is savo kalbos. Niekas to nesureiksmina, nes niekam tai didesnes itakos ir nedaro.
                                Hm, anglai išsidirbinėja iš savo kalbos kitu aspektu. „G2g“, „asap“, skaitmenų naudojimas vietoj raidžių. Tai jie daro trumpindami savo kalbą. Šiuo atveju mes ją netgi ilginame, mes naudojame svetimos kalbos fonetiką. Tai mums niekaip nepadeda, gal čia tau taip atrodo, kad padeda. Gal tiems, kurie jau N metų taip rašo/skaito, yra įpratę taip ydingai elgtis ir padeda, bet ne man. Man yra tik vienas tokio elgesio aspektas - grmatikos normų laužymas. Taip mano dauguma šio forumo narių, tai nepriimtina tiems, kas lietuviškame forume nori skaityti lietuviškai, o tokią teisę jie turi (ne, teisės laužyti taisykles tu neturi, tam jos ir kuriamos, kad jų būtų laikomasi, o ne atvirkščiai, kaip kai kam atrodo). Be to anglų kalbos su lietuvių nelyginčiau, ji pasaulinė, o mūsiškė menka ir trapi.

                                As jokiu budu nesakau, kad tai yra gerai. As tiesiog sakau, kad tai nebutinai yra blogai. Kodel? Nes man tai nekenkia. Jeigu zmogui taip geriau- prasau. Svarbiausia ne kaip tu rasai, o ka tu rasai.
                                Tau tiesiogiai tai nekenkia, tačiau tai nereiškia, kad dėl to nereikia į tai kreipti dėmesio. Pavyzdžiui, manau, kad jei jaunimas įprastų ir stengtųsi internete rašyti taisyklingai, o jie čia ašo tikrai daug, daug bendravimo būtent čia vyksta, tai nemaža dalis jų gramatikos spragų būtų užlopytos, tiesiog patys su laiku išmoktų nemažai. vieni kitus galų gale pataisytų. Ar tautos raštingumas nėra svarbu? Suprantu, kad tai neturi lemiamos įtakos, tačiau tai neturi jokio teigiamo poveikio, nebent neigiamą, priešingu atveju būt galima išspausti ir kažką teigiamo, tuo aš neabejoju. Ir manau, kad kvaila priešgyniauti teigiamiems dalykams.

                                Kad svabiausia ne kaip tu rašai, o ką, nesutinku. Ar nėra svarbu kaip tu kažką pasakai? Gali pasakyti vieną ir tą pačią frazę daugybe būdų ir tai gali lemti netgi pasisakymo esmę.

                                Jeigu zmogui taip geriau- prasau.
                                Su tokia logika pasaulyje chaosas įsivyrauti ilgai netruktų
                                Paskutinis taisė ; 2007.09.12, 18:42.
                                Įžvalgos.lt - FB - G+

                                Comment


                                  Parašė Rodyti pranešimą
                                  Tie 70 procentų aišku yra tik tavo fantazijos padarinys. Tu pateiki faktą, kad lietuvių kalboje yra svetimybių, kaip neigiamą. Tuomet pamini, kad nebuvo jokios komisijos anksčiau.
                                  As tikrai negalvoju, kad svetimybiu buvimas lietuviu kalboje yra neigiamas. Atvirksciai, as galvoju, kad tai teigiamas dalykas. O tie 70&#37; tikrai nera mano fantazijos vaisius. Pavyzdziui paemus tavo citata, tu zinai kiek joje yra tikru lietuviskos kilmes zodziu?
                                  Daiktavardziai is tavo sakinio- procentas, tu, fantazija, padarinys, faktas, kalba, svetimybe, komisija.

                                  Is ju lietuviski: tu, kalba, svetimybe, padarinys.
                                  Ateje is kitur: procentas, fantazija, faktas, komisija.

                                  Taigi si karta 50:50. Nezinau ar tu mane supratai ar ne, bet visais laikais sitie zodziai laisvai ateidavo i lietuviu kalba ir prigydavo. Dabar gi visokios komisijos susigalvoja "vaizduoklius", "velabraukius", kad tik neprigytu ateje is kitur zodziai. Ir ne tik, kad juos sugalvoja, bet dar ir dirbtinais budais vercia visuomene juos vartoti (itraukiami i abiturientu egzaminus, negali buti naudojami spaudoje ir t.t.)
                                  Klausimas: ar tu palaikai tokia pasirinkta dirbtines lietuviu kalbos kurima, neleidziant jai laisvai mutuoti, kaip kad buvo visais laikais, kaip kad yra visur kitur pasaulyje?

                                  Edit: pridedu tuos keturis tarptautinius zodzius:
                                  fant&#227;zija 〈gr. phantasia – vaizdinys, vaizduotė〉
                                  f&#227;ktas 〈lot. factum – kas padaryta, padarytas〉:
                                  komsija 〈lot. commissio – pavedimas〉
                                  pr&#242;centas 〈lot. pro centum – nuo šimto)
                                  Paskutinis taisė Eidvis; 2007.09.12, 19:35.

                                  Comment


                                    Parašė Rodyti pranešimą
                                    Su tokia logika pasaulyje chaosas įsivyrauti ilgai netruktų
                                    Su tokia logika visas pasaulis ir gyvena, nes niekur nera tokiu durnu kalbos komisiju, kaip lietuvoje, kurios neskatintu kalbos pazanga ir tobulejima, o ja stabdytu, noredami islaikyti autentiskuma, tuom ja apsunkindami.

                                    Comment


                                      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                      As tikrai negalvoju, kad svetimybiu buvimas lietuviu kalboje yra neigiamas. Atvirksciai, as galvoju, kad tai teigiamas dalykas. O tie 70% tikrai nera mano fantazijos vaisius. Pavyzdziui paemus tavo citata, tu zinai kiek joje yra tikru lietuviskos kilmes zodziu?
                                      Daiktavardziai is tavo sakinio- procentas, tu, fantazija, padarinys, faktas, kalba, svetimybe, komisija.

                                      Is ju lietuviski: tu, kalba, svetimybe, padarinys.
                                      Ateje is kitur: procentas, fantazija, faktas, komisija.
                                      O kodėl tu imi tik daiktavardžius? Ir tai dar patikslinimas, kad "tu" yra įvardis, o prie daiktavardžių dar galima pridėti "lietuvių" Šiaip jau lietuvių kalbos pagrindą sudaro veiksmažodžiai.
                                      Aš sakinyje yra iš viso 4 svetimžodžiai iš 25. Kiek tai procentų sudaro? Beje, kalbant apie tavo išsigalvotus 70%, anglų kalbą sudaro ~75% svetimžodžių, visgi nemanau, kad pagal šiuos rodiklius lietuvių ir anglų kalbos galėtų būti palygintos
                                      Mano galerija Flickr'yje

                                      Comment


                                        Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                        Su tokia logika visas pasaulis ir gyvena, nes niekur nera tokiu durnu kalbos komisiju, kaip lietuvoje, kurios neskatintu kalbos pazanga ir tobulejima, o ja stabdytu, noredami islaikyti autentiskuma, tuom ja apsunkindami.
                                        Iš kur tu ištraukei tokią nesąmonę, kad niekur nėra kalbos komisijų? Daugelyje save gerbiančių šalių tokios yra, o iš stipresnių pavyzdžių galima būtų pateikti Suomiją, kur suomių kalboje beveik nerasi internacionalizmų
                                        Mano galerija Flickr'yje

                                        Comment


                                          Parašė Mantas Rodyti pranešimą
                                          O kodėl tu imi tik daiktavardžius? Ir tai dar patikslinimas, kad "tu" yra įvardis, o prie daiktavardžių dar galima pridėti "lietuvių" Šiaip jau lietuvių kalbos pagrindą sudaro veiksmažodžiai.
                                          Aš sakinyje yra iš viso 4 svetimžodžiai iš 25. Kiek tai procentų sudaro? Beje, kalbant apie tavo išsigalvotus 70%, anglų kalbą sudaro ~75% svetimžodžių, visgi nemanau, kad pagal šiuos rodiklius lietuvių ir anglų kalbos galėtų būti palygintos
                                          Kaip pats sakai, anglu kalba sudaro ~75% svetimzodziu. Logiskai mastant, tai mazai kalbai tas skaicius turetu buti dar didesnis. Vienaip ar kitaip, svetimybiu lietuviu kalba yra pilna, ju yra kiekviename musu sakinyje, o klausimas yra ar tai yra blogai?

                                          Comment

                                          Working...
                                          X