Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Įvykiai Gruzijoje, P.Osetijoje, Abchazijoje (2008.08.08 - 08.12)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Neaišku, kiek karinis konfliktas bus ilgalaikis ir kiek jis neigiamai paveiks Gruzijos ekonomiką.

    Iliustracijai - Naujojo Atono geležinkelio stotis (apie 25 km nuo Suchumio, Abchazijoje). Stotis yra tarp dviejų tunelių.
    Kažkada teko būti šioje puikioje vietovėje Novyj Afon / Naujasis Atonas / Achali Afoni. Ten buvo graikų vienuolynas.
    Po 1992-1993 m. karo, žinoma jokio susisiekimo tarp Gruzijos ir Abchazijos neliko. Kai kurie ruožai atstatyti, bet infrastruktūros lygis visiškai nusmukęs net ten, kur nebuvo karo veiksmų.

    1989 m.


    2004 m.

    http://zkvzhd.abhazia.com/index.php?id=road


    Dar viena šalis nukentėsianti nuo šio konflikto - Armėnija. Po karo su Azerbaidžanu nutrūko geležinkelio ryšiai su Rusija per Azerbaidžaną. Geležinkelio linija iš Giumri (Leninakano) į Turkiją neveikia.

    Nesenai Rusijos geležinkeliai pagal koncesiją perėmė Armėnijos geležinkelių valdymą. Vienintėlis tarptautinis traukinys iš Jerevano buvo į Tbilisį. Šiemet buvo atidaryta Rusijos geležinkelių valdoma linija iš Jerevano į Batumį. Taigi netiesiogai nukentės ir pačios Rusijos investicijos P. Kaukaze.
    Paskutinis taisė Romas; 2008.08.10, 10:50.

    Comment


      Parašė Budulis Rodyti pranešimą
      Gaila man Gruzijos, esu ten buvęs. Graži šalis, galėtų būti normali valstybė, bet dėl Kremliaus politikos šikna darosi.
      Ne tik ir ne tiek dėl Kremliaus, kiek ir dėl jų pačių. Mes nuo Kremliaus nei toliau, nei draugaujam su juo labiau, bet kai jau beveik du dešimtmečius turim aiškią į Vakarus nukreiptą vertybinę orientaciją tai rusų tankai pas ir nebevažinėja.
      Got sun in my face, sleeping rough on the road

      Comment


        Vakar teko sia tema siek tiek padiskutuoti su vietiniu "le Parisien" (Paryzietis, kuris nera pats "rimciausias" laikrastis, bet toli grazu nera ir slamstas) zurnalistu sia tema, tad jo isdestytos mintys / faktai man pasirode gan idomus:

        1) Pietu Osetijos autonomine respublika 1922 metais rusai ikure jega okupuotoje Gruzijos teritorijoje. Sios respublikos vadzios buvo patiketos kolaborantams, net arsesniems nei Prancuzijos ww2 Vichy "valdzia" (cia palyginimui).

        2) Tais paciais 1922 metais ir tuo paciu modeliu rusu buvo sukurtas ir Cecenijos autonominis regionas, tapes respublika 1935 ar 1936 metais. Na ir mes visi puikiai prisimenam kaip visai neseniai Rusija smurtu atsake i Cecenijos nora atsiskirti nuo tos imperijos... Gyventoju iskelimai, zudynes, civiliu bombardavimai ir tt.

        3) Faktai tokie: Rusija krauju sustabde Cecenijos atsiskyrima, bet tuo paciu skatina Pietu Osetijos bei Abchazijos atsiskyrima... Ir visa tai del imperialistisku uzmoju kontroliuoti Kaukaza ir Kaspijos nafta.

        Rusijos diktatorius Putinas toli grazu nera isgarsejes kaip zmoniu teisiu/nepriklausomybes siekeju gynejas, tad ir siuo atveju jam terupi vienas dalykas - kontroliuoti strategine naftotiekio asi, kuri pastaraisiais metais vis labiau slydo i vakaru rankas...

        Kalbant apie Rusijos galvas... idomiai atrodo, kai del sio konflikto pirmasis savo nuomone pareiske toli Pekine esantis Putinas, o ne Maskvoje sedintis Rusijos "prezidentas"...
        Paskutinis taisė PornStar; 2008.08.10, 11:38.

        Comment


          Parašė Petrozilijus Cvakelmanas Rodyti pranešimą
          Ne tik ir ne tiek dėl Kremliaus, kiek ir dėl jų pačių. Mes nuo Kremliaus nei toliau, nei draugaujam su juo labiau, bet kai jau beveik du dešimtmečius turim aiškią į Vakarus nukreiptą vertybinę orientaciją tai rusų tankai pas ir nebevažinėja.
          Sutinku, kad pačios šalies apsisprendimas yra itin reikšmingas tolimesnei įvykių sekai. Bet negalima atmesti ir to, kad Lietuva yra visai kitokioje geografinėje padėtyje. Mes, su savo vakarietiškais kaimynais santykiaujame daug interaktyviau. Ta sąveika, manau, realizuojasi ir tvirtesne pozicija vakarų link ir lengvesniu keliu priimant į tą būrį.

          Ne tik, kad turime jau tuo keliu nuėjusių kaimynų, bet ir didelė dalis likusiųjų noriai tuo keliu eina. O kartu - visuomet lengviau. Tuo tarpu, ar būtų galima taip pasakyti apie Gruzijos kaimynus? Turkija taip pat yra išreiškusi savo provakarietišką poziciją (nepasakyčiau, kad, kol kas, sugeba ją apginti). Bet bendra regiono situacija anaiptol neparanki.

          Neatmetu kritikos Gruzijai, tačiau reikėtų jai padėti ir neprarasti kad ir menko jos progreso. Svarbiau ne tiek pati momentinė situacija, bet išlaikyti teigiamą jos tendencija.

          Beje, mano manymu, Ukraina ir Gruzija galėtų palikti NVS. Vienas pakankamai šviesus žmogus net nustebo, kai paminėjau jam, kad Ukraina vis dar ten.
          Paskutinis taisė ; 2008.08.10, 12:00.
          Įžvalgos.lt - FB - G+

          Comment


            Kažkas labai teisingai išdėstė visus faktus

            1. Rusija yra pati demokratiškiausia šalis pasaulyje.
            2. Rusijoje yra užtikrinta spaudos ir žodžio laisvė.
            3. Patikimiausios žinios yra "Vremia" ir "Vesti".
            4. Rusija yra visų engiamų tautų globėja.
            5. Rusija neturi jokių interesų Kaukaze, tik siekia užtikrinti taiką.
            6. Rusijos blokuojami uostai yra ne Gruzijoje, bet Osetijos kalnuose.
            7.Rusai Chenvalio negriovė, nes tankai šaudė tuščiais šoviniais.
            8. Pagrindinis taikdarystės principas yra ne konflikto išvengimas, bet jo išplėtimas nekonflikto teritorijose.
            9. Pietų Osetijai vadovauja Osetinai, bet ne Maskvos statytiniai.
            10. Pietų Osetija niekad nerengė provokacijų prieš Gruziją.
            11. Gruzinų tauta paprašė Abhazijos laudies padėti nuversti nekenčiamą režimą.
            12. Dėl kiekvieno lietuvio nesėkmių kalta tik Lietuvos valdžia, prie ruso buvo geriau.
            „O kūjis su pjautuvu - juk tai paprastos liaudies, darbininkų ir valstiečių simboliai. Dabar ženkliukus, pirktus Pilies gatvėje, ir kuriuos visą laiką iki uždraudimo nešiodavausi prisisegęs prie kuprinės, turėjau pasidėti į stalčių.“ - Tomizmas

            Comment


              Ukrainos užsienio reikalų ministerija įspėjo Rusiją nenaudoti jos teritorijoje, esančioje Sevastopolio karinio jūrų laivyno bazėje, dislokuotų Rusijos laivų operacijoms prieš Gruziją. Ukraina įspėja, kad, priešingu atveju, Ukraina taip pat bus įtraukta į konfliktą ir blokuodama bazę neleis Rusijos laivams grįžti į dislokavimo vietą. Rusija jau pasiuntė Juodosios jūros laivyną prie Gruzijos krantų.
              Ukraina galėtų leisti bazuoti ten NATO laivus.

              Ar ne tame regione ir vyko NATO pratybos su provakarietiškos Ukrainos dalies palaikymu ir prorusiškos dalies protestais?

              L.Talat-Kelpšos nuomone, nutraukus ugnį, į prieš karą buvusią padėtį grižti nebus galima, ir Rusija privalės išvesti savo pajėgas iš P.Osetijos.
              Būtent.

              Ir man keista skaityti tai:
              Parašė El_Greco Rodyti pranešimą
              <...> jiems gerai nesibaigs ne tik kad jie dar ilga laika (jei isvis) netaps Nato nare bet blogiausiu atveju taps Rusijos provincija o geriausiu praras Osetija ir Abchazija.
              Rusija puikiai įrodė, kokia jos logika. To pasekoje, ji čiuoš lauk, bus įvestos stabilaus mąstymo pajėgos. Ir, tikėtina, regionas bus sutvarkytas iš tikrųjų, o ne taip, kaip rusai suvokia jo sutvarkymą.
              Paskutinis taisė ; 2008.08.10, 13:24.
              Įžvalgos.lt - FB - G+

              Comment


                Paziurejus rusu zinias.








                1.) Gruzinu snaiperiai saudo i taikius gyventojus
                2.) daugiau nei 30 000 pabegeliu i Rusijos giluma, jiems taikoma humanitarine pagalba
                3.) gruzinai apsaude ligonine Cchinvalije, visi ligoniai rusy
                4.) kremlius skirs 10 mlrd. rubliu osetijos sostines atstatymui

                Kaip manote? kiek cia melo ir kiek tiesos?
                ---- NAUJOJI VILNIA facebook'e ----

                Comment


                  Parašė Tomizmas
                  Vis dar stebiuosi, kodel JAV ir NATO neiveda savo kariuomenes i Gruzija, tam kad uzimtu naftotiekio linijos teritorija. Ko jie delsia? Juk Vakarai greit praras ta vamzdi, jei nieko nedarys.

                  Beje, idomus straipsnis, praejusiu metu prognozes:
                  http://www.geopolitika.lt/?artc=904
                  Nes rusai užsuks likusius vamzdžius. Juk pats žiemą nenori šalti prie -15*C, tad nelabai ir rūpi kam ta Gruzija, Kaukazas, Osetija, ta pati Rusija.
                  Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
                  Dordrechtas/Haarlemas
                  Nesebaras/Plovdivas
                  Kiolnas

                  Comment


                    Parašė Maxas Rodyti pranešimą
                    Kaip manote? kiek cia melo ir kiek tiesos?
                    Tiek pat, kiek pranešime #266.

                    kremlius skirs 10 mlrd. rubliu osetijos sostines atstatymui
                    O Počio uostui kiek skirs? O Gorio miestui?

                    10 milijardų rublių yra maža investicija į regiono dalies lojalumą, oponuojančios jėgos skaldymą, energetinės monopolijos stiprinimą ar bent tokį siekį. Rusams tai atsipirks su kaupu, plius, leis disponuoti dar vienu a'la herojišku Rusijos žygdarbiu.

                    JT ar kita neutrali pusė turėtų visiškai perimti bet kokį P. Osetijos klausimą, taip pat ir atstatymo. Rusai gali pervesti lėšas į tam tikrą fondą, kurį skirstys ir kurio naudojimą kuruos minėta pusė. Rusai tiesiogiai neturi nieko tame regione tvarkyti. Jei jie norės prisidėti ir tikrai turės gerovės Kaukaze siekį, tai su malonumu 10 milijardų skirs naudoti ne savo jurisdikcijon. Bet pabandykit jiems pasiūlyti tokias sąlygas ir pamatysit, jog herojiškas entuziazmas greitai dings, kadangi nebebus galimybės ginti savus interesus, jų už tuos pinigus nusipirkti.
                    Paskutinis taisė ; 2008.08.10, 13:39.
                    Įžvalgos.lt - FB - G+

                    Comment


                      Parašė Rodyti pranešimą
                      Tiek pat, kiek pranešime #266.

                      O Počio uostui kiek skirs? O Gorio miestui?

                      10 milijardų rublių yra maža investicija į regiono dalies lojalumą, oponuojančios jėgos skaldymą, energetinės monopolijos stiprinimą ar bent tokį siekį. Rusams tai atsipirks su kaupu, plius, leis disponuoti dar vienu a'la herojišku Rusijos žygdarbiu.
                      Na nieko neskirs, nes ten nera Rusijos pilieciu.

                      Pazvelkime i viska paprastu gyventoju, beprasmisko karo auku akimis. Ar isvis yra ziniu ka Gruzijos valdzia daro? Kodel nera informacijos kiek pabegeliu yra Gruzijoje?
                      ---- NAUJOJI VILNIA facebook'e ----

                      Comment


                        /\ Kažko nesuprantu. Juk joker'io žemėlapis parodė, kad eina vamzdis per pačią Gruziją ir net neličia Osetijos ar Abchazijos sienų. Manau, Rusija irgi nors ir yra "Evil empire", bet nekvaila. Pyktis su pirminiu "pinigų šaltiniu" sukančiu visą Rusijos ekonomiką, kažkas tikrai keisto būtų...Nors ir bombarduotas Počio uostas, bet vamzdis kolkas nepaliestas. Va, jei būtų paliestas tiesiogiai vamzdis, bei būtų sutrikęs tiekimas Europai arba į pačią Gruziją (šį kartą neskaitau Osetijos ar Abchazijos) būtų įsiveržta...tada ir ES ar NATO tonas pasikeistų.

                        Beje, tas vamzdis ir Rusijos vamzdžiai turėtų labiau rūpėti Centrinei ir Rytų Europai (na dar galbūt Vokietijai ir Austrijai, bet ir tai sąlyginai), o ne Vakarų Europai - ši turi alternatyvas Šiaurės jūroje. Mes vienu ar kitu atveju sėdėsim prie -15*C žiemą.
                        Paskutinis taisė tivoli; 2008.08.10, 13:46.
                        Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
                        Dordrechtas/Haarlemas
                        Nesebaras/Plovdivas
                        Kiolnas

                        Comment


                          Parašė Maxas Rodyti pranešimą
                          Pazvelkime i viska paprastu gyventoju, beprasmisko karo auku akimis. Ar isvis yra ziniu ka Gruzijos valdzia daro? Kodel nera informacijos kiek pabegeliu yra Gruzijoje?
                          Sunkoka informuoti, kai Rusija naikina komunikacijos infrastruktūrą. Pavyzdys Goryje.

                          Parašė Maxas Rodyti pranešimą
                          Na nieko neskirs, nes ten nera Rusijos pilieciu.
                          Sąvoka Rusijos pilietis Gruzijos teritorijoje nėra prioritetinė lyginant su sąvoka Gruzijos teritorijos gyventojas.

                          Svetimos pilietybės suteikimas svetur gyvenančiam asmeniui nėra ir negali būti pretekstas imtis karinių veiksmų.

                          Parašė tivoli Rodyti pranešimą
                          Manau, Rusija irgi nors ir yra "Evil empire", bet nekvai...Nors ir bombarduotas Počio uostas, bet vamzdis kolkas nepaliestas. Va, jei būtų paliestas tiesiogiai vamzdis, bei būtų sutrikęs tiekimas Europai arba į pačią Gruziją (šį kartą neskaitau Osetijos ar Abchazijos) būtų įsiveržta...tada ir ES ar NATO tonas pasikeistų.
                          Naftotiekis taip pat bombarduotas. Nesėkmingai.

                          Parašė tivoli Rodyti pranešimą
                          Mes vienu ar kitu atveju sėdėsim prie -15*C žiemą.
                          Gal turi instrukciją kaip suręsti iglu?
                          Paskutinis taisė ; 2008.08.10, 13:49.
                          Įžvalgos.lt - FB - G+

                          Comment


                            Dar vienas pastebėjimas. Papildau PERFECT komentarą:
                            "Priminsiu kas tą košę užvirė pasinaudodamas principu "skaldyk ir valdyk":

                            Moldovos - Padniestrės konfliktas
                            Armėnijos - Azerbaidžano konfliktas
                            Gruzijos - Abhazijos ir Osetijos konfliktas

                            Retoriškai belieka paklausti kodėl šių teritorini konfliktų iki šiandienai niekas nesprendė ir neišsprendė...

                            Todėl, kad tai naudinga Rusijai, kuri tuo pasinaudodama gali kištis į kitų valstybių vidaus ar tarpusavio santykius ir taip daryti joms įtaką.
                            Kodėl šių konfliktų sureguliavimui nėra kviečiamos tarptautinės taikos palaikymo pajėgos?
                            Todėl, kad nenorima jog tarptautinė bendruomenė sužinotų kokiais nešvariais būdais tai yra daroma.

                            Šita košė užvirė ne penktdienį, o prieš 18 metų..."

                            Nejaugi nekyla klausimas: kodėl Bosnijos, Kosovo, Ruandos tautiniai konflikatai buvo (bent jau kol kas) išspręsti per kelis metus ar dar greičiau, o buvusios TSRS tautiniai konfliktai rusena jau beveik dvidešimt metų? Žinoma, skeptikai pasakys, kad pasaulis neįsikiša, nes bijo Rusijos atominių raketų, bet ir pati RUSIJA JŲ NESPRENDŽIA... Be abejo, jei šie konfliktai pasibaigtų (nesvarbu ar separatistų pergale ar pralaimėjimu), Rusijai labai sumažės galimybių "teisėtai" kištis į tų valstybių vidaus reikalus. Vienas pavyzdžių: kol Ukrainai vadovavo Maskvai tinkantis Leonidas Kučma, rimtesnių tautinių konfliktų tarsi nebuvo, bet vos tik politikos horizonte pasirodė Viktoras Juščenka, labai greitai pasigirdo vieši net politikų svarstymai apie Krymo ir pietryčių Ukrainos autonomiją ar net prijungimą prie Rusijos. Tas pats grėstų ir Kazachstanui, kuriame beveik pusė gyventojų - rusakalbiai. Todėl prezidentas Nursultanas Nazarbajevas taip nešoka į akis Putinui-Medvedevui. Pagaliau prisiminkime nesenas Latvijos bei Estijos rusų istorijas.
                            Paskutinis taisė Wycka; 2008.08.10, 13:50.
                            I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                            Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                            Comment


                              Parašė Rodyti pranešimą
                              Naftotiekis taip pat bombarduotas. Nesėkmingai.
                              Ką reiškia nesėkmingai? Su tokia aviacija prieš Gruzijos...Manau, kaip tik rusai suvokia, kad negali liesti vamzdžio. Jiems reikia tik parklupdyt Gruziją. Kam sprogdinti, jei palankiam Rusijos scenarijui, į Gruziją ateitų Kramliaus marionetė ir vėl viską atstatinėti?

                              Gal turi instrukciją kaip suręsti iglu?
                              Nelabai. Lieka emigracija į Šiaurės Švediją, Norvegiją ar Suomiją...ten visa infrastruktūra ir šimtametė patirtis
                              Paskutinis taisė tivoli; 2008.08.10, 13:52.
                              Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
                              Dordrechtas/Haarlemas
                              Nesebaras/Plovdivas
                              Kiolnas

                              Comment


                                Parašė tivoli Rodyti pranešimą
                                Ką reiškia nesėkmingai? Su tokia aviacija prieš Gruzijos...Manau, kaip tik rusai suvokia, kad negali liesti vamzdžio. Jiems reikia tik parklupdyt Gruziją. Kam sprogdinti, jei palankiam Rusijos scenarijui, į Gruziją ateitų Kramliaus marionetė ir vėl viską atstatinėti?
                                Aš ir netikiu, kad, jei norėtų, rusai to naftotiekio nesusprogdintų. Gal tai buvo deklaracija?
                                Įžvalgos.lt - FB - G+

                                Comment


                                  Vel rusu tv rodo ta sugriauta ligonine.
                                  Dar Putinas pavadino karo veiksmus osetinu genocidu.
                                  ---- NAUJOJI VILNIA facebook'e ----

                                  Comment


                                    Kuo P. Osetija nusipelno nepriklausomybės labiau už Čečėniją, kurios teritorijoje čečėnai sudaro 93,5% populiacijos?

                                    Klausimas tik retorinis.
                                    Įžvalgos.lt - FB - G+

                                    Comment


                                      /\ O kas kalba apie P.Osetijos nepriklausomybe?

                                      Comment


                                        Parašė x21 Rodyti pranešimą
                                        /\ O kas kalba apie P.Osetijos nepriklausomybe?
                                        O dėl ko kilo šis konfliktas, tavo manymu?

                                        Separatistinės jėgos turi savus interesus, jie sutampa su rusų, kad ir netiesiogiai. Todėl Rusija įsikiša ir turime dabartinį rezultatą.

                                        Neutralios jėgos įvedimas ir rusiškos išvedimas atimtų iš rusų galimybę ginti savus interesus (tą bent jau sumažintų) ir kaip mat neliktų dalies problemų.

                                        O tolimesnei eigai palikime galioti ankstesnį retorinį klausimą.
                                        Įžvalgos.lt - FB - G+

                                        Comment


                                          Parašė Rodyti pranešimą
                                          Kuo P. Osetija nusipelno nepriklausomybės labiau už Čečėniją, kurios teritorijoje čečėnai sudaro 93,5% populiacijos?

                                          Klausimas tik retorinis.
                                          Juk akivaizu kad P. Osetija nenori nepriklausomybes - ji tik nori prisijungt prie Rusijos. Si fakta tik dar karta patvirtina rusiski pasai (90%).
                                          ---- NAUJOJI VILNIA facebook'e ----

                                          Comment

                                          Working...
                                          X