Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvybė

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #81
    Manau, kad neturėtų būti baudžiama labai griežtai, jei yra objektyvi priežastis, kodėl rašoma ne visiškai taisyklingai (klaviatūroje nėra lietuviškų simbolių ir dėl tam tikrų priežasčių neįmanoma jų įdiegti ir t.t.). Tačiau baudžiama turėtų būti visada, kai kalbos normų nepaisoma specialiai. O niekaip kitaip būti ir negali, kai vartojami „sh“, „zh“ ir kitos panašios nesąmonės.

    Tai bene vienintelis forumas, paisantis lietuvių kalbos normų. Čia turėtų apsilankyti kuo daugiau žmonių, tai reta vieta internete, kurion patekus žmogui padaroma teigiama įtaka, skirtingai nė absoliučioj daugumoj interneto puslapių, skirtų bendrauti.
    Įžvalgos.lt - FB - G+

    Comment


      #82
      Na, aišku, kai klaviatūroje nėra lietuviškų raidžių, ir/arba nėra įmanoma jas įdiegti, tai tai nėra gerai, bet kadagi nėra kitos išeities tai galima atlaidžiau į tą žiūrėt. Bet aš kalbu apie tuos, kurie piktybiškai nerašo lietuviškai.
      You might surprise yourself.

      Miestai.net FB

      Comment


        #83
        Noreciau trumpai paaiskinti mano nuomone apie lietuviu kalba.

        Broliai lietuviai, kai kurie Jusu zinote ir didziuojates, kad lietuviu kalba yra laikoma viena is seniausiu kalbu pasaulyje. Jeigu Jus taip manote, tai zinokite, kad tai nera tiesa. Tiesiog lietuviu kalba turi senoviskiausia skambesi ir gramatines taisykles. Taip buvo del to, kad tuo tarpu kai kitos kalbos keitesi, lietuviu kalba mutavo maziausiai. Zinoma, dabar visi musu senovine kalba didziuojasi, nesuprasdami, kad tai tera nelankstumo ir atsilikimo zenklas. Kaip ten bebutu, taciau ir tai paciai musu puoselejamai lietuviu kalbai teko taikytis prie nauju laiku ir keistis. Ta labai lengvai galite pastebeti pasiskaitineje Donelaicio "Metus". Tai yra naturalu. Viskas keiciasi. Pati gamta yra pagrista evoliucija- kas irgi yra naturali kaita. Taciau musu brangiosios lietuveles fanatikes lituanistes nusprende, kad musu senovine kalba reikia issaugoti. Ikure visokias komisijas, kurios kuo toliau, tuo labiau bando stabdyti naturalia kalbos kaita. Tik isgirsta koki zodi, atejusi is uzu mariu, kaip kad monitorius, tuoj pat susigalvoja naujadara- vaizduoklis. Kam to reikia? Kam isradineti dvirati, kai jis jau israstas? Kokiu lietuviu gramatikos taisykliu neatitinka zodis monitorius? Ar cia taip daroma tik is idejos, tureti viena sunkiausiu ir seniausiu kalbu? Tada tos moterys paima ir vercia visuomene dirbtinai naudoti zodi vaizduoklis. Mazdaug, nenaudosi to zodzio- neislaikysi liet. kalb. egzamino- neistosi i univera- susiknisi gyvenima. Televizijos ar radijo laidoje panaudoje toki zodi, jie susilaukia baudu. Kur dar pasaulyje taip yra? O tikslas yra uzkonservuoti musu kalba tokia, kokia ji dabar yra ir leisti jai keistis kuo imanoma maziau. To pasekoje mes dar labiau atsiliksim ir turesim dar sunkesne kalba. Palyginkit jus visas kalbas, kiek jie turi bendro daug. Ir tai nera vien todel, kad kile is bendros kalbu grupes, o dar ir del to, kad leido joms naturaliai asimiliuotis. Labai gaila, kad tokios kvailos iniciatyvos netgi peraugo i foruma. Sekantis zingsnis turetu buti privalomas lietuvisku rasmenu naudojims. Jeigu sventai tiki, tai labai lengva uzsikabliuoti ant visokiu durnu, niekam nereikalingu ir jausmais, o ne protu pagristu draudimu.

        Pasakyk man bent vieną priežastį, kodėl reikėtų vartoti panašias nesąmones, kaip „sh“, „zh“ ir t.t., vietoj normalių lietuvių kalbos raidžių.
        As nerasau š,ž,č todel, kad esu taip iprates. Iprates esu todel, kad taip yra lengviau. Lengviau yra todel, kad nereikia perjungineti klaviaturos kalbos, kai reikia skaicius rasyti (naudojuosi laptopu, nera sone skaiciuku ) O sh, zh, ir ch parasau del to, kad butu suprantamiau. Nerasau as vilnioos, arba shewliai. Nors tokiame rasyme irgi nieko blogo nematau.
        O tu man pasakyk realia prezasti, kodel negaleciau taip rasyti meshkinas vietoje meskinas? Tik nesakyk, kad meskinas lengviau skaitosi. Ir dabar pagalvok ar ta taisykle yra pagrista logika?

        Forumas yra vieša vieta, todėl čia turi būti taikoma ne asmeniniam bendravimui tinkama buitinė kalba.
        Baras irgi yra viesa vieta, tai tenais irgi neturetu buti kalbama buitine kalba, o laikomasi lietuviu kalbos komisijos grieztu reikalavimu? (keiskmazodziu, rasistiniu ir t.t. kalbu jokiu budu neteisinu, joms yra atskiri istatymai)

        Dar kartą galima paminėt, kad pernelyg pykstama gal ir nebūtų, jei klaidos rašant (ar kalbant) būtų daromas dėl negalėjimo to daryti
        Pats pasakei "gal ir nebutu", kas reiskia, jog gal ir butu. O kaip zinom, apetitas kyla bevalgant...

        Tokie dalykai (fonetika, leksika t.t) būtent ir sukuria tai, ką mes vadinam lietuvių kalba
        Butent, kad zmones ekpermentavo su kalba, del to ji tobulejo, lengvejo, atsirasdavo vis daugiau zodziu ir t.t. O jeigu butu nusistate sau grieztas taisykles, kurios butu neleidusios ekpermentuoti, musu kalba dabar ne daug kuo skirtus nuo makaku.

        Lietuvos istoriją bent gerbti reikia,mano manymu
        As tikrai gerbiu ir didziuojuos lietuviu kalbos istorija, bet kodel gi turim kalbeti senoviska kalba? Kodel tada gerbiant lietuviu kalbos istorija, nepersedus ant zirgu ir nenesiojus tautiniu rubu?

        O siaip viska, ka norejau pasakyti, labai puikiai iliustruoja Aš:

        kitų šalių kalbų įtaka yra stipri. Apskritai, pirmiau išgirdau žodį „troleibusas“, o tik po to „laidabraukis“. Jei būtų atvirkščiai, gal šis žodis atrodytų labai įprastas. Nors VLKK dar labai smarkiai atsilieka ne tik populiarindama naujus terminus, bet ir juos kurdama (daugybė terminų, pavyzdžiui, kompiuterijoje neturi lietuviškų analogų).
        Dar karta noriu paklausti, koks gi tikslas rasyti "laidabraukis", vietoje visiems naturaliai atsiradusio zodzio "troleibusas"? Graziau skamba? Neatitinka lietuviu kalbos gramatikos? O gal tik durni principai islaikyti pasenuse ir sunkia lietuviu kalba? Visiskai pritariu, kad VLKK pasiulytu savo zodzio variantus, taciau tegul jie leidzia naturaliai visuomenei pasirinkti kuri zodi vartoti, o nesieka ji per prievarta ibrukti visokiomis baudomis.

        Comment


          #84
          Man atrodo, kad reikėtų sugriežtinti lietuvybės priežiūrą šiame forume, t.y. jei narys piktybiškai nerašo lietuviškų raidžių vietoj visokių "sh" ir "zh", tai jį reikėtų pašalinti iš forumo, arba bent jau mažu mažiausia skirti didelį didelį įspėjimą. Kitos išeities aš nematau jei nėra skaitomos forumo taisyklės, nes jose, kiek pamenų, yra punktas, reikalaujantis rašyti tik lietuviškomis raidėmis.
          Kaip ir minejau, apetitas atsiranda bevalgant. Taciau gaila, kad jis kyla del principu ir jausmu, o ne protu pagristos naudos is to draudimo.

          Comment


            #85
            Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
            Kaip ir minejau, apetitas atsiranda bevalgant. Taciau gaila, kad jis kyla del principu ir jausmu, o ne protu pagristos naudos is to draudimo.
            Nešnekėk nesamonių. Tu nesi aš, todėl negali žinot, kodėl aš taip parašiau.
            You might surprise yourself.

            Miestai.net FB

            Comment


              #86
              Matau vienintelį veiksnį lemiantį tavo, Eidvis, nerašymą lietuviškom raidėm - tingėjimas persijungti lietuvišką šriftą. Aš irgi dirbu su lop topu, kai reikia persijungiu. Taip pat čia ne eilinis blevyzgų forumas, "švėpluoti" čia netinka, ir be to, tie dviejų raidžių junginiai - vaikiškas išsidirbinėjimas... Informacijos tokia rašysena skaityti nenorėčiau
              *******
              Miestai.net Fb

              Comment


                #87
                Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                Broliai lietuviai, kai kurie Jusu zinote ir didziuojates, kad lietuviu kalba yra laikoma viena is seniausiu kalbu pasaulyje. Jeigu Jus taip manote, tai zinokite, kad tai nera tiesa. Tiesiog lietuviu kalba turi senoviskiausia skambesi ir gramatines taisykles. Taip buvo del to, kad tuo tarpu kai kitos kalbos keitesi, lietuviu kalba mutavo maziausiai. Zinoma, dabar visi musu senovine kalba didziuojasi, nesuprasdami, kad tai tera nelankstumo ir atsilikimo zenklas.
                Pagaliau supratau! „Sh“ rodo, kad esi kur kas labiau pažengęs.

                Kalba yra kiekvienos tautos vertybė ir neatsiejama jos identiteto dalis. Tauta, neturinti savo kalbos, neturi ir dalies savęs, kaip suverenaus subjekto. Užjaučiu tokias tautas.

                Lietuvių kalba yra nuostabi, būdamas forumo administratoriumi jokiu būdu neleisčiau kokiam nors nevykėliui, kuriam niekaip neina suvokti, jog kalbą reikia branginti, jos teršti.

                Mūsų kalba, kaip ir dauguma pasaulio kalbų, su laiku kinta. Kuriami naujadarai, taikomos naujos taisyklės. Tačiau tokie dalykai, kaip „sh“ niekaip nėra susiję su mūsų kalbos raida. Pamėgink pamąstyt apie tai du, tris, jei reikės ir keturis kartus, gal susivoksi.

                Kaip ten bebutu, taciau ir tai paciai musu puoselejamai lietuviu kalbai teko taikytis prie nauju laiku ir keistis. Ta labai lengvai galite pastebeti pasiskaitineje Donelaicio "Metus". Tai yra naturalu. Viskas keiciasi. Pati gamta yra pagrista evoliucija- kas irgi yra naturali kaita. Taciau musu brangiosios lietuveles fanatikes lituanistes nusprende, kad musu senovine kalba reikia issaugoti. Ikure visokias komisijas, kurios kuo toliau, tuo labiau bando stabdyti naturalia kalbos kaita. Tik isgirsta koki zodi, atejusi is uzu mariu, kaip kad monitorius, tuoj pat susigalvoja naujadara- vaizduoklis. Kam to reikia? Kam isradineti dvirati, kai jis jau israstas? Kokiu lietuviu gramatikos taisykliu neatitinka zodis monitorius? Ar cia taip daroma tik is idejos, tureti viena sunkiausiu ir seniausiu kalbu? Tada tos moterys paima ir vercia visuomene dirbtinai naudoti zodi vaizduoklis. Mazdaug, nenaudosi to zodzio- neislaikysi liet. kalb. egzamino- neistosi i univera- susiknisi gyvenima. Televizijos ar radijo laidoje panaudoje toki zodi, jie susilaukia baudu. Kur dar pasaulyje taip yra?
                Žinai tokią televiziją „Arirang“? jos dėka korėjiečiai populiarina savo kalbą. Yra begalė tokių televizijų. Kaip manai, kokio velnio yra siekiama išlaikyti savo kalbą? Aš manau, kad todėl, jog, kaip minėjau, kalba yra viena iš sudedamųjų neatsiejamų suvenerenios valstybės dalių.

                O tikslas yra uzkonservuoti musu kalba tokia, kokia ji dabar yra ir leisti jai keistis kuo imanoma maziau. To pasekoje mes dar labiau atsiliksim ir turesim dar sunkesne kalba. Palyginkit jus visas kalbas, kiek jie turi bendro daug. Ir tai nera vien todel, kad kile is bendros kalbu grupes, o dar ir del to, kad leido joms naturaliai asimiliuotis. Labai gaila, kad tokios kvailos iniciatyvos netgi peraugo i foruma. Sekantis zingsnis turetu buti privalomas lietuvisku rasmenu naudojims. Jeigu sventai tiki, tai labai lengva uzsikabliuoti ant visokiu durnu, niekam nereikalingu ir jausmais, o ne protu pagristu draudimu.
                „Durni“, „kvaili“ ir t.t. man atrodo būtent tavo žodžiai. Nežinau, kaip tau, bet man lietuvių kalba labai patogi, išmokti ją nematau jokių problemų, o svarbiausia, ji yra mūsų kalba. Ne anglotynromėniška.

                As nerasau š,ž,č todel, kad esu taip iprates. Iprates esu todel, kad taip yra lengviau. Lengviau yra todel, kad nereikia perjungineti klaviaturos kalbos, kai reikia skaicius rasyti (naudojuosi laptopu, nera sone skaiciuku ) O sh, zh, ir ch parasau del to, kad butu suprantamiau. Nerasau as vilnioos, arba shewliai. Nors tokiame rasyme irgi nieko blogo nematau.
                Suprantamiau? Nebent idiotiškiau, bet ne kitaip. Perjungti raides į skaičius gali labai paprastai - SHIFT+ALT mygtukus vienu metu nuspausk, užtruksi nelemtą sekundės dalį. Pirma, man, manau, ir daugumai kitų, būtų kur kas maloniau neskaityti tų „sh“ ir t.t., jau geriau tiesiog „s“. Antra, kažkada aš taip pat nenaudodavau lietuviškų simbolių, draugas pasiūlė rašyti lietuviškai, sutikau, kodėl gi ne. Įprasti prireikė vos vienos dviejų dienų. Dabar, kai kurie forumai nekoduoja lietuviškų simbolių, rašant be šių raidžių man yra nepatogu, nes jau esu visiškai prie to pripratęs, man tai nekelia absoliučiai jokių nepatogumų. Tereikia tik noro atsikratyti kvailų principų laužyti taisykles.

                O tu man pasakyk realia prezasti, kodel negaleciau taip rasyti meshkinas vietoje meskinas? Tik nesakyk, kad meskinas lengviau skaitosi. Ir dabar pagalvok ar ta taisykle yra pagrista logika?
                Atsakymas paprastas, aš savo gimtą kalbą laikau vertybe. Įsivaizduok, tautos vertybė yra ir tradicijos. Na, kam mums dabar reikia Jonines švęsti? Tiksliau, kam reikia būtent taip švęsti, kaip švenčiame? Koks skirtumas juk, svarbu, kad linksma būtų, ar ne? Bet tai yra tradicijos, tai vertybė, jos puoselėjamos. Su kalba yra analogiškai, tai mūsų unikalumas, be jo tauta bus tiesiog krūva pilkos masės. Esam maža tauta, jei nesipriešinsim ir, dar blogiau, jei patys skatinsim asimiliaciją, tai iš mūsų liks tik šlapia dėmė.

                Suprantu, norisi modernumo, aš irgi už tai, visokeriopai. Turim judėti į priekį, bet nereikia tokių dalykų maišyti. Mūsų kalba taip pat progresuoja, naujadarų ir taisyklių redagavimo pagalba. Tačiau čia juk ne nauja technologija, čia yra kalba, todėl jos progresas turi išlaikyti jos unikalumą, tai reikia derinti, tai ir yra daroma, todėl drauge su „monitoriumi“ atsiranda „vaizduoklis“.

                Nieko aš tau į galvą neįkalsiu, jei pats nemėginsi tokių dalykų suvokti.

                Baras irgi yra viesa vieta, tai tenais irgi neturetu buti kalbama buitine kalba, o laikomasi lietuviu kalbos komisijos grieztu reikalavimu? (keiskmazodziu, rasistiniu ir t.t. kalbu jokiu budu neteisinu, joms yra atskiri istatymai)
                Būtų šaunu, jei būtų taip, kaip tu sakai. Yra dar vienas aspektas, ar žodžiai skiriami kažkam asmeniškai, ar jie yra vieši. Štai, jei tu nori forume bendrauti asmeniškai, tu gali naudoti buitinę kalbą. Daryk tai privačiomis žinutėmis. Taip ir bare, jei kalbi su draugu, tavo reikalas kaip kalbėsi, jei kalbi barui, būtų puiku, jei parodytum savo lietuvių kalbos žinias.

                Ir, dar karta pasikartosiu, matau esminį skirtumą tame ar klaidingai rašoma bus nesugebant to daryti kitaip, ar tiesiog nenorint.

                Pats pasakei "gal ir nebutu", kas reiskia, jog gal ir butu. O kaip zinom, apetitas kyla bevalgant...
                Na, tebūnie tas „gal“ išmestas. Tas „gal“ yra todėl, kad aš nesu forumo savininkas, ne aš čia spręndžiu.

                Butent, kad zmones ekpermentavo su kalba, del to ji tobulejo, lengvejo, atsirasdavo vis daugiau zodziu ir t.t. O jeigu butu nusistate sau grieztas taisykles, kurios butu neleidusios ekpermentuoti, musu kalba dabar ne daug kuo skirtus nuo makaku.
                Iš pradžių neigi, kad mūsų kalbai buvo leista tobulėti, dabar tai patvirtini. Vėl gi, galiu priminti, kalba gali tobulėti ir lietuvių kalba tobulėja, tiesiog tai yra daroma išlaikant jos unikalumą. Man tas nekelia absoliučiai jokių bendravimo problemų, taipogi aš tuo tik džiaugiuosi. Turim labai gražią kalbą, turtingą kalbą.

                As tikrai gerbiu ir didziuojuos lietuviu kalbos istorija, bet kodel gi turim kalbeti senoviska kalba? Kodel tada gerbiant lietuviu kalbos istorija, nepersedus ant zirgu ir nenesiojus tautiniu rubu?
                „Vaizduoklis“ labai naujoviškas mūsų kalbos elementas Na, tu pagalvok dabar. Tiek „monitorius“, tiek „vaizduoklis“ yra mūsų kalboje sąlyginai nauji žodžiai, ar ne. Juk absoliučiai jokio skirtumo kurį pasirinkti. Juk, bet kuriuo atveju, rezultate turėsime išmokti ir vartoti vieną naują žodį. Bet kodėl jaunimas renkasi „monitorių“? a) VLKK pavėlavo su naujadaru. b) jaunimui reikia mandrumo, bet juk „vaizduoklis“ - tai kaimiškas žodis, o „monitorius“ - tai anglizmas, tai yra jėga, kaip ir „sh“, „oo“. Ties šia vieta baigiasi visa logika. Logika tokia - mums reikia laužyti taisykles. Galėtume tiesiog rašyt lietuviškai, bet ne, mes malsime šūdą ir įrodinėsim, kad gimta kalba yra blogis, žūtbūtinai reikia ją asimiliuoti, nes kitaip juk būsime atsilikę.

                Dar karta noriu paklausti, koks gi tikslas rasyti "laidabraukis", vietoje visiems naturaliai atsiradusio zodzio "troleibusas"? Graziau skamba? Neatitinka lietuviu kalbos gramatikos? O gal tik durni principai islaikyti pasenuse ir sunkia lietuviu kalba?
                Atsakymą rasi skaitydamas tekstą, kuris yra žemiau penktosios tavo žodžių citatos šiame pasisakyme.
                Paskutinis taisė ; 2007.09.12, 14:36.
                Įžvalgos.lt - FB - G+

                Comment


                  #88
                  Nešnekėk nesamonių. Tu nesi aš, todėl negali žinot, kodėl aš taip parašiau.
                  Tada noriu paklausti, kokia gi reali nauda is tu draudimu? Koks gi skirtumas, kad zmogus vietoje medziokle, parasys medzhiokle? Tik nereikia sakyti, kad lengviau skaitosi, graziau atrodo ar ziurisi.

                  Beje, kalbant apie pati skaityma, buvo atliktas tyrimas, per kuri paaiskejo, kaip visi skaitom: mes paprasciausiai ziurime i bendra vaizda, net nesistengdami pastebeti visas raides. Svarbu yra taisyklingai parasyti pradzia ir pabaiga. Vidury raides gali buti ir sumakaluotos, tai neturetu sukelti didesniu problemu. Pvz.: jeigu greitai skaitytume zodi "nebespurantu", jus net nepastebetumet, kad tenais sukeistos raides. Del to sakyti, kad lietuvisku raidziu nerasymas labai apsunkina skaityma yra kvaila. Pilnas internetas tokios kalbos, tokiu forumu t.t. ir niekam del to nebuvo kile jokiu nepatogumu. Kaip beje ir su situo forumu, jokiu nepatogumu nebuvo kile, kol neuzejo mada "rasykime lietuviskai".

                  Comment


                    #89
                    Eidvi, jei turi problemų su lietuvių kalba šiame forume (o gal ir ne tik), tai siūlau:
                    1. Pasiskaityti forumo taisykles;
                    2. Pasikeisti lietuvių kalbą klaviatūroje į pagrindinę;
                    3. pasikalbėt su savo lietuvių kalbos mokytoja (kuom labai abejoju kad padarysi);
                    4. Neerzint forumo administracijos ir narių savo tokiais išsišokimais.
                    You might surprise yourself.

                    Miestai.net FB

                    Comment


                      #90
                      šiaip aš irgi nesistengiu visur rašyt lietuviškom raidėm ir rašau š ž tik šiam forume, nepatingėdamas persijungt Lt raidyno, vien todėl, kad šiame forume to prašo...ir nerodau savo kažkokių principų, ar nepagarbos tiek lietuvių kalbai, tiek šiam forumui...
                      reikia atsirinkt kur rodyt savo aikštingą charakterį kur ne

                      Comment


                        #91
                        Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                        Tada noriu paklausti, kokia gi reali nauda is tu draudimu? Koks gi skirtumas, kad zmogus vietoje medziokle, parasys medzhiokle? Tik nereikia sakyti, kad lengviau skaitosi, graziau atrodo ar ziurisi.
                        Dauguma forumo narių, kaip pats matai, visi be išimties kol kas, pageidauja skaityti tekstą lietuvių kalba.

                        Lietuvių kalba.

                        Šriftą padidinti?

                        Ir jokio visiškai skirtumo, gražiau ar negražiau žiūrisi, mes vertinam savo kalbą, ji mums pati gražiausia, mieliausia ir t.t.. Ir prašom laikytis jos normų.

                        „Sh“ žiūrisi tikrai kaip š...

                        Beje, kalbant apie pati skaityma, buvo atliktas tyrimas, per kuri paaiskejo, kaip visi skaitom: mes paprasciausiai ziurime i bendra vaizda, net nesistengdami pastebeti visas raides. Svarbu yra taisyklingai parasyti pradzia ir pabaiga. Vidury raides gali buti ir sumakaluotos, tai neturetu sukelti didesniu problemu. Pvz.: jeigu greitai skaitytume zodi "nebespurantu", jus net nepastebetumet, kad tenais sukeistos raides. Del to sakyti, kad lietuvisku raidziu nerasymas labai apsunkina skaityma yra kvaila. Pilnas internetas tokios kalbos, tokiu forumu t.t. ir niekam del to nebuvo kile jokiu nepatogumu. Kaip beje ir su situo forumu, jokiu nepatogumu nebuvo kile, kol neuzejo mada "rasykime lietuviskai".
                        Žinau apie šį tyrimą. Bet kokias problemas tau sukelia rašymas, jei bent jau ne visiškai taisyklingai, tai tiesiog „s“ vietoj „sh“? Dar net vienu simboliu bus mažiau rašyti. O du mygtukus (nurodžiau kuriuos) keičiant kalbą nuspaust labai sudėtinga?

                        Tenka kartotis, tai tėra vaikiškas noras laužyti taisykles ir nieko daugiau.
                        Įžvalgos.lt - FB - G+

                        Comment


                          #92
                          Aš:

                          Nezinau ar tu mane supratai, bet as nesistengiu isguiti lietuviu kalba ar ja kaip nors kitaip sumenkinti. Pagrindine mano mintis buvo ta, kad as tiesiog noriu, jog ji naturaliai keistusi. Gal but naturalumas ir yra jos tokios, kokia dabar yra, islaikyms. Galbut. As gink die nesmerkiu nei vieno, kuris raso lietuviskai. Labai saunu. Bet as smerkiu, kai tas rasantis lietuviskai pradeda per prievarta primetineti ta savo rasta kitam. Galu gale yra tie patys lietuvos istatymai, kurie galioja visur. Sitame forume taip pat:

                          "Įžeidžiančios asmeninio, rasinio, etninio, religinio ar seksualinės orientacijos pobūdžio, nuo nelaimių nukentėjusiems žmonėms, t.p. pornografinio ir kito necenzūrinio, komercinio turinio žinutės forume yra draudžiamos."

                          Taciau, draudimas rasyti "zh" yra taisykle, kada zmones is "didelio rasto, iseina is krasto."

                          Comment


                            #93
                            Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                            Tada noriu paklausti, kokia gi reali nauda is tu draudimu? Koks gi skirtumas, kad zmogus vietoje medziokle, parasys medzhiokle? Tik nereikia sakyti, kad lengviau skaitosi, graziau atrodo ar ziurisi.
                            Didelis. Jei žmogus nerašo lietuviškomis raidėmis, tai tai labai aiškiai parodo jo požiūrį ir nepagarbą lietuvių valstybinei kalbai.

                            Beje, kalbant apie pati skaityma, buvo atliktas tyrimas, per kuri paaiskejo, kaip visi skaitom: mes paprasciausiai ziurime i bendra vaizda, net nesistengdami pastebeti visas raides. Svarbu yra taisyklingai parasyti pradzia ir pabaiga. Vidury raides gali buti ir sumakaluotos, tai neturetu sukelti didesniu problemu. Pvz.: jeigu greitai skaitytume zodi "nebespurantu", jus net nepastebetumet, kad tenais sukeistos raides. Del to sakyti, kad lietuvisku raidziu nerasymas labai apsunkina skaityma yra kvaila. Pilnas internetas tokios kalbos, tokiu forumu t.t. ir niekam del to nebuvo kile jokiu nepatogumu. Kaip beje ir su situo forumu, jokiu nepatogumu nebuvo kile, kol neuzejo mada "rasykime lietuviskai".
                            Tokie tyrimai nieko gero nerodo ir yra tik laiko gaišinimas. O tas argumentas, kad neva
                            lietuvisku raidziu nerasymas labai apsunkina skaityma yra kvaila
                            pats yra mažų mažiausiai kvailas. Tai gal tu ir darbe rašydamas oficialius dokumentus vietoj "š" rašai "sh"?
                            You might surprise yourself.

                            Miestai.net FB

                            Comment


                              #94
                              Tai gal tu ir darbe rašydamas oficialius dokumentus vietoj "š" rašai "sh"?
                              Yra skirtumas tarp buitines ir oficialios kalbos. Yra ir istatymai, kas istaigose turi buti naudojama lietuviska kalba. Taciau niekas dar nesistenge to primesti buityniu lygiu.

                              Comment


                                #95
                                Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                Taciau, draudimas rasyti "zh" yra taisykle, kada zmones is "didelio rasto, iseina is krasto."
                                Atvirkščiai.

                                Dar kartą sakau, aš tau nieko neįrodysiu. Čia būtent tas atvejis, kai gali nors ir poemą parašyt, nieko naudingo neišeis. Tokių „raidžių“ rašymas yra apgailėtinas. Nemanau, kad tai mūsų kalbą nutautins, tai niekada nepakeis jos oficialiam lygmenyje, tačiau tai yra buka „„malalietkų“ iš one.lt“ tradicija Tai yra nepriimtina visiems čia pasisakiusiems asmenims. Tai prasilenkia su mūsų unikalios kalbos normomis, ją iškraipo. Todėl, jei esi supratingas žmogus, tu padarysi išvadas ir elgsies kitaip.

                                Toks rašymas absoliučiai niekuo nepalengvina bendravimo, atvirkščiai, tenka skaityti šiukšlyną. Tai nesutrumpina rašymo, tenka rašyti simboliu daugiau. Todėl vienintelė priežastis taip daryti yra tik nepagarba savo kalbai, noras laužyti taisykles, manymas, jog tai yra „jėga“, taip daro visos „malalietkos“, taip darysiu ir aš.

                                Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                Yra skirtumas tarp buitines ir oficialios kalbos. Yra ir istatymai, kas istaigose turi buti naudojama lietuviska kalba. Taciau niekas dar nesistenge to primesti buityniu lygiu.
                                Turbūt vis dar nesuvoki, kas per padaras yra forumas. Forumas nėra asmeninis dalykas, jis nėra skirtas bendrauti buitine kalba išskyrus asmenines žinutes.
                                Paskutinis taisė ; 2007.09.12, 14:57.
                                Įžvalgos.lt - FB - G+

                                Comment


                                  #96
                                  mes vertinam savo kalbą, ji mums pati gražiausia, mieliausia ir t.t
                                  Pirmoji reali priezastis, kuria as dabar isgirdau. Ir istikro ji gali buti priezastis. Taciau, kaip tu ir pats sakei, kadaise tu irgi rasei ne lietuviskomis raidemis. Tai negi tada maziau vertinai lietuviu kalba? As manau, kad pagrindine tos lietuvybes brukimo priezastis yra tada mada, kad "visi rasom lietuviskai", o kas neprisides- bus sutrinti.

                                  Comment


                                    #97
                                    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                    Pirmoji reali priezastis, kuria as dabar isgirdau. Ir istikro ji gali buti priezastis. Taciau, kaip tu ir pats sakei, kadaise tu irgi rasei ne lietuviskomis raidemis. Tai negi tada maziau vertinai lietuviu kalba? As manau, kad pagrindine tos lietuvybes brukimo priezastis yra tada mada, kad "visi rasom lietuviskai", o kas neprisides- bus sutrinti.
                                    Rašiau nenaudodamas lietuviškų rašmenų, be abejo, tik kompiuteriu. Įpratau taip daryti vos pradėjęs naudotis kompiuteriu. Bet tai aš pripažįstu kaip savo ydą. Pasitaisiau, manau, tai yra svarbiausia

                                    O rašymas lietuviškai man atrodo elementariai logiškas. Rašymas taisyklingai yra savaime suprantamas dalykas, ne mada. Kaip madą galima įvardinti nebent atvirkštinį atvejį.
                                    Įžvalgos.lt - FB - G+

                                    Comment


                                      #98
                                      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                      Yra skirtumas tarp buitines ir oficialios kalbos. Yra ir istatymai, kas istaigose turi buti naudojama lietuviska kalba. Taciau niekas dar nesistenge to primesti buityniu lygiu.
                                      Gerai... Bet tada man kyla klausimas, kodėl mokykloje mus moko lietuvių kalbos? Kodėl universtetuose yra lituanistikos studijos?
                                      You might surprise yourself.

                                      Miestai.net FB

                                      Comment


                                        #99
                                        Turbūt vis dar nesuvoki, kas per padaras yra forumas. Forumas nėra asmeninis dalykas, jis nėra skirtas bendrauti buitine kalba išskyrus asmenines žinutes.
                                        Tau kodel visame internete yra butent taip ir bendraujama? Kodel niekas ju nebaudzia? Forumas- tai susitikimu vieta, kur zmones dalinasi savo nuomonemis. Tai tas pats, kai tu su klasiokais snekiesi apie krepsini. Kai su bendradarbiais eini parukyti ir apkalbi mergas. Tai nera oficiali istaiga, kuriai yra privaloma oficiali kalba. Gali cia, kad ir rusishkai/anglishkai/kinietishkai sneketi, jokie istatymai to nedraudzia. Cia tik pacio forumo vidinis toks istatymas gali buti.

                                        Comment


                                          Gerai... Bet tada man kyla klausimas, kodėl mokykloje mus moko lietuvių kalbos? Kodėl universtetuose yra lituanistikos studijos?
                                          Kad ja galetumem naudoti oficialiame lygmenyje Beje, jeigu musu kalba nebutu tokia sunki, tau, kaip kokiems suomiams, ar norvegams, ja mokykloje reiktu mokytis dvigubai maziau. Ir moketum tu ja taip pat gerai, kaip ir kad dvigubai daugiau mokydamasis sunkia kalba. Ir kokia to nauda? Apsikraunam save bereikalingais darbais, kai tuo tarpu geriau jau kokia matematika pasimokytumem.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X